@miskec4096 pise:
Poanta je da ti ne možeš nikako dokazati da Bog u Big Bangu kreira svemir IZVANA. Ako je Bog unutar svemira i od njega neodvojiv, onda je svemir vječan, a Big Bang je samo jedan od njegovih ciklusa (nakon nekog prethodnog Big Cruncha).
Odkuda to mozes tvrditi? Zasto mislis da bi ovo moglo biti istina, a ne odgovaras na znanstvene argumente koje sam ti prezentirao, nego iskljucivo vadis iz kontesta mojih upisa pojedine recenice i onda ih tumacis na sebi svojstven, dakle ezoterican nacin. Tvoja ezoterija nije znanost, iako je pokusala i znanost upregnuti u svoja kola. Parafrazirat cu astrofizicara Hawkinga, koji kaze, da mi moramo konacno traziti onoga koji matematickim formulama udahnjuje duh zivota, tako da iz moguceg nastaje ono stvarno egzistentno. A Hawking je ateist! Dakle, bez objasnjenja odakle dolaze zakoni, informacija u svemir ti nista niti si objasnio niti rijesio.
A to sam ti pitanje postavio vise puta u ovom diskursu, i nigdje ne vidjeh odgovora. Izvlacenje pomocu nekih nadobudnih teorija nije rjesenje, jer je Big Bang najbolje fundirana znanstvena teorija o nastanku svemira. Ciklicki univerzum je iluzija na znanstveni nacin. Ti pises upravo tako, kao da pises iz iskustva. Hahahahahaha,,,,,,,,,,,,,,,
, jos uvjek nisi shvatio ono najvaznije kod tih objasnjenja, a to je: dati odgovor odkuda dolaze zakoni u svemir, bio on ciklican ili ne!!! Zato su tvoji upisi mlacenje prazne ezotericke slame, dok taj problem ne rijesis. Prirodni zakoni traze svoj uzrok, jer ne mogu nastati sami po sebi, kao sto nam i astrofizicar Hawking kaze. Dakle, koje Bice je toliko mocno, da udahne matematickim formulama duh zivota? Zacjelo nikoje nama poznato fizicko, odnosno materijalno bice.
A prirodni zakoni i konstante ne nastaju sami od sebe, kao ni ljepota, dakle estetika ili etika u svemiru. Ocekujem ozbiljan osvrt na ovaj problem!
OK, Rafaele, da ti nacrtam: zamisli si svemir kao neki balon. Sve što je U svemiru, stvoreno je od Boga. Izvan svemira nema ničega. Gdje je onda Bog? Bog je opna tog balona. Sav svemir je sadržan u Bogu i funkcionira zahvaljujući njemu. Da nema njega, ne bi funkcionirao.
Upravo je zato neodrživ koncept po kojem će doći kraj svijeta, Sudnji dan, i onda će odabrani opet postojati. Neće, jer bi postojanje podrazumijevalo da svemir i dalje egzistira. Zato je ideja o Sudnjem danu promašena. Ili će se sve stopiti s Bogom, ili će vječno postojati.
Tvoje crtanje bi moglo uzbuditi nekog puckoskolca, a mozda niti njega, jer logika koju danasnji puckoskolci posjeduju nadilazi tvoje crtanje. Oni jednostavno vjeruju, a ti iako vjerujes u ono o cemu pises, nastojis isto prezentirati kao znanje, koje je po mom misljenju na niskom nivou, pa bi ga mozda mogli i tvoji kukci razumjeti, a mozda niti oni ne!
Ova analogija sa balonom je toliko otrcana i dozlaboga pogresna, da boli kad je cita jedan normalan covjek, koji nije podlegao ezoteriji, iluzijama svih vrsta ili nedajboze ludilu.
Kao objasnjenje:
-Mi si ne mozemo univerzum predstaviti niti da ima granicu niti da je beskonacan, pa onda pribjegavamo iluziji koju je Einstein jednom izrekao: Svemir je konacan, i zatvoren. A to su nadobudni fizicari pretvorili u jedan balon. Medjutim, meni je jos nekako pojmljivo, da nesto sto je konacno jednom zavrsi u jednom singularitetu i ciklicki se onda ponovno restaurira.
Ali, kako ce se to dogoditi necemu sto bi bilo beskonacno? Tvoja je argumentacija ne samo prazna, nego i potpuno ezotericna, bez iti jedne jedine mrlje znanstvenosti. Analogije sa krvotokom i vjerom su prepisani sund, koji nema veze sa ovim o cemu diskutiramo, jer ako se nesto razvija po zakonima koji su necemu inherentni, odnosno kodu, onda to nije samoorganizacija ili nesto tomu slicno.
Opet te pitam - gdje je dokaz da svemir nije vječan? Ti imaš dokaz samo da ono UNUTAR svemira nije vječno, ali ne i svemir sam. Rečeno informatički, ti brkaš softver i hardver.
Koliko sam ti puta dao te argumente, a ti jos uvjek pitas za njih. Pozadinsko zracenje govori protiv vjecnog svemira. Energetski resursi u zvijezdama govore da nije vjecan. I crveni pomak govori da nije vjecan, jer ako bi se vjecno sirio, u sto bi se vjecno mogao siriti.
Dakle, ovi i jos neki znanstveni argumenti nam jasno pokazuju, da je svemir imao svoj pocetak. Ja ne brkam nista, a ti sve!!!!
Mi ne znamo posjeduju li svijest. Znamo da ne posjeduju svijest sličnu našoj.
No ako su posve nesvjesna bića, zašto postoje? Zašto bi Bog stvorio toliko silno mnogo nesvjesnih bića, od kojih ljudi nemaju neke posebne koristi? U redu pčele, ali koja je svrha postojanja strizibube, krumpirove zlatice ili jelenka?
Razum je svojstvo duha, a svjest, volja i sloboda odlucivanja su komponente tog istog duha, pa ne vidim nikakvog razboritog razloga, da kukcima implementiras razum. To je obicno laprdanje!
Što točno čini tvoj identitet? Naime, svaka činjenica tvoga identiteta je privremena. Tvoji stavovi su se mijenjali tijekom života, tvoje misli također. Ne čine te ni tvoje funkcije u društvu, niti te čini tvoje ime. Čak te ne čini ni tvoje tijelo, jer se i ono mijenja, kemijski se svi atomi tvoga tijela promijene za nekih 6 godina. Dakle jedina konstanta je tvoja SVIJEST, tvoj duh. A duh, to nam i kršćanstvo kazuje, u čovjeka ulazi od Boga, dakle prije no što se on obreo u tvom tijelu, bio je kod Boga, bio je jedno s Bogom. Tvoj identitet dakle jest samo iluzija percepcije da si nešto odvojeno.
Sa nasom samosvjescu ovisi i jedinstvo nase svijesti. Ja nisam ni misljenje, ni agiranje, ni osjecaj; ja sam nesto sto misli, agira i osjeca. Jedinstvo svijesti se uprao sastoji u jedinstvu duha i materije u jednoj personalnoj cjelini, kao sto nam implicite i Biblija tvrdi u Genesis 2, 7. Ovu tvrdnju nije moguce opovrgnuti.
Zašto bi Bog morao stvoriti nekog drugog da bi uživao? To je kao da kažeš da umjetnik, recimo plesač, pleše samo radi toga da drugima prikaže ljepotu svojih pokreta. Je li ti pao na pamet da plesač pleše zbog SEBE, a to što je nekomu tko ga gleda to lijepo, to je ugodna posljedica.
Isto tako Bog stvara svemir radi sebe, kako bi sam mogao uživati u različitim oblicima vlastite egzistencije.
Bog je stvorio savrsen, eticki i esteticki univerzum, dakle kozmos. Ovaj je padom postao nesavrsen i takav kakav je danas. Po Leibnizu je ovo jedan od najboljih mogucih svjetova, a ako to dobro promislimo i jest.
Zato je i estetika u njemu na uveseljavanje njegovih stvorova, a ne besmisao. Cemu bi besmisao kreirao toliki diverzitet i ljepotu? To bi bilo po racionalnosti besmisla, besmisleno!
Ti primjenjuješ unutarsvemirsku logiku na svemir kao takav. U tomu ti je sva greška.
A kako bi zvucila tvrdnja, da je upravo obrnuto: Ti poistovjecujes majstora umjetnine sa njegovim djelom. Vrlo lose i vrlo nelogicno!