amos je napisao/la:Da potpuno te razumem sta zelis da kazes, ali u Hriscanstvu stvari funkcionisu malo druagacije:Bilo da si katolik , pravoslavac, ili protestant ako si pravi vernik, nikako ne mozes prihvatiti spasenje izvan Hrista.
Da, slazem se u potpunosti. To je temeljno odredjenje krscanstva.
amos je napisao/la:Da pojasnim osoba je cula za Hrista , odbila ga i otisla u drugu religiju, jednostavno nece biti u kraljevstvu nebesko sa Isusom i to je to.
Mozda osoba nije odbila Krista, ali se nije posve nasla u tom ucenju? Mozda i dalje vrlo postuje Krsita, ali joj je nekako bliskije ucenje Buddhe ili Lao Cea? Mozda misli da su buddhizam i taoizam tocnije iskazali ono sto ona osjeca kao izvorno tumacenje duhovnosti, a krscanstvo takodjer donekle pogadja? Tako za Krista jos uvijek gaji odredjene simpatije.
Mozda Krista uopce ne dozivljava kao neki odredjeni lik, nego kao sveopci Duh s kojim ce biti nakon smrti (ili prozeta jos za zivota), pa bez obzira kako zvali taj Duh... nirvana, Buddha, Tao ili Krist, svejedno.
amos je napisao/la:Nema drugih puteva ni drugih nacina.To svi do jednog Hriscani veruju, i problematika koja je nastala na ovoj temi se nije ticala toga, nego dali neko ko nikad nije cuo za Hrista niti mu je na bilo koji nacin pruzena prilika da se spasi, dali ce taj doci u kraljevstvo nebesko.
Meni se to ne cini kao pravi problem. Mozda hoce, mozda nece. Kraljevstvo nebesko ne dozivljavam kao neko krscansko Kraljevsko nebesko. Ne vjerujem da postoje sobe s oznakama krscani lijevo, muslimani desno, buddhisti na ova vrata... pa onda svatko ide u svoje Kraljevstvo nebesko. Jos manje vjerujem da postoje samo jedna vrata na kojima pise nesto kao... Kraljevstvo nebesko - ulaz dopusten samo Adventistima sedmog dana, a ostali svi u pakao. Pravi problem je ustvari s osobama koje su cule za Krista (ili Krshnu, Buddhu, svejedno) i koje je taj put u duhovnost ostavio posve ravnodusnima. Stoga mislim da je Bog dao toliko puteva u duhovno Kraljevstvo da svatko sukladno svojim sklonostima moze da odabere put nazad do Njega. Na koncu svi dolaze k Njemu. To je moj dozivljaj duhovnosti.
amos je napisao/la:Ali ako proveris malo bolje svi koji smo Hriscani nikada necemo reci da postoji spasenje izvan Hristove zrtve i tu mnogi putevi do Boga se svode na samo jedan Isusa.Dakle ako si cuo i odbio ides u pakao bez zadrzavanja..
Neke druge vjere su mnogo liberalnije po tom pitanju, dok su neke jednako nepopustljive. Osobno ne vjerujem da netko tko je jednom (ili vise puta) cuo krscanske propovjedi i vrlo ih dobro razumio, pa ga to nije bas dirnulo, ali je veliki poklonik buddhizma ide zbog toga u pakao. Ali to je samo moj dozivljaj vjere.
amos je napisao/la:I sada u ovom vremenu se pojavila nauka koja kaze postoje i drugi putevi i svi oni su ispravni ako ih sledis u u potpunost, odvesce te do Boga, svi Hriscani kazu da je to jeres i odbacuju je istog tenutka bez ikakvog razmisljanja.
Moze biti da je to vrlo korisno za krscane ako ih utvrdjuje u njihovoj vjeri, mada nije bas pristojno u jednom sirem globalnom drustvu drugima reci da su jeretici i da vjerujemo da ce ici u pakao jer ne dijele nase svjetonazore.
amos je napisao/la:e to je to fals evandjelje koje svi Hriscani odbacuju, jer nije istina i nigde ne pise u bibliji i ne postoji nacin da se to pomiri sa pravim evandjeljem.
Moje razumijevanje Biblije je svakako vrlo ograniceno, ali mislim da to ne pise jer jednostavno tada nitko nije niti znao da postoje druge religije. Osim mnogobozackih koje su ionako same propale. A osim toga, mislim da Isus nikada nije govorio protiv drugih religija, nego je tvrdio da je dosao kao neka vrsta reformatora jevrejske religije, i da nije uopce poslan drugim narodima. Isus je pokazivao ravnodusnost po pitanju propovijedanja drugim narodima, osim Jevrejima. Meni je uvijek bilo malo cudno da su to promijenili njegovi ucenici tek sto je On otisao. Ali povijeni podaci govore da je Jeruzalemska crkva na celu s Petrom to pokusavla zadrzati i opirala se djelovanju medju ne-Jevrejima. Da je taj smjer prevladao, danas bi krscanstvo bila samo jedna mala mesijanska struja unutar jevrejske vjere. No, kako je prevlast vrlo ocigledno unutar rane Crkve preuzeo Pavao, vjerovatno je postojala struja koja je unijela neke novine. Pri tome je doista (barem meni) malo cudno reci da je Petar taj na kojem je izgradjena Crkva, kada je to ustvari Pavao... ako bolje pogledamo.
Mene kao ne-krscanina (sto ne znaci da sam anti-krscanin, niposto) to bas briga, ali ne mogu da ne primjetim ovu bjelodanu cinjenicu. na stranu sto je Pavao bio progonitelj krscana do jucer, a danas vec postao glavni ideolog rane Crkve. Mislim da to nije neki namjeran, razradjen, tajni i demonski plan. jednostavno su se tako poslozile okolnosti. Bio je skolovan covjek, pismen i nametnuo se ranoj Crkvi. Dok su Kristovi apostoli bili nepismeni ribari, seljaci i bivski grijesnici i izopcenici raznih vrsta. Dolazili su u svakom slucaju s drustvenog dna, dok je Pavao dolazio iz drustvene elite svojeg vremena. Kao takav je nametnuo svoje razumijevanje ucenja.
Ne kazem da je to lose, ali samo uvidjam da je drugacije u nekim dijelovima i od onoga sto je propivijedao sam Krist, i od onoga u sto se moglo razviti krscanstvo da se osoba poput Pavla nije pojavila. Kada bi danas postojala neka fundamentalisticka struja unutar krscanstva, koja bi odbacila sve druge spise osim Evandjelja u kojima je koliko-toliko sacuvana Kristova rijec, mislim da bi ta struja krscanstva izgledala vrlo drugacije od vecine drugih smjerova krscanstva. Ali to je vec pomalo presmjela misao za krscanski svjetonazor... Pavlovo tumacenje Krista je toliko vec postalo kulturno utvrdjeno i samo-razumljivo da se niti ne pomislja na neko drugo razumijevanje Krista i krscanstva.