biblija sadrži samo svjedočanstva s početka kršćanske vjere, nije ona nekakav zakonik niti priručnik dogmatike.
Dozvoli samo mali ispravak netočnog navoda cijenjeni sugovorniće.Biblija se sastoji od Starog i Novog zavjeta.Onaj manji dio Biblije (1/4 otprilike) zove se Novi zavjet .Slažem se da ona nije nikakav priručni pa tako niti priručnik dogmatike, a što se zakonika tiče trebali bismo se vratiti u Stari zavjet i proučiti vrijeme zakona, kako bismo na takvim temeljima bolje razumijeli vrijeme milosti koje je došlo po Gospodinu našem Isusu Kristu.
uostalom, ona nio samom Kristu, Bogu, Trojstvu, Duhu Svetome, ne govori sistematski, nego prilično neosmišljeno.
Redoslijed kojim su poredane biblijske knjige ne može se smatrati nadahnutim; zbog toga je tijekom gotovo dvije tisuće godina povijesti Novog zavjeta bilo više različitih redoslijeda.Danas je u cijelom svijetu prihvaćen poredak koji se uglavnom temelji na redoslijedu nastanka pojedinih knjiga.Dakle:
Evanđelja:Matej,Marko,Luka i Ivan
Djela apostolska
Pavlove poslanice ( ili pisma crkvama)
Katoličke (opće) poslanice:Jakovljeva,1 i 2 Petrova, 1,2, i 3Ivanova, Judina.
Otkrivenje
Međutim vjerujem da ti je sadržaj važniji od forme.Ako pak nije onda mi to obrazloži.Volim obrazloženja iz kojih se da nešto novoga naučiti.
Marija, u prvom redu, nije veličina koja stoji sama za sebe, nego uvijek u odnosu na Krista.
Marija je dakle veličina kada se uzme u odnosu na Krista.Priznajem da ne mogu slijediti tijek takvog načina razmišljanja pa te molim da to obrazložiš.
Posljednji razlog za mariologiju nije to što je rodila Bogočovjeka, premda bi i to bio, nego što je svojom slobodnom voljom, rekla Bogu DA, uime cijelog čovječanstva, i tako omogućila Utjelovljenje i cijelo djelo Isusovo, te tako postala suotkupiteljica.
Mislio sam da je uobičajeno da se u prezentiranju nekog stava počme sa prvim a ne posljednjim razlogom, ali ako je to običaj kod tebe neću cjepidlačiti oko toga već ću prihvatiti takav način, poradi protočnosti diskusije.
Marija je svakako lijep primjer vjere i mogao bih se sa radošću složiti s tobom da je ona zaista prekrasan prijer poslušnosi i skromnosti kakav bismo svi trebali naslijedovati.Dozvoli da se pozovem na autoritet Božje Riječi koja je po nadahnući Duha svetoga zapisana od strane apostola u Novom zavjetu.Nadam se da imaš jednak stav po pitanju autoriteta i poslušnosti Bogu kojeg je imala Marija.Uostalom o Mariji možemo čitati jedino u Novom zavjetu i sve što znamo o njoj zapisano je u Evanđeljima zar ne?
Dakle, iako Biblija (NZ) prikazuje Mariju u dobrom svjetlu, glorificiranje Marije kao suotkupiteljice ne nalazimo nogdje u Novom zavjetu.A da ne govorimo o činjenici da nema niti nagovještaja da je Marija doprinjela spasenju i da je Posrednica svake milosti.Siguran sam da je Isus Krist bio sasvim sposoban dovršiti djelo koje je započeo i da mu pri tome Marija nije trebala pomagati.
Novi zavjet uči da je samo jedan otkupitelj a ne dva, i da je samo jedan posrednik a ne dva.U
Kološanima 1,13-14 čitamo da u Božjem ljubljenom Sinu "
imamo otkupljenje i oproštenje grijeha".
Molio bih te da mi navedeš odlomke iz Novog zavjeta u kojima se Marija spominje kao suotkupiteljica čovjećanstva, i ja ću onda morati razmotriti svoje zablude u pogledu Marije ( ako naravno daš argumente u tom smislu).
kao što je Eva rekla DA anđelu pakla uime cijelog ljudskog roda i tako zaribala stvar, tako je Marija postala nova Eva, majka živih. ona nije Bog to je jasno, i njezin kult kod mnogih običnih neukih ljudi trba ispraviti. no, treba isto tako znati: nakon što je Bog postao čovjek, stvari više nisu iste, cijeli ljudski rod je pobožanstvenjen.
Hm, neznam što bih na ovo odgovorio jer mi priznajem nije baš jasna ovakva retorika.Naprimjer.Prva Eva je zaribala a Marija se onda naziva novom Evom, a Marija kao što znamo nije zaribala.Za prvu Evu znam jer o Njoj piše u Postanku, ali za drugu Evu neznam, možda nemamo istu Bibliju.
Primjerice, znam za odlomak u kojem se spominje prvi čovjek Adam po kojem je grijeh ušao u svijet, i onda se u tom kontekstu spominje Isus kao drugi Adam po kojem je svijet spašen.O Mariji kao novoj Evi nisam pronašao nijedan redak.
Rimljanima 5,18-19
1
8Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na život!
19Doista, kao što su neposluhom jednoga čovjeka mnogi postali grešnici tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici.
Što se neukih ljudi tiče, smatraš li pokojnog IP2, takvim.Poznata je činjenica da je upravo on bio najveći mariolog i obožavatelj Marije.Znaš li koji je moto izabrao za svoj pontifikat?
Ovaj.... "
totus tuus" ili po naški,
sav tvoj.
Ne sav Kristov naravno, već sav Marijin.Ako je sav Marijin onda ništa nije preostalo da bi bio Kristov.To mi se nekako čini logičnim.A tebi?
A kao što ti je poznato na križu je bio prikovan Isus Krist a ne Marija.Pitam se jel našem Spasitelju zlo kada vidi da netko ko se predstavlja njegovim namjesnikom na zemlji svima daje na znanje da je sav Marijin a ne Njegov-Kristov.Čini mi se da oni koji nemaju blisko zajedništvo sa Isusom radije pribjegavaju raznim posrednicima umjesto da se utječu svom Spasitelju koji je iz ljubavi dao život za njih.
Zar nije Isus rekao da nema većeg dokaza ljubavi od toga da daš svoj život za prijatelja?
A on nas naziva svojim prijateljima.Odakle onda ideja da se bilo kome drugome molite a ne Njemu koji vas toliko ljubi?
Ne kužim tu vašu teologiju.
Božji blagoslov.