Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 18 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Da. Da li ti misliš da je ona Bog zato što je rodila Isusa, Boga?

Ili da su vjernici bogovi jer su im tijela hramovi Duha Svetoga?

Ne ja to ne mislim. Ali molitva Bogu bi izgledala ovako: "O Bože, koji si izabrao djevicu Mariju i dao joj duh poniznosti, daj i nama... " Ili nešto tako. To je molitva Bogu, a ne: "Sveta Marijo, Majko božja, moli za nas." To je molitva Mariji. Sad Sad Sad

more_horiz
Ne ja to ne mislim. Ali molitva Bogu bi izgledala ovako: "O Bože, koji si izabrao djevicu Mariju i dao joj duh poniznosti, daj i nama... " Ili nešto tako. To je molitva Bogu, a ne: "Sveta Marijo, Majko božja, moli za nas." To je molitva Mariji. Sad Sad Sad

Izvini, ali jednostavno nije točno. Kakva je to molitva ako ja tražim nekog da moli za mene? Jakov traži od vjernika da mole za njega u svojoj poslanici! Pavao u poslanici Hebrejima traži da vjernici mole za njega i njegovu pratnju.

Bog je jedini vrijedan adoracije i obožavanja- Katolik koji tako ne misli u kontradikciji je s učenjem RimoKatoličke Crkve od njenih početaka.

more_horiz
Moja mama je razvila posebnu formulu prenošenja molitvi Isusu preko Marije sa svom svojom teorijom o tome. Jedino mogu reći da se totalno pogubila u svemu tome i da joj ništa od toga nije jasno. Kako može i biti kada su joj sve to rekli popovi kojima isto tako nije jasno. A kako može i biti kada za to nema uporište u Riječi i Božjoj objavi.
Jedini posrednik je Isus i nitko drugi, nikakvi kipovi, svetci i ligurgije. Probajmo zagovarati našeg Isusa koji je zastupao svoga Oca kada je bio na zemlji, i vidjet ćemo razlike. Biti ćemo višestruko blagoslovljeni jer se obraćamo originalu i jedino onome koji ima pravo da nas zastupa jer je došao kao čovjek na zemlju i kušan bio u svemu, samo ne u grijehu, da bi bio otkupio ljudski rod.
Logika je jasna i jasna je Božja objava.
Ako smo na miru s Bogom, onda ćemo osjećati i svoj mir koji nam Bog daje, biti ćemo u miru sa drugim ljudima i sa prirodom. Sve ostalo je iluzija koja nije mila Bogu našem stvoritelju i otkupitelju!

more_horiz
Pitaj mamu da li je kip posrednik u odnosu Boga i ljudi. Ako kaže da jest i ako kaže da je tako rekao Katolički svećenik, cijenio bih Private Message s adresom tog svećenika.

Cijenio bih i definiciju Božje Riječi. U skladu sa svim Biblijskim citatima- koji govore da je jedino Biblija Božja Riječ- u topicu posvećenom toj temi.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Izvini, ali jednostavno nije točno. Kakva je to molitva ako ja tražim nekog da moli za mene?

U svim rimokatoličkim molitvenicima "Zdravo Marijo" ubraja se u molitve. Odmah iza molitve Oče naš. A kakva je to molitva? Pitaj one, koji sastavljaju rimokatoličke molitvenike i molitvene formule. study

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
"Zdravo Marijo" je molitva Bogu, uz Mariju.

"Sveta Marijo, Majko Božja,
Moli za nas grešnike
Sada i na času smrti naše,
Amen."

Mislim da je apsurdno bilo što drugo tvrditi.

Ja priznajem da mnogi ljudi u RKC znaju zahvaljivati Mariji ako nešto dobiju u životu. Ta je praksa pogrešna i ja se trudim ljude uputiti na nju, kao što upućujem i Protestante na greške kada kažu da Katolici obožavaju kipove ili slike.

Oprosti, ali ja tu vidim molitvu Svetoj Mariji "Majci Božijoj". food

molim lijepo
sinke ti je više puta pojasnio
vidiš da mi katolici kažemo BDM " moli za nas" ( znači zagovaraj nas kod Isusa) , ne kažemo " molimo se Tebi ili sl...."
U ZM kaže se i ...Gospodin s tobom... blagoslovljen plod utrobe Tvoje ISUS...
svaki put kad se znači moli ZM spominje se i zaziva se sveto ime Isusovo !

more_horiz
evo već u Starom zavjetu spominje se Bogorodica

POST 3

15Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."

otk 12

1I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.

5I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu.

13Kad Zmaj vidje da je zbačen na zemlju, stade progoniti Ženu koja rodi muškića. 14No Ženi bijahu dana dva velika krila orlujska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena. 15I Zmija iz usta pusti za Ženom vodu poput rijeke da je rijeka odnese. 16Ali zemlja priteče u pomoć Ženi: otvori usta i popi rijeku što je Zmaj pusti iz usta. 17I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.

tko je bio ispod križa u posljednjim trenucima Spasiteljevog života
samo ivan i BDM !

iv 19

25Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. 26Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!"

MT 1

18A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom.

LK 1

27k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. 34Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" 35Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji.

mt 1

23Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog!

more_horiz
POST 3

15Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."

Bog je zametnuo i podigao samo jedno, ali nepomirljivo , neprijateljstvo koje će trajati do konca i bivati sve žešće
neprijateljstvo između Marije , svoje dostojne Majke i lucifera , između djece i slugu Presvete Djevice , te sinova i šegrta luciferovih

prema tome , NAJLJUĆA NEPRIJATELJICA koju je BOG podigao protiv đavla jest BDM!

more_horiz
Ajme meni, kakvo nepoznavanje Biblije, hrki!
Pa u Otkrivenju 12 se govori o Božjoj Crkvi na Zemlji, a ne o BDM-i!
A u Postanku 3:15 se govori o Evinom potomstvu i tu imamo prvo obećanje Mesije, Isusa Krista. Nema tu spomena o Mariji, čovječe! Govori se o Kristu, koji će stati zmiji na glavu! NAJLJUĆI NEPRIJATELJ protiv đavla je KRIST, a ne Marija!! Ja bih na tvom mjestu tri puta razmislio, prije nego ovako nešto napišem...

more_horiz
Postanak 3,15 je prvo proročanstvo u Bibliji koje govori o dolasku Mesije...strašno...hrki...

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
Postanak 3,15 je prvo proročanstvo u Bibliji koje govori o dolasku Mesije...strašno...hrki...

Užasna je ta rimska egsegeza... Do nje je, tako sam čitao, došlo jer je Jeronim u svom prijevodu ovako pogriješio: "Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvoga i roda njezina: ona će ti glavu satirati a ti ćeš joj vrebati petu." Promjenom roda došlo je i do krivog tumačenja. Iako danas rimokatolici pravilno prevode Post 3,15 još uvijek ga tumače u krivome smislu.

more_horiz
Oštro i jasno:

"Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."

Prvo i osnovno, moram priznati da ne razumijem zašto bi Evina djeca bila neprijatelji đavlu tj. ne razumijem argument da bi njeno potomstvo bilo rod o kojem se govori. Doslovno promatrano, Eva je univerzalna milijun-pra-puta baka čitavom čovječanstvu, dakle i ateistima. Svi smo njeno potomstvo.

Iako priznajem da me se može ispraviti ako sam pogriješio, Katoličko citranje ovog pasusa koji prikazuje Evu kao "prvu sliku Marije" može biti malo nategnuto.

Zapravo ovisi o starogrčkoj riječi "rod"- da li se odnosi na potomstvo ili na spolnu distinkciju. Kako znamo, u Rajskom Vrtu Adam i Eva nisu morali ništa raditi i živjeli su u skladu s prirodom, bez neprijateljstva s njom. Nakon što su pojeli plod koji nisu smjeli, Bog ih je prognao da se brinu ( više ) za sebe te je zameo neprijateljstvo žene i zmije- ( zmija u Rajskom Vrtu kao rod nije bila vrsta životinje, već demon )

Žene su se brinule za kuću u Biblijskim vremenima i često su se morale boriti sa zmijama koje su se u nju zavlačile. U pustinji ugriz zmije znači smrt. Zmije bi se ubijale tako da bi im se smrskala glava.

more_horiz
Prvo i osnovno, moram priznati da ne razumijem zašto bi Evina djeca bila neprijatelji đavlu

Rod ne znači spolnu distinkciju. Daničić-Karadžićev prijevod ima sjeme: I još mećem neprijateljstvo između tebe i žene i između sjemena tvojega i sjemena njezina.

A to sjeme jest Gospodin Isus Krist - Spasitelj, a ne Djevica Marija. flower

more_horiz
Ova "užasna" retorika se vraća svojem pošiljatelju....

Nesumljivo najznačajniji prijevod jeste Jeronimov prijevod Biblije na latinski, tzv. Vulgata (“narodna”). Rimski biskup Damas je 384. godine naložio svom sekretaru Jeronimu da napravi novi latinski prijevod Biblije. Jeronim je radi učenja izvornog jezika proveo godine u Vitlejemu i dovršio svoj rad do 405. g. Od apokrifnih knjiga Jeronim je preveo Tobiju i Juditu, te grčke dodatke Danila i Jestire, koje je jasno označio.

Sa stranice Adventističke Crkve u Podgorici
[url=http://citaonica.adventisti.cg.yu/pages/Biblija/prevodjenje%20Biblije.htm]http://citaonica.adventisti.cg.yu/pages/Biblija/prevodjenje%20Biblije.htm[/url]

Inače, prijevodi i prepisivanja Biblije prije tiskarskog stroja uistinu su promijenili neke podatke. Uglavnom, radi se o sitnicama - da li je bilo 1000 ili 10 000 vojnika i slično- ništa što bi teže dovelo u pitanje vjerodostojnost. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je King James Biblija jednako tako pod tim utjecajem.

Iskreno- ako je Jeronim i pogriješio, ( za što ja nisam nikad čuo ) mislim da bi ga njegovi suvremenici ispravili. Ljudi poput Origena su dokaz da su se prijevodi jako provjeravali već u najranijoj Crkvi. Zna se da zmija nema petu, a da će malo teže smrskati Mariji glavu. Sumnjam da takvu stvar netko ne bi primjetio.

I konačno- kako bi takva greška Jeronima promijenila Mariju? Vjerovanja u njenu posebnost sežu mnogo prije 405 godine.

more_horiz
Dizda,

Rod ne znači spolnu distinkciju. Daničić-Karadžićev prijevod ima sjeme: I još mećem neprijateljstvo između tebe i žene i između sjemena tvojega i sjemena njezina.

A to sjeme jest Gospodin Isus Krist - Spasitelj, a ne Djevica Marija.

Iskreno, ne shvaćam. Sjeme Eve smo svi mi. Isus jednako tako, Djevica Marija jednako tako. Možeš li objasniti?

more_horiz
Molim te, pročitaj glavu Jerome’s Mistranslation of the Bible and its cause of later errors. A možeš i ostalo. Wink

more_horiz
Iz "glave"

Since the Vulgate was the only version of the New Testament available to the West for over a thousand years, its errors took deep root. Thus it was believed that Christ is in this age continuously offering His sacrifice in heaven.

Ne moram čitati dalje, Katolička Crkva nikada nije učila da se Isus ponovo žrtvuje na nebu. Naime, radi se o protestantskom neshvaćanju Katoličkog učenja o Euharistiji- Protestanti misle da je svako Euharistijsko slavlje, prema Katolicima, nova žrtva Isusa s neba koji se iznova žrtvuje. Pravo učenje Katoličke Crkve je da se Euharistija pretvara u Tijelo i Krv Isusa Krista kao uvijek novo davanje vjernicima iste žrtve koja se dala prije 2000 godina. Kako je Isus i obećao.

Stranica koju si mi poslao , dakle, krivo tumači povijest i teologiju.

PS: Inače, cijenio bih što manje linkova na druge stranice u diskusiji. Nemam ništa protiv citiranja, ako nije kilometarsko, ali nećemo daleko stići s time "pročitaj ovih pedeset gigabajta teksta pa napiši argumente za njih u svojih pedeset"

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Iz "glave"

Since the Vulgate was the only version of the New Testament available to the West for over a thousand years, its errors took deep root. Thus it was believed that Christ is in this age continuously offering His sacrifice in heaven.

Ne moram čitati dalje, Katolička Crkva nikada nije učila da se Isus ponovo žrtvuje na nebu. Naime, radi se o protestantskom neshvaćanju Katoličkog učenja o Euharistiji- Protestanti misle da je svako Euharistijsko slavlje, prema Katolicima, nova žrtva Isusa s neba koji se iznova žrtvuje. Pravo učenje Katoličke Crkve je da se Euharistija pretvara u Tijelo i Krv Isusa Krista kao uvijek novo davanje vjernicima iste žrtve koja se dala prije 2000 godina. Kako je Isus i obećao.

Stranica koju si mi poslao , dakle, krivo tumači povijest i teologiju.

PS: Inače, cijenio bih što manje linkova na druge stranice u diskusiji. Nemam ništa protiv citiranja, ako nije kilometarsko, ali nećemo daleko stići s time "pročitaj ovih pedeset gigabajta teksta pa napiši argumente za njih u svojih pedeset"

Rimska crkva još uvijek govori o misnoj žrtvi. Čitaj tridentske kanone. a ovo je iz kanona vaše mise:

Tebe, milostivi Oče,
smjerno i usrdno molimo
po Isusu Kristu, tvome Sinu, našem
Gospodinu:

primi i blagoslovi
ove + darove koje dajemo za svetu žrtvu.
Ponajprije ti ih prinosimo
za tvoju svetu Crkvu katoličku...

(Iz 1. euharistijske molitve, slične onoj prije novog Misala iz 1969)

Šta vi tu prinosite? Tko se žrtvuje na misi? Za koga se žrtvuje?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply