Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da vas niko ne osuđuje...

power_settings_newLogin to reply
+6
hrvoje hrki
Daniel
Justin
No Nick
dominik
Aladin
10 posters

descriptionDa vas niko ne osuđuje... - Page 6 EmptyRe: Da vas niko ne osuđuje...

more_horiz
Zanimljivo mi je pratiti vašu raspravu, pa ću se i ja uključiti. Komentirat ću vaše dosadašnje teze.

Dominik nije razumio da Bog ne zabranjuje postojanje slika i kipova, već njihovo obožavanje. U Starom zavjetu Bog ne naređuje uništenje kipova zato što bi oni predstavljali neku povjesnu osobu (npr. Aleksandra Velikog), nego zato jer su likovi u pravilu predstavljali božanstva koja su ljudi obožavali. Budući da nema bogova, nego samo jedan Bog - takvo obožavanje je bilo opasnost da Izraelce odvuče u idolopoklonstvo. A to se i događalo, jer su bili Bogu neposlušni.

Kada Bog u svojoj zapovijedi zabranjuje građenje i klanjanje kipovima i slikama - to se odnosi na kipove i slike vezane uz pobožnost (a ne uz sve slike i predmete). Čak su i izraelci imali u Hramu likove anđela, sedmerokraki svječnjak i druge predmete - ali oni nisu bili u službi zla. Ova zapovijed je lijep primjer kako nijednu zapovijed ne možemo pravilno vršiti ako ne uključimo svoj razum u pobožnost. Mnogi žele samo slijepo vršiti "slovo" Biblije, a teško prihvačaju da se Biblija mora RAZUMJETI da bi se pravilno primjenila u životu!!!

Dominik piše: «u srcu je Zakon Kristov, a u Bibliji je Zakon Mojsijev». Vidim da Dominik ipak ne poznaje Bibliju tako dobro kao što misli. Ovom rečenicom on zaključuje da postoje dva Moralna zakona: jedan u srcu, a drugi u Bibliji. A to je potpuno pogrešno.

Radi se o tome da je ISTI (JEDAN) ZAKON bio napisan na kamenim pločama (u Starom zavjetu), a u Novom Savezu (Novom zavjetu) taj ISTI zakon Bog upisuje u srce i um novorođenog čovjeka (kršćanina).

"Ovo je Savez koji ću sklopiti sa domom Izraelovim poslije onog vremena – veli Gospodin: "Stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova. Ja ću biti Bog njihov, a oni će biti narod moj ... jer ću biti milostiv prestupima njihovim, grijeha se njihovih više neću nikako sjećati!" Hebrejima 8,10-12

Budući da Izraelci nisu bili vjerni Savezu s Bogom, Bog odlučuje odbaciti taj "Stari savez" i uči sa novim ljudima u "Novi Savez (Novi zavjet)". Za to izabire ljude koji će biti novorođeni i oslobođeni vlasti grešnog srca. Zato će oni dobiti novo srce i novi um – u kojima će biti zapisana Božja moralna načela – svih deset Božjih zapovijedi!!!

descriptionDa vas niko ne osuđuje... - Page 6 EmptyRe: Da vas niko ne osuđuje...

more_horiz
Aladin je pokrenuo ovu temu s ciljem da "pokaže" kako kršćanin ne može prihvatiti subotu. Zašto? Zato što je on povezao subotu sa «sjenom» stvarnosti. Tu je ključni problem. Kada Kološanima 2,16 govori o «suboti» - ne govori o tjednoj suboti (o danu u tjednu), nego o (pazi sad!!!) godišnjim subotama, godišnjim blagdanima i godišnjim mlađacima!!! Ključna riječ koju previđa je: Godišnje!!!! Poslanica Kološanima ne spominje tjednu subotu kao «sjenu stvarnosti», nego su to "godišnje subote". Tjedna subota je dio Moralnog zakona, Moralnih odredbi – pa se ne može mijenjati (kao što se ne mogu mijenjati ni ostale Božje zapovijedi). Osim toga Bog sve zapovijedi upisuje u novorođeni um i novo srce – pa nema ni govora o prestanku svetkovanja tjedne subote.

Aladain citira Hebrejima 10 poglavlje da bi naglasio kako je Zakon ukinut. A ne vidi da se tu objašnjava ukidanje životinjskih žrtava (ceremonijalne odredbe), koje nisu potrebne jer je pravo Janje (Krist koji je stvarnost, a ne sjena poput ovce, bika ili jarca) sada prinio sebe na žrtvu Bogu. Nigdje se ne govori o Moralnom zakonu ili Deset zapovijedi!!! Poslanica ovdje objašnjava Kristovu ulogu kao pravog Janjeta (kao onoga tko umire umjesto grešnika). Zato se ukidaju životinjske žrtve!!! O tome se govori na početku 10. poglavlja poslanice Hebrejima!!!

Aladin citira poslanicu Hebrejima: «da je Jošua one uveo u počinak, ne bi poslije toga Bog govorio o drugom danu. Prema tome, preostaje narodu Božjem neki drugi počinak.» (Hebrejima 4,8.9.)

Jošua nije Izraelce uveo u neki "dan", nego u zemlju koju im je Bog obečao. Dakle pojam «dan» i pojam «počinak» ne govore o tjednoj suboti – nego o OBEČANOJ ZEMLJI gdje vjernik treba konačno odmoriti (odpočinuti) od strahote grijeha koji vlada svijetom!!! Budući da ulazak u Kanansku zemlju (pod vodstvom Jošue) nije donio ispunjenje ovog Božjeg obečanja – poslanica Hebrejima naglašava da je Bog odredio nešto drugo (drugi «dan», drugi «počinak») Božjem narodu: nebesko kraljevstvo. Pojam «dan» je simbolika OBEČANE ZEMLJE!!! (zašto? Jer je dan odmora bio prestanak mučnog rada i teškog života – što je slika vladavine grijeha na ovoj planeti)

Kontekst ovog 4. poglavlja govori o POSLUŠNOSTI!!! Već u 3. poglavlju (3,15-19) govori se o Izraelcima, (ne o svima, već je dan primjer neposlušnih Izraelaca koji su pod Mojsijevim vodstvom izašli iz Egipta, ali su se pobunili protiv Boga) koji - nisu ušli u «dan», ni u «počinak» (Obečanu zemlju) jer su bili Bogu neposlušni. "I tako vidimo da nisu mogli ući zbog svoje nevjere" (3,19) Poruka 4. poglavlja zato glasi:Pazite se da vi budete Bogu poslušni jer je odredio jedan «drugi dan» (novu obečanu zemlju) gdje će vjerni dobiti zasluženi «počinak» (odmor od izloženosti utjecajima grijeha). Pazite da "vi" zbog neposluha ne izgubite novu obečanu zemlju, kao što su buntovni Izraelci izgubili Kanansku zemlju.

Aladin piše da se u Novom zavjetu mora bar jedanput spomenuti subota, zbog razloga što se Evanđelje propovijedalo poganima. To nije ispravno razmišljanje, jer su Evanđelja i Poslanice pisane Židovima rasijanima po Rimskom carstvu!!!Pogani se jesu obračali na kršćanstvo, ali nisu njima pisane poslanice!!! Ne objašnjava Pavao poganima razliku između opravdanja "vjerom" i opravdanja "djelima", niti ukidanje životinjskih žrtvi zbog Kristove smrti. On to objašnjava Židovima!!! Ključni problem današnjih kršćana je taj što oni misle da su poslanice pisane poganima!!! A nisu!!! Pisane se židovima u Rimu, Židovima u Efezu, Židovima u Galaciji. Bilo je tu priključenih i pogana, ali u vrijeme pisanja poslanica – bili su u velikoj manjini!!!

Poruke koje iznose Evanđelja i Poslanice jesu upučene i nama danas. Ali je problem što današnji kršćani u večini ne poznaju Stari zavjet, koji je temelj Novog zavjeta. Novi zavjet je nadgradnja Starog zavjeta. Zato Evanđelja i Poslanice ne ponavljaju ono što Židovi već znaju (kao npr. svetkovanje subote) nego ispravljaju greške: Moralni zakon (Deset zapovijedi) je mnogima bio samo pravilo ponašanja, a nije bio upisan u srce i um (nije bio unutrašnji sustav vrijednosti). Zato sada Novi zavjet ispravlja taj ljudski nedostatak na način da čovjek koji želi uči s Bogom u Novi savez mora PRVO biti nanovo rođen Svetim Duhom koji će upisati Moralni zakon u čovjekovo srce i um. Tek nakon toga čovjek može biti vjeran Savezu s Bogom!!! (prije toga ne može biti jer njegovim srcem vlada grešna narav koju nasljeđujemo po Adamu).

Zadnja promjena: ; čet 05 tra 2007, 00:43; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Aladin pita: Kada se ispunilo proročanstvo Izaija 28,10-13?

Onda kada su Izraelci odvedeni u babilonsko ropstvo!!! Možda ga zbunjuje ponovno spominjanje izraza "počinak"? Radi se opet o POSLUŠNOSTI. Zbog neposlušnosti Izraelci će biti odvedeni u ropstvo. Bog im nudi zaštitu («počinak») od grijeha koji ih nadvladava, ali za to zahtjeva poslušnost. "Ali ne htjedoše poslušati" (Izaija 28,12). Zato će "hodeći pasti nauznak, da se razbiju, zapletu i uhvate" (Izaija 28,13). Čovjek nema oodmora (počinka) od grijeha – sve dok ne postane poslušan Bogu!!! To je poruka

Mislim da treba pojasniti jednu jako važnu stvar. Da li je "Evanđelje (Isusa Krista)" u Novom zavjetu zamijenilo Ceremonijalni zakon o žrtvama (Mojsijev zakon), ili je zamjenilo Deset zapovijedi (Moralni zakon)??? Mislim da to mnogima nije jasno!!!

U Starom zavjetu su postojali Mojsijev zakon i Moralni zakon. Čemu je služio jedan, a čemu drugi?

Moralni zakon služi da bi pokazao (ukazao) na grijeh: bio bi ti grijeh kada bi... (ubio, ukrao, želio tuđe, bio idolopoklonik, zaboravio važnost subote, izgovarao Božje ime uzalud itd). Moralni zakon dakle, govori o GRIJEHU!!! A Mojsijev zakon ne govori o grijehu, nego o Spasitelju!!! Životinjske žrtve upučuju čovjeka na Spasitelja!!! Krv nevine životinje simbolizira krv Spasitelja!!!

Što se promjenilo u Novom zavjetu? Koja je uloga Evanđelja??? Da li Evanđelje govori o grijehu, ili govori o Spasitelju???

Naravno da govori o Spasitelju (Evanđelje Kristovo). Dakle, Evanđelje je u Novom zavjetu zamjenilo koji od dva Zakona iz Starog zavjeta??? Moralni ili Mojsijev??? Naravno da je Evanđelje zamjenilo Mojsijev zakon – jer oba upučuju na Spasitelja. Kristovim dolaskom na svijet prestaje potreba za "Zakonom" (kaže Biblija. Ali onaj tko Poslanicu piše zna da govori o Mojsijevom zakonu. DA li je to jasno i onome tko čita Poslanicu?)

A koja je uloga Moralnog zakona (Deset zapovijedi) u Novom zavjetu??? Ovaj zakon i dalje govori o grijehu. Kristovim dolaskom nije postalo moralno ubiti, ukrasti, biti idolopoklonik, zaboraviti svetkovati subotu koja otkriva Boga kao Stvoritelja tebe i mene, kao ni imati druge bogove. Grijeh je i dalje ostao grijeh (pa tako i grijeh odbacivanja Božje subote).

Dakle, u Novom zavjetu Evanđelje nas upučuje na Krista - Spasitelja (jer smo svi grešni, svi smo pomoću Moralnog zakona "razotkriveni" kao grešnici ). Evanđelje služi kao pomoč čovjeku koji je grijeh već učinio!!!
Zato prilikom novorođenja Bog upisuje Deset zapovijedi u um i srce čovjeka – kako više ne bi griješio!!! (Ukoliko ostane u grijehu i nastavi kršiti Moralni zakon – ne može ostati u Savezu s Bogom). Moralni zakon služi zato da čovjek ne bi griješio!!! (da ne učini novi grijeh)

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Amen, brate Jevrejine, sve je to istina što kažeš. Naši pogledi se u mnogome slažu, sigurno kada neko bude imao obrezano srce on neće kršiti Zakon. No, ono što ja verujem da Zakon kao senka ima veću realnost, od Mojsijevog Zakona, te kada kaže da će upisati Božije zapovesti u srce, da je to na jednom višem kvalitetu.
Evo neki primeri:

Na primer rečeno je: "Ljubi bližnjeg svoga i mrzi na neprijatelje svoje. Ali Ja vam kažem da se ne opirete zlu...LJUBITE NEPRIJATELJE SVOJE..."

Drugi primer. Kada dođe Duh on neće navesti vernika da prinosi Jagnje kao žrtvu, jer to je senka, pa tako Hrist je naše Jagnje. Dakle, ponovo zakon samo na jednom višem nivou.

Treći primer: Kada nas Krsti Duh Sveti, mi ulazimo u Njegov počinak prema Isaiji 28:10-13. i Hebrejima 4.-ta glava. Budući da smo ušli u Njegov počinak ispunili smo starozavetnu senku toga što je bilo držanje Subote. Dakle, ispunili smo Zakon samo na jednom višem nivou.

Bog te blagoslovio!
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

Pa brate Aladine, nista nam ne stoji kao prepreka da idemo napred. Ja vidim i to sto ti vidis, verujem da si sasvim u pravu.

Kada je Hristos u nama, On vrsi zakon i zapovesti. On zivi svetim zivotom. I vodi nas cak i na taj uzviseni nivo o kom ti govoris.
Prema tome to po mom misljenju ide zajedno. Korakom Hristovog zivota u nama.

Isus u meni nema drugih bogova. Isus u meni ne kladnja se niti gradi kipova i slika. Isus u meni ne uzima Bozje ime uzalud. Isus u meni svetkuje sedmicnu Subotu i onu duhovnu novu o kojoj ti govoris, ali i ovu kao sedmi dan. Isus u meni postuje roditelje. pa ne cini preljube, pa ne laze, pa ne krade, pa ne ubija, pa ne svedoci lazno, pa ne zeli tudje.
Jer ja vise ne zivim, vec Hristos u meni.

To je Pavle lepo objasnio. Ali ga je tesko svatiti.

Zato ja prvo trazim Isusa, trazim Ga svaki dan da On bude u meni verom, tako da On zivi u meni a ja u Njemu, mrtav za Njega i Njegov zivot u meni. To je veoma znacajno iskustvo. To j stopostotna predaja Hristu. I to je ono sto trebamo dostignuti.
Tada Isus govori i objasnjava i cini, sprovodi, daje svetlost i dovodi do spoznaje Bozje volje.
Ako se to ne desava sa nama svaki dan, onda smo jos uvek oni koji pijemo mleko a ne tvrdu hranu, koje nas Duh Bozji priprema za to iskustvo.

O Isuse i od ovog jutra te pozivam, useli se u mene svojom puninom. Hodi i zivi u meni. Jer Ti si moj zivot, zato sam rad umreti sebi.

more_horiz
Brate Simply

Ovo ne kažem da bih bio pametniji od tebe ili svetiji ili pobožniji. Ali kada si pomenuo Izaija 28,10-13, to nema veze sa onim što si napisao. To proroštvo se ispunilo u Delima Apostolskim kada je Bog poslao Duh i govorio ljudima drugim jezicima, a oni to nisu poslušali. Oni su propovedali Hrista što je za nas počinak u NZ. (Dođite meni svi koji ste umorni i natovareni, Ja ću vam dati odmor.) To sve se ispunilo dolaskom Duha na dan Pentekost.

Mi možemo deliti Zakon na moralni i ceremonijalni, i još kako god to želimo, sve zavisi kako nas nauče naši teolozi. Međutim kada Pavle Apostol piše crkvi (Pavlovo Evanđelje je originalno Evanđelje, prema Galaćanima I. glava) On uopšte ne pravi takve podele. A da apostol misli čak i na ploče gde su bile urezane deset zapovesti, više je nego očito u II. Korinćanima 3.-ća glava. Pročitaj je samo pa onda piši.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Da brate Jevrejine

To je velika tajna među Paganima: "Hrist u nama, nada slave!"

Amen!

Brat Aladin

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
A Jevrejin, gde ja spadam?

ha, ha , brate , šta da kažem...farao queen

more_horiz
Nisam pokrenuo ovaj post da bi odgovorio ili nagovorio ljude na nešto. Već sam to učinio iz sasvim drugih razloga.

A to što se određena proroštva primenjuju krajnje proizvoljno, to je sasvim druga teme. NIKO NIKAD ME NEĆE UBEDITI DA SE ISAIJA 28:10-13., nije ispunio dolaskom Duha na dan Pentekost u Delima Apostolskim. To je isto kao da me neku ubeđuje da se proroštvo iz Isaije 9:6 još nije ispunilo.

A da li neko želi držati subotu, pa ja nemam tih problema. Ova tema i jeste zbog toga da se ne osuđujemo zbog dana, praznika, subota, jela i pića, i svih stvari što su bile samo senke budućih dobara.

UOPŠTE MI NIJE NAMERA DA SADA NEKOG NAGOVORIM DA PRESTANE DRŽATI JEDAN DAN I POČNE NEKI DRUGI.

Ko čita takvim očima ovu temu, promašio je samu suštinu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Nisam Aladine primetio da si destruktivan. Naprotiv.

Zelim ti blisku zajednicu sa Hristom kao i Njegov mir u srcu.

Jevrejin.

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Jevrejin je napisao/la:
A Jevrejin, gde ja spadam?

ha, ha , brate , šta da kažem...farao queen

Ja lupio, a ti vidi sta ces.

Vidim da si aktivan i ziv, dobro je to.

Sve najbolje brate katolice.

more_horiz
Braco Aladine!

Izaija 28,10-13 nema veze sa Pedesetnicom. Nikakve!!! Ali ti si to povezao i stvorio od toga svoje uvjerenje. Imaš na to pravo. Ali meni to izgleda kao da je netko spojio sljedeća dva biblijska teksta: «Skoći Kain i ubi svog brata Abela», «Na to Isus reče: idi pa tako čini i ti»!!!

Pišeš: «Izaija 28,10-13 se ispunilo u Delima Apostolskim kada je Bog poslao Duh i govorio ljudima drugim jezicima, a oni to nisu poslušali.» Što to ljudi nisu poslušali???

Vidim da naglašavaš govorenje jezicima! Sigurno u tvom sustavu kršćanskih vrijednosti to ima istaknuto mjesto. Samo ću kratko reći da su na Pedesetnicu apostoli počeli govoriti materinje jezike okolnih naroda, a ne nekakve «nerazumljive, anđeoske, tajanstvene» jezike. A večina ljudi koji se pozivaju na govorenje jezicima – to tako razumije (jer se u svojim crkvama susreću upravo s time). Apostolima je Bog dao «ubrzani tečaj učenje stranih jezika» (koji je trajao svega nekoliko sekundi), a nema govora o mrmljanju nekih nerazumljivih jezika. I sam Pavao kaže u 1. Korinčanima 14 poglavlju da govorenje jezicima nema mjesta u crkvi jer ga ljudi ne razumiju. "Ako se govori tuđim jezikom, neka govore dvojica – ili najviše trojica – i to po redu, a jedan neka tumači! Ako li nema tumača, neka (obdareni tuđim jezikom) šuti u crkvi; neka govori sebi i Bogu!" (14,27.28. )

U «duhovničarskim» crkvama svi govore u glas, nema tumača – jer duh koji ih obuzima ne donosi znanje, nego emocije!!! A time se razotkriva da to nije Sveti Duh! «Ako govoreći tuđim jezikom ne govorite razumljivo, kako će se razumjeti što govorite?" Dakle, onaj koga Boga nadahne tuđim jezikom on mora razumjeti nadahnuće!!! On mora nešto naučiti, razumjeti, shvatiti!!! Nadahnuće Duhom utječe na razum, a ne na emocije!!! Ali u večini crkvi se očituje jedan drugi "duh" – ljudi padaju u trans, mrmljaju i viču jezicima koje ni sami ne razumiju, ništa ne nauče pri tome. Dakle, to nije nadahnuće Svetim Duhom!! Biblija nam razotkriva da je u takvim crkvama na djelu neki drugi «duh».

Što se tiče 2. Korinčanima 3. poglavlja ono krasno opisuje prestanak Starog zavjeta, i početak Novog zavjeta (Novog Saveza). "Vi ste pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga, ne na pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (3,3). Dakle, novorođeni ljudi (koje je Bog nanovo rodio Svetim Duhom, nakon što su čuli propovjedanje apostola) prinjeli su Bogu svoja srca (jednako kao što je Mojsije prinio Bogu kamene ploče). A tada je Bog upisao svoja Moralna načela u njihova srca (kao što je ranije napisao na kamene ploče). Da je to doista tako govori nam i Hebrejima 8,10 "Ovo je Savez koji ću sklopiti sa domom Izraelovim poslije onog vremena – veli Gospodin: "Stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova." Ovo je vrlo jasno.

"Naša sposobnost dolazi od Boga, koji nas je osposobio da budemo službenici Novog saveza; ne slova, nego Duha, jer slovo ubija, a Duh oživljuje." (2. Korinčanima 3,6) Ovaj tekst ne govori o ukidanju Moralnog zakona (iako to mnogi tako razumiju). Pročitaj pažljivo i uočit ćeš da se ovdje govori o drugačijem načini upisivanja tog istog Moralnog zakona. U Starom savezu odredbe Moralnog zakona su bile napisane na kamene ploče, i to je čovjeka (Izraelca) ubijalo!!! Zašto? Zato što njegova narav (priroda, dubina njegovog bića), nije bila prijateljska prema Bogu – nego buntovna, samovoljna, neprijateljska - grešna!!! Biblija razotkriva da je Izraelac Starog saveza bio religiozan čovjek –ali ne i DUHOVAN!!! NIJE bio rođen od Duha Svetog!!! Zato ga je Božji sveti Zakon ubijao (čak i onda kada ga je nastojao svojim znanjem vršiti do najsitnijih detalja). Bez Svetog Duha i novorođene naravi – čovjek ne može postati DUHOVAN!!!

Zato Bog sada u Novom savezu mora PRVO promjeniti čovjekovu narav (iz grešne i buntovne naravi - u narav poslušnosti i ljubavi). A to čini na način da u čovjekovo srce upisuje Moralna načela (svih Deset zapovijedi, uključujući i onu o suboti) – i tek tada ga Duh oživljuje!!! Slovo Zakona ubija čovjeka (jer je čovjekova narav protivna Zakonu), a Duh Zakona oživljava čovjeka jer je prvo promijenio čovjekovu narav u narav poslušnost Bogu!!! O tome govori 2.Korinčanima 3. poglavlje. Tek sada čovjek može biti poslušan Bogu i Njegovom moralnom zakonau na pravi način!!!

Pogrešno je zaključiti da ovo poglavlje govori o UKIDANJU DESET ZAPOPVIJEDI, jer ono govori o promjeni u načinu prihvačanja Božjeg moralnog zakona. Promjena mora doći iznutra – u umu i srcu čovjeka – kojeg će Duh Sveti novoroditi. Promjena nastaje tako što će Bog upisati svoj Moralni zakon u čovjeka - Duhom (a ne slovom)!!! DA li ovo razumijemo??? Da li smo spremni dopustiti da nam se Biblija objasni na bolji način, nego što smo je do sada razumjeli??? Ukoliko da, tada ćemo prihvatiti Božju riječ i njena objašnjanja. Ukoliko ne želimo prihvatiti objašnjanja utemeljena na dubljem razumjevanju Biblije, tada sami pokazujemo da nas Duh ne oživljuje, nego želimo ostati «mrtvi» u svojim dosadašnjim uvjerenjima!!! Iskren istraživač Biblije – spreman je na promjene u svojim razmišljanjima i shvaćanjima Biblije – kada god dođe do boljih i dubljih spoznaja Božje istine? Da li i nas vodi takav Duh?

more_horiz
simply je napisao/la:
Braco Aladine!

Izaija 28,10-13 nema veze sa Pedesetnicom. Nikakve!!! Ali ti si to povezao i stvorio od toga svoje uvjerenje. Imaš na to pravo. Ali meni to izgleda kao da je netko spojio sljedeća dva biblijska teksta: «Skoći Kain i ubi svog brata Abela», «Na to Isus reče: idi pa tako čini i ti»!!!

Pišeš: «Izaija 28,10-13 se ispunilo u Delima Apostolskim kada je Bog poslao Duh i govorio ljudima drugim jezicima, a oni to nisu poslušali.» Što to ljudi nisu poslušali???

Vidim da naglašavaš govorenje jezicima! Sigurno u tvom sustavu kršćanskih vrijednosti to ima istaknuto mjesto. Samo ću kratko reći da su na Pedesetnicu apostoli počeli govoriti materinje jezike okolnih naroda, a ne nekakve «nerazumljive, anđeoske, tajanstvene» jezike. A večina ljudi koji se pozivaju na govorenje jezicima – to tako razumije (jer se u svojim crkvama susreću upravo s time). Apostolima je Bog dao «ubrzani tečaj učenje stranih jezika» (koji je trajao svega nekoliko sekundi), a nema govora o mrmljanju nekih nerazumljivih jezika. I sam Pavao kaže u 1. Korinčanima 14 poglavlju da govorenje jezicima nema mjesta u crkvi jer ga ljudi ne razumiju. "Ako se govori tuđim jezikom, neka govore dvojica – ili najviše trojica – i to po redu, a jedan neka tumači! Ako li nema tumača, neka (obdareni tuđim jezikom) šuti u crkvi; neka govori sebi i Bogu!" (14,27.28. )

U «duhovničarskim» crkvama svi govore u glas, nema tumača – jer duh koji ih obuzima ne donosi znanje, nego emocije!!! A time se razotkriva da to nije Sveti Duh! «Ako govoreći tuđim jezikom ne govorite razumljivo, kako će se razumjeti što govorite?" Dakle, onaj koga Boga nadahne tuđim jezikom on mora razumjeti nadahnuće!!! On mora nešto naučiti, razumjeti, shvatiti!!! Nadahnuće Duhom utječe na razum, a ne na emocije!!! Ali u večini crkvi se očituje jedan drugi "duh" – ljudi padaju u trans, mrmljaju i viču jezicima koje ni sami ne razumiju, ništa ne nauče pri tome. Dakle, to nije nadahnuće Svetim Duhom!! Biblija nam razotkriva da je u takvim crkvama na djelu neki drugi «duh».

Što se tiče 2. Korinčanima 3. poglavlja ono krasno opisuje prestanak Starog zavjeta, i početak Novog zavjeta (Novog Saveza). "Vi ste pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga, ne na pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (3,3). Dakle, novorođeni ljudi (koje je Bog nanovo rodio Svetim Duhom, nakon što su čuli propovjedanje apostola) prinjeli su Bogu svoja srca (jednako kao što je Mojsije prinio Bogu kamene ploče). A tada je Bog upisao svoja Moralna načela u njihova srca (kao što je ranije napisao na kamene ploče). Da je to doista tako govori nam i Hebrejima 8,10 "Ovo je Savez koji ću sklopiti sa domom Izraelovim poslije onog vremena – veli Gospodin: "Stavit ću svoje Zakone u pamet njihovu, upisat ću ih u srca njihova." Ovo je vrlo jasno.

"Naša sposobnost dolazi od Boga, koji nas je osposobio da budemo službenici Novog saveza; ne slova, nego Duha, jer slovo ubija, a Duh oživljuje." (2. Korinčanima 3,6) Ovaj tekst ne govori o ukidanju Moralnog zakona (iako to mnogi tako razumiju). Pročitaj pažljivo i uočit ćeš da se ovdje govori o drugačijem načini upisivanja tog istog Moralnog zakona. U Starom savezu odredbe Moralnog zakona su bile napisane na kamene ploče, i to je čovjeka (Izraelca) ubijalo!!! Zašto? Zato što njegova narav (priroda, dubina njegovog bića), nije bila prijateljska prema Bogu – nego buntovna, samovoljna, neprijateljska - grešna!!! Biblija razotkriva da je Izraelac Starog saveza bio religiozan čovjek –ali ne i DUHOVAN!!! NIJE bio rođen od Duha Svetog!!! Zato ga je Božji sveti Zakon ubijao (čak i onda kada ga je nastojao svojim znanjem vršiti do najsitnijih detalja). Bez Svetog Duha i novorođene naravi – čovjek ne može postati DUHOVAN!!!

Zato Bog sada u Novom savezu mora PRVO promjeniti čovjekovu narav (iz grešne i buntovne naravi - u narav poslušnosti i ljubavi). A to čini na način da u čovjekovo srce upisuje Moralna načela (svih Deset zapovijedi, uključujući i onu o suboti) – i tek tada ga Duh oživljuje!!! Slovo Zakona ubija čovjeka (jer je čovjekova narav protivna Zakonu), a Duh Zakona oživljava čovjeka jer je prvo promijenio čovjekovu narav u narav poslušnost Bogu!!! O tome govori 2.Korinčanima 3. poglavlje. Tek sada čovjek može biti poslušan Bogu i Njegovom moralnom zakonau na pravi način!!!

Pogrešno je zaključiti da ovo poglavlje govori o UKIDANJU DESET ZAPOPVIJEDI, jer ono govori o promjeni u načinu prihvačanja Božjeg moralnog zakona. Promjena mora doći iznutra – u umu i srcu čovjeka – kojeg će Duh Sveti novoroditi. Promjena nastaje tako što će Bog upisati svoj Moralni zakon u čovjeka - Duhom (a ne slovom)!!! DA li ovo razumijemo??? Da li smo spremni dopustiti da nam se Biblija objasni na bolji način, nego što smo je do sada razumjeli??? Ukoliko da, tada ćemo prihvatiti Božju riječ i njena objašnjanja. Ukoliko ne želimo prihvatiti objašnjanja utemeljena na dubljem razumjevanju Biblije, tada sami pokazujemo da nas Duh ne oživljuje, nego želimo ostati «mrtvi» u svojim dosadašnjim uvjerenjima!!! Iskren istraživač Biblije – spreman je na promjene u svojim razmišljanjima i shvaćanjima Biblije – kada god dođe do boljih i dubljih spoznaja Božje istine? Da li i nas vodi takav Duh?

slažem se sa simply-jem
također imam osjećaj da mnogi pentekostalci ( ne znam da li još neki) daju velike važnosti tom "daru" koji je možda i upitan- kakav duh govori i šta se govori
mada dopuštam da ima ljudi koji pričaju sa "anđelima ili Bogom" na taj način , ali to sigurno nije tako često i kod toliko brojnih ljudi, kako neki pod svaku cijenu žele naglasiti:pale:

ponavljam , ostavljam mogućnost da neki rijetki imaju takav način govora, jer tako nešto čini mi se i piše u djelima ili korinćanima:study:

more_horiz
Dobro brate Simply, kad ti tako kažeš. Po nekima na ovom forumu onda se nije ispunio ni Isaija 9:6.

A pomenuto proroštvo Isaija 28:10-13., sa kojim ti očito nemaš nikakve veze, ne odmosi se na Pentekostalnu denominaciju 20 i 21. veka već na dan Pentekost u Delima Apostolskim.

Pozdrav
Brat Aladin

more_horiz
Brate, Aladine!

Pišeš: "NIKO NIKAD ME NEĆE UBEDITI DA SE ISAIJA 28:10-13., nije ispunio dolaskom Duha na dan Pentekost u Delima Apostolskim."

Ovakav STAV "nitko me neće uvjeriti" – protivan je Božjem duhu. Svaki Kristov učenik spreman je promijeniti svoja uvjerenja i svoje stavove kada se susretne sa boljim, dubljim i jasnijim razumjevanje Božje riječi. Zar misliš da bi se Savle, promjenio i postao apostol Pavao – da je gajio takav duh?

S druge strane postavljaš se vrlo širokogrudno, tolerantno: neka svatko ima svoje mišljenje. A to je uvijek obrambeni mehanizam kada čovjek uvidi da nije u pravu. Dajuči drugima slobodu, zapravo želiš zadržati svoju slobodu tumačenja Biblije. Naizgleg tolerantan, zapravo daješ dojam nespremnosti da dozvoliš da te Biblija pouči dubljoj istini od one koju do sada imaš!!! Nemamo mi problem sa tolerantnošću, nego sa nespremnošću da odbacimo svoja uvjerenja onda kada se susretnemo sa boljima, točnijima i ispravnijima. Zato se skrivamo iz tolerancije!!!

Nespremnost na promijene pokazuje da ne želimo biti Kristovi učenici, nego crkveni sljedbenici. Važnije nam je što "ja" mislim, nego što "Biblija kaže". Naročito je teško ispravljati krive zaključke. Ti si do sada bio uvjeren da Kološanima 2,16 govori o ukidanju tjednog dana odmora – subote. Nisi se nikada sureo sa dubljim tumačenjem tog teksta. Nisi znao da Biblija naziva «subotama» i godišnje svetkovine koje su Izraelci svetkovali (pashu, prvu žetvu, blagdan sedmica, dan pomirenja, blagdan sjenica). Za "Dan pomirenja" piše: «Neka vam je to subotni počinak!» (Levitski zakon 23,32). Da li sada razumiješ koje «subote» su bile samo sjena stvarnosti, odnosno sjena Kristova? To su godišnje svetkovine koje su sve ukazivale na dolazak Isusov na Zemlju. I svojim životom Isus je ispunio ove sjene, tako da više nisu potrebne. Kršćani više ne svetkuju «subote» - pashu, prvu žetvu, blagdan sedmica, dan pomirenja, blagdan sjenica. Te «subote» su prestale vrijediti Kristovim dolaskom. Ali tjedna subota, koja je moralna odredba (jer proizlazi iz Moralnog zakona) – ona se ne može mijenjati, ni ukidati (kao ni ostale Božje zapovijedi).

Mene zanima tvoja reakcija na ovu novu spoznaju koju si dobio. Do sada, dok nisi znao za ovo – ti si imao svoja uvjerenja prema dotadašnjem znanju. I to je u redu. Ali, zanima me što ćeš ti učiniti sada kada si se susreo sa boljim, dubljim i ispravnim tumačenjem Božje riječi? Hoćeš li i dalje ostati "pri svome»? Hoćeš li i dalje tvrditi da Kološanima 2,16 govori o ukidanju tjedne subote??? Ili ćeš se pokoriti Božjem Duhu i dubljem razumjevanju Božje istine??? Hoće li ova istina početi živjeti u tebi? Hoćeš li dopustiti Svetom Duhu da u tebe upiše Božji moralni zakon, tako da vršenje svih Božjih zapovijedi postane dio tvoje nove naravi??? Ili ćeš i dalje htjeti ostati religiozan (član «svoje» crkve, poslušan crkvenom autoritetu, poslušan površnim tumačenjima Biblije)??? Ili češ dopustiti Duhu da te nanovo rodi – i tako postati – DUHOVAN ČOVJEK??? DA li ćeš poput apostola Pavla «sve smatrati blatom – da bi Krista dobio»??? Krist je živio svetkujući subotu. I za sebe je rekao: "Ja sam put, istina i život". Ne možemo živjeti drugačije nego je Isus živio. Ne možemo reći da ćemo svetkovati neki drugi dan, koji Krist nije svetkovao – jer tada On za nas nije "put i istina". Nažalost, kršćanstvo se odmah (već u 1. stoljeću) odmetnulo od Krista. Zato je jako teško sada mijenjati navike – naročito pogrešne navike. Ali to je potrebno ukoliko želim uči s Bogom u Novi savez. Tek kada Bog upiše u naše umove ("znati") i u naše srce ("biti") svoj Moralni zakon – tek tada živimo u Zakonu slobode. Nismo slobodni od vršenje Deset zapovijedi – kako to mnoge crkve pogrešno tumače. Slobodni smo od grijeha, jer imamo um i srce (narav) slobodne od ropstva grijehu!!! Bog nam svojim Duhom donosi slobodu od grijeha, a ne slobodu od zapovijedi!!!

Brate Aladine, molit ću se za tebe, da to bude i tvoje iskustvo. Bog te blagoslovio!!!

more_horiz
Nije brate Simply. TO JE UPRAVO U SKLADU SA BIBLIJOM DA NE DOPUSTIMO LJUDIMA DA NAS UBEDE U NEŠTO DRUGO. KAO ŠTO ME NEĆE NIKO UVERITI DA ISAIJA 9:6 NIJE ISPUNJEN TAKO ISTO I ZA ISAIJU 28:10-13.

OBA PROROŠTVA SU POTPUNO JASNA I NEDVOSMISLENA I SAMO KRAJNJIM IGNORISANJEM PISMA SE MOŽE TAKO NEŠTO POREĆI.

OTKAD JE STAJANJE SA ONIM ŠTO JE PISANO SUPROTNO DUHU BOŽIJEM? NIJE LI I NAŠ SAVRŠENI PRIMER ISUS UVEK STAJAO SA ONIM ŠTO JE PISANO?

Nemoj mi zameriti ako ovo zvuči malo tvrđe, ali prosto ne znam kako bih vrlo jasno dao ljudima do znanja da se Pisma ne mogu prilagoditi doktrinama njihovih crkava i teologija, već treba biti pošten pa priznati grešku. Ako se nešto ispunilo onda se ispunilo i gotovo. Treba biti iskren i pošten i to priznati a ne braniti to prilagođavanjem Biblije crkvenim doktrinama iz koje potičemo. Neovisno ko je iz koje crkve i ko je iz kog Hriščanskog pravca, ali to proroštvo je jednostavno bilo ispunjeno, a mi možemo zažmuriti pred time, ali onda nam ne preostaje ništa drugo do da budemo duhovno slepi.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Što se tiče brate Simply slobode tumačenja Pisma, ja je niti želim ograničiti niti je mogu ograničiti niti zabraniti. Ja sam apsolutno za slobodu religije. No pričali smo o vrlo temeljnim stvarima Pisma, pa sam šokiran što se poriče ispunjenje jedno takog jasnog ispunjenog proroštva. No, brate ako ti misliš da se nije ispunilo, ti imaš pravo na to da tako misliš. Imaš i pravo da osnuješ crkvu gde ćeš biti pastir i biti misionar, apostol i da širiš tvoja verska ubeđenja. Ti imaš pravo na to, i da mogu ja ti ne bi nikada ukinuo tvoja prava i slobodnu volju dok ti ne ukidaš ta ista prava drugima. Moj stav je vrlo jasan. Ali sam i šokiran toliko svojevoljnim tumačenjem i poricanjem ispunjenja Pisma, pa je moja reakcija u skladu sa time. U svakom slučaju, ti si moj brat, i šta ja mogu što ti tako vidiš stvari.

Želim ti prosperitet i blagoslov u životu, i oprosti mi ako sam zvučao arogatno.

Brat Aladin

more_horiz
Aladine!
Izaija 9,6 je ispunjeno Kristovim rođenjem, ali ono drugo proročanstvo je ispunjeno odlaskom u babilonsko ropstvo.
Govoriš o "mojim" uvjerenjima!? Pa ja ti upravo pokazujem biblijske činjenice, a ne "moja" uvjerenja.
Nisi mi odgovorio da li si razumio Kološanima 2,16. Hoćeš li i dalje tvrditi da se radi o ukidanju tjedne subote???

more_horiz
Pa, da nastavimo. Ja nisam protiv da primim od nekoga brate ili sestre nešto što je u skladu sa Bilijom, i ja nisam uopšte zatvorena osoba.

No, ja bih se još jednom vratio na Isaiju 28:10-13.
Kažeš brate da se to ispunilo odlaskom u Babilonsko ropstvo. Dobro, evo moja zapažanja u vezi toga.

Počinjem od samog početka proroštva. Izaija 28:10.
Jer zapovijed po zapovijed, zapovijed po zapovijed, pravilo po pravilo, pravilo
po pravilo, malo ovdje, malo ondje.

Stih 28:10 se definitivno odnosi na ljude koji su držali Mojsijev Zakon, dakle Jevreje a ne na novozavetne vernike.

28:11.
Dakako, tepavim usnama i tuđim jezikom govorit će tome narodu,

Kada je Bog govorio tuđim jezicima TOM narodu (Jevrejima) nego na dan Pedeseti kada se izlio Sveti Duh u Jerusalimu, da li se to ikada desilo odlaskom u Babilonsko ropstvo? Odgovor je ko dan jasan, NE! To dokazuje i nastavak proroštva.

Izaija 28:12,
On, koji im je rekao: "Ovo je počivalište - dajte počinak umornima! - i ovo je
okrijepilište." Ali ne htjedoše poslušati.

Bog je u 28:12, govorio njima o počinku u koji Oni nisu hteli da uđu, i to drugim jezicima, a oni NISU HTELI POSLUŠATI. Pa šta je to ako ne njih 120 kada su izašli iz gornje sobe i objavili Radosnu Vest - Evanđelje, što je ulazak u Njegov mir i primanje Hrista kao spasitelja, A ONI TO NE HTEŠE. Ovo "oni to ne hteše" se odnosi na odbacivanje Evanđelja što su Jevreji učinili kao nacija, a rezultat toga je bilo uništenje Jerusalima i 1900 godina su bili rasejani po drugim narodima, dok se Paganima propovedalo Evanđelje.

Izaija 28:13,
I bit će im riječ Gospodnja: zapovijed po zapovijed, zapovijed po zapovijed, pravilo po
pravilo, pravilo po pravilo, malo ovdje, malo ondje. Da idu i padaju nauznak, da
se razbiju, da se zapletu i uhvate.

Vidi se kazna za odbacivanje Hrista, odnosno dolaska Svetog Duha u vernike što je trebalo uvesti ljude u Njegov mir ili počinak. Kada su pali Jevreji? Pa odbacivanjem Mesije! Kada se to konačno desilo? Raspećem i odbacivanjem Evanđelja i dolaska Duha, što ih je trebalo uvesti u počinak.

Iz svega gore navedenog, a mogao bih mnogo više pisati, ovo je samo ukratko, ne razumem kako se ovo proroštvo može ikako primeniti na odlazak Jevreja u Babilonsko ropstvo. Tada ih Bog nije uopšte uvodio u nikakav počinak koji su oni odbacili, niti im je govorio drugim jezicima, pa da su oni odbacili poruku. Naprotiv Jeremija prorok je govorio veoma jasnim Hebrejskim jezikom. Inače Bog je Jevrejima slao sve proroke na njihovom jasnom jeziku i to je rekao i Ezekilju.

Jer se ne šalješ k narodu nepoznata jezika i nerazumljiva govora, nego kući
Izraelovoj;

U drugim jezicima Bog je govorio Izraelu jedino na dan Pentekosta i nikada više, i tada to oni nisu poslušali. Naravno odbacili su Poruku i bili kažnjeni kao nikada u istoriji zbog toga.
A da to nema nikakve veze sa POZNIM DAŽDOM, očito je, jer je rečeno: "Govoriću tom narodu..." A taj narod je tada bio Izrael. Pozni dažd je namenjen novozavetnoj crkvi na kraju vremena, a Izaija 28:10-13, s time nema nikakve veze. ON ĆE GOVORITI TOM NARODU A ONI NEĆE POSLUŠATI.

Kada razjasnimo ovo onda možemo i Kološane.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply