Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 47 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Istina je napisao/la:
Prica o Mariji je naravno napuhana, preuvelicana i potpuno ne Biblijska...Bar sto se tice obozavanja njezinog kulta...Ljudima uvijek treba NETKO tko ce se za njih zalagati samo da nebi IZRAVNO dosli Bogu i bili odgovorni za vsoje grijehe...Marija je bila sveta i blazena zena,ali nije bila svetac, nego samo posuda koju je Bog upotrijebio....

Cezare,molim te pazi kod citiranja.Ovo su rijeci Istine a ne ILIJE.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Da li se Mariju štuje ili obožava?

U dokumentima - navodim dolje :
poziva se Crkva da se osječa pozvanom živjeti u obnovljenom i produbljenom duhu Došašća da je pripremi za nadolazeće treće tisučljeće, s istim osjećajima s kojima je Djevica Marija iščekivala rođenje Gospodinovo u poniznosti naše ljudske naravi.Kao što je Marija predvodila Crkvu tako ide ispred nje k novom tisučljeću Otkupljenja.Crkva se divi Mariji i uzdiže najuzvišeniji plod Otkupljenja...u Mariji prepoznaje , o b o ž a v a i zaziva prvu otkupljenicu..Ona se u tome dokumentu naglašava kao učiteljica kristocentričnosti, Ona je posrednica susličnosti Kristu po susličnosti Crkve sa njome..Ona susličuje vjernike Kristu i posreduje milost za Crkvu , štoviše za čitavo čovječanstvo da pokaže još jednom Isusa koji je blagoslovljen plod njene utrobe.:
Na engleskom:

http://www.vatican.va/jubilee_2000/docs/documents/hf_jp-ii_doc_30111998_bolla-jubilee_en.html

na latinskom :

http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/jubilee/documents/hf_jp-ii_doc_19830106_bolla-redenzione_lt.html

U svemu tome Marijinom posredovanju - ima temeljna teološka greška - posrednica , jer samo je Isus posrednik u kome je sva punina Božanstva fizički..
Drugo, suobličavanje o kojem piše apostol Pavao je cjelovito i bez posrednika izvan trojstva.Da bismo bili nalik Kristovoj smrti dovoljna je samo Njegova smrt i Njegova vjera koju smo primili Duhom da bi se Njegovo djelo pokazalo na nama kroz vjeru koja je živa po Njegovom djelu a ne po našem..Naša su djela plod Njegovog djela u kojem je i vjera Njegovo djelo..kako bismo po Duhu Svetom uzvjerovali te u vjeri našli dovoljan put nepostredovan preko Kristove krvi u Nebesku Svetinju...
U novorođenju , opravdanju, posvećenju..proživljavamo Kristov križni put - dar Njegove ljubavi u milosti nama griješnicima da bismo spoznali promjenu koju nam je darovao križ i uznesenje..Predajuči se Njegovoj ljubavi u milosti Njegovog križnog puta susličujemo se Njemu i to je radost evanđelja - radost tajne pobožnosti u koju smo pozvani Duhom objaviti radost svetog života svima koje susretnemo u velikoj borbi dobra i zla koja se dovršava i u nama i nad nama kako bi se Božja ljubav pokazala u službi spasenja..

more_horiz
Ispričavam se ILIJI što sam pogrešno citirao navod (tj. pripisao ga njemu), pouka kako čovjek treba biti pažljiviji kad posta.

emanuel je napisao/la:

Uskačem u diskusiju i donosim argumente koje tražiš a koji se odnose na štovanje i kult Marije u Rimokatoličkoj crkvi.

Ineffabilis Deus

"S izuzetkom Boga, Marija je najizvrsnije biće, po naravi časna i predivna, svetija od keruba i serafa.Ni svi jezici - nebeski i zemaljski - ne mogu je dovoljno uzvisiti."

Munificentissimus Deus

"Bog je milosrdnu pomagačicu našeg Spasitelja obasuo tako uzvišenim počastima da osim nje ništa što je Bog stvorio, s iznimkom ljudske naravi Isusa Krista, nije nikada doseglo toliki stupanj".

Opet ću morati ispraviti neprecizno oslovljavanje - zašto samo rimokatolici, zašto ne i grkokatolici koji pripadaju istoj Majci Crkvi i drže potpuno ista vjerovanja? Dakle preciznije je titulirati katolike kao cjelinu kad govorimo o doktrinalnim pitanjima.

Upravo ovi citati mogu u sažetoj formi prikazati katoličke poglede na bl. Djevicu Mariju. Ako uzmemo u obzir posebnu milost koja je primila od Boga, postala majkom živoga Boga - Isusa Krista, jasno nam je da ne može biti riječ o običnoj ženi. Svojom ulogom u Božjem planu spasenja, poput Abrahama, Mojsija i Davida, Marija zauzima jedno posebno mjesto na nebesima i upravo iz tog razloga kršćani joj se utječu za pomoć i zagovor kod Gospodina. Ništa manje - ništa više. Ako vjerujemo da sveci mogu čuti naše molitve i preporučiti nas Bogu (Otk, 5, 8 ), koliko više to može Isusova Majka, kojoj kao Bogorodici pripada posebna uloga u Božjem planu spasenja?
I upravo stoga možemo reći da, u skladu s navještajem Duha Svetoga (Lk, 1, 28 ), kao onoj koju je Bog ispunio milostima, Marija jest najizvrsnije biće koje je Bog stvorio, odmah poslije Isusa. Po Božjoj milosti izvrsnija od ostalih stvorenja, naročito ako uzmemo u obzir saznanje da je bez grijeha istočnoga začeta i na nebo uznesena. Vrhunac svetosti, živi Bog, ne može biti rođen iz grešnog, utroba iz koje izlazi stoga mora biti ispunjena milostima koje nisu date običnom ljudskom biću.
emanuel je napisao/la:

To je Marija u kakvu vjeruje Rimokatolička crkva: žena koju je Crkva uzvisila iznad svakog drugog stvorenja i pripisala joj osobine, naslove,moći i prava koje Biblija pripisuje jedino Bogu.Crkva je u njezinu čast podigla mnoge kipove,svetišta,crkve,katedrale i bazilike i pozvala vjernike da joj upućuju svoje molitve,molbe i zahvale.

Bitno je shvatiti jednu stvar, da nitko Mariji ne pripisuje isključivu moć da sama po sebi udijeljuje milosti, već da njenim posredstvom Bog udijeljuje milosti. Volio bih da mi nabrojiš te osobine, moći, naslove i prava koje Biblija pripisuje jedino Bogu, a njihovo pripisivanje nekome drugome negira Boga i tog istog uzdiže na božansku čast.
Usporedbe radi, svojstvo bezgrešnosti imaju i nebeski anđeli koji nisu jednaki Bogu. Milost uznesenja na nebo ima također prorok Ilija, koji opet nije jednak Bogu. Kipovi su u SZ, po izravnoj Božjoj naredbi, u jeruzalemskom Hramu izrađivani anđelima, koji opet nisu jednaki Bogu...

emanuel je napisao/la:

Sve to nije ništa drugo do pogansko štovanje božice Majke zaodjeveno u
rimokatoličke odore, i u jednakoj je mjeri idolopoklonstvo koliko i
drevni kult semitske božice Aštarte, među Babiloncima poznate kao
Ištar.Bog je Judejce otpale od vjere osudio zbog toga što su štovali
Ištar, i to pod istim naslovom, Kraljica neba, pod kojim Katolička
crkva štuje Mariju (Jeremija 7,18;44,17-19;44,25).

Nadam se da si svjestan koju posljedicu mogu imati ove riječi pred Bogom ukoliko se pokažu kao zlonamjerna podmetanja, a prema objektivnim mjerilima upravo je o tome riječ. Ne znam koliko je suvislo povlačiti paralele s poganskim religijama, vjerojatno znaš da se određeni broj biblijskih elemenata javlja u poganskim religijama... npr. izvještaj o stvaranju svijeta, velikom potopu, pa i sam Isus ima određenih sličnosti s mitskim bogovima poput Horusa, Krišne, Mitre i da idemo tvojom logikom mogli bi i Njemu prišiti isto svojstvo, razmisli malo o kakvoj bi se uvredi radilo. A situacija ovdje nije bitno različita, kad ti Majku Božju poistovjećuješ s poganskim božanstvima.

Dakle, da još jednom budem decidiran da katoličko štovanje Majke Božje po bitnim obilježjima nema nikakve veze s iznesenim obmanama. Nitko ne drži da Majka Božja posjeduje moći idenitične samome Bogu, tj. da isključivo po svojoj moći može udjeljivati milost, upravljati svijetom, suditi i sl., već da moli za nas na nebesima i zagovorom od Boga posreduje milost.

A što se tiče famoznog idolopoklonstva bilo bi uputno da proučiš što Biblija kaže o izrađivanju slika, kipova i predmeta, i kada se oni doista protive Božjem zakonu. Samo toliko.

S. P. D.

more_horiz
Caesare!

Poštovani sugovorniće kao što vidiš boldao sam ono što smatram bitnim u cijelom tvojem osvrtu na moj post.Dakle ne radi se o biblijskom pogledu na Mariju već o katoličkom pogledu na Mariju.To je bitno ustvrditi za početak.
Da vidimo kakav je biblijski pogled na Mariju.
Što se tiče evanđeoskih tekstova, Marija je predstavljena kao obična hebrejska djevojka, zaručena za izvjesnog Josipa "drvodjelca".No, nadnaravne sastavnice su ubrzo bile unesene u priču: navještanje anđela, posjeta Elizabeti koja je po božanskom otkrivenju već znala za Marijinu trudnoću, koja je svojedobno od anđela saznala za rodičinu trudnoću - također natprirodna porijekla.
U samom "Hvalospjevu Marijinom" nemamo ništa drugo doli hvale Bogu što je jednu smjernu izraelsku djevojku učinio predmetom svoje naklonosti.Nedvojbeno, Elizabetine riječi ističu dostojanstvo Marije kao majke Mesije; ali odatle pa do toga da se Marija učini predmetom osobita obožavanja - kao što se dogodilo u RKC - korak je dug, da ne kažem neizmjeran u smislu postojanja praznina koju ni sve najoštroumnije i najistančanije rimokatoličke argumentacije nisu uspjele ispuniti.
Poslije epizode koje se odnose na Isusovo rođenje, nalazimo Mariju u epizodi prikazivanja Isusa u hramu, u susretu sa Šimunom i Anom, u kojem on proročki govori o budućim Marijinim patnjama poradi Isusa.Potom je nalazimo u epizodi kad se Isus zagubio i bio pronađen u jeruzalemskom hramu.Ovdje imamo Marijine riječi:"Dijete moje, zašto nam to učini?Gle!Otac tvoj i ja s bolom smo te tražili".Poslije Isusovog pojašnjenja:"Pa zašto ste me tražili?Zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?" - Evanđelje dodaje da Marija i Josip nisu razumijeli te riječi.
O Mariji se govori ponovno u Ivanu 2,1-12 gdje se spominje svadba u kani.Tu je Marija predstavljena kao obiteljska prijateljica koja nastoji izvući mladence iz neugodne situacije.Kao što je poznato Isusov je odgovor na prešutan zahtjev za pomoć od strane njegove majke -"Nemaju vina!" - bio različito tumačen.U grčkom Isusove riječi zvuče ovako:
"Ti moi kai soi,gunai;oupo ekei e ora mou".Dakle, Isus mora da je upotrijebio ovaj izraz na aramejskom također i na drugim mjestima u Bibliji, te je mogao imati različita značenja ovisno o kontekstu.Doslovice znači."Što ja imam s tobom?", odnosno "Što možemo učiniti mi?" ili "Što hočeš od mene?Još nije došao moj čas!".
Bilo kako bilo, ovdje se ne treba vidjeti prezirni Gospodinov stav prema majci, niti s druge strane prešutno pozivanje na jednu vrstu posredničke službe koju bi Marija imala kod Sina ne samo u ovoj situaciji već uvjek.
Osim toga Marija i Isusova braća se spominju u Mt12,46-50 (i pararelnim odlomcima u Mk3,31-34 i Lk 8,19-21) gdje prigodom posjete njegove rodbine, Isus naglašava da su oni koji vrše Božju volju njegova prava rodbina: krvne veze imaju relativnu vrijednost.Spominje se u Djelima sa ostalim ženama kako čeka u molitvi na izliće Duha Svetoga i konačno pod križem zajedno sa dvije Marije.
Potom, apsolutna tišina glede Marije.
Nije moglo biti niti drugačije obzirom na kristocentričan karakter kršćanskog propovjedanja u 1 stoljeću.
Iz ovako šturih izvješča o Mariji u Evanđeljima nastao je kult obožavanja i štovanja Marije i poseban odnos katolika prema Mariji - Mariologija.

more_horiz
emanuel je napisao/la:
Caesare!

Poštovani sugovorniće kao što vidiš boldao sam ono što smatram bitnim u cijelom tvojem osvrtu na moj post.Dakle ne radi se o biblijskom pogledu na Mariju već o katoličkom pogledu na Mariju.To je bitno ustvrditi za početak.
Što se tiče evanđeoskih tekstova, Marija je predstavljena kao obična hebrejska djevojka, zaručena za izvjesnog Josipa "drvodjelca".No, nadnaravne sastavnice su ubrzo bile unesene u priču: navještanje anđela, posjeta Elizabeti koja je po božanskom otkrivenju već znala za Marijinu trudnoću, koja je svojedobno od anđela saznala za rodičinu trudnoću - također natprirodna porijekla.
U samom "Hvalospjevu Marijinom" nemamo ništa drugo doli hvale Bogu što je jednu smjernu izraelsku djevojku učinio predmetom svoje naklonosti.Nedvojbeno, Elizabetine riječi ističu dostojanstvo Marije kao majke Mesije; ali odatle pa do toga da se Marija učini predmetom osobita obožavanja - kao što se dogodilo u RKC - korak je dug, da ne kažem neizmjeran u smislu postojanja praznina koju ni sve najoštroumnije i najistančanije rimokatoličke argumentacije nisu uspjele ispuniti.
Poslije epizode koje se odnose na Isusovo rođenje, nalazimo Mariju u epizodi prikazivanja Isusa u hramu, u susretu sa Šimunom i Anom, u kojem on proročki govori o budućim Marijinim patnjama poradi Isusa.Potom je nalazimo u epizodi kad se Isus zagubio i bio pronađen u jeruzalemskom hramu.Ovdje imamo Marijine riječi:"Dijete moje, zašto nam to učini?Gle!Otac tvoj i ja s bolom smo te tražili".Poslije Isusovog pojašnjenja:"Pa zašto ste me tražili?Zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?" - Evanđelje dodaje da Marija i Josip nisu razumijeli te riječi.
O Mariji se govori ponovno u Ivanu 2,1-12 gdje se spominje svadba u kani.Tu je Marija predstavljena kao obiteljska prijateljica koja nastoji izvući mladence iz neugodne situacije.Kao što je poznato Isusov je odgovor na prešutan zahtjev za pomoć od strane njegove majke -"Nemaju vina!" - bio različito tumačen.U grčkom Isusove riječi zvuče ovako:
"Ti moi kai soi,gunai;oupo ekei e ora mou".Dakle, Isus mora da je upotrijebio ovaj izraz na aramejskom također i na drugim mjestima u Bibliji, te je mogao imati različita značenja ovisno o kontekstu.Doslovice znači."Što ja imam s tobom?", odnosno "Što možemo učiniti mi?" ili "Što hočeš od mene?Još nije došao moj čas!".
Bilo kako bilo, ovdje se ne treba vidjeti prezirni Gospodinov stav prema majci, niti s druge strane prešutno pozivanje na jednu vrstu posredničke službe koju bi Marija imala kod Sina ne samo u ovoj situaciji već uvjek.
Osim toga Marija i Isusova braća se spominju u Mt12,46-50 (i pararelnim odlomcima u Mk3,31-34 i Lk 8,19-21) gdje prigodom posjete njegove rodbine, Isus naglašava da su oni koji vrše Božju volju njegova prava rodbina: krvne veze imaju relativnu vrijednost.Spominje se u Djelima sa ostalim ženama kako čeka u molitvi na izliće Duha Svetoga i konačno pod križem zajedno sa dvije Marije.
Nije moglo biti niti drugačije obzirom na kristocentričan karakter kršćanskog propovjedanja u 1 stoljeću.
Iz ovako šturih izvješča o Mariji u Evanđeljima nastao je kult obožavanja i štovanja Marije i poseban odnos katolika prema Mariji - Mariologija.

Apsolutno tocno!Smile

more_horiz
Bogorodica, Theotokos, naslov je koji je službeno nadjenut Mariji u 5. stoljeću, točnije na Efeškom saboru 431.,Tim se naslovom htjelo naglasiti da je Krist Bog i da se doista rodio kao čovjek od Marije..
Marija - Theotokos ili Christotokos?
Majka Otkupiteljeva. Upravo kao takva, Marija je i Majka mističnoga Tijela Kristova, to jest Crkve....

Papina kateheza na općoj audijenciji - 2. siječnja 2008.

Mariologija - Page 47 X
"Mariologija - Page 47 X
Papa Benedikt XVI. je i danas na prvoj općoj audijenciji u ovoj godini govorio o Mariji Bogorodici koju smo jučer svečano proslavili. U dvorani Pavla VI. na audijenciji je bilo nazočno brojno mnoštvo hodočasnika. Drevni oblik blagoslova, koji se nalazi u Knjizi Brojeva, glasi ovako: "Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!" (Br 6,24-26). Ovim riječima što nam ih je jučerašnje bogoslužje, prvoga dana u godini, ponovno predložilo za slušanje, htio bih izreći svoje srdačne čestitke vama, ovdje prisutnima, kao i svima koji su mi tijekom ovih božićnih blagdana dostavili izraze svoje duhovne blizine ispunjene ljubavlju rekao je Sveti Otac.
Jučer smo proslavili svečani blagdan Marije, Majke Božje. Bogorodice, Theotokos, naslov je koji je službeno nadjenut Mariji u 5. stoljeću, točnije na Efeškom saboru 431., no on je potvrđen u pobožnosti kršćanskoga naroda već od 3. stoljeća, u ozračju oštrih rasprava toga doba o Kristovoj osobi. Tim se naslovom htjelo naglasiti da je Krist Bog i da se doista rodio kao čovjek od Marije: tako je očuvano njegovo jedinstvo kao pravog Boga i pravog čovjeka. Doista, kolikogod se činilo da se rasprava vrtjela oko Marije, ona se u svojoj biti odnosila na Sina. Želeći sačuvati puno Isusovo čovještvo, neki su oci predlagali umjereniji naslov: umjesto naslova Theotokos, oni su predlagali naslov Christotokos, Kristorodica. To je međutim s pravom viđeno kao prijetnja nauku o punom jedinstvu Kristova božanstva s njegovim čovještvom. Stoga je, nakon široke rasprave, na Efeškom saboru 431. godine, kako rekoh, svečano potvrđeno, s jedne strane jedinstvo dviju naravi, one božanske i one ljudske, u osobi Sina Božjega (usp. DS, br. 250), a s druge strane zakonitost pridavanja Djevici naslova Theotokos, Bogorodica (isto., br. 251) istaknuo je Benedikt XVI.
Nakon ovog sabora nastala je prava eksplozija marijanske pobožnosti te su izgrađene brojne crkve posvećene Majci Božjoj. Među njima istaknuto mjesto zauzima bazilika Svete Marije Velike ovdje u Rimu. Ovaj nauk koji se odnosi na Mariju, Majku Božju, našao je potom svoju potvrdu i na Kalcedonskom saboru (451.) na kojem je proglašeno da je Krist "pravi Bog i pravi čovjek (...) rođen radi nas i radi našega spasenja od Marije, Djevice i Majke Božje, u svome čovještvu" (DS, br. 301). Kao što je poznato, Drugi vatikanski sabor sabrao je u jednoj glavi, onoj osmoj, Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen gentium, nauk o Mariji, potvrđujući njezino božansko majčinstvo. Ta glava naslovljena je: "Blažena Djevica Marija Bogorodica u misteriju Krista i Crkve" nastavio je nadalje Papa.
Naslov Bogorodice, tako duboko povezan s božićnim blagdanima, temeljni je stoga naziv pod kojim zajednica vjernika, mogli bismo reći, oduvijek časti Blaženu Djevicu. On dobro izriče Marijino poslanje u povijesti spasenja. Svi drugi naslovi koji se pridaju Majci Božjoj svoje utemeljenje nalaze u njezinu pozivu da bude Majka Otkupiteljeva, ljudsko stvorenje izabrano od Boga za ostvarenje nauma spasenja u čijem je središtu veliko otajstvo utjelovljenja božanske Riječi. Ovih blagdanskih dana zastajali smo kako bismo u jaslicama promatrali prikaz Isusova rođenja. U središtu toga prizora nalazimo Djevicu Majku koja Djetešce Isusa nudi da ga motre svima koji se dolaze pokloniti Spasitelju: pastirima, siromašnim stanovnicima Betlehema, mudracima koji su pristigli s Istoka. Kasnije, o blagdanu Prikazanja Gospodinova koji ćemo proslaviti 2. veljače, bit će starac Šimun i proročica Ana ti koji će iz ruku Majke primiti maleno Dijete i pokloniti mu se. Pobožnost kršćanskoga naroda uvijek je smatralo Isusovo rođenje i bogomajčinstvo Marijino dvama vidicima jednog te istog otajstva utjelovljenja Riječi naglasio je papa Benedikt XVI.
Iz naslova Bogorodice izvode se svi drugi naslovi kojima Crkva časti Blaženu Djevicu. Mislimo na povlasticu Bezgrešnog začeća, to jest na to da je ona oslobođena grijeha od svoga začeća: Marija je bila očuvana od svake ljage grijeha jer je morala biti Majkom Otkupiteljevom. Isto vrijedi i za naslov U nebo uznesena: nije mogla biti podložna raspadanju koje proizlazi iz istočnoga grijeha ona koja je rodila Spasitelja. I jedinstveno i neponovljivo mjesto što ga Marija zauzima u zajednici vjernika izvodi se iz njezina temeljnog poslanja da bude Majka Otkupiteljeva. Upravo kao takva, Marija je i Majka mističnoga Tijela Kristova, to jest Crkve. 21. studenoga 1964. Pavao VI. svečano je Mariji pridao naslov Majke Crkve. Upravo jer je Majka Crkve, Djevica je i Majka svakome od nas koji smo udovi mističnoga Tijela Kristova. S križa Isus je povjerio Majku svakome svome učeniku, a u isto je vrijeme povjerio i svakoga svoga učenika ljubavi svoje Majke. Evanđelist Ivan zaključuje taj kratki ali dojmljivi izvještaj riječima: "I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19,27). Preveden doslovnije, ovaj bi izričaj glasio: primio ju je "među svoje vlastito", čuvao ju je "među svojim najdragocjenijim." Dakle, u najuzvišenijem trenutku dovršenja mesijanskoga poslanja, Isus svakome od svojih učenika ostavlja, kao dragocjenu baštinu, samu svoju Majku, Djevicu Mariju podcrtao je Papa.
Draga braćo i sestre, ovih prvih dana godine pozvani smo pozorno razmišljati o značaju prisutnosti Marijine u životu Crkve i u svome osobnom životu. Povjerimo se njoj da vodi naše korake ovim novim vremenskim razdobljem koje na Gospodin daruje da proživimo, te da nam pomogne da budemo istinski prijatelji njezina Sina i odvažni graditelji njegova Kraljevstvu u svijetu. Sretna nova godina svima! Čestitka je to koju želim uputiti vama ovdje prisutnima i vašim najdražima na ovoj prvoj općoj audijenciji u 2008. godini. Neka nova godina, započeta pod znakom Djevice Marije, učini da još življe osjetimo njezinu majčinsku prisutnost, tako da, podržani i utješeni Djevičinom zaštitom, mognemo obnovljenih očiju motriti lik njezina Sina Isusa i hitro hoditi putovima dobra. Još jednom, sretna nova godina svima! Ovim riječima završio je svoju prvu ovogodišnju katehezu Sveti Otac. "
Sa radio Vatikana

more_horiz
apostol je napisao/la:
Bogorodica, Theotokos, naslov je koji je službeno nadjenut Mariji u 5. stoljeću, točnije na Efeškom saboru 431.,Tim se naslovom htjelo naglasiti da je Krist Bog i da se doista rodio kao čovjek od Marije..
Marija - Theotokos ili Christotokos?
Majka Otkupiteljeva. Upravo kao takva, Marija je i Majka mističnoga Tijela Kristova, to jest Crkve....

Papina kateheza na općoj audijenciji - 2. siječnja 2008.

Mariologija - Page 47 X
"Mariologija - Page 47 X
Papa Benedikt XVI. je i danas na prvoj općoj audijenciji u ovoj godini govorio o Mariji Bogorodici koju smo jučer svečano proslavili. U dvorani Pavla VI. na audijenciji je bilo nazočno brojno mnoštvo hodočasnika. Drevni oblik blagoslova, koji se nalazi u Knjizi Brojeva, glasi ovako: "Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!" (Br 6,24-26). Ovim riječima što nam ih je jučerašnje bogoslužje, prvoga dana u godini, ponovno predložilo za slušanje, htio bih izreći svoje srdačne čestitke vama, ovdje prisutnima, kao i svima koji su mi tijekom ovih božićnih blagdana dostavili izraze svoje duhovne blizine ispunjene ljubavlju rekao je Sveti Otac.
Jučer smo proslavili svečani blagdan Marije, Majke Božje. Bogorodice, Theotokos, naslov je koji je službeno nadjenut Mariji u 5. stoljeću, točnije na Efeškom saboru 431., no on je potvrđen u pobožnosti kršćanskoga naroda već od 3. stoljeća, u ozračju oštrih rasprava toga doba o Kristovoj osobi. Tim se naslovom htjelo naglasiti da je Krist Bog i da se doista rodio kao čovjek od Marije: tako je očuvano njegovo jedinstvo kao pravog Boga i pravog čovjeka. Doista, kolikogod se činilo da se rasprava vrtjela oko Marije, ona se u svojoj biti odnosila na Sina. Želeći sačuvati puno Isusovo čovještvo, neki su oci predlagali umjereniji naslov: umjesto naslova Theotokos, oni su predlagali naslov Christotokos, Kristorodica. To je međutim s pravom viđeno kao prijetnja nauku o punom jedinstvu Kristova božanstva s njegovim čovještvom. Stoga je, nakon široke rasprave, na Efeškom saboru 431. godine, kako rekoh, svečano potvrđeno, s jedne strane jedinstvo dviju naravi, one božanske i one ljudske, u osobi Sina Božjega (usp. DS, br. 250), a s druge strane zakonitost pridavanja Djevici naslova Theotokos, Bogorodica (isto., br. 251) istaknuo je Benedikt XVI.
Nakon ovog sabora nastala je prava eksplozija marijanske pobožnosti te su izgrađene brojne crkve posvećene Majci Božjoj. Među njima istaknuto mjesto zauzima bazilika Svete Marije Velike ovdje u Rimu. Ovaj nauk koji se odnosi na Mariju, Majku Božju, našao je potom svoju potvrdu i na Kalcedonskom saboru (451.) na kojem je proglašeno da je Krist "pravi Bog i pravi čovjek (...) rođen radi nas i radi našega spasenja od Marije, Djevice i Majke Božje, u svome čovještvu" (DS, br. 301). Kao što je poznato, Drugi vatikanski sabor sabrao je u jednoj glavi, onoj osmoj, Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen gentium, nauk o Mariji, potvrđujući njezino božansko majčinstvo. Ta glava naslovljena je: "Blažena Djevica Marija Bogorodica u misteriju Krista i Crkve" nastavio je nadalje Papa.
Naslov Bogorodice, tako duboko povezan s božićnim blagdanima, temeljni je stoga naziv pod kojim zajednica vjernika, mogli bismo reći, oduvijek časti Blaženu Djevicu. On dobro izriče Marijino poslanje u povijesti spasenja. Svi drugi naslovi koji se pridaju Majci Božjoj svoje utemeljenje nalaze u njezinu pozivu da bude Majka Otkupiteljeva, ljudsko stvorenje izabrano od Boga za ostvarenje nauma spasenja u čijem je središtu veliko otajstvo utjelovljenja božanske Riječi. Ovih blagdanskih dana zastajali smo kako bismo u jaslicama promatrali prikaz Isusova rođenja. U središtu toga prizora nalazimo Djevicu Majku koja Djetešce Isusa nudi da ga motre svima koji se dolaze pokloniti Spasitelju: pastirima, siromašnim stanovnicima Betlehema, mudracima koji su pristigli s Istoka. Kasnije, o blagdanu Prikazanja Gospodinova koji ćemo proslaviti 2. veljače, bit će starac Šimun i proročica Ana ti koji će iz ruku Majke primiti maleno Dijete i pokloniti mu se. Pobožnost kršćanskoga naroda uvijek je smatralo Isusovo rođenje i bogomajčinstvo Marijino dvama vidicima jednog te istog otajstva utjelovljenja Riječi naglasio je papa Benedikt XVI.
Iz naslova Bogorodice izvode se svi drugi naslovi kojima Crkva časti Blaženu Djevicu. Mislimo na povlasticu Bezgrešnog začeća, to jest na to da je ona oslobođena grijeha od svoga začeća: Marija je bila očuvana od svake ljage grijeha jer je morala biti Majkom Otkupiteljevom. Isto vrijedi i za naslov U nebo uznesena: nije mogla biti podložna raspadanju koje proizlazi iz istočnoga grijeha ona koja je rodila Spasitelja. I jedinstveno i neponovljivo mjesto što ga Marija zauzima u zajednici vjernika izvodi se iz njezina temeljnog poslanja da bude Majka Otkupiteljeva. Upravo kao takva, Marija je i Majka mističnoga Tijela Kristova, to jest Crkve. 21. studenoga 1964. Pavao VI. svečano je Mariji pridao naslov Majke Crkve. Upravo jer je Majka Crkve, Djevica je i Majka svakome od nas koji smo udovi mističnoga Tijela Kristova. S križa Isus je povjerio Majku svakome svome učeniku, a u isto je vrijeme povjerio i svakoga svoga učenika ljubavi svoje Majke. Evanđelist Ivan zaključuje taj kratki ali dojmljivi izvještaj riječima: "I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19,27). Preveden doslovnije, ovaj bi izričaj glasio: primio ju je "među svoje vlastito", čuvao ju je "među svojim najdragocjenijim." Dakle, u najuzvišenijem trenutku dovršenja mesijanskoga poslanja, Isus svakome od svojih učenika ostavlja, kao dragocjenu baštinu, samu svoju Majku, Djevicu Mariju podcrtao je Papa.
Draga braćo i sestre, ovih prvih dana godine pozvani smo pozorno razmišljati o značaju prisutnosti Marijine u životu Crkve i u svome osobnom životu. Povjerimo se njoj da vodi naše korake ovim novim vremenskim razdobljem koje na Gospodin daruje da proživimo, te da nam pomogne da budemo istinski prijatelji njezina Sina i odvažni graditelji njegova Kraljevstvu u svijetu. Sretna nova godina svima! Čestitka je to koju želim uputiti vama ovdje prisutnima i vašim najdražima na ovoj prvoj općoj audijenciji u 2008. godini. Neka nova godina, započeta pod znakom Djevice Marije, učini da još življe osjetimo njezinu majčinsku prisutnost, tako da, podržani i utješeni Djevičinom zaštitom, mognemo obnovljenih očiju motriti lik njezina Sina Isusa i hitro hoditi putovima dobra. Još jednom, sretna nova godina svima! Ovim riječima završio je svoju prvu ovogodišnju katehezu Sveti Otac. "
Sa radio Vatikana

Obzirom da je meni Biblija vrhovni autoritet po pitanju vjere a ne govor pape na radio Vatikanu, smatram ovakav odgovor samo dobrim pokušajem koji može proći kod rimokatolika ali ne i kod biblijskih kršćana kojima pripadam.

more_horiz
Emanuel:
Obzirom da je meni Biblija vrhovni autoritet po pitanju vjere a ne govor pape na radio Vatikanu, smatram ovakav odgovor samo dobrim pokušajem koji može proći kod rimokatolika ali ne i kod biblijskih kršćana kojima pripadam.

No , to ne iskljucuje jednostavan teoloski dijalog..i preispitivanje vjere..
"Duh Sveti sići će na te - odgovori joj anđeo - sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim." (Luka 1,35)
"Priče o djevičanskom rođenju bile su prilično uobičajene u poganskim mitovima. Za ove se mitološke karaktere vjerovalo da su se rodili od božanski začetih djevica: Romul i Rem, Perzej, Zoroaster, Mitra, Oziris-Ajon, Agdistis, Atis, Tamuz, Adonis, Koribas, Dionizije." (Hayyim ben Yehoshua, Pobijanje misionara, dio 1: Mit o povijesnom Isusu)

Ako je Bog jedini Stvoritelj, Gospodar, i Spasitelj, a mi Njegova stvorenja, onda to vrijedi i za Djevicu Mariju. Postoji samo jedno ime kojim se može spasiti Djela 4,12; samo jedan Posrednik između Boga i ljudi 1.Timoteju 2,5; samo jedan Jaganjac žrtvovan za naše grijehe 1,29. Ta jedinstvenost i dostatnost našega Spasitelja u spasenju ne potrebuje suradnike ni suradnice. Uzvisivanje Djevice Marije na razinu suspasiteljice i zagovornice čovjeka pred Bogom ruši biblijsku duhovnu stvarnost Božjeg suvereniteta u spasenju.
Dogma o Mariji je nastajala najduže od svih dogmi. Smatra se da je ona plod pučke pobožnosti, u kojoj i preko koje se objavljuje Bog. Takozvana sveta predaja stavljena je na istu razinu s jedinstvenom objavljenom Riječju Božjom, mjerilom svake pobožnosti i istine. Međutim, povijesni izvori jasno svjedoče ne o nekoj idiličnoj pučkoj pobožnosti unutar koje je na površinu isplivalo vjerovanje o Mariji, već je tu riječ o stoljetnim sukobima i raspravama unutar tomista i skotista, franjevaca, dominikanaca i isusovaca. Tek je 1854. formulirana dogma o Mariji, a prihvaćena uz znatan protest 1870. na Prvom vatikanskom koncilu, kada je proglašena i dogma o nepogrešivosti pape.
Blažena Djevica Marija nije i ne smije biti slična frigijskoj božici Cybeli, velikoj majci bogova, niti egipatskoj majci bogova Isis, niti Dijani Efeškoj za koju se vjerovalo da je kraljica neba i majka bogova i ostalim majkama stotina poganskih bogova. U kojoj mjeri je postojanje brojnih poganskih i mnogobožačkih vjerovanja u majku bogova utjecalo na formiranje nebiblijskog vjerovanja o predivnoj i skromnoj djevojci iz Nazareta, neka svatko sam prosudi na osnovi dostupnih povijesnih podataka./Matak/

Novozavjetni zapis o Marijinom začeću samo najpovršnije promatrače može navesti na pomisao o sličnosti s poganskom mitologijom. Usporedba zapisa o Mariji i navedenih antičkih mitova pokazuje kako razlika među njima, nasuprot Gaimanu, nije samo površnog karaktera. Ne radi se samo o tome da namjesto Semiramide ili Smirne imamo Mariju, nego i potpuno drugačiju priču s potpuno drugačijom porukom./Porobija/

more_horiz
emanuel je napisao/la:
ILIJA je napisao/la:

Prica o Mariji je naravno napuhana, preuvelicana i potpuno ne Biblijska...Bar sto se tice obozavanja njezinog kulta...Ljudima uvijek treba NETKO tko ce se za njih zalagati samo da nebi IZRAVNO dosli Bogu i bili odgovorni za vsoje grijehe...Marija je bila sveta i blazena zena,ali nije bila svetac, nego samo posuda koju je Bog upotrijebio....

Argumenti?

Uskačem u diskusiju i donosim argumente koje tražiš a koji se odnose na štovanje i kult Marije u Rimokatoličkoj crkvi.

Ineffabilis Deus

"S izuzetkom Boga, Marija je najizvrsnije biće, po naravi časna i predivna, svetija od keruba i serafa.Ni svi jezici - nebeski i zemaljski - ne mogu je dovoljno uzvisiti."

Munificentissimus Deus

"Bog je milosrdnu pomagačicu našeg Spasitelja obasuo tako uzvišenim počastima da osim nje ništa što je Bog stvorio, s iznimkom ljudske naravi Isusa Krista, nije nikada doseglo toliki stupanj".

Auditricem populi

"Presveta Djevice, nitko ne može spoznati Boga osim po tebi.Majko Božja, nitko se neće spasiti ako ne traži spasenje od tebe, i nitko neće primiti nikakav dar s prijestolja milosti osim po tebi".

Ad Diem

"Zbog takvog je jedinstva u volji i patnji s >kristom Marija zaslužila da postane najdostojnijom Obnoviteljicom izgubljenog svijeta i Udjeljiteljicom svih darova koja nam je naš Spasitelj svojom smrću i svojom krvi pribavio".

Katekizam katoličke crkve

"Ištući od Marije da moli za nas, priznajemo se ubogim grešnicima te se obraćamo "Majci milosrđa", presvetoj.Predajemo joj se "sada" u današnjici naših života.I naše se pouzdanje širi da joj već od sada pprepustimo "čas naše smrti".Da joj bude prisutna kao na samrti svoga Sina na križu i da nas u času našeg prelaska primi kao majka i privede svome sinu Isusu u raj".

Dovoljno argumenata o kultu Marije?

Mogu ih navesti još prilično ali mislim da je i ovo dovoljno.

To je Marija u kakvu vjeruje Rimokatolička crkva: žena koju je Crkva uzvisila iznad svakog drugog stvorenja i pripisala joj osobine, naslove,moći i prava koje Biblija pripisuje jedino Bogu.Crkva je u njezinu čast podigla mnoge kipove,svetišta,crkve,katedrale i bazilike i pozvala vjernike da joj upućuju svoje molitve,molbe i zahvale.
Sve to nije ništa drugo do pogansko štovanje božice Majke zaodjeveno u rimokatoličke odore, i u jednakoj je mjeri idolopoklonstvo koliko i drevni kult semitske božice Aštarte, među Babiloncima poznate kao Ištar.Bog je Judejce otpale od vjere osudio zbog toga što su štovali Ištar, i to pod istim naslovom, Kraljica neba, pod kojim Katolička crkva štuje Mariju (Jeremija 7,18;44,17-19;44,25).
Rimokatoličko štovanje Marije predstavljha jednaku uvredu Bogu kao i štovanje tirske božice Ašere od strane zlog kralja Manašea.Manaše je postavio Ašerin lik u Božji dom (2 Kralj.21,7).Zbog takve je gnusobe Bog da da "dođe nevolja na Jeruzalem i Judeju" (2 Kralj.21,12).
Isto tako je Rimokatolička crkva svojim rukama načinila idol koji je nazvala Marijinim imenom.Njezin lik može se naći u svakoj rimokatoličkoj crkvi.Svojim učenjem RKC postavlja Mariju na nebesko prijestolje s Kristove desne strane.
Može li se Rimokatolička crkva doista nadati da će izbjeći Božjem sudu?
Napominjem da Bog ljubi katolike kao i protestante jer u Boga nema pristranosti.Bog međutim mrzi grijeh bez obzira na denominacijski predznak.
Božji blagoslov.
Emanuel.Cool

Emanuele zašto citiraš katoličku literaturu kada je biblija jedina nepogrešiva Božja riječ

more_horiz
pavao je napisao/la:
emanuel je napisao/la:
ILIJA je napisao/la:

Argumenti?

Ineffabilis Deus

Munificentissimus Deus

Auditricem populi

"Presveta Djevice, nitko ne može spoznati Boga osim po tebi.Majko Božja, nitko se neće spasiti ako ne traži spasenje od tebe, i nitko neće primiti nikakav dar s prijestolja milosti osim po tebi".

Ad Diem

"Zbog takvog je jedinstva u volji i patnji s >kristom Marija zaslužila da postane najdostojnijom Obnoviteljicom izgubljenog svijeta i Udjeljiteljicom svih darova koja nam je naš Spasitelj svojom smrću i svojom krvi pribavio".

Katekizam katoličke crkve

"Ištući od Marije da moli za nas, priznajemo se ubogim grešnicima te se obraćamo "Majci milosrđa", presvetoj.Predajemo joj se "sada" u današnjici naših života.I naše se pouzdanje širi da joj već od sada pprepustimo "čas naše smrti".Da joj bude prisutna kao na samrti svoga Sina na križu i da nas u času našeg prelaska primi kao majka i privede svome sinu Isusu u raj".

Dovoljno argumenata o kultu Marije?

Mogu ih navesti još prilično ali mislim da je i ovo dovoljno.

Sve to nije ništa drugo do pogansko štovanje božice Majke zaodjeveno u rimokatoličke odore, i u jednakoj je mjeri idolopoklonstvo koliko i drevni kult semitske božice Aštarte, među Babiloncima poznate kao Ištar.Bog je Judejce otpale od vjere osudio zbog toga što su štovali Ištar, i to pod istim naslovom, Kraljica neba, pod kojim Katolička crkva štuje Mariju (Jeremija 7,18;44,17-19;44,25).
Rimokatoličko štovanje Marije predstavljha jednaku uvredu Bogu kao i štovanje tirske božice Ašere od strane zlog kralja Manašea.Manaše je postavio Ašerin lik u Božji dom (2 Kralj.21,7).Zbog takve je gnusobe Bog da da "dođe nevolja na Jeruzalem i Judeju" (2 Kralj.21,12).
Isto tako je Rimokatolička crkva svojim rukama načinila idol koji je nazvala Marijinim imenom.Njezin lik može se naći u svakoj rimokatoličkoj crkvi.Svojim učenjem RKC postavlja Mariju na nebesko prijestolje s Kristove desne strane.
Može li se Rimokatolička crkva doista nadati da će izbjeći Božjem sudu?
Napominjem da Bog ljubi katolike kao i protestante jer u Boga nema pristranosti.Bog međutim mrzi grijeh bez obzira na denominacijski predznak.
Božji blagoslov.
Emanuel.Cool

Emanuele zašto citiraš katoličku literaturu kada je biblija jedina nepogrešiva Božja riječ

Jesi pročitao ostale mojen postove o Mariji?
Jel potrebno objašnjavati zašto sam citirao katoličke izvore? Pročitaj malo pažljivije cijeli tekst.Gdje ja govorim da Biblija nije Božja Riječ?Pa ja sam biblijski kršćanin a ne rimokatolik, valjda je to jasno iz mojih tekstova..

more_horiz
emanuel je napisao/la:
Caesare!

biblija sadrži samo svjedočanstva s početka kršćanske vjere, nije ona nekakav zakonik niti priručnik dogmatike. uostalom, ona nio samom Kristu, Bogu, Trojstvu, Duhu Svetome, ne govori sistematski, nego prilično neosmišljeno. Marija, u prvom redu, nije veličina koja stoji sama za sebe, nego uvijek u odnosu na Krista. Posljednji razlog za mariologiju nije to što je rodila Bogočovjeka, premda bi i to bio, nego što je svojom slobodnom voljom, rekla Bogu DA, uime cijelog čovječanstva, i tako omogućila Utjelovljenje i cijelo djelo Isusovo, te tako postala suotkupiteljica. kao što je Eva rekla DA anđelu pakla uime cijelog ljudskog roda i tako zaribala stvar, tako je Marija postala nova Eva, majka živih. ona nije Bog to je jasno, i njezin kult kod mnogih običnih neukih ljudi trba ispraviti. no, treba isto tako znati: nakon što je Bog postao čovjek, stvari više nisu iste, cijeli ljudski rod je pobožanstvenjen.

more_horiz
biblija sadrži samo svjedočanstva s početka kršćanske vjere, nije ona nekakav zakonik niti priručnik dogmatike.

Dozvoli samo mali ispravak netočnog navoda cijenjeni sugovorniće.Biblija se sastoji od Starog i Novog zavjeta.Onaj manji dio Biblije (1/4 otprilike) zove se Novi zavjet .Slažem se da ona nije nikakav priručni pa tako niti priručnik dogmatike, a što se zakonika tiče trebali bismo se vratiti u Stari zavjet i proučiti vrijeme zakona, kako bismo na takvim temeljima bolje razumijeli vrijeme milosti koje je došlo po Gospodinu našem Isusu Kristu.

uostalom, ona nio samom Kristu, Bogu, Trojstvu, Duhu Svetome, ne govori sistematski, nego prilično neosmišljeno.

Redoslijed kojim su poredane biblijske knjige ne može se smatrati nadahnutim; zbog toga je tijekom gotovo dvije tisuće godina povijesti Novog zavjeta bilo više različitih redoslijeda.Danas je u cijelom svijetu prihvaćen poredak koji se uglavnom temelji na redoslijedu nastanka pojedinih knjiga.Dakle:
Evanđelja:Matej,Marko,Luka i Ivan
Djela apostolska
Pavlove poslanice ( ili pisma crkvama)
Katoličke (opće) poslanice:Jakovljeva,1 i 2 Petrova, 1,2, i 3Ivanova, Judina.
Otkrivenje
Međutim vjerujem da ti je sadržaj važniji od forme.Ako pak nije onda mi to obrazloži.Volim obrazloženja iz kojih se da nešto novoga naučiti.

Marija, u prvom redu, nije veličina koja stoji sama za sebe, nego uvijek u odnosu na Krista.

Marija je dakle veličina kada se uzme u odnosu na Krista.Priznajem da ne mogu slijediti tijek takvog načina razmišljanja pa te molim da to obrazložiš.

Posljednji razlog za mariologiju nije to što je rodila Bogočovjeka, premda bi i to bio, nego što je svojom slobodnom voljom, rekla Bogu DA, uime cijelog čovječanstva, i tako omogućila Utjelovljenje i cijelo djelo Isusovo, te tako postala suotkupiteljica.

Mislio sam da je uobičajeno da se u prezentiranju nekog stava počme sa prvim a ne posljednjim razlogom, ali ako je to običaj kod tebe neću cjepidlačiti oko toga već ću prihvatiti takav način, poradi protočnosti diskusije.
Marija je svakako lijep primjer vjere i mogao bih se sa radošću složiti s tobom da je ona zaista prekrasan prijer poslušnosi i skromnosti kakav bismo svi trebali naslijedovati.Dozvoli da se pozovem na autoritet Božje Riječi koja je po nadahnući Duha svetoga zapisana od strane apostola u Novom zavjetu.Nadam se da imaš jednak stav po pitanju autoriteta i poslušnosti Bogu kojeg je imala Marija.Uostalom o Mariji možemo čitati jedino u Novom zavjetu i sve što znamo o njoj zapisano je u Evanđeljima zar ne?
Dakle, iako Biblija (NZ) prikazuje Mariju u dobrom svjetlu, glorificiranje Marije kao suotkupiteljice ne nalazimo nogdje u Novom zavjetu.A da ne govorimo o činjenici da nema niti nagovještaja da je Marija doprinjela spasenju i da je Posrednica svake milosti.Siguran sam da je Isus Krist bio sasvim sposoban dovršiti djelo koje je započeo i da mu pri tome Marija nije trebala pomagati.
Novi zavjet uči da je samo jedan otkupitelj a ne dva, i da je samo jedan posrednik a ne dva.U Kološanima 1,13-14 čitamo da u Božjem ljubljenom Sinu "imamo otkupljenje i oproštenje grijeha".
Molio bih te da mi navedeš odlomke iz Novog zavjeta u kojima se Marija spominje kao suotkupiteljica čovjećanstva, i ja ću onda morati razmotriti svoje zablude u pogledu Marije ( ako naravno daš argumente u tom smislu).

kao što je Eva rekla DA anđelu pakla uime cijelog ljudskog roda i tako zaribala stvar, tako je Marija postala nova Eva, majka živih. ona nije Bog to je jasno, i njezin kult kod mnogih običnih neukih ljudi trba ispraviti. no, treba isto tako znati: nakon što je Bog postao čovjek, stvari više nisu iste, cijeli ljudski rod je pobožanstvenjen.

Hm, neznam što bih na ovo odgovorio jer mi priznajem nije baš jasna ovakva retorika.Naprimjer.Prva Eva je zaribala a Marija se onda naziva novom Evom, a Marija kao što znamo nije zaribala.Za prvu Evu znam jer o Njoj piše u Postanku, ali za drugu Evu neznam, možda nemamo istu Bibliju.
Primjerice, znam za odlomak u kojem se spominje prvi čovjek Adam po kojem je grijeh ušao u svijet, i onda se u tom kontekstu spominje Isus kao drugi Adam po kojem je svijet spašen.O Mariji kao novoj Evi nisam pronašao nijedan redak.

Rimljanima 5,18-19

18Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na život!
19Doista, kao što su neposluhom jednoga čovjeka mnogi postali grešnici tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici.

Što se neukih ljudi tiče, smatraš li pokojnog IP2, takvim.Poznata je činjenica da je upravo on bio najveći mariolog i obožavatelj Marije.Znaš li koji je moto izabrao za svoj pontifikat?
Ovaj.... "totus tuus" ili po naški, sav tvoj.

Ne sav Kristov naravno, već sav Marijin.Ako je sav Marijin onda ništa nije preostalo da bi bio Kristov.To mi se nekako čini logičnim.A tebi?
A kao što ti je poznato na križu je bio prikovan Isus Krist a ne Marija.Pitam se jel našem Spasitelju zlo kada vidi da netko ko se predstavlja njegovim namjesnikom na zemlji svima daje na znanje da je sav Marijin a ne Njegov-Kristov.Čini mi se da oni koji nemaju blisko zajedništvo sa Isusom radije pribjegavaju raznim posrednicima umjesto da se utječu svom Spasitelju koji je iz ljubavi dao život za njih.
Zar nije Isus rekao da nema većeg dokaza ljubavi od toga da daš svoj život za prijatelja?
A on nas naziva svojim prijateljima.Odakle onda ideja da se bilo kome drugome molite a ne Njemu koji vas toliko ljubi?
Ne kužim tu vašu teologiju.
Božji blagoslov.

more_horiz
abraham je napisao/la:

onda to vrijedi i za Djevicu Mariju

affraid Zanima me kako to da žena koja je rodila može ostati djevica?
Radi li se možda o teleportu,kao što je to primjer u serijama o zvijezdanim stazama.

more_horiz
emanuel je napisao/la:
Što se neukih ljudi tiče, smatraš li pokojnog IP2, takvim.Poznata je činjenica da je upravo on bio najveći mariolog i obožavatelj Marije.Znaš li koji je moto izabrao za svoj pontifikat?

Ne sav Kristov naravno, već sav Marijin.Ako je sav Marijin onda ništa nije preostalo da bi bio Kristov.To mi se nekako čini logičnim.A tebi?.

Mislim da Srećko Kovač ovaj silogizam ne bi mogao podvesti ni pod jedan modus pa se ni meni ne čini logičnim, jer primjerice ako dijete kaže da je čitav mamin znači li to da mrzi tatu ili time što cijela obitelj, pod pretpostavkom, živi u uzajamnom poštovanju i ljubavi, znači da na jednak način pripada ocu? Identična je stvar ovdje, ako u zajedništvu svetih vladaju potonji odnosi, time što prihvaćamo jednoga, prihvaćamo i drugoga, još više znamo li kakva je čija uloga u poretku spasenja i zagovora kod Boga.

emanuel je napisao/la:

Čini mi se da oni koji nemaju blisko zajedništvo sa Isusom radije pribjegavaju raznim posrednicima umjesto da se utječu svom Spasitelju koji je iz ljubavi dao život za njih.
Zar nije Isus rekao da nema većeg dokaza ljubavi od toga da daš svoj život za prijatelja?
A on nas naziva svojim prijateljima.Odakle onda ideja da se bilo kome drugome molite a ne Njemu koji vas toliko ljubi?
Božji blagoslov.

Au contraire - oni koji nemaju pravo shvaćanje općinstva svetih kako je opisano u sv. Pismu ne mogu vjerno predočiti odnose između Krista i ostalih članova nebeske zajednice pa stoga ni ne shvaćaju narav molitvi svecima i Majci Božjoj. Ako nas grešne ljude na zemlji naziva prijateljima, koliko li će više smatrati prijateljima one koji u nebu imaju savršenu spoznaju u gledanju Boga? Vrijedi za svece, a tim više za Mariju njegovu majku koji, kao što svjedoči Pismo, danonoćno prinose Bogu svoje molitve (Otk 5,8; Otk 8,3-4) i mogu nas preporučiti svojim zagovorom Bogu.

Smisao štovanja Marija nije u tome da se ova praksa stavlja izvan konteksta i tako tumači, već da nas približi samome Kristu kako bi ga mogli bolje i potpunije spoznati i nasljedovati. Marija i Isus ne stoje ni u kakvoj konkurenciji ili međusobnoj nepovezanosti, već su najtješnje sjedinjeni uzajamnom ljubavlju. Kao što nas sv. Pavao potiče da budemo njegovi nesljedovatelji i slijedimo njega kao što on slijedi krista (1 Kor 11,1), koliko više ovo vrijedi za Marija koja je svojom poslušnošću u službi Božjoj proslavila Njegovo ime.

more_horiz
Dozvoli samo mali ispravak netočnog navoda cijenjeni sugovorniće.Biblija se sastoji od Starog i Novog zavjeta.Onaj manji dio Biblije (1/4 otprilike) zove se Novi zavjet .Slažem se da ona nije nikakav priručni pa tako niti priručnik dogmatike, a što se zakonika tiče trebali bismo se vratiti u Stari zavjet i proučiti vrijeme zakona, kako bismo na takvim temeljima bolje razumijeli vrijeme milosti koje je došlo po Gospodinu našem Isusu Kristu.

novi zavjet je tek skup prigodnih zapisa s početka kršćanstva, kanoniziranih od strane Crkve, ako u njima tražiš definicije o Mariji nećeš ih naći, jednako kao što nećeš naći ni dogmatske definicije ni o trojstvu ni o puno drugih stvari

Redoslijed kojim su poredane biblijske knjige ne može se smatrati nadahnutim; zbog toga je tijekom gotovo dvije tisuće godina povijesti Novog zavjeta bilo više različitih redoslijeda.Danas je u cijelom svijetu prihvaćen poredak koji se uglavnom temelji na redoslijedu nastanka pojedinih knjiga.Dakle:
Evanđelja:Matej,Marko,Luka i Ivan
Djela apostolska
Pavlove poslanice ( ili pisma crkvama)
Katoličke (opće) poslanice:Jakovljeva,1 i 2 Petrova, 1,2, i 3Ivanova, Judina.
Otkrivenje
Međutim vjerujem da ti je sadržaj važniji od forme.Ako pak nije onda mi to obrazloži.Volim obrazloženja iz kojih se da nešto novoga naučiti.

tko je napisao i kanonizirao i sadržaj i formu? Crkva iz svoje tradicije, no tu bismo se udaljili od teme da nastavim izlagati to

Marija je dakle veličina kada se uzme u odnosu na Krista.Priznajem da ne mogu slijediti tijek takvog načina razmišljanja pa te molim da to obrazložiš.

zato jer je rodila Krista i omogućila djelo spasenja svojom odlukom

Mislio sam da je uobičajeno da se u prezentiranju nekog stava počme sa prvim a ne posljednjim razlogom, ali ako je to običaj kod tebe neću cjepidlačiti oko toga već ću prihvatiti takav način, poradi protočnosti diskusije.

ne nego ti ne razumiješ značenje izraza "posljednji razlog nečega". to je posljednji temelj i uzrok nečega, dakle ono što stoji u osnovi nečega

Marija je svakako lijep primjer vjere i mogao bih se sa radošću složiti s tobom da je ona zaista prekrasan prijer poslušnosi i skromnosti kakav bismo svi trebali naslijedovati.Dozvoli da se pozovem na autoritet Božje Riječi koja je po nadahnući Duha svetoga zapisana od strane apostola u Novom zavjetu.Nadam se da imaš jednak stav po pitanju autoriteta i poslušnosti Bogu kojeg je imala Marija.Uostalom o Mariji možemo čitati jedino u Novom zavjetu i sve što znamo o njoj zapisano je u Evanđeljima zar ne?

zapisana od strane apostola? o tome bi se dalo diskutirati. uostalom, posljednji sud das je to Božja riječ dala je Crkva. nije, i izvan evanđelja je predajom stiglo dosta toga

Dakle, iako Biblija (NZ) prikazuje Mariju u dobrom svjetlu, glorificiranje Marije kao suotkupiteljice ne nalazimo nogdje u Novom zavjetu.A da ne govorimo o činjenici da nema niti nagovještaja da je Marija doprinjela spasenju i da je Posrednica svake milosti.Siguran sam da je Isus Krist bio sasvim sposoban dovršiti djelo koje je započeo i da mu pri tome Marija nije trebala pomagati.
Novi zavjet uči da je samo jedan otkupitelj a ne dva, i da je samo jedan posrednik a ne dva.U Kološanima 1,13-14 čitamo da u Božjem ljubljenom Sinu "imamo otkupljenje i oproštenje grijeha".
Molio bih te da mi navedeš odlomke iz Novog zavjeta u kojima se Marija spominje kao suotkupiteljica čovjećanstva, i ja ću onda morati razmotriti svoje zablude u pogledu Marije ( ako naravno daš argumente u tom smislu
).

u novom zavjetu se ne nalazi puno toga, ovo o Isusu Kristu stoji, to je Crkva ispovijedala i ispovijeda oduvijek, a što se tiče Marije kao suotkupiteljice, o tome još jednom prouči sve što sam napisao, a preporučam da još jednom proučiš sva novozavjetna mjesta o Mariji

Hm, neznam što bih na ovo odgovorio jer mi priznajem nije baš jasna ovakva retorika.Naprimjer.Prva Eva je zaribala a Marija se onda naziva novom Evom, a Marija kao što znamo nije zaribala.Za prvu Evu znam jer o Njoj piše u Postanku, ali za drugu Evu neznam, možda nemamo istu Bibliju.
Primjerice, znam za odlomak u kojem se spominje prvi čovjek Adam po kojem je grijeh ušao u svijet, i onda se u tom kontekstu spominje Isus kao drugi Adam po kojem je svijet spašen.O Mariji kao novoj Evi nisam pronašao nijedan redak.

i tu dolazimo do temeljnog problema tumačenja biblije, biblija se ne tumači navođenjem redaka istrgnutih iz njihova konteksta, ajde još jednom prouči što sam napisao, jer ako ne razumiješ ovo, to znači da uopće nisi razumio kršćanstvo
Rimljanima 5,18-19

18Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na život!
19Doista, kao što su neposluhom jednoga čovjeka mnogi postali grešnici tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici.

Ne sav Kristov naravno, već sav Marijin.Ako je sav Marijin onda ništa nije preostalo da bi bio Kristov.To mi se nekako čini logičnim.A tebi?
A kao što ti je poznato na križu je bio prikovan Isus Krist a ne Marija.Pitam se jel našem Spasitelju zlo kada vidi da netko ko se predstavlja njegovim namjesnikom na zemlji svima daje na znanje da je sav Marijin a ne Njegov-Kristov.Čini mi se da oni koji nemaju blisko zajedništvo sa Isusom radije pribjegavaju raznim posrednicima umjesto da se utječu svom Spasitelju koji je iz ljubavi dao život za njih.
Božji blagoslov.[/quote]

glede ostalog, imaš odgovor kod kolege u postu prije. kako da ti išta objašnjavam kad ne razumiješ osnovne i jednostavne stvari, niti poznaješ nauk KC, niti znaš tumačiti Pismo?

more_horiz
Mariologija ne može zamijeniti kršćanstvo jer osnovi za opravdanje nije potrebna Marija kao suspasiteljica koja bi dopunjavala posao Prvosvećenika i začetnika vjere jer nema čime, budući se i njena vjera kao i spremnost nalazi u milosti koja je izvorom u sjemenu nepropadljivom kojega je Bog dao da se Njegova pravda pokaže nad nama učinivši svoga Sina grijehom da bi osuda pala na Isusa..Marija ništa nije mogla dati što nije dobila..Spoj ljudskog i Božanskog nije Ona učinila već Duh Sveti.."Koliko će nas sigurnije spasiti od srdžbe sada kad smo već opravdani njegovom krvi." (Rim 5,9) Ono što omogućuje i ističe opravdanje grešnog čovjeka jest Kristov križ, koji smatramo pobjedonosnom žrtvom pomirenja kojom je ljudskom rodu oprošten grijeh i izbjegnuta Božja srdžba.

Žrtveni karakter Kristove smrti prisutan je u nizu ulomaka. Jedan od najvažnijih nalazimo u Rimljanima 3,25.26. Ovdje je opisan način na koji Bog opravdava grešnika, kao i priroda otkupiteljskog čina kojim se to ostvaruje (r. 24). Prema ovom tekstu Bog je poslao Krista kao žrtvu pomirnicu. Njezinu djelotvornost primamo vjerom, a njezin je cilj pokazati Božju pravednost vis-´-vis Njegove strpljivosti da prijeđe preko prošlih grijeha (r. 25). Kad dođe do pokazivanja božanske pravednosti, vidjet će se da je Bog bio pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Isusa (r. 26). Da bismo mogli razumjeti misao u ovom ulomku, moramo se vratiti u Rimljanima 1,16.17. Ovdje je rečeno da je naviještanje evanđelja sredstvo pomoću kojeg Bog vodi narod vjere u spasenje, jer se u evanđelju otkriva Božja pravednost. Otkrivenje Božje spasiteljske pravednosti, izražene u sadašnjem vremenu u sedamnaestom retku, ponovno je spomenuto u Rimljanima 3,21., gdje je stavljena u prošlo vrijeme, odvojena od zakona kao sredstva (jer zakon može roditi samo gnjevom, Rim 4,15) i povezana s križem (Rim 3,25). Upravo se na križu pokazuje Božja opravdavajuća milost koja oslobađa od grijeha (r. 24). Drugim riječima, spasiteljska Božja pravednost, koja je danas aktivno otkrivena i ponuđena evanđeljem (Rim 1,17), ista je ona pravednost koja se prvo očitovala u povijesnom događaju Isusove smrti (Rim 3,25). Kad je Bog predao Isusa kao hilasterion (žrtva pomirenja), u potpunosti se očitovala Božja spasiteljska pravednost. Uporabiti riječhilasterion u smislu biblijskog i izvanbiblijskog dokaza, znači ukazati na žrtvu. Pravilno tumačenje pojma hilasterion mora voditi računa o tri glavne komponente Pavlove misli u Rimljanima 1,16–3,25. Drugim riječima, činjenica da je Bog dao Krista kao žrtvu, pokazuje da križ, premda povijesni događaj, nije događaj izvan Boga koji Ga potiče da bude milosrdan prema nama, već događaj u samome Bogu kojim On izražava svoju žrtvenu ljubav prema nama usp. Rim 5,8; Ef 5,2; 1 Iv 4,10. Bog pri žrtvovanju samog sebe nosi bol i krivnju grijeha u samome sebi i daje nam oprost. U skladu s tim, Bog nas ne voli zbog pomirenja, nego je pomirenje osigurao zato što nas voli. Drugo, Pavao naglašava još dvije komponente: činjenicu grijeha i stvarnost srdžbe. Prijevod i značenje pojma hilasterion mora se, dakle, pozabaviti s predmetima koji su u uzročno-posljedičnom odnosu jedan s drugim. Zbog grijeha nužno je da Bog pokaže gnjev.

Dva važnija prijevoda pojma hilasterion su pomirenje i okajanje; prva ističe uklanjanje srdžbe, a druga čišćenje ili brisanje grijeha. Svaka od ovih riječi ima svoje mjesto, premda ova druga pokazuje da najveći problem nije srdžba, već grijeh koji uzrokuje srdžbu. Ako se neki grijeh može okajati, onda se može izbjeći gnjev. Odličan i manje apstraktni pojam, kojim izbjegavmo sukob koji je plamtio između pristaša pomirenja ili okajanja, a na najbolji način izražava središnji element starozavjetne službe u Svetištu, jest vizualno snažan prijevod "žrtva pomirenja" ("pomirilište" u KS). Takav prijevod lako povezuje sva tri neophodna elementa pojma hilasterion u Rimljanima 1,16–3,25 i riječi "svojom krvi" u Rimljanima 3,25.
Ovu frazu treba izravno povezati s pojmom hilasterion, a ne s izrazom "po vjeri". Stoga bi prva polovica retka trebalo prevesti: "Njega je Bog izložio da svojom krvi bude žrtva za pomirenje, djelotvorna po vjeri." Pravilno razumijevanje pojma hilasterion pokazuje da je krvnu žrtvu prinio Bog (a nije prinesena Bogu), koji okajava grijeh i zbog toga odvraća svoj gnjev od grešnika koji prihvaća ovu žrtvu.

Sveto pismo je nedvosmisleno u pogledu načina na koji čovjek prima opravdanje. Ono je moguće samo vjerom, jer dolazi od Boga kroz Isusovu žrtvu. Budući da je ono Božje djelo, ono ne može biti ljudsko, jer onda bi Krist umro bez razloga (Gal 2,21). Novi zavjet ne uči krajnosti opravdanja djelima ili opravdanja sudbinom, već opravdanje vjerom.

Pavao se služi nizom izraza da pokaže kako je vjera sredstvo sticanja novog položaja pred Bogom i novog odnosa s Bogom. Svi su ovi izrazi prevedeni "vjerom" i uključuju ek pisteos Rim 1,17; 3,30; 5,1; 9,30; 10,6; Gal 2,16; 3,7.8.11.12.24; 5,5); dia pisteos Rim 3,22.30; Gal 2,16 s oboje: ek i dia; 3.14; Ef 2,8; epi pistei (Fil 3,9 koji sadrži i dia pisteos) i pistei jednostavan dativ, Rim 3,28. Rimljanima 1,17 sadrži bogat izraz ek pisteos eis pistin (iz vjere u vjeru), u značenju "jedino vjerom", "vjerom od početka do kraja". No ne nalazimo dia pistin, akuzativ, u značenju "na račun vjere". Taj bi se izraz mogao zlorabiti tako da izgleda kao da je ljudsko djelovanje vjere temelj opravdanja, a ne sredstvo primjene božanskog čina.

Ulomak u Galaćanima 2,15–3,18 spominjanjem niza svjedoka naglašava da se opravdanje može primiti samo vjerom. Ono obuhvaća iskustvo Petra i Pavla (2,15-21), Galaćana (3,1-5) i Abrahama (rr. 6-9), kao i svjedočanstvo Zakona i Proroka (rr. 10-12), Kristovu smrt (rr. 13.14) te savez učinjen s Abrahamom 430 godina prije davanja zakona na Sinaju rr. 15-18.

U sažetku potpunih i različitih biblijskih podataka o prirodi spasavajuće vjere može se reći da se vjera pokorava Božjoj presudi, daru i zahtjevu. Vjera se pokorava Božjoj presudi: "Jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave." (Rim 3,23) Ona se pokorava Božjem daru: "A svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu." (r. 24) I pokorava se Božjem zahtjevu: "A on je umro mjesto sviju, da živi više ne žive za same sebe, nego za onoga koji je umro i uskrsnuo za njih." (2 Kor 5,15) Spasonosna vjera uključuje vjerovanje u osnove evanđeoske vijesti (rr. 3.4; 1 Sol 4,14), povjerenje u Boga i Njegovu riječ (Rim 4,19-21) i potpunu predaju Bogu (Lk 13,25-33; Rim 1,5: "Poslušnost vjere“

-----------
Jedan zanimljivi prikaz ukazanja:
Prvo Marijino ukazanje u Lurdu
Kratki video koji prikazuje događaj prvog Marijinog ukazanja svetoj Bernardici u Lurdu 1858. godine.

Zadnja promjena: abraham; pon 12 svi 2008, 21:53; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
ok ekipa evo ja bezgrešno začet
jer ne mislin da u seksu ima ičeg grešnog Smile

so long

more_horiz
Nisi bezgrijesno zacet i nisi rodjen bez grijeha - svet, sto pokazuje i Tvoja nastranost u zloupotrebi slobode misljenja na ovu temu ..Igras se sa perlama ..

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply