Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 38 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Ako mi ju daš, i ja ću prijeću i katoličanstvo.

Moja vjera je da Du Sveti djeluje kroz učiteljstvo Svete Crkve Katoličke, kroz pastire na čelu s Papom. I čemu pljuvati po mojoj vjeri. Imaš li ti zbog toga koristi kakve? Ili nanosiš Kristu masnice?

Zar ja pljujem po tvojoj vjeri? Ja te molim da mi objasniš kako svoju vjeru BIBLIJOM potvrđuješ, to je sve.

Moja vjera je da Du Sveti djeluje kroz učiteljstvo Svete Crkve Katoličke, kroz pastire na čelu s Papom.
-A DJELUJE LI ON KROZ BIBLIJU? Zašto uopće da čitamo Bibliju (kao što nas ona sama poziva u 2. Timoteju 3:16.17), ako će nam crkveno učiteljstvo sve objasniti, što u njoj piše, a što ne piše? ZAR SE TVOJA VJERA OSNIVA NA LJUDSKOM TUMAČENJU? JESI LI IKAD U ŽIVOTU PROČITAO BIBLIJU?

pa i tvoje je učenje i tumačenje LJUDSKO

kai i tumačenje nekoliko MILIJUNA drugih individualaca reformacije:afro:

Koje moje tumačenje?

HALO, ŠTO JA OVDJE TOLIKO TUMAČIM?

Ja ti kažem da u Bibliji ne piše da je Marija naša majka, da je zagovornica, da je danas živa, da joj se trebamo moliti, da će nam se ukazivati... - NIŠTA OD TOGA NE PIŠE U BIBLIJI!

To nije MOJE tumačenje, to je JASNO KAO DAN!

A ti mi BIBLIJOM dokaži da nisam u pravu.

Samo to te molim.

more_horiz
Prijatelju, Hrki, sad si sam sebi kontradiktoran kada ovo kazes:

pa i tvoje je učenje i tumačenje LJUDSKO

kai i tumačenje nekoliko MILIJUNA drugih individualaca reformacije:afro:

Kazao si da su vasi eminentni teolozi i egzegete ucestvovale na saborima, i da su tu donesene mnoge dogme. To nije bilo ljudsko misljenje ili pak jeste?? Ako jeste, zasto jeste, ako nije, zasto nije?? Individualci su ucestvovali, pa sad to nije bio problem, a citati Pismo je problem??

more_horiz
Pa nitko od katolika ne temelji svoju vjeru na napadanju drugih i ne govori da ja Ellen antikrist zar ne?
Nas se naziva idolopoklonicima i poziva na obraćenej a Katoličku crkvu bludnicom itd.
Sve su to uvrede a onda se čudite kad vam kažemo da ste nas vrijeđali i da vam baš ne vjerujemo da volite sve ljude i da ste dobri itd.
Jednostavno djela ne prate riječi.

Prijatelju Izraele, gde ti zivis kada ovako nesto kazes??? Ciji je sajt www.bible.ca gde se nalaze mnoge dezinformacije u vezi adventista, a i nije jedini sajt?? Pa sta ti mislis da ja nikada nisam citao vase publikacije, sto zvanicne sto nezvanicne, koje govore protiv adventista?? Covece, kakvi sve napadi nisu upuceni na racun adventista, pa nikom nista. I to od strane katolika, koji nas eto, smatraju otpadnicima i hereticima. I to najgorima.

Tacno, dela prate reci, budi siguran da je tako, prijatelju. Ne govorim u tvoje ime i tebi, ali to je fakat. Drago mi je zbog toga, jer to je istina.

more_horiz
Dragi No Nick i Justine (koji si rekao AMEN na njegovu poruku Very Happy ),
prvo, to da sam ja teolog ne drži vodu, jer sam student teologije, i to prve godine, tako da mi teološko znanje nije na nekoj visini, i ovaj izazov koji si mi postavio nije mi nikako lagan.

Napisao si da želiš razumjet katolike. Prvo trebaš razumjet naš stav i odnos prema Bibliji. Ona je nama i uvijek je bila autoritet. Još u 4. stoljeću je rekao sv. Jeronim "tko ne pozna Pismo, ne pozna Krista", a ta izjava govori sama za sebe. Za nas je svo Pismo bogoduho. To znači da je svo Pismo (i svaka knjiga za sebe i Pismo kao cjelina) bogoduho (napisano inspirirano, i također da taj Duh kojim je napisamo djeluje na čitatelja). Jako držimo do Pisma.
Sad dolazi pitanje koje može jako zbunit osobu, a to je što sve spada pod Pismo. Kako prepoznat da je neki tekst svet, tj. da mu je auktor Bog? Tu uskače Crkva. Ona nemože učinit da neko Pismo bude inspirirano, ali ona ima tu ulogu da ih proglasi kanoničnima jer ih je prepoznala i priznala kao inspirirane. To je ono što sam primjetio da dosta protestanata vadi iz konteksta i uzima za argumente da je se Crkva postavila iznad Pisma što nije istina. Kako drugačije prepoznati koje knjige spadaju u kanon? To bi tebe zamolio da mi napišeš No Nick, po čemu ti znaš da knjige koje smatraš svetim spisima to i jesu, i da one koje smatraš da nisu uistinu nisu? Jer, koliko sam ja učio iz povijesti, argument Lutheru što je izbacio Jakovljevu poslanicu je bio taj što je dugo razmišljo o onom naglašavanju djela koje tamo apostol Jakov spominje, i kad Luther nije mogao razumjeti što to znači, nije se poklapalo s njegovom teorijom sola gratia, proglasio ju je sramotnom poslanicom. A to mi nije neki argument.

Dogme u Crkvi donosi naučiteljstvo. One se nedonose preko noći i ima puno čimbenika na temelju kojih se donose. Svakako se uzimaju svjedočanstva brojnih svetaca koji su u ovom konkretnom slučaju gotovo svi od reda iskazivali veliku naklonost pobožnosti prema Gospi. Uzima se vjera naroda u obzir. Ali ne proglašuje se dogmom ništa kontradiktorno Bibliji ili što se na temelju nje nebi dalo naslutiti.
Ovo ti je razmišljanje jednog katolika (mene) o pitanju koje si gore postavio: Crkva je proglasila Mariju da je bez grijeha. To ne znači da je ona prije bila grešna i da je tek tim proglašenjem postala Bezgrešna, nego je uvijek bila Immaculata, ali je po Božjem naumu tek sada proglašena takvom na dobro vjernika. Nije bilo potrebe da se to prije proglasi. Što se tiče dogme o Marijinom uznesenju, to je malo nezgodno prevedeno s latinskog. Latinska riječ accipita (nek me netko isptravi ako sam krivo napisao) bi doslovno značila da je ona primljena, a to i jest bit te dogme: da je Gospa primljena u nebesku slavu. Ta riječ se razlikuje od one korištene za Isusa koji je ascendens što znači uzašao (ponovo nek netko ispravi moj loš latinski). Istina da se u toj dogmi spominje da je ona primljena i tijelom u nebesku slavu, ali zašto ti to toliko smeta? Pa to nije srž onoga što se tu govori.
Spomenuo si da je bilo neslaganja među teolozima. Nije čudno, svak ima pravo na svoje mišljenje, ali kad je dogma proglašena kao takvom, onda se pozivaju svi vjernici na poslušnost. Da me ne shvatiš krivo, nitko nije obvezan na pobožnost prema Gospi, znam dosta gorljivih katolika koji ne štuju Gospu ili je manje štuju, to ovisi o pojedincu. Ja imam svoje razloge zašto mi je toliko važna.

Nadam se da sam barem u nečemu pomogao.

Mariologija - Page 38 31
MIR

more_horiz
Želeo bih da sa ove rasprave skrenem tok na naslov teme, jer o tome treba da govorimo, da o tome ovde raspravljamo, a molio bih pojedine da se uzdrže vređanja i da ako žele mogu dokazivati svoju veru iz Svetog Pisma-jer zato smo i ovde, ako neko želi da se svađa i remeti tok foruma onda je na pogrešnom mestu!

Svako dobro u Gospodu

more_horiz
Marko u svom Jevanđelju opisuje u 3. 21. stihu, da je "rod Isusov" (Marija i braća Nj. vidi 32 stih i dalje) čuo za Nj. da je bio (veliki skup) u nečijoj kući tako da nisu mogli ni hleb/kruh jesti!
A nisu došli njegovi radi nekakvog skupa, već radi toga što je počela da se kuje zavera protivu Isusa-stih 6, pa da ga izvuku iz te propasti u koju je upao! Međutim-ono što me pokreće da se malo više zadržim na ovoj temi a jeste-da su oni (Marija i njegova braća) kazali da je on "izvan sebe" odnosno drugim rečima "skrenuo sa uma" ne bi li ga nekako možda i na taj način odvrgli od onoga što je Njegova misija i bila! U daljem tekstu Isus daje do znanja da On i jeste večni BOG,(vidi stihove), što je i bio jedan glavni uzrok zbog čega su došli, jer se je On gradio Bogom i sebe dovodio u opasnost!
Kada dođemo do 32 stiha i nadalje vidimo da od tog velikog mnoštva ljudi Nj. domašnji nisu mogli da dopru do Nj. a kamoli da ga uhvate (stih 21). Onda oni šalju nekog glasnika da Isus iziđe! Kaže se da je došo neko važan u posetu, mnogo važan, mati i Nj. braća! Kako se Isus ponaša-pogledajmo: "ko je mati moja i braća moja? I pogledavši oko sebe na narod koji seđaše reče: evo mati moja i braća moja. Jer ko izvrši volju Božju onaj je brat moj i sestra moja i "mati moja"! Dakle Isusova majka je imala mesto u životu Isusa Hrista, ali samo kao žena ako bude tvorila volju Božju! Iz ovog primera vidimo da nije uvek tvorila ono što je bila volja Božja, možda je nesvesno bilo ali Isus je isto Petru kazao "idi od mene sotono" jer ga je i on jednom prilikom odvraćao da ne ide na taj put!

Dragi prijatelji, braćo i sestre-ne mojte mi zameriti na ovom tekstu, možda je pogrešno protumačeno sa moje strane, ali ja to ovako vidim! U suprotnom možemo diskutirati i razmenjivati mišljenja! Jer ako želimo da budemo Nj. braća, sestre pa i mati, onda trebamo da slušamo i sledimo "Volju Božju", ako to ne činimo nismo ništa od onoga što je Hrist naveo! Tu smo da razmenjujemo gledišta a ne da vodimo rat vređanja!

Svako dobro u Gospodu!

descriptionMariologija - Page 38 EmptyMajko Božja Marijo moli za nas

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Pa nitko od katolika ne temelji svoju vjeru na napadanju drugih i ne govori da ja Ellen antikrist zar ne?
Nas se naziva idolopoklonicima i poziva na obraćenej a Katoličku crkvu bludnicom itd.
Sve su to uvrede a onda se čudite kad vam kažemo da ste nas vrijeđali i da vam baš ne vjerujemo da volite sve ljude i da ste dobri itd.

Prijatelju Izraele, gde ti zivis kada ovako nesto kazes??? Ciji je sajtI to od strane katolika, koji nas eto, smatraju otpadnicima i hereticima. I to najgorima.

Tacno, dela prate reci, budi siguran da je tako, prijatelju. Ne govorim u tvoje ime i tebi, ali to je fakat. Drago mi je zbog toga, jer to je istina.

Kad sam rekao nitko od katolika mislio sam na ovaj forum.
Svakom je vidljivo da ovdje neki (adventisti i protestanti) svoju vjeru prezentiraju na način da pljuju po Mariji. Čak joj i ime pišu malim slovom. Papa je antikrist uvijek u svakom drugom postu.
E sad ti meni predbacuješ zašto tamo netko naziva adventiste hereticima.
Ja cijenim članove ko takve i neke adventiste iznimno poštujem jer su pokazali velike moralne vrijednosti kojih sam nedostojan.
Ali na ovakvo divljačko raspravljanje kad se Justin vičući obrušava i bahato traži objašnjenja, ja jednostavno ne pristajem. Pa Biblija kaže da se poštuje starije.
Dakle držimo se nas samih i našeg dejlovanja ovdje.

Marijo budi nam na pomoći da se razumijemo i poštujemo.
Zagovorom kod svog Sina razmekšaj grudi kamene za ljubav Gospodnju koji umrije za sve nas.
Amen.

Zadnja promjena: ; pet 20 tra 2007, 09:33; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Marija
je na Božju ponudu izrekla svoj DA. Ovaj pristanak živjela je u svakodnevici.
Prepoznajmo u Marijinu životu svoj život, u njezinom DA svoj DA!

Začeće Isusovo donijelo joj je veliku radost: u svom
tijelu nosi Sina Božjega. Ali i nesigurnost: Josip se želi povući od nje. I
teškoće: Nazarećani neće dobro shvatiti djevojku u drugom stanju. Njezin dobar
glas je ugrožen. Na sve to rekla je DA.

Marija je čula za milost danu Elizabeti. Žuri se dati joj
svoju radost i primiti njezinu; ide je poslužiti. Susret Marije i Elizabete
tipični je susret osoba u Duhu Božjem: obostrano darivanje. Elizabeti je
izrekla svoj DA.

Isusovo rođenje bilo je ushit radosti: gleda svoje i
Božje dijete, Čežnju čovječanstva. Ono je bilo popraćeno mnogim neugodnostima:
putovati pred porod tri dana. negostoljubivi Betlehemci. Marija rađa Isusa u
hladnoj, prljavoj, smradnoj štali. Na sve izriče svoj DA.

Prikazanje Isusa u hramu bio je njezin čin osobnog
predanja Bogu. Ona Bogu predaje Srce svoga srca. Riječi starca Šimuna ranjavaju
je poput mača: Isus, Prva Ljubav svijeta bit će odbačen. Oni koji ga odbacuju
propast će. A on ih je došao spasiti. Je li to moguće? Ona izriče DA.

Poklon Mudraca otkriva Isusa kao Spasitelja svijeta.
Kraljevi se klanjaju, prinose darove. Marija gleda sve duše koje će se dati
Spasitelju svijeta na raspolaganje. Sretna je. Izgovara svoj DA.

Herod u svom častohleplju i vlastoljublju želi Isusa
ubiti. «Ovaj je postavljen na propast...» Marija pred nasiljem bježi u progonstvo
i osjeća gorčinu tuđine. Prihvaća je: DA.

Život u Nazaretu, među Nazarećanima, nije bio lak. Svoj
nježni svijet živjela je u sivoj svakodnevici i u trnju ljudske krutosti i
sebičnosti, ali uvijek sa svojim DA.

Isus je ostao u hramu. Bolan trenutak, jer je ostala bez
njega. Utješan događaj jer je Isus uživao biti kod svog Oca. Neka Bude! DA,
Oče!

Kada je Marija imala oko 45 godina Isus je napustio
Nazaret. Pratila ga je molitvom i žrtvom. Radovala se s njime, žalostila,
strahovala... i uvijek izgovarala svoj DA..

Na svadbi u Kani očitovala se njezina uloga u Crkvi, u
životima ljudi: Isusu govori: "Nemaju vina!", a ljudima: "Što
vam god rekne, učinite!" – Isusu uvijek recite DA!

Sukob Isusa proroka s Nazarećanima i pokušaj da ga ubiju,
duboko ranjava njezino srce. Isusa osporavaju, odbacuju oni među kojima je
živio, za koje je radio. "... njegovi ga ne primiše" - zapisat će sv.
Ivan. I na ovu krutost Marija ima samo jednu riječ: DA, Oče!

Marija s Isusom dijeli najgorče trenutke života: u
Getsemaniju, na križu. U duhu jedno s Isusom govori: "Oče, neka bude Volja
tvoja!" Tako završava svoj: «Neka mi bude po riječi Tvojoj!»

Sluša Isusove riječi:"Ženo, evo ti sina!..."
Gleda Ivana koga joj Isus daje namjesto sebe: "Evo ti majke!" i
izgovara svoj DA.

Uskrsno jutro je pobjeda života, Kraljevstva Božjega.
Povezanu s Isusom kao kćerku Boga, kao majku Sina, kao zaručnicu Duha Isus je
uvodi u nebeski, Božanski svijet. Plod je to njenog DA.

Marija okružena Isusovim učenicima moli dar Duha. Po Duhu
je začela tjelesnog Isusa. Po Duhu sada se začinje i rađa mistični Isus, Crkva.
Ona je u srcu Crkve kao njezina Majka.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Prijatelju Izraele, gde ti zivis kada ovako nesto kazes??? Ciji je sajtI to od strane katolika, koji nas eto, smatraju otpadnicima i hereticima. I to najgorima.

Kad sam rekao nitko od katolika mislio sam na ovaj forum.
Svakom je vidljivo da ovdje neki (adventisti i protestanti) svoju vjeru prezentiraju na način da pljuju po Mariji. Čak joj i ime pišu malim slovom. Papa je antikrist uvijek u svakom drugom postu.
E sad ti meni predbacuješ zašto tamo netko naziva adventiste hereticima.
Ja cijenim članove ko takve i neke adventiste iznimno poštujem jer su pokazali velike moralne vrijednosti kojih sam nedostojan.
Ali na ovakvo divljačko raspravljanje kad se Justin vičući obrušava i bahato traži objašnjenja, ja jednostavno ne pristajem. Pa Biblija kaže da se poštuje starije.
Dakle držimo se nas samih i našeg dejlovanja ovdje.

Marijo budi nam na pomoći da se razumijemo i poštujemo.
Zagovorom kod svog Sina razmekšaj grudi kamene za ljubav Gospodnju koji umrije za sve nas.
Amen.

Izraile, žao mi je što ove rasprave osobno doživljavaš. Poštujem te i cijenim, kao što sam ti u nekoliko navrata i napisao, i žao mi je ako sam te ičim povrijedio. Nije mi bila namjera da "pljujem" po Mariji, nego sam samo postavljao legitimna pitanja, na temelju Biblije. Zar ovaj topic tomu i ne služi?

A što se tiče nepoštivanja starijih - ispitaj malo svoje postove, pa vidi tko je prvi počeo koga NEPOŠTIVATI, te tko je pokazao veću zrelost!

more_horiz
Marija
je u odnosu između Boga i ljudi – posrednica; bliska nebeskom Ocu
– ponizna službenica; bliska Božjem Sinu – ljubazna majka;
bliska Duhu Svetomu – vjerna zaručnica; bliska, dakle, Presvetom
Trojstvu – aktivna suradnica. Time je Marija vrhunac svega
stvorenog svijeta, i sve što ona jest – u sebi, ona je to u
funkciji prema nama: za nas – posrednica, zagovornica, pomoćnica,
majka. Prema tome, Marijin lik zadire duboko u ontičko-metafizičko
poimanje svijeta otvarajući nam "marijansku perspektivu".

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Marija
je u odnosu između Boga i ljudi – posrednica; bliska nebeskom Ocu
– ponizna službenica; bliska Božjem Sinu – ljubazna majka;
bliska Duhu Svetomu – vjerna zaručnica; bliska, dakle, Presvetom
Trojstvu – aktivna suradnica. Time je Marija vrhunac svega
stvorenog svijeta, i sve što ona jest – u sebi, ona je to u
funkciji prema nama: za nas – posrednica, zagovornica, pomoćnica,
majka. Prema tome, Marijin lik zadire duboko u ontičko-metafizičko
poimanje svijeta otvarajući nam "marijansku perspektivu".

Piše li išta slično u BIBLIJI?

more_horiz
Borba za vjeru nije laka. Dalek je put do
susreta s beskonačnim Bogom. Tko nam može pomoći da se taj susret
ostvari? Vjerni narod kaže da put ka Kristu vodi preko Majke Božje.

Bog daje svakom čovjeku jedno poslanje, jedan zadatak. Bitno poslanje
Majke Božje sastoji se u tome da bude majka Kristova i da svijetu pokaže
put ka Kristu. To je neizmjerno težak zadatak: da devet mjeseci nosi
Boga pod svojim srcem, da ga dirne, da ga njeguje, da ga ljubi, da Boga
pokloni svijetu, da brine o Bogu i za Boga. Vrlo duboka vjera potrebna
je za to poslanje, vrlo veliko požrtvovanje, velika predanost (ali narod
vjernih od prvih početaka kršćanstva vidio je u Mariji više nego samo
majku čovjeka Isusa). Ona nije samo majka čovjeka Isusa, nego i Majka
Božja. To je sigurna nauka vjere.

Narod vjernih vidi u Mariji još i više: naziva je Majkom Crkve, jer ta
Crkva i nije ništa drugo nego Krist koji i dalje živi, njegovo
tajanstveno, mistično tijelo u kojemu je on prisutan.

Mnogi kršćani zastupaju mišljenje da je to sveobuhvatno Marijino
majčinstvo objavljeno pod križem Kristovim. Tu je od svih učenika bio
prisutan jedini samo apostol Ivan. Svi ostali su se u strahu razbježali.
Ivan stoji pod križem Isusovim kao zastupnik cijele Crkve. Kristove
riječi Mariji ne odnose se samo na Ivana, nego na cijelu Crkvu: »Ženo,
evo ti sina! zatim reče učeniku: evo ti majke!« Marija je majka cijele
Crkve.

Ako je Marija zaista majka cijele Crkve, mističnog tijela Kristovog,
tada je ona i majka svakog kršćanina. Jer svaki je kršćanin ud onog
tajanstvenog tijela Kristovog. Marijino poslanje odnosi se na svakog
pojedinačnog kršćanina: i nama onda donosi Krista. Krist se mora i u
nama roditi. »Krist u nama«: to je božanski život u nama, to je milost u
nama. Marija je majka kršćanstva. Majka svakog pojedinog kršćanina: to
su misli iz prve, stare Crkve.

Iskustvo potvrđuje ovakvo shvaćanje. Narod vjernika izražava svoju vjeru
u bezbrojnim molitvama punim povjerenja, da je Marija naš put ka Kristu,
naša zagovornica, naša Majka. Iskustvo kršćanstva je pokazalo da molitva
Majci Božjoj može isprositi da kršćanin ostvari duboku vjeru u Krista.

Neki se plaše da će se molitvama Mariji Krist istisnuti iz središta
religioznog mišljenja. Međutim iskustvo nam pokazuje nešto sasvim drugo:
upravo učitelji susreta s Bogom, sveci, poštivali su Majku Božju
najsrdačnije i najintenzivnije. To ih štovanje nije udaljilo od Krista,
nego je upravo vodilo ka najintimnijem ujedinjenju s Kristom, koji od
čovjeka stvara sveca. Marija nije smetnja, zapreka, nego put ka Kristu.
Obrnuto, sve kršćanske frakcije, koje su iz ovog razmišljanja istisnule
Mariju, na kraju više ili manje izgube i Krista: njihovi tabernakuli su
prazni, a često je uzrdmana čak i njhova vjera u božanstvo Kristovo.

Tvoje će nastojanje pokazati je li i za tebe Marija stvarno put ka
Kristu; put pune vjere u Krista; put punog pokoravanja Kristu.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Vjerni narod kaže da put ka Kristu vodi preko Majke Božje.

A gdje to piše u Bibliji? I zašto to sam Krist nikad nije rekao? Zašto Pavao kad je rekao da je Krist "jedini posrednik između Boga i ljudi" (1. Timoteju 2:5), nije spomenuo i Mariju? Zašto nje apsolutno nigdje u Bibliji nema, kad se govori o posredovanju? Evo što je Krist o ovome rekao: "Nitko ne može doći k meni, ako ga ne privuče Otac koji me posla"! Zašto nije spomenuo i majku?? Zar to nije čudno? Zašto se Majka u tom kontekstu nigdje u Bibliji ne spominje? Zašto nije napisana S VELIKIM SLOVOM? Zašto takvoj Mariji nema ni traga u Bibliji?

Izrail je napisao/la:
Ivan stoji pod križem Isusovim kao zastupnik cijele Crkve. Kristove
riječi Mariji ne odnose se samo na Ivana, nego na cijelu Crkvu: »Ženo,
evo ti sina! zatim reče učeniku: evo ti majke!« Marija je majka cijele
Crkve.

"Kod Isusova križa stajale njegova majka i sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija iz Magdale. Kad Isus opazi majku i blizu nje učenika kojega je osobito ljubio, reče majci svojoj: 'Ženo, evo ti sina!'. Zatim reče učeniku: 'Evo ti majke!' I od tog je časa učenik uze u svoju kuću." (Ivan 19:25-27)
Što vidimo da se ovdje dogodilo? Izvještaj uopće nije kompliciran. Dirljiv jest, ali ne dirljiv u smislu u kojemu to Katolici tumače. Dirljiv je u tom smislu, da Marija gleda svoga sina kako pati na križu, gleda Ga kako umire! Možemo li zamisliti kakva bol je to morala biti za nju? Ja to ne mogu baš najbolje razumjeti, jer nikad nisam imao sina, a nisam ni žensko, da bih mogao biti majka... Majke su emotivnije od očeva, a također su i jače vezane uz svoju djecu, jer su ih rodile... Upravo zato ju Isus sada, u ovim teškim, kriznim trenucima, u trenucima velike tuge - stavlja pod skrb svog ljubljenog učenika Ivana, koji je bio u tom trenutku pokraj nje. Nakon što ih je Isus tako povezao, koristeći dvije kratke rečenice, od kojih Mu je svaka vjerojatno zadavala veliku bol dok ih je izgovarao, budući da je bio prikovan na križ - Ivan je shvatio Isusovu brigu i molbu, i uzeo njegovu majku kod sebe. Barem je to mogao učiniti za svog dragog prijatelja, učitelja i spasitelja... I sigurno je to učinio drage volje.

Izrail je napisao/la:
sve kršćanske frakcije, koje su iz ovog razmišljanja istisnule
Mariju, na kraju više ili manje izgube i Krista: njihovi tabernakuli su
prazni, a često je uzrdmana čak i njhova vjera u božanstvo Kristovo.

Vjera u Kristovo božanstvo više je uzdrmana kod onih, koji Mariju dižu do razine božanstva, ili nekakvog polu-boga.

Izrail je napisao/la:
Tvoje će nastojanje pokazati je li i za tebe Marija stvarno put ka Kristu; put pune vjere u Krista; put punog pokoravanja Kristu.

"'Gospodine' - reče mu Toma - 'ne znamo kamo ideš. Kako bismo mogli poznavati put?' 'Ja sam put, istina i život' - reče mu Isus - 'Nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni. Kad biste mene poznavali, poznavali biste i Oca mog. Vi ga već sada poznajete i vidjeli ste ga!" (Ivan 14:5-7)

more_horiz
Biblija se često poziva na propovijedano Evanđelje, usmenu Predaju koja
je prethodila (i ujedno prati) onu pismenu. Ako je Biblija jedini izvor
objave, tada prvi naraštaji kršćana nisu imali objave, budući da nisu
imali Bibliju, odnosno, točnije, Novi Zavjet. No, istina je da su imali
Riječ Božju: naučavali su im je Apostoli i njihovi nasljednici.

Postoje doktrine o Mariji koje se izričito ne spominju u Pismima, ali
su nam došle po Svetoj Predaji, kao vjerni iskazi vjerovanjâ i praksi
Crkve koju je utemeljio Isus Krist. Katolici često govore o Pismima i
Predaji kao izvorima objave. No, možda bi bilo točnije govoriti o
Pismima u Predaji, budući da je svako vjerodostojno učenje - bilo ono
usmeno ili pismeno - koje nam je došlo od Apostolâ po njihovim
nasljedovateljima, dijelom Svete Predaje, baštine Gospodina našega
Isusa Krista.

Ali o svemu tome smo pisali i brat Hrvoje pogotovo.
Mir tebi i hvala što ne vičeš.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Biblija se često poziva na propovijedano Evanđelje, usmenu Predaju koja
je prethodila (i ujedno prati) onu pismenu. Ako je Biblija jedini izvor
objave, tada prvi naraštaji kršćana nisu imali objave, budući da nisu
imali Bibliju, odnosno, točnije, Novi Zavjet. No, istina je da su imali
Riječ Božju: naučavali su im je Apostoli i njihovi nasljednici.

Postoje doktrine o Mariji koje se izričito ne spominju u Pismima, ali
su nam došle po Svetoj Predaji, kao vjerni iskazi vjerovanjâ i praksi
Crkve koju je utemeljio Isus Krist. Katolici često govore o Pismima i
Predaji kao izvorima objave. No, možda bi bilo točnije govoriti o
Pismima u Predaji, budući da je svako vjerodostojno učenje - bilo ono
usmeno ili pismeno - koje nam je došlo od Apostolâ po njihovim
nasljedovateljima, dijelom Svete Predaje, baštine Gospodina našega
Isusa Krista.

Ali o svemu tome smo pisali i brat Hrvoje pogotovo.
Mir tebi i hvala što ne vičeš.

Nisi mi odgovorio na Ivana 19:25-27.
Nije li Biblija jasna ovdje? Nije li katoličko tumačenje ovog događaja toliko hrabro, da bi se moglo reći da je "bezobrazno hrabro"?

Što se tiče ovog tvog posta, off-topic si, ali prebaci to pitanje na temu "učiteljstvo". Hvala.

more_horiz
Nije Marija radi sebe, nego radi Krista uzdignuta do najviše
kvalitete milosnog odabranja. Nije predodređena općom širinom, nego visinom
vrhunskog predodređenja Bogorodice. Njezino se odabranje uklapa u cijelo djelo
spasenja tako da se nalazi u središtu Božjih spasotvornih planova. Kad Sabor
veli da je predodređena zajedno s utjelovljenjem Riječi, izriče glavni razlog
njezina uzvišenja. Pio IX. u enciklici »Ineffabilis Deus«, opisujući Marijino
bezgrešno začeće, veli: »predodređen je početak Marijin i utjelovljenje
božanske Mudrosti«. Samo je Bog mogao sebi odabrati majku po svojem ukusu i
tako je oblikovati da bude dostojna Mati Sina Božjega. I ostale vjerske istine
o Mariji pripadaju istom obzorju njezine predodređenosti za
Krista. Ništa nije dobila neovisno o Kristu. Svi su njezini naslovi kojima
nadvisuje sve stvorove potekli iz Kristove veličine »po kome je sve stvoreno«
(Iv 1, 30).

more_horiz
o ulozi i vrijednosti BDM postoji pisano i u jednom od najvećih remek dijela svjetske književnosti "BOŽANSTVENOJ KOMEDIJI"

Pri kraju ovog treceg, najuzvisenijeg dijela Bozanske komedije posebno mjesto zauzima Blazena Djevica Marija. Pjesnikov prikaz Nebeske Kraljice prozet je dubokim postivanjem i iskrenom ljubavlju prema Isusovoj Majci. Neizrecivu ljepotu Blazene Djevice Marije pjesnik docarava opisom Marije kao miline ociju svih svetaca. S istim ushicenjem i zarkom ljubavlju Marijinu drazest promatra i pjesnik, zajedno sa sv. Bernardom, koji je miljenik i najveci stovatelj Bogorodice.

Za ostvarenje konacnog, posljednjeg cilja pjesnikova misticnog putovanja, a to je vidjenje Najviseg Blazenstva, tj. samoga Boga, Marija je kljucna posrednica i zagovornica kod Boga. Naime, Bog uvijek uslisava Marijin zagovor, zato sto Mariju ljubi kao svoju kcer, a stuje kao svoju majku.

Uzdizanje pogleda ka Bogu vodi preko Djevice Marije, jer Marijino lice najvise slici Kristovu licu, i stoga promatranje bistrine Marijina lica pripravlja za vidjenje Krista (Raj, XXXII, 85-87).

Tako je pjesnik, prateci Marijine milostive oci, upravio svoj pogled k vjecnome Svijetlu. U susretu pjesnikova pogleda s Vjecnim Svjetlom pjesnikov vid nije bio zaslijepljen, nego je, naprotiv, snaga pjesnikova vida postajala cistija i jasnija, dok je ponirao u tajnu Vjecnoga Boga. I na vrhuncu svoga misticnog vidjenja pjesnik je spoznao da je Bog Ljubav, koja pokrece Sunce i ostale zvijezde (Raj, XXXIII, 145). Govor o Mariji u Bozanskoj komediji, klasicnom i velicanstvenom spjevu svjetske literature zacijelo je bio nadahnut biblijskim likom Marije i kasnijim krscanskim, teolosko-vjernickim razmisljanjem o Marijinoj ulozi u Bozjem planu spasenja i u Kristovu djelu otkupljenja. Ovaj nadahnuti govor pjesnika Dantea toliko je snazan i univerzalno-vjernicki istinit, da poput svih klasicnih djela, nadilazi vlastito vrijeme i prostor, i nastavlja oslovljavati pokoljenja kasnijih citatelja. Stovise, suvremeni dokumenti Uciteljstva cesto, kada govore o Mariji preuzimaju neke nezaboravne, poetsko-vjernicke tvrdnje o Djevici Mariji iz Danteove Bozanske komedije. Tako je papa Pavao VI. u svojoj enciklici Marialis cultus (Marijansko stovanje) iz 1974. citirao Dantea u broju 56, gdje govori o Marijinoj nebeskoj slavi koja sluzi na cast svemu ljudskom rodu jer je „ona ... ljudskoj naravi dala toliko dostojanstvo da se njezin Stvoritelj nije ustrucavao sebe uciniti njezinim stvorenjem“ (La Divina Commedia, Paradiso, XXXIII, 4-6). Papa Ivan Pavao II. u br. 10 enciklike Otkupiteljeva Majka (Redemptoris Mater) iz 1987., u kontekstu otajstva Marijina bogomajcinstva, komentirao je liturgijski himan koji Mariju naziva „Roditeljkom svojega Roditelja” uz pomoc slicnih rijeci koje Dante donosi kao molitvu svetog Bernarda, a koji Mariju oslovljava s „Djevice Majko, Kceri svoga Sina!” (Divina Commedia, Raj XXXIII, 1).

more_horiz
Marija u
visokom religioznom smislu kći Siona jer je iz doma Davidova, koji
sagradi dvor na Sionu, jer je izrasla iz vjere Izraelove, a taj je narod
pjesnički predstavljen kao kći Siona. No glavni je razlog što je Marija u ime
Izraela dočekala i primala Mesiju – Kralja. U Mariji se prvoj nastanio utjelovljeni Bog Izraelov pa njoj
doslovno odgovara Sefanijino proroštvo: »Kralj Izraelov u sredini je tvojoj.«
Proročka radost mesijanske nade njoj je prvoj stigla kao ispunjenje: »Raduj se,
milosti puna!« Od te radosne vijesti Marija je zapjevala svoj zanosni Magnificat kličući u ime Siona
i svega naroda kćeri Sionske. Ako je ona poosobljeni Izrael pred Mesijom, onda
je i nasljednica proročke radosti zbog Mesijina dolaska. U njoj se prvoj
ispunjava riječ: »Raduj se, kćeri Sionska...!« K njoj Jahve dolazi »usred tebe prebivati«.

Bože kako je lijepo imati Majku.
Pa braćo protestanti gdje vam je srce kad ju ne poznate.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply