KAKVI SMO UISTINU?
Svi smo mi ksenofobi?!
Nedavno je jedna ugledna televizija objavila istraživanje prema kojemu su građani Hrvatske ksenofobični. Više od pedeset posto građana ne voli druge ljude, posebno ne vole da se drugi i drugačiji nastanjuju u Lijepoj našoj. Jedan je naš ideal duboko ukorijenjen u puku; "Mi Hrvati, katolici - kršćani! ". Naš!?
Nedavno sam, slučajno, upoznao stanovitu gospođu koja je paradigma izrečenog ideala. Otpočeli smo razgovor o jednom od naših dvoraca. Riječ po riječ, kroz ugodan razgovor, dok nismo došli do "pitanja svih pitanja ", zašto nam je tako kako je, tko je kriv zašto nam nije bolje? Ukratko, reče mi ona, za naše probleme krivi su stranci, nama su uvijek vladali tuđinci te nas iskorištavali, a pored svega treba se čuvati protestanata! Ove su me tvrdnje potaknule na nastavak razgovora pa je, nadam se, na kraju došla do zaključka kako nije sve tako kako tvrdi propaganda. Na kraju smo se srdačno pozdravili, a ona mi reče da je po majci Mađarica, oca nije spominjala, sad se pitam zašto, ipak ona nema ništa sa protestantima.
Svi smo mi kršćani
Voli se reći kako smo kršćani. Time se želi naglasiti naša kultura i identitet. Dobro je da se ima i jednog i drugog jer bez toga nema nacije. Ipak krenimo redom u razjašnjavanje iznesenih tvrdnji.
Kršćani su ljudi koji slijede nauk Gospodina Isusa Krista, prvi se puta taj termin rabio od nekršćana za Kristove učenike i to još u Antiohiji, o čemu svjedoče Djela apostolska. Ono što je karakteristično za kršćane je centar njihova života, vjera u Gospodina Isusa Krista. Ona je poticaj, a kroz molitvu koja im prožima dan, susreću se s Bogom i promišljaju vjeru. Zvuči fan(t)a(s)tično!? Baš su tako nekršćani tvrdili za kršćane od prakršćanskih vremena do danas! Moglo bi se zaključiti, i to vrlo lako, da kršćanstvo nije, isključivo, stvar kulture i nasljeđa, nego duhovne obnove koja počinje pozivom koji Bog upućuje onomu koga poziva u svoje Kraljevstvo.
Pa dobro, reći će onaj koji ideal slijedi ali ne promišlja, ne mislim na kršćanstvo u pravom smislu te riječi nego onako kao dio nasljeđa, da smo katolici!
Svi smo mi katolici
Što znači katolik i tko je katolik? Katolik je osoba koja, pored ostalog, vjeruje da postoji jedna, sveopća, univerzalna ili katolička Crkva. Katolička je zato što prelazi granice jedne države, ima ljude iz različitih nacija, naroda, kultura, običaja, spola, rasa itd. Svi su kršćani koji prihvaćaju postavke tzv. Apostolskog vjerovanja katolici, tako rimokatolici, ortodoksni tj. pravoslavni kršćani, reformirani tj. protestanti i ostali.
Svi smo mi Hrvati
Ako temeljne vrijednosti nisu onakve kakve nam se čine, onda želimo naglasiti da smo Hrvati! Dobro je da znamo što smo, doduše i to nam se više ne čini tako očitim. Naime pojaviše se neki koji tvrde da nismo ono što smo mislili ovih stoljeća, a da nam je pra-domovina u Perziji, da budemo precizniji u Iranu. Nemam volje o tome raspravljati, samo bih ustvrdio da su Hrvati porijeklom iz Afrike! Navodno i svi ostali ljudi. Prema istraživanjima genetičara i antropologa, čovječanstvo današnjice potječe od prije milijuna godina iz tih krajeva, od žene koju znanstvenici prozvaše znakovitim imenom - Eva. Sada znaj što smo, i odakle smo!
Zar naš ideal nije naš?! Kako se uzme, mnogo toga je u životu stvar odabira, tako i sa uzorima. Odabiremo što želimo, ili se barem tako čini, želim što nam se čini najbolje. Ipak ono što se čini ne mora uvijek biti. Prečesto utjecaji okoline i pojedinaca stvaraju predodžbe koje nisu onakve kakove se čine ili za što se predstavljaju. Zato treba preispitivati, prosuđivati i razmišljati o stavovima koji se nameću.
Naime, osim zraka koji dišemo, vode koju pijemo, mora u kojemu se kupamo (…) što imamo, a da je naše u Našoj? Aute koje vozimo, kompjutore koje koristimo, radio koji slušamo, TV koji gledamo, internet koji pretražujemo, stroj za rublje kojim peremo (…) su izmisli stranci. Ljudi koje ne poznajemo, koji su drugačiji, a njihove umotvorine pomažu da živimo bolje, imamo veću kvalitetu života.