Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 22 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Često nisam kompetentan za duboke rasprave, a i tek sam došao na forum, i nisam pročitao što se sve do sada pisalo na ovoj temi, ali, izložio bih vam svoj doživljaj osobni Gospe.
Zamislite Božić, noć. U Betlehemu leži djetešce malo, nemoćno, ali tako lijepo i privlačno da su mu se poklonili ne samo pastiri i kraljevi svjetski nego i anđeli; raduju se i plešu u toj najljepšoj noći. Svi njega gledaju, on je središte, izvor i uvir, sva ljepota i milina. Njegovim dolaskom i ova naša obična svakidašnjica postaje nova. O velika tajno i ti predivni sakramente; nek svaka duša vidi Gospodinovo rođenje; leži u štalici. Ali, javlja se pitanje. Jedna zbunjenost se rađa u meni gledajući tu sliku. Bog je sišao među nas, u punini svog božanstva, donio svu slavu neba na ovu zemlju. Kako? Što je to zajedničko nebu i zemlji, koja su to vrata kuda je on došao, i pogled mi se svraća na Mariju, Majku Isusovu. Toliko neznatna, ponizna do kraja, da nikad ni nebi pomislio na nju da me Pismo ne uči da je upravo ona ta po kojoj je došao Gospodin. O blažena Djevice, čija je utroba bila dostojna roditi Gospodina Isusa Krista!
Prava posveta Majci Božjoj je zapravo Kristocentrična, uistinu, ona je vrlo duboko ukorijenjena u Misteriju Presvetog Trojstva i misterijima utjelovljenja i otkupljenja.

more_horiz
Sve ovo sto si napisao je jako subjektivna stvar, brate.

Marija je stvarno bila posebna zena, ali kako ona nama danas pomaze u nasem spasenju?

more_horiz
Da, naravno da je subjektivno, to je onako kako ja osobno doživljavam Mariju, zapravo, ta jedna spoznaja koju sam opisao u gornjem postu je nešto što se duboko u meni usjeklo, i što je uvijek prisutno kad se njoj obraćam.
Kako pomaže u spasenju, to je isto jedno iskustvo koje se doživljava iz dana u dan rastući, padajući se i podižući. Kad je Marija blizu, lakše je. Ona ima dovoljno veliko majčinsko srce koje nikad ne osuđuje.

more_horiz
A kakvo srce ima Isus?

more_horiz
Justin je napisao/la:
A kakvo srce ima Isus?
Ne mislim da Marija može nadosmjestit Isusa, ili da se njoj "skrivam" kad se "bojim" Isusa, ona nas najbrže vodi do Isusa. Voljeti Mariju znači voljeti Isusa.

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Justin je napisao/la:
A kakvo srce ima Isus?
Ne mislim da Marija može nadosmjestit Isusa, ili da se njoj "skrivam" kad se "bojim" Isusa, ona nas najbrže vodi do Isusa. Voljeti Mariju znači voljeti Isusa.

Objasni bolje razloge za "skrivam" - "bojim" i njihov sadržaj koji Ti priječi put direktnog predanja Kristu - Potpuno Tvoj - Totus Tuum..Koja je uloga Duha Svetog u Tvojoj ljubavi prema Isusu..Zar On , Duh Sveti nije dovoljan Utješitelj tog "straha" - Tvog "boljim" (se) Isusa".U čemu je razlog Tvoje potrebe prema Mariji kao posredovateljice Tvoga puta ka Kristu?

more_horiz
Voljeti Mariju znači voljeti Isusa, kažeš...

To znači da je Marija božanstvo?
Ako Marija nije Bog, nego čovjek, kako to da voljeti nekog drugog čovjeka, ne znači voljeti Isusa?

Ako se "ne bojiš" Isusa, zašto onda ne "voliš" Njega direktno, nego "voliš" Mariju?

Zašto te Marija mora "voditi" do Isusa? Zar ne možeš direktno k Njemu doći?

Molim te da mi odgovoriš na svako pitanje.

more_horiz
Gle, ne vidim nikakvog napretka ka dijalogu ako pišemo negativno. Piši pozitivno. Reci svoje mišljenje, ja ću ga poštivat.
Imaš stav u kojem si ti jedini u pravu i samo me navodiš da rečem neke stvari za koje držiš da su hereze katoličanstva. Daj mi jedan razlog zašto bi ti odgovorio na pitanja. Ajmo malo analizirat što si piso

Iz moje rečenice Voljeti Mariju znači voljeti Isusa, ti zaključuješ "To znači da je Marija božanstvo" Ma kako samo si došo do toga? Smile

Uopće neznam odakle si iz mog pisanja izvuko da ne volim Isusa. Ali po tvom pisanju se da zaključit da ako voliš Mariju nemožeš volit Isusa. Kao da je ljubav prema Bogu i prema čovjeku odvojena. Ljubav je ljubav. Isus nam je oporučno ostavio samo jednu zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas. Prema tome, voljeti Mariju znači čuvati Isusove zapovijedi. A ti mene napadaš jer sam reko da voljeti Mariju znači voljeti Isusa. Rolling Eyes

Nisam reko da me Marija mora vodit do Isusa, nego sam ja odabrao taj put do njega jer je najbrži.

Stavljanje riječi u usta drugome i tumačenje napisanog izvan konteksta su oznake fanatizma, znaš... jocolor

Ako te još što zanima, možemo radije na pp, da ne gnjavimo druge.

Stay cool! afro

more_horiz
Justin je napisao/la:
A kakvo srce ima Isus?

Slusaj mali, postao si bezobrazan. Nisam te tako ucio!~

Ovo je naravno sala, valda me razumes sta sam hteo da kazem.

Pozdrav.

Zadnja promjena: ; pet 09 oľu 2007, 18:21; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sto mi nesto ovde zvuci poznato.

more_horiz
Nema posrednika do Boga! Ni jednog. Osim Krista - a i samo ime mu govori - On je Bog.

Drugog puta nema. Sporog ili brzog. Samo Krist.

Vjerujte mi, da se ne iznenadite u onaj Dan.

more_horiz
Zanimljivo je kako bi hebreji mogli dozivljavati Mariju na katolicki nacin. Sem toga, njeno ime je bilo 'Mirjam', a ne 'Marija', jer Marija evocira na madonu i sl., dok Mirjam ima prizvuk verne, posvecene zene. Sasvim drugacije od katolickog poimanja iste.

more_horiz
Rista, nemoj se dat vrijeđat.

Ja sam samo jako znatiželjan.

Ali fakat bi mi mogo odgovorit... Mislim...fakat mi nisi ništ objasnio. Ja sam te pošteno, bez napadanja pitao zašto te Marija vodi do Isusa, a ti kažeš taj put je brži.... Pa daj, odgovori mi zašto je taj put brži, tako da i ja mogu uvatit prečac, ak je to tak kul...ne??

Kužiš me?

A što se tiče tvoje rečenice voljeti Mariju znači čuvati Isusove zapovijedi - rista, nadam se da shvaćaš da voljeti bilo kojeg čovjeka znači čuvati te zapovijedi...a samim tim Mariju stavljaš na istu razinu kao i sve ostale ljude...

Aloha

more_horiz
Ne stvarno, ljudi, zašto ste svi tako osjetljivi i ozbiljni...???
Pa tu smo da si kažemo: kak si rista, šta ima, pa kak to da ti ovak vjeruješ ili misliš...pa to je kul...Kužite, ljudi? Pa nećemo se sad jedni na druge bezveze ljutit? Ja se ni na kog ne ljutim ovdje i fakat ste mi svi simpa i zanimljivo mi je kak to zanimljivo vjerujete u Mariju...i samo želim info, ok? Samo informacija, to je sve što tražim, ok?
Ajd pliz odgovori, rista.

Pa ću onda moć da te bolje kužim, kužiš me?

more_horiz
Gle ovo je interesantno, a posle kazu nisu iskrivili Jevandjelje. Pa kako preko Marije moze biti kraci put, ako je Isus rekao: Ja sam put. Niko nece doci Ocu do kroz Mene.

Au!

more_horiz
Mozda je to neki 'shortcut'??

more_horiz
Hej, bio sam na putu par dana, nisam se na nikoga naljutio.

Provat ću iznijet neke stvari koje vas zanimaju. Što se tiče posredništva, slažem se da je Isus jedini Put i da je jedini Posrednik... što se tiče spasenja. Samo se po njemu spašavamo. Sad, imam ja jedno pitanje za vas, koje mi je bilo jedna od zapreka u mom razmišljanju kada sam zamalo prešao na protestantizam: Piše u Bibliji da nema posrednika osim Isusa. I vi to koristite kao argument da biste dokazali da nas svetci u nebu nemogu čut ili što (nije mi uopće jasno zbog čega se oni nemogu molit za nas po vašem). Ok. Zar nije sam sveti Pavao tražio zagovot? Zar u njegovim poslanicama na više mjesta ne čitate kako on traži korinčane ili članove neke zajednice kojoj piše da se mole za njega? Što je to onda nego posredovanje? Zašto se i vi onda zagovarate jedni drugima ili pastoru, molite jedni za druge, pogotovo kad ste u bolestima ili nevoljama? Ta jedan je Posrednik! Jednako tako se to isto može i vama vratiti.

Pitaš zašto Marija vodi do Isusa. Odgovaram slikom koju je ispričao sv. Montfort:
Zamislite onaj dan kad budete dolazili pred svoga Kralja sa plodom svoga života. Dolaze velikani i dolaze vrijedne darove, a sve što imaš je jedna crvljiva jabuka. Silno želim pred svoga Kralja, ali sram me, što da činim? Pa zazvat ću Mariju. Ona će me utješit, zagrlit, uzet tu moju gnjilu jabuku, obuči će najljepše haljine, stavit krunu na glavu, uzet srebrni tanjur na koji će stavit moju jabuku. Može li Kralj odbiti svoju Kraljicu? Neće pogledat na vrijedne darove moćnika, nego na svoju kraljicu!

more_horiz
Prijatelju, Pavle nije trazio od mrtvaca da se mole za njega, to je velika razlika. ja i dan danas kada imam problem kazem nekim prijateljima da se mole za mene, i oni to cine, ja se isto tako molim za njih, i sta je tu problem?? To se zove posrednicka sluzba, i sasvim je ok.

Problem koji mi vidimo u posrednickoj sluzbi kod katolika, ili bar sto ja vidim kao problem, jeste sto se svecima i Mariji daju prerogativi koji pripadaju samo Bogu i Isusu. Oni su u tom smislu posrednici koji nas vode Bogu, sto je strano apostolskoj nauci. Niko nikoga ne moze na taj nacin voditi Bogu, moze samo upucivati na Njega, a u katolickoj crkvi nema jasnog razgranicenja u tim stvarima.

I ne samo to. Dovoljno je reci da toga nije bilo u I veku nego mnogo kasnije.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply