Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionCrkva u vremenu EmptyCrkva u vremenu

more_horiz
Na temi o paklu pročitala sam da je Istina ovo napisala:
Ljudi u danasnje vrijeme ne vole govoriti o paklu i ne govore.Danas se propovjeda iskljucivo uspjeh,vjera koja te dovodi do svega sto zelis, bahatost i itd,a o grijehu,paklu,skromonosti itd se ne govori....Tako da je pako u biti nepozeljena tema,jer potice ljude da razmisljaju o grijehu,a sad to vise nije u modi...Grijeh,slabosti,mane,oprost...Zastarjelo je to...Nazalost istina.

Pa me njezina izjava inspirirala da otvorim novu temu. Zaista me zanima vaša gledišta i mišljenje o crkvu u vremenu. Svako vrijeme nosi nešto svoje, svoje probleme, svoj svjetonazor, neke drugačije ljude, drugačiji stil života. Vjerujem da se i crkva treba prilagođavati vremenu u svom načinu propovijedanja. Načinu - nikako ne u sadržaju poruke! Da li zaista možemo reći da je pogrešno da se danas ne propovijeda kao prije? Ili nije. Da li možemo na isti način propovijedati isto Evanđelje Amerikancima i Hrvatima? Sjećam se jednog govora što je rekao iskusni američki kršćanin. Kaže u bivšoj Jugoslaviji došli su evangelizirati i uzeli su metodu evangelizacije koja je palila kod Amerikanaca i na koju su se masa njih privukla Kristu. To je otprilike ovako izgledao: ''Bog ima dobar plan za tebe. Bog ima dobre planove za tebe...'' Na to su se Amerikanci zainteresirali da slušaju dalje. (Naravno da im se onda govorilo i o grijehu i pozvalo na spasenje i pokajanje). No taj isti, preko oceana uspješan pristup, ljude na ovom području ostavilo je totalno hladne, gledali su bijelo i ostali nezainteresirani. Onda se Amerikanac pitao u čemu je problem i postavio pitanje jednom našem kršćaninu na što mu je ovaj odgovorio: ''Pa ljudi ovdje ne vjeruju ni da postoji Bog, ovo je komunističko, ateističko društvo. Njima ništa ne znači to što govoriš da Bog ima dobre planove za njih. Prvo ih moraš uvjeriti da on uopće postoji.''
No uskoro se vidimo situacija drastično promijenila, preko noći skoro svi su postali veliki katolici - sad to već polako opada-čujem sve više mladih odlučuju se za etiku umjesto vjeronauka što je kad je pala Juga bilo apsolutno nemoguće. Tako da sad sigurno ne pali isto što je palilo prije 20 god, ni prije 10 godina - vremena se mijenjaju i to dosta ubrzanim tempom. Ja vjerujem da način propovijedanja treba pratiti vrijeme. Stoga ne bih odmah mogla reći da smo pogriješili jer propovijedi danas nisu kao od prije 100 godina. No da li su današnje propovijedi ispravne to je već nešto drugo. Zanima me vaša razmišljanja, iskustva.

descriptionCrkva u vremenu EmptyRe: Crkva u vremenu

more_horiz
mislim da je to ključni problem... što si čovjek napravi neku sliku kako Bog želi da živimo, i onda sili druge da se uklope u tu njegovu sliku, koja ne mora uopće biti točna, već je samo ljudski proizvod.

more_horiz
Propovjedanje je uglavnom isto oduvijek.

Svodi se na jednu jedinu recenicu:
"Obrati se od grijeha i vjeruj u Isusa Krista."

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
dominik je napisao/la:
Propovjedanje je uglavnom isto oduvijek.

Svodi se na jednu jedinu recenicu:
"Obrati se od grijeha i vjeruj u Isusa Krista."

Mila hvala ti tema je super,Dominice slazem se stobom u potpunosti,ali Mila upravo pita, koje metode treba koristiti pri propovjedanju Isusa Krista.Ja sam za sve metode,a one moraju biti razlicite, osim nasilne metode,s nasiljem se tjera ljudi od Boga,i to nema prava nitko niti jedna crkva ciniti.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Metode ovise o situaciji. Nema naucene metode, najbolja metoda je ona u koju nas uputi Bog.

A o tome nema rasprave, vec samo prakse. Smile

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply