U tom času oni još nisu u potpunosti umrli. Koliko ti zapravo znaš o indijskim religijama?
Sada na stranu da o indijskim religijma znam jako malo, puno manje nego bih to zelio, ali sam kazes da ovi jos nisu u potpunosti umrli ili ne?
U tom času oni još nisu u potpunosti umrli. Koliko ti zapravo znaš o indijskim religijama?
miskec4096 je napisao/la:Rafael je napisao/la:Misljenja sam, da je diskusija s tobom skoro pa nemoguca, jer se ti ne sluzis znanstvenim argumentima, nego maglovitim mantrama ezoterije.
Zanimljivo, i ja sam istoga mišljenja, ali prije svega zbog toga što ti spominješ znanstvene argumente, a smatraš da se opstojnost Boga može dokučiti jedino objavom, i to ne bilo kojom objavom, već samo jednom i specifičnom.1) Ako sam ti postavio pitanja, nije mi jasno zasto na njih nisi odgovorio kako treba. Polje je polje, jedna vrsta energije, koja kao materijalisticki pojam mora imati kauzalni uzrok. To je bar jasno! Ako ti tome polju pripisujes svemoc i sveznanje, onda mi obojica mislimo na BOGA.
Počinješ shvaćati. Nažalost, nema smajlića koji prikazuje prigodni vatromet.Medjutim, tvoja maglovita argumentacija, koja implicira sve moguce opcije, nije adekvatna. Ne moze Bog biti omnipotentan, omniscijentan i omnibenevolentan, a biti identican svemiru, jer mi vidimo, da svemir to nije.
Zato jer je svemir samo jedna od manifestacija Boga, a sve manifestacije zajedno tek čine cjelinu Boga.On se ravna po informaciji, odnosno "kozmickom kodu", koji mu je inherentan. I fizikalni vakuum, koji nije apsolutan kako se mislilo, jer upravo sadrzi kvantna polja, mora odnekud doci, To ne nastaje samo po sebi, ako nije u pitanju svemoc.
Samo fizikalni vakuum unutar svemira.Medjutim, da se kod tvog poimanja panteistickog Boga, ne radi o istinskom Bogu evidentno je i po tome, da ti ne mozes objasniti porijeklo zakona u svemiru, ako je Bog svemir. Ako napises, to polje je svemoguce, onda mi tvrdimo istu stvar. Radi se o Bogu.
(ovacije)Ako napises da je svemir istovjetan Bogu, onda ti narusavas omnipotentnost svoga polja i dovodis ga u kauzalnu ovisnost o necem vecem.
Možda sam se maglovito izrazio, priznajem. Ja sam ipak po vokaciji društvenjak. Poanta jest u tome da sve proizlazi iz Polja, pa čak i svemir u Big Bangu. Dakle nije da Polje stvara sve u svemiru, već i svemir sam.2) Pa vrlo jednostavno: ako se prekrse Bozji zakoni! Ako imas neku bolju teoriju kako je dosla smrt odnosno grijeh i zlo u svijet, onda me informiraj o tome!!!
Jesu li Božji zakoni apsolutni? Ako se mogu prekršiti, onda nisu.
Druga stvar, zanimljivo je da u svemiru nije prekršen niti jedan jedini prirodni zakon. Znači, čovjek je u stanju prekršiti zakon koji kaže "Ne ubij", ali nije u stanju prekršiti prirodni zakon koji mu kaže "Ne leti!" (naravno, mislim na letenje vlastitim pogonom, ne avionom). Iz čistog neposluha Bogu, čovjek može počiniti holokaust, ali nije u stanju izvesti da mu izrastu krila. Zašto se slobodna volja odnosi na pitanja morala, ali ne i na pitanja fizike?
Objašnjenje odakle zlo - zlo nije "došlo" od nekamo, zlo je jednostavno posljedica toga da dobra stvar funkcionira na loš način. Dao bih još jednu biološku usporedbu: dioba stanica je normalan proces u svakom zdravom organizmu. A rak nije ništa drugo nego dioba stanica, ali ta se dioba otela kontroli. Ti ćeš sad reći da rak nastaje pod utjecajem vanjskih faktora, no u smislu svemira nemamo drugih vanjskih faktora osim Boga. Dakle zlo je također moralo nastati od Boga, bilo kao namjerno ubačeno u sustav, bilo kao posljedica "zamora materijala". Prvi argument podrazumijeva zlog ili barem indiferentnog Boga, drugi podrazumijeva da sustav može proizvesti pogrešku. Što znači da je svemir sustav kao i svi drugi u prirodi - u osnovi urešen, no tu i tamo se zalomi kakva greška, i zato postoje kontrolni mehanizmi da to odmah isprave. Tek ako mehanizmi zakažu, javlja se zlo.3) Bog nije sve, nego je Bog u svemu prisutan preko svoga Duha i informacije. Bog kreira svijet _ex nihilo_. Ima znanstvenih teorija koje to mogu objasniti, ali se nebi sada upustao u to.
Ali to JEST neka vrsta panteizma, ako je Bog u svemu prisutan.Daj skuliraj se vec jednom, pa zastupaj ili panteizam, ili deizam ili teizam ili ateizam, ili materijalizam. Cemu trpas sve zajedno, ako to ne ide zajednpo?
Odluci se konacno jednom!
Da me strpaš u ladicu?
Ne zastupam ateizam, već teizam, ali pokušavam shvatiti Boga kao nekoga tko ne stoji u suprotnosti s fizičkim zakonima.
miskec4096 je napisao/la:Da, upravo to kažem. Njihove vitalne funkcije prestanu raditi, ali njihova svijest očito još opstoji u njima i sposobna je opet pokrenuti te funkcije.
Recimo, znamo da i u drugim kulturama, recimo kod Aboridžina, vračevi kada osjete da im je došlo vrijeme umrijeti odu na osamu i jednostavno si isključe životne funkcije, što znači da mogu voljno kontrolirati iste.
Mi znamo da je Isus bio mrtav u smislu da mu vitalne funkcije nisu radile. Nije disao, nije mu radilo srce, itd. Rečeno medicinski, bio je klinički mrtav. Kod normalnog čovjeka, moždana smrt nastupa oko 3 minute nakon kliničke smrti. No kod nekoga tko može kontrolirati svoje vitalne funkcije (jogiji, npr. ili Isus, koji je imao neka svojstva jogija - levitacija u vidu hoda po vodi, materijalizacija kruha i riba...) moguće je da to traje i dulje. Biblija nas uči da je Isus uskrsnuo treći dan, no ako čitamo evanđelje, ono nam kaže da je umro u petak predvečer, a već je u nedjelju ujutro grob bio prazan, što znači da je u grobu bio niti dan i pol. S druge strane, mi ne znamo u kojem je točno času grob zatvoren, vjerojatno sat-dva nakon njegove smrti na križu. Ako najobičniji čovjek može izdržati tri minute bez kisika u mozgu, a postoje i slučajevi duljih stanja, ali ti su rijetki - onda jogi ili Isus mogu valjda dva sata.
Što se u grobu događalo to nitko ne zna. Možda se Isus probudio odmah po polaganju kamena, ali je iz groba išetao tek u noći sa subote na nedjelju. Mogao bih se našaliti i reći da je možda držao subotu, pa zato nije htio izići.
Štoviše, možda je Isus upravo na križu odlučio isključiti sam svoje vitalne funkcije.
Znam da ovo također zvuči nevjerojatno, ali zapravo su takvi slučajevi dokumentirani, pa je samim time vjerojatnije od uskrsnuća.
Nauci se luciti "polje" i Boga, pa i onda ako mu
dajes prakticnu svemoc u relativnom svijetu, jer polje je energija, a
to i ostaje ako ga ti i zelis transcendirati, pa samim tim trazi svoju
kauzalnost.
Bog je causa sui i po svom poimanju, dakle onim sto mi o njemu znamo
Ti zastupas panteizam, a to je takodjer jedna opcija ateizma.
braslav je napisao/la:dobro ti kazes slicaj je dokumentiran pa je vjerojatniji od uskrsnuca. Ali time zapravo zanemarujes cijelu Isusovu poruku da ne kazem povijest iscekivanja mesije i sveto pismo koje tebi nije nikakav autoritet iz osobnih razloga, no sto ako si u krivu sto se tice Isusa, sto ako je on pravi Bog, a ti samo stvorenje? Zar ne bi trebao sumnjati i u tom smjeru? Osim toga zar je lose biti stvorenje koje je vise voljeno nego sto moze samo voljeti? Zar biti Bozje dijete nije prekrasna stvar? Zar nije prvi grijeh ljudi bio "bit cete kao Bog" koji grijeh ne mozemo zamjeriti ljudima jer nisu shvacali da Bog nije autonomno samodostatno bice to jest neki despot vec gozba ljubavi triju Osoba.
Vjerojatno negiras i cinjenicu stvarnosti grijeha i smatras da je grijeh nesto od ljudi izmisljeno. No pazi jer ako grijeh stvarno postoji tada ti samo jedan covijek moze pomoci. Jer tko cini grijeh rob je grijeha.
|
|