Hvala za odgovore.
Sada, kad imamo izdefinirane neke osnovne stavove, možemo ići u dubinu.
Volio bih da krenemo po redu, dakle od prve točke:
Dakle, što se tiče metode "Pismo samo svoj tumač", u tome se slažem s Kalvinom i Lutherom i svima koji zastupaju tu metodu. Mi vjerujemo da je Pismo vrhovni autoritet, a ne čovjek. Vjerujemo da svaki vjernik može razumjeti osnovne istine Pisma, ako je vođen Božjih Svetim Duhom u proučavanju, te da nam Bog nije ostavio nikakvu veću sigurnost i veći autoritet, od onog kojeg imamo u Pismu. Apostoli koji su pisali NZ imali su posebno nadahnuće, kakvo danas više ne postoji. Oni su imali priliku da osobno gledaju i slušaju Isusa i da iz Njegovih usta prenesu poruku čovječanstvu. Pavao je živio u vrijeme apostola i on je također bio nadahnut i Bog ga je u to vrijeme upotrijebio za svog misionara. Ali važno je primijetiti da, čak ni u ono vrijeme, kada su postojali tako posebno nadahnuti ljudi, koji su nam ostavili Božju nadahnutu Riječ, čak ni u ono vrijeme nije postojala JEDNA POSEBNA osoba između njih, koja bi se isticala od drugih. Pismo ne poznaje nikakvog "vrhovnog apostola", nego su na vrhu SVI apostoli - ovo je jako važno da uočimo. Također je važno da razumijemo da danas više nema takve osobe, s takvim nadahnućem, koja bi mogla biti takav autoritet kakav su bili apostoli u ono vrijeme. Međutim, mi imamo danas pisanu Božju Riječ, koja nam je vrhovni autoritet po pitanju vjere i življenja. Apostolsko nasljeđe je jednostavno nešto što vi ne nalazite u Bibliji, koliko god vi htjeli to Biblijom opravdati. I također sam vam već obećao dati neke povijesne dokaze, koji pokazuju da je apostolsko nasljeđe besmislica.
Vi imate pravo ne-složiti se s tim. Ali onda objasnite i ZAŠTO se ne slažete i kako opravdavate svoje stajalište. Ako ga ne možete opravdati Biblijom, a ni poviješću, onda tu nešto ne štima, zar ne? Ali to ćemo još razraditi...
Ako želimo da diskusija bude do kraja poštena, morate odgovoriti na ovo: Kako Katolici opravdavaju činjenicu da oni ne priznaju metodu "samo Pismo", "cijelo Pismo" i "Pismo samo svoj tumač"? Ako vjeruju da je Pismo nadahnuto, zašto ga onda ne priznaju kao svoj vrhovni autoritet?
Jest, poznati katolički "izgovor" je da netko to Pismo mora protumačiti - ali zar može netko bolje protumačiti Pismo, nego što ono može protumačiti samo sebe? Drugim riječima, ako se pojavi neki tumač koji tvrdi da je nadahnut od Boga i da može savršeno protumačiti Pismo - kako itko može biti siguran da je taj tumač doista ono, što on za sebe tvrdi da jest? Biblija nas stalno upozorava da "sve provjeravamo", da "ispitujemo duhove", zar ne? Prema tome, zar je moguće da postoji neki tumač, koji ne treba biti PROVJEREN? Ako proučavamo Bibliju, vidimo da je Božji narod/Božja Crkva, kroz sve vjekove provjeravala proroke! Bog je još Izraelcima izričito naglasio da NE VJERUJU svakom proroku, nego da provjere da li taj prorok govori U SKLADU s Božjim objavljenim zakonom! Ovo je jako važno da shvatimo, zar ne? U Novom Zavjetu je princip isti. Apostoli nisu govorili neku novu nauku, nisu osmišljavali neke nove doktrine, koje Isus nije govorio - NE! Sve što su oni govorili, bilo je ono što ih je Isus naučio i ono što su na svoje oči vidjeli i doživjeli, a ima veze s Isusom Kristom!
Dakle, podvukao bih ovo: Čak i ti posebno nadahnuti ljudi, apostoli, nisu govorili nikakvu NOVU doktrinu, nikakvo novo učenje! Zanimljivo je da ni sam ISUS nije dao neku novu doktrinu! Isus se stalno pozivao na starozavjetnu objavu, koja je ljudima uvijek bila VRHOVNI AUTORITET za njihovu vjeru i sve što je govorio bilo je U SKLADU s Pismom! Isus je sam u nekoliko navrata pitao farizeje: "što piše u Pismu?", i tome slično... On je njima dao do znanja, da Mu ništa ne moraju vjerovati, ako je išta rekao PROTIVNO starozavjetnoj objavi! On je jasno rekao da nije došao da ukine "zakon i proroke" (Stari Zavjet), nego da ga ISPUNI! Odnosno, da se proročanstva ispune u Njemu, a na taj način bi svi još s većom sigurnošću mogli znati da je Stari zavjet doista objava od Boga...
Mogao bih još puno, ali ne da mi se više...
Molim odgovor.