[quote="Caesar"]
emanuel je napisao/la:
Oprosti cijenjeni Cezare, ali usporedba ti je potpuno promašena.Dozvoli da je malo analiziram.Primjer koji si naveo ( odnosi u obitelji) ne može se usporediti sa duhovnim značenjem koje pok.IP2 kao duhovni poglavar KC daje svojim vjernicima.Nisam rekao da IP2 mrzi Krista time što se opredjelio za Mariju.Samo sam ustanovio činjenicu da je javno iskazao kome pripada u potpunosti.Također je znakovito što je dao da se na njegovoj opravi zlatnim slovima dade izvesti veliko M, čime je potvrdio svoj totus tuus.Znam koliko vama katolicima znači kult Marije tako da nemam namjeru tebe ili bilo kojeg katolika uvjeravati da je pogrešno to što radite.Vi jednostavno nemate otkrivenje o tome i iskreno vjerujete da ste u pravu.Snaga argumenata tu ne igra nikakvu ulogu.Problem je duhovne naravi, a ne razuma ili shvaćanja napisanog.
Ne znam zašto bi bila promašena... jer kao što pjevamo, Crkva je jedna velika obitelj u kojoj je Krist Glava, Duh Božji snaga, Marija majka, nebo dom... a papa je premijer zemaljske vlade Kristove Crkve.
U velikoj obitelji nanovorođene djece Božje postoje samo tri božanske osobe, a to su Otac,Sin i Duh Sveti.O Mariji kao majci Crkve, kao kraljici neba, kao novoj Evi, kao posrednici, zagovornici, suotkupiteljici, odvjetnici,vazdadjevici,bogorodici i da ne nabrajam svu silu epiteta koje st joj dali, u Bibliji ne piše ništa.Tvoje je pravo da je shvačaš ili doživljavaš na način kako te tvoja Crkva uči, a na meni je da se s time složim ili pak ne složim.Kako sam ja biblijski kršćanin, i kako je za mene jedini autoritet po pitanju vjere Biblija, sve što je izvan nje za mene nema snagu autoriteta, tim više ako je u opreci s onim što Božja Riječ kaže.
Što se pape tiče, o samoj funkciji pape bih mogao otvoriti poseban post gdje bi se vidjelo da je pontifex maximus titula koju su prije pape imali ( a imaju je još uvijek,pont-max) svećenici kaldejske misterije i da dolazi iz poganstva.Dakle, nema nikakvog temelja u Bibliji.Uostalom sama povijet papinstva dokazuje to što govorim.
Uostalom ni uz najbolju volju nisam shvati podlogu promašenosti jer čisto pravimo usporedbu odnosa... ako vlada istinska ljubav među članovima obitelji (i zemaljske i nebeske) nitko neće zamjeriti ako iskazujemo čast jednome članu, a (navodno) ne drugome jer ispravnim shvaćanjem emocionalnih odnosa dobro znamo da čast jednoga zapravo pripada i drugome, zar ne? Ako je obitelj zajedništvo uzajamne ljubavi, tada će iskazivanjem časti majci dijete zapravo (posredno) isto uputiti i ocu... eto na tom jednostavnom principu temelji se naš odnos prema općinstvu svetih gdje vrlo posebna uloga pripada Mariji kao Isusovoj Majci.
Mogao bih se složiti sa ovim što si napisao ako bismo govorili o razini odnosa u obitelji.Međutim ovdje se radi o duhovnim implikacijam odnosa koji su kao takvi pogrešno postavljeni kada se o Mariji i Isusu radi.Naglašavam po ko zna koji put da volim Mariju i smatram je primjerom vjere i skromnosti.Međutim, ovo što ste vi napravili od te biblijske Marije, vjerujem da i nju žalosti .
Cjelokupna slika Marijine uloge u poretku spasenja možda će najbolje biti predočena zazivom:
''...sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči''
Neznam odakle ti ovaj tekst ali svakako nije iz nekog od Evanđelja.
Znam da u
Ineffabilis Deus piše, citiram:
"
Budući da ju je Bog postavio Kraljicom neba i zemlje, i budući da je uzvišena iznad svakog zbora anđela i svetaca - čak stoji zdesna svome Jedinorođenom Sinu, našem Gospodinu isusu Kristu - ona u svoj skromnosti iznosi naše molbe.Što god traži, to dobija.Njezine molbe ne mogu proći neuslišene".Ako bih samo površno analizirao ovaj tekst, vidjelo bi se da vrvi neistinama i proizvoljnim zaključcima.Pa ipak, poštovani Cezare, vi katolici objeručke prihvaćate ovakve definicije i doktrine koje su sasvim u suprotnosti sa Pismom.Ispada da Marija može sve, pa tako i da joj se Isus ne može ili ne smije oduprijeti kada nešto zatraži.U ovom se tekstu implicite tvrdi da "
njezine molbe ne mogu proći neuslišene".Meni je takva tvrdnja bogohulna.
Nadalje....na osnovu čega su katolički teolozi došli do zaključka da je Mariju Bog postavio Kraljicom neba i zemlje?Gdje to piše u Pismu, molim da mi navedeš odlomak.
Gdje u Pismu stoji da je Isus Marijin jedinorođeni sin?
Da te podsjetim na
Luku 2,7:
7I rodi sina,svoga prvorođenca, te ga povije u pelenice i položi u jasle...".
Čiji je isus Krist jedinorođeni Sin?
Ivan 3,16:
Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.Molio bih te da mi pojasniš ove kontradiktornosti, jer mi nikako nije jasna ta vaša teologija.
Naravno da jest i to može biti dokazano implicite na temelju slika koje ukazuju na Marijinu ulogu u porektu spasenja kao Majke onih koji čuvaju Božje zapovijedi (usp. Post 3,15 - Otk 12,17), no neovisno od toga najprije ćeš morati dokazati da je u Bibliji saržana sva objava, i da je svatko može tumačiti po svojoj intuiciji neovisno u stavu Crkve koja je stup i utvrda istine (1 Tim 3,15).
Jako volim kada se pozivate na određene odlomke iz Biblije kako biste dokazali ono što vjerujete.Pa da onda vidimo što piše u tim odlomcima.
Postanak 3,15:Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina; on će ti glavu satirati a ti češ mu vrebati petu.
(Biblija, Kršćanska sadašnjost 1997,u izdanju Hrvatskog ekumenskog društva, bez deuterokanonskih knjiga)
Postoji još jedan prijevod Douay Rheims ( koja je bila standardna engleska rimokatolička Biblija sve do polovice 20 st.), Božje izricanje prokletstva nad Sotonom glasi ovako:
Zametnut ću neprijateljstvo između tebe i žene, sjemena tvoga i sjemena njezina; ona će ti glavu zdrobiti, a ti ćeš joj petu vrebati.
Na temelju ovoga stiha napravljeno je nebrojeno mnogo kipova i naslikano nebrojeno mnogo slika Marije kako drži nogu na zmijinoj glavi - što je grafički prikaz njezine uloge kao suspasiteljice:
Ovakvo shvaćanje, međutim, temelji se na krivom prijevodu
Postanka 3,15 preuzetom iz latinske Biblije Vulgate, zvanične rimokatoličke Biblije još od četvrtog stoljeća.Sve donedavno je Vulgata služila kao temeljni tekst za rimokatoličke prijevode Biblije, uključujući i engleski prijevod Douay Rheima.
U hebrejskom tekstu, izvornom jeziku Starog zavjeta, subjekt u rečenici je muškog, a ne ženskog roda.Stoga umjesto da se prevodi sa
"...
ona će ti glavu zdrobiti" (Post.3,15-Douay Rheims),
stih treba glasiti
"
on če ti glavu satirati" (Post 3,15)
Stih izriče proroštvo o
Kristovoj - a ne Marijinoj! - pobjedi nad Sotonom.Iako je ta greška ispravljena u novijim katoličkim prijevodima Biblije, katolička teologija ostaje neispravljenom.
Primjer-Biblija sa stranice
katolici na internetu -
post 315Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina:
on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."
Molim tvoj komentar!
Idemo dalje cijenjeni sugovorniče.
Navodiš
Otkrivenje 12,17 :
17I razgnjevi se Zmaj na
Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što
čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.
Pretpostavljam da je sukladno ženi iz Postanka i ovdje Žena prevedeno kao Marija i tako joj se dalo opet mjest koje joj ne pripada.Uzimate doslovno značenje riječi Žena, međutim Otkrivenje nije pisano na takav način.Ovdje riječ Žena označava Izrael iz kojeg je potekao Mesija.Postoji nekoliko odlomaka u Bibliji koji potvrđuju ovo što sam naveo ali kako to nije tema o tome možemo naknadno ako te zanima.
Zapravo ovime si sam doveo svoju teoriju u škripac jer ako nas Isus uči da se direktno molimo Ocu nebeskom tada, u toj situciji, On nije posrednik već smo to mi sami!
Čudi me da ti kao dobar poznavaoc materije možeš pod znak pitanja staviti ovo što sam boldao u tvom odgovoru.Da te podsjetim.Kada Isus govori kako da molimo onda kaže:
Matej 6,9
Stoga vi molite ovako: Oče naš koji jesi na nebesima....
Ovdje nas Isus uči kako da molimo....što je tu tebi nejasno kada to stavljaš pod znak pitanja?
Mi se molimo direktno Ocu ali isto tako Isus nas uči da sve što zatražimo
u njegovo ime, bit će nam....Dakle, on je jedini posrednik u molitvi, nema tu ni Marije ni svetaca...nigdje nas na to Isus ne upućuje....već sam ti prije rekao da ću preći u katolike ako mi navedeš jedan redak iz cijele Biblije gdje nas se uči da se molimo na taj način.Nisi se na to osvrnuo, naravno.
I sad pripazimo na ovo, Pavao nas uči da molimo jedni za druge:
''Ali zaklinjem vas, braćo, Gospodinom Isusom Kristom i ljubavlju Duha: suborci mi budite u molitvama Bogu upravljenima za me da umaknem onim nevjernima u Judeji i da moja pomoć Jeruzalemu bude po volji svetima te s Božjom voljom radosno dođem k vama i s vama zajedno odahnem.'' (Rim 15, 30-32)
''Molite ujedno i za nas: da nam Bog otvori vrata riječi te propovijedamo otajstvo Kristovo, za koje sam i okovan'' (Kol 4,3)
''Braćo, molite i za nas!'' (1 Sol 5, 25)
''Uostalom, molite, braćo, za nas da riječ Gospodnja trči i proslavlja se kao i u vas i da se oslobodimo nezgodnih i opakih ljudi.'' (2 Sol 3, 1-2)
''Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete, i za me, da mi se otvore usta i dade riječ hrabro obznaniti otajstvo evanđelja kojeg sam poslanik u okovima, da se ohrabrim o njemu kako treba govoriti.'' (Ef 6, 18-20)
...i sad ovako stvari stoje, ako jedan pojedinac na zemlji moli za drugoga Ocu nebeskom, tada je zapravo taj koji upućuje molitvu klasični posrednik i mi smo zamijenili Kristovu ulogu kao jedinog posrednika (u tvom načinu razmišljanja)!
Zaboravio si namjerno ili nenamjerno jednu jako bitnu stvar u svemu.
Pavao se obraća živim a ne mrtvim ljudima.Kada govori o svim svetima onda misli na one kojima se obraća a ne na neke svece koji su umrli
.Primjer:
Rimljanima 1,7
"...7svima ljubimcima Božjim u Rimu, pozvanima da budu sveti.
1 Kor 1:
1Pavao, po Božjoj volji pozvan za apostola Krista Isusa, i brat Sosten
2Crkvi Božjoj u
Korintu - posvećenima u Kristu Isusu, pozvanicima, svetima, sa svima
što na bilo kojemu mjestu prizivlju ime Isusa Krista, Gospodina našega,
njihova i našega.
2Kor 1:
1Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa, i brat Timotej: Crkvi Božjoj u Korintu sa svima svetima u svoj Ahaji
Filipljanima 1:
1Pavao i Timotej, sluge Krista Isusa, svima svetima u Kristu Isusu koji su u Filipima, s nadglednicima i poslužiteljima.
Ili bismo to mogli na drugi način protumačiti: budući da je svaki kršćanin živi ud Kristovog mističnog tijela - Njegove Crkve (1 Kor 12, 18-20.26-27; Rim 12, 4-5) time smo svi pozvani da sudjelujemo u Kristovom posredovanju u službi molitve. Ako pobliže razmotrimo, upravo o tome govori i tvoj navod koji se najčešće, istrgnut iz konteksta, koristi kao dokaz da ne smijemo upućivati molitve (= moliti za zagovor kod nebeskog Oca) nikom drugom osim Kristu. Daleko od toga:
''Dakle, preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti. To je dobro i ugodno pred Spasiteljem našim Bogom, koji hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine. Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus, koji sebe samoga dade kao otkup za sve.'' (1 Tim 2, 1-6)
Zanimljivo.Ja nigdje nisam rekao to što mi imputiraš,( da se ne molimo jedni za druge),već da nismo pozvani sukladno biblijskom učenju moliti mrtve posrednike(Marija i sveci) za naše potrebe ili njih uzimati kao posrednike u molitvi.Možda nisam bio dovoljno jasan, makar sumnjam da ne iznosim jasno svoje stavove.
'
'U snovima, u viđenjima noćnim, kada san dubok ovlada ljudima i na ležaju dok tvrdo snivaju, tad on govori na uho čovjeku i utvarama plaši ga jezivim da ga od djela njegovih odvrati, da u čovjeku obori oholost, da dušu njegovu spasi od jame i život mu od puta u Podzemlje. Bolešću on ga kara na ležaju kad mu se kosti tresu bez prestanka, kad se kruh gadi njegovu životu i ponajbolje jelo duši njegovoj; kada mu tijelo gine naočigled i vide mu se kosti ogoljele, kad mu se duša približava jami a život njegov boravištu mrtvih. Ako se uza nj nađe tad anđeo, posrednik jedan između tisuću, da čovjeka na dužnost opomene… Vapije k Bogu i Bog ga usliša: radosno On ga pogleda u lice; vrati čovjeku pravednost njegovu. Gle, sve to Bog je spreman učiniti do dva i do tri puta za čovjeka: da dušu njegovu spasi od jame i da mu život svjetlošću obasja.
(Job 33,15-23.26.29-30)
Knjiga o jobu smatra se najstarijom knjigom SZ, i jako je volim čitati.Međutim ne vidim kave veze ona ima sa Marijom kao posrednicom u molitvi ili svecima.
I daleko od toga da ne bi smjeli moliti jedan za drugoga, naprotiv - Bog nas upućuje da to činimo jer činimo ugodno djelo na Njegovu slavu, priznajući onu ljubav kojom nas je ljubio od početka svijeta. Ovime je sve rečeno u pogledu posredništva u molitvi i smatram da je daljnja rasprava, ukoliko smo voljni prihvatiti svjedočanstvo Božje Riječi, nepotrebna, jer sv. Pismo još jednom dokazuje da je vjera biblijske Crkve - koju je Isus utemeljio na apostolima na čelu s Petrom, potpuno ispravna.
Kao što rekoh i prije, nigdje nisam rekao da ne smijemo moliti jedan za drugog, već da se u molitvi nesmijemo kao posrednicima služiri Mariji i svecima.Osim toga, nema potreba da ja svoga brata ili sestru iz crkve molim da posreduju za mene u molitvi.Otac želi zajedništvo u molitvi baš samnom i isus nas poziva da mu se molimo i da budemo ustrajni u molitvi.Nigdje ne kaže da se molimo Mariji ili svecima.Već mi je dosadilo to jedno te isto ponavljati.