Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti

power_settings_newLogin to reply
+16
SIPA
Navi
moki72
ararat
Mali princ
Cosa Nostra
kainos
Euro
Bhakti
senka
mudri Salomon
Izrail
dominik
Mila
Daniel
hrvoje hrki
20 posters

descriptionKatol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 EmptyRe: Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti

more_horiz
1. Biblija - svedok "istinite reči Božje"

Biblija nikad nije negovala izraz samovoljnog tumačenja... "nego naučeni od Svetoga Duha govoriše sveti Božji ljudi" (2. Petrova 1,20.21). Već se u apostolsko doba pojavila opasnost "samovoljnog tumačenja" Biblije, jer je i tada u njoj bilo "neke stvari teške razumeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao" (2. Petrova 3,16). Zato se Biblija ne može ni pisati ni razumeti, dok njeni pisci i čitaoci ne prime "silu Duha Svetoga" (Dela apostolska 1,Cool. Sveti Duh je nadahnuo Bibliju, i bez Njegove pomoći niko je ne može pravilno ni razumeti niti tumačiti. Svaki onaj koji je samovoljnim tumačenjem "izvrće", čini to "na svoju pogibao".

Apostol Jovan bio je poslednji pisac Biblije, ali ni on nije bio samovoljni tumač, već svedok koji "svedoči reč Božju i svedočanstvo Isusa Hrista, što god vide" (Otkrivenje 1,2). Takav svedok bio je i apostol Petar koji je zajedno sa Jovanom ovako rekao za Hrista: "Nego smo sami videli slavu njegovu" (2. Petrova 1,16). Za celu Bibliju se može reći: "Ovo govori Sveti, Istiniti." (Otkrivenje 3,7) Bibliju su opisali svedoci, i pisali su ono što su "čuli i videli svojim očima" (1. Jovanova 1,1). U Bibliji imamo "toliku gomilu svedoka" (Jevrejima 12,1) da je pravo čudo ne biti zahvaćen blagoslovom nadzemaljske i duhovne radosti. Biblija je "svedočanstvo Isusovo" (Otkrivenje 19,10), zato što svim njenim piscima "javljaše Duh Hristov u njima" (1. Petrova 1,11). Apostol Petar je u ime svih apostola i Hristovih učenika na saboru Sedamdesetorice (Sinedriona) kazao: "Mi ne možemo ne govoriti što videsmo i čusmo." (Dela apostolska 4,20) Kao svedok Isusa Hrista postavio je hrišćansko pravilo bezuslovne večnosti Božje reči: "Većma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima." (Dela apostolska 5,29)

Biblija je Božja reč neposredno data čoveku (4. Mojsijeva 12,Cool. Biblija nije nastala zapisivanjem usmenog predanja - prenošenjem njenih svetih istina od kolena na koleno. Ona nije nastala "po kazivanju čovečijem, po nauci sveta" (Kološanima 2,Cool. Svaki biblijski pisac pisao je svoj spis ili poruku kao Mojsije - tek onda kad Bog "metnu usred njih Sveti Duh svoj" (Isaija 63,11). Piscu poslednje knjige u Bibliji, Gospod Isus Hristos rekao je isto što i prvom: "Napiši dakle šta si video, i šta je i šta će biti potom." (Otkrivenje 1,19)

Biblija se bori za veru koja je jedanput zauvek predata svetima (Judina poslanica 3). Ona potvrđuje reči apostola Pavla: "Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh." (1. Korinćanima 11,23) Iz rimskog zatvora apostol neznabožaca pisao je poslanicu Timotiju, mladom starešini i propovedniku efeske crkve, o značaju Svetog pisma - Biblije, zaklinjući ga: "Propovedaj reč... umoli sa svakim snošenjem i učenjem; Jer će doći vreme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojim željama nakupiti sebi učitelje kao što ih uši svrbe. I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama." (2. Timotiju 4,2-4)

Apostol Petar dodaje: "A bijaše i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će uneti jeresi pogibli, i odricaće se gospodara koji ih iskupi i dovodiće sebi naglu pogibao." (2. Petrova 2,1) Dva istaknuta apostola znala su da će posle njihovog odlaska ući u hrišćanske redove "teški vuci koji neće štedeti stada" učeći "izvrnutu nauku da odvraćaju učenike sa sobom" (Dela apostolska 20,29.30). Čitav svet je svedok ispunjenja ovih reči. Ljudsko predanje i tradicija još uvek se stavljaju iznad Božje reči - Biblije.

"Odvraćanje ušiju od istine" značilo je odbacivanje "zdrave nauke" Biblije, a "okretanje ka pričama" "po predanju starih" (Marko 7,5) značilo je prihvatanje ljudske reči umesto Božje. "Odricanje od Gospodara" značilo je odricanje od Božjih zapovesti, a naročito prihvatanje izmene četvrte koja govori o Božjoj vlasti nad svetom koji je stvorio. U Bibliji se o predanju govori kao o nauci kojom se menjaju Božje zapovesti. Bog je naložio Mojsiju da se čuva originalni spis njegovog Zakona govoreći: "Ništa ne dodajte k reči koju vam ja zapovedam, niti oduzmite od nje, da biste sačuvali zapovesti Gospoda Boga svojega koje vam ja zapovedam." (5. Mojsijeva 4,2) Gotovo iste reči Hristos je ponovio poslednjem biblijskom piscu apostolu Jovanu: "Svedočim svakome koji čuje reči proroštva knjige ove: ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u ovoj knjizi; i ako ko oduzme od reči knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov deo od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u ovoj knjizi." (Otkrivenje 22,18.19) Verska tradicija je zbir verskih mišljenja i shvatanja ljudi, prakse i običaja koji su nastali oduzimanjem i dodavanjem Božjoj reči.

2. Hristos zauvek odbacuje predanje

Skriveni cilj predanja oduvek se sastojao u navođenju na odricanje od Gospodara i Spasitelja sveta Isusa Hrista ukidanjem Njegovih zapovesti. Da bi Hristovim učenicima nametnuli svoju, ljudsku vlast umesto Božje, fariseji, sveštenici i književnici, Hristovi savremenici, ukidali su Božju zapovest, a postavljali ljudske uzdižući time svoj, a ne Božji autoritet. Čak su posredno ukoravali samog Hrista pitanjem: "Zašto tvoji učenici ne žive kao što nam je ostalo od starih, nego jedu hleb neumivenim rukama?" (Marko 7,5) Prema običaju od starine, fariseji i književnici prali su ruke "do lakata držeći se onoga što im je ostalo od starih" (stih 3).

Na Hristovim usnama odmah su se našle reči iz Biblije, jedino merilo istine. Odgovorio im je u punom skladu sa Biblijom: "Dobro je prorokovao Isaija za vas licemere kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene; no zaludu me poštuju učeći naukama, zapovestima ljudskim... Jer ostaviste zapovesti Božje, a držite običaje ljudske." (Marko 7,6.7.Cool

Hristos je govorio "kao što je napisano", jer je znao da se "pismo ne može pokvariti" (Jovan 10,35). Posle četrdesetodnevnog posta u pustinji, nije hleba radi želeo da ostavi Božju reč, već je podvukao: "Napisano je: Neće živeti čovek o samom hlebu." (Luka 4,4) Biblija je pismo a ne predanje. Isus ni za sva carstva ovoga sveta nije hteo da ukine ni prvu ni poslednju zapovest iz Zakona. Božanskim autoritetom odgovorio je. "U pismu stoji: Poklanjaj se Gospodu, Bogu svome, i njemu jedinome služi." (Luka 4,Cool Drugi Luciferov napad zasnivao se na samoj Bibliji! Ipak, bila je to "izvrnuta nauka", jer je navodeći jedan biblijski tekst izostavio iz njega jednu važnu reč, čime je izmenio čitav njegov smisao. Međutim, Hristos je bio spreman! Ponovo je odgovorio rečima iz Biblije: "Ali i to stoji napisano: Nemoj kušati Gospoda, Boga svojega!" (Matej 4,7)

Hristos je citirao Božju reč, Bibliju. Prema Hristu samo glas Biblije je glas Božji. Ići za glasovima ranijih ili kasnijih verskih predanja znači ići za "onima od kojih nema spasenja" (Jeremija 2,Cool i kopati studence - "studence isprovaljivane, koji ne mogu da drže vode" (Jeremija 2,13).

Hristos je raspolagao silom, jer se držao Božje reči, a na kraju, kao Pobednik nad smrću i grehom, objavio je svoju večnu vlast: "Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji." (Matej 28,18) Hristos je jedini koji danas ima "ključ Davidov, koji otvori i niko ne zatvori, koji zatvori i niko ne otvori" (Otkrivenje 3,7). Ključevi su simbol vlasti: "U vlasti su Gospodu vrata smrtna." (Psalam 68,20) Hristos nije došao na svet da nekom preda svoju nauku. Svojim učenicima nije dao vlast "na nebu i na Zemji" da menjaju Božiji zakon i naredbe, nego zadatak: "Idite i naučite sve narode." (Matej 28,19) Apostol Petar je primio nalog od samoga Gospoda ne da vlada, nego da uči: "Reče mu Isus: pasi ovce moje!" (Jovan 21,17) Biblija je prava paša za Hristovo stado.

Veran Učiteljevom nalogu, apostol Petar je poučavao mlađe rečima: "Pasite stado Božje koje vam je predato i nadgledajte ga, ne silom, nego dragovoljno, i ne za nečist dobitak, nego iz dobra srca, i ne kao da vladate onima koji su vam u deo povereni, nego budite ugled stadu." (1. Petrova 5,2.3) Crkvenim pastirima dat je nalog da uče stado "kako se treba vladati u kući Božjoj" učeći ih Hristovoj nauci koja je u novozavetnoj Crkvi stvarni i jedini "stub i tvrđa istine" (1. Timotiju 3,15). Njihovo učenje nije bilo predanje, nego Jevanđelje, ne ljudsko mišljenje o Bogu, već reč Božja. Crkva nije dobila od Isusa vlast da menja Božje zapovesti i naredbe, i sve to opravdava običajima i ljudskim shvatanjima.

3. Počeci zamenjivanja istine

Ako su ljudi ikad "istinu Božju zamenili lažju", to su učinili onda kad "većma poštovaše i poslužiše tvar nego Tvorca" (Rimljanima 1,25). Božje najsjajnije stvorenje je Sunce. Ono je sijalo istom slavom i u prohujalim vekovima kao što sija i danas, ali i ljudi su ostali isti! Pre i posle velikih voda Potopa, ljudi su svojim odredbama ukidali Božje zapovesti. Prva poslepotopna generacija graditelja hramova posvetila je hram Suncu kao stvorenju umesto Bogu kao Stvoritelju: "Posle rekoše: Hajde da sazidamo grad i kulu, čiji će vrh do neba stići, da stečemo sebi ime." (1. Mojsijeva 11,4)

Njihov duhovni predak Kajin takođe je želeo da sačuva svoje ime. U svom bogosluženju zamenio je jagnje - simbol Hrista kao Spasitelja sveta - plodovima zemlje, i odbacio Stvoritelja odlazeći "istočno od Edema". 1. Mojsijeva 4,16) Proglasio je Sunce simbolom Boga i počeo da mu služi na idolopoklonički način. I njegovi potomci obožavali Sunce i zato "potamne nerazumno srce njihovo" (Rimljanima 1,21). Sjaj Sunca potamnio je njihova srca i um.

Graditelji koji su hteli da izgrade kulu do neba započeli su taj posao da bi stekli sebi ime. Poduhvat im je propao. Razišli su se po celoj Zemlji, ali nisu prestali da obožavaju Sunce. Njihov uticaj bio je tako jak da je Bog čak svome izabranom narodu morao da uputi strogu opomenu: "Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakoga lika u onaj dan kada vam govori Gospod na Horivu isred ognja... i da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši Sunce i Mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom." (5. Mojsijeva 4,15.19)

Da se izrailjski narod držao Božjeg zakona i propisa a ne ljudskih, nikad se ne bi klanjao Suncu i nebeskim telima gradeći od njih idole. Dobro su poznavali prvu zapovest iz Zakona: "Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga; nemoj imati drugih bogova uza me", i drugu: "Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje... Nemoj im se klanjati niti im služiti." (2. Mojsijeva 20,2-5) Prihvatajući običaje okolnih neznabožačkih naroda - poklonika Sunca - ostavili su večne Božje zapovesti. Biblija govori da su i oni prinosili zemaljske darove Suncu "na ulazu u hram Gospodnji" i klanjali se "Suncu prema istoku" (Jezekilj 8,16).

Heliolatrija (idolopoklonstvo Suncu) starog Izrailjskog naroda opisana je u Bibliji najcrnjom bojom: "Pomešaše se sa neznabošcima, i naučiše dela njihova. Stadoše služiti idolima njihovim, i oni im biše zamka. Sinove svoje i kćeri svoje prinosiše na žrtvu đavolima. Prolivaše krv pravu; krv sinova svojih i kćeri svojih, koje prinošahu na žrtvu idolima Hananskim." (Psalam 106,35-38)

4. Širenje idolopoklonstva

Sunce je bilo tradicionalni vrhovni bog neznabožaca. Čak je i prva generacija hrišćana u Rimskom carstvu pala pod uticaj obožavalaca Sunca. I pored delovanja hrišćanstva, kult Sunca u Rimskom carstvu jačao je iz generacije u generaciju i prelazio od oca na sina u onim porodicama koje nisu temeljno poznavale Hristovu nauku. Neki od kasnijih učitelja iz mlade hrišćanske crkve radije su se prihvatali vladarskog žezla nego li pastirskog štapa, i grčke filozofije nego li Hristove nauke. Crkveni oci počeli su da propovedaju potomcima više mit nego Božju reč, više vlast nego istinu i zdravu Hristovu nauku. Mnogi su postali ugledni filozofi koji su učili taštu prevaru, naslanjajući se na ljudska predanja, na osnove sveta a ne na Hrista (Kološanima 2,Cool.

Najznačajnije samovlasno tumačenje Jevanđelja ogledalo se u prihvatanju prvoga dana sedmice za bogoslužbeni dan. Sve veći broj nenaučenih hrišćana počeo je da svetkuje nedelju. Odlukama crkvenih sabora sva obeležja svetosti sedmog dana - Subote - preneta su na nedelju, prvi dan sedmice sa željom da se postigne saglasnost sa neznabožačkim svetom koji je svetkovao dan koji je u Rimu bio posvećen bogu Sunca ili Mitri. Rimski car Konstantin 321. godine zakonski je potvrdio svetkovanje nedelje kao "časnog dana Sunca".

U Bibliji ne postoji ni nagoveštaj bilo kakve promene zapovesti o svetkovanju Subote - četvrte Božje zapovesti. Biblija ne poznaje i ne priznaje nikakvu uredbu ili odluku kojom se menja bilo koja Božja zapovest. Biblija još uvek smatra pravim hrišćanima samo one "koji drže zapovesti Božje i veru Isusovu" (Otkrivenje 14,12). Još uvek "ostaje, dakle, subotni odmor narodu Božjem" (Jevrejima 4,9). Još uvek ova sveta knjiga govori: "Ljubazni! Starajući se jednako da vam pišem za opšte vaše spasenje, bi mi potrebno da vam pišem moleći da se borite za pravednu veru, koja je jedanput dana svetima." (Judina poslanica 3)

Biblija još uvek govori kao što govori Bog, a ne ljudi. Subota je znak vernosti i poštovanja Stvoritelja, a ne stvorenja ili stvari, i tako će večno ostati. Biblija i samo Biblija je "stub i tvrđa istine", a to je i Crkva koja uči i tvori iz Biblije onako "kako je napisano".

Svima koji zbog svog dosadašnjeg nepoznavanja Božje reči osećaju "žalost koja je po Bogu donosi za spasenje pokajanje" (2. Korinćanima 7,10), Biblija govori: "Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapoveda svima ljudima svuda da se pokaju." (Dela apostolska 17,30)

descriptionKatol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 EmptyRe: Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti

more_horiz
Oprostite zbog ovog romana ali moram da vas stignem!Pozdrav!

more_horiz
Prvo da kažem...da nisam ispočetka čitao sve postove...već samo letimice pročitao, da skužim o čemu je rasprava. Dalje što moram reć...je da ja koristim samo Bibliju kao dokaz, a povijest da iznesem neke činjenice i potkrijepim ih Biblijom. Nisam pripadnik niti jedne vjerske zajednice...već sam "onaj koji je na strani Boga"...na hebrejskom točno jedna riječ označava ovu karakteristiku. Mnogi kad budu čitali moje postove smatrat će me protestantom...unaprijed govorim da JA TO NISAM, također nisam ni katolik...

Naime...pitanje prave vjere i činjenja onoga što je pravo pred Gospodom se tiče svakoga čovjeka. Zaista, o tome i ovisi naš daljni opstanak. Vidim da tu mnogi imaju zdravog tkiva u sebi, ali i nekih koji su debelo zastranili. Tijekom čitanja posta saznat ćete koji su koji...Dakle, da krenem konkretno sa postom...

U početku sam negdje pročitao da "van RKC-a nema spasenja." Ovo je totalna glupost...i velika zabluda u kojoj se ljudi nalaze. Možda jedan od glavnih razloga zašto je ovo tako...je nerazumjevanje riječi Crkva. Crkva u svom pravom značenju predstavlja Kristov narod...predstavlja one ljudi koji su "na strani Boga." Svaki onaj čovjek koji vrši ono što mu Bog kaže je dio Njegovog naroda...je kao jedan ud...koji nosi dobre plodove. Danas ljudi kad čuju riječ "crkva"...odmah pomisle na papu, zato jer se taj koncept "katoličanstva" agresivno promovira putem medija itd. Da se sad osvrnem na samu izjavu o spasenju...Biblija jasno govori da je Isus onaj koji je zdesna Bogu i koji je naš Spasitelj...Isus veli: "Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni." Dakle...Isus je naša karta za život vječni a ne
"ljudske uredbe" (katekizam) i tradicija kojoj ljudi toliku pažnju pridaju. Čovjek ako živi moralno, ako živi po Božjim zapovijedima...taj će bit spašen bio on član jehovinih svjedoka ili RKC-a...kriterij Suda nije RKC i njegov katekizam...već je to MORALNI ZAKON! Prema tome...navedena izjava o spasenju je glupost, zaista. Upravo cijela Biblija govori o spasenju...o toj jednoj stvari...i sad se nađe netko pametan i kaže "izvan RKC-a nema spasenja."

Eto samo toliko o toj izjavi...a sad ću ponešto reć zašto nisam katolik, i zašto smatram da nitko to nebi trebao bit...za svoje dobro...

Jedan katolik...naučava ljudske uredbe...kako to? Pa on naučava ono što piše u katekizmu...samim time što naučava ljudske uredbe, ne ljubi Boga! Znam da sad mislite da je prilično bezobrazno da ja tvrdim da netko "ne ljubi Boga"...ali objasnit ću. Dakle...što Bog kaže, tko Njega ljubi? "Ako me ljubite, vršit ćete zapovijedi moje." Dakle...svatko onaj tko vrši zapovjedi Božije...ljubi Boga, i Bog ljubi njega. To je kristalno jasno...sad, da li jedan katolik vrši zapovijedi Božije?? NE! Uzet ću samo 2. Božiju zapovijed kao primjer (a ima ih mnogo)...Bog kaže: "Ne pravi sebi ni lika ni obličja ni onoga što je na nebu, zemlji ni pod vodom. Ne klanjaj im se niti im služi jer ja sam Bog ljubomoran..." U ovoj zapovijedi nema nikakve simbolike, niti nekakvog prenesenog značenja...NE! Bog jasno kaže "Ne pravi..." i "ne klanjaj im se..." Što katolici rade? Crkve su im pune kipova, slika svega onoga što je na Nebu i Zemlji...i kad idu molit...dođu npr. do gospinog kipa i mole...gledaju u njega i mole se. Za sve one koji ne znaju...to je IDOLOPOKLONSTVO. Nešto što Bog najviše mrzi...Vidimo da katolici DIREKTNO i SVJESNO krše Božji Zakon. Sva objašnjenja koji oni daju vezano za ovo...padaju u vodu, jer nijedno objašnjenje ne može opravdat kršenje zapovijedi! Logično je zaključit...na ovom primjeru da katolici "ne ljube Boga"...već da ljube nekoga drugog (kod nekih nesvjesno a kod nekih i svjesno)..."ljube" nekog drugog boga.

Problem u svemu ovome je što ljud ne PROUČAVAJU...da ljudi proučavaju Boga...znali bi kakvo je katoličanstvo, protestantizam itd itd...Pošto ljudi ne proučavaju tj. ne žele proučavat onda svoj život daju u ruke nekome drugom da ga on kroji. U ovom slučaju je to papa...Što god kaže papa to će svaki katolik napravit...to dokazuje "papina dogma" po pitanju vjere. Dakle sve što kaže papa...to ima da se radi. A što Bog kaže...pa to može, a i ne mora da se radi. Mnoge pape su za sebe izjavile: "Mi smo kao Bog na Zemlji i kao takvi ne možemo bit suđeni od strane ljudi." Kao Bog...zamislite vi to. Čovjek...grešan kao ja, koji ima umrit isto kao ja...je kao "Bog na Zemlji"...to je HULA NA BOGA! Strašno...

Eto zašto ne želim bit katolik...jer taj put vodi u propast...tj. taj sistem vodi u propast...

Pozdrav i svako dobro!

more_horiz
Katolici su ovdje na ovom forumu i na drugim sajtovima detaljno opovrgli sve ove prigovore, a i ovi postovi pokazuju da autori uopće ne poznaju katoličanstvo. A kada smo već kod kipova, molio sam pred njima, molim, i molit ću, a vi mi pokušajte zabraniti. Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_cool

more_horiz
haim je napisao/la:
Katolici su ovdje na ovom forumu i na drugim sajtovima detaljno opovrgli sve ove prigovore, a i ovi postovi pokazuju da autori uopće ne poznaju katoličanstvo. A kada smo već kod kipova, molio sam pred njima, molim, i molit ću, a vi mi pokušajte zabraniti. Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_cool
Naravno da su opovrgnuti...katekizmom i ostalim ljudskim uredbama...ali ne i Biblijom.

Slobodno se vi molite pred njima i njima...sam ćeš odgovarat za to, neću ja....nažalost živimo u demokraciji gdje vam ne mogu ništa. Gdje vi imate svoju tzv "slobodu" biranja...Zato ti i meni možeš reć da ti pokušam zabranit. Pa da živimo u zemlji...u narodu gdje je Bog na vlasti...a ne demokracija i Sotona...itekako bi ti mogao zabranit, pritom mi nebi mogao ni riječi zucnit.

To je samo jedan od primjera koji sam naveo...ima dosta zapovijedi koje vi kršite a opravdanja su vam ljudska...tj. tradicijska...

Pozdrav!

more_horiz
Vuki je napisao/la:
haim je napisao/la:
Naravno da su opovrgnuti...katekizmom i ostalim ljudskim uredbama...ali ne i Biblijom.

Slobodno se vi molite pred njima i njima...sam ćeš odgovarat za to, neću ja....nažalost živimo u demokraciji gdje vam ne mogu ništa. Gdje vi imate svoju tzv "slobodu" biranja...Zato ti i meni možeš reć da ti pokušam zabranit. Pa da živimo u zemlji...u narodu gdje je Bog na vlasti...a ne demokracija i Sotona...itekako bi ti mogao zabranit, pritom mi nebi mogao ni riječi zucnit.

To je samo jedan od primjera koji sam naveo...ima dosta zapovijedi koje vi kršite a opravdanja su vam ljudska...tj. tradicijska...

Pozdrav!

1.) još nitko nije uspio dokazati da je Biblija jedini autoritet u vjerskim pitanjima
2.) sva ova pitanja su ti detaljno opovrgnuta, i to baš Biblijom, i to na ovom forumu, kao i na blogovima, kao i na novom portalu
3.) poboldao sam ti dio odgovora, želim da mi daš tumačenje ovih tvojih riječi, jer je očita suprotnost slobodi i demokraciji totalitarizam. Ti dakle zagovaraš totalitarizam, kršenje ljudskih prava, i nacističke metode?

more_horiz
Pa vec poslije smrti apostola Pavla, otpad se pocinje polako uvlaciti u crkvu. Javljaju se neki spisi koje neko uzima za ozbiljno i izjednacuje sa Biblijom. Npr., iako je spis Didahe blizak sa Svetim pismom, u njemu vec imamo odstupanje od njega.

IV,6: Ako si šta stekao svojim rukama, daj za otkup svojih grehova.

Vidimo kako katolicizam vec od rana koristi ovakve i slicne citate od krscanskih otaca da bi poduprli svoje učenje. A to se opet naziva tradicija. Ne samo da katolicki svecenici sami ne idu na Nebo, nego to prijece i onima koji bi to htjeli. To su farizeji novog doba.

more_horiz
Želio bih čuti odgovore na gornja pitanja, prije svega. Što se tiče citata u Didahe, Pavao npr u 2 Kor sakupljanje milostinje nekoliko puta naziva djelom milosrđa, dakle, davanjem milostinje iskazuješ milosrđe, a sam Gospodin kaže: blago milosrdnima, jer će milosrđe postići. Dakle, i davanje materijalnih dobara u Kristovo ime i u ime Evanđelja, za dobre svrhe, ima za posljedicu postizanje milosrđa Božjega. Didahe ti je samo prerekao biblijske istine.

A tko će u Nebo, zna Bog, a ne ti ili ja. U savkom slučaju, pazi kako sudiš, jer će ti se mjeriti istom mjerom.

more_horiz
Brate Haime!1). Izgleda da vama nije niko uspio dokazati da je Biblija jedini autoritet. Da je Biblija jedini autoritet kao mjerodavno sredstvo jest, ali takođe i sve drugo što se ne kosi sa Biblijom ima veoma velik autoritet. ja nisam siguran o kom se autoritetu ovdje tačno piše jer na kraju ovakve rasprave uvijek se ispostavi da diskutanti ne misle na isti autoritet. dakle pošto Biblija ne sadrži riječ Božiju većma je ona sama živa riječ Božija jedini je sud za sve ostalo.2) Brate moj po Ocu ako ste vi pisali opvrgu na blogu Haim onda jednostavno se samo možete tješiti svojom izjavom da ste opovrgnuli Biblijom tamo napisano. Uz dužno poštovanje ali zaista je tako.3) Što se tiče Vukija i njegovih izjava moje je mišljenje da Vuki miješa neke pojmove. Ali svakako to je samo moje mišljenje za kojim nebih želio da se bilo ko povede. S druge strane teokratska država o kojoj je ovdje čini mi se riječ je prošlost a tako neki ne prepoznaše ni Jovana a samim tim ni Isusa te još čekaju njihov dolazak.Što se tiče Didahe dovoljna je činjenica o nepoznatom autoru. Sve dalje se zasniva na pretpostavci!Pozdrav!

more_horiz
haim je napisao/la:
Vuki je napisao/la:
haim je napisao/la:

Pozdrav!

1.) još nitko nije uspio dokazati da je Biblija jedini autoritet u vjerskim pitanjima
2.) sva ova pitanja su ti detaljno opovrgnuta, i to baš Biblijom, i to na ovom forumu, kao i na blogovima, kao i na novom portalu
3.) poboldao sam ti dio odgovora, želim da mi daš tumačenje ovih tvojih riječi, jer je očita suprotnost slobodi i demokraciji totalitarizam. Ti dakle zagovaraš totalitarizam, kršenje ljudskih prava, i nacističke metode?

1) Pa ako ju je pisao Bog...onda je APSOLUTNI AUTORITET...
2) Po ovom pitanju se slažem sa Sipom...
3) Ti očito ne znaš za Božju državu...TEROKRATIJU...to ja zagovaram. A ne demokraciju i Sotonu...Ako želiš tumačenje ovoga što ja zastupam...najbolje ćeš razumit kad pročitaš prvih 5 knjiga Mojsijevih.
Sipa...mislim da dobro znam o čemu govorim, samo možda je problem u načinu govorenja pa izgleda kao da miješam...

Pozdrav!

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Izrail je napisao/la:

Dakle ovdje nema mjesta za napade već katolici trebaju reći zašto vjeruju i zaštom su katolici.
Ne služi na čast nekima koji svoju tobožnju vjeru temalje samo na napadima na Katoličku Crkvu.
Jadna vam vjera "vjernici" Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_rr

tvoje te riječi osudiše... ova tema kao predstavlja afirmaciju katoličke vjere, a barem svaki drugi post je pljuvanje po protestantizmu. ti i tvoj drug svoju tobožnju vjeru temeljite na napadima na protestantizam. jadna vam vjera "vjernici"Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Pop1
inače kad sam čitao katekizam iznenadio sam se koliko imamo zajedničkoga mi i katolici, i stvarno poštujem katolicizam kao teoriju, i daleko više cijenim pravog revnog katolika nego mlakog protestanta. ovo što vi tvrdite je i sramota za katolicizam, jer imalo taktičan katolik to ne bi tvrdio:sleep: Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Affraid

Evo dosao sam u citanju ovoga topica do druge stranice, i do ovoga upisa.
I ovdje se odlucih nesto napisati.

1) Postavljac teme, "Hrvoje hrki" je postavio izvrsnu temu i iznio dosta istinskih iskaza, a da nikog nije uvrijedio, jer se sluzio argumentima, i zato zasluzuje pohvalu. Ti ga pokusavas osporiti svojim pausalnim iskazom, da on pljuje na protestantizam, sto je obicna ili naivna laz. Naime, ako on iznosi cinjenice onda on ne pljuje po nikome, nego pise istinu.

2) Kako si i sam primjetio, sve tri velike krscanske crkve, dakle, katolicka, pravoslavna i protestantske crkve, koje Isusa Krista ispovijedaju i priznaju kao Boga istovjetne su u krscanskom nauku, pa makar se kultno i ritualno razlikovale. Zato sam ja misljenja, da ce vrlo brzo doci do ujedinjenja katolika i pravoslavaca, jer mi ovdje nemamo skoro nikakvih doktrinarnih problema.

Sa Protestantskim denominacijama stvar postaje teza jer tu imamo diskontinuitet i na doktrinarnom i na kultno-ritualnom podrucju.
Posebno se jasno ocrtavaju obrisi teoloskih zabluda protestantske teologije od Bauera, preko Bultmanna do Hubera i Lindemanna. Tendencija ovih teoloskih stremljenja je napustanje izvorne Kristove nauke, da je on Druga Osoba Sv. trojstva. Ovdje protestantska "moderna" teologija, posebno Hubera i Lindemanna nijece mogucnos djelovanja Boga u univerzumu, pa samim tim stavlja u pitanje i inkarnaciju i resurrekciju, a to su temelji krscanske doktrine, sto nam i Sv. Pavao jasno kaze, kada tvrdi, da bi nasa vjera bila potpuno uzaludna, ako Isus Krist nebi bio uskrsnuo...

A da bi netko mogao uskrsnuti mora se najprije inkarnirati, kao sto nas i uci KC- i Ortodoxija.

Zato je potrebno uzeti sve ove probleme u obzir kada se radi o ekumenizmu krscanskih denominacija. Jedan veliki ruski filozof, "teolog" i "prorok", Soloveev, koji je imao jako dobre odnose sa J. J. Strosmayerom nekoc je napisa, da ce doci do ekumenskog zblizavanja ove tri velike krscanske denominacije, ali da ce protestanska opcija u zadnjem trenutku odpasti kao "izdajnik" i pribliziti se muslimanskom etosu, i da ce dvojica pregovaraca, dakle Papa i ortodoxni Patrijarh biti ona dva zadnja Prporoka iz Apokalipse, te da ce umrijeti za jedinstvo krscana i ostati lezati ne pokopani na trgu velikog grada tri dana, dok ih Bog ne uzvisi.

Soloveev je imao pravo u tvrdnji, da ce doci do intezivnih pokusaja ekumenizma, a ostaje da se vidi, da li ce se i ovo zadnje prorostvo ispuniti, glede Pape i Patrijarha, koji ce za jedinstvo krscana i Isusa Krista poloziti svoje zivote, kao dva zadnja proroka i covjeka, koji su zeljeli svijetu donijeti dobro i mir... Antikrist ce ih ubiti!

3) Facit moga osvrta, na ove dvije procitane stranice: Puno uzbune protiv Hrvoja, koji je stvar rijesio optimalno i pohvalno, ukazujuci na kontinuitet KC- i Ortodoksije, a diskontinuitet protestantskih denominacija, koje ce tek onda biti potpuno zadovoljne, kada svaki protestant bude imao i svoju vlastitu crkvu. Ovaj partikularizam unistava krscansku bit i razvodnjava najbolju doktrinu koja se ikada pojavila na ovom plavom planetu.

more_horiz
Mila je napisao/la:
hrvoje hrki je napisao/la:

da nije tako ne bi postojalo toliko puno reformiranih sekti i zajednica , koje samim svojim postojanjem dokazuju , da se međusobno ne slažu oko mase doktrina, nauka itd

Hrki, nemoj biti bezobrazan. Kršćani nisu sekta! Onaj tko je dio sekte nije kršćanin! Ako je netko protestant onda nije sektaš. Ako je sektaš (Jehovin svjedok, Mormon) onda nije protestant niti kršćanin!

Na sve reformirane crkve se moze primjeniti pojam "sekta", jer su se odvojile od izvorne crkve, a ta je KC-. Cemu se onda toliko pjenis, a ne poznajes niti semantiku pojmova!Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Lol

more_horiz
Izrail je napisao/la:
dominik je napisao/la:
ovo je nista drugo do reakcije hrkija na temu "zasto sam napustio rimokatolicku crkvu".

A reakcije nekih članova ovdje je prava haranga na jednog člana koji piše skroz u skladu s temom.
Dakle ovdje nema mjesta za napade već katolici trebaju reći zašto vjeruju i zaštom su katolici.
Ne služi na čast nekima koji svoju tobožnju vjeru temalje samo na napadima na Katoličku Crkvu.
Jadna vam vjera "vjernici" Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_rr

Potpisujem!Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Thumbs1d

more_horiz
Mila je napisao/la:
Mila je napisao/la:

da nije tako ne bi postojalo toliko puno reformiranih sekti i zajednica , koje samim svojim postojanjem dokazuju , da se međusobno ne slažu oko mase doktrina, nauka itd

Hrki, nemoj biti bezobrazan. Kršćani nisu sekta! Onaj tko je dio sekte nije kršćanin! Ako je netko protestant onda nije sektaš. Ako je sektaš (Jehovin svjedok, Mormon) onda nije protestant niti kršćanin!

koji je po tebi , jak argument , da po tebi mormon ili jehovin svjedok bude sekta, a da npr. adventist ine bude?

Ja vjerujem da ti Hrki dovoljno znaš teologiju, a nije mi jasno zašto se praviš da osonovne stvari ne znaš.
Niti katolička niti pravoslavna niti protestantska crkva NE PRIZNAJU Jehovine svjedoke i Mormone među kršćane (a samim time niti među protestante).
Kršćanske religije su: katolička, pravoslavna i protestantska.
Da bi netko bio kršćanin i mogao se svrstat u kršćansku religiju MORA imati po esencijalnim pitanjima kršćanstva (tko je Bog, tko je Duh Sveti, Tko je Isus Krist, što je spasenje i sl.) isti odgovor.

Kako nekog tko ne priznaje Krista za Boga i po ostalim temeljnim pitanjima nema kršćanski odgovor možeš prozivati protestantom?! Niti jedan ozbiljan teolog ne bi tako što provalio. Jel ti namjerno podbadaš?

- ja shvaćam da tebe boli neke stvari što govore adventisti, ali ne možeš zbog toga sve protestante prozivati sektom iliti nekršćanima. Budi objektivan! Zar vi katolici zbilja nemate objektivnosti ni ko crno pod noktom?!

Ti imas problema sa semantikom, ali si doktrinarno potpuno u pravu.
Mormoni i JS- nisu krscani.

Adventisti su reformirani krscani, bar se tako nazivaju, ali su istovremeno i sekta. Oni se nazivaju crkvom, kao i sve protestantske reformirane crkve, ali to nema veze sa pravom crkvom, nego su sekta, jer su se odvojile od maticne crkve, a ta se zvala KC-.

Ne vidim puno problema, ako netko neku odvojenu, dakle reformiranu crkvu naziva sektom, jer to ona u stvari i jest. Ja sam sklon misljenju, da ce protestanti slijedeci svoje maxime: "sola scriptura", "solus Christus", "sola fide" i "sola gratia", tek onda biti potpuno zadovoljni u svom rusilackom partikularizmu, kada svaki protestant bude imao vlastitu crkvu, odnosno, sektu!Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_flower

more_horiz
mali pregled posebice za otpalog inlinera i još neke:

25. Mnogo je liberalnog protestantizma izbacilo puno kardinalnih kršćanskih doktrina kao što su utjelovljenje, djevičansko začeće, Kristovo uskrsnuće tijela, Trojstvo, Istočni grjeh, pakao, postojanje Đavla, čudesa, itd.

26. Utemeljitelji protestantizma niječu, kao što Kalvinisti danas niječu, stvarnost čovjekove slobodne volje (Luterova omiljena knjiga je bila njegova Ropstvo volje). To je protivno konstantoj pretpostavci Biblije, kršćanske Tradicije, i zdravog razuma.

27. Klasični protestantizam je imao manjkav pogled na čovjekov pad, misleći da je rezultat «potpuni gubitak.» Prema Luteru, Zwingliju, Calvinu i kalvinistima, čovjeku je bilo u vlastitoj moći samo da čini zlo, a nije imao slobodnu volju da čini dobro. On sada ima «prirodu grijeha.» Katoličanstvo vjeruje da, na tajanstven način, čovjek surađuje sa milosti, koja uvijek proizlazi od Boga i prethodi svim dobrim djelima. U katoličanstvu čovjekova priroda još uvijek zadržava nešto dobroga, iako ima sklonost ka grijehu.

28. Klasični protestantizam, i kalvinisti danas, se opasno približio tome da učini Boga autorom zla. On navodno želi da ljudi čine zlo i narušavaju njegove zapivijedi bez da ima bilo kakvu slobodu volje da to čini.

29. Prema (čovjek nema slobodnu volju), klasičnoj protestantskoj i kalvinističkoj misli, Bog čovjeka predodređuje na pakao, iako on čitavo vrijeme nema pravo izbora, ili nešto reći o tome.

30. Klasični protestantizam i kalvinizam , lažno uči da je Isus umro samo za odabrane (drugim riječima za one koji će otići u Raj).

31. Klasični protestantizam (naročito Luter) i kalvinizam, niječe prirodnu teologiju, i naginje dihotomiziranju[1]razum protiv Boga i vjere, protivno kršćanskoj Tradiciji i Bibliji (Mk 12,28; Lk 10;27; Iv 20,24-29; Dj 1,3; 17,2.17.22-34; 19,Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_cool. Najbolji protestantski apologeti danas jednostavno «prisluškuju» katoličku ostavštinu Sv. Tome Akvinskog, Sv. Augustina i mnogih drugih sjajnih mislilaca.

32. Pentekostalni ili karizmatički protestantizam snažno naginje staviti preveliki naglasak na duhovno iskustvo, neprikladno balansirajući s razumom, Biblijom i Tradicijom (uključujući autoritet Crkve u prosudbi valjanosti «privatnih objava»).

33. Drugi protestanti (npr. baptisti) poriču da su duhovni darovi kao što je liječenje prisutni su sadašnjem vremenu (pretpostavljajući da su iščeznuli s apostolima). Ovo stajalište prozvano je obustavizam.

34. Protestantizam ima proturječne poglede na crkvenu upravu, ili ekleziologiju (episkopalci, prezbiterijanci, kongregacionisti, ili uopće nemaju kolektivnog autoriteta), tako posvuda čineći disciplinu, jedinstvo i red nemogućim. Neke sekte čak tvrde da imaju «apostole» ili «proroke» među sobom, sa svim pripadajućim zloporabama autoriteta koji iz tog proizlaze.

35. Neke struje protestantizma (posebno evangelici i fundamentalisti) imaju prekomjernu fascinaciju čak opsjednutost sa «krajem svijeta,» koja vodi u nebiblijsko namiještanje datuma (Mt 24,30-44; 25,13; Lk 12,39-40) i mnoge ljudske tragedije među onima koji su uvučeni u takva lažna proroštva.

36. Prenaglašavanje «prijetećeg kraja» vremena (koji nalazimo u protestantizmu) često je vodio u «kule u zraku» mentalitet, sve do određivanja socijalnih, političkih, etničkih i ekonomskih osjetljivosti ovdje na zemlji.

37. Protestantska misao ima snažnu crtu ili tendenciju biti «dihotomičan,» drugim riječima odvaja ideje u manje ili više ekskluzivne i međusobno neprijateljske tabore, kad zapravo mnogo od tih dihotomija su jednostavno komplementarne[2] prije nego kontradiktorne. Protestantizam je predstavljen kao «ili/ili» sustav, dok katolicizam preuzima «i jedno i drugo» pristup.

Slijede primjeri:

73. Protestantizam suprotstavlja Riječ (Biblija, propovijedanje) protiv sakramenata.

74. Protestantizam postavlja unutarnje bogoslužje i pobožnost nasuprot liturgije.

76. Protestantizam odvaja Bibliju od Crkve.

77. Protestantizam stvara lažnu dihotomiju Biblija protiv Tradicije.

80. Neki oblici protestantizma (primjetno Luterani i danas prisutni dispenzionalisti) namiještaju Stari zavjet protiv Novog zavjeta, čak iako Isus nije tako radio (Mt 5,17-19; Mk 7,8-11; Lk 24,27.44; Iv 5,45-47).

81. Na jednako nebiblijskom temelju, neki protestanti (primjetno Luterani) suprotstavljaju zakon milosti.

82. Protestantizam stvara lažnu dihotomiju između simbolizma i sakramentalne stvarnosti (npr. krštenje, Euharistija).

83. Protestantizam jako naginje odvajanju individualca od kršćanske zajednice (1 Kor 12,14-27).

84. Protestantizam suprotstavlja štovanje svetaca protiv obožavanja Boga. Katolička teologija ne dopušta štovanje obožavanje svetaca. Radije, sveci su poštovani i čašćeni, ne da da im se klanja kao što se to jedino čini Bogu Stvoritelju.

85. Protu - povijesno gledište mnogih protestanata vodi pojedince u razmišljanje da im govori Duh Sveti, koji, po tome, nije govorio mnoštvu kršćana kroz 1500 godina prije početka protestantizma.

86. Propusti u orginalnoj protestantskoj misli vodili su čak u gore pogreške u reakcijama. Npr. vanjsko opravdanje, smišljeno da osigura prevlast milosti, dovelo je do zabrane bilo kakvog vanjskog znaka njegove prisutnosti («vjera protiv djela», sola fide). Kalvinizam sa svojim pregrubim i tvrdim Bogom odbio je ljude do te mjere da su postali Unitaristi (kao u Novoj Engleskoj u kasnom 18. i ranom 19. stoljeću). Mnogi utemeljitelji novijih kultova započeli su kao kalvinisti (Jehovini svjedoci, Scientisti, Univerzalni život, itd.). Jedna pogreška začinje drugu, još ozbiljniju pogrešku.

87. Evangelikanizam je nebiblijski opsjednut (po tipičnom američkom pomodarstvu) sa «zvijezdama» (TV evangelizatori).

88. Evangelikanizam je poludio sa krivom idejom da je velik broj članova u kongregaciji[3] (ili brzi rast) znak Božje prisutnosti na poseban način i njegov jedinstveni blagoslov. Zaboravljaju da i mormonizam strelovito raste. Bog nas je pozvao na vjernost prije nego na «uspijeh»; ne na laskave statistike.

89. Evangelikanizam često stavlja naglasak na brojčani rast prije nego na individualni duhovni rast.

90. Evangelikanizam je trenutno obuzet samoispunjenjem, samopomoći, i često otvorenom sebičnošću, više nego tradicionalnim kršćanskim naglaskom na patnju (trpljenje), žrtvu, i služenje. Posjet prosječnoj «kršćanskoj knjižari»[4] će to brzo potvrditi.

[1] dihotomija - rastavljanje u dva člana

[2] nadopunjujuće

[3] vjernici, pastva, župljani

[4] naročito u Americi, a otuda širom svijeta

Odlicna argumentacija Hrvoje!Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Thumbs1d

more_horiz
Rafael je napisao/la:
Mila je napisao/la:
Mila je napisao/la:

koji je po tebi , jak argument , da po tebi mormon ili jehovin svjedok bude sekta, a da npr. adventist ine bude?

Ja vjerujem da ti Hrki dovoljno znaš teologiju, a nije mi jasno zašto se praviš da osonovne stvari ne znaš.
Niti katolička niti pravoslavna niti protestantska crkva NE PRIZNAJU Jehovine svjedoke i Mormone među kršćane (a samim time niti među protestante).
Kršćanske religije su: katolička, pravoslavna i protestantska.
Da bi netko bio kršćanin i mogao se svrstat u kršćansku religiju MORA imati po esencijalnim pitanjima kršćanstva (tko je Bog, tko je Duh Sveti, Tko je Isus Krist, što je spasenje i sl.) isti odgovor.

Kako nekog tko ne priznaje Krista za Boga i po ostalim temeljnim pitanjima nema kršćanski odgovor možeš prozivati protestantom?! Niti jedan ozbiljan teolog ne bi tako što provalio. Jel ti namjerno podbadaš?

- ja shvaćam da tebe boli neke stvari što govore adventisti, ali ne možeš zbog toga sve protestante prozivati sektom iliti nekršćanima. Budi objektivan! Zar vi katolici zbilja nemate objektivnosti ni ko crno pod noktom?!

Ti imas problema sa semantikom, ali si doktrinarno potpuno u pravu.
Mormoni i JS- nisu krscani.

Adventisti su reformirani krscani, bar se tako nazivaju, ali su istovremeno i sekta. Oni se nazivaju crkvom, kao i sve protestantske reformirane crkve, ali to nema veze sa pravom crkvom, nego su sekta, jer su se odvojile od maticne crkve, a ta se zvala KC-.

Ne vidim puno problema, ako netko neku odvojenu, dakle reformiranu crkvu naziva sektom, jer to ona u stvari i jest. Ja sam sklon misljenju, da ce protestanti slijedeci svoje maxime: "sola scriptura", "solus Christus", "sola fide" i "sola gratia", tek onda biti potpuno zadovoljni u svom rusilackom partikularizmu, kada svaki protestant bude imao vlastitu crkvu, odnosno, sektu!Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Icon_flower

Na ovom forumu nisu samo adventisti,a ako neznas povijest adventista nemoj pisati niti neistine,od koga su nastali adventisti?Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Lol Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Lol Katol.Crkva- zašto sam katolik ili bi trebao biti - Page 7 Lol

more_horiz
Dina je napisao/la:
KAKVI SMO UISTINU?
Svi smo mi ksenofobi?!

Nedavno je jedna ugledna televizija objavila istraživanje prema kojemu su građani Hrvatske ksenofobični. Više od pedeset posto građana ne voli druge ljude, posebno ne vole da se drugi i drugačiji nastanjuju u Lijepoj našoj. Jedan je naš ideal duboko ukorijenjen u puku; "Mi Hrvati, katolici - kršćani! ". Naš!?

Nedavno sam, slučajno, upoznao stanovitu gospođu koja je paradigma izrečenog ideala. Otpočeli smo razgovor o jednom od naših dvoraca. Riječ po riječ, kroz ugodan razgovor, dok nismo došli do "pitanja svih pitanja ", zašto nam je tako kako je, tko je kriv zašto nam nije bolje? Ukratko, reče mi ona, za naše probleme krivi su stranci, nama su uvijek vladali tuđinci te nas iskorištavali, a pored svega treba se čuvati protestanata! Ove su me tvrdnje potaknule na nastavak razgovora pa je, nadam se, na kraju došla do zaključka kako nije sve tako kako tvrdi propaganda. Na kraju smo se srdačno pozdravili, a ona mi reče da je po majci Mađarica, oca nije spominjala, sad se pitam zašto, ipak ona nema ništa sa protestantima.

Svi smo mi kršćani

Voli se reći kako smo kršćani. Time se želi naglasiti naša kultura i identitet. Dobro je da se ima i jednog i drugog jer bez toga nema nacije. Ipak krenimo redom u razjašnjavanje iznesenih tvrdnji.

Kršćani su ljudi koji slijede nauk Gospodina Isusa Krista, prvi se puta taj termin rabio od nekršćana za Kristove učenike i to još u Antiohiji, o čemu svjedoče Djela apostolska. Ono što je karakteristično za kršćane je centar njihova života, vjera u Gospodina Isusa Krista. Ona je poticaj, a kroz molitvu koja im prožima dan, susreću se s Bogom i promišljaju vjeru. Zvuči fan(t)a(s)tično!? Baš su tako nekršćani tvrdili za kršćane od prakršćanskih vremena do danas! Moglo bi se zaključiti, i to vrlo lako, da kršćanstvo nije, isključivo, stvar kulture i nasljeđa, nego duhovne obnove koja počinje pozivom koji Bog upućuje onomu koga poziva u svoje Kraljevstvo.

Pa dobro, reći će onaj koji ideal slijedi ali ne promišlja, ne mislim na kršćanstvo u pravom smislu te riječi nego onako kao dio nasljeđa, da smo katolici!

Svi smo mi katolici

Što znači katolik i tko je katolik? Katolik je osoba koja, pored ostalog, vjeruje da postoji jedna, sveopća, univerzalna ili katolička Crkva. Katolička je zato što prelazi granice jedne države, ima ljude iz različitih nacija, naroda, kultura, običaja, spola, rasa itd. Svi su kršćani koji prihvaćaju postavke tzv. Apostolskog vjerovanja katolici, tako rimokatolici, ortodoksni tj. pravoslavni kršćani, reformirani tj. protestanti i ostali.

Svi smo mi Hrvati

Ako temeljne vrijednosti nisu onakve kakve nam se čine, onda želimo naglasiti da smo Hrvati! Dobro je da znamo što smo, doduše i to nam se više ne čini tako očitim. Naime pojaviše se neki koji tvrde da nismo ono što smo mislili ovih stoljeća, a da nam je pra-domovina u Perziji, da budemo precizniji u Iranu. Nemam volje o tome raspravljati, samo bih ustvrdio da su Hrvati porijeklom iz Afrike! Navodno i svi ostali ljudi. Prema istraživanjima genetičara i antropologa, čovječanstvo današnjice potječe od prije milijuna godina iz tih krajeva, od žene koju znanstvenici prozvaše znakovitim imenom - Eva. Sada znaj što smo, i odakle smo!

Zar naš ideal nije naš?! Kako se uzme, mnogo toga je u životu stvar odabira, tako i sa uzorima. Odabiremo što želimo, ili se barem tako čini, želim što nam se čini najbolje. Ipak ono što se čini ne mora uvijek biti. Prečesto utjecaji okoline i pojedinaca stvaraju predodžbe koje nisu onakve kakove se čine ili za što se predstavljaju. Zato treba preispitivati, prosuđivati i razmišljati o stavovima koji se nameću.

Naime, osim zraka koji dišemo, vode koju pijemo, mora u kojemu se kupamo (…) što imamo, a da je naše u Našoj? Aute koje vozimo, kompjutore koje koristimo, radio koji slušamo, TV koji gledamo, internet koji pretražujemo, stroj za rublje kojim peremo (…) su izmisli stranci. Ljudi koje ne poznajemo, koji su drugačiji, a njihove umotvorine pomažu da živimo bolje, imamo veću kvalitetu života.

Ne mogu shvatiti, da uvjek zelis relativirati stvari, a to nije potreba!
To da smo mi svi krscani je tvoj stav, a da li smo mi stvarno svi krscani, to je drugo pitanje.

Imamo puno protestantskih teologa, koji su na vodecim pozicijama recimo u Njemackoj, a nijecu mogucnost djelovanja Isusa Krista u svijetu. Time oni ruse Bozanstvo Isusa Krista i priblizuju se islamu.

A koje li shizofrenije, i dalje ostaju na svojim vodecim polozajima (Huber!) u "udruzenoj evanglelickoj crkvi Njemacke". Ovo nije stvarno moguce!

more_horiz
Cosa Nostra je napisao/la:
@hrvoje hrki:
sli�ne se pise sa � a ne �.

Sto se tice moga nicka, ja ga mogu izabrati kakvog zelim i s obzirom na
to mi ne mozes govoriti nista s takvim pocjenjivackim duhom.

Ono sto sam ja napisao tamo, moze se tocno dokazati pomo�u Biblije i povijesti KC-e. Ja jesam to mozda tako radikalno izrekao, ali u sustini to je tako.

Ne vidim niti jedne krscanske denominacije, koja bi stajala toliko na zidu srama kao KC-. Ima tu pojedinih povijesnih perioda u kojima se ona nije proslavila u ucenju Kristove nauke, ali sve vuci u blato, niti je lijepo niti posteno, jer je svijetu dala toliko dobrih svecenika i svetaca, te ga ucinila humanijim, pa bi trebalo pogledati i tu stranu medalje...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply