Zato sto je Prva Crkva bolje nego iko znao koja su apokrifna jevandjelja a koja to nisu[/b]! Ti i ja mozemo imati taj problem, mada ga ja nemam jer povrsno citanje, i sam uvod u apokrife, govori/svedoci o laznom/pravom evandjelju, ali ljudi u II, III veku itd., koji su vec bili pod uticajem ko zna kojih nauka-njima je moglo predstavljati problem sta je istinito a sta nije.
Kako su znali, brate? I ako su znali, zašto je prva verzija Biblije neistovjetna vašoj? A ove ideje- "ljudi u drugom vijeku nisu znali ovo što mi Adventisti znamo danas" je malo smiješno.
A drugo-Prva Crkva nije zivela u isto vreme kada i apokrifi. Vecina apokrifa je nastala nakon smrti apostola, dok apostolski spisi su mogli biti provereni i za zivota samih apostola. Kazu neki strucnjaci da je Tomino evandjelje, dakle apokrif, prvo napisano evandjelja, mada ne mora da znaci. Ovo je samo izuzetak. Mislim da je vecina apokrifa nastala u II veku i kasnije, i, znas i sam, bilo ih je toliko da se istina polako mesala sa zabludom.
Dok su se prva Evanđelja prepisivala, kao i poslanice, već je čitav teritorij bio pun gnostičkih Evanđelja.
Prijatelju, ovi argumenti i ovakva pitanja mogu se nazvati 'ad hominem' i slicno. Ja razumem tebe, verovatno studiras filozofiju i slicno, ali ovakva pitanja nemaju uvek smisla. Prvo, nigde se ne spominje 'trojstvo' u Bibliji, pa svi normalni hriscani veruju u to, nadam se i ti. Drugo, u Knjizi o Esteri nigde se ne spominje Bozje ime, pa je ona ipak sastavni deo kanona. Odsustvo dokaza ne znaci da dokaz ne postoji. Biblija dolazi od grckog 'biblos', fenicanski grad poznat po uvozu/preradi papirusa na kojem su se pisali razni dokumenti, prepiske, religijske knjige. Grci su dali ovom gradu ime, iako je on u starome zavetu bio poznat kao 'Gebal/Geval'. Solomon je nesto 'petljao' sa ljudima iz tog kraja. A preko Jeronimove Vulgate, naziv 'biblia' (knjizice) je usao u sve evropske jezike.
Nikakav ad hominem. Pitao sam te gdje se u Bibliji spominje knjiga koja će se sklopiti šesnaest vijekova nakon Isusa koja će postati sveta knjiga Kršćanstva. Trojstvo se naslućuje na mnogim mjestima u Bibliji, ali gore rečena knjiga nigdje.
Koji citat govori da je Biblija potpuna Riječ Božja?
Ja se necu obazirati na ono sto si dalje komentirao u vezi toga, vec te pitati:
1) Sta mislis kada kazez "Rijec Bozja"? Sta je Rijec Bozja?
2) Sta mislis kada kazes "potpuna"? Sta znaci "nepotpuna"?
Ovo te ne pitam iz ne znam kojeg razloga, vec da znam iz kog pravca razmisljas, kako da ti odgovorim. Inace, cio stari zavet je pun citata koji govore da je Bozja rec vise no dovoljna, i ti si prvi covek koji ovako nesto postavlja. Ne razumem zasto.
Koji Biblijski citat doktrinalno brani teoriju "Sola Scriptura" ?
Kao prvo, Isus je ovo rekao apostolima koji su bili jevreji, a Crkva jeste skrenula sa pravoga puta s obzirom na njen antisemitizam. Kao drugo, Bog je sam sebi vezao ruke ovom izjavom, ako si u pravu. Moze li Bog biti icim ogranicen? Mislim da je crkva uzela stvar u svoje ruke, uzela je pravo da rukovodi cak i spasenjem, delom koji pripada iskljucivo Bogu. Dakle, crkva itekako moze skrenuti sa pravoga puta. N
adalje, ne vredjam se ja ni najmanje, ali [b]crkveni oci su bili druga generacija hriscana, jer u prvoj generaciji su bili ljudi koji su bili svedoci Isusa Hrista, i ljudi koji su licno poznavali apostole
Baš i nije neki štos, Pavao je isto na par mjesta anti-semititski raspoložen. Nije se radilo o Židovima kao narodu već kao progoniteljima Crkve koji nisu prepoznali njenu ulogu. Što se tiče druge generacije, ovo je plitka argumentacija koja ide u smjeru "Učenici apostola su krivo shvatili, mi znamo bolje od njih što su apostoli mislili- sve što brani Katolicizam je loše!"
Nadalje, oni u potpunosti cak negiraju apostolsku nauku, jer apostoli nisu:
npr., obozavali svece, svetitelje, mariju. Nisu imali obicaje koje katolicka crkva danas ima, npr., bozic. Nisu cak ni nedelju svetkovali kao sto se pretpostavlja. Nisu imali svog papu ili jednog coveka koji je bio glavni u toj hijerarhiji. Nisu vodili ratove protiv onih koji ne misle kao sto oni misle. Nisu se bavili politikom.
Isus je rekao da će se njegova Riječ ( učenje, ne knjiga ) raširiti po čitavome svijetu. Katolici ne obožavaju niti Mariju niti svece , kao što nisu niti apostoli. Katolici imaju jednak kanon Biblije kao najbliži učenici apostola. Katolici imaju Papu koji je povijesno dokazani nasljednik Kefe - Petra.... Apostoli nisu imali svetu knjigu Kršćanstva- te su pozivajući se na svoj autoritet ukinuli obrezivanje, kao što je Crkva kasnije dobila naziv Catholos i kao što je ukinula slavlje Subotom.
Ovo je jedna od milion stvari, a ti si taj koji se mozes zbog toga ljutiti a ne ja, jer ja nemam ce zbog cega ljutiti ni vredjati, ni najmanje. Ako su takvu 'teologiju' imali i apostoli-hvala ti lepo, odoh ja u ateiste ili budiste, bolja je to solucija no ostati 'hriscanin' koji mrzi i ubija druge.
Ti dakle misliš da ja mrzim i ubijam druge?