Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 36 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Također Isus kaže da će nam dati Duha Svetoga, ali nigdje ništa ne da niti naslutiti o Mariji!
NIJE LI OVO MALO ČUDNO?

Čudno je to što zaboravljaš njegove riječi ispod križa Evo ti majke.
Čudno je kako ti ja sad nestalo doslovno tumačenje Biblije.

Molim te da prestaneš tvrditi da sam zagovornik DOSLOVNOG TUMAČENJA Biblije, jer to nije istina. Nije od tebe u redu, da širiš na forumu ovakve neistine o meni, brate!

Što se tiče Isusovih riječi: "Evo ti majke", baš bih volio čuti tvoje tumačenje toga, Izraile! Već sam čuo nekoliko katoličkih tumačenja... Ali definitivno, kad je ta Isusova izjava u pitanju - tu sam za DOSLOVNO tumačenje! A doslovno tumačenje je da je Isus svoju majku i svog ljubljenog učenika povezao, tako da jedno druge tješe, u tom kriznom periodu, kad se od Njega moraju rastati. Ne smijemo zaboraviti da je i Mariji rekao: "Evo ti sina!" ŠTO TO ZNAČI? Jer, ako je na temelju izjave "Evo ti majke", Marija majka svih ljudi - tada je na temelju izjave "Evo ti sina", Ivan sin svih ljudi! Smile

more_horiz
Justin je napisao/la:
Totus Tuus je napisao/la:
Ok, kad je Isusa netko upitao "Učitelju dobri, što mi je...", on mu je rekao "Što me zoveš dobrim, ta samo je Bog dobar!"
U jednom Evanđelju govori ne ponesite ni kese ni štapa i samo jednu haljinu, u drugom "da niste imali više od dvije haljine"........
Sam si napomenuo u jednoj drugoj temi da treba gledati na cjelokupnu poruku Biblije i u tom kontekstu tumačiti određeni citat. Piscu poslanice Hebrejima nije bila nakana tu iznijet matematičku izjavu o kojoj visi cijeli ustroj kozmosa, nego je htio jednu određenu poruku prenjeti vjernicima. Mislim da je najbolja analogija za to onaj citat kad Isus govori "a o tom času nezna nitko, niti Sin, nego samo Otac"... Ovdje on nije donio definiciju Sina tom izjavom, nego je htio reći: nemožete znat kad je kraj svijeta, nego čitajte znakove vremena.
Ajd brate, pa ti si teolog Very Happy

Totuse, molim te barem ti nemoj muljati i filozofirati. Molim te na koju foru povezuješ ove citate s onim što sam ja citirao... Daj nemoj biti smiješan.

Jasno piše da je u svemu Krist bio iskušan kao i mi, samo s jednom razlikom - ON NIJE SAGRIJEŠIO! E pa sad je samo pitanje da li u ovo "mi" spada i Marija, ili ne!
Također u Rimljanima 3:23 piše da su SVI sagriješili i opet je samo pitanje da li u ovo "svi" spada i Marija!

A ja stvarno ne vidim što ti hoćeš reći s tim citatima koje si dao, da je samo Bog dobar, i te nedosljednosti što si naveo... HEJ, PA ŠTO TI ŽELIŠ REĆI - DA ISUS NIJE BIO BEZGREŠAN? ILI DA EVANĐELJA NISU BOŽJA RIJEČ? Stvarno si off-topic...

Božja Riječ je jasna!!! I Totuse, da znaš da si me sad razočarao. Može te biti sramota što pokušavaš izokrenuti Bibliju onako kako tebi paše! Hajde objasni do kraja što si htio reći s onim navodima, molim te!

Totuse, TI SI TEOLOG. Molim te pitaj svoje autoritete, da li u ove izjave koje sam naveo, trebamo svrstati i Mariju, ili ne. Pitaj ih na osnovu čega Katolici vjeruju da je ona bezgrešna.

BIBLIJA tvrdi da su SVI LJUDI GREŠNICI. Mislim da ne trebamo biti posebno pametni i mudri da to shvatimo...

Otvorite oči, ljudi i pogledajte ima li ijednog pravednog od ljudi, osim Isusa Krista! ŠTO BIBLIJA KAŽE O TOME?

Zastupate li učenje Božje Riječi, ili svoje Crkve? Priznajte sada i pokajte se za svoju oholost, što izvrćete Božju Riječ.

I ako ćete me zbog ovoga nazivati oholim, zovite me kako hoćete. Ako ćete me mrziti zbog toga što zastupam Božju Riječ, tada me mrzite. Ali ja vas ne mrzim i ja nemam protiv vas ništa. Samo mi je žao kad vidim kako pljujete po Bibliji.

Ispričavam se što sam bio nejasan u svom postu. Ono što sam htio reći je da treba gledati poruku Biblije cjelovito, i u tom kontekstu tumačiti određeni dio koji nam je možda nejasan i čak sablažnjujuć ako ga idemo gledati izolirano. Ovi citati koje sam navodio mogu svi djelovati čudno izvan konteksta cijele Biblije, kao na primjer kad Isus reče "zašto me zoveš dobrim, pa samo je Bog dobar", iz toga bi se moglo zaključit da Isus nije Bog, ali znamo da on to nije htio reć, i da Biblija nema uvijek matematičku točnost, nego istinu, što su dvije različite stvari. Nemožeš ti dedukcijom gledat "Svi su sagriješili", znači i Marija. To nije bilo na pameti Pavlu kad je to pisao.
Eto, molim te sad u ovom svijetlu proćitaj što sam napisao.

Mir i Dobro!

more_horiz
Da, to je vaša logika, Totuse. Ja tu logiku poštujem, jer vidim da si iskreno u to uvjeren.

Upravo zato sam se više bazirao na Hebrejima 4:15, gdje kaže da je Isus bio u svemu iskušan kao i mi, osim grijeha. Zašto barem ovdje Pavao ne spomene (barem onako usput), da je i Marija bila bez grijeha, te da je i ona posrednica na Nebu za nas?

Gledaj, znam da ćeš sad reći da ista logika vrijedi i ovdje, ali molim te, brate Totuse, da se stvarno iskreno zamisliš, i da posvetiš barem 5 minuta razmišljanju o tome, kako je moguće da Biblija nigdje ne spominje ništa, što bi moglo potvrditi katoličku nauku o Mariji? Kako možeš biti toliko siguran da je ta nauka točna, na temelju čega? Jer, ti barem znaš koliko je to važna nauka... Molim te da otvorena uma i srca duboko razmisliš o ovim stvarima, o učenjima Katoličke Crkve koje nemaju veze s Biblijom... Jer, ako ta nauka nije točna- što misliš, kako se Isus sada osjeća, dok se ti moliš Mariji, dok ti uzvisuješ Mariju, dok tisuće ljudi slavi Mariju i dobiva vizije Marije... Razmisli, ako ta nauka nije točna -tko uopće te vizije stvara? Prouči 2. Solunjanima 2. poglavlje, molim te. Zamisli se nad tim. To ti pišem zato da ne budeš zaslijepljen naukom svoje crkve, nego da daš Bogu i Njegovoj Riječi šansu da ti kažu pravu istinu, tako da jednog dana kad Isus dođe, ne doživiš Njegov tužni pogled i riječi: "Žao mi je, ja sam te zvao, ali ti nisi htio čuti moj glas...". To ti pišem kao prijatelj i brat.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Molim te da prestaneš tvrditi da sam zagovornik DOSLOVNOG TUMAČENJA Biblije, jer to nije istina. Nije od tebe u redu, da širiš na forumu ovakve neistine o meni, brate!

Ma ne širim ja ništa nego jsam na temelju tvog samovoljnog tumačenja zaključio da ju tumačiš kako ti paše.
Isto tako primjećujem veliku dozu oholosti u tvojim istupima pa budući je bludnost kazna za grijeh ja ti savjetujem kao nešto stariji da se čuvaš tog grijeha.
Dakle ne optužujem te ali ti ćeš znati jesi li mu sklon ili nisi.
I ne namjeravam se s tobom natezati oko Biblije i Teologije.
Pisat ću o temi skroz.

descriptionMariologija - Page 36 EmptyTVO

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Ma ne širim ja ništa nego jsam na temelju tvog samovoljnog tumačenja zaključio da ju tumačiš kako ti paše.
Isto tako primjećujem veliku dozu oholosti u tvojim istupima pa budući je bludnost kazna za grijeh ja ti savjetujem kao nešto stariji da se čuvaš tog grijeha.
Dakle ne optužujem te ali ti ćeš znati jesi li mu sklon ili nisi.
I ne namjeravam se s tobom natezati oko Biblije i Teologije.
Pisat ću o temi skroz.

Brate, da je tebi doista stalo do mene, poslao bi mi ovaj post u privatnoj poruci.

Što se tiče tvojih zaključaka o meni - kao što i sam kažeš, to si TI zaključio. To je TVOJE, SUBJEKTIVNO mišljenje.

Što se tiče toga da se ne namjeravaš sa mnom "natezati" oko teologije - misliš li da se ja želim natezati oko teologije?
Molim lijepo, ja samo iznosim jasnu biblijsku istinu. A Biblija o Mariji ne kaže ništa u tom smislu, u kojemu ti to pričaš. Suoči se s tom činjenicom.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Molim lijepo, ja samo iznosim jasnu biblijsku istinu. A Biblija o Mariji ne kaže ništa u tom smislu, u kojemu ti to pričaš. Suoči se s tom činjenicom.

Eto to je tvoj subjektivni stav na koji imaš pravo ali je po meni to izrečeno bez Duha Svetog i potpuno samovoljnim tumačenjem Biblije putem neke filozofije na koju ti svodiš kršćanstvo.
Suoči se s tim a sam znaš gdej padaš ili ne znaš?
Ali to je tovoja stvar.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Eto to je tvoj subjektivni stav na koji imaš pravo ali je po meni to izrečeno bez Duha Svetog i potpuno samovoljnim tumačenjem Biblije putem neke filozofije na koju ti svodiš kršćanstvo.
Ali to je tovoja stvar.

Upravo se o tome radi, da ovo nisam JA rekao, nego u Bibliji doista NE PIŠE ništa o Mariji, što Katolička Crkva naučava.

Prema tome, kad govoriš o FILOZOFIRANJU, ako tvrdiš da ja filozofiram, tada kažeš da BIBLIJA FILOZOFIRA!

A izgleda da si ti ovdje najveći filozof, jer očito ništa od toga što tvrdiš ne možeš potkrijepiti BOŽJOM Riječju!

AKO NISAM U PRAVU - ONDA HAJDE, DAJ NEKI BIBLIJSKI REDAK KOJI ĆE POTVRDITI KATOLIČKU NAUKU O MARIJI!

PA ĆEMO VIDJETI, TKO FILOZOFIRA... Smile

more_horiz
Justin je napisao/la:
Da, to je vaša logika, Totuse. Ja tu logiku poštujem, jer vidim da si iskreno u to uvjeren.

Upravo zato sam se više bazirao na Hebrejima 4:15, gdje kaže da je Isus bio u svemu iskušan kao i mi, osim grijeha. Zašto barem ovdje Pavao ne spomene (barem onako usput), da je i Marija bila bez grijeha, te da je i ona posrednica na Nebu za nas?

Gledaj, znam da ćeš sad reći da ista logika vrijedi i ovdje, ali molim te, brate Totuse, da se stvarno iskreno zamisliš, i da posvetiš barem 5 minuta razmišljanju o tome, kako je moguće da Biblija nigdje ne spominje ništa, što bi moglo potvrditi katoličku nauku o Mariji? Kako možeš biti toliko siguran da je ta nauka točna, na temelju čega? Jer, ti barem znaš koliko je to važna nauka... Molim te da otvorena uma i srca duboko razmisliš o ovim stvarima, o učenjima Katoličke Crkve koje nemaju veze s Biblijom... Jer, ako ta nauka nije točna- što misliš, kako se Isus sada osjeća, dok se ti moliš Mariji, dok ti uzvisuješ Mariju, dok tisuće ljudi slavi Mariju i dobiva vizije Marije... Razmisli, ako ta nauka nije točna -tko uopće te vizije stvara? Prouči 2. Solunjanima 2. poglavlje, molim te. Zamisli se nad tim. To ti pišem zato da ne budeš zaslijepljen naukom svoje crkve, nego da daš Bogu i Njegovoj Riječi šansu da ti kažu pravu istinu, tako da jednog dana kad Isus dođe, ne doživiš Njegov tužni pogled i riječi: "Žao mi je, ja sam te zvao, ali ti nisi htio čuti moj glas...". To ti pišem kao prijatelj i brat.

Da, to je jedino što se meni čini logično, i što više proučavam Pismo, više mi to sjeda na mjesto. Jer kako drugačije tumačiti konkretno citat "zašto me zoveš dobrim kad je jedino Bog dobar"
Što se tiče Heb 4,15, koliko ja znam, pisac te poslanice nije Pavao, ali svejedno, zašto bi pisac te poslanice, ko god on bio, znao da je Marija bila bez grijeha? A čak i da je znao, zašto bi to bilo tu potrebno spomenuti? On tu lijepo približava nama Isusa kao onoga koji nas razumije i može i hoće nam pomći u svim našim teškim trenutcima i da mu se uvijek možemo obratit.

Što se tiče općenito nauka o Mariji, razmišljo sam dugo o tome, i ono što me sad drži je ljubav prema njoj. A to je iznad razmišljanja. Ne priznajem ja sva ukazanja, vjerujem da ima puno lažnih ukazanja i kad je osoba psihički poremečena pa vidi svašta i kad se Đavao ukazuje. Ali vjerujem da ima i pravih koje su po volji Božjoj.

Zahvaljujem ti se na tvojoj brizi za mene, lijepo je imat ljude koji te potiču na razmišljanje.

Mir i Dobro!

more_horiz
Prijatelju Justine pa nemoj vikati za početak.
Ne gubi živce jer zašto bi ja s nasilnikom komunicirao.
Prvo suspragni svoj nasilnički stav ako hoćeš dijalog.
Jer ja vičem (pišem velikim slovima)

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Ali to je tovoja stvar.

Upravo se o tome radi, da ovo nisam JA rekao, nego u Bibliji doista NE PIŠE ništa o Mariji, što Katolička Crkva naučava.

Prema tome, kad govoriš o FILOZOFIRANJU, ako tvrdiš da ja filozofiram, tada kažeš da BIBLIJA FILOZOFIRA!

A izgleda da si ti ovdje najveći filozof, jer očito ništa od toga što tvrdiš ne možeš potkrijepiti BOŽJOM Riječju!

AKO NISAM U PRAVU - ONDA HAJDE, DAJ NEKI BIBLIJSKI REDAK KOJI ĆE POTVRDITI KATOLIČKU NAUKU O MARIJI!

PA ĆEMO VIDJETI, TKO FILOZOFIRA... Smile

pa nije biblija kuharica pa da u njoj sve mora pisati
nešto se može isčitati i iz redaka ili iz objava koje je davao DS poslije smrti Isusa i apostola

more_horiz
AMEN! Napokon priznanje!

more_horiz
Ali znaš što, Hrki?

Što se tiče tih specijalnih objava izvan Biblije - nitko nema nikakvo pravo na temelju tih spisa graditi NOVU BIBLIJSKU NAUKU, odnosno početi tvrditi da nam je za spasenje potrebno još nešto, što u Bibliji ne piše.

more_horiz
Na kraju krajeva - zar upravo to nije jedan od ključnih pokazatelja o tome, tko govori po Duhu Svetome, a tko ne - ako govori U SKLADU S BOŽJOM RIJEČJU?

more_horiz
Mariologija - Page 36 Pijetao

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ali znaš što, Hrki?

Što se tiče tih specijalnih objava izvan Biblije - nitko nema nikakvo pravo na temelju tih spisa graditi NOVU BIBLIJSKU NAUKU, odnosno početi tvrditi da nam je za spasenje potrebno još nešto, što u Bibliji ne piše.

pa tko gradi
gdje ti vidiš da KC gradi neku novu nauku izvan uloge Isusa Krista

možda vidiš samo ti kome je kršćanstvo samo jedna od filozofija;)

more_horiz
Totus Tuus, gledaj moje misljenje.

Sasvim je normalno i konstruktivno pitanje koje je postavio Justin. Zasto se nigde ne pominje bezgresnost BDM u Bibliji, zasto takva dogma nije zvanicno postojala do 19 veka, ako se ne varam?? Sta je sprecavalo katolicku crkvu da to tada nema dogmu o njenom bezgresnom stanju, i jos vise, zasto je dogma o njenom vaznesenju nastala, odnosno zvanicno prihvacena tek u 20 veku, na II vaticanskom Koncilu, ako se ne varam (slobodno me ispravi ako cak gresim)?? Zar tako vazna dogma RKC da bude vekovima i vekovima po strani??

Nema ni smisla ni logike.

Da me pogresno ne razumes. Ono sto ja zelim (doduse, to se cesto ne vidi) jeste da skapiram drugu stranu, kako ona vidi odredjeni problem, sta god. Ne sta ja mislim o tome, to nije najrelevantnije, to dolazi tek nakon toga kada razumem kako, u ovom slucaju vi, razumete dogmu o BDM. Kada to razumem, onda mogu evaluirati, jer ta dogma ima previse rupa. Ako si katolicki teolog, kao sto sam vec negde ovde zapazio da te je neko tako etiketirao, onda bi trebao znati da i medju samim kat. teolozim je postojao sukob, odnosno neslaganje po pitanju ovih dogmi. I sami kat. teolozi ce ti reci isto sto ovde pokusava Justin-ne postoji takva dogam u Bibliji, nema bas nikakvog nagovestaja o tome. Jednostavno, deo je tradicije, sa tim se i ja mogu sloziti, ali kada je u pitanju Biblija-takva nauka/ucenje/dogma nema mesta. I to je to.

E sad, ako pokusavas da na temeljima Biblije tako nesto da dokazes, onda se kreces u suprotnom pravcu od onog u kom je ona nastala. Sta ovim mislim?

Pa, nezgodna je stvar nametati Bibliji odredjeni kontext. Mislim da je ona isuvise jasna po tom pitanju. Npr., gde god se pominje Marija, uvek se od strane RKC moze davati kontext, sto je cesto pogresna stvar. Uzmi primer koji je Justin dao, iz Evandjelja po Ivanu i dogadjaju oko krsta-gde tu mozes bilo sta drugo zakljuciti, osim onog sto je i Justin rekao, na osnovu Isusovih reci?? Cak joj nije ni "majka" rekao, a ako si iskren prema textovima, onda si sigurno zapazio da nigde u evandjelju je Isus nije oslovio sa "majka"! A to mnogo toga govori, da sad ne duzim temu.

I ne znam ima li potrebe reci da najranija tradicija nije nikada pridavala znacaj BDM kakav je ona kasnije dobila?? I to treba uzeti u obzir kada se prica o ovome.

Hajde samo da budemo realni, bar koliko mozemo i koliko znamo, prema cinjenicama. Niko ne trazi ni od koga da postane adventista, katolik, sta god drugo, ja bar to ne vidim tako. Ali hajde samo da budemo objektivni i realni.

Pozdrav.

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Ali znaš što, Hrki?

pa tko gradi
gdje ti vidiš da KC gradi neku novu nauku izvan uloge Isusa Krista

možda vidiš samo ti kome je kršćanstvo samo jedna od filozofija;)

Ne znam zbog čega vas dvojica imate toliko veliku potrebu da me podbadate... Ali neka, ne smeta meni, ako vam je poslije lakše... Very Happy

more_horiz
A kada nesto prigovoris katolicima, onda ispada pljujes po njima, nazivas papu antikristom i slicno?? Pa hajde, ljudi, samo smo ljudi, sve nas Bog voli, pokusajmo to razumeti...

Meni je drag svaki iskren covek, ma ko god on da bio. Hvala Bogu na tome, nema tu razlike, jer svi sagresise, kaze Pavle (koji je sigurno bio pisac Rimljanima poslanice:)

Ajde, prijatan dan svima. Smile

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply