Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 17 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Pozdrav u Kristu!

Prvi put sam na ovom forumu. Katolik sam.

Ako mi moja braća dopuste, čini mi se da mi Katolici Mariji dajemo jedan kontekst koji je nekad pretjeran. Uglavnom se radi o posljedici jedne koncentracije na učenje o općinstvu svetih - koja je dovedena do jednog radikalizma gdje se moli Mariju da kaže Bogu naše molitve.

Dopuštam mogućnost Marije kao bezgrešne, ako je Bogu bilo tako po volji. Samim tim nisam u kontradikciji s doktrinama KC. S druge strane, opsesiju Marijom koja ponekad vlada u našim redovima ne razumijem. Ona je naša majka, herojska snaga kršćanstva, simbol milosti i ljubavi. Ali i ona je stvorenje, i sve što ona ima je dano, ne samo-po-sebi.

Mnogi protestanti uopće ne vjeruju u "nebesku Crkvu"- općinstvo svetih, činjenicu da preminuli ovog svijeta žive u Kristu u njegovom kraljevstvu. Njihova vjerovanja ( a svaka denominacija ima svoja više-manje o ovoj temi ) su zapravo posebna doktrina koja biblijski nije argumentirana išta više od Marijine bezgrešnosti i blaženosti. Da ne razvučemo diskusiju na Bibliju, ali Biblija nigdje za sebe ne kaže da je ona potpuna i kompletna Riječ Božja, već se i ovdje radi o jednoj "protestantskoj doktrini" koja nije bazirana na Bibliji.

Moliti se Mariji kako se moli Bogu je grijeh adoracije i u suprotnosti je s Katoličkim učenjima. Ali prihvaćanje Marije kao realne osobe koja je "s nama u Kristu" je jedan prekrasan odnos majčinstva i ljubavi.

more_horiz
pozdrav sinke, i dobro došao

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Pozdrav u Kristu!

Njihova vjerovanja ( a svaka denominacija ima svoja više-manje o ovoj temi ) su zapravo posebna doktrina koja biblijski nije argumentirana išta više od Marijine bezgrešnosti i blaženosti.

Nećemo valjda opet govoriti o vjerovanjima i doktrinama jer što šta se može reći i o rkc.

Sinke je napisao/la:

Da ne razvučemo diskusiju na Bibliju, ali Biblija nigdje za sebe ne kaže da je ona potpuna i kompletna Riječ Božja, već se i ovdje radi o jednoj "protestantskoj doktrini" koja nije bazirana na Bibliji.

Kako komentiraš stih koji govori o dodavanju i oduzimanju Bibliji?

more_horiz
Marija je ok, ali samo u Biblijskom kontekstu, to vide i mnogi RKCi. Zato ako uzmemo Biblijske doktrine i u okviru istih onda znamo koja je uloga Marije. Često ni ona sam nije znala što se od nje očekuje, ali je vjerno željela vršiti volju Očevu. Možemo se na nju ugledati i mi predati svoje živote da Bog s njima upravlja, pa ćemo biti bogato nagrađeni već sada.

more_horiz
Ciao, Sinke!
Što misliš o katoličkom vjerskom pozdravu, koji u sebi sadrži djevicu Mariju ("Hvaljen Isus i Marija!")? Je li i taj pozdrav pretjeran, ili ne?

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Već smo o ovome raspravljali na forumu, detaljno...
Ali ukratko:
Ja nemam problema reći da je Marija blažena i blagoslovljena među ženama! Nijedna druga žena nikad nije i nikad neće imati tu čast, da rodi i odgaja Spasitelja svijeta!
Međutim, smatram da bi bilo jako čudno i nastrano, ako bih to ponavljao svakoga dana...pogotovo u molitvama...
Isus nas je učio kako se trebamo moliti, zar ne? Nije rekao da se trebamo moliti Mariji. Nije Mu to bilo sigurno ni na kraj pameti. Zašto se molite Mariji? Ona je mrtva. Ona ne postoji više. Ona će uskrsnuti jednog dana, kada njezin Spasitelj dođe. Ona je sama Boga nazivala svojim Spasiteljem. Zašto, ako je bezgrešna? Ako je vječna? Zašto se molite Mariji?
Molite se Bogu, molite se Isusu! Zar mislite da Njega netko treba umilostivljavati, da nam usliši molitve? Zar mislite da je Marija mekšeg srca od Isusa, našeg Spasitelja, koji se dobrovoljno dao da bude žrtva za naš otkup? Može li itko od nas shvatiti visinu, širinu, dubinu, dužinu Njegove ljubavi koju ima prema nama?
Molim vas, prijatelji, shvatite da vas Isus voli bezuvjetno, beskrajno. Stalno.

ovo ne želim u biti reći,ali moram izvršiti analogiju sa tvojom izrekom pa ću reći ali ne hvataj se za riječ
Isus nije rekao ni molite se meni , pa se ipak molimo Isusu
ne mora sve Isus reći
Isus je samo izrekao molitvu Oče naš...

"I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću." (Iv 14,13.14)

more_horiz
Joshua,

Nećemo valjda opet govoriti o vjerovanjima i doktrinama jer što šta se može reći i o rkc.

Govorim samo da, iako nigdje ne spominje Marijinu bezgrešnost, Biblija nigdje ni za sebe ne govori da je potpuna Riječ Božja, što nas dovodi do idućeg pitanja....

Kako komentiraš stih koji govori o dodavanju i oduzimanju Bibliji?

Pretpostavljam da misliš na sam kraj Otkrivenja u 22. poglavlju:

"Ja, Isus, poslah anđela svoga posvjedočiti ovo po crkvama. Ja sam korijen i izdanak Davidov, sjajna zvijezda Danica." I Duh i Zaručnica govore: "Dođi!" I tko ovo čuje, neka rekne: "Dođi!" Tko je žedan, neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava! Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi. I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi. Svjedok za sve ovo govori: "Da, dolazim ubrzo!" Amen! Dođi, Gospodine Isuse! Milost Gospodina Isusa sa svima!

Budući da Biblija nije napisana u komadu- već svako Evanđelje posebno, kao i svaka poslanica Pavla, u vremenskom intervalu od nekoliko godina- posve je jasno da "knjiga" u ovom citatu nije Biblija u cijelini već isključivo knjiga Otkrivenja. Kada je Otkrivenje pisano, o Kanonu se vjerojatno nije ni razgovaralo, niti o Bibliji kao o knjizi. Crkve su imale tek jedno ili više Evanđelja kod sebe u svojim spisima , a pojavila se i gnostička hereza čiji su pripadnici pisali svoja Evanđelja te svoje verzije djela apostolskih. Kružili su i tekstovi koje RKC priznaje kao autentične, poput "Pastira" kojeg je u drugom stoljeću napisao kršćanin po imenu Hermas. Kada se Kanon ustvrdio, bilo je i struja koje su držale da i neki drugi tekstovi trebaju biti u Bibliji, primjerice tekst "Didaktika". Dakle, kada je Otkrivenje pisano, gotovo je nemoguće da je taj tekst bio stavljen u jedan spis zajedno s 27 ostalih "knjiga" tj. Biblijskih tekstova a i sam kontekst nam tako govori ( ako je Isus mislio na Bibliju, tada se Otkrivenje moglo shvatiti činjenično u potpunosti tek kada je Biblija i bila službeno formirana, a radi se o jako puno vremena od pisanja Otkrivenja )

Drugim riječima, tko doda knjizi Otkrivenja bilo što, taj će snositi zle posljedice koje taj tekst opisuje. U tome ide i prilog činjenica da je pravi prijevod riječi "knjiga" u ovom tekstu zapravo doslovce "svitak". Biblija sigurno ne bi stala na svitak, ali Otkrivenje već mnogo lakše.

Zadnja promjena: ; čet 15 vel 2007, 01:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Darko,

Marija je ok, ali samo u Biblijskom kontekstu, to vide i mnogi RKCi. Zato ako uzmemo Biblijske doktrine i u okviru istih onda znamo koja je uloga Marije. Često ni ona sam nije znala što se od nje očekuje, ali je vjerno željela vršiti volju Očevu. Možemo se na nju ugledati i mi predati svoje živote da Bog s njima upravlja, pa ćemo biti bogato nagrađeni već sada.

Slažem se. Ja sam naravno protiv bilo kakve adoracije Marije, i priznajem da radi nestručnog vodstva Crkve se ohrabruje jedan svojevrsni "kult". Ipak, Katekizam Katoličke Crkve jasno se postavlja prema njoj. Da li ona ima neku praktičnu ulogu u spasenju? Iskreno, ne vjerujem da Marija može sama od sebe spasiti nekog ili ne spasiti, ali njen život i njena predanost
Bogu za sve nas daje nam ohrabrenje i nadu. Kao i životi mnogih drugih.

Kada izgovaram Zdravo Mariju, ja ne meditiram kao obožavatelj već kao dijete pred majkom. Jedino je Bog uistinu biće koje se obožava i bezpogovorno Ga priznajem kao Svevladara svega što je stvorio.

Zadnja promjena: ; sri 14 vel 2007, 23:41; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Justin,

Ciao, Sinke!
Što misliš o katoličkom vjerskom pozdravu, koji u sebi sadrži djevicu Mariju ("Hvaljen Isus i Marija!")? Je li i taj pozdrav pretjeran, ili ne?

U ovom pozdravu mnogi Protestanti osjećaju svojevrsno izjednačavanje Isusa i Marije. Naravno da se njime niti približno ne pokušava izjednačiti njihovo biće u nekakvoj teološkoj ideji. Držim da taj pozdrav može zvučati i kao "Hvaljen Bog Isus i njegova službenica Marija". Vjerujem da ga tako i Vi , braćo, možete zapravo prihvatiti.

Zadnja promjena: ; čet 15 vel 2007, 01:21; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Prvi element, vrlo važan za razvoj marijanskog
kulta je pozdravna forumula kojom joj se obratio anđeo, po Lk 1,28 koja
u grčkom tekstu glasi ovako: "Chaire, kecharitomene, ho Kurios meta
sou". Obično katolici prevode ovu rečenicu: "Zdravo, milosti puna!
Gospodin s tobom! Novi međukonfesionalni prijevod živim riječima
prevodi ovako: "Zdravo Marijo! Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među
ženama".

Može li se možda u ovom terminu "kecharitomene"
(particip prošli glagola "charitoo) vidjeti da je već naznačeno posebno
dostojanstvo Marije? Zapravo grčki izraz jednostavno znači
"zamilovana", "predmet naklonosti" izraz koji je nedvosmisleno
primjenjiv za Mariju, kao i za svaku osobu koja uživa Božju naklonost.
Također ovaj particip se može prevesti i sa: "O milošću obdarena".

U samom hvalospjevu Marijinu nemamo ništa drugo doli hvale Bogu što je
jednu smjernu izraelsku djevojku učinio predmetom svoje naklonosti.
Nedvojbeno Elizabetine riječi ističu dostojanstvo Marije kao majke
Mesije...

more_horiz
Krizostom,

U teoriji, ne možemo li reći da je "O milošću obdarena" možda i citat koji bi išao u prilog Katoličkoj dogmi o Mariji kao osobi bez Istočnog grijeha ( obdarena tom Božjom milošću ) ?

Ili je možda ipak tek jedan pozdrav, koji niti ne opravdava, niti ne zatomljuje njenu posebnost?

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Kada izgovaram Zdravo Mariju, ja ne meditiram kao obožavatelj već kao dijete pred majkom. Jedino je Bog uistinu biće koje se obožava i bezpogovorno Ga priznajem kao Svevladara svega što je stvorio.

Imam samo dva pitanja za tebe, brate:
1. ZAŠTO onda izgovaraš molitvu "Zdravo Mariju"?
2. Koja je uopće SVRHA izgovaranja te molitve, možeš li mi objasniti?

more_horiz
Justin,

Prvo, kako bih odmah razjasnio, "Zdravo Marija" nije molitva kao što je molitva "Oče naš". "Oče naš" je molitva adoracije koja Bogu priznaje moć da nas očuva od Zla i izbavi iz nevolje. "Zdravo Marijo" je meditacija uz molbu Mariji da moli za nas Svemogućeg Boga.

Jakov u svojoj poslanici 5-16 kaže da molitva pravednika može mnogo pomoći. On pravednika sigurno ne smatra nekakvim "posrednikom" već govori da će Bog uslišiti ako Ga pravednici nešto zatraže. Marija je sigurno bila pravedna. I njena molitva sigurno može pomoći.

Drugim riječima, Zdravo Marijo je poziv na zajedničku molitvu Marije majke Isusa i vjernika - usmjerena Bogu Jedinome.

more_horiz
Molim te Sinke, odgovori mi, da li je Zdravo Marija molitva ili nije.

Hvala. busi

more_horiz
Ja umem da govorim, umem i da mislim, pa ne osecam potrebu da se neko moli Bogu za mene. Uvek rado to cinim sam.

Zbog toga primam velike blagoslove.

more_horiz
"Zdravo Marijo" je molitva Bogu, uz Mariju.

"Sveta Marijo, Majko Božja,
Moli za nas grešnike
Sada i na času smrti naše,
Amen."

Mislim da je apsurdno bilo što drugo tvrditi.

Ja priznajem da mnogi ljudi u RKC znaju zahvaljivati Mariji ako nešto dobiju u životu. Ta je praksa pogrešna i ja se trudim ljude uputiti na nju, kao što upućujem i Protestante na greške kada kažu da Katolici obožavaju kipove ili slike.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
"Zdravo Marijo" je molitva Bogu, uz Mariju.

"Sveta Marijo, Majko Božja,
Moli za nas grešnike
Sada i na času smrti naše,
Amen."

Mislim da je apsurdno bilo što drugo tvrditi.

Ja priznajem da mnogi ljudi u RKC znaju zahvaljivati Mariji ako nešto dobiju u životu. Ta je praksa pogrešna i ja se trudim ljude uputiti na nju, kao što upućujem i Protestante na greške kada kažu da Katolici obožavaju kipove ili slike.

Oprosti, ali ja tu vidim molitvu Svetoj Mariji "Majci Božijoj". food

more_horiz
Da. Da li ti misliš da je ona Bog zato što je rodila Isusa, Boga?

Ili da su vjernici bogovi jer su im tijela hramovi Duha Svetoga?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply