Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 15 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
SVI smo ravnopravni na forumu, osim psovača i licemjera!

Psovače odmah baniram, a licemjere rtmf

Danas je petak, dan okupan i osvježen kišom, barem kod nas u Slavoniji. Predajmo naš dan Gospodinu i sve što radimo nek ima najbolji motiv.

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 15 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Mnogi katolici se neće spasiti što su samo formalno katolici bez vjere i zbog loših djela.
A mnogi nekatolici koji žive po savijesti će se spasiti.

Spasenje je jedino po Kristu a ne po savijesti.
"I nema ni u jednom drugom spasenja; jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo." djela 4:12

"Jer ste milošću spašeni po vjeri, i to nije od vas, to je dar Božji,Ne od djela, da se tko ne pohvali." Ef2:8,9

more_horiz
forestsilvy je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Mnogi katolici se neće spasiti što su samo formalno katolici bez vjere i zbog loših djela.
A mnogi nekatolici koji žive po savijesti će se spasiti.

Spasenje je jedino po Kristu a ne po savijesti.
"I nema ni u jednom drugom spasenja; jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo." djela 4:12

"Jer ste milošću spašeni po vjeri, i to nije od vas, to je dar Božji,Ne od djela, da se tko ne pohvali." Ef2:8,9

znači po tebi nitko od 4 milijarde muslimana, hinduista, krišni, budista itd nema teorije da bude spašen , po svojoj savjesti ( savjesnom životu)

more_horiz
prijatelju Bozja RIJEC KAZE DA nitko NE MOZE doci Ocu osim po Isusu,odnosno sam Isus to kaze, e sad... ili on laze... ili to jednostavno treba vjerovati

more_horiz
NJEGOVA je napisao/la:
prijatelju Bozja RIJEC KAZE DA nitko NE MOZE doci Ocu osim po Isusu,odnosno sam Isus to kaze, e sad... ili on laze... ili to jednostavno treba vjerovati

Dobra opaska.

Pozdrav.

more_horiz
druga stvar koju Isus sam veli jest:JA SAM PUT.. nikada se nitko drugi to nije usudio reci.
Dakle savjet: nemoj brinuti o muslimanima ako ti ih Bog nije stavio na srce jer ima Bog koji ih je stvorio ,ljubi ih i brine o tome da ih spasi.
Postoje mnogi Bozji sluge koji mole,placu i odlaze u muslimanske zemlje riskirajuci zivot ne bi li im odnijeli zivot,odnosno radosnu vijest spasenja pa postoji PUT Bogu.
Isto vrijedi za sve ostale nabrojene skupine.
Pusti prijatelju Svoritelja neka ljubi i vapi kroz srca mnogih koji daju svoje zivote za te ljude ne bi li oni culi , a ti se ili prikljuci i dopusti Bogu da i tebe upotrijebi u tome ako je to uistinu briga tvoga srca ili pusti prazne rijeci ,laznu brigu i doktrine, od toga srce na kraju samo ostane prazno.
Samo je jedna zapovijed uistinu dana covjeku:LJUBI!

more_horiz
NJEGOVA je napisao/la:
druga stvar koju Isus sam veli jest:JA SAM PUT.. nikada se nitko drugi to nije usudio reci.
Dakle savjet: nemoj brinuti o muslimanima ako ti ih Bog nije stavio na srce jer ima Bog koji ih je stvorio ,ljubi ih i brine o tome da ih spasi.
Postoje mnogi Bozji sluge koji mole,placu i odlaze u muslimanske zemlje riskirajuci zivot ne bi li im odnijeli zivot,odnosno radosnu vijest spasenja pa postoji PUT Bogu.
Pusti prijatelju Svoritelja neka ljubi i vapi kroz srca mnogih koji daju svoje zivote za te ljude ne bi li oni culi , a ti se ili prikljuci i dopusti Bogu da i tebe upotrijebi u tome ako je to uistinu briga tvoga srca ili pusti prazne rijeci ,laznu brigu i doktrine, od toga srce na kraju samo ostane prazno.

Bog je LJUBAV
može li ta ljubav prezreti 4 milijarde nekršžana?
samo zato što nisu kršćani?

more_horiz
NJEGOVA je napisao/la:

znam ja dobro šta piše

ali ti mi reci , šta misliš
da li je moguće da se itko spasi izvan poznavanja kršćanstva?

more_horiz
NJEGOVA je napisao/la:

ne brinem samo o muslimanima
brinem i o masi drugih vjera, konfesija isl.

nemoguće je da se baš nitko ne može spasiti izvan kršćanstva
to mi Božja ljubav nikako ne pokriva:flower:

zašto bi Bog kaznio milijune ili čak milijarde drugiH , ništa gorih ljudi nego što su krščani ( JA I TI) , samim tim što nisu imali mogućnost da prime na adekvatan način Isusa i njegovu vjeru??

more_horiz
problem je u tome sto mislis da nece imati priliku.
hrvac svi ce imati priliku zato Isus toliko i odgadja svoj dolazak.ž
Bog je ljubav da,to je tocno.
Ali ljubav je pravedna kao sto je i milostiva.
Ljubav je kriz naseg Gospodina..ili je uzalud umro ako postoji drugi nacin da se ljudi spase?
Zar je Bog zli tiranin koji je dopustio onakvo mucenje svoga Sina znajuci da postoji drugi nacin?
Otac i Sin - ljubav koja je nasla nacin da gresnika dovede nazad..ali samo je jedan put..ZOVE SE ISUS

more_horiz
NJEGOVA je napisao/la:
problem je u tome sto mislis da nece imati priliku.
hrvac svi ce imati priliku zato Isus toliko i odgadja svoj dolazak.

Bog je ljubav da,to je tocno.
Ali ljubav je pravedna kao sto je i milostiva.
Ljubav je kriz naseg Gospodina..ili je uzalud umro ako postoji drugi nacin da se ljudi spase?
Zar je Bog zli tiranin koji je dopustio onakvo mucenje svoga Sina znajuci da postoji drugi nacin?
Otac i Sin - ljubav koja je nasla nacin da gresnika dovede nazad..ali samo je jedan put..ZOVE SE ISUS

neće svi imati priliku
kad Isus 2.put dođe biti će sud , atada više nema ovako-onako

priliku nisu imali ni mnogi drugi do danas , evo pune 2000 godine
to ti je 70-80 generacija!
zamisli kolike milijarde su se rodile do danas izvan kršćanstva , ni krivi ni dužni:!:

nije bilo tv, radia, novina, štampanih - u masovnom broju knjiga (biblija)
kako su te milijarde prije , mogle doći do Isusa , pa imati odabir da ga prihvate ili odbiju:?:
onaj tko nije imao priliku ne može biti ni odgovoran

i pravednici iz starog zavjeta su nakon otvaranja neba od strane Isusove žrtve isto tako primili mogućnost raja, zar ne?
a živjeli su prije Isusa i nisu bili kršćani:sunny:
kako onda oni mogu biti spašeni, a de facto nisu "prihvatili Isusa"?

more_horiz
14 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: 15 pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. 16 To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Apostol Pavle daje odgovor na pitanje spasenja pogana. Rimljanima 2.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
14 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: 15 pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. 16 To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Apostol Pavle daje odgovor na pitanje spasenja pogana. Rimljanima 2.

Pozdrav.

to upisano u srcima to je recimo savjest
osjećaj za dobro i zlo

u svakom čovjeku je Božanska iskra
kod svakog začeća-koncepcije , prisutan je i Bog

zato i mislim , da Bog ne može samo tako odbaciti milijarde drugih ljudi samimj tim jer nisu imali priliku čuti i (poslije toga) prihvatiti Isusa kao spasitelja
pogotovo ako se uzme u obzir da je sudjelovao i kod njihovog stvaranja:D

more_horiz
Slazem se i ja sa tobom, no tu treba biti obazriv. Ukoliko se moze spasiti putem prirode koja svedoci o Bogu, putem savesti u nasem srcu, zivotu, znaci li to da nam onda ne treba Krist?? Ova su pitanja mucila mnoge, a ja bih kazao da ga trebamo malo drugacije tumacit.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Slazem se i ja sa tobom, no tu treba biti obazriv. Ukoliko se moze spasiti putem prirode koja svedoci o Bogu, putem savesti u nasem srcu, zivotu, znaci li to da nam onda ne treba Krist?? Ova su pitanja mucila mnoge, a ja bih kazao da ga trebamo malo drugacije tumacit.

Pozdrav.

znam, jako je to složeno
i mene je to više puta mučilo

u Biblije piše : JA sam Put , Istina i Život

to po meni znači da je Isus došao među ljude da im na neki način pokaže KAKO TREBA ŽIVJETI , djelovati
ukazao je i na vrijednost trpljenja, patnje , prezira , odbacivanja od drugih , ali strpljivog podnošenje i opraštanja , tako da i mi u svojim životima budemo spremni nositi križ, na način kako ga je nosio Isus Krist

na jednom mjestu u pavlovoj poslanici stoji nešto kao: nema nijednog imena pod nebeskim svodom, osim Isusa, pod kojim možemo biti spašeni

taj citat je jako težak za tumačenje i recimo sporan ako ga se bukvalno držimo

zato i jeste teško tumačiti Bibliju ( barem ne svatko) ama baš svakog citata

jer tko zna kontekst onog trenutka kad ga je Pavao (ili netko drugi od apostola, evanđelista isl.) izrekao ili napisao

pogotovo akose neznaju detalji kome je govoreno , s kojim točno ciljem islično:silent:

more_horiz
decki to nije znacenje teksta.
Pavao u rimljanima objasnjava kako ce Bog suditi svijet a ne kako ce se svijet spasiti jer svijet se moze spasiti jedino po Kristu
Pavao veli zidovi ce bit sudjeni po zakonu a pogani prema unutarnjim sudovima koji su ih upozoravali jer oni nisu imali zakona.Ali Niti zidove spasava zakon,niti pogane savjest

more_horiz
znam, jako je to složeno
i mene je to više puta mučilo

Da, mene i dan danas ponekad, bar kada razmisljam o tome, ali znajuci Boga...pa valjda On vodi racuna i o njima. Smile

u Biblije piše : JA sam Put , Istina i Život

to po meni znači da je Isus došao među ljude da im na neki način pokaže KAKO TREBA ŽIVJETI , djelovati
ukazao je i na vrijednost trpljenja, patnje , prezira , odbacivanja od drugih , ali strpljivog podnošenje i opraštanja , tako da i mi u svojim životima budemo spremni nositi križ, na način kako ga je nosio Isus Krist

Tacno tako, ali zamijeti kome je dosao, kome govori, kome se otkriva i sl.? Pa, ne pada nikom nista tek tako sa Neba, kazao bih. Kako ce cuti ako se ne propoveda, kazao je Pavle> Hocu reci, da Isusove reci "JA sam Put , Istina i Život" su namenjene onima koji Ga zele prihvatiti i slijediti Ga. Ne bih bas mogao biti siguran da nekom teskom poganu moze tako nesto znaciti, ukoliko nema predstavu o Bogu? Ili...? Ko zna?? Zato je Bog taj koji sudi srcima i pomislima.

na jednom mjestu u pavlovoj poslanici stoji nešto kao: nema nijednog imena pod nebeskim svodom, osim Isusa, pod kojim možemo biti spašeni

Ne znam mislis li na Dela 4:12, to je Petar kazao?

taj citat je jako težak za tumačenje i recimo sporan ako ga se bukvalno držimo

zato i jeste teško tumačiti Bibliju ( barem ne svatko) ama baš svakog citata

jer tko zna kontekst onog trenutka kad ga je Pavao (ili netko drugi od apostola, evanđelista isl.) izrekao ili napisao

pogotovo akose neznaju detalji kome je govoreno , s kojim točno ciljem islično silent

Ja se dosta bavim istrazivanjima Biblije, uglavnom za svoju dusu, kazu tako se najbolje uci. Niko me ne placa da radim ni za koga, hvala Bogu. Smile Volim citat Bibliju najvise, ona mi puno znaci, no to ne znaci da sam toliki primitivac pa da ne uzimam u obzir sve ostalo sto je pisano o njoj!! Bar koliko imam vremena. Ima sve svoje.

Hocu reci, jedno znam: vecina stvari se zna kome, kako i zasto je napisano, to je bar moje misljenje. Vecina. A osim toga-ja pokusavam da Bibliju ne tumacim, odnosno razumem, van njenog kontexta, sto mnogi rade. Doduse, nekad je to tesko, nekad ne. Zato je kontext jako bitan, po meni presudan veoma cesto. Biblija nije ni nastala u citatima, poglavljima, textovima, ali razumijem zasto mi danas tako razmisljamo, to je produkt grckog nacina razmisljanja. Jevrejski um drugacije je gledao stvari, no to je druga prica i druga tema. Ono sto je moj licni pokusaj jeste razumeti tu knjigu u njenom istorijsko/geografsko/kulturno/sociolosko/teoloskom i jos nekom drugom, kontextu, to je prava stvar, to je prava lepota.

Pozdrav.

more_horiz
decki to nije znacenje teksta.
Pavao u rimljanima objasnjava kako ce Bog suditi svijet a ne kako ce se svijet spasiti jer svijet se moze spasiti jedino po Kristu
Pavao veli zidovi ce bit sudjeni po zakonu a pogani prema unutarnjim sudovima koji su ih upozoravali jer oni nisu imali zakona.Ali Niti zidove spasava zakon,niti pogane savjest

Pa sama si sebi kontradiktorna, izvini sto primecujem. Jer, ako Pavle kaze da se Bog suditi i svetu i ostalima koji znaju za zakon-na osnovu cega mozes sa siguroscu ustvrditi da se to "sudjenje" svetu, dakle poganima, direktno odnosi na njihovo unistenje??? Sud postoji da bi spasao a ne unistio. Naravno da ne treba ici u krajnosti, ali u ovim Pavlovim textovima imamo naznake sto moze biti sa onima koji nisu culi za jevandjelje.

Osim toga, mislim da takve naznake imamo i u istoriji, mada su vesto cuvane i manipulirane.

Pozdrav.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply