Rafael je napisao/la: Ne mozes ti poistovjetiti Boga i kvantno polje, jer ti bez Objave uopce ne znas nista o Bogu. Zato je tvoja tvrdnja obicna tautologija.
A tko kaže da je Objava istinita i da nije produkt nečijeg uvjerenja?
Prije svega, zašto bi se Bog, koji je svemoćan, uopće imao potrebu objavljivati ljudima? Koji je njegov interes u tome?
Odvojivši Boga od svemira, tvrdeći da je Bog izvan svemira i da ga je stvorio, ti nužno u igru uvodiš pitanje kauzalnosti i dualiteta. Zašto je Bog uopće stvorio svemir ako je imao slobodu i ne stvoriti ga? Ako je pak Bog svemir kao takav, onda nema potrebe za time, jer nema odvojenosti - ako postoji Bog, postoji i svemir.
Ne bih mogao tvrditi da je svo isto. Ako ti napises, da je to polje svemocno, onda bih jos i mogli pomisliti da se radi o jednom te istom, ali ti nemas uopce nikakvih informacija da bi to bilo tako.
Ja zo moju tvrdnju nudim objavu, koju ti ne mozes ponuditi, a znanstvenu sigurnost nemas. Dakle, obicno naklapanje!
Ti za svoju tvrdnju nudiš Bibliju, koja nije znanstveno djelo, kako već rekoh. Ja ti mogu kontrirati Vedama ili Tao Te-Chingom, i gdje smo onda?
Dakle, niti jedan od nas nema informaciju, možemo samo nagađati. Ti možda misliš da je tvoje saznanje vjerodostojnije, jer TEBI ima smisla, no to je isto kao da kažeš da je "sir" jedina riječ kojom se smisleno može dočarati dotični proizvod, i da svatko tko govori "cheese" ili "fromage" živi u zabludi.
A logika nam kaze, da sve u svijetu mora imati svoj uzrok.
Kako to da onda Bog nema uzrok? Zato jer mora postojati NEŠTO što NEMA uzrok, i što je uzrok svemu ostalome. Gdje je tu problem s time da se radi o Polju nulte točke?
Ti zastupas hipotezu o nuznosti postojanja svijeta, a ja o nuznosti postojanja jednog omnipotentnog Bica. Zato su tvoji argumenti losiji od mojih, jer sam te pitao da mi objasnis kako je informacija, (dakle prirodni zakoni i konstante) dosla u svijet? Kako sam ti vec napisao, tvoj odgovor da je svijet vjecan, znanstveno nije moguce zastupati. Argumente sam vec dao u mojim upisima.
Moj odgovor da je svijet vječan jednako je moguće znanstveno zastupati koliko i argument da je Bog vječan. Kao što Braslav kaže, tvrdnju o Božjoj vječnosti trebalo bi prevesti u matematički jezik, a to je nemoguće, jer bi podrazumijevalo isto tako vječnog promatrača. I što je važnije, zaključak ne bi mogao biti nikad konačno formiran, jer podrazumijeva beskonačnost.
Jedina pgreska u tvojoj argumentacije jest, da ona nije konsistentna. Uzmi samo ontoloski dokaz o Bozjoj egzistenciji od Anselma iz Canterburya. Taj dokaz je tesko oboriti, iako ja takve dokaze nebih smatrao relevantnim za Bozju egzistenciju. Ja nudim OBJAVU. Ako znanost nije u stanju objasniti nastanak svijeta, a ona to nije niti ce biti, jer je to neponovljiv proces za znanost, onda je Objava bolja opcija da saznamo nesto o Bogu. Tu mozes primjenuti i logicki put dokazivanja Istine.
U redu, Rafaele, ali vjerojatno ti je jasno da postoji velika konkurencija na tržištu objava. No ti uzimaš jednu točno specifičnu objavu i nju proglašavaš više važećom od drugih. Iako ni nju nije moguće provjeriti.
Facit: ako postoje istinski iskazi, onda i pojam jednog nuznog bica nije nelogican. A to nuzno bice mora biti personalno, jer ako to nebi bilo, onda bi mu svaki covjek bio nadmocan, jer covjek posjeduje i svijest i razum, sto svemir, odnosno kvantno polje ne posjeduju.
Evo ti greške. Odakle ti znaš da svemir ne posjeduje razum? Tko kaže da razum svih bića u svemiru nije u biti razum samoga svemira? Ova knjiga zapravo tvrdi upravo to. Naime, prema standardnom biološkom shvaćanju, naša se iskustva i sjećanja pohranjuju u našem mozgu. Istraživanja pojedinih neurologa uspjela su otkriti da ne postoji niti jedno specifično područje u mozgu koje bi trebalo biti odgovorno za sjećanje. Radili su pokus u kojem su štakore učili da savladaju određen zadatak. Nakon što su ga uspjeli naučiti, krenuli su secirati mozak tih štakora. Oštećivali su im sve veće i veće dijelove mozga, ispremiješali režnjeve, samljeli veliki mozak pa ga vratili... Uglavnom, svi štakori su i nakon te torture uspijevali ponoviti zadatak. Zaključak bi bio da se znanja koja steknemo pohranjuju u neku vrstu kolektivne svijesti, a naš je mozak samo prijemnik uz pomoć kojega možemo pribaviti taj podatak. To bi objasnilo Jungova istraživanja kolektivne svijesti. Kod ljudi je taj postupak dostupnosti kolektivnoga znanja malo teži, budući da ljudi imaju tendenciju sve promatrati kroz prizmu ega. S druge strane, životinje su mnogo perceptivnije, lakše predosjećaju opasnost (intuitivnije su)... No kada čovjek ukloni koprenu ega i u potpunosti se poveže s kolektivnom sviješću, tada su mu dostupni različiti uvidi. To bi npr. moglo objasniti i fenomen "govorenja jezicima".
Iz krivo postavljenih premisa slijedi i krivi zakljucak. Bog generira te zakone, ali nije ogranicen istim, jer bi to bio cisti deizam. Bog ne krsi svoje zakone, jer bi time bio nesavrsen, nego ON moze te zakone zaobici ili sve napraviti po tim zakonima, a da mi ne shvatimo uzrocno-posljedicnu povezanost.
Skrenuo bih ti pažnju na još jedan propust koji si napravio. Tvrdiš da ne bi bilo univerzuma kakav poznajemo da su jaka i slaba sila samo malo veće ili manje. No upravo činjenica da mi postojimo omogućava nam da primijetimo tu podudarnost. Da su malo veće, možda bi postojao nekakav drugi univerzum, u kojem bi opet netko nekoga uvjeravao da je zanimljivo da se baš tako poklopilo i da to ukazuje na inteligenciju koja stoji iza svega.
Medjutim, duh nije ni materija ni energija ni masa, nego je kod Duha forma i bitak jedno te isto. A sto se pod tim podrazumjeva, ni to ti nebih mogao objasniti, jer nikom nije uspjelo definirati duh, a najmanje apsolutni DUH, odnosno BOGA.
Znači, ti u biti pojma nemaš o čemu pričaš? Zapravo, govoriš o konceptima, no ti se koncepti ne mogu nikako provjeriti.
Ti si u svom ezoterijskom metijeu i ne vidis sume od silnih stabala. Ako ti poistovjetis kvantno-nulto polje sa Duhom, to jos uvjek nista ne objasnjava. Ti moras objasniti i polje i duh, zakone i konstante, pa tek onda mozes dalje pisati. Napisati to je tako, nije tesko, ali objasniti, zasto je to tako, e vidis to je malo teze.
Ja također nisam primijetio da si ti objasnio Boga. Objašnjavaš zašto bi Bog morao postojati, no isto tako ničime ne objašnjavaš zašto bi Bog morao postojati IZVAN svemira.
Puno si toga napisao, ali nemam bas dojam da znas o cemu pises. Ne moze nesto biti persona, ako je nepersonalno. A univerzum nije persona.
Po čemu zaključuješ da univerzum nije persona? Tvrdnja "univerzum nije persona" stoji jedino ako ti smatraš da smo ti i ja različite persone jer se nalazimo u različitim tijelima. No s obzirom da je u obojici nas jednak duh, koji ima isto izvorište prije utjelovljenja - Boga - onda smo nas obojica i Bog i sva druga bića u svemiru u biti jedno te isto.
Znanstvenim putem je to tesko dokazivo, ali pokazivo. Antropski princip, dakle teleoloska uredjenost svemira. Svemir nije kaos, nego kozmos! A bez razuma to nije moguce!!!!!
To još uvijek ne eliminira pretpostavku o samoizgrađujućem svemiru. Tko je stvorio svemir? Sam je sebe stvorio, tj. postojao je oduvijek. Tko je stvorio Boga? Sam je sebe stvorio, tj. postojao je oduvijek.