Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus i komunizam......?

power_settings_newLogin to reply
+5
simply
No Nick
crusader
imhotep
Jesus the communist
9 posters

descriptionIsus i komunizam......? EmptyIsus i komunizam......?

more_horiz
Posto su se mnogi dotakli moga "nicka" , odlucio sam otvoriti ovaj topic!
Pa evo sta imate reci na pitanje koje je u naslovu, iznesite svoja misljenja pa cu se pa cu ja svoje......
Vjerujem da se mnogi culi izraz "Isus prvi komunist" naravno to nije doslovno.....evo za pocetak.

descriptionIsus i komunizam......? EmptyRe: Isus i komunizam......?

more_horiz
ja osobno mislim da Isusovo učenje ima dodirnih točaka sa komunizmom, po pitanju jednakosti itd., ali u nekim dijelovima se razlikuju, komunizam ima političku dimenziju dok Isus religijsku. u svakom slučaju, mislim da nisu besmislene tvrdnje da je Isus bio prvi komunist, a ja bih dodao da je on bio i jedini komunist koji je ikada živio na zemlji. nažalost, komunizam je osramoćen postupcima hrpe bahate gamadi i zločinaca, ali tako je to. uostalom, i kršćanstvo je u ideji savršeno, ali u praksi je zakazalo, pa to ne znači da ideja nije bila dobra. osobno sam veliki simpatizer ideje komunizma, iako više naginjem socijaldemokraciji

more_horiz
Isus i komunizam......? 2005745930922775553_rs

more_horiz
imhotep je napisao/la:
ja osobno mislim da Isusovo učenje ima dodirnih točaka sa komunizmom, po pitanju jednakosti itd., ali u nekim dijelovima se razlikuju, komunizam ima političku dimenziju dok Isus religijsku. u svakom slučaju, mislim da nisu besmislene tvrdnje da je Isus bio prvi komunist, a ja bih dodao da je on bio i jedini komunist koji je ikada živio na zemlji. nažalost, komunizam je osramoćen postupcima hrpe bahate gamadi i zločinaca, ali tako je to. uostalom, i kršćanstvo je u ideji savršeno, ali u praksi je zakazalo, pa to ne znači da ideja nije bila dobra. osobno sam veliki simpatizer ideje komunizma, iako više naginjem socijaldemokraciji

Druze, ako tako posmatras stvari, Isusovo ucenje ima dodirnih tacaka sa mnogim sistemima vladanja i upravljanja u ovome sistemu. Ja bih pre kazao da je bitnija razlika, a to je platforma na kojoj pociva, da se tako izrazim, Isusovo Carstvo, i sve sto nam ova planeta moze pruziti, zapravo sto nam je pruzila, jer ne moze jos nesto puno pruziti. Sva su carstva zatajila, promasila su cilj zestoko, sva su carstva, doduse manje-vise, odbacila Boga kao ideologiju, ili su bar preuredili Boga, sto je, izgleda, jos gore. Mi zivimo na ovoj planeti, ali nikada na njoj nece biti carstva koje ce biti zadovoljavajuce. Sve dotle dokle ne dodje Isus a samim tim i novo carstvo dok ne nastane, gde pravda zivi. Pa, cekajmo i nadajmo se tom carstvu, zivimo za Isusa jer sve drugo je bezvredno.

more_horiz
Evo zanimljive teme za razgovor.
A zanimljiva je zato što je ova ideja o Isusu - komunistu uhvatila dosta dubok korijen u mnogim društvima, naočito u Južnoj Americi.
Dakle osnovan misao koja se ovdje provlaći je ideja da je Isus zaintresiran uspostaviti na Zemlji kraljevstvo (društvo, države) u kojima će vladati osnove ideje komunizma: bratstvo, jedinstvo, socijalna jednakost, i dr. Iako na prvi pogled ljudi povlaće neke paralele između Kristove nauke i komunizma, dubljom analizom one padaju u vodu.

Dakle, želi se sirotinji i obespravljenima u društvu (što je izrazito naglašeno u Južnoj Americi) pokazati da je njihovo siromaštvo - dobro. Jer Isus je govorio da bogataši neće ući u kraljevstvo nebesko. I zato su mnogi zaključili - kako će zato siromasi sigurno ući u kraljevstvo. I evo plodnog tla da se ljude drži u bijedi i siromaštvu, ali su uvjerenjem da je to siromaštvo jedan oblik blagoslova. I budući da je društvo puno sirotinje, a i sam Isus potjeće iz siromašne obitelji - Isus je prvi među jednakima: materijalno siromašnima.

Upravo je siromaštvo i ljudska bijeda bilo poticaj mnogim ljudima da se priključe političkoj ideji o jednakosti i prestanku siromaštva - komunizmu. Nasuprot kapitalističkoj neravnopravnosti u imovinskom stanju, komunizam je obečavao bolji život svima. I naravno da su obespravljeni u društvu htjeli to.
Budući da je komunizam ideologija koja negira postojanje Boga, čudno je da je došlo do povezivanja Isusa i komunizma. Odakle to?

Opet su razlozi "ovozemaljski": broj sirotinje se naglo povečava u siromašnim zemljama, koje nemaju komunističko nego kapitalističko uređenje. Zato se komunisti (partije stranke, ideologije) žele približiti stanovništvu koje je kršćansko (a ne ateističko) na način da povežu nespojivo: komunizam (koji negira postojanje Boga) i Krista. I ako pratite vijesti, u Južnoj Americi su već dvije države "zbacile" kapitalizam i "obratile" se na komunizam. I takvim društvenim uređenjima odgovara da ne šire priču o Božjem nepostojanju - kada je stanovništvo religiozno, prvenstveno kršćansko. Nego su se dosjetili da naprave kompromis između nespojivog: Krist je bio prvi komunist. Apsurd nad apsurdima.

Krist uopće nije došao na Zemlju, zato da bi se bavio ljudskim siromaštvom, društvenim nepravdama, društvenim uređenjem. Njega nisu zanimale prolazne stvari (kao što su država, društveni odnosi, ekonomija, socijalna pitanja), nego se on bavio neprolaznim pitanjima: pomirenjem čovjeka s Bogom, oprostom grijeha, napuštanjem formalne religioznosti i postajanje duhovnih čovjekom, pouke o Božjem kraljevstvu, ohrabrenja u vjeri, i dr. Isus je došao radi neprolaznih stvari.

Netko će pitati: "A zašto je Isus onda liječio gubavce, uskršavao mrtve, ozdravljao slijepog i hromog - kada su to bile ovozemaljske stvari?"
Isus je uvijek tamo gdje je prolazio činio mnoga čuda. Ljudi su uskršavali, slijepi su progledali, hromi su prohodali - jer je Isus radosno donosio ljudima oslobođenje i od ovozemaljskih patnji, radosno i s ljubavlju je ispunjavao i njihove sadašnje potrebe. Ali - ukoliko slijepac koji je progledao nije prepoznao u Kristu više od čudotvorca - ukoliko nije prepoznao da je Isus njegov Spasitelj od grijeha - taj čovjek je, unatoč izlječenju, izgubljen za vječnost!!! Čuda ne spašavaju za vječnost!!!

Izraelci su prilikom izlaska iz Egipta, kada su bježali pred faraonovom vojskom, prošli kroz otvoreno Crveno more. Svi su doživjeli čudo, kojim su bili spašeni od sigurne smrti. Ali samo mali broj je ušao u Kanansku zemlju. Ostali su pomrli u pustinji, zbog svoje nevjere. Čuda ne spašavaju za vječnost. Nego čuda trebaju pobuditi u čovjeku povjerenje prema Bogu. Ako Isus može otvoriti oči sljepcu od rođenja, tada on može otvoriti i duhovne oči "duhovnom slijepcu od rođenja". Rođeni smo kao duhovno mrtvi, ali kao što je Isus mogao uskrsnuti čovjeka u život, tako može uskrsnuti nas u vječni život. Tome služe čuda: da razviju naše povjerenja prema Bogu. Pružanjem pomoći pojedinim patnicima i bolesnicima - Isus je pokazao da može pomoći svima ljudima: duhovnim patnicima i bolesnicima.

Isus nije došao na zemlju zato da bi se bavio sljedećim: hoćemo li mi živjeti u komunističkoj ili kapitalističkoj zemlji, hoće li naše društvo poštovati ravnopravnost spolova ili neće, hoćemo li svi imati zdravstvenu zaštitu ili nećemo. To su sve stvari koje ljudi mogu međusobno urediti. I u tim stvarima će nam biti onako kako budemo mudri i poštni da uredimo društvo u kojem živimo. A Isus je došao da bi nam pomogao u onim stvarima koje nitko od nas ne može učiniti: pomirenje s Bogom, oprost grijeha, novorođenje Svetim Duhom, uskrsnuće u vječni život, uništenje grijeha na ovoj planeti, uništenje Sotone i zla. To su stvari gdje je čovječanstvo bespomočno. Samo neizmjerna Božja ljubav i spremnost da nam pomogne (iako to nićim ne zaslužujemo) - otvara nam "nebesku" perspektivu.
Ako naš um bude zarobljen u ovom sadašnjem, zemaljskom, i ne prepoznamo u Isusovom djelovanju poruke i poante koje nas trebaju pripremiti za novi život slobodan od grijeha - onda propuštamo vječnost. Samo na Novoj Zemlji ljudi će živjeti u jednakosti, bratstvu i slozi. Ali ne po komunističkoj ideji, nego po ideji Stvoritelja.
Pozdrav.

more_horiz
simply je napisao/la:
Dakle, želi se sirotinji i obespravljenima u društvu (što je izrazito naglašeno u Južnoj Americi) pokazati da je njihovo siromaštvo - dobro. Jer Isus je govorio da bogataši neće ući u kraljevstvo nebesko. I zato su mnogi zaključili - kako će zato siromasi sigurno ući u kraljevstvo. I evo plodnog tla da se ljude drži u bijedi i siromaštvu, ali su uvjerenjem da je to siromaštvo jedan oblik blagoslova. I budući da je društvo puno sirotinje, a i sam Isus potjeće iz siromašne obitelji - Isus je prvi među jednakima: materijalno siromašnima.

nažalost, ovo je dost velika istina. i glavni razlog zašto je komunizam omrznuo ljudima, zato jer su mnogi vladari proglašavajući se komunistima, posegli za totalitarizmom, a tako i ovima u južnoj americi zasigurno paše kako si rekao držati ljude u uvjerenju da Isus želi da budu siromašni. ali, ima jedna sitnica - to NIJE komunizam. komunizam ne naučava da svi ljudi trebaju biti siromašni, već jednaki. dakle, to je iskrivljeni komunizam od strane totalitarnih vladara (koje bi za jaja trebalo objesit zbog tog šta su napravili reputaciji komunizmu/socijalizmu).

Opet su razlozi "ovozemaljski": broj sirotinje se naglo povečava u siromašnim zemljama, koje nemaju komunističko nego kapitalističko uređenje. Zato se komunisti (partije stranke, ideologije) žele približiti stanovništvu koje je kršćansko (a ne ateističko) na način da povežu nespojivo: komunizam (koji negira postojanje Boga) i Krista. I ako pratite vijesti, u Južnoj Americi su već dvije države "zbacile" kapitalizam i "obratile" se na komunizam. I takvim društvenim uređenjima odgovara da ne šire priču o Božjem nepostojanju - kada je stanovništvo religiozno, prvenstveno kršćansko. Nego su se dosjetili da naprave kompromis između nespojivog: Krist je bio prvi komunist. Apsurd nad apsurdima.

komunizam kao društveno uređenje ne napada i ne odbacuje Boga, već je sasvim kompatibilno. zato nije nikakav apsurd nad apsurdima što se u južnoj americi govori o kršćanskom socijalizmu. prvi kršćani su sve djelili, imali praktički kolektivno vlasništvo - živjeli su pravi socijalizam. a kako je upravo kršćanstvo prvo društveno uređenje (da, kršćanstvo nije samo religija, već i društveno uređenje!) postavilo temelje jednakosti u društvu, socijalizam je logična solucija ako tražimo politički ustroj kompatibilan s kršćanskom religijom. ključni stihovi: "nema tu više ni židova ni grka, nema više ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muškog ni ženskog, jer ste svi jedan u Kristu Isusu." gal 3, 28; "više nema grka ni židova, obrezanja ni neobrezanja, barbara ni skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svima Krist" kol 3, 11

dakle, Isusova zadaća jest usmjeriti ljude na neprolazno, kako ti kažeš. ali razmisli malo - usmjerenje na neprolazno određuje naše postupanje i prema prolaznom. drukčije ćemo se ponašati, imat ćemo drukčije stavove prema svemu u životu, pa tako i prema tipu vladavine i društvenom uređenju koje želimo imati dok smo tu, kada se opredjelimo za kršćanstvo. Isus sigurno nije želio postići da kršćane pretvori u pasivce koji samo čekaju kad će sve bit gotovo da se presele u nebesko kraljevstvo, već očekuje da djelujemo TU i SAD. inače kako uopće možemo prikazati svijetu da smo kršćani?

ako ti dođeš siromašnom čovjeku i pričaš mu o bilbiji, a nećeš mu dati kruha - ti si za njih prevarant jednak političaru (da ne kažem kako su misionari znali dati ljudima bibliju, a uzeti im zemlju - evo ti kršćanstva). lakše ti je izbaljezgat malo teologije nego konkretno pomoć čovjeku. upravo zato je Isus konkretno djelovao, a tek onda propovjedao. čak i njemu, koji je Božji Sin i ima apsolutno verificirano znanje o neprolaznom - o Bogu, omjer je bio u korist činjenju konkretnih djela, spram riječi. kako onda tek nama koji smo nitko i ništa spram njega treba biti jasno da prvo trebamo pokazati kršćanstvo na djelu, a ne samo na riječima.

more_horiz
Bravo Bhakti,
slažem se s tobom gotovo u svemu što si napisao. Jedino se ne slažem sa mišljenjem da komunizam ne odbacuje postojanje Boga. U vrijeme kada nastaju temelji komunizma (Marks i Engels djeluju u 19. stoljeću) - to je i vrijeme procvata znanosti. Nakon stoljeća malenih pomaka u znanstvenom napretku, tada dolazi do prvih industijskih revolucija. "Znanje će se umnožiti" - prorokovala je Biblija. U to vrijeme je Darwin objavio svoju teoriju evolucije. I sve je ukazivalo na to da će znanost dati pravi odgovor na stvaranje svijeta i porijeklo života. Znanost je postala "bog" komunizma.

Ne mogu ne spomenuti poznati insert iz jednog našeg partizanskog filma. Kada pri kraju rata unuk (partizan) razgovara s bakom, i kaže joj: "Bako, Bog je mrtav". Baka ga upita: "kako znaš da je Bog mrtav?" A mladić reće: "Tako nam je rekao drug komesar partije".

Komunizam je naglašeno pobijao Božje postojanje. Lenjin je lansirao izreku: "Religija - to je opijum za narod". Zato su u komunističkim zemljama, pa tako i kod nas, crkve bile marginalizirane, a partija je postala "vjera" mnogih.

Evo tako ja razmišljam o tome. Slažem se sa svim ostalim što si napisao. Pozdrav

more_horiz
simply je napisao/la:
Bravo Bhakti,
slažem se s tobom gotovo u svemu što si napisao. Jedino se ne slažem sa mišljenjem da komunizam ne odbacuje postojanje Boga. U vrijeme kada nastaju temelji komunizma (Marks i Engels djeluju u 19. stoljeću) - to je i vrijeme procvata znanosti. Nakon stoljeća malenih pomaka u znanstvenom napretku, tada dolazi do prvih industijskih revolucija. "Znanje će se umnožiti" - prorokovala je Biblija. U to vrijeme je Darwin objavio svoju teoriju evolucije. I sve je ukazivalo na to da će znanost dati pravi odgovor na stvaranje svijeta i porijeklo života. Znanost je postala "bog" komunizma.

Ne mogu ne spomenuti poznati insert iz jednog našeg partizanskog filma. Kada pri kraju rata unuk (partizan) razgovara s bakom, i kaže joj: "Bako, Bog je mrtav". Baka ga upita: "kako znaš da je Bog mrtav?" A mladić reće: "Tako nam je rekao drug komesar partije".

Komunizam je naglašeno pobijao Božje postojanje. Lenjin je lansirao izreku: "Religija - to je opijum za narod". Zato su u komunističkim zemljama, pa tako i kod nas, crkve bile marginalizirane, a partija je postala "vjera" mnogih.

Evo tako ja razmišljam o tome. Slažem se sa svim ostalim što si napisao. Pozdrav

ok, ne može se poreći da su marx i engels negirali postojanje Boga (jer su uvidjeli nepravdu i nejednakost koju su nanijeli "kršćanski" vladari) i tako je u komunizmu, kako si rekao, znanost postala bogom. no, komunizam kao društveno uređenje je ustvari neovisno o vjerovanju ili nevjerojavnju u Boga. pogledaj danas većinu političkih ustroja. radi se o demokraciji jelte. a ko kaže da danas znanost nije bog? pa, također jeste. no, ne svima. za demokraciju se ne može reći da napada Boga, ali isto tako nije osnovna premisa demokracije da postoji Bog. politčki ustroj u to jednostavno ne ulazi (osim ako to vlada ne želi, ko npr. religiozna desnica). ono što hoću reći, komunistički vladari su prihvatili ideju da Bog ne postoji i naređivali su da se tako vjeruje - bili su totalitaristi, a ne komunisti. to su, kao što smo vidjeli, vrlo neuspjeli pokušaji uspostavljanja komunizma (juga je još najbliže bila).

no, tko kaže da je nemoguće uspostaviti komunizam kao društveno uređenje, a bez da se ide u to postoji li Bog ili ne. jednostavno - pusti ljude neka vjeruju što hoće, ali imamo komunističko društveno uređenje. postoji li Bog ili ne, i vjeruje li se u njega ili ne uopće ne utječe na komunizam kao društveno uređenje (iako bi zapravo kršćani trebali biti prvi koji bi se trebali boriti za komunizam - da su svi jednaki i da svi sve dijelimo i potpomažemo se). no, da se razumijemo - istinski komunizam nikad nećemo uspjeti postići, jer se ispriječava osnovna stvar - ego - a to je glavni pokretač kapitalizma. gledam samo sebe i svoje dupe, a za tebe me boli džon. snalazi se kako umiješ i znaš. jedini ljudi za koje ja znam da žive istinski komunizam i ne poznaju što je to vlasništvo su afrički bušmani. mi "civilizirani" ljudi smo previše iskvareni za to, i to se dokazalo kad su komunistički vladari prvi kršili princip komunizma stavljajući sebe ispred ostalih.

more_horiz
Da, po nekim danasnjim teolozima Isus je bio komunista!!!

NE ZNAM DA LI DA SE SMEJEM ILI DA PLACEM!!!!!!!!!!!!!!!!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
imhotep je napisao/la:

Tocno!

more_horiz
....ja se u potpunosti slazem sa navodima Bahaktia.....te vidim da se bas i nisu "koplja lomila" oko ove teme kao sto sam ocekivao.

more_horiz
Ma nisi zato sto ljudi podsvjesno znaju da je to istina...Very Happy

more_horiz
.......bas to Wink .....

more_horiz
crusader je napisao/la:

...btw.... sto bi ovo trebalo znacit?!

more_horiz
Jesus the communist je napisao/la:
crusader je napisao/la:

...btw.... sto bi ovo trebalo znacit?!

pretpostavljam: da bi se tema trebala zaključati jer je preopasna za ustaljene dogme i hrvatsku katoličku desničarsku tradiciju. Laughing

more_horiz
Mnogi krivovjernici smatraju da je Isus živio kao kumunist. Odveć, čak
da je bio kumunist. Čuo sam puno takvih tračeva za koje mi uopće nije
stalo komentirati, meni to ne predstavlja ništa, Isus ostaje onakav
kakvog sam ga od malena prigrlio, tako neka bude.

Kakva opasnost od ustaljene dogme i hr.katoličke desničarske tradicije.
To si Ti samo umišljaš Bhakti, i misliš da me možeš napadati da si u
pravu, pih!

more_horiz
ako te neka tema ne zanima, onda se nemoj javljati na nju. to si već više puta napravio, a to je nezrelo i iritantno.

more_horiz
(Moram dati odgovor ako me već izazoveš. Slučajno sam danas naletio na
ovu temu i vidio da me se ismijiva. Vidiš; nema predaje kod mene)

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply