Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

power_settings_newLogin to reply
+9
forestsilvy
Spart
Aladin
Euro
Justin
Trešnja
No Nick
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 8 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Prva crkva nije bila Katolička Crkva kojoj ti danas služiš.

Eh pa daj ti reci sigurno je bila tvoja.
lol! lol! Zna Justin nasmijati.

Smij se, smij. Ali ako imaš imalo pojma o povijesti, znaš o čemu govorim. Imhotep bi ti to vjerojatno mogao bolje objasniti, on se dosta kuži u povijest.

Ali reci mi, kad ti je to sve tako smiješno: kad je uopće nastala Rimokatolička Crkva?

hvala justine farao
scratch scratch
ako ćemo gledati pravno, uistinu KC vuče svoj povijesni kontinuitet od samog zemaljskog Isusa Krista preko apostola itd. tu nema apsolutno ni najmanje dvojbe. ne želim izazivati gnjev braće katolika na sebe, ali još uvijek se vode rasprave je li petar ikada bio u rimu. no to sad nije važno, važno je da je petar postojao.
što je sa nama protestantima i našim naslijeđem, koje navodno nemamo. evo ovo je moj pogled na stvari. postojala je jedna kršćanska apostolska crkva, koja je tijekom stoljeća znatno evoluirala, ajmo reći odvojila se od apostolske nauke. u čemu se to odvajanje sastoji već ste raspravili sigurno. no i dalje je pravno ostala kao nasljednik prve crkve, iako se faktički odvojila odnosno reformirala od izvorne nauke. protestantizam nije ništa nego izdanak KC koji je smatrajući da restaurira izvornu apostolsku nauku vratio se na one korijene koje je imala prva crkva. jesu li to ti korijeni, neću tvrditi, jer teško je to nedvosmisleno utvrditi. da skratim, po mom mišljenju, protestantizam nikako ne može biti pravno nasljednik prve crkve, ali može biti faktički. KC jest pravni nasljednik prve crkve, ali ne nužno i faktički, jer mnoge su se stvari promijenile. a još nešto, ne znam zašto braći katolicima smeta reformacija, pa da nije reformacije možda bi se i dalje događale one gnusnosti koje ste i sami osudili i rekli da ih više nema. i danas bi možda novčići zveckali a duše išle u raj. malo oporbe ne škodi...

descriptionUčiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja& - Page 8 EmptyRe: Učiteljski autoritet- naspram "Biblija, Duh Sveti i Ja&

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Slažem se. Ali u svakom od tih perioda, znalo se što je Božje otkrivenje, a što nije. Znalo se tko je Božji prorok, a tko nije - po čemu?? Pa po tome, što se PRIJAŠNJIM otkrivenjem provjeravalo svako novo otkrivenje! To je to! Nema tu neke mudrosti! Naravno da za Isusovog vremena nije bilo još Novog Zavjeta, ali Isus nam je sam svojim životom pokazao da je Biblija knjiga koja nam mora biti najveći autoritet! Naravno da mi danas ne slavimo pashu i židovske praznike i da se ne obrezujemo, jer su te stvari tada imale svoju simboliku, a Novi Zavjet nam jasno kaže (i u njemu Isus svojim riječima i primjerom), koje stvari ne trebamo više raditi, koje su prošle, a koje nisu!

da, uvijek se znalo što je Božje otkrivenje itd, ali unatoč tome došlo je do određenih devijacija, tako da je u Isusovo vrijeme nešto što su sami ljudi uveli bilo proglašeno Božjom voljom, i Isus se protiv toga borio

Dobar balans daješ, imhotepe, ali bih te upozorio da trebaš naglasiti da nam Isus itekako pokazuje da je BIBLIJA, Božja Riječ, koju je Bog stvarao polako tijekom povijesti zajedno sa svojim izabranim narodom - najveći autoritet za svakoga tko se zove kršćaninom! To je jasno kao dan. Svako NOVO OTKRIVENJE, koje nije BAZIRANO NA BIBLIJI, nema nikakvu vrijednost, jer i sam NOVI ZAVJET je ČVRSTO UKORIJENJEN U STAROM ZAVJETU!

ovdje postoji jedna određena zamka. rupa u zakonu recimo. naime, u mormonovoj knjizi ne postoji niti jedna stvar (provjereno) koja proturiječi Bibliji. ona je novo otkrivenje, bazira se na Bibliji, je li dobra i istinita? ja vjerujem da nije. EGW ima svoje spise, bazira se na Bibliji, predstavlja novo otkrivenje, je li dobra i istinita? ja vjerujem da jest. a u isto vrijeme EGW isključuje mormonovu knjigu i obrnuto. netko dakle debelo laže, a bazira se na Bibliji. ovo nema veze s temom, samo jedna određena digresija
Novi Zavjet bez Starog ne bi imao nikakvog smisla, Novi Zavjet je prožet citatima iz SZ-a, Novi Zavjet nadopunjuje Stari Zavjet i daje nam potpunu sliku, otkrivajući nam na određeni način i budućnost posljednjeg vremena... Novi zavjet su pisali apostoli, ljudi koji su od Isusa i od Duha Svetoga dobili objavu, i nitko nema pravo tvrditi da postoji danas osoba koja ima jednako veliku i važnu DODATNU objavu za čovječanstvo! Otkrivenje 22:18.19 nam lijepo kaže ŠTO ĆE SE DOGODITI TAKVOME, KOJI POKUŠA BIBLIJI NEŠTO 'NADODATI'.

prvo, mislim da navedeni stih, unatoč tome što se nalazi na kraju novozavjetnog kanona i cijele Biblije, prije svega govori o knjizi otkrivenja i Ivan je vjerojatno mislio na svoju knjigu i istine koje je u njoj iznio. inače stari zavjet poštujem i volim, i uvijek sam ga rado čitao i to činim i dalje zbog dobrih povijesnih izvještaja
Je li sve ok?

a naravno farao

Što se tiče tog citata iz Otkrivenja, slažem se da se odnosi na tu knjigu, ali taj princip se onda odnosi i na sve ostale biblijske knjige, zar ne?

Što se tiče mormonove knjige, ne možeš nju uspoređivati s rimokatoličkom naukom. Jasno je kao dan, da Katolici imaju neke potpuno nebiblijske nauke i prakse.

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
Brate Imhotep

Da si čitao i milion godina Bibliju (naravno da ti je Bog dao da toliko proživiš na zemlji) ne bi došao do 1844 godine, ali učitelji su ti pomogli da dođeš do toga? Baš lepo.

bilo to lijepo ili ne, istina je takva. istina nije uvijek lijepa, ali zato je istina rabbit

ovo sam olako previdio ranije, nije mi jasno:silent:

koja je to istina vezana za 1844
neko adventističko proročanstvo ili je tada osnovan adventizam
šta god da je od toga , ja u to ne vjerujem

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ajde odgovori dječače zajapureni.

rekao je pavao timoteju "neka te nitko ne prezire zbog tvoje mladosti". jedna od prednosti i mana ovog foruma je to što su objavljene godine članova te se često postupa prema tome, čak i ne gledajući tko što piše već koliko ima godina
moram blago ustati u obranu prijatelja justina koji je star kao i ja, i reći da je malo nekršćanski davati izjave kao "dječače zajapureni", pa vrijeđati nekoga zato što se zamisli usudio reći da je sa 22 godine teolog. mislim, Isus je sa 12 godina ravnopravno razgovarao sa učenim ljudima, a ovim brate izrail ne pokazuješ svoju učenost na jedan primjeren način. uostalom, nisu ni to neke velike godine jer moja rođena sestra je stara 37 godina pa ju ne smatram ne znam koliko starijom od sebe

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Pa taman da imaš, misliš li da ćeš zbog toga ti ići u Nebo, a ja neću?
Misliš li da ti ta "veza" pali za ulazak u Raj? Laughing

Ne nego znam kako ne idem u crkvu koja je nastala diobom od protestanata već Crkvu koja ima apostolsko naslijeđe.
Eto tko su bili vjernici adventisti od četvrtog stoljeća do prošlog.
Ajde odgovori dječače zajapureni.

Pravi vjernici i pravo stado nisu ni Katolici, ni Adventisti, ni bilo koja druga današnja denominacija.

Pravi vjernici i pravo stado je ono stado, koje slijedi Krista i Njegovu nauku!

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
Brate Imhotep

Da si čitao i milion godina Bibliju (naravno da ti je Bog dao da toliko proživiš na zemlji) ne bi došao do 1844 godine, ali učitelji su ti pomogli da dođeš do toga? Baš lepo.

bilo to lijepo ili ne, istina je takva. istina nije uvijek lijepa, ali zato je istina rabbit

Jel te mi tjeramo da u to vjeruješ?
Ta istina je biblijska. U formuliranju te istine nitko se nije koristio nikakvim ljudskim nagađanjima i filozofiranjima i spisima, nego isključivo Božjom Riječju, kao vrhovnim autoritetom!

Ali ovo sad nije tema. Raspravljati o tome možemo pod topicom "istražni sud".

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 14:05; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
Brate Imhotep

brate HH, kad sam rekao "istina" nisam mislio na istinu o 1844 godini, već sam mislio kako je istina da ne bih došao do toga da mi to netko drugi nije rekao. tada je i osnovan adventizam, a i jedno proročanstvo postoji, ali volio bih da netko drugi to kaže jer ovo je nauka u koju se ne želim petljati budući da sam rezerviran prema tumačenjima proročanstava farao

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Prva crkva nije bila Katolička Crkva kojoj ti danas služiš.

Eh pa daj ti reci sigurno je bila tvoja.
lol! lol! Zna Justin nasmijati.

Smij se, smij. Ali ako imaš imalo pojma o povijesti, znaš o čemu govorim. Imhotep bi ti to vjerojatno mogao bolje objasniti, on se dosta kuži u povijest.

Ali reci mi, kad ti je to sve tako smiješno: kad je uopće nastala Rimokatolička Crkva?

hvala justine farao
scratch scratch
ako ćemo gledati pravno, uistinu KC vuče svoj povijesni kontinuitet od samog zemaljskog Isusa Krista preko apostola itd. tu nema apsolutno ni najmanje dvojbe. ne želim izazivati gnjev braće katolika na sebe, ali još uvijek se vode rasprave je li petar ikada bio u rimu. no to sad nije važno, važno je da je petar postojao.
što je sa nama protestantima i našim naslijeđem, koje navodno nemamo. evo ovo je moj pogled na stvari. postojala je jedna kršćanska apostolska crkva, koja je tijekom stoljeća znatno evoluirala, ajmo reći odvojila se od apostolske nauke. u čemu se to odvajanje sastoji već ste raspravili sigurno. no i dalje je pravno ostala kao nasljednik prve crkve, iako se faktički odvojila odnosno reformirala od izvorne nauke. protestantizam nije ništa nego izdanak KC koji je smatrajući da restaurira izvornu apostolsku nauku vratio se na one korijene koje je imala prva crkva. jesu li to ti korijeni, neću tvrditi, jer teško je to nedvosmisleno utvrditi. da skratim, po mom mišljenju, protestantizam nikako ne može biti pravno nasljednik prve crkve, ali može biti faktički. KC jest pravni nasljednik prve crkve, ali ne nužno i faktički, jer mnoge su se stvari promijenile. a još nešto, ne znam zašto braći katolicima smeta reformacija, pa da nije reformacije možda bi se i dalje događale one gnusnosti koje ste i sami osudili i rekli da ih više nema. i danas bi možda novčići zveckali a duše išle u raj. malo oporbe ne škodi...

Izvanredno, brate imhotepe!

Molio bih braću Katolike da odgovore na ovaj imhotepov post; zanima me slažete li se s tim što je napisao i kako vi gledate na to.

more_horiz
Justin je napisao/la:
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
Brate Imhotep

Ta istina je biblijska. U formuliranju te istine nitko se nije koristio nikakvim ljudskim nagađanjima i filozofiranjima i spisima, nego isključivo Božjom Riječju, kao vrhovnim autoritetom!

ovaj citat je rečen na 1. ili 2. strani ove teme , i potječe iz ove teme,kao prvo

kao drugo , vezan je uz temu , jer mormoni kažu da su imali objavu Duha svetoga koji im je rekao to i to

pa reci brate justine, ti koji se samo držiš sola scriptura gdje je to potkrepljeno i u pismima:afro:

zato i ova tema: tko je vjerodostojniji i bliži istini- 1000 godišnje učiteljstvo KC ( ortodoksne crkve) ili individualni duh svakog pionira , osnivača svake pojedinačne protestantske, reformirane zajednice ili sekte:?: scratch Exclamation

more_horiz
imhotep je napisao/la:
mislim, Isus je sa 12 godina ravnopravno razgovarao sa učenim ljudima, a ovim brate izrail ne pokazuješ svoju učenost na jedan primjeren način. uostalom, nisu ni to neke velike godine jer moja rođena sestra je stara 37 godina pa ju ne smatram ne znam koliko starijom od sebe

To je vaš problem uspoređujete se s Isusom samim po znanju a gdje je On urlao i tukao da mu se dokaže u Bibliji ovo ili ono.
A to što sestru ne smatraš starijom i ne odnosiš se prema njoj s više poštovanja je tvoj problem.
Ali budući je ovdje pokazana velika oholost te se uzimalo za prvo da samostalno tumačite Riječ po ljudskim i ograničenim dosezima vašim, isto nešto govori zar ne.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
imhotep je napisao/la:
mislim, Isus je sa 12 godina ravnopravno razgovarao sa učenim ljudima, a ovim brate izrail ne pokazuješ svoju učenost na jedan primjeren način. uostalom, nisu ni to neke velike godine jer moja rođena sestra je stara 37 godina pa ju ne smatram ne znam koliko starijom od sebe

To je vaš problem uspoređujete se s Isusom samim po znanju a gdje je On urlao i tukao da mu se dokaže u Bibliji ovo ili ono.
A to što sestru ne smatraš starijom i ne odnosiš se prema njoj s više poštovanja je tvoj problem.
Ali budući je ovdje pokazana velika oholost te se uzimalo za prvo da samostalno tumačite Riječ po ljudskim i ograničenim dosezima vašim, isto nešto govori zar ne.

ma tko tu urla. da znaš justina, vidio bi da je on izuzetno tih i tolerantan, a ova velika slova uopće ne smatram urlanjem, i meni se obraćao tako pa nisam ni skužio. ne ulazim u to je li oholo samostalno tumačiti Bibliju, vjerojatno jest, samo sam protiv toga da se nekoga naziva "dječačićem" samo zato što mu sa strane piše 22 godine, i zato što govori nešto što tebi ne paše. vidiš kako je ružno nekome stavljati riječi u usta, jer samo sam rekao kako ne smatram svoju seku koja ima 37 godina ne znam koliko starijom, nisam rekao da se ne odnosim prema njoj sa više poštovanja

more_horiz
Čudno je da tako malo polažete na autoritet starijih.
Mislim sjećam se kad sam imao 22 pa nije me mogao nitko dobit kad sam upro.
Ali kad upre čovjek u krivo ne valja to.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Čudno je da tako malo polažete na autoritet starijih.
Mislim sjećam se kad sam imao 22 pa nije me mogao nitko dobit kad sam upro.
Ali kad upre čovjek u krivo ne valja to.

eto vidiš da je to razumljivo, i vi stariji ste to prošli. ali eto, možda se čini da ne polažemo puno u autoritet starijih, ali to definitivno nije istina. naime, ne znači to što je netko stariji da je i u pravu. evo recimo, ima jedan stari čovjek (preko 70) s kojim volim raspravljati i koji ozbiljno tvrdi da je jedan cijeli narod loš (u ovom slučaju su to hrvati). i ne mogu mu nikako dokazati da to ne može biti istina, jer "šta ti mali znaš, valjda sam ja puno više toga prošao". mislim da i dijete može reći pametniju stvar nego čovjek sa hrpom iskustva, ali slažem se da smo mi mlađi tvrdoglavi, ali svako vrijeme nosi svoje. kad sam imao 15 mislio sam da sam najpametniji na svijetu, a sad to više ne mislim jer shvaćam da ništa ne znam i treba puno učiti. osobno procjenjujem što netko kaže, a ne tko kaže. reče salomon, bolji je mladić siromašan a mudar nego kralj star a lud

more_horiz
Justin je napisao/la:
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
Brate Imhotep

ovaj citat je rečen na 1. ili 2. strani ove teme , i potječe iz ove teme,kao prvo

kao drugo , vezan je uz temu , jer mormoni kažu da su imali objavu Duha svetoga koji im je rekao to i to

pa reci brate justine, ti koji se samo držiš sola scriptura gdje je to potkrepljeno i u pismima:afro:

zato i ova tema: tko je vjerodostojniji i bliži istini- 1000 godišnje učiteljstvo KC ( ortodoksne crkve) ili individualni duh svakog pionira , osnivača svake pojedinačne protestantske, reformirane zajednice ili sekte:?: scratch Exclamation

Tema istražnog suda jasno je ukorijenjena u Bibliji. Ali rekao sam ti na kojem topicu možemo o tome pričati. To je vrlo opširna tema.

more_horiz
Izraile, hajde da pustimo osobne stvari, za to služi privatna poruka, ok?

Meni se čini da ti ovim nekakvim osobnim prepucavanjima i izlijevanjima emocija, pokušavaš izbjeći odgovor na naša pitanja.

To nije u redu.

Uostalom, ja tebe poštujem kao starijega, a velika slova koristim da bolje istaknem misli. Je li sad sve ok? Osjećaš li se još uvijek ugroženim? Ja stvarno ne znam što da uradim da se ti ovjde ugodnije i prihvaćenije osjećaš... Smile Jasno nam je svima da je tema teška i da zahtijeva i po koju iskricu svakojakih emocija, ali ljudi smo. Nemojmo samo svoditi stvari na osobnu razinu, ok?

Inače, ovakve teme su korisne, jer vi Katolici inače puno šutite kad vam se ovakvo pitanje postavi, kakvo je postavio imhotep. Ja samo želim da čujem biblijsku potvrdu za vašu nauku i autoritet koji si pridajete. Ako sam zbog toga bezobrazan i ohol, onda ja ne znam tko je ovdje lud.

Uskoro ću reći nešto o apostolskom nasljeđu, budući da si me vukao za jezik...Smile Ali molio bih te da počneš odgovarati na naša teška i škakljiva pitanja, jer nikamo nećemo stići, ako ćeš svaki put izbjegavati odgovor i svoditi stvari na osobnu razinu i govoriti meni da vičem i urlam... Molim te shvati me...

more_horiz
Ako ti nismo dosta dokaza iznijeli za Papino prvenstvo budući je on Petrov nasljednik ne znam što hoćeš još.
Ja se stobom neću natezati.
Na netu je svagdje ama baš svagdje pisanje velikim slovima vikanje.
Dakle na to sam reagirao i što se mene tiče gotovo je kad me se škaklja ja se smijem pa tako i tvoja škakljiva pitanja.
Very Happy

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izraile, hajde da pustimo osobne stvari, za to služi privatna poruka, ok?

Meni se čini da ti ovim nekakvim osobnim prepucavanjima i izlijevanjima emocija, pokušavaš izbjeći odgovor na naša pitanja.

To nije u redu.

Uostalom, ja tebe poštujem kao starijega, a velika slova koristim da bolje istaknem misli. Je li sad sve ok? Osjećaš li se još uvijek ugroženim? Ja stvarno ne znam što da uradim da se ti ovjde ugodnije i prihvaćenije osjećaš... Smile Jasno nam je svima da je tema teška i da zahtijeva i po koju iskricu svakojakih emocija, ali ljudi smo. Nemojmo samo svoditi stvari na osobnu razinu, ok?

Inače, ovakve teme su korisne, jer vi Katolici inače puno šutite kad vam se ovakvo pitanje postavi, kakvo je postavio imhotep. Ja samo želim da čujem biblijsku potvrdu za vašu nauku i autoritet koji si pridajete. Ako sam zbog toga bezobrazan i ohol, onda ja ne znam tko je ovdje lud.

Uskoro ću reći nešto o apostolskom nasljeđu, budući da si me vukao za jezik...Smile Ali molio bih te da počneš odgovarati na naša teška i škakljiva pitanja, jer nikamo nećemo stići, ako ćeš svaki put izbjegavati odgovor i svoditi stvari na osobnu razinu i govoriti meni da vičem i urlam... Molim te shvati me...

nisu tvoja pitanja teška nama katolicima ( ili nedaj bože da mi na njih ne znamo u skladu sa istinom odgovoriti -onako kako reformirani očekuju ,ili unaprijed očekuju da nećemo uopće moći odgovoriti)

tvoja pitanja jednostavno NE STOJE
ti postavljaš pitanja na koja se u biti ne može odgovoriti
a , postavljaš ih u kontekstu da se na njih POD SVAKU cijenu ipak mora odgovoriti- i to samo sola scriptura:!:

postavljaš pokvarena trik pitanja (kao ono -nemojte nikog zvati ocem na zemlji-pa implicira zašto se papau naziva ocem itd) , čiste sofističke začkoljice:evil:
i sad , kad se na to pitanje ne može odgovoriti sola scriptura, ti krivo zaključuješ , da si ti u pravu, a ne učenje KC ili katolika
a zanemaruješ , da nigdje ne piše u bibliji da o svemu treba pisati u pismima
objašnjavao sam ti sve valjane izvore Božje riječi

druga je stvar što ih ti ne prihvaćaš
ali ako ih ti ne prihvaćaš ja i izrail ih prihvaćamo- te kako ti onda IKAKO možemo na neka pitanja odgovoriti sola scr. , ako to nama nije jedini mjerodavan dokaz za nešto Exclamation

da li takvom mjerom , gledaš na mnoge pionire reformacije koji su osnovali zajednicu ili sektu , temeljem neke objave , razgovora sa DS isl., a ne samo sola scriptura
tu je vidimo izvor Božje riječi posebna objava koja se NE NALAZI U BIBLIJI

i šta bi sad ti na to rekao
da sve te objave pionira sigurno ne valjaju , jer o njima ne piše u pismima, zar ne:geek:

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 15:37; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ako ti nismo dosta dokaza iznijeli za Papino prvenstvo budući je on Petrov nasljednik ne znam što hoćeš još.
Ja se stobom neću natezati.
Na netu je svagdje ama baš svagdje pisanje velikim slovima vikanje.
Dakle na to sam reagirao i što se mene tiče gotovo je kad me se škaklja ja se smijem pa tako i tvoja škakljiva pitanja.
Very Happy

ok, oprostićemo justinu ako je vikao

ja isto nekada u brzini , umjesto zaboldavanja , koristim velika slova da bude uočljivije

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply