No Nick je napisao/la:Totus Tuus, gledaj moje misljenje.
Sasvim je normalno i konstruktivno pitanje koje je postavio Justin. Zasto se nigde ne pominje bezgresnost BDM u Bibliji, zasto takva dogma nije zvanicno postojala do 19 veka, ako se ne varam?? Sta je sprecavalo katolicku crkvu da to tada nema dogmu o njenom bezgresnom stanju, i jos vise, zasto je dogma o njenom vaznesenju nastala, odnosno zvanicno prihvacena tek u 20 veku, na II vaticanskom Koncilu, ako se ne varam (slobodno me ispravi ako cak gresim)?? Zar tako vazna dogma RKC da bude vekovima i vekovima po strani??
Nema ni smisla ni logike.
Da me pogresno ne razumes. Ono sto ja zelim (doduse, to se cesto ne vidi) jeste da skapiram drugu stranu, kako ona vidi odredjeni problem, sta god. Ne sta ja mislim o tome, to nije najrelevantnije, to dolazi tek nakon toga kada razumem kako, u ovom slucaju vi, razumete dogmu o BDM. Kada to razumem, onda mogu evaluirati, jer ta dogma ima previse rupa. Ako si katolicki teolog, kao sto sam vec negde ovde zapazio da te je neko tako etiketirao, onda bi trebao znati da i medju samim kat. teolozim je postojao sukob, odnosno neslaganje po pitanju ovih dogmi. I sami kat. teolozi ce ti reci isto sto ovde pokusava Justin-ne postoji takva dogam u Bibliji, nema bas nikakvog nagovestaja o tome. Jednostavno, deo je tradicije, sa tim se i ja mogu sloziti, ali kada je u pitanju Biblija-takva nauka/ucenje/dogma nema mesta. I to je to.
E sad, ako pokusavas da na temeljima Biblije tako nesto da dokazes, onda se kreces u suprotnom pravcu od onog u kom je ona nastala. Sta ovim mislim?
Pa, nezgodna je stvar nametati Bibliji odredjeni kontext. Mislim da je ona isuvise jasna po tom pitanju. Npr., gde god se pominje Marija, uvek se od strane RKC moze davati kontext, sto je cesto pogresna stvar. Uzmi primer koji je Justin dao, iz Evandjelja po Ivanu i dogadjaju oko krsta-gde tu mozes bilo sta drugo zakljuciti, osim onog sto je i Justin rekao, na osnovu Isusovih reci?? Cak joj nije ni "majka" rekao, a ako si iskren prema textovima, onda si sigurno zapazio da nigde u evandjelju je Isus nije oslovio sa "majka"! A to mnogo toga govori, da sad ne duzim temu.
I ne znam ima li potrebe reci da najranija tradicija nije nikada pridavala znacaj BDM kakav je ona kasnije dobila?? I to treba uzeti u obzir kada se prica o ovome.
Hajde samo da budemo realni, bar koliko mozemo i koliko znamo, prema cinjenicama. Niko ne trazi ni od koga da postane adventista, katolik, sta god drugo, ja bar to ne vidim tako. Ali hajde samo da budemo objektivni i realni.
Pozdrav.
Potpisujem sve. Amen, brate No Nick!