Vjerujete li u opravdanje vjerom?
abraham je napisao/la:Vjerujete li u opravdanje djelima, ili i u opravdanje vjerom i djelima?
Zaobilaženje opravdanja kroz vjeru - zapazi je Pavao i zato je uputio Korinćane da ispitaju da li su u vjeri , da li u sebi nalaze Krista...- kao presudnu kariku za vječni život ima razlog u samodopadanju, u skrivenom aktivnom legalizmu koji umrtvljuje razapinjanje sebe -starog Ja - i nastaje opravdanje vjerom kao idol i protestantski mit a ne stvarnost, iskustvo koje obavezuje na Kristova djela.Izbjegavanje cjelovitog novorođenja je posljedica straha od gubitka slasti iz koje se rađa grijeh - izbjegavanje opravdanja vjerom je ljubav prema grijehu, zato se ta ljubav skriva u legalizmu..To su današnji farizeji koji su opravdanje vjerom pretvorili u idol i mit..Tko je opravdan vjerom nikada neće reći da Zakon Ljubavi u sebi nema Zakona -deklaoga, ima , ali ispunjenog , u srcu pravde koju nam je Isus dao kroz vjeru, i koji su opravdani, prepoznaju u sebi zapovjest ispunjenu - 1-10 ne nalaze više u sebi , u tijelu svojemu zakon grijeha, nisu više robovi grijeha, nalaze u sebi vlast života silom pravde - ispunjeni zakon...
Kakovo je vaše iskustvo po opravdanju vjerom za razliku prije iskustva?
Vjerujete li u opravdanje vjerom?
Opravdanje vjerom i djelima je rimokatolička doktrina.
No Nick je napisao/la:Vjerujete li u opravdanje vjerom?
Pa, verujem! Jos samo da definisemo:
1) sta znaci 'opravdanje'?
2) sta znaci 'vera'.
Ako ovo ne znamo na biblijski nacin-mislim da smo samo 'pola' razumeli od onog sto uci Biblija. Ponekad mi se cini da ljudi pricaju o "opravdanju verom", a ponasaju se kao da je Bog umro! (Ja nazalost cesto tako pokazujem svoje 'opravdanje verom') Mislim da pravilno razumevanje ovoga zivot znaci, a ako me pitate za misljenje-nemam pojma, nekako mi je lakse da kazem sta mislim u vezi onog sto vi kazete nego da sam kazem svoje misljenje, valjda je komplexna tema, ili je ja nisam dobro shvatio, ili je nesto peto u pitanju...:)Opravdanje vjerom i djelima je rimokatolička doktrina.
Pa zavisi kako posmtras ovaj problem, Jakov i Pavle...? U sustini-oni (katolici) dela drugacije definisu nego Biblija, da ne kazem-mi.
U stvari, kako sam jednom cuo, Avgustin je napravio neku 'zavrzlamu' u vezi grcke reci χαρις koja znaci "blagodat/milost". Ne znam koliko je vama poznato, ali kod nas postoji razlika izmedju blagodati i milosti. Isto tako i u grckom jeziku postoji: blagodat je χαρις dok je milost ελεος
Prava steta sto se ne vidi razlika u mnogim prevodima, ali kako god da cudno izgleda, razlike ima.
ελεος znaci da nam je Bog milostiv, znaci da ne dobijamo ono sto smo zasluzili, a sta smo to zasluzili ako ne smrt, jer je plata za greh=smrt!? Zar ne?
sa druge strane, χαρις znaci dobijamo ono sto nismo zasluzili! Razumete razliku? χαρις ide korak dalje od ελεος 'milosti'! Zato smo blagodacu spaseni (χαρις )! A Bog nam je bogat u milosti (ελεος)-Ef.2:4, pa nas nije unistio!
Zanimljivo. A, da. Ovo ima veze sa Avgustinom koji je nasao neki novi termin-χαριτας Nisam previse upucen, ovo bi se trebalo proveriti, ali to je njegovo ucenje o veri i delima u isto vreme.
Koliko je meni poznato Augustin nije znao grčki.
No Nick je napisao/la:Koliko je meni poznato Augustin nije znao grčki.
da, evo bas sam se nasmijao ovoj izjavi, jer moguce je da si u pravu! No, nisam ja htio pricati o tome, vec o terminu koji se zove "haritas/karitas", ako se ne varam, ali ovo jos treba proveriti, zato sam se i ogradio.
Ti samo izvoli provjeriti. Na latinskom se kaže caritas. "Ubi caritas est vera, ibi Deus."