Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 29 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Uh ove slike?

Zar je u stvarnosti moglo izgledati drugacije?

more_horiz
ja, ali uprkos svemu tome-upućujete molitve njoj, a to je greh! Molitva se jedino može uputiti direktno Bogu i kroz posrednika Isusa Hrista pa i samom Posredniku!
Marija je rodila Hrista(Mesiju), Hrista Boga koji se utelovio i postao čovek-jedan od nas, i samo tako je mogo da bude rođen od žene, jer i stoji da se i sam mnogo puta nazvo "sinom čovečijim" (ali ona time se ne može nazvati Bogorodicom jer nije ona majka Božja) ali pre no što je došo i pre no što je čovek pao, Isus je bio taj koji je stvorio Nebo i Zemlju!
Vi ne želite da priznate ono što Biblija govori da je Isus i sin čovečij! Taj Isus koji je hodio u pustinji nije obična ličnost, i dan danas je Isus tajna! Taj Isus je Bog! Utelovljeni Bog! I za Isusa Marija je bila samo jedna žena kako je On i mnogo puta nazvo i ništa više od toga, žena preko koje je došo! Ona je u bila nj. majka kao čoveku, ali ne majka Bogu! Jer žena ne može da rodi Bogi-jedino Boga koji se utelovio!
Pozdrav i čitajte Sveto pismo!

more_horiz
laodikejac je napisao/la:
ja, ali uprkos svemu tome-upućujete molitve njoj, a to je greh! Molitva se jedino može uputiti direktno Bogu i kroz posrednika Isusa Hrista pa i samom Posredniku!
Marija je rodila Hrista(Mesiju), Hrista Boga koji se utelovio i postao čovek-jedan od nas, i samo tako je mogo da bude rođen od žene, jer i stoji da se i sam mnogo puta nazvo "sinom čovečijim" (ali ona time se ne može nazvati Bogorodicom jer nije ona majka Božja) ali pre no što je došo i pre no što je čovek pao, Isus je bio taj koji je stvorio Nebo i Zemlju!
Vi ne želite da priznate ono što Biblija govori da je Isus i sin čovečij! Taj Isus koji je hodio u pustinji nije obična ličnost, i dan danas je Isus tajna! Taj Isus je Bog! Utelovljeni Bog! I za Isusa Marija je bila samo jedna žena kako je On i mnogo puta nazvo i ništa više od toga, žena preko koje je došo! Ona je u bila nj. majka kao čoveku, ali ne majka Bogu! Jer žena ne može da rodi Bogi-jedino Boga koji se utelovio!
Pozdrav i čitajte Sveto pismo!

odakle ti to da kotolice ne priznaju da je Isus sin Čovečji tj Bog:?: Question

mi to itekako priznajemo
i zato što je Bog , majku koja je rodila Isusa , zato i nazivamo da je Bogor RODICA
kužiš, pa barem to nije teško

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
ja, ali uprkos svemu tome ....

odakle ti to da kotolice ne priznaju da je Isus sin Čovečji tj Bog:?: Question
mi to itekako priznajemo
i zato što je Bog , majku koja je rodila Isusa , zato i nazivamo da je Bogor RODICA kužiš, pa barem to nije teško

Brate nemoj se prepirati s njim ta Marija Majka je to što jest zbog Gospodina.

Pusti ga neka piše, a mi zanijemimo zbog ove ljubavi.

Majka je patila jer tijelo njenog tijela probodoše.

Mariologija - Page 29 File_20

more_horiz
ma pusti ga, ....
i nećete da objasnite zašto se molite Mariji?

more_horiz
po meni potreba molitve mariji proizlazi iz drevnog straha da se moli Isusu, pa ajmo ga udobrostivit preko njegove mame. ove slike iz filma pasija (ili kako volim nazvati taj film - klaonica) su zanimljive, ali isto tako predstavljaju tumačenje redatelja filma koji je po vjeroispovijesti to što jest. mislim da bi se svatko imalo željan objektivnosti morao složiti da je malo preuveličana uloga marije u tom filmu. naravno, mi možemo subjektivno govoriti da ona nije imala nikakvu ulogu u njegovom životu, a nedvojbeno je da je imala. vi ćete reći da je ona patila, i ja mislim da je ona patila kad je Isus umirao, ali ona je znala koja je njegova namjera i svrha postojanja

more_horiz
imaš pravo, jer stari Simon koji joj je rekao na izlasku iz Hrama da će joj mač srce probosti, pa anđeli koji su joj se javili i dr. događaji, sve je to ona slagala u srcu kako i pismo kaže i verujem da je i ona znala misiju Isusa Hrista zbog čega je došo na ovoj planeti!
Svako dobro u Gospodu

more_horiz
zanimljivo je da nema opisa u Bibliji da su marija i ucenici skinuli Isusa sa kriza, vec da je to ucinio Josip - potajni ucenik, a Nikodem mu je pomazao tijelo i pripremio za ukop (da, Nikodem farizej i clan Velikog Vijeca). Mariji tu nema ni spomena, samo da je stajala kraj kriza.

more_horiz
Ja verujem da je Marija kao žena duboko bila svesna šta je Bog od nje zahtevao, zato se i nije mnogo isticala ni ona sama a tako ni Hristovi učenici je nisu uzvisivali, jer je njen karakter bio poniznog duha. bila je ponizna sluškinja Gospodnja! I takva je ostala sve do kraja svog života! Verujem da kao žena (kao Božja kćer, i Božje dete) je prihvatila žrtvu Hristovu onako kako je mogla na najbolji način koji joj je bio pokazan! I da će Gospod svojim svetim dolaskom kad bude sve ljude uskrsnuo u prvom Uskrsnuću, uskrsnuti i nju kao jedno verno svoje dete! U svakom slučaju smo mi svi Božja deca(kćeri i sinovi) pa i ona!

Svako dobro u Gospodu lol!

more_horiz
možda bih trebao za ovo pisati negdje drugdje...ali ne ide li duša u Raj kad se umre?ili umire,ostaje u nebivstvu do Sudnjeg dana?

more_horiz
dominik je napisao/la:
zanimljivo je da nema opisa u Bibliji da su marija i ucenici skinuli Isusa sa kriza, vec da je to ucinio Josip - potajni ucenik, a Nikodem mu je pomazao tijelo i pripremio za ukop (da, Nikodem farizej i clan Velikog Vijeca). Mariji tu nema ni spomena, samo da je stajala kraj kriza.

Zanimljivo je da u Bibliji nema opisa samog uskrsnuća, što bi po tvojoj logici moglo značiti svašta.

Budući su riječi na križu upućene svima nama koji se kunemo da njegove zapovjedi sve vršimo i ne izbacujemo ni jednu.
Gospodin reče "Evo ti Majke"
stoga i ja u ovom Velikom tjednu ne želim s vama jalovo rasprvaljat i mlatit praznu slamu nego zapjevat:
Marijo Majko naša,
dođi živjet u moj dom.

Neka vam Uskrsli Gospodin donese mir i ljubav za Njegovu Majku.

more_horiz
dominik je napisao/la:

zato što su bili takvi običaji kod jako patrijarhalnih židova

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

zato što su bili takvi običaji kod jako patrijarhalnih židova

Ma on bi se potrudio to shvatiti kad mu nebi odgovaralo bezrazložno napadati naš odnos prema Mariji.

Blagoslovljena ti među ženama što porodi onog koji otkupi svijet, Krista Gospodina.
Eto ja sam po njima idolopoklonik i heretik ali Gospodin ih voli i baš mi paše kad me napadaju poradi Marije jer vidim kako sam na pravom putu.

more_horiz
Nije stvar u tome TKO je rodio Isusa. Stvar je u tome tko je rodio ISUSA!

Marija je rodila Bogo-čovjeka.

Marija je imala tu čast, prednost, milost (Luka 1:30).

Draga Marija je imala tu čast da rodi svog Spasitelja i Spasitelja cijelog svijeta. I toga je bila duboko svjesna (Luka 1:47).

Braćo Katolici, čitajte Bibliju i odgovorite:
TKO JE U FOKUSU - MARIJA ILI ISUS? TKO JE KOGA STVORIO? TKO JE ČIJI SPASITELJ?

more_horiz
Čovek sa raketom ne može da vas stigne, pitah vas: gde nalazite da Mariju veličate i upućujete molitve njoj! Od kada je ona vaš posrednik između Boga i čoveka?

Okrećete se po začaranom krugu! Ispade da sad vi gonitelji ste jadni progonjeni, vas neko radi Marije goni! Goni vas vaša savest, kad vam se kaže: nađite u Reč Božju to što verujete (zato je i ne čitate) vi odmah: ku ku le le ovi nas proganjaju! Mi nismo ni jednu iskvarenu reč kazali o Mariji, i ja je poštujem kao sestru, kao vernicu ali ne kao osobu kojoj se trebamo klanjati i moliti! To je idolopoklonstvo-čitaj šta kaže druga zapovest o tome!

more_horiz
Evo nešto o pojmu Bogorodica:

Zato riječi kao što su »Gospa« ili »Sveta Marija« ne bismo mogli koristiti u tome kontekstu, jer se iz njih ne razaznaje da je Marija »Božja roditeljica«, već bi primjerenije bilo onda govoriti »Majka Božja« - koja je Bogoroditeljica.

Pojam »Bogorodica« zapravo je doista prijevod grčkoga »theotókos«, a Crkva svetkovinu Marije Bogorodice slavi svake godine 1. siječnja. Kao što vjerojatno znate, pojam »Bogorodica« seže u rane početke Crkve i rasprave o tome kakvo mjesto Marija, Isusova majka, zauzima i mora zauzimati u planu spasenja čovječanstva. Danas joj se vjernici mole gotovo isto tako često kao što se mole i Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu. Njoj su posvećene brojne crkve, a u središtu rasprava vrlo su često, oduvijek, i njezina (navodna) ukazanja. Tako se još od najranijih vremena Crkve uz Isusa Krista razmišljalo o Mariji. Riječ »Logos«, koju je za Isusa Krista upotrijebio sv. Ivan, bila je velik izazov intelektualcima koji su govorili grčkim jezikom, piše »Suvremena katolička enciklopedija«: »Kako shvatiti njegov zahtjev da bude božanstvo, njegovu očevidnu ljudsku narav u perspektivi Presvetoga Trojstva - kako shvatiti Presveto Trojstvo? Mnoge rasprave i raširena hereza završile su Nicejskim saborom 325. godine, koji je izjavio da je Krist vječni Očev Sin, 'istobitan' s njim.« Iz toga se pak rodilo daljnje pitanje: A kakav je onda potpuni odnos Marije prema Kristu - koji je Bog? Marija je Majka Kristova (Christotókos) tvrdili su crkveni oci iz Carigrada, i ne bi je se smjelo zvati Majkom Božjom (Theotókos). A upravo se taj posljednji izraz u Aleksandriji već upotrebljavao, možda i od 3. stoljeća, a bio je egipatskoga podrijetla. I opet je crkveni sabor morao »intervenirati«, tj. zaključiti raspravu između Aleksandrije i Carigrada. Taj je crkveni Sabor, kao što smo i više puta već pisali pa to vjerojatno i znate, održan u Efezu 431. godine i na njemu je »glavnu riječ« imao sv. Ćiril Aleksandrijski, koji je u potpunosti objasnio i opravdao naziv »Theotókos«. Marija je Majka Božja jer se materinstvo, majčinstvo odnosi na osobu, a u Kristu osoba je - božanska. Sve Marijine povlastice, sve njezino značenje u cijelome planu spasenja, sva slava koju daje Bogu proizlaze upravo iz toga otajstvenog izvora - njezinoga materinstva.

Dvije se njezine povlastice - bezgrešno začeće i uznesenje - razmatraju odvojeno, no činjenica je da se kroz povijest Crkve ne samo u teologiji, već još više među pobožnim pukom Majku Božju smatralo i »Majkom našom«, tj. majkom čovječanstva, a kasnije i »majkom Crkve«. Isto tako je činjenica da se Mariju smatralo »posrednicom kod Boga«, te da su joj spjevani prekrasni himni, od kojih su na zapadu posebno poznati »Zdravo Kraljice« i »Kraljice neba« (koji molimo u uskrsno vrijeme, umjesto »Anđeoskog pozdravljenja«).

Drugi vatikanski sabor izjavio je da se »Blažena Djevica Marija u Crkvi zaziva imenima odvjetnica, pomoćnica, posrednica«. Isto tako, uči da je »Bogorodica tip Crkve u redu vjere, milosrdne ljubavi i savršenog sjedinjenja s Kristom«, te - pozivajući se na sv. Ambrozija - navodi da Crkva »nasljeđujući Majku svoga Gospodina, krepošću Duha Svetoga djevičanski čuva potpunu vjeru, čvrstu nadu i iskrenu ljubav«. Budući da je teologija koja se bavi misterijem »višeslojna« po svom pristupu, jedan drugi aspekt Marijina odnosa s Crkvom neprestano se pojavljivao u saborskim raspravama: tj. njezina materinska uloga. Bilo je dosta osporavanja te uloge u raspravama, ali je papa Pavao VI. u svome zaključnom obraćanju na šestoj sesiji koncila, govoreći poduže o saborskom marijanskom nauku, autoritativno proglasio Mariju i »Majkom Crkve«. Mislio je i na značajnu manjinu koja je bila nezadovoljna konačnim tekstom: »Stoga, u slavu Blažene Djevice i naše utjehe, proglašavamo najsvetiju Mariju Majkom Crkve, tj. cijeloga kršćanskog naroda, kako vjernika tako i svećenika, koji je nazivaju najdražom Majkom i stoga određujemo da odsad cijeli kršćanski narod, s tim najdražim imenom, može iskazivati još veću počast Majci Božjoj i upućivati joj molitve« (usp. Suvremena katolička enciklopedija).
Ta je uloga konačno ukorijenjena u božansko majčinstvo ili materinstvo, u ono po čemu - ponavljamo još jednom - Blaženu Djevicu Mariju i u hrvatskom jeziku zovemo Majkom Božjom ili »Bogorodicom«, što je najtočniji prijevod grčke riječi »Theotókos«, a taj je izraz od davnine naziv za Mariju na kršćanskom istoku, kojoj se obraćamo i molitvom: »Pod tvoju se obranu utječemo, sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena.«

more_horiz
Justin je napisao/la:

Braćo Katolici, čitajte Bibliju i odgovorite:

Uf patetike.
Krist je Bog i otkupitelj i nitko to ne spori. Pa Marijanske pobožnosti su skroz kristocentrične ili u "forusu je Hrist" da ti to kažem istočnom semantikom.
study

more_horiz
Čovek sa raketom ne može da vas stigne, pitah vas: gde nalazite da Mariju veličate i upućujete molitve njoj! Od kada je ona vaš posrednik između Boga i čoveka?

Okrećete se po začaranom krugu! Ispade da sad vi gonitelji ste jadni progonjeni, vas neko radi Marije goni! Goni vas vaša savest, kad vam se kaže: nađite u Reč Božju to što verujete (zato je i ne čitate) vi odmah: ku ku le le ovi nas proganjaju! Mi nismo ni jednu iskvarenu reč kazali o Mariji, i ja je poštujem kao sestru, kao vernicu ali ne kao osobu kojoj se trebamo klanjati i moliti! To je idolopoklonstvo-čitaj šta kaže druga zapovest o tome!

Zdravo Marijo, milosti puna
Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama
blagoslovljen plod utrobe tvoje ISUS...

RADOSNA OTAJSTVA

1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela. (moli osoba A)
2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila. (moli osoba B)
3. Koga si, Djevice, rodila. (moli osoba C)
4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala. (moli osoba D)
5. Koga si, Djevice, u hramu našla. (moli osoba E)

Utorak, petak:

ŽALOSNA OTAJSTVA

1. Koji se za nas krvavim znojem znojio. (moli osoba A)
2. Koji je za nas bičevan bio. (moli osoba B)
3. Koji je za nas trnjem okrunjen bio. (moli osoba C)
4. Koji je za nas teški križ nosio. (moli osoba D)
5. Koji je za nas raspet bio. (moli osoba E)

Srijeda:

SLAVNA OTAJSTVA

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo. (moli osoba A)
2. Koji je na nebo uzašao. (moli osoba B)
3. Koji je Duha Svetoga poslao. (moli osoba C)
4. Koji je Tebe, Djevice, na nebo uzeo. (moli osoba D)
5. Koji je Tebe, Djevice, na nebu okrunio. (moli osoba E)

Četvrtak:

OTAJSTVA SVJETLA

1. Koji je na rijeci Jordanu kršten bio. (moli osoba A)
2. Koji nam se na svadbi u Kani objavio. (moli osoba B)
3. Koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao. (moli osoba C)
4. Koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio. (moli osoba D)
5. Koji nam se u otajstvu Euharistije darovao. (moli osoba E)

evo stavio sam 20 otajstava koja se izmole kod moljenja krunice
lako je za uočiti da je kod svakog moljenja molitve Zdravo Marijo prisutno i spominjanje Isusa odnosno nekog trenutka iz njegovog živora , muke , uskrsnuća isl.

znači u svakoj Zdravo Mariji iskazujemo čast i slavu Isusu , a ne samo BDMariji

i prije sam naglasio da se BDM moli kao zagovornici , a ne kao boginji ili božanstvu
i svaku molitvu BDM zasigurno čuje i svemogući Bog , i vjerujem da nije nimalo ljubomoran što ponekad molimo zagovor njegove Majke , osobe koja ga je rodila

zato smatram da je svaki strah od BDM , čak tako iracionalan , da se Majka Božja , ponižava na tako nizak stupanj, da se neki ne žele udostojiti ni da joj pišu ime velikim slovom ( a da piše o nekim pjevačicama ili glumicama dobro bi se pazilo da se ne izostavi tituliranje isl)

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply