Izrail je napisao/la:Ako ti nismo dosta dokaza iznijeli za Papino prvenstvo budući je on Petrov nasljednik ne znam što hoćeš još.
Ja se stobom neću natezati.
Na netu je svagdje ama baš svagdje pisanje velikim slovima vikanje.
Dakle na to sam reagirao i što se mene tiče gotovo je kad me se škaklja ja se smijem pa tako i tvoja škakljiva pitanja.
Nemoj me opet nasmijavati. Ako nemaš ništa pametno reći, zašto si uopće na ovoj temi? Ti kažeš: Papa je Petrov nasljednik! I to je sad tvoj dokaz? Hej, hajde da to malo razradimo, da vidimo ZAŠTO i U KOM SMISLU i je li stvarno papa Petrov nasljednik? Evo, dat ću podatke vezane za apostolsko nasljeđe... Povijest nije tako lijepa, kako ju Katolici vole crtati.
I stvarno te molim da izbjegavaš ponavljati otrcane fraze tipa: "papa je Petrov nasljednik", "Marija je naša majka", i tome slične - jer ovdje smo valjda zato da damo ARGUMENTE zbog čega vjerujemo u te fraze, zar ne?
I zašto mi ne odgovoriš na onaj dugački post, u kojemu sam dao BIBLIJSKE principe za provjeravanje proroka i vjerskih učitelja? Zašto to nijednom riječju ne komentiraš? Možda se bojiš da će Božja Riječ postaviti za pape neke kriterije, koje su oni u povijesti prekršili?
BIBLIJA KAŽE da vjerske učitelje provjerava crkva! A kad kažem CRKVA, jasno nam je da Biblija pod tim izrazom uvijek misli na zajednicu vjernih, i to onih koji vjeruju u Božju Riječ, u Evanđelje Isusa Krista! To Evanđelje, dakle, na temelju Biblije, mora biti kriterij, po kojemu ćemo provjeravati svakog novog učitelja i svaku novu nauku!
Dakle, moja pitanja su: Na koji način je nauka Katoličke Crkve provjerena ovim kriterijem? A što se pape tiče, slažeš li se da su postojali mnogi pape u povijesti, koji su sramota da ih uopće stavimo za dostojne da se provjeravaju jesu li vjerski učitelji, ili nisu? Jesi li pročitao da je biblijski kriterij, ne samo teologija (koja definitivno u Katoličkoj Crkvi nije ukorijenjena na Bibliji), također i MORAL, i RODOVI, odnosno posljedica službe Božjeg čovjeka?? Ako ti je to jasno, tada pogledaj povijest i pogledaj kakav moral su pape imali i kakve rodove su donosili?! I onda mi reci na temelju KOJEG AUTORITETA ih smatraš dostojnima da se nazivaju Kristovim predstavnicima na Zemlji? Ova pitanja su jako teška, zar ne? Vjerojatno ćeš sada opet nešto muljaviti i izbjegavati odgovor. Ali ovo nisu moja pitanja, ovo su biblijska pitanja! Bog kroz svoju Riječ traži od pape i Katoličke Crkve objašnjenje, odakle im pravo da kažu da su to što jesu, kad njihov sami moral i rodovi tvrde suprotno! A o teologiji da i ne govorimo.. Što se tiče apostolskog nasljeđa, molim te da mi daš barem nekakav uvjerljivi povijesni dokaz za njega, kad već ne možeš dati genetski.
Ako ne želiš odgovoriti na ova pitanja (kao što većina Katolika ne želi), to će samo potvrditi da NEMAŠ odgovor. Jer, od tebe se sada očekuje BIBLIJSKI I POVIJESNI odgovor, a filozofiranje ti tu neće pomoći.
Nadam se da ćeš surađivati. Oprosti što sve ovako direktno pišem, ali pitaj koga hoćeš - ja sam po svojoj prirodi direktan i ne znam ništa uljepšavati. Trudio sam se da ne vičem puno.