Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 42 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
U paraleli sa originalnom Biblijskom Evom i Marijom:

Mariologija - Page 42 1111259673

Mariologija - Page 42 Point
Protestanti se počinju vraćati Mariji

U preduskrsnom broju američki magazin Time objavio je veliku priču o Blaženoj Djevici Mariji, i to iz protestantske prespektive. U doba kada različite kršćanske Crkve lome koplja oko toga treba li žene rediti za svećenice, protestanti se počinju vraćati Mariji, koja je nakon raskola bila gurnuta u pozadinu, piše Večernji list.

Tako neki protestantski teolozi u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko godina zaključuju da bi protestanti trebali još jednom pomno pročitati Evanđelja kako bi rehabilitirali Mariju i sami sebi priznali da je ona u Isusovu životu imala puno značajniju ulogu od one koju su joj protestantske Crkve u posljednjih tristotinjak godina bile spremne priznati. No ovaj pokret puno je jači među liberalnim teolozima nego među vjerničkim pukom iako već ima dosta onih koji, uz pomoć svojih pastora, uvelike preispituju svoje vjerničke stavove prema Mariji, koju "iz ropotarnice izvlače samo na Božić, i to zato što je to tada neizbježno".

Želja je to, procjenjuje se, za istraživanjem svega onoga što je u prvih petnaestak stoljeća kršćanstva bilo zajedničko katolicima i protestantima, ali i potreba da se promišlja o vjerničkoj praksi drugih kršćanskih crkava u kojima Marija ima jednu od središnjih uloga u povijesti spasenja.

Kao uzrok ovih promjena u razmišljanju u priči o Mariji magazin Time navodi i činjenicu da se u Sjedinjene Države posljednjih desetljeća doselilo mnogo Latinoamerikanaca, koji su katolici i izraziti štovatelji Marije. Iako je cijeli proces vjerojatno na samom početku, protestantski teolozi upozoravaju da bio ova promišljanja mogla dovesti do vrlo opsežnih promjena, ne samo u liturgiji i molitvenoj praksi nego i do preispitivanja temeljnih poruka i zasada reformacije, što otvara bojazan da bi veliki povratak Marije u protestantske crkve mogao biti otvoreni "flert" s katolicizmom.

No, rasprava o Mariji samo se nastavlja na mnogo "zažarenije" diskusije, osobito one o ređenju žena, što Katolička crkva potpuno isključuje kao mogućnost, dok su neke protestantske crkve ređenje žena uvele kao redovitu praksu. No, u posljednje vrijeme i u tim je crkvama sve više konzervativnih glasova koji traže da se s tim prekine. Tako je i ređenje žena kamen razdora u Anglikanskoj crkvi, koja je zbog toga, ali i zbog priznavanja istospolnih zajednica i ređenja homoseksualca za biskupa, na tri godine isključila američke i kanadske anglikance iz svoje crkvene zajednice.

U samoj Engleskoj također je sve više konzervativnih svećenika koji ne priznaju ređenje žena, a stvar je čak otišla tako daleko da poglavar Anglikanske crkve Canterburyjski nadbiskup Rowan Williams razmišlja da unutar Crkve stvori paralelnu strukturu koja bi okupljala isključivo svećenike koji tako misle. To bi, smatra on, barem na neko vrijeme riješilo problem jer bi tamošnje svećenice bile daleko od očiju kolega koji ih ne žele u svojim redovima. Usto, ređenje žena nagnalo je svećenike koji se tome protive da počnu razmišljati o prelasku u Katoličku crkvu, a već je podosta onih koji su to i učinili. Čak ima i primjera da su se na prelazak odlučile i cijele župe čiji su župnici donijeli odluku da napuste Anglikansku crkvu. Stoga je očekivati da će ova tema i dalje podizati prašinu, piše Večernji list.

19.3.2005
Večernji list / Križ života

abraham

Mariologija - Page 42 Point

more_horiz
I evo opet mog glupog shvatanja danasnjeg religoznog sveta, to jest moj komentar

ma meni prvi deo teksta o vracanju protestanata Mariji, baca misli na tvrdnje onog "laznog" jezuite Alberta Riveru kako su se jezuiti uvukli u protestanske Crkve i odonutra postizu ono sto nisu mogli spolja. Ne kazem ja da taj tip nije lazov, ali kako ovo sto citam neizbezno lici na prikazani scenario tog Jezuitskog svestenika.

Ovo je za neverovati.

Marija je uvek bila samo obicna zena. I koji bi smo joj to mi dodatnu ulogu trebali jos dati, pored tako snazne Osobe kakva je Isus Hristos?

Ajde neka me sada neko nagovori da trebam bezuslovno slusati doktore i profesore teologija. Ma ko zna kakve se sve zmije kriju iza njih!
Na zalost, protesantizam moze danas opstati samo u vernickim redovima, njegovo svestenstvo naveliko se izgleda prodalo.
Na sceni je u protestantizmu cisti kukavicluk i izdaja.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
I evo opet mog glupog shvatanja danasnjeg religoznog sveta, to jest moj komentar

ma meni prvi deo teksta o vracanju protestanata Mariji, baca misli na tvrdnje onog "laznog" jezuite Alberta Riveru kako su se jezuiti uvukli u protestanske Crkve i odonutra postizu ono sto nisu mogli spolja. Ne kazem ja da taj tip nije lazov, ali kako ovo sto citam neizbezno lici na prikazani scenario tog Jezuitskog svestenika.

Ovo je za neverovati.

Marija je uvek bila samo obicna zena. I koji bi smo joj to mi dodatnu ulogu trebali jos dati, pored tako snazne Osobe kakva je Isus Hristos?

Ajde neka me sada neko nagovori da trebam bezuslovno slusati doktore i profesore teologija. Ma ko zna kakve se sve zmije kriju iza njih!
Na zalost, protesantizam moze danas opstati samo u vernickim redovima, njegovo svestenstvo naveliko se izgleda prodalo.
Na sceni je u protestantizmu cisti kukavicluk i izdaja.
Multimedia

Što govori Otkrivenje o prijevari Zmaja i Americi u odnosu na drugu Zvijer?
Ilustracija o zmiji iz prirode:
Mariologija - Page 42 Icon_toolbox_video
Video: Anaconda Hunts

Mariologija - Page 42 Icon_toolbox_photogallery
Photo Gallery: Rattlesnakes

Mariologija - Page 42 Icon_toolbox_video
Video: Anaconda Hunts

http://www3.nationalgeographic.com/animals/reptiles/green-anaconda.html
-----------

Velika je borba između dobra i zla vrlo složena..
abraham

more_horiz
Justin je napisao/la:
Totuse, molim te da budeš pravi skolar, a ne neki površni, koji će slijepo prihvatiti neko učenje, bez da ga provjeri Biblijom i poviješću.

Doista bih volio da stasaš u pravog, razumnog i uravnoteženog stručnjaka, koji će uvijek biti spreman dobro provjeriti i odmjeriti OBJE strane, prije nego dadne neki čvrsti zaključak.

A što se tiče "druge strane", tj. naše strane - imamo puno više dokaza nego vi, u to budi siguran. A najvažnije od svega - biblijski dokazi su SVI na našoj strani. Ako želiš, možemo o tome pod topicom "U početku stvori Bog"...
Pa neko sam vrijeme i vjerovao da je sve to u Bibliji bilo doslovno tako kako jes, i to mi je tada bio dokaz vjernosti Bogu da ću mu vjerovat beskonačno puta više nego znanosti. A nakon nekog vremena sam vidio da nije bitno. Ako ta Riječ kad je čitam meni nešto znači i mene mijenja, onda je to moje tumačenje. Nije mi bitno jeli to doslovno ili nije. Ali kad sam počeo malo proučavati Bibliju, upravo je ona ta koja mi je ukazala na to da su to slike. Predivne slike koje su imale veliki efekt na jednog pobožnog Židova isto kao što, ako ih pravilno shvatimo, mogu i nama pomoć da se u životnim odlukama opredjelimo za Boga.
B'rešit bara Elohim et hašamajim vet haarec Smile
No Nick je napisao/la:
Molim, Totuse?? Jesi li siguran u to sto kazes?? Uh, pa upravo drzim u ruci knjigu koja se zove "A Dictionary of Early Christians Belliefs" od Davida W. Bercota (editor), i tamo na 261 str., na primer, imas artikal sa naslovom "Eve", i par citata od Theophilusa, Irenaeusa, Tertulliana i Origena, i nisam siguran da oni kazu da nisu postojale kao stvarne licnosti. Na 5 i 6 strani iste knjige imas artikal sa naslovom "Adam", sa jos ponekim citatima crkvenih oca, pa ne znam na koje ti crkvene oce mislis??

Ono sto ti zelis poentirati verovatno je alegorijska skola tumacenja Biblije, to je nesto drugo, gde se Biblija dozivljava kao mit, ali ako tako posmatras stvari, onda ja tebe pitam: nije li mit da je Isus hodao po vodi, vaskrsao Lazara, npr., nahranio 5000 ljudi, i na kraju kraje, vaskrsao iz mrtvih?? Nisu li i to samo mitovi nista vise??

Ovakav pristup je vrlo zanimljiv, vrlo zanimljiv. Smile

"Jer je Adam najpre sazdan pa onda Eva". 1. Tim. 2:13.

"A On odgovarajuci rece im" niste li nikad citali da je Onaj koji je u pocetku stvorio coveka, muza i zenu ih stvorio? I rece: zato ce covek ostaviti oca i mater i prilepice se k zeni svojoj, i bice dvoje jedno telo..." Mat. 19:4,5.

Tesko da zidovi Isusov vremena nisu verovali u doslovno stvaranje, doslovnog Adama i Evu, zato Isus njima prica u vec poznatim kategorijama.

Da, citat knjige sam ti ostavio jer i sam mozes proveriti sta su verovali rani hriscani. Naravno, ne znaci da su sve verovali ispravno, ali mnogi od crkvenih otaca nisu verovali u aleogiju, da nisu postojali Adam i Eva i slicno. Mislim da je sve to uticaj grcke filozofije, no to je neka druga prica.

Pozdrav.
Oprosti, ne poznam dobro crkvene oce, pa sam više intuitivno rekao da ne vjerujem da su oni to govorili. A da Isus nije i Biblija, to malo bolje poznam. Neželim ukazivati na alegorijsko tumačenje Biblije. Ona je za mene sveta knjiga koja sadrži Božju Istinu! Ali tumačit nju, e to je već problem. Ne znam jesi li čuo za svečenički stil pisanja Staroga Zavjeta? E, pa prvo poglavlje Postanka je pisano tim stilom. "I reče Bog... i bi tako... i bi dobro... prođe neko vrijeme" Na faksu smo učili posebna poglavlja samo o riječi "rastaviti" što ona znači u Bibliji (npr. "rastavi Bog svjetlost od tame"). Sad sam se malo izgubio. A u Isusa kao povijesnu osobu vjerujem čvrsto. U sve od Marijinog bezgrešnog začeća, Isusovog začeća po Duhu, Njegovog rođenja, hodanja po zemlji i propovijedanja, Muke, Smrti i, naravno, Uskrsnuća. Ali trebaš gledati povijesno Bibliju. Znaš li koja je prva rečenica zapisana u Stari Zavjet? "Jahve nas je oslobodio iz Egipta", i to mislim da je zapisano tek za Babilonskog sužanjstva. Odakle bi onda bilo tko znao što se događalo u početku? Misliš da je objavljeno od Boga? I to je moguće, ali zašto bi Bogu to bilo tako važno da će sad on nekom piscu diktirat što se događalo prije miljarde godina? Pogledaj ono što ja vjerujem. To je da je, npr. prvo poglavlje Postanka napisao sveti pisac u jednom konkretnom trenutku u vremenu kad su Izraelci imali problema sa prihvaćanjem Boga, da bi im pokazao neminovnost ostvarivanja svega što izađe iz usta Božjih. To je stavio na početak, jer, ako ne vjeruje da su Božje riječi = djela, onda mu je džabe čitat i zapovijedi. Isto i Izaija napominje da kao što kiša pada na zemlju... ma vjerujem da znaš citat.
Nije mi previše važno kako je stvarno bilo, napisao sam ti kako ja vjerujem.

more_horiz
<DIV>

Marija - Bogorodica
Sveta Marija. Gospa. Blažena Djevica Marija. Madonna.</SPAN>

Evanđelja pružaju o Bogorodičinu životu relativno malo podataka, ali je zato živa pobožnost prema njoj stimulirala traganja, razmišljanja i teološka zaključivanja, tako da je neprestani rast legendi, poezije, liturgije i doktrinarnih zasada o Bogorodici obogaćivao i njenu ikonografiju obiljem motiva. Svi ti motivi potječu iz kanonskih tekstova, apokrifa, patristike i srednjovjekovne egzegeze, doktrine i dogmatske definicije o Bogorodici, duhovne poezije, srednjovjekovne legende o Bogorodici, privatnih objava mistika i vizionara, posebno prilikom njenih ukazanja.
Mariologija - Page 42 Bizamanova_madonna
Kršćanska ikonografija prikazuje Bogorodicu u grupama motiva: Cikus o Bogorodici, ilustracije dogmi o Bogorodici, ilustracije doktrina o Bogorodici, motivi pobožnosti prema Bogorodici, čuvstveni prikazi Bogorodice, simbolički, alegorički i genealoški prikazi o Bogorodici.
Potpuni ciklus o Bogorodici započinje poviješću njenih roditelja. Slijedi ciklus koji prikazuje Bogorodičino djetinjstvo i mladost. Zatim se Bogorodičin život slijeva u ciklus o Kristovu životu, najprije u ciklus o Kristovu djetinjstvu i mladosti.
Prisutna je i u motivima koji obrađuju Kristovo rođenje, djetinstvo, u motivima koji prikazuju Kristov javni život. Njen ciklus završava prizorima njezine smrti i proslave.
Premda se lik sv. Marije javlja već od II. st. u slikarstvu katakomba, temelj za sav kasniji cvat njenog kulta i njene ikonografije bio je položen godine 431. na ekumenskom koncilu u Efezu, kada je dogmatskom definicijom bila proglašena Bogorodicom. Pod tim aspektom oblikovali su se na Istoku i na Zapadu temeljni tipovi Bogorodice s djetetom.
Drugi bitni pečat dalo je Bogorodičinu liku još od ranih stoljeća, u liturgiji, u pisanim djelima i u ikonografiji – njeno djevičanstvo. Papa Pio IX. proglasio je 8. 12. 1854. dogmom učenje da je Bogorodica, kao buduća majka Spasiteljeva, bila izuzeta od ljage istočnoga grijeha od prvog časa kada je ona bila začeta. Na temelju ove doktrine oblikovao se u Bogorodičinoj ikonografiji tip Bezgrešnog začeća.

<div>

more_horiz
Posljednja dogma katoličke Crkve, koju je 1. 11. 1950. proglasio papa Pio XII., definira da je Bogorodica po završetku svog zemaljskog života bila uznesena u nebesku slavu dušom i tijelom. Doktrinalna poimanja o ulozi Bogorodice formulirala su stoljećima vrlo nijansiranu terminologiju, a njihov sažetak je da je Bogorodica, kao majka Kristova, zagovarateljica, odvjetnica, pomoćnica i zaštitnica ljudi pred Bogom, da je posrednica milosti. Doktrine o Bogorodici odrazuju se i u mnogim motivima pobožnosti prema njoj.
U ikonografiju ulaze i teme posebnih pobožnosti prema Bogorodici, kojima su često bili povod ukazanja ili viđenja, zatim teme o Bogorodičinim radostima, nježnostima, žalostima i suosjećanjima. Bujna srednjovjekovna književnost o Bogorodici odrazila se i u ikonografiji. Bogorodica se pojavljuje i u ikonografiji Kristova rodoslovlja.

more_horiz
Sitna slova

more_horiz
Oprosti, ne poznam dobro crkvene oce, pa sam više intuitivno rekao da ne vjerujem da su oni to govorili. A da Isus nije i Biblija, to malo bolje poznam. Neželim ukazivati na alegorijsko tumačenje Biblije. Ona je za mene sveta knjiga koja sadrži Božju Istinu! Ali tumačit nju, e to je već problem. Ne znam jesi li čuo za svečenički stil pisanja Staroga Zavjeta? E, pa prvo poglavlje Postanka je pisano tim stilom. "I reče Bog... i bi tako... i bi dobro... prođe neko vrijeme" Na faksu smo učili posebna poglavlja samo o riječi "rastaviti" što ona znači u Bibliji (npr. "rastavi Bog svjetlost od tame"). Sad sam se malo izgubio. A u Isusa kao povijesnu osobu vjerujem čvrsto. U sve od Marijinog bezgrešnog začeća, Isusovog začeća po Duhu, Njegovog rođenja, hodanja po zemlji i propovijedanja, Muke, Smrti i, naravno, Uskrsnuća. Ali trebaš gledati povijesno Bibliju. Znaš li koja je prva rečenica zapisana u Stari Zavjet? "Jahve nas je oslobodio iz Egipta", i to mislim da je zapisano tek za Babilonskog sužanjstva. Odakle bi onda bilo tko znao što se događalo u početku? Misliš da je objavljeno od Boga? I to je moguće, ali zašto bi Bogu to bilo tako važno da će sad on nekom piscu diktirat što se događalo prije miljarde godina? Pogledaj ono što ja vjerujem. To je da je, npr. prvo poglavlje Postanka napisao sveti pisac u jednom konkretnom trenutku u vremenu kad su Izraelci imali problema sa prihvaćanjem Boga, da bi im pokazao neminovnost ostvarivanja svega što izađe iz usta Božjih. To je stavio na početak, jer, ako ne vjeruje da su Božje riječi = djela, onda mu je džabe čitat i zapovijedi. Isto i Izaija napominje da kao što kiša pada na zemlju... ma vjerujem da znaš citat.
Nije mi previše važno kako je stvarno bilo, napisao sam ti kako ja vjerujem.

Totuse, razumem o cemu pricas. Samo ne znam da li zbog vremena mogu sve odgovoriti. Sto se tice crkvenih otaca, nije njihov glas jedinstven kako se zeli predstaviti, postojale su ogromne razlike i medju njima, u mnogim verovanjima. Knjigu koju sam listao, ona govori o verovanjima ranih hriscanana, dakle drugi treci vek, ali mislim da je cak i tu bilo varijacije. Kada si spomenuo alegorijsko tumacenje=pa to je tumacenje zasnovano na alegoriji, stvar je jednostavna! kazes da je Biblija sveta knjiga-i jeste, ali se slazem i to da nju tumaciti jeste velika i odgovorna stvar. Medjutim, ono sto se dobro zna jeste da alegorijski pristup Bibliji nije biblijskog porekla, vec je to influenc grcke filozofije, preko Filona i alexandrijske skole, Origena itd itd. Uh, malo pisem konfuzno jer u isto vreme pokusavam odgovoriti na mail i na jos neke stvari...Valjda ces me razumeti...Smile

Ne znam jesi li čuo za svečenički stil pisanja Staroga Zavjeta? E, pa prvo poglavlje Postanka je pisano tim stilom. "I reče Bog... i bi tako... i bi dobro... prođe neko vrijeme"

Da, naravno da sam cuo za tu pretpostavku, ali to je samo pretpostavka koja ima svoje korene, odnosno ima svoje zasto/zato. Licno sumnjam u takve, slobodno mogu kazati, gluposti, iako koliko vidim i poznajem stvari, vecina ljudi danas veruje u to! Neverovatna stvar. Iskreno receno, sad nemam puno vremena da kazem sve o tome, idi na temu koju sam postavio, "U pocetku stvori Bog", to je dobra tema, a malo sam se dotakao kontexta i okolnosti u kojima je nastalo Postanje, to je jako bitno. Sto se tice tih tzv. "stilova", odnosno dokumentarne hipoteze, sve vise i vise se uvidja da ona nema svoje jake osnove, ne znam da li ste i to spomenuli na nastavi...? Vidis, vise je no glupo verovati da je svestenicki dokument nastao, nemam pojma, 622 godine BC, proroci koji su ziveli pre toga spominju-Mojsija i Toru!!! To je kontradiktorno, cela ta hipoteza je kontradiktorna, jer ne daje Bibliji prostora da sama kaze sto ima o sebi, nego se njoj diktiraju uslovi u kojima je nastala, pa to ne ide tako!

Da, rastaviti, בדל jevrejski glagol 'badal', pet puta se spominje u Postanju 1. Jako zanimljivo, samo ne znam sto ste vi to ucili konkretno??

A u Isusa kao povijesnu osobu vjerujem čvrsto.

Pa zasto bi verovao?? Nije li i to mit kao i Postanje, Adam, Eva i sve ostalo?? Smile

U sve od Marijinog bezgrešnog začeća, Isusovog začeća po Duhu, Njegovog rođenja, hodanja po zemlji i propovijedanja, Muke, Smrti i, naravno, Uskrsnuća.

Isto tako, mit prve crkve, nista drugo. Isus jeste postojao, ali sigurno nije bio ono sto su tvrdili za Njega, Njega su mitologizirali, a mi trebamo demitologizirati Bibliju, odnosno otkloniti mitove iz nje, tako cemo najbolje znati sto je istina. Slazes se?? Smile

Ali trebaš gledati povijesno Bibliju.

Naravno. Povesno gledano, Isus nikada nije vaskrsao, nije cinio cuda, nije Bog sve stvorio, itd itd itd. Sve su to povijesne cinjenice. Slazes se?? Smile

Znaš li koja je prva rečenica zapisana u Stari Zavjet? "Jahve nas je oslobodio iz Egipta", i to mislim da je zapisano tek za Babilonskog sužanjstva. Odakle bi onda bilo tko znao što se događalo u početku? Misliš da je objavljeno od Boga? I to je moguće, ali zašto bi Bogu to bilo tako važno da će sad on nekom piscu diktirat što se događalo prije miljarde godina?

Objava nego sta. Bog je otkrio Mojsiju kako je sve bilo. Osim toga, nije to zapisano u babilonskom suzanjstvu, nego mnogo ranije, ali eno ti teme na "Bible Study", pa tamo mozemo vise pricati o tome. Ja sam spreman braniti literarno Bibliju, jer ona daje prostora za to.

Pogledaj ono što ja vjerujem. To je da je, npr. prvo poglavlje Postanka napisao sveti pisac u jednom konkretnom trenutku u vremenu kad su Izraelci imali problema sa prihvaćanjem Boga, da bi im pokazao neminovnost ostvarivanja svega što izađe iz usta Božjih. To je stavio na početak, jer, ako ne vjeruje da su Božje riječi = djela, onda mu je džabe čitat i zapovijedi. Isto i Izaija napominje da kao što kiša pada na zemlju... ma vjerujem da znaš citat.

da, znam sto verujes, cudo da nisu crkveni oci verovali tako?? Bar ne svi. Smile Osim toga, izaija je zivio dosta godina pre svestenickog dokumenta, malo je cudno to, zar ne...? Smile

A "u pocetku" je nastalo kao pandam paganskim bogovima u okolini izraela, ne zato sto su izraelci imali problema da prihvate Boga. To je taj kontext koji sam ti kazao-ne mozemo ga mi nametati Bibliji, nego trebamo dozvoliti Bibliji da ona sama kaze sto ima. Paganski narodi oko izraela sigurno da nikada nisu imali takvu koncepciju Boga koji ni iz cega stvara sve, koji nema pocetak, nego je vecan, koji ne zavisi od vec postojece materije, i mnogo toga jos. Kada to uzmes kao istorijski kontext, onda ces mnogo bolje razumeti zasto se u 1 glavi Postanja spominje,npr., Bozje ime אלהים a zasto se u 2 poglavlju spominje Bozje ime יהוה Ne zbog navodno dva izvora vec upravo zbog slike o bogovima koje si imao u paganskim narodima i slike o Bogu ili pogleda na Boga i svet, koju si imao kod zidova.To su dva radikalno suprotna pogleda, a ovo sto danas mnogi ucenjaci uce-meni to vise lici na paganske koncepcije, sto i jeste tako.

Poz.

more_horiz
Za Izraela i Hrvoja Hrkija :
Osanna in excelsis , Notuln 1.12.2000

MP3 2MB
Mariologija - Page 42 Soundicon1

Gloria in excelsis und Et in terra pax, 2.12.2000 Saalbau Witten

MP3 4,5MB

Confiteor und Et expecto , 9.12.2000 Campus Uni Witten/Herdecke

MP3 4,4MB

Cum sancto spiritu , 10.12.2000 Mariendom Neviges

MP3 3,2MB

Sanctus , 10.12.2000 Mariendom Neviges

MP3 3,2MB

Et resurrexit , 21.1.2001 Eglise St.-Merri, Paris, France

MP3 3,2MB

Osanna 2 , 21.1.2001 Eglise St.-Merri, Paris, France

MP3 2,1MB

Blagoslovljeni u Kristu, Izraele i Hrvoje Hrki
Vaš brat abraham

more_horiz
abraham je napisao/la:
Za Izraela i Hrvoja Hrkija :
Osanna in excelsis , Notuln 1.12.2000

MP3 2MB

Gloria in excelsis und Et in terra pax, 2.12.2000 Saalbau Witten

MP3 4,5MB

Confiteor und Et expecto , 9.12.2000 Campus Uni Witten/Herdecke

MP3 4,4MB

Cum sancto spiritu , 10.12.2000 Mariendom Neviges

MP3 3,2MB

Sanctus , 10.12.2000 Mariendom Neviges

MP3 3,2MB

Et resurrexit , 21.1.2001 Eglise St.-Merri, Paris, France

MP3 3,2MB

Osanna 2 , 21.1.2001 Eglise St.-Merri, Paris, France

MP3 2,1MB

Blagoslovljeni u Kristu, Izraele i Hrvoje Hrki
Vaš brat abraham

hvala puno bratu Abrahamu ,

na lijepoj crkvenoj glazbi:lux: cheers
na Bachu najvećem sakralnom orguljašu , možda i glazbeniku:zajedništvo

more_horiz
Hvala i od mene.
Ali valjda to i drugi mogu poslušati?

more_horiz
Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u
proroštvu starca Simeona Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu«
(Lk 2,35). Te riječi s kontekstom naviještaju Kristovu muku. A budući
da nitko nije s Isusom tako usko povezan kao njegova Majka, nikoga kao
nju neće pogoditi tako da će Isus biti »znak kojemu će se protiviti«
(Lk 2,34), nikoga kao nju neće potresti njegova muka. Vlastito
predslovlje današnjega blagdana u njemačkom izdanju Rimskoga misala
kaže ovako: »Kad je Marija stajala pod križem, ispunila se riječ starca
Simeona: mač je probo njezinu dušu kod muke i smrti njezina Sina.«

Simeonovo naviještanje Marijine žalosti,

Bijeg u Egipat,

Isus se kao dvanaestogodišnji dječak na hodočašću u Jeruzalem, bez znanja roditelja, zadržao u hramu,

Marijin susret s Isusom na križnome putu,

Marijine boli dok su Isusa pribijali na križ,

Skidanje Isusa s križa, što je ovjekovječeno Michelangelovom Pietà,

I napokon Isusov pogreb.

more_horiz
Predobri i premudri Bog, hoteći izvršiti otkupljenje svijeta,
"kad je došla punina vremena, poslao je svoga Sina rođena
od žene...da primimo posinjenje" (Gal 4, 4-5). "Koji
je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i
utjelovio se po Duhu Svetomu od Marije Djevice. "Taj nam je
božanski misterij spasenja objavljen i nastavlja se u Crkvi,
koju je Gospodin ustanovio kao svoje tijelo i u kojoj vjernici,
koji pristaju uz Krista Glavu i koji su u zajednici sa svim
Njegovim svecima, treba da štuju i uspomenu "prije svega
slavne vazda Djevice Marije, Majke Boga i Gospodina našega
Isusa Krista."

more_horiz
povijesno je dokazano da marijino začeće uopće nije bilo bezgriješno,bas naprotiv bilo je vrlo griješno jer čak nije bilo ni s Josipom nego s Ben Panterom,rimskim vojnikom.Eto,Marija je imala avanturu za jednu noć i rodio se mali Isus.I očito je da su svi znali za to jer je Isusovo pravo i puno ime bilo Jošua ben Pantera ili Jošua,sin Panterin.I evo,bas tog Isusa vi uzimate za primjer svog lažnog morala,pa to je stvarno smiješno

more_horiz
Djuro Djuric je napisao/la:
povijesno je dokazano da marijino začeće uopće nije bilo bezgriješno,bas naprotiv bilo je vrlo griješno jer čak nije bilo ni s Josipom nego s Ben Panterom,rimskim vojnikom.Eto,Marija je imala avanturu za jednu noć i rodio se mali Isus.I očito je da su svi znali za to jer je Isusovo pravo i puno ime bilo Jošua ben Pantera ili Jošua,sin Panterin.I evo,bas tog Isusa vi uzimate za primjer svog lažnog morala,pa to je stvarno smiješno

E moj djuro još ti trebaš puno učiti,ali ne gluposti nego pravu istinu,pa eto čitaj novi zavjet ili hoćeš kakvu knjigu da ti pošaljem,slobodno javi.
Pozdrav djuri djuriću study scratch misli

more_horiz

U kojem si to filmu gledao, možda od Monti Pajtona?

more_horiz
To je povijesno dokazano,i ja to jesam čitao u knjizi.Ne biste vjerovali ali ima ljudi koji čitaju i druge knjige,ne samo bibliju.A ako iz biblije budete učili o povijesti,puno ćete naučit,ha ha!Ali nije sad stvar u tome nego u vašem lažnom moralu,u isto vrijeme dok ga vi propovijedate svećenici rade znate već što s dječacima a papa vam je bio u hitlerovoj mladeži,pa di je tu smisao?

more_horiz
To je povijesno dokazano,i ja to jesam čitao u knjizi.Ne biste vjerovali ali ima ljudi koji čitaju i druge knjige,ne samo bibliju.A ako iz biblije budete učili o povijesti,puno ćete naučit,ha ha!Ali nije sad stvar u tome nego u vašem lažnom moralu,u isto vrijeme dok ga vi propovijedate svećenici rade znate već što s dječacima a papa vam je bio u hitlerovoj mladeži,pa di je tu smisao?

Prijatelju, znaš li da postoje i knjige o vampirima i vukodlacima?? Postoje svakojake knjige, a mudar čovjek pazi što čita i sve provjerava 100 puta.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply