Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 7 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Ko uistinu služi Isusu? Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan
pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

odlično brate

pa Justine , vidiš dokle može dovesti puko inzistiranje na LOGIČKOM, čisto racionalnom tumačenju citata iz Biblije

a ti to već duže vrijeme radiš na mnogim temamam ( mariologija, ova itd)

pa eto , tim istim tvojim , aršinom , šta ti sada imaš reći na ove Isusove riječi:
ta nisu se katolici odvojili od matičnog stada- reformiranih , nego je bilo obrnuto, zar ne?lol!

umirem od smijeha
Oprosti, hrki, ali stvarno ne znam tko na ovom forumu zastupa BIBLIJSKO učenje, a tko je onaj tko daje LOGIČNE argumente (a ponekad i "logično" povezuje neke biblijske tekstove, tako da se čini da Biblija kaže ono što on želi da ona kaže)- a ovakvo tumačenje Biblije, ne samo da je primitivno, nego i bezobrazno. Jer, ti na temelju ovakvih biblijskih tekstova o stadu i pastiru pokušavaš dokazati da je Katolička Crkva to stado, a papa valjda onda pastir, ili ne znam što već... PA SRAM TE MOŽE BITI, stvarno! I tebe i Izraila! Pravite se neki teolozi, a bubnete bezveze neki biblijski citat, izvadivši ga iz konteksta i onda ste kao s time mene pobili do daske... SRAM VAS MOŽE BITI OBOJICU! Ja se ponizno trudim da tumačim Bibliju u kontekstu, da ju razumijem u cjelini, tražim originalni tekst i sve, a vi se ovako SPRDATE s Božjom Riječju! Ma tko vam je dao takav autoritet? Sad si uzimate više prava nego sam papa, vjerujte mi! On si nikad ne bi dopustio da ovako tumači Pismo kao vi, a kamoli da to govori "ex catedra"!!

pa justine,

opet nisi ništa odgovorio na:

Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

a mi se s nikom ne sprdamo, pogotovo ne s biblijom
ja vjerujem svojim pastirima , teolozima, apologetama koji su 100-nama godina proučavali božju riječ

ali ispada ,da ti svojim naučiteljima ne vjeruješ , kad sam toliko fanatično tumačiš bibliju, temeljem vlastitig pukog osjećaja ili intuicije

Da, oni koji dijele Isusovo stado su Kristovi protivnici. A PIŠE LI TU DA JE TO STADO KATOLIČKA CRKVA? SRAM TE BILO AKO TAKO TVRDIŠ!

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 7 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Ajme meni Justin se našao u ćorsokaku pa pokušava izmigoljiti.leti

more_horiz
Justin je napisao/la:
Imaš pravo, ovo sam na brzinu napisao, bez puno razmišljanja... Ali ovaj redak nam ipak ukazuje na to, da je Izraelcima Tora uvijek bila najveći autoritet i pokazatelj Božje volje! Oni su sve proroke provjeravali na taj način, slaže li se njihova nauka s Pismom, ili ne - to sam objasnio u onom dugačkom postu...

A kad je riječ o soli scripturi, istina da ovaj redak direktno ništa ne dokazuje, ali on nam pokazuje da nam Božja pisana Riječ mora biti najveći autoritet, a ne nekakva ljudska filozofiranja! Sola scriptura! Samo Pismo!

Ali moj naglasak nije ni bio na ovom redku, nego na Isusu, koji je cijelim svojim životom pokazao da je i sam bio VJERAN TORI!

Pa onda pitam braću Katolike: Kad se sam Isus pokoravao Pismu, otkud vama Katolicima pravo da stvarate nekakve nove nauke, o kojima Pismo ništa ne piše? Na temelju kakvog autoriteta da netko tko proučava Pismo i vidi da ga ono poziva da sve provjerava, na temelju kakvog autoriteta i kakve logike bi takva vjerna osoba morala i trebala prihvatiti katoličku nauku?

pa katolički apologeti i egzegete Biblije sve detaljno proučavaju
i sve kritički proučavaju i važu
i ništa ne ulazi olako u kanon i katekoizam KC , kako ti misliš
sve ima svoju podlogu na Božjoj riječi

čak su , recimo na neki način postali uznici , tog velikog , racionalno-formalističkog pogleda, da često neke objave koje nam daje Duh sveti preko svojih mistika, proroka, da i mnoge stvari ne priznaju iako su bile , vjerojatno dane od Boga

more_horiz
Justin je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Ko uistinu služi Isusu? Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan
pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

odlično brate

pa Justine , vidiš dokle može dovesti puko inzistiranje na LOGIČKOM, čisto racionalnom tumačenju citata iz Biblije

a ti to već duže vrijeme radiš na mnogim temamam ( mariologija, ova itd)

pa eto , tim istim tvojim , aršinom , šta ti sada imaš reći na ove Isusove riječi:
ta nisu se katolici odvojili od matičnog stada- reformiranih , nego je bilo obrnuto, zar ne?lol!

umirem od smijeha
Oprosti, hrki, ali stvarno ne znam tko na ovom forumu zastupa BIBLIJSKO učenje, a tko je onaj tko daje LOGIČNE argumente (a ponekad i "logično" povezuje neke biblijske tekstove, tako da se čini da Biblija kaže ono što on želi da ona kaže)- a ovakvo tumačenje Biblije, ne samo da je primitivno, nego i bezobrazno. Jer, ti na temelju ovakvih biblijskih tekstova o stadu i pastiru pokušavaš dokazati da je Katolička Crkva to stado, a papa valjda onda pastir, ili ne znam što već... PA SRAM TE MOŽE BITI, stvarno! I tebe i Izraila! Pravite se neki teolozi, a bubnete bezveze neki biblijski citat, izvadivši ga iz konteksta i onda ste kao s time mene pobili do daske... SRAM VAS MOŽE BITI OBOJICU! Ja se ponizno trudim da tumačim Bibliju u kontekstu, da ju razumijem u cjelini, tražim originalni tekst i sve, a vi se ovako SPRDATE s Božjom Riječju! Ma tko vam je dao takav autoritet? Sad si uzimate više prava nego sam papa, vjerujte mi! On si nikad ne bi dopustio da ovako tumači Pismo kao vi, a kamoli da to govori "ex catedra"!!

pa justine,

opet nisi ništa odgovorio na:

Isus je rekao i “bit će jedno stado, jedan pastir”.… nisu li oni koji dijele Isusovo stado kristovi protivnici…

a mi se s nikom ne sprdamo, pogotovo ne s biblijom
ja vjerujem svojim pastirima , teolozima, apologetama koji su 100-nama godina proučavali božju riječ

ali ispada ,da ti svojim naučiteljima ne vjeruješ , kad sam toliko fanatično tumačiš bibliju, temeljem vlastitig pukog osjećaja ili intuicije

Da, oni koji dijele Isusovo stado su Kristovi protivnici. A PIŠE LI TU DA JE TO STADO KATOLIČKA CRKVA? SRAM TE BILO AKO TAKO TVRDIŠ!

pa ako je prva crkva poslije Krista bila KC , onda je to ta:)

ta sigurno nije protestantska koja je osnovana 1500 godina poslije:affraid:

more_horiz
Prva crkva nije bila Katolička Crkva kojoj ti danas služiš.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ajme meni Justin se našao u ćorsokaku pa pokušava izmigoljiti.leti

Nije točno. TI si u ćorsokaku, jer ti je ovo najpametnije što znaš reći.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ali moj naglasak nije ni bio na ovom redku, nego na Isusu, koji je cijelim svojim životom pokazao da je i sam bio VJERAN TORI!

prijatelju, pokoravaš li se ti Tori kao što je to Isus radio? u potpunosti? ili možda smatraš da neki zakoni više ne vrijede?
moramo biti oprezni kad spominjemo Isusa jer on je unatoč svemu bio židov. očito je da neke stvari kojih se on držao za nas više ne vrijede (od obrezanja i blagdana pa do nekih nepisanih pravila). koje su to stvari, oko toga se često svađamo.
a sa druge strane, Pismo koje je Isus imao u rukama nije bilo Pismo koje ti i ja imamo, jer on nije imao dodira recimo sa pavlovim poslanicama.
bojim se jedne stvari, možda često načelom SS glorificiramo i zatvorenu objavu, a sa druge strane i sami vjerujemo u naknadnu objavu.
što se tiče izaijinog stiha. on je nastao recimo na prijelazu u 7.stoljeće (vjerojatno i dosta prije, za vrijeme ahaza). u to vrijeme mnoge Biblijske knjige bile su u nastanku, mnoge starozavjetne će nastati stoljećima kasnije... sumnjam da bi on tu upućivao na kršćanski kanon

more_horiz
Justin je napisao/la:

Eh pa daj ti reci sigurno je bila tvoja.
lol! lol! Zna Justin nasmijati.

more_horiz
Izraile, kako si ono uobičavao reći??:

čudom se čudim , dok se ne probudim...

tako nekako, jesam li u pravu?

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Justin je napisao/la:

prijatelju, pokoravaš li se ti Tori kao što je to Isus radio? u potpunosti? ili možda smatraš da neki zakoni više ne vrijede?
moramo biti oprezni kad spominjemo Isusa jer on je unatoč svemu bio židov. očito je da neke stvari kojih se on držao za nas više ne vrijede (od obrezanja i blagdana pa do nekih nepisanih pravila). koje su to stvari, oko toga se često svađamo.
a sa druge strane, Pismo koje je Isus imao u rukama nije bilo Pismo koje ti i ja imamo, jer on nije imao dodira recimo sa pavlovim poslanicama.
bojim se jedne stvari, možda često načelom SS glorificiramo i zatvorenu objavu, a sa druge strane i sami vjerujemo u naknadnu objavu.
što se tiče izaijinog stiha. on je nastao recimo na prijelazu u 7.stoljeće (vjerojatno i dosta prije, za vrijeme ahaza). u to vrijeme mnoge Biblijske knjige bile su u nastanku, mnoge starozavjetne će nastati stoljećima kasnije... sumnjam da bi on tu upućivao na kršćanski kanon

Slažem se. Ali u svakom od tih perioda, znalo se što je Božje otkrivenje, a što nije. Znalo se tko je Božji prorok, a tko nije - po čemu?? Pa po tome, što se PRIJAŠNJIM otkrivenjem provjeravalo svako novo otkrivenje! To je to! Nema tu neke mudrosti! Naravno da za Isusovog vremena nije bilo još Novog Zavjeta, ali Isus nam je sam svojim životom pokazao da je Biblija knjiga koja nam mora biti najveći autoritet! Naravno da mi danas ne slavimo pashu i židovske praznike i da se ne obrezujemo, jer su te stvari tada imale svoju simboliku, a Novi Zavjet nam jasno kaže (i u njemu Isus svojim riječima i primjerom), koje stvari ne trebamo više raditi, koje su prošle, a koje nisu!

Dobar balans daješ, imhotepe, ali bih te upozorio da trebaš naglasiti da nam Isus itekako pokazuje da je BIBLIJA, Božja Riječ, koju je Bog stvarao polako tijekom povijesti zajedno sa svojim izabranim narodom - najveći autoritet za svakoga tko se zove kršćaninom! To je jasno kao dan. Svako NOVO OTKRIVENJE, koje nije BAZIRANO NA BIBLIJI, nema nikakvu vrijednost, jer i sam NOVI ZAVJET je ČVRSTO UKORIJENJEN U STAROM ZAVJETU!

Novi Zavjet bez Starog ne bi imao nikakvog smisla, Novi Zavjet je prožet citatima iz SZ-a, Novi Zavjet nadopunjuje Stari Zavjet i daje nam potpunu sliku, otkrivajući nam na određeni način i budućnost posljednjeg vremena... Novi zavjet su pisali apostoli, ljudi koji su od Isusa i od Duha Svetoga dobili objavu, i nitko nema pravo tvrditi da postoji danas osoba koja ima jednako veliku i važnu DODATNU objavu za čovječanstvo! Otkrivenje 22:18.19 nam lijepo kaže ŠTO ĆE SE DOGODITI TAKVOME, KOJI POKUŠA BIBLIJI NEŠTO 'NADODATI'.

Je li sve ok?

more_horiz
Baš tako brate hrki.
Suze radosnice same teku.lol!

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Eh pa daj ti reci sigurno je bila tvoja.
lol! lol! Zna Justin nasmijati.

Smij se, smij. Ali ako imaš imalo pojma o povijesti, znaš o čemu govorim. Imhotep bi ti to vjerojatno mogao bolje objasniti, on se dosta kuži u povijest.

Ali reci mi, kad ti je to sve tako smiješno: kad je uopće nastala Rimokatolička Crkva?

more_horiz
Joj joj pa Papa je nasljednik Petrov.
Ima li tvoja crkva apostolsko nasljeđe i možeš li ga nabrojiti.
Tko su bili vjernici tvoj crkve od smrti apostola do osnutka adventista. (Pretpostavljam da si adventist)

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Tko su bili vjernici tvoj crkve od smrti apostola do osnutka adventista. (Pretpostavljam da si adventist)

Nemoj me molim te više vući za jezik s tim apostolskim nasljeđem...
Ne znam kako se uopće usuđuješ koristiti izraz "apostolsko nasljeđe" u kontekstu pojma "povijest"??? No

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:

Nemoj me molim te više vući za jezik s tim apostolskim nasljeđem...
Ne znam kako se uopće usuđuješ koristiti izraz "apostolsko nasljeđe" u kontekstu pojma "povijest"??? No

Ti kao adventist zanš kako imaš nikakvu vezu s apostolima.
I vi kao da niste nastali djeljenjem od protestanata koji su se odjelili od katolika?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Slažem se. Ali u svakom od tih perioda, znalo se što je Božje otkrivenje, a što nije. Znalo se tko je Božji prorok, a tko nije - po čemu?? Pa po tome, što se PRIJAŠNJIM otkrivenjem provjeravalo svako novo otkrivenje! To je to! Nema tu neke mudrosti! Naravno da za Isusovog vremena nije bilo još Novog Zavjeta, ali Isus nam je sam svojim životom pokazao da je Biblija knjiga koja nam mora biti najveći autoritet! Naravno da mi danas ne slavimo pashu i židovske praznike i da se ne obrezujemo, jer su te stvari tada imale svoju simboliku, a Novi Zavjet nam jasno kaže (i u njemu Isus svojim riječima i primjerom), koje stvari ne trebamo više raditi, koje su prošle, a koje nisu!

da, uvijek se znalo što je Božje otkrivenje itd, ali unatoč tome došlo je do određenih devijacija, tako da je u Isusovo vrijeme nešto što su sami ljudi uveli bilo proglašeno Božjom voljom, i Isus se protiv toga borio

Dobar balans daješ, imhotepe, ali bih te upozorio da trebaš naglasiti da nam Isus itekako pokazuje da je BIBLIJA, Božja Riječ, koju je Bog stvarao polako tijekom povijesti zajedno sa svojim izabranim narodom - najveći autoritet za svakoga tko se zove kršćaninom! To je jasno kao dan. Svako NOVO OTKRIVENJE, koje nije BAZIRANO NA BIBLIJI, nema nikakvu vrijednost, jer i sam NOVI ZAVJET je ČVRSTO UKORIJENJEN U STAROM ZAVJETU!

ovdje postoji jedna određena zamka. rupa u zakonu recimo. naime, u mormonovoj knjizi ne postoji niti jedna stvar (provjereno) koja proturiječi Bibliji. ona je novo otkrivenje, bazira se na Bibliji, je li dobra i istinita? ja vjerujem da nije. EGW ima svoje spise, bazira se na Bibliji, predstavlja novo otkrivenje, je li dobra i istinita? ja vjerujem da jest. a u isto vrijeme EGW isključuje mormonovu knjigu i obrnuto. netko dakle debelo laže, a bazira se na Bibliji. ovo nema veze s temom, samo jedna određena digresija
Novi Zavjet bez Starog ne bi imao nikakvog smisla, Novi Zavjet je prožet citatima iz SZ-a, Novi Zavjet nadopunjuje Stari Zavjet i daje nam potpunu sliku, otkrivajući nam na određeni način i budućnost posljednjeg vremena... Novi zavjet su pisali apostoli, ljudi koji su od Isusa i od Duha Svetoga dobili objavu, i nitko nema pravo tvrditi da postoji danas osoba koja ima jednako veliku i važnu DODATNU objavu za čovječanstvo! Otkrivenje 22:18.19 nam lijepo kaže ŠTO ĆE SE DOGODITI TAKVOME, KOJI POKUŠA BIBLIJI NEŠTO 'NADODATI'.

prvo, mislim da navedeni stih, unatoč tome što se nalazi na kraju novozavjetnog kanona i cijele Biblije, prije svega govori o knjizi otkrivenja i Ivan je vjerojatno mislio na svoju knjigu i istine koje je u njoj iznio. inače stari zavjet poštujem i volim, i uvijek sam ga rado čitao i to činim i dalje zbog dobrih povijesnih izvještaja
Je li sve ok?

a naravno farao

more_horiz
Dakle, ti imaš više veze s apostolima, nego ja? Very Happy

Pa taman da imaš, misliš li da ćeš zbog toga ti ići u Nebo, a ja neću?
Misliš li da ti ta "veza" pali za ulazak u Raj? Laughing

more_horiz
Justin je napisao/la:

Pa taman da imaš, misliš li da ćeš zbog toga ti ići u Nebo, a ja neću?
Misliš li da ti ta "veza" pali za ulazak u Raj? Laughing

Ne nego znam kako ne idem u crkvu koja je nastala diobom od protestanata već Crkvu koja ima apostolsko naslijeđe.
Eto tko su bili vjernici adventisti od četvrtog stoljeća do prošlog.
Ajde odgovori dječače zajapureni.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply