znam, jako je to složeno
i mene je to više puta mučilo
Da, mene i dan danas ponekad, bar kada razmisljam o tome, ali znajuci Boga...pa valjda On vodi racuna i o njima.
u Biblije piše : JA sam Put , Istina i Život
to po meni znači da je Isus došao među ljude da im na neki način pokaže KAKO TREBA ŽIVJETI , djelovati
ukazao je i na vrijednost trpljenja, patnje , prezira , odbacivanja od drugih , ali strpljivog podnošenje i opraštanja , tako da i mi u svojim životima budemo spremni nositi križ, na način kako ga je nosio Isus Krist
Tacno tako, ali zamijeti kome je dosao, kome govori, kome se otkriva i sl.? Pa, ne pada nikom nista tek tako sa Neba, kazao bih. Kako ce cuti ako se ne propoveda, kazao je Pavle> Hocu reci, da Isusove reci "JA sam Put , Istina i Život" su namenjene onima koji Ga zele prihvatiti i slijediti Ga. Ne bih bas mogao biti siguran da nekom teskom poganu moze tako nesto znaciti, ukoliko nema predstavu o Bogu? Ili...? Ko zna?? Zato je Bog taj koji sudi srcima i pomislima.
na jednom mjestu u pavlovoj poslanici stoji nešto kao: nema nijednog imena pod nebeskim svodom, osim Isusa, pod kojim možemo biti spašeni
Ne znam mislis li na Dela 4:12, to je Petar kazao?
taj citat je jako težak za tumačenje i recimo sporan ako ga se bukvalno držimo
zato i jeste teško tumačiti Bibliju ( barem ne svatko) ama baš svakog citata
jer tko zna kontekst onog trenutka kad ga je Pavao (ili netko drugi od apostola, evanđelista isl.) izrekao ili napisao
pogotovo akose neznaju detalji kome je govoreno , s kojim točno ciljem islično
Ja se dosta bavim istrazivanjima Biblije, uglavnom za svoju dusu, kazu tako se najbolje uci. Niko me ne placa da radim ni za koga, hvala Bogu.
Volim citat Bibliju najvise, ona mi puno znaci, no to ne znaci da sam toliki primitivac pa da ne uzimam u obzir sve ostalo sto je pisano o njoj!! Bar koliko imam vremena. Ima sve svoje.
Hocu reci, jedno znam: vecina stvari se zna kome, kako i zasto je napisano, to je bar moje misljenje. Vecina. A osim toga-ja pokusavam da Bibliju ne tumacim, odnosno razumem, van njenog kontexta, sto mnogi rade. Doduse, nekad je to tesko, nekad ne. Zato je kontext jako bitan, po meni presudan veoma cesto. Biblija nije ni nastala u citatima, poglavljima, textovima, ali razumijem zasto mi danas tako razmisljamo, to je produkt grckog nacina razmisljanja. Jevrejski um drugacije je gledao stvari, no to je druga prica i druga tema. Ono sto je moj licni pokusaj jeste razumeti tu knjigu u njenom istorijsko/geografsko/kulturno/sociolosko/teoloskom i jos nekom drugom, kontextu, to je prava stvar, to je prava lepota.
Pozdrav.