"miskec4096" pise:
Ovo je jedna od najbesmislenijih replika koje sam čuo.
Nije to toliko besmisleno, kao sto ti mislis. Naime, na Zapadu ima jako puno onih koji su misljenja da poznaju istocnjacke filozofije kao budizam i hinduizam, a u stvari su obicni sarlatani koji ponavljaju mantre bez ikakvog smisla. Ti ne poznajes budisticku filozofiju o identitetu, dakle o "ego" covjeka. Oni tvrde da "JA" uopce nije egzistentan, a to je obicna obmana, jer nacin na koji dolaze do te tvrdnje je cisto subjektivan, dakle u mistickom dozivljaju.
Ali, taj misticki dozivljaj nam jasno kaze, da onaj koji to dozivljava nije netko drugi, nego on sam, jer i u "unio mystica" covjek zadrzi svoj identitet, buduci da je jos svijestan sto se s njim dogadja, jer se inace nebi mogao sjetiti onoga sto je dozivio.
Zašto bi to podrazumijevalo različitost? "Slika Božja" može pretpostavljati i materijalnu reprezentaciju Boga. Bog postoji kao duh, ali u čovjeku se očituje u materijalnom vidu.
Tja ovo je argument po onom "arsinu" gdje bi baba bila djed, kada bi imala onu stvar, a ne onu drugu!!
Hahahahahahahaha,,,,,,,,,,,,,,cemu toliko neargumentiranih tvrdnji?
Ali znamo da je tijelo u biti također sazdano od energije, tj. produkt je Polja kao i duhovne pojave, dakle na kvantnoj razini nema razlike između tijela i duha.
I na kvantnoj razini postoji razlika izmedju tijela, dakle materije i duha. Duh je taj koji sve generira, pa zato mi i u kvantnoj fizici mozemo iskljucivo ici tako daleko, dokle nam materija, dakle energija dopusta. Kada se energija pocne gubiti iz nase percepcije, onda je duh na djelu, jer apsolutni Duh kreira materiju, a ne materija duh..
Zato ja nisam pristalica niti ateistickog niti teistickog monizma, jer on nije u stanju objasniti cijelu stvar. Ateisticki monizam protezira samo materiju, a teisticki samo duh, a to nije ispravna filozofija, jer i duh i tijelo su egzistentni.
Ali znamo da je tijelo u biti također sazdano od energije, tj. produkt je Polja kao i duhovne pojave, dakle na kvantnoj razini nema razlike između tijela i duha.
Naravno da ima, jer i kvantna fizika i OTR- pokazuju, da u matematickom singularitetu prestaju vaziti svi zakoni i nestaje svaka vrsta energije, a vlada iskljucivo informacija, a ta mora imati svoj izvor u Duhu, dakle u Bogu.
Upravo u tom uvođenju dualizma tijela i duše zapadna filozofija griješi, jer smo gore pokazali da je razlika između tijela i duha prisutna samo na supraatomskoj razini.
Postoji Ego, ali Ego je u biti pogrešna percepcija onoga dijela duha koji je zarobljen u tijelu. To je kao da tvrdiš da voda u jezeru i voda u susjednoj rijeci u suštini nisu ista voda.
Razlika izmedju tijela i duha je ne samo na makro i mikro razini, nego i svijesnoj razini, buduci da je duh nosac svijesti, a ne tijelo. Duh se sluzi tijelom. Nije moguce svijest objasniti kvantnim procesima u mozgu. A buduci da duh nije ni energija ni masa, on moze ici kroz materiju kao sto nam jasno pokazuju sjecanja ljudi koji su bili u "klinickoj smrti".
Identični s Bogom nismo ne zbog fizikalne komponente (zbog već spomenutog), već zbog toga što je svatko pojedini od nas nužno manji od Boga, jer je Bog sve.
Ova tvrdnja je nekonzistentna i potjece iz holistickog svjetonazora i poimanja svijeta na New agerski nacin, gdje je takoreci "cjelina veca od skupa samih djelova". Ali to moze iskljucivo vaziti za relativni svijet, jer svijet duha ne podlijeze toj floskuli, jer je ne primjenjiva na apsolutni Duh.
Bog kao Duh sve kreira, uzdrzava i obuhvaca, dakle prozima, ali sve ipak nije Bog. Zasto? Zato sto bi onda po apsolutnim principima partikularisticki entiteti i stvari svaka za sebe bila i po moci i po nemoci identicna jedna drugoj. A mi svi vidimo da tome nije tako. Cak niti Leibnizova teorija o monadama nije ispravna, kada tvrdi da najveca monada od sviju, dakle "apsolutna monada" ima najvecu moc, jer ni to nije moguce, buduci da bi sve monade morale imati istu svijest, moc i znanje, a nemaju, sto je evidentno iz univerzuma. Zato Bog nije univerzum, nego obuhvaca univerzum!
Zašto bi baš trinitarnost bila nužna za to, a ne recimo kvadrinitarnost ili bilo što drugo?
Potreba za svijetom proizlazi iz dualizma, iz predodžbe da je Bog odvojen od svijeta, da je stvoreno odvojeno od stvoritelja. Slažem se da monoteizam judaizma ili islama to ne rješava, ali kako se to ne bi uklapalo u monizam?
Trinitarni Bog je punina. Jedan je singularnost, dva polaritet, a tri savrsenstvo!
Objasnio sam ti gore. Ateisticki monizam je neadekvatan, jer sudeci po svemu, svijet je dualan, jer postoji materija i Duh, neovisno sto tko pod time podrazumijevao. Kod materije je forma i bitak razlicit, kod Duha je i forma i bitak jedno.
Da Izrael treba izbrisati s lica zemlje i da je to Allahova volja svjedoče nam palestinski bombaši-samoubojice svojom krvlju. Vidiš li faličnost takvog argumenta?
To da je netko umro za svoje ideje ne znači da su te ideje nužno objektivno točne, već samo da je ta osoba bila uvjerena.
Daj ne budali! Kako mozes poistovjetiti jedan argument, koji nam implicira ljubav prema Bogu u potpunoj predaji i mucenickoj smrti, sa zlocinackim terorom u ime Allaha! To nije normalno razmisljanje! Zasto uopce gubim vrijeme na tvoje nebuloze!?
Mi imamo dokumente koji potvrđuju da je Isus Krist POSTOJAO, isto kako imamo dokaze da je postojao sveti Pavao, da je on propovijedao to što je propovijedao. Međutim, mi izvan Biblije nemamo nikakav dokument koji potvrđuje Isusovo uskrsnuće (osim "o njemu se priča da je uskrsnuo", dakle rekla-kazala), niti Pavlovu viziju na putu za Damask.
Pod dokumente naravno ne smatram kasnije vjerske spise.
Da li si ti rezistentan na ucenje? Koliko puta sam ti objasnio, da bi po tvom misljenju onda sva povijest bila cisti apsurd, jer nista onda nije povijesno dokazivo. Zasto za tebe nemaju 30 000 dokumenata vrijednost, to mi ne ide u glavu? Na taj nacin mozes sve zaboraviti! Cemu diskusija uopce, a posebno; zasto bi tvoje misljenje uopce bilo mjerodavno?