Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 11 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Prvi element, vrlo važan za razvoj marijanskog
kulta je pozdravna forumula kojom joj se obratio anđeo, po Lk 1,28 koja
u grčkom tekstu glasi ovako: "Chaire, kecharitomene, ho Kurios meta
sou". Obično katolici prevode ovu rečenicu: "Zdravo, milosti puna!
Gospodin s tobom! Novi međukonfesionalni prijevod živim riječima
prevodi ovako: "Zdravo Marijo! Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među
ženama".

Može li se možda u ovom terminu "kecharitomene"
(particip prošli glagola "charitoo) vidjeti da je već naznačeno posebno
dostojanstvo Marije? Zapravo grčki izraz jednostavno znači
"zamilovana", "predmet naklonosti" izraz koji je nedvosmisleno
primjenjiv za Mariju, kao i za svaku osobu koja uživa Božju naklonost.
Također ovaj particip se može prevesti i sa: "O milošću obdarena".

U samom hvalospjevu Marijinu nemamo ništa drugo doli hvale Bogu što je
jednu smjernu izraelsku djevojku učinio predmetom svoje naklonosti.
Nedvojbeno Elizabetine riječi ističu dostojanstvo Marije kao majke
Mesije...

more_horiz
Sve je to u redu dečki, ima logike u tome da bi i Marija mogla biti uznesena, budući da su Enoh i Ilija, ali tu postoji samo jedan problemčić - TO NE PIŠE U BIBLIJI.
Nigdje u Bibliji ne piše:
- da je Marija uznesena
- da je Marija zagovornica
- da se Mariji treba moliti

I ne samo da ne piše, nego ako dobro shvatimo Isusov odnos prema njoj, tada ćemo vidjeti da On nikada ne bi ni pomislio da izda takvu naredbu za nju.
Da stvarno, recite mi kako to da Isus, koji je njen sin, nikada nije čak ni dao naslutiti da je Marija nekakva zagovornica kod Njega na nebu? Pa zar nije to ključna stvar za naše spasenje?

more_horiz
A što se tiče toga da je ona blažena - ja nemam problema s tim da tvrdim da je tako.
MARIJA, MAJKA ISUSOVA, BLAŽENA JE MEĐU SVIM ŽENAMA OVOGA SVIJETA!
- ovo mogu uvijek reći (samo smatram da ne bi bilo normalno, kad bih to ponavljao svaki dan... Sveto Pismo nam nigdje ne nalaže da trebamo oko toga dizati toliku prašinu, da trebamo njoj praviti molitve, da ju trebamo toliko uzdizati zbog toga - to Pismo ne kaže, molim lijepo!)

Marija u Luci 1:46-50 ne kaže za sebe da ima zadaću da bude zagovornica, ili da je bezgrešna...naprotiv. Ona je sretna što je Bog u svojoj velikoj milosti odlučio upravo njoj, između svih žena, dati ovaj veliki blagoslov, da bude medij, preko kojega će Mesija doći na svijet, da ga odgaja u djetinjstvu!
Ona se ovdje predstavlja kao Božja sluškinja i naziva Boga svojim Spasiteljem! A ako je bila bezgrešna od rođenja - zašto bi joj onda trebao Spasitelj???

"Svi naraštaji će me zvati blaženom" ne znači ništa više, nego to da nijedna druga žena na svijetu nikada nije i neće imati tako veliku čast, da rodi Spasitelja!

more_horiz
Meni je zanimljivo da ni u knjizi Djela ni u poslanicama nema ni spomena na Mariju, niti što se s njom događalo, niti o njenom posredništvu, uskrnuću. Pisci ne navode da joj se trebamo utjecati, niti da joj trebamo iskazivati posebnu čast (na način kako to katolici čine), ništa o njenoj bezgriješnosti, uskrsnuću...

more_horiz
Da li nam onda to pokazuje da joj ni jedan apostol ne pridaje neku posebnu vaznost?

Posebno je dobro prouciti ono sto je Bog preko andjela rekao Mariji:
"... Sveti Duh ce doci na tebe i sila Svevisnjega osenice te. Zato ce se i ono sto se rodi zvati sveto, Bozji Sin... " (Luka.1,35)

On joj ne kaze ti ces postati sveta, nego joj objasnjava kako i na koji nacin ce roditi dete. Koje je sveto!

Pre toga andjeo takodje objasnjava Mariji:
"On ( Isus ) ce biti VELIKI ... i On ce vladati kao KRALJ nad Jakovljevim domom zauvek..." ( Luka.1,32.33 )

I na kraju vidimo da i sama Marija, priznaje svoju nizinu, malenkost: "... jer pogleda na nizak polozaj svoje robinje." (luka.1,48)
Tako vidimo da ona ne veilca ni samu sebe, vec priznaje svoj nizak polozaj.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Joj, abrahame... a jesi ga zakomplicirao... Rolling Eyes

Čak te ni ja ne razumijem sasvim, iako studiram teologiju...
Možeš li svima učiniti uslugu i reći to "ljudskim jezikom"?
Molim najusrdnije...

Ljudskim jezikom,
Otkrivenje 22,14:
"Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad!"
dotle je teologija križa,
a odavde : "Tko je žedan, neka dođe ; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava!"
je teologija slave -
Opravdanje i posvećenje nam je dalo žeđ za stablom života , žeđ bez namjera u Nebo prenijeti grijeh, žeđ kojom pijemo slavu završetka posla vezanog za križ i slavu početka ulaska u probraženje.Pijenje Te vode života je duhovna stvarnost fizičke slave koja se pokazuje fizički uznesenjem .Vizija nade onih koji su zu vodu života pili , gledanje vjerom
u stanju iščekivanja preobraženja - duhovna je spremnost za fizičko preobraženje - primanja slave - fizički.Završetak duhovnog preobraženja
je punina milosti - ili- blaženstvo vječnog života..Pavao kaže da bi već volio biti kod Krista..On je i bio duhovno preobražen - spreman priječi fizički iz smrti u život - spreman za proslavljeno - u Kristu , nebesko tijelo, imao je duhovnu slavu fizičkog života vječnog..Idemo polako dalje, u nebesku svetinju...zagledati u knjigu života....No , potrebno je nešto reči o katoličkoj eshatologiji u odnosu na Sud...

more_horiz
...Od sad će me svi naraštaji zvati blaženom...
moli

more_horiz
Justin je napisao/la:
Sve je to u redu dečki, ima logike u tome da bi i Marija mogla biti uznesena, budući da su Enoh i Ilija, ali tu postoji samo jedan problemčić - TO NE PIŠE U BIBLIJI.
- da je Marija uznesena
- da je Marija zagovornica
- da se Mariji treba moliti

I ne samo da ne piše, nego ako dobro shvatimo Isusov odnos prema njoj, tada ćemo vidjeti da On nikada ne bi ni pomislio da izda takvu naredbu za nju.
Da stvarno, recite mi kako to da Isus, koji je njen sin, nikada nije čak ni dao naslutiti da je Marija nekakva zagovornica kod Njega na nebu? Pa zar nije to ključna stvar za naše spasenje?

- da je Marija nije uznesena
- da je Marija nije zagovornica
- da se Mariji ne smije moliti u stilu moli za nas...

Stovanje Marije nije nuzno za spasenje.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Nigdje u Bibliji niti ne piše da je F=m*a odnosno ne navodi se II Newtonov zakon, pa ipak ga je Bog zamislio kad je stvarao svijet.

U Bibliji piše ono što je potrebno da čovjek dođe do Boga samoga, ne pišu se niže trivijalnosti. Recimo ne navodi se ništa od zdravlju, o kultiviranju psihičkih energija, o kretanju zvijezda...Drugim riječima izbjegnuta je sva kompleksnost Božje tvorevine i njeno opisivanje jer je u uspredbi s konačnom i temeljnom poruke Biblije nebitna. Za razliku od drugh religija gdje toga ima, ali nema onoga što ima u Bibliji.

Proglašavati te stvari sotonskim ili zlim je zlo, po meni, jer mi sliči na ruganje sveučilišnog profesora klincima u osnovnoj. To samo pokazuje da gospon profesor ima upitne akademske kvalitete. Analogno vrijedi i za teološka pitanja gdje onaj subjekt koji spori duhovna stremljenja onih koji traže i žele tražiti, ili ih ismijava, ispada sumnjiv glede onih načela za koja se izlaže, a to su biblijska u ovom slučaju.

Štovanje Marije, ne obožavanje, je jedna metoda da se na pučkoj razini približi malom čovjeku sam osjećaj pripadnosti Božjem narodu, a to je kroz majčinski aspekt Boga, koji je nadasve naglašen u patrijarhallim katoličkim društvima poput Poljske, Latino zemalja ili Lijepe naše...to je kompenzacija za nedostatak i potisnuto majčinstvo uslijed strogog velikog oca. Približiti se Bogu kao Ocu u tim sredinama nalik je pokušaju da se djetetu kojeg je ugrizao pas dovede kućni ljubimac rotvajler.

Štovanje Marije je samo jedna stepenica u školi do upoznavanja Boga koji nam može biti i majka i otac.

more_horiz
braslav je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Sve je to u redu dečki, ima logike u tome da bi i Marija mogla biti uznesena, budući da su Enoh i Ilija, ali tu postoji samo jedan problemčić - TO NE PIŠE U BIBLIJI.Nigdje u Bibliji ne piše:- da je Marija uznesena- da je Marija zagovornica- da se Mariji treba molitiI ne samo da ne piše, nego ako dobro shvatimo Isusov odnos prema njoj, tada ćemo vidjeti da On nikada ne bi ni pomislio da izda takvu naredbu za nju.Da stvarno, recite mi kako to da Isus, koji je njen sin, nikada nije čak ni dao naslutiti da je Marija nekakva zagovornica kod Njega na nebu? Pa zar nije to ključna stvar za naše spasenje?
Nigdje u Bibliji ne piše:- da je Marija nije uznesena- da je Marija nije zagovornica- da se Mariji ne smije moliti u stilu moli za nas...Stovanje Marije nije nuzno za spasenje.
što je nužno za spasenje?

more_horiz
Danijele jedino je Isus nuzan za nase spasenje.Ja se slazem sa tobom da je Marija bila izuzetno pobozna mlada djevojka i da je bas ona bila izabrana medju Izraelkama.Jedno nemoj samo da zaboravis Danijele da je upitanju tvoje spasenje i da se ne smijemo klanjati stvorenjima nego samo Stvoritelju.Bog je bio prije svega i On je bezkonacan i svet a Marija je ljudsko bice i ne mozes je staviti u razinu sa Bogom.
Ti sam znas da ako se klanjas nekom bicu da je to idolopoklonstvo i da to Bog ne voli.Dragi Danijele Bog voli Mariju i voli tebe,Marija je bila poslusna Bogu a sad Bog trazi od tebe poslusnost.Ja Mariju volim i cjenim i meni ne pada na pamet da je blatim ali i ti malo razmisli sta Bozija rijec kaze.Ti ako si ubijedjen da trebas da se molis Mariji i da joj se klanjas to je tvoj izbor i ubijedjenje.

more_horiz
samarjanka je napisao/la:
Ti ako si ubijedjen da trebas da se molis Mariji i da joj se klanjas to je tvoj izbor i ubijedjenje.

Nitko se ne klanja Mariji niti se njoj mora moliti. Molitva zdravomarije je kao kada doneses buket cvijeca Isusovoj majci, nije nuzno te sasvim sigurno nije klanjanje vec samo cin ljubaznosti i prisnosti s Isusovom majkom.

more_horiz
Što se tiče Djela apostola i poslanica i Otkrivenja ni traga ni glasa o Marij....Također što se tiče apostolskih otaca; Klement Rimski, Ignacije Antiohijski, Polikarp, Didache, Justin Mučenik, Herma Pastir; svi oni spominju Mariju, u kontekstu Isusove majke...Tek u 2 i 3 stoljeću kod Ireneja i Tertulijana nalazimo koji spomen mariologije...Marijanski kult imao je nevjerojatne razvoje u 4 i 5 stoljeću kako na teološkoj, tako i na pučkoj razini...

Izvorno kršćanstvo počelo se kvariti nakon smrti Ivana apostola, kako je prorekao i Pavao, mislim na otpad od vjere...stoga nije ni čudo što su se u 4 stoljeću kad su mnogi pogani prihvatili kršćanstvo, uvukli mnogi neznabožački običaji...što je onda mariologija...pabirčenje par stihova iz evanđelja + razvijanje kulta od 4 stoljeća, sve do 1950 godine, kada je donesena dogma o uznesenju Marijinu...u novije vrijeme se govori da bi Mariju trebalo proglasiti kao suspasiteljicu...

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Nigdje u Bibliji niti ne piše da je F=m*a odnosno ne navodi se II Newtonov zakon, pa ipak ga je Bog zamislio kad je stvarao svijet.

U Bibliji piše ono što je potrebno da čovjek dođe do Boga samoga, ne pišu se niže trivijalnosti. Recimo ne navodi se ništa od zdravlju, o kultiviranju psihičkih energija, o kretanju zvijezda...Drugim riječima izbjegnuta je sva kompleksnost Božje tvorevine i njeno opisivanje jer je u uspredbi s konačnom i temeljnom poruke Biblije nebitna.

Mali prinče,slažem se da je Bog kroz Bibliju sasvim jasno objasnio svakom čovjeku na koji način može uspostaviti spasonosnu zajednicu s Njim.
Ako sam dobro shvatio, ovime si rekao da katolički nauk o ulozi Marije uopće nije važan za spasenje, da je to "niža trivijalnost" i da zato Biblija ništa o tome ne piše?

Dakle, Mali prinče, ako sam dobro shvatio, tvoj stav je sljedeći:
Bog nije u svojoj Riječi čak ni spomenuo ni dao naslutiti ništa o Marijinoj bezgrešnosti, uznesenju ni zagovorništvu - odatle slijedi da ovaj katolički nauk o Mariji uopće nije važan za spasenje i da se nijedan čovjek uopće ne mora držati tog nauka, ako ne želi, te svejedno može biti spašen, ako je vjeran Bogu?

more_horiz
Mali prinče, pa gdje si, čovječe?

Maaaaallllllllllliiiiiiiiiiii priiiiiiiinčeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

more_horiz
Hejj, ne stigne ja tako brzo pratiti forum, ja sam jop na dial upu i željno čekam još koji tjedan da mi doše ADSL.

A onda će sve biti drugačije!

Dakle, ispravno si zaključio. Iako u tvojem pisanju vidim i tragove navođenja na neke stavove koji nisu dio KC.

Naime, KC nigdje ne naučava da je nauk o Mariji važan za spasenje. Nigdje!

Zna se što je važno za spasenje, a Marija i nauk oko nje nam u tome može pomoći. Kao što nam ravnalo koristi da radimo nacrte. No kad imaš instaliran AutoCAD, ravnalo je "trivijalnost". Kužiš?

No, ja ne želim omalovažiti niti uvrijediti nikoga tko štuje Mariju, to je njegova praksa, no ne bi bilo dobro da čovjek ostane na gradivu srednje škole kada treba ići na faks.

more_horiz
hoćeš reći da je mariologija gradivo srednje škole, a kristologija faks?

more_horiz
Ne bih znao predmete koji se gdje predaju.

Ja sam u srednjoj imao Teoriju i praksu socijalističkog samoupravljanja a na faksu Marskizam. Very Happy

No, ozbiljno, i metaforičko alegorično hiperbolično rečeno to ti je tak kak si napisala.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply