Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 21 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
http://www.chick.com/reading/tracts/0040/0040_01.asp

Zadnja promjena: ; ned 04 oľu 2007, 15:38; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
http://www.chick.com/reading/tracts/0040/0040_01.asp

more_horiz
Jos nisam naucio engleski, iako ga vec preko trideset godina ucim.

Sta si hteo prijatelju da kazes?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
hrvoje hrki je napisao/la:
Poučena i zavedena od Sotone, Eva je pala u četverostruki grijeh: oholost, neposlušnost, požuda i bludnost. Tim padom Eva je kao zavedena učenica postala učiteljica i zavodnica Adamu, koji je taj isti greh učinio po njenom nagovaranju. Eva ga je sama započela, a dovršila sa svojim drugom. I to je razlog zašto na ženi stoji veća osuda. Po njoj se čovek pobunio protiv Boga i po njoj je upoznao bludnost i smrt, tako da bi za njega mogli reći kako je on birao između dve ljubavi…ljubavi prema Bogu i ljubavi prema svojoj drugarici. Eva je bludnost i smrt upoznala po Zmiji, a Adam po svojoj drugarici, tako da ni on više nije mogao gospodariti nad svoja tri kraljevstva: duha (zbog neposlušnosti), duše (zbog prevlasti strasti) i tijela (jer ga je ponizio do nagonskih životinjskih zakona). »Zmija me je prevarila« reče Eva. »Žena mi je ponudila plod i ja sam od njeg jeo« reče Adam. I trostruka požuda odonda zgrabi tri čovjekova kraljevstva. Zabranjeno stablo posta rasi ljudskoj uistinu smrtonosno, jer s njegovih grana visi plod gorkog znanja koje dolazi od Sotone. I žena posta ženkom, i s kvascem sotonskog spoznanja u srcu, ide da pokvari Adama ... « (M.Valtorta)

I žena bi kažnjena u njenom svojstvu majke i supruge uz izgon iz zemaljskog Raja i rana njena će roditi trpljenjem do konca svijeta.

»Materinstvo, bez onoga što ga sad ponizuje, bilo je od Oca Stvoritelja udijeljeno također i Evi. Nježno i čisto materinstvo bez težine osjetila! ... Cega se je lišila Eva odričući se ovoga bogatstva! Više nego i same besmrtnosti! Ali materinstvo, bez njemu svojstvenih povreda, iskusila sam jedino ja, nova Eva, da bih mogla reći svijetu na kakvu je nježnu sudbinu bila pozvana žena da bude majkom bez tjelesne boli ... « (M.Valtorta. str. 111-112).

Sv. Pavao pak nadasve (Rim. 5) osvjetljuje grijeh koji se od Praroditelja prenosi na potomstvo, tj. na čovječanstvo od pokoljenja na pokoljenje, i koji sačinjava upravo Istočni grijeh. Apostol iznosi svoju nauku postavljajući neku vrstu paralelizma ili usporedbe između Adama i Isusa, između prvog i Drugog Adama. Sveti Oci, na primer Justin i Irenej već od II. veka, dosta brzo protegnuše takav paralelizam i tako, imajući pred očima Naveštenje, usporediše Evu i Mariju, tj. prvu i Drugu Evu.

Valtorta stavlja u usta Mariji sledeće izraze: »Ja sam prošla, u suprotnom pravcu, puteve dvaju grešnika ... Na sve sam načine slušala ... »slična Bogu stvarajući tijelo Božje« ... poništena u poniznosti ... Službenica Božja ... »Da« rekla sam. Taj »da« poništio je Evin »ne« na zapovijed Božju ... Iz mog krila rodit će se novo Stablo što će donijeti Plod koji će upoznati sve zlo da bi ga ispatio u Sebi i dati će sve dobro ... « (str. 114-115).
Takav paralelizam ili poređenje između Marije i Eve, mogao bi se izraziti i sažeti ovako:

-Mariji se ukazuje i govori dobri anđeo, Evi zli anđeo;
- Mariji anđeo govori o božanskom Materinstvu, Evi o ljudskom rađanju;
- Marija s božanskim Materinstvom .postala bi slična Bogu Roditelju svoje Riječi i Stvoritelju svakog bića; Eva, s ljudskim rađanjem, postala bi slična Bogu Stvoritelju;
- Marija se na takav predlog duboko ponizuje, Eva se visoko uzoholi;
- Marija se pokorava Bogu i odupire se Zavodniku, Eva otkazuje poslušnost Bogu (koji je sebi pridržao objavu tajne formiranja čoveka) i sluša Zavodnika;
- u Mariji nikakva duhovna pohotljivost za Plodom, u Evi neobuzdana pohotljivost za plodom (fizičkim i simboličkim);
- Bog ne oskvrnjuje Mariju nego oplodivši je sublimira joj Čistoću, i Devica ostaje najčistija u pameti i u telu; Zmija Zavodnica pomiluje Evu i djevica pade postavši bludna i u duhu i u tijelu;
- Marija ostade uveke kakvu ju je Bog zamislio, htio i stvorio: dapače, Puna Milosti postade Nositeljica Milosti i Života u sebi samoj i u Čovječanstvu; Eva se međutim lišila Milosti i .postala uzrok gubitka Milosti za Adama, i preko Adama za Čovječanstvo;
- Marija ostade Kćerkom Božjom i nije htjela znanje od oca laži; Eva postade rasipnom i buntovnom kćerkom i prionu uz oca laži;
- Marija po pouci i zahvatu božanskom bi uzdignuta na osobito dostojanstvo Zaručnice Božje i Majke UtelovIjene Reči. Eva nije bila napuštena od Boga mističnog zaručnika, koji će dapače nastaviti utecati u svakom supružništvu priopštujući ljudskom suprugu oplođujuću energiju, vodeći - tajanstveno- glavnu reč pri formiranju tela, stvarajući i ulevajući dušu svakom sinu Evinu do svršetka sveta: više zaručnik od svakog zemaljskog zaručnika, više otac od svakog ljudskog oca ... Ali Eva, i zato Adam i zato čitava rasa koja od Dvojice prvih putem rađanja nasleđuje ljudsku narav, poučena i zavedena od Sotone izda i napusti Boga postavši mu neposlušnom zaručnicom, koja bludniči i preljub čini sa Sotonom: koji širi posvuda i neprestano tu oholu, neposlušnu, pohotljivu i bludnu želju da bude prokreator ne prema - nego protiv volje Božje, sretan što u času u kojem Bog stvara - čistu - dušu i uleva je u jedno tijelo koje je u Dvojici prvih stupilo u rodbinsku vezu sa Sotonom, u tom istom trenutku duša sama kalja se Istočnim Grijehom, tj. stupa u srodstvo s Demonom zavodnikom i zamračuje sinovsko i zaručničko sredstvo s Bogom (radi pomanjkanja sjaja Milosti) ... (Radi čega žena, nakon porođaja, u Starom Zavjetu osjeća nužnost, a u Novom želju da se podvrgne Čišćenju).
- Bog, dakle, posredstvom jednog anđela pregovara s Marijom o rađanju ili o božanskom materinstvu; Sotona, posredstvom zmije, razgovara s Evom o rađanju i ljudskom materinstvu.
- Marija, dakle, očekuje od Boga objavu tajne Božjeg Utjelovljenja; Eva ne očekuje od Boga nego pristaje da primi od jednog bića uzurpatora, ne u vreme Bogom određeno, i na nečisti način, objavu tajne oblikovanja čoveka.
- Marija, dakle, biva sve dublje prožeta Bogom i od Njega zaposjednuta sve se više rodbinski povezuje s Njime: kao kćerka, zaručnica, majka; Eva biva oskvrnuta od Sotone i pada pod njegovu vlast: postaje u odnosu na Boga rasipna kći, nevjerna zaručnica, preljubna majka, i stupa u srodstvo s Demonom ocem laži i zavodnikom.

- U ovoj rodbinskoj vezi Marije s Bogom nalazi se korijen svake veličine za Nju i svakog blagoslova za nas; u onom srodstvu Eve sa Sotonom nalazi se koijren svake bijede za nju i svakog prokletstva za nas.

- Radi osobitih milosti Duha Svetoga, i to snagom vječnog Predodređenja i Bezgrešnog Začeća, Marija je bila očuvana od bilo kakvog srodstva sa Sotonom i zato od Istočnog Grijeha; snagom tih istih privilegija, a k tome i božanskog Materinstva, od intimnog Pridruženja Nje uz život i žrtvu Isusovu i od Uznesenja tijelom i dušom na Nebo, započinje i dovršuje se čudesno srodstvo Marije s Bogom.

- Radi drugih darova Duha Svetoga, i zato snagom dobre volje (gde je moguće) i od čina i Sakramenta Vjere, bi izvršeno djelo smrti i života: smrti, tj. prekid srodstva sa Sotonom (premda on na ovoj zemlji ostaje Zavodnikom i stvorenje zadržava nagnuće prema njemu); života, tj. ponovnog uspostavljanja sinovstva Božjeg i pritjelovljenja (inkorporacije) u Crkvu zaručnicu Hrista i majku (novu roditeljku) i učiteljicu s Kristom: delo obnove koje će bez prestanka biti hranjeno, produbljivano, jačano od drugih Sakramenata, Sakramentala, poticala milosti Božje, i naći će u Čistilištu, u uskrsnuću tela i pri ulazu u Nebo, s puninom ljudskom bića, krunu tako visoku - da će nadvisiti daleko više stanje na koje bi čovek bio uzdignut, da radi posljedica greha nije bio obnovljen od Krista.

kako

Hrvoje, braco...ne replicira ti nitko! Pogodi ti izgleda u sridu!
detektive ..Alka za Hrvoja Hrkija............klap klap klap </BLOCKQUOTE>

more_horiz
vjerojatnonema tko šta reći kontra toga
kužiš rista

more_horiz
Hrki, taman da je sve to što si napisao o vezi između Marije i Eve točno - reci, kakve to sve veze ima s našim spasenjem?

Jer, Isus je "drugi Adam" u tom smislu, da On izbavlja čovječanstvo od osude grijeha, u koju ga je prvi Adam uvalio.

Što Marija radi za čovječanstvo i gdje to piše u Bibliji?

Vidiš, ti se samo vrtiš u krug, navodiš crkvene oce i pričaš priče... Gdje u BIBLIJI stoji išta od ovoga? Zašto BOŽJA RIJEČ nigdje ne uspoređuje Evu i Mariju?

Dakle, na ovakve tvoje argumente ja skoro da ni nemam komentara, jer ih smatram ništavnima, budući da su to obične ljudske priče i interpretacije, a ništa od toga nam Bog nije objavio.

Ako ćemo baš navoditi ranokršćansko vjerovanje, tada možemo vidjeti da prije 5. stoljeća gotovo da nije postojalo nijedno od ovih osnovnih naučavanja o Mariji ("bezgrešno začeće", "trajno djevičanstvo", "uznesenje", itd.).
Katolička enciklopedija o Marijinom bezgrešnom začeću priznaje: "Direktan ili kategorički i uvjerljivi dokaz te dogme ne može se pronaći u Svetome Pismu." Na istom mjestu je istaknuto da su te ideje doživjele postepeni razvoj unutar Crkve!
Ova doktrina definirana je i proglašena tek od strane pape Pia IX, 1854. godine.
Što se tiče doktrine o "trajnom djevičanstvu", Enciklopedija Britannica ističe da ova doktrina nije bila naučavana u prvih 300 godina nakon Kristovog uzašašća, te da sve do Koncila u Kalcedonu, 451. godine, nije bila zvanično priznata od strane Rima.
Dogma o Marijinom uznesenju donesena je tek 1950. godine (papa Pio XII) - i također su odmah katolički autoriteti priznali da se ona apsolutno ne može dokazati Biblijom, kao ni poviješću.

Stoga, brate moj, ne vidim razlog za toliko oduševljenje tim dogmama, jer je očito da su one LJUDSKE IZMIŠLJOTINE.
Žao mi je, ali moraš se s tim pomiriti.

more_horiz
Naravno Hrki, ako mozes.

Postavi sebi iskreno pitanje, sta ako si pogresio.

more_horiz
Ali stovanje Marije nije bilo dio izvorne krscanske vjere.Ocito je da je Marija,Isusova majka bila divna,posvecena mlada zena i zaista mi je zao sto je mnogi blate i omalovazavaju.Ne trebamo traziti razlog u ljudima koji je toliko uzdizu i stavljaju na mjesto koje joj ne pripada ali mi se moramo suzdrzati od ruznih izjava.
Tek u Konstatinovo doba u prvom dijelu cetvrtoga stoljeca,svatko pocinje Mariju smatrati bozanstvom.Ca je i crkva u tom razdoblju prijekim okom gledala na takav oblik stovanja,sto je evidentno prema Elpifaniju (430)god koji je optuzio neke osobe iz Trakije,Arabije i mogih drugi mjesta da stuju Mariju kao bozansto i prinose joj kolace u njezinu hramu..Njoj treba iskazati cast-rekao je Epifanije,"ali NIKAKO se njoj ne smijete klanjati"Ali samo godinu dana kasnije na koncilu u Efezu 431 god to je postalo sluzbenom naukom u Rimokatolickoj Crkvi.
U Efezu Upravo je u tom gradu Dijana bila stovana od pamtivjeka kao bozica djevicanstva i majcistva(reklo bi se slucajnost ali nije)

more_horiz
Neki ove cicinjenice ne zele pogledati u oci.

Oni se boje istine.

Sta ciniti?

Moliti se Bogu za te ljude i voleti ih.

more_horiz
Za Mariologiju najbolji lijek jest: Kristologija.

more_horiz
Da, mnogi ljudi su zavedeni naukom o Mariji. Marija je bila divna žena. Postojali su na svijetu mnogi divni ljudi... Međutim, oni ne sudjeluju u našem spasenju, jer (osim onih koji su uzneseni) svi su oni u grobu, mrtvi, spavaju. Marija nije bila uznesena, ona sada nije živa. Nitko ne posreduje i nitko nema pravo posredovati za naše spasenje pred Bogom, osim Isusa Krista, koji nas je otkupio. Zar je ovo tako teško shvatiti? Zar Biblija nije jasna? Zašto onda tražimo alternativna pomagala pri spasenju? Pa Bog ne traži ništa, osim "raskajanog srca" i odluke da ćemo ići za Njim i vršiti Njegovu volju!

more_horiz
<blockquote>

cubela je napisao/la:
Za Mariologiju najbolji lijek jest: Kristologija.

Kristologija vodi Mariologiji, a prava. Mariologija Kristologiji. Kada Kristologija biva krivo usmjerena, prenosi se to i na Mariologiju.

Današnji nedostatci u štovanju Marije imaju uzrok u našim ljudskim nedostatcima. Tako npr. danas postoji nedostatak vjere u zajedništvo svetih i u živu povezanost svih ljudi koji su sjedinjeni u ljubavi Božjoj bili oni još na životnom putu, bilo da se već nalaze u punini života. I štovanje svetaca ne može se uspoređivati sa štovanjem nekakvih junaka. Naši pokojnici nisu mrtvi , nego žive, oni nisu jednostavno bili pa prošli, nego su nam sada (na sasvim novi način) blizu, jer su konačno ispunili svoje životno putovanje i sada se konačno nalaze spašeni u Bogu. I oni su prisutni u našem životu i s njima možemo komunicirati. Na ovu stvarnost – putujuće i nebeske Crkve doziva u pamet i II. Vatikanski sabor kada u 7. glavi LG govori o sjedinjenju i odnosu nebeske i putujuće Crkve. Crkva nije narod Božji samo na zemlji, nego je zajednica svetih onih koji se već nalaze u potpunom zajedništvu s Bogom i onih koji se nalaze još na putu prema blaženoj domovini. (LG 48-51).
Svece ne štujemo samo radi njihovog primjera koji nam mogu pružiti, jer bilo bi to slično štovanju nekih junaka, nego ih štujemo da se sjedinjenje Crkve u Duhu pojača vršenjem bratske ljubavi. ( usp. LG 50). "Jer kako nas kršćanska zajednica među putnicima dovodi bliže Kristu, tako nas zajednica sa svetima združuje s Kristom od kojeg kao od Izvora i Glave izlazi svaka milost i život samoga Božjeg Naroda". (LG 50). Svaki svetac svojim životom utje če na život Crkve, jer čovjek kao socijalno biće bitno utječe svojim životom na život drugih – bilo pozitivno bilo negativno. I kao što grijeh ima osobnu i socijalnu dimenziju, jednako tako i svetost ima osobnu i socijalnu dimenziju. Mariji pripada neusporedivo i jedinstveno mjesto u povijesti spasenja jer Bog je htio da njezin "Fiat" kod navještenja za kršćane utemeljuje i određuje dimenzije spasenja. Marija je na sasvim osobit način sudjelovala u Spasiteljevu djelu, poslušnošću, vjerom, ufanjem i žarkom ljubavlju, da obnovi vrhunaravni život duša. Radi toga Marija nam je postala i majkom u redu milosti.
Ako jedan pastor u emisiji na radiju može reći: Braćo u Kristu..ja ću sada moliti za vas. Vi sad nemojte ništa moliti, nego samo u vjeri primajte milosti koje vam Gospodin po mom zagovoru bude slao ...zašto to isto ne bi mogli i sveti u nebu činiti za nas? (Kad to isto i anđeli mogu!). Razumijem da adventisti ne vjeruju u besmrtnost duše, zato bih zamolio uvaženog Ćubelu (Pentakostalca) za odgovor! Hvala!</blockquote>

more_horiz
Nisam Cubelu ali sam Pentakostalka i ja vjerujem da je nas Otac Bog a da nam je zemlja majka i tako smo i nastali.Majka je tjelesna i ovozemaljska,propadljiva i to smo nasledili od nje i zbog toga ovo tjelo je propadljivo.Ali nas duh koji je nasledjen od Oca Boga je besmrtan i on se vraca Ocu.
Samo ono sto je odzgo je Bozanske naravi a sve ostalo je tjelesno i ne mozemo se tome klanjati.Klanjaj se samo Stvoritelju a nikako stvorenju.Marija je bila stvorenje i radi toga joj se niko ne moze klanjati jer je to idolopoklonstvo.Da mozemo pitati Mariju da li bi dozvolila da joj se ljudi klanjaju?Sta mislite kakav bi njen odgovor bio posto znam da je bila pobozna mlada Jevrejka?

more_horiz
Dajte mi sve tekstove kojima podupirete besmrtnost duše, i proanalizirat ćemo ih u svjetlu cijele Biblije, jedan po jedan. Ali naravno, na topicu "besmrtnost duše"! Jel može, braćo?

Tek nakon te rasprave moći ćemo argumentirano govoriti o postojanju ili ne postojanju svetaca!

Jer, vi za svece nemate nikakve druge biblijske potpore, osim nekoliko tekstova kojima podupirete vjerovanje u besmrtnost duše, zar nije tako?

more_horiz
Što se tiče zagovaranja od strane svetaca pred Bogom za nas - jasno nam je valjda na temelju Biblije, da se nitko ne može spasiti zahvaljujući tuđem zagovaranju ili tuđoj vjeri! Svatko će zasebno stati pred Božji sud! Stoga, čak da se sveci, ako postoje, i mole za nas - ta njihova molitva nama ne može pomoći ništa više, nego molitva nekog običnog čovjeka. Jedino je Isus Krist taj, čiji zagovor pred Bogom za nas ima moć da nam oprosti grijehe i da nas proglasi pred Bogom pravednima. Isus je već svima oprostio na križu, samo ljudi trebaju taj Božji oprost prihvatiti. Zar nije tako? Što znači onaj redak koji kaže da nas «dobrota Božja vodi k pokajanju»? Zapazite: ne piše da se najprije ja pokajem, pa ću umilostiviti Boga, da mi On oprosti, da bude prema meni dobar... Ne! Najprije je Bog iskazao prema meni svoju dobrotu, ljubav i oprost, a tek onda se ja na temelju tog Njegovog čina ljubavi, kajem za svoje grijehe!

more_horiz
Justin dobro objašnjenje:D

more_horiz
Justin je napisao/la:
Što se tiče zagovaranja od strane svetaca pred Bogom za nas - jasno nam je valjda na temelju Biblije, da se nitko ne može spasiti zahvaljujući tuđem zagovaranju ili tuđoj vjeri! Svatko će zasebno stati pred Božji sud! Stoga, čak da se sveci, ako postoje, i mole za nas - ta njihova molitva nama ne može pomoći ništa više, nego molitva nekog običnog čovjeka. Jedino je Isus Krist taj, čiji zagovor pred Bogom za nas ima moć da nam oprosti grijehe i da nas proglasi pred Bogom pravednima. Isus je već svima oprostio na križu, samo ljudi trebaju taj Božji oprost prihvatiti. Zar nije tako? Što znači onaj redak koji kaže da nas «dobrota Božja vodi k pokajanju»? Zapazite: ne piše da se najprije ja pokajem, pa ću umilostiviti Boga, da mi On oprosti, da bude prema meni dobar... Ne! Najprije je Bog iskazao prema meni svoju dobrotu, ljubav i oprost, a tek onda se ja na temelju tog Njegovog čina ljubavi, kajem za svoje grijehe!

Pa kao da sam te ja skolovao.

more_horiz
Rimljanima 2:4 kaze da nas dobrota Bozja vodi na pokajanje.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply