Justin je napisao/la:Izrail je napisao/la:Justin je napisao/la:Prva crkva nije bila Katolička Crkva kojoj ti danas služiš.
Eh pa daj ti reci sigurno je bila tvoja.
Zna Justin nasmijati.
Smij se, smij. Ali ako imaš imalo pojma o povijesti, znaš o čemu govorim. Imhotep bi ti to vjerojatno mogao bolje objasniti, on se dosta kuži u povijest.
Ali reci mi, kad ti je to sve tako smiješno: kad je uopće nastala Rimokatolička Crkva?
hvala justine
ako ćemo gledati pravno, uistinu KC vuče svoj povijesni kontinuitet od samog zemaljskog Isusa Krista preko apostola itd. tu nema apsolutno ni najmanje dvojbe. ne želim izazivati gnjev braće katolika na sebe, ali još uvijek se vode rasprave je li petar ikada bio u rimu. no to sad nije važno, važno je da je petar postojao.
što je sa nama protestantima i našim naslijeđem, koje navodno nemamo. evo ovo je moj pogled na stvari. postojala je jedna kršćanska apostolska crkva, koja je tijekom stoljeća znatno evoluirala, ajmo reći odvojila se od apostolske nauke. u čemu se to odvajanje sastoji već ste raspravili sigurno. no i dalje je pravno ostala kao nasljednik prve crkve, iako se faktički odvojila odnosno reformirala od izvorne nauke. protestantizam nije ništa nego izdanak KC koji je smatrajući da restaurira izvornu apostolsku nauku vratio se na one korijene koje je imala prva crkva. jesu li to ti korijeni, neću tvrditi, jer teško je to nedvosmisleno utvrditi. da skratim, po mom mišljenju, protestantizam nikako ne može biti pravno nasljednik prve crkve, ali može biti faktički. KC jest pravni nasljednik prve crkve, ali ne nužno i faktički, jer mnoge su se stvari promijenile. a još nešto, ne znam zašto braći katolicima smeta reformacija, pa da nije reformacije možda bi se i dalje događale one gnusnosti koje ste i sami osudili i rekli da ih više nema. i danas bi možda novčići zveckali a duše išle u raj. malo oporbe ne škodi...