Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da vas niko ne osuđuje...

power_settings_newLogin to reply
+6
hrvoje hrki
Daniel
Justin
No Nick
dominik
Aladin
10 posters

descriptionDa vas niko ne osuđuje... - Page 3 EmptyRe: Da vas niko ne osuđuje...

more_horiz
Biblija nije pisana samo za ljude tog vremena već i za nas danas. Tako da je subota bila toliko važna koliko se ovde tvrdi, sigurno bi u N.Z. makar jednom bila pomenuta u smislu da treba da se drži jer je bitna za spasenje. No desilo se potpuno obrnuto i evo šta je pisano takođe u Delima Apostolskim:

Dela 15:28-29:
Sad dakle što kušate Boga, i hoćete da metnete učenicima na vrat jaram, kojega
ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?
Nego vjerujemo, da ćemo se spasiti milošću Gospodina Isusa Krista, kao i oni."
Jer nađe za dobro Duh Sveti i mi, da ne mećemo više nikakva tereta na vas osim
ovoga potrebnoga:
Da se čuvate od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga; od bluda. Ako se
budete čuvali od toga, bit će vam dobro. Budite zdravi!"

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

descriptionDa vas niko ne osuđuje... - Page 3 EmptyRe: Da vas niko ne osuđuje...

more_horiz
Biblija nije pisana samo za ljude tog vremena
već i za nas danas. Tako da je subota bila toliko važna koliko se ovde
tvrdi, sigurno bi u N.Z. makar jednom bila pomenuta u smislu da treba
da se drži jer je bitna za spasenje. No desilo se potpuno obrnuto i evo
šta je pisano takođe u Delima Apostolskim:

Sad dakle što kušate Boga, i hoćete da metnete učenicima na vrat jaram, kojega
ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?
Nego vjerujemo, da ćemo se spasiti milošću Gospodina Isusa Krista, kao i oni."
Jer nađe za dobro Duh Sveti i mi, da ne mećemo više nikakva tereta na vas osim
ovoga potrebnoga:
Da se čuvate od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga; od bluda. Ako se
budete čuvali od toga, bit će vam dobro. Budite zdravi!"

I sta sa ovim?? Gde je ovde subota??? Drugo, u starome zavetu kada bi pagani prilazili Izrailju, kada bi postali jevreji po veri, morali su drzati te cetiri stvari koje su donesene i u vreme apostola, na prvom saboru. Subota je isto tako bila obavezna, ali subota se ne spominje nigde kao nekakav jaram i sl.

Osim toga, "jaram" je jaram tradicije a ne jaram Bozjeg zakona i sl.

Da, naravno da je Biblija napisana i za nas, ali prvenstveno je napisana za ljude onoga vremena, i mi je moramo u tom izvornom kontextu citati i razumeti, pa onda primeniti na nas danas, a ne obrnuto.

Tako da je subota bila toliko važna koliko se ovde
tvrdi, sigurno bi u N.Z. makar jednom bila pomenuta u smislu da treba
da se drži jer je bitna za spasenje.

Ovo ne razumem?? Sta to znaci 'bitna za spasenje'? Da li je ona u sz bila bitna za spasenje?? Ili je samo Hristos, Gospodar subote, bitan za spasenje?

Dalje, kada se god spomene Bog kao Tvorac i Stvoritelj-vise je no jasna aluzija na subotu. Sta je subota, posmatrajuci je iz starozavetne pozadine? Ne mozemo pricati u kontextu novoga zav. ako ne znamo sta je ona bila/znacila u sz, zasto je data, kada je data...itd itd.

more_horiz
Pa nisam ja kriv što ne razumeš, pogotovu kada je to tako jednostavno i jasno napisano. Da je nešto komplikovano pa dobro, ali ako ne razumeš tako jednostavnu poruku iz Dela Apostolskih kao što je 15.-ta glava...pa OK, to je već između tebe i Boga.

Brat Aladin

more_horiz
Nisam ja rekao da ne razumem Dela 15. Jel' ti uopste citas sto ja pisem? Mozda ti imas veci problem sa nerazumevanjem?

Prijatelju, ja ne razumem tvoje reci koje su komplicirane. Gde u Delima 15 imas subotu?? O tome se radi, sto si, kao tradicionalisti, 'povezao' subotu i Dela 15. Gde imas zabranu subote u Delima 15? Jel' i ona nabrajana? ako jeste, zasto jeste, ako nije, zasto nije?

Da je nešto komplikovano pa dobro, ali ako ne
razumeš tako jednostavnu poruku iz Dela Apostolskih kao što je 15.-ta
glava...pa OK, to je već između tebe i Boga.

Smile Uzvracam pozdrav. Smile

more_horiz
Pitao si: Gde u Delima Apostolskim 15. ima o suboti. Ja bih postavio drugačije pitanje. Gde uopšte u N.Z. postoji učenje o držanju subote. Ponavljam N.Z. počinje prolivanjem novozavetne Krvi na krstu (jer nepostoji u Bibliji zavet osim koji se zasniva na krvi, to uči cela poslanica Hebrejima.) i izlivanjem Duha na dan Pedeseti.

Dakle,gde ima u Pismu nakon izlivanja Duha na dan Pedeseti, što je ustvari početak Novog Zaveta, gde ima učenje o Suboti? Kada mi na to odgovoriš ja ću ti napisati šta je poruka Dela Apostolskih 15.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pitao si: Gde u Delima Apostolskim 15. ima o suboti. Ja bih postavio drugačije pitanje. Gde uopšte u N.Z. postoji učenje o držanju subote. Ponavljam N.Z. počinje prolivanjem novozavetne Krvi na krstu (jer nepostoji u Bibliji zavet osim koji se zasniva na krvi, to uči cela poslanica Hebrejima.) i izlivanjem Duha na dan Pedeseti.

Dakle,gde ima u Pismu nakon izlivanja Duha na dan Pedeseti, što je ustvari početak Novog Zaveta, gde ima učenje o Suboti? Kada mi na to odgovoriš ja ću ti napisati šta je poruka Dela Apostolskih 15.

Brat Aladin

Ne razumem zasto stalno ono tipa "ja cu ti napisati, ja cu ti kazati..." Smile Pa na mnogo toga sto si kazao ovde-ucutao si.

A sto se tice pitanja-kojim su se danima sastajali apostoli u Delima? Svakoga dana, ali kada su krenuli u misiju-subotom su obilazili sinagoge, zajedno sa paganima. Drugo, ljubav je ispunjenje zakona. Koji me ljubi-drzace zapovesti moje, kaze Isus. I ima nekoliko slicnih textova. A subota je deo zakona, Dekaloga. Osim toga, Isus je po obicaju isao subotom u sinagogu, a i kazao je da je Gospodar od subote. Vi ste moji ucenici ako drzite moje zapovesti, a one nisu teske.

Prijatelju, ljubav je ispunjenje zakona, ko to razume blago njemu! Taj nece imati problema sa legalistickim drzanjem zakona, ili pak bilo koje zapovesti, jer Hristos je centar zakona, o Njemu govori zakon, ka Njemu nas on, kao gresnike, upucuje, jer jedino On moze spasti.

Eto kako bar ja ovako ogranicen i gresan posmatram stvari.

Poz.

more_horiz
Da u tome ću se sigurno složiti. LJUBAV JE ISPUNJENJE ZAKONA, TO SI DOBRO REKAO.

Ono što ja razumem u vezi toga je: Da se ljubav Božija izlila u naša srca Duhom Svetim, kako piše u Rimljanima 5:5.

Pa kada je Duh Sveti u nama onda smo ispunili sve što je Zakon zahtevao od nas, i ušli smo u Njegov počinak. Držanje Subote je bila samo senka tog počinka kada će Božija ljubav biti izlivena u naša srca, pošto je LJUBAV ISPUNJENJE ZAKONA.

Eto brate Nick, to je ono što verujem da Pismo uči.

Pozdrav
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
A ja verujem da iz ljubavi prema Bogu drzacu sve Njegove zapovesti. Subota me podseca da sam stvoren od strane Boga, da je On moj Stvoritelj, da Njemu pripada moje vreme, da sam ja ogranicen i u potpunosti zavisan od Njega, da On meni sve daje, i da je On moj Bog i moj Spasitelj. Njemu dolazim u dan subotni da Mu se poklonim zato sto Ga volim i zelim svim srcem da Mu sluzim, jer dostojan je toga, i niko nije kao On.

Eto zasto subota meni znaci, i zasto je ona ispunjenje zakona, a ne formalisticko drzanje subote.

more_horiz
Kada je Sveti Duh u tebi, onda je to Bog u tebi. Pa ne moraš se podsećati da te je On stvorio kada On živi u tebi. To je mnogo veća realnost od one koju su oni imali u S.Z.

Ono što sam ti pokušao kazati je ustvari da je subota samo senka pravog počinka. Evo proroštva iz Isaije koje najavljuje pravi počinak u koji Izrael neće ući zbog odbacivanja Hrista.

Isaija 28:10-13.

Jer zapovijed po zapovijed, zapovijed po zapovijed, pravilo po pravilo, pravilo
po pravilo, malo ovdje, malo ondje Dakako, tepavim usnama i tuđim jezikom govorit će tome narodu,
On, koji im je rekao: "Ovo je počivalište - dajte počinak umornima! - i ovo je
okrijepilište." Ali ne htjedoše poslušati.
I bit će im riječ Gospodnja: zapovijed po zapovijed, zapovijed po zapovijed,
pravilo po pravilo, pravilo po pravilo, malo ovdje, malo ondje. Da idu i padaju
nauznak, da se razbiju, da se zapletu i uhvate.

Ovo proroštvo se ispunilo na dan Pentekost kada im je Bog govorio u drugim Jezicima, ali nisu hteli poslušati. Želeli su da ostanu sa senkama umesto da su ušli u stvarnost starozavetnih senki. Umesto Hristove Krvi, ostali su sa jagnjećom krvi. Umesto sveštenika po redu Melhisedekovom, ostali su sa Aronovim sveštenstvom. Umesto, krštenja Svetim Duhom kada mi postajemo hram Božiji, ostali su sa Solomonovim Hramom. Umesto Hristovog obrezanja, ostali su sa telesnim obrezanjem. Umesto da ih Sveti Duh uvede u pravi počinak, i dalje su ostali sa subotom.

VIDIŠ SVE TE STVARI SU BILE SAMO SENKE BUDUĆIH DOBARA!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pa izvini, ali gde u delima 2 imas ovaj citat iz isaije, kao potvrdu za ispunjenje prorocanstva?? I gde oni govore da je subota nebitna??

Prijatelju, subota se moze slaviti samo u Hristu, i nikako drugacije. drzanje zapovesti Bozjih, koje su upisane u nasim srcima, to je prava stvar.

A ja verujem da iz ljubavi prema Bogu drzacu sve Njegove zapovesti. Subota me podseca da sam stvoren od strane Boga, da je On moj Stvoritelj, da Njemu pripada moje vreme, da sam ja ogranicen i u potpunosti zavisan od Njega, da On meni sve daje, i da je On moj Bog i moj Spasitelj. Njemu dolazim u dan subotni da Mu se poklonim zato sto Ga volim i zelim svim srcem da Mu sluzim, jer dostojan je toga, i niko nije kao On.

Eto zasto subota meni znaci, i zasto je ona ispunjenje zakona, a ne formalisticko drzanje subote.

more_horiz
Pa ako se to iz Isaije ne ispunjava u Delima Apostolskim dolaskom Svetog Duha, reci mi gde se onda ispunjava?

A koliko je držanje subote bitno za novozavetne Hrišćane svedoči i sama činjenica da se uopšte i ne spominje njeno držanje u NZ. U novozavetnoj doktrini koja se nalazi u poslanicama apostola, nigde se ne spominje držanje subote kao nauka niti čak na bilo koji način. Dok se krštenje Svetim Duhom provlači kroz sve kao najbitniji element spasenja.

Kada stigne ORIGINAL, ko će još želeti senku, osim ako ga nisu tako naučili.

No ja ne mislim da ti grešiš kada posvetiš subotu Bogu. To je baš lepo, kamo sreće kada bi mogli svaki dan tako posvetiti Bogu!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Prijatelju, zasto se nigde ne spominje drzanje subote, zasto nigde se ni ne nagovestava ikakav spor oko toga??

"A tudjine koji pristanu uz Gospoda da Mu sluze i da ljube ime Gospodnje, da Mu budu sluge, koji god drze subotu da je ne oskvrne i drze zavet Moj, njih cu Ja dovesti na svetu goru Svoju, i razveselicu ih u domu Svojem molitvenom, zrtve njihove paljenice i druge zrtve bice ugodne na oltaru Mom, jer ce se Dom Moj zvati Dom Molitve svim narodima". Isaija 56.

Nije li i ovo prorocanstvo??

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Kada je Sveti Duh u tebi, onda je to Bog u tebi. Pa ne moraš se podsećati da te je On stvorio kada On živi u tebi. To je mnogo veća realnost od one koju su oni imali u S.Z.

Ono što sam ti pokušao kazati je ustvari da je subota samo senka pravog počinka. Evo proroštva iz Isaije koje najavljuje pravi počinak u koji Izrael neće ući zbog odbacivanja Hrista.

po pravilo, malo ovdje, malo ondje Dakako, tepavim usnama i tuđim jezikom govorit će tome narodu,

Ovo proroštvo se ispunilo na dan Pentekost kada im je Bog govorio u drugim Jezicima, ali nisu hteli poslušati. Želeli su da ostanu sa senkama umesto da su ušli u stvarnost starozavetnih senki. Umesto Hristove Krvi, ostali su sa jagnjećom krvi. Umesto sveštenika po redu Melhisedekovom, ostali su sa Aronovim sveštenstvom. Umesto, krštenja Svetim Duhom kada mi postajemo hram Božiji, ostali su sa Solomonovim Hramom. Umesto Hristovog obrezanja, ostali su sa telesnim obrezanjem. Umesto da ih Sveti Duh uvede u pravi počinak, i dalje su ostali sa subotom.

VIDIŠ SVE TE STVARI SU BILE SAMO SENKE BUDUĆIH DOBARA!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

Čemu je Bogu bila potrebno osvrtati se na Njegova djela i ocjenjivati ih
svetom mjerom - veoma dobro!
Nakon ocjene- veoma dobro - počinu od svega djela svojega blagoslovi i posveti sedmi dan..Čemu mu je bila potrebna sjena kada još Adam nije zgriješio..No ostala je Subota ali je Adam morao napustiti Eden..Krvlju sjemena nepropadljivog Adam će se ponovo javiti u obnovljenom proslavljenom tijelu po preobraženju i zajedno će sa Evom uči u Kristov počinak - bez grijeha - da u takvom stanju uđe u Raj i slavi ispunjača svoga duga prema Stvoritelju koji ga je stvorio sposobnim održati zapovijest uvjetne besmrtnosti.Subota nije bila dodata radi grijeha . već dana kao blagoslov mjere svetoga rada i bez grijeha, kako bi se osvrtali u vječnosti na djela Božjim osvrtanjem koje smo dobili po Kristu kako bi uživali u svetosti Božjoj bez rada - u staroj i novoj - istoj Suboti..u sili bez slabosti tijela..Okusi Subotu - dobra je radi znanja i radi sreće i radi vječnosti u samoj vječnosti, dobra radi sreće, dobra radi ljubavi..
abraham

more_horiz
Ma dobro, ali nikako da mi se odgovori na pitanje.

Kada se ispunio ovaj deo proroštva iz Isaije proroka?

Ako se to nije ispunila u Delima Apostolskim dolaskom Svetog Duha, onda kada je? Ili kada će?

Brat Aladin

more_horiz
Još će jednom biti - pedesetnica, pozna, u punini Duha , jer je ona prva bila - rana za službu početka evanđelja, ulazimo u vrijeme dovršetka službe evanđelja za koju nam je potrebna punina koja će nas osvježiti za posljednju bitku u novom progonu..Otkrivenje 18, 1-8......24
i nakon toga Otkrivenje 19 : Aleluja.....do Novog Jeruzalema..
abraham

more_horiz
Aladine, a ko kaze da se ispunio?? Eto, citaj celo 28 poglavlje, a ne samo te textove, i kako mozes to primeniti na pedesetnicu??

Osim toga, Petar je citirao koji se deo/text iz Pisma ispunio na dan pedesetnice, ali ne pominje Isaiju, no Joila.

more_horiz
Brate Abrahame, pročitaj proroštvo još jednom.

I rani i pozni dažd su namenjeni novozavetnoj crkvi.
Ali u gore navedenom proroštvu se govori o ljudima koji drže zapovest po zapovest i pravilo po pravilo (to su starozavetni vernici), Hrišćanstvo nije skup pravila.

A osim toga oni su u proroštvu pali u držanju pravila i zapovesti, što se desilo sa Izraelom. Drugim jezicima Bog je govorio Izraelu na dan Pedeseti a oni nisu hteli slušati zar ne? Pa zbog toga nisu ni ušli u Njegov počinak.

OVO PROROŠTVO APSOLUTNO NEMA VEZE SA POZNIM DAŽDOM, VEĆ DOLASKOM DUHA NA DAN PEDESETI, KADA SU ONI KOJI SU DRŽALI ZAPOVESTI I PRAVILA PALI I ODBACILI PORUKU EVANĐELJA.

Brate, to proroštvo se ispunilo još pre 2000 godina. Izrael je oslepeo i ostao sa senkama, a Duh je ljude još onda uveo u počinak. Tada im je Bog govorio u drugim jezicima a oni su to odbacili.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pa ako se to prorostvo ispunilo pre 2000 godina, ko ga je potvrdio?? Zar je trebalo 2000 godina da se ono potvrdi?? Ne razumem ovo.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply