--- Kako god okreneš izgubio si debatu. Ili priznaj da je Isus Bog ili smatraš da je ono što ti govoriš i pišeš idolopoklonstvo. To su dva izbora za tebe. Ali tako ti je kad loše tumačiš Bibliju.
A mora se priznati da imaš fantastičan smisao za humor
Da nisi učitelj sigurno bi u cirkusu radio
A) I priznajem da si i fanatički uporan. Definitivno nije lako vrtiti ovakve bedastoće unedogled:
--- A za koga su Jevreji govorili da je Kirios? Isključivo za Boga. Prema Josifu Flaviju.
kurios Greek, ‘Sir’, ‘master’, ‘owner’ (e.g. Matt. 25: 11), but also used in LXX to translate Hebrew Yahweh.
According to Josephus the Jews refused to call the Roman emperor ‘Lord’ (kurios), because this was the title reserved for God.
http://www.encyclopedia.com/doc/1O94-kurios.htmlJoš jednom i ZADNJI put:a) Šta kaže g. Strong:http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=G2962&t=KJVkyrios
1) he to whom a person or thing belongs, about which he has power of deciding; master, lord
a) the possessor and disposer of a thing
1) the owner; one who has control of the person, the master
2) in the state: the sovereign, prince, chief, the Roman emperor
b) is a title of honour expressive of respect and reverence, with which servants greet their master
c) this title is given to: God, the Messiah
Authorized Version (KJV) Translation Count — Total: 748
AV — Lord 667, lord 54, master 11, sir 6, Sir 6, misc 4
Mi proučavamo šta kaže Biblija ili Josif i ekipa?
A ti tripo 41 NISI U PRAVU i više nema smisla da se to dokazuje
b) International Standard Bible Encyclopediahttp://topicalbible.org/t/the_lord.htmOf the Greek words,
Kurios is freely used of both the Deity and men.
c) Vine's Expository Dictionary of New Testament Wordshttp://www2.mf.no/bibelprog/vines?word=%AFt0001705A-1,Noun,2962,kurios> properly an adjective, signifying "having power" (kuros) or "authority," is used as a noun, variously translated in the NT, "'Lord,' 'master,' 'Master,' 'owner,' 'Sir,' a title of wide significance, occurring in each book of the NT save Titus and the Epistles of John.
+ primjeri
--- According to Josephus the Jews refused to call the Roman emperor ‘Lord’ (kurios), because this was the title reserved for God.
Npr. Mt 27: 62Sutradan, to jest dan nakon Priprave, sabraše se glavari svećenički i farizeji kod Pilata 63te mu rekoše: "Gospodaru (
KURIOS) , sjetismo se da onaj varalica još za života kaza: 'Nakon tri dana uskrsnut ću.'
Priznaješ li da „kurios“ nije korišten samo za Boga? DA ili NE?Da li si ti ikada ustao u autobusu, vlaku, čekaonici i rekao nekome; Gospodine, možete ovdje sjesti?
B) ---Duh Sveti n govori samo Isusu, nego j govorio i prorocima. Bog je Duh i Duh Sveti je isto. Jer Bog je svet, a Bog je i Duh, znači da je Duh Svet.
Još jednom, fascinira me tvoje neznanje:
Bog je Duh (označava božju prirodu)
Bog je svet (označava božju osobinu)
Sveti Duh je Bog (označava člana trojedinog boga)
Jahve je Duh (označava božju prirodu)
Jahve je svet (označava božju osobinu)
Sveti Duh je Jahve (označava da je Sveti Duh član trojedinog Boga aka Jahve)
Jahve je Sveti Duh (označava da je Jahve = samo Bog Duh Sveti)Izbaci sam uljeza
Ovo „Bog je Duh“ i ovo „Duh Sveti je Bog“ NIJE ista stvar
Iv 4: 23 Ali dolazi čas - sada je! - kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. 24 Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju."
Ali ti ćeš opet po svome
C)--- Upravo i taj stih dokazuje da je Isus Bog i stihovi oko tog stiha.
.......
Stih 6 Samim tim što se ponizio nije htio da se poredi sa Bogom. A mogao je jer je Bog.
Stih 7 Isus se ponizio uzevši obličje sluge, znači postao je sluga, makar naizgled. Znači da nije baš pravi sluga, ali je postao sluga. Postao je kao i drugi ljudi. Pazi ovo nađe se na oči kao čovjek. Znači Isus nije bio čovjek. Naravno On je Bog. Samo neko ko je uzvišen može istinski da se ponizi. Čovjek isto može da se ponizi, ali čovjek nije uzvišen. Stih jasno govori da se ponizio neko ko je Uzvišen, a to je samo Bog.
8. naravno bio je poslušan do same smrti.
9. Naravno Bog Otac Ga uzvisuje jer je Isus obavio svoju misiju spasenja ljudi.
10. Ne govori direktno da nego da se i Njegovo klanjaju i naravno da priznaju da je Isus Gospod tj. Kirios=Bog
Jesi nalaprdao svašta, no comment na većinu
Fil: 1Ima li dakle u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti, 2 ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; 3 nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego - u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; 4 ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! 5
Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: 6 On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, 7 nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, 8 ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. 9
Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, 10 da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. 11 svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" - na slavu Boga Oca. Kršćani - svjetlost svijeta
Post 1:27 27
Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.
Post 3:22 Zatim reče Bog: "Evo,
čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"
Kršćani trebaju imati isto mišljenje kao Isus, iako stvoreni na SLIKU BOŽJU a to ZNAČI LIK BOŽJI, trebaju biti ponizni i ne držati se svoje jednakosti s Bogom.
Ovdje opet jasno vidiš da je Bog Otac sinonim za Boga. Isusov Otac je Bog Jahve.
A kojom višom matematikom učitelju dragi ti sad dokazuješ da se u Isusovo ime NE treba klanjati ako je to sam Bog odredio????
Fil 2: 9
Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, 10 da se
na ime Isusovo prigne (
kampto) svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.
Prigne – pokloni
Kampto:1) to bend, bow, the knee (the knees)
a) to one
1) in honour of one
2) in religious veneration
b) used of worshippers
2) to bow one's self
D)--- Onda kažete ti ili Igor "Pa Bog je i druge ljude ljude proglasio i postavio za pastire, kao Mojsija i Davida i još neke".
I još ste rekli (mada mislim da je Igor) da je Bog glavni pastir, a ja nađem da je Isus vrhovni pastir.
Ja apsolutno i van svake sumnje kažem da je Isus natpastir. Jer ga je Jahve takvim učinio.
Ali nisam siguran kako si zaključio da se 1. Pe 5:4 odnosi isključivo na Isusa a ne na Boga?
1Starješine dakle među vama opominjem, ja sustarješina i svjedok Kristovih patnja, a zato i zajedničar slave koja se ima očitovati: 2 pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga - ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno; 3 i ne kao gospodari Baštine nego kao uzori stada. 4 Pa kad se pojavi Natpastir, primit ćete neuveli vijenac slave.
Odnosi li se ovo ispod na Isusa ili ne?
1A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena. 2Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi. Tada će se Ostatak njegove braće vratiti djeci Izraelovoj. 3
On će se uspraviti, na pašu izvodit' svoje stado silom Jahvinom, veličanstvom imena Boga svojega. Oni će u miru živjeti, jer će on rasprostrijeti svoju vlast sve do krajeva zemaljskih.
1.Sam. 2;10 Dj.Ap. 10;38 Iz 42;1
"kako Isusa iz Nazareta
Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljujući sve kojima bijaše ovladao đavao".
"Jahve sudi međama zemlje, daje silu svojemu kralju,
uzdiže snagu pomazanika svojega".
"Evo
Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje.
Na njega sam svoga duha izlio, da donosi pravo narodima".
Iv 6:39 39 A ovo je
volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan.
Iv 10 25 Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim
u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene.
E)--- A ja nemam potreba da nidje drugo raspravljam. Ti si sve ili većinu stvari dao na svom sajtu.
nop
Sada ću ti još jednom reći pa više neću
Ovo što imaš na sajtu je samo predložak po kojem sam namjeravao raditi stranicu. Kontaš? Zato i jest samo goli tekst, bez dizajna i tekstualno neuređen. To je PODLOGA po kojoj ću raditi i koju ću zaista iznimno detaljno nadograditi.
Pa još jednom ponavljam molbu, jako puno radim i
ne stižem odgovarati na tvoje nebuloze, ti i teolozi, na jednom mjestu, uspoređujemo tko uistinu zna više? Može?
F)--- Džabe brate objašnjavanja. Smiješna mi je ta površnost. Ovdje je ponekima cilj što više degradirati Isusa Krista, misleći da su kršćani tijekom 2000 godina bili u neznanju, ali eto, našli se oni da otvaraju drugima oči
LOOOOOOOL
To me podsjeća na naše protestante, čekali su 1500 godina da se pojave na sceni i pokažu istinsku Kristovu Crkvu?
Btw, prijatelju, 2000 godina je samo u tvoj glavi, mi sad raspravljamo o događajima koji su nastali 400 godina poslije Kristove smrti kada se tvoji preci uvukli u kršćanstvo nebiblijsko trojstvo. A idućih 1500 godina jasno svjedoči gdje svjetlost NIJE svjetlila
Usput, a šta je sa degradacijom Isusovog Oca i Boga?
- JHVH je samo jedno od imena
- Pa je zamijenjeno sa riječju Gospodin
- Pa je tako Sin postao svemogući Jahve ali ipak nije jer je njegovo ime važnije
- Centralni lik Biblije više nije Jahve već Isus
itd..
Smiješna mi je ta drskost kojom gazite po vlastitoj vjeri i radite ruglo od nje a prozivate druge.
Zaboravih dodati, tripo 41, Iv 7:1-51,
šta sam točno izvadio van konteksta?