Žena ima više značenja u Pismu. Što je očito.
Jer je očito da nije ista Žena u Otk 17:4 i Otk 12:1-6. I to je za
početak dovoljno.
tu se definitivno slazem sa tobom
Žena ima više značenja u Pismu. Što je očito.
Jer je očito da nije ista Žena u Otk 17:4 i Otk 12:1-6. I to je za
početak dovoljno.
stefani je napisao/la:
Da, sad lakse razumem sta katolici veruju, no to o suncu je samo deo odgovora.
To ne znaci to. Ne pise li da je Isus drugi Adam. Jel je Adama zacela zena? Ili je Bog stvorio Adama?
Sta je onda Adam bio? Nije zacet- da li to znaci da nije imao čovjekovu narav?
Tim više što je u Postanku već naznačeno da će mu Žena glavu satirati, a on njoj petu vrebati.
U krajnjem slučaju, niti prvi Adam nije stvoren "ex nichilo" - iz ničega, već je i on stvoren iz zemaljskog praha,dakle, iz postojeće materije.
Još jednom: Da, Isus bi direktnim stvaranjem bez učešća materije bio identičan čovjeku, no ne bi bio čovjekovog roda (Sin Čovječji).
stefani je napisao/la:
I Moj. 3:15
15 I još mećem neprijateljstvo između tebe i žene i između semena
tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.
Rekla bi da tu Bog reče da ce mu seme njeno satirati glavu, a ne Žena.
I Moj 1:26
26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Ovde bi rekla da je Bog prvo stvorio,nazovimo, duhovno telo Adamu,a tek posle telo od zemaljskog praha. Znaci izgovorenom Recju od nicega je stvorio telo nalik bozijem.Kaze musko i zensko ih stvori,a da se primetiti da je Evu stvorio tek posle od Adamovog rebra.
Bog je duh i nije imao obličje zemljanog čoveka, predpostavljam .Tako verujem da prvo stvaranje jeste bilo iz nicega.
stefani je napisao/la:Još jednom: Da, Isus bi direktnim stvaranjem bez učešća materije bio identičan čovjeku, no ne bi bio čovjekovog roda (Sin Čovječji).
Čijeg roda bi bio?
Samim tim sto je imao telo koje je bilo kao čovekovo ga je činilo čovekovim
rodjakom, zar ne?
Bog nije čovek, samim tim sto je stvorio ljudsko telo i nazvao ga Isus, nastanio se u Njega,učinilo Ga je našim rodjakom Otkupiteljom.
Spustio se niže od andjela, a ipak više od čoveka, jer je za Otkup prvog greha bila potrebna božija krv. Smrt jednog grešnika odnosno njegova krv ne bi nas mogla oprati i Odkupiti.
I opet tu tvrdim da Bog, kao savrsen, nije mogao da meša Marijinu krv sa svojom, jer time to telo Isus ne bi bilo bezgresno.
Ti tu kažeš da je Mariju obukao u svoju reč i da je kovčeg saveza simbol Marije. Ja verujem da je kovčeg saveza bio simbol Isusa. A da je mana stavljena u zlatnu posudu ne mogu nigde da nadjem? Ako imaš te stihove molim te reci mi.
Drugo izraz sin čovečiji je u starom zavetu korišten za proroke. Ezekijej, Danijel su tako bili oslovljavani.Zasto bi Bog imao potrebu da ih nazove sin čovečiji, zna se da su bili ljudi.
Eze 2:1 I reče mi: sine čovječji,
ustani na noge da govorim s tobom.
Hvala za citat,moram priznati da se nisam setila da ga potrazim u Novom zavetu.Heb 9:4 "...i Kovčeg saveza, sav optočen zlatom, a u njemu zlatna posuda s manom i štap Aronov, koji je ono procvao, i ploče Saveza..."
Adamovog ne bi.
stefani je napisao/la:
Hvala za citat,moram priznati da se nisam setila da ga potrazim u Novom zavetu.
Adamovog ne bi.
Čijeg bi roda bio?
Nešto mi u slici Marije nije jasno, da li je Marija bezgrešna pre Isusovog rodjenja i da li je posle rodjenja ostala bezgrešna ili ne?
Zanima me kada je tačno postala bezgrešna?
Marija je trajno bezgrešna i već je začeta bez ljage istočnog grijeha.
Kako to misliš da je već začeta bez ljage istočnog greha?
Zar nikada niste molili pred kipom Majke Marije i tako upućivali svoje molitve Njoj i Isusu Kristu?JA JESAM!
Zaista mislim da su Međugorska ukazanja posebna milost iskazana nama.Sam Isus Krist nam šalje svoju Majku kako bi nas pripravila za Njegov dolazak.
Znači po tvom verovanju Marija je Isusu Majka, a Bog mu je Otac. Znači ima i Oca i majku. Isus je Bog, jel tako?
Reci mi onda ko je Melhisedek, ako je Marija Bogorodica?
Moram priznati da mi je ovo malo konfuzno, ovo sto ti tvrdiš mi se ne slaže sa ovim gore. Ti kaže ako sam te dobro razumela da je ona dobila očišćenje od Istočnog greha kada je začela Isusa, a ovaj tekst gore da je ona ustvari sama bezgrešno začeta,po verovanju katoličke crkve. Ili te ja nisam razumela.Bolje da pitam da li katolici veruju istu doktrinu ili svaki ima za sebe svoju?
Mislim, Marija je začeta u sekualnom odnosu dvoje smrtnika. Sama biblija govori da smo rodjeni u grehu, gde piše da je sa njom bilo drugačije, zaista nisam naišla na takav stih.
Kada je začela, zatrudnela ,bila je devica, to je istina. Bila je čista, no posle Isusovog rodjenja ona je imala muža sa kojim je naravno spavala i imala još dece, zar ne?
Mislim zaista mi je takvo razmišljanje konfuzno, a verujem da je vera ne samo stvar osećaja vec i razuma. Ovo mi je suprotno i onome kada je apostol Jovan gorko plakao kada je video da niko nije dostojan da uzme knjigu. Svi smo rodjeni u grehu sem Isusa koji se jedini našao dostojnim da tu knjigu uzme.
Verujem da je biblija istinita i da nije sebi kontradiktorna. Ako biblija govori da se niko nije našao dostojnim onda to niko važi i za Mariju. Time ona nije izuzeta, zato sto ti veruješ da ona jeste a pismo to nigde ne potvrdjuje.
Tamo na diskusiji o svetinji si adventistima zamerio isto sto i ti sada radiš.
Sveti Duh je mogao da dođe na vernike tek kada se Isus uzneo u nebo, nikako pre.
Petar je dobio ispravno tumačenje da se samo pod jednim imenom možemo spasiti i da je Ime Oca, Sina I Svetog Duha, Gospod Isus Hrist.
Jedinstvena formula,ključevi za nebo su bili predati apostolu Petru a oni jesu Otkrivenje od samog Boga o ispravnom krštenju, krstite se svaki od vas u ime Gospoda Isusa Hrista i primićete dar Svetog Duha.
Marija nije mogla da dobije oproštenje od istočnog greha pre Isusovog raspeća .
Na dan Pedesetnice i Marija je bila sa učenicima i piše da su se svi ispunili Duhom Svetim, zaista nisam naišla na stih koji kaže "sem Marije jer je ona to već imala". Jer po tom verovanju onda Isus nije trebao da umre za njene grehe, zar ne?
Moram primetiti da u bibliji nisam naišla na tekst koji kaže da se ona uznela u nebo i dišom i telom, a koje je i tvoje verovanje ako si katolik.
Isus nam šalje svog Svetog Duha a ne svoju Majku, bitna razlika, klučna za spasenje.
Već je Ivanu pod križem rekao: "evo ti majke" a i u otkrivenju Otk 12:17 piše da je nastao progon njene djece (Crkve)
stefani je napisao/la:melhisedekVeć je Ivanu pod križem rekao: "evo ti majke" a i u otkrivenju Otk 12:17 piše da je nastao progon njene djece (Crkve)
Da li ovim hoćeš reći da katolici nisu njena deca?
otkrivenju Otk 12:17 piše da je nastao progon njene djece (Crkve)
To su sve činjenice. Povijesne činjenice. Mi sad
možemo raspravljati o tumačenju svega ovoga, ali o samoj stvarnosti
svih ovih događaja ne može biti puno rasprave.
Isto tako, ja
mislim da bi najbolji način dokazivanja vašeg tumačenja (a ujedno i
jedini mogući) bio taj da neovisno o Danijelu dokažete da se 1844.
nešto uistinu dogodilo. Jer ako to ne možete, onda je sve uzalud.
Zamislite situaciju da ja postojanje Antioha IV branim riječima: Prema proroku Danijelu, Antioh IV je postojao i učinio je...
Znate li kolika bi bila vrijednost takvog tumačenja? Nula.
Dakle,
dokažite neovisno o Danijelu (ali potpuno neovisno) da se 1844 nešto
dogodilo. To učinite ne zbog mene, nego zbog sebe i adventističke
crkve. Jer, tek ako se može dokazati da se 1844 bilo što dogodilo, tek
tada možemo ozbiljno razgovarati o vašem tumačenju Danijela.
Evo,
ja vam obećajem da ni postojanje Antioha IV, a niti jednu od onih
ranije navedenih činjenica neću braniti proroštvom danim u Danijelu.
Učinimo
taj osnovni korak i razdvojimo činjenice od tumačenja. Tek tada možemo
raspravljat kako treba. Ako nije činjenica da je Antioh IV postojao i
da je radio sve ono što je radio, onda cijelo naše tumačenje odmah
bacite u koš za smeće jer mu je tamo onda i mjesto.
Dakle ovde nas zanimaju povjesne,istorijske činjenice, uzeh sebi slobodu da te citiram sa druge teme, ovde bi tvoj stav,koji jeste dobar primenila za tumačenje Otk 12:17,ako je to u redu sa tobom.
"Od vremena Svetog Avgustina od Hipo-a, pa do 1586 godine,po knjizi
mučenika Rima, Rimokatolička crkva je poslala u smrt šezdeset osam
miliona Protestanata."
Sam Hipo je svojom rukom potpisao papir gde je sa otkrivenjem od Boga, bilo sasvim u redu i Bogu ugodno da se svaka osoba pošalje u smrt koja ne veruje po učenju Rimokatoličke crkve.
Ne znam da li si čitao knjigu mučenika, ja jesam neke delove i po meni da je tako nešto Crkva dobila od Boga ,nezamislivo. Ti umovi koji su vršili ubijanja su bili nadahnuti od monstruoznih duhova a ne od Svetog Duha.
Kao prvo jer je Isus isti, juče, danas i zauvek. Njegova Reč ,koja je važila kada je živeo, važi i danas. Pa ako je bio greh ravan ubistvu mrzeti svog brata, zašto bi neko mislio da je ubistvo sveta stvar . Da ne govorim o direktnom kršenju zapovesti: Ne ubi.
Istorijske činjenice da su ubijani ljudi koji su čitali svoje biblije i verovali je, samo što njihova vera nije bila ista Katoličkim doktrinama crkve koja se ujedinila sa državom.
Istorijska činjenica je da su prvi katolici krštavala u ime Gospoda Isusa Hrista i da su ovo zamenili na Nikejskom koncilu. Da li ti to nešto govori? Istorijski događaji su deo tumačenja Otkrivenja.
inliner je napisao/la:Postoje djeca Božja i djeca Đavolja... nikada nisam čuo za Marijinu djecu osim u katolicizmu.
|
|