dragomir je napisao/la:
Eh justin, prorok nikada ne moze biti ispravan u teologiji na nacin na koji si ti to napisao, svi ljudi misle da ako se pojavi prorok on mora biti deo njihove crvke ili nije od Boga, ali prorok ima sluzbu da ispravi teologe jer oni cesto zalutaju daleko od istine.
Koji je prorok u Bibliji bio teolog. NIti jedan sve su to bili siromasni skromni ljudi koji su culi od Boga i govorili u Njegovo ime.
ovo je istina, ali prorok govori ispravnu teologiju od Boga...dobro to se ne može nazvati teologije nego onako kako JE...
Problem je sto mi mislimo da prorok mora doci u nasu i samo nasu denominaciju i reci ok
momci vi ste savrseno istiniti, ali on dolazi da ispravi denominacije i
religiju. On uvek stoji nasuprot organizovanoj religiji, njegova sluzba
je ad ispravlja i vraca ljude Bogu.
Prorok ako je istiniti ne moze da se ulaguje niti jednoj teologiji, on cuje od Boga i ima Ovako Govri Gospod!
točno, slažem se
Njegova prorostva ne mogu biti prepricavanje Biblije nego mora jasno i glasno prorokovati konkretne stvari i dogadjaje i oni
se moraju ne jednom nego uvek desiti tacno onako kako je on rekao, tada
mi mozemo ozbiljno razmatrati da li je neka osoba prorok ili ne!
eh, sada si se zaletio prijetelju...istina je da prorok u većini slučajeva u proročanstvima neće prepričavati Bibliju ali PROROK nije samo prorok kada prorokuje konkretne događaje i stvari...
ovdje si se malo zaletio...
On mora imati rodove duha, sto znaci da nije pohlepan novac mu ne znaci puno, ne tezi popularnosti sto znaci ne trazi sebi poziciju vodje neke religije, i
ako je on istinit prorok on mora uvek imati jaku opoziciju u svetu
religije mora dakle biti nepopularan, i takodje mora imati svedocanstvo
svetosti pre svega u svom braku i domu.
ovo je isto točno
I u Novozavetnim vremenima njega moraju
pratiti znaci, koje je Isus rekao da slede vernika, on je prepoznat jer
mora ciniti stvari koje je sam Isus cinio po njegovim recima, Ko veruje
u mene dela koja ja cinim i on ce ciniti!
isto točno
I nesto jako vazno proroci moraju
biti najavljeni od proroka koji su im prethodili, sto znaci da pre nego
sto se pojave Biblija govori o njima i njihovoj sluzbi, pa tako kada
dodju na scenu oni samo ispunjavaju prorostva o svojoj sluzbi koja su
dali njihovi prethodnici, oni se uvek na njih pozivaju kao sto se Jovan
Krstitelj pozivao na Isaijino prorostvo o sebi i svojoj sluzbi.
opet si se zaletio, to je jedan jedinstveni događaj u Bibliji jer su najavljeni samo Ilija, dva proroka iz Otkrivenja, Gospodin i Ivan Krstitelj...
zaletio si se prijatelju opet...polako, znaš dosta, ali ne znaš sve...
Eto tako malo sam dopunio kriterijume za prepoznavanje proroka.
neke stvari si svakako dopunio ali neke stvari nisi baš precizno i cijelobibijski rekao...