Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus i Krišna

power_settings_newLogin to reply
+6
sunshine
Gubavac
Fazlija
chiron
Euro
tantric
10 posters

descriptionIsus i Krišna - Page 2 EmptyRe: Isus i Krišna

more_horiz
Neka ti bude po vjeri tvojoj. Ne shvaćaš da se iza citata krije život koji reflektira i pokušava reflektirati sve ono napisano u Riječi.

Nije fora u citatima vec u tome da ti usiljavaš ljudima samo svoje citate. A najveca istina se krije iza citata Bhagavad-gite (rekao bi bhakta).

more_horiz
tantric je napisao/la:
Neka ti bude po vjeri tvojoj. Ne shvaćaš da se iza citata krije život koji reflektira i pokušava reflektirati sve ono napisano u Riječi.

Nije fora u citatima vec u tome da ti usiljavaš ljudima samo svoje citate. A najveca istina se krije iza citata Bhagavad-gite (rekao bi bhakta).

Ja nikome ništa ne usiljavam! Branim svoje stavove utemeljene na svemu što sam ti izložio.Ti si taj koji me kroz cijelo ovo izlaganje unutar par dana između nas dvoje prozivaš i napadaš i etiketiraš me da radim ovo i ono. Jel to u Božjem duhu? Ako vjeruješ u istinitost napisanog zašto onda napadaš? Gdje je tvoj mir i tvoja ljubav? Čovjek se spašava i opravdava samo vjerom i to vjerom u Sina a samim time vjerom u Oca! Amen! Aleluja! Hvala.Gospodin sa svima vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

Ja nikome ništa ne usiljavam! Branim svoje stavove utemeljene na svemu što sam ti izložio.Ti si taj koji me kroz cijelo ovo izlaganje unutar par dana između nas dvoje prozivaš i napadaš i etiketiraš me da radim ovo i ono. Jel to u Božjem duhu? Ako vjeruješ u istinitost napisanog zašto onda napadaš? Gdje je taj tvoj mir i ljubav? Čovjek se spašava i opravdava samo vjerom i to vjerom u Oca i Sina i Duha Svetoga ! Amen! Aleluja! Hvala.Gospodin sa svima vama.

Ko te napada? Ti sa svojim citatima napadaš druge. Dobro procitaj svoje postove pa ceš možda skužiti.

more_horiz
tantric je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

Ja nikome ništa ne usiljavam! Branim svoje stavove utemeljene na svemu što sam ti izložio.Ti si taj koji me kroz cijelo ovo izlaganje unutar par dana između nas dvoje prozivaš i napadaš i etiketiraš me da radim ovo i ono. Jel to u Božjem duhu? Ako vjeruješ u istinitost napisanog zašto onda napadaš? Gdje je taj tvoj mir i ljubav? Čovjek se spašava i opravdava samo vjerom i to vjerom u Oca i Sina i Duha Svetoga ! Amen! Aleluja! Hvala.Gospodin sa svima vama.

Ko te napada? Ti sa svojim citatima napadaš druge. Dobro procitaj svoje postove pa ceš možda skužiti.

Ja ne napadam i ne uosuđujem nikoga. Čvrsto stojim iz svojih uvjerenja a tuđa poštujem. A svatko će u citatima vidjeti ono što želi vidjeti. Ja se protiv toga ne mogu i neću boriti. Svatko od nas ima Bogom dano pravo da živi i vjeruje kako hoće.A ja nisam niti neću biti sudac . Ja voli i poštujem sve ljude baš kao što je činio i moj uzor Isus Krist.Sud prepuštam jedinom pravednom i svetom --Svemogućem Ocu. Tako neka nam obojici bude po našoj vjeri. Hvala na razgovoru. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Kada se vas dvojica ne možete dogovoriti oko Boga onda vam evo i ovaj citat:

"Napusti sve religije i predaj se meni ( Bogu ). Oslobodit ću te svih griješnih posljedica. Ne boj se!" ( Bhagavad Gita )

pozdrav

Euro

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
tantric je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

Ja ne napadam i ne uosuđujem nikoga. Čvrsto stojim iz svojih uvjerenja a tuđa poštujem. A svatko će u citatima vidjeti ono što želi vidjeti. Ja se protiv toga ne mogu i neću boriti. Svatko od nas ima Bogom dano pravo da živi i vjeruje kako hoće.A ja nisam niti neću biti sudac . Ja voli i poštujem sve ljude baš kao što je činio i moj uzor Isus Krist.Sud prepuštam jedinom pravednom i svetom --Svemogućem Ocu. Tako neka nam obojici bude po našoj vjeri. Hvala na razgovoru. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Ma jednostavno se radi o tome da npr. kad mi razgovaramo o religiji ili o osobnom shvaćanju boga ti se držiš isključivo svetog pisma te čim u razgovoru neko kaže nešto šta je drukčije ili kad ti hoćeš nešto reči ti navodiš citate iz pisma i to ti je argument. Ali to nije argument nekome tko ne vjeruje i ne slijedi tu vjeru!
Postoje mnoge razlike između vjera i ljudskih shvaćanja čak i unutar samog krščanstva i kao što znaš, u raspravama ljudi dolaze do zaključka kroz racionalno argumentiranje, a ne kroz argument baziran na vjeri. Samim tim nekome tko ne slijedi tvoju vjeru tvoj način obrazlaganja je uvredljiv jer ne priznaje da može biti drukčije osim onoga kako piše u Pismu i kako ti tvrdiš bazirano na tome. To se jasno vidi kroz razgovor s tobom. Ti možeš reč da ne sudiš itd., al niti si otvoren da drugi može biti u pravu, a to se doživljava podcjenjivački i na koncu uvredljivo. Ja sam čak bio sa nekim protestantima ( da li su bili adventisti nisam siguran ) na jednom seminaru vjerskom od više dana. Upoznao sam tog dečka koji me pozvao i dok smo se znali nije me previše gnjavio pa sam mislio da neće biti strašno. I kad je sve počelo ista spika, svi sam navode bibliju, svoje "osobni odnos s bogom", kako su se neki preobratili s druge vjere na krščanstvo, a šta to meni znači. Kad god ja probam sudjelovat i reč neko drukčije shvaćanje i to unutar krščanstva, svi mene saslušaju i tak, al tjeraju dalje svoje. A na samom vrhu seminara kad su "govorili jezicima" i molili se, pričaju meni kao da sam ja došao se obratit. Uglavnom, ništa što ja vjerujem nema neku težinu. kad su shvatili da niš od mene nisu više tolko pričali o vjeri, al svejedno imaš dojam da te gledaju i "mole" se za tebe il si misle, "bog ima put za njega". Al ne znam dal kužiš da je meni to bilo bezveze i uvredljivo. Inače, svi su oni dragi i dobri isl. al imaš dojam te barijere koja nastaje upravo zbog te silne njihove VJERE u sveto pismo tako da ne mogu istinski prihvatit tuđi izbor, a tako ni drugoga.
Tako i ti. Dođeš na dio foruma gdje se razgovara sa ljudima druge vjere neki koji su se ostavili krščanstva isl. Sve to upućuje na ljude puno otvorenije ka različitim mišljenjima i pristupima dok ti pričaš samo o jednom i zbog svoje vjere prihvaćaš samo ono što ti ona kaže. Da li ti je jasno da takva konverzacija nikome nije zanimljiva. Čim se dođe do nekog skliskog pitanja ti odmah imaš argument. Krist je rekao. I imaš dojam kao da je to nešto nama posebno. Al nije. Kad ti tantric pošalje ovaj video sa youtubea "kako je lepo biti glup" on hoće ukazati na to kako se ti slijepo držiš samo vjere i pisma i pričaš kao da se tamo sve nalazi. Možda za tebe, al za nas i dokle god se tako držiš nema prave komunikacije. Meni je to kao rasizam.

more_horiz
U Novom Zavjetu Isus nigdje ne tvrdi kako je sveprisutan

To nije posve tocno, jer Isus kaze da sve sto ucinite najmanjem od svoje brace, ucinili ste Meni. Pitat ce, Gospodine kada smo te vidjeli, kada smo te nahranili, kada smo ti pomogli...

Nadalje, Isus se ne proglašava izvorom svih bica

Isus se proglasava jedno s Ocem, a Otac je izvor svih bica.

more_horiz
Bez slobode mišljenja istina se teže doseže.
Kako se dolazi do slobode u kojoj svi kreću različitim putevima a dolaze k istome cilju?
Na primjer - po pitanju uskrsnuća - za jedne je uskrsnuće činjenica za druge nije..
No racionalno gledajuči ne samo da je moguće već je i nužno.Pitanje sugovornika - molim argument..
Slijedi ako se traži..

more_horiz

<table cellpadding="2" cellspacing="2"><tr><td>Efežanima 4,1</td><td>Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da se vladate dostojno zvanja, u koje ste pozvani,</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,2</td><td>Sa svom poniznošću i krotkošću, sa strpljivošću podnoseći jedan drugoga u ljubavi,</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,3</td><td>Starajući se, da čuvate jedinstvo duha u vezi mira</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,4</td><td>Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,5</td><td>Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,6</td><td>Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.</td></tr>
<tr><td>Efežanima 4,7</td><td>A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.</td></tr></table>

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

<table cellpadding="2" cellspacing="2"><tr><td>Efežanima 4,1</td><td>Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da se vladate dostojno zvanja, u koje ste pozvani,</td></tr><tr><td>Efežanima 4,2</td><td>Sa svom poniznošću i krotkošću, sa strpljivošću podnoseći jedan drugoga u ljubavi,</td></tr><tr><td>Efežanima 4,3</td><td>Starajući se, da čuvate jedinstvo duha u vezi mira</td></tr><tr><td>Efežanima 4,4</td><td>Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,</td></tr><tr><td>Efežanima 4,5</td><td>Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.</td></tr><tr><td>Efežanima 4,6</td><td>Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.</td></tr><tr><td>Efežanima 4,7</td><td>A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.</td></tr></table>

Amen! Aleluja! Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Je li Isus ziveo u Indiji? (deo 1)
Obicno smatramo da je stvaranje mitova nesto sto se dogadjalo u drevnim vremenima i tokom mnogih vekova. Ali nije tako uvek. Mitovi se stvaraju i dan danas i takvi se sire i brze i postaju vise prihvaceni nego sto se to dogadjalo u proslosti, uglavnom zbog do sada nezabelezenih mogucnosti komunikacije. Uzmimo na primer “Isus je ziveo u Indiji”-mit. Godine 1894. malo poznati ruski novinar Nikolaj Notovitch objavio je knjigu pod naslovom “Nepoznati zivot Isusa Hrista”, koja je brzo prevedena na engleski i nekoliko drugih jezika, da bi potom privukla mnogo paznje. U knjizi Notovitch tvrdi da je tokom putovanja u Ladak 1887. slomio nogu, bio smesten u cuveni Himis manastir i dok je tamo boravio iguman mu je procitao neki stari dokument pod naslovom “Zivot svetog Isse, najboljeg medju sinovima ljudskim”. U njemu se govori o Isusovoj poseti Kasmiru/Ladaku/Tibetu, gde je bio ucenik budistickih ucitelja, i o njegovom kasnijem povratku u Palestinu, gde je propovedao, potom bio razapet na krst i umro. Nekoliko godina posle toga jevrejski trgovac koji je takodje putovao u Kasmir/Ladak/Tibet sreo je Isusove ucitelje, slusao o njihovom uceniku i onda napisao izvestaj o Isusovim “izgubljenim godinama”. Notovitch je tvrdio da je zivot Issin vrlo dobro poznat u Kasmiru itd. I da je cak detalje o njegovom zivotu u Indiji moguce pronaci skrivene u tajnom vatikanskom arhivu. Drugim recima, Notovitcheva prica imala je sve elemente koji ce je naciniti neodoljivom za odredjenu vrstu ljudi -- “mudrost Istoka”, romanticnost Himalaja, alternativu konvencionalnoj istoriji hriscanstva i staru dobru vatikansku zaveru. Uprkos nizu nepovoljnih prikaza, knjiga je privukla veliku paznju.
Isus i Krišna - Page 2 Notovitch
Ali onda su poceli da je gadjaju iz teskog naoruzanja. Prof. Max Muller, najpoznatiji i najveci autoritet svoje generacije, izneo je svoju presudu o knjizi. Poceo je konstatacijom da iako se tvrdi da je zivot Isse dobro poznat, on se ne pojavljuje ni u jednom katalogu tibetanske knjizevnosti (a bilo ih je vise, neki od njih vrlo stari). Nastavio je ukazujuci na neke neverovatne slucajnosti u knjizi. “Ako dobro razumemo gosp. Notovitcha, ovaj zivotopis Isusov zapisan je na osnovu kazivanja nekih jevrejskih trgovaca, koji su stigli u Indiju neposredno posle raspeca.” Muller se pita kako su ti trgovci uspeli da medju nebrojenim milionima Indijaca sretnu upravo one ljude koji su poznavali Issu kao anonimnog ucenika sanskrita i palija u Indiji... i ako se to i dogodilo, kako su ti koji su znali Issu odmah shvatili da je to ista ona osoba koju je na smrt osudio Poncije Pilat... Dve stvari u ovom izvestaju su nemoguce ili skoro sasvim nemoguce. Prva, da su neki Jevreji iz Palestine, koji su stigli u Indiju oko 35. godine, mogli da sretnu upravo one ljude koji su znali Issu kao ucenika u Benaresu. Druga, da je ta Sutra o Issi, sastavljena u prvom veku nase ere, nasla svoj put u tibetanski budisticki Kanon, dakle u Kandjur ili u Tandjur.”

Dok je Muller pisao svoj clanak o Notovitchevoj knjizi, stiglo mu je pismo od jedne prijateljice Engleskinje, koja je neposredno pre toga posetila Himis manastir. Bilo je datirano “Leh, Ladak, 29. jun 1894.” i jedan njegov deo je glaslo: “Juce smo bili u velikom Himis manastiru, najvecem budistickom manastiru u okolini – sa oko 800 lama. Da li ste culi o Rusu kojeg nikako nisu pustali u manastir, ali je onda slomio nogu u njegovoj blizini, da bi ga u njemu najzad smestili? Njegov cilj bio je da napravi prepis budistickog teksta o zivotu Isusa, koji je tu svojevremeno boravio. On kaze da ga je pronasao i kasnije objavio na francuskom. U citavoj toj prici nema ni trunke istine! Ovde nije bilo nikakvog Rusa. Niko u manastir nije donosen sa slomljenom nogom u poslednjih pedeset godina!”

U junu 1895. profesor J. Archibald Douglas iz Agre poslao je pismo novinama u vezi sa Notovitchem. U to vreme bio je gost u Himis manastiru, uzivajuci u gostoprimstvu istog onog igumana koji je navodno “Nepoznati zivot” poverio Notovitchu. Douglas je utvrdio da se niko ni u Lehu, ni u Himisu ne seca bilo koga ko je tu boravio sa slomljenom nogom. Iguman Himisa je sa podsmehom odbacio sve tvrdnje koje mu je pripisao Notovitch i potvrdio da nijedan putnik sa slomljenom nogom nije bio hospitalizovan u manastiru. Takodje je odlucno tvrdio da na Tibetu nije poznat bilo kakav tekst “Zivot Isse” i da je izmisljotina da ga je on pokazivao nekakvom putniku. Kada mu je profesor procitao neke odlomke iz knjige, revoltiran je izjavio: “Lazi, lazi, lazi, sve same lazi!” Sem toga, iguman nije dobio bilo kakve poklone za koje je Notovitch tvrdio da mu ih je dao – rucni sat, budilnik i termometar. Zapravo, nije ni znao sta je to termometar. Viktorijanci su cenili svoje istrazivace i naucnike i “Nepoznati zivot Isusa Hrista” je izgubio svoju privlacnost i bio prepusten zasluzenom zaboravu.

Ali knjizevni falsifikati (a ima ih mnogo) imaju zapanjujucu sposobnost samoodrzanja -– setite se samo “Mormonove knjige”, “Protokola sionskih mudraca” i “Mahatminih pisama” (slucajno su ove dve poslednje napisali Rusi). “Nepoznati zivot Isusa Hrista” bio je osudjen da bude sve samo ne “nepoznat” i otuda je poceo da zivi sopstveni zivot.

(nastavice se)

more_horiz
Je li Isus živeo u Indiji (deo 2)

Godine 1908. Levi H. Dowling objavio je The Aquarian Gospel of Jesus the Christ, koje je uspeo da preuzme iz “akasha zapisa” i tu je bilo ukljuceno i poglavlje o Isusovom zivotu u Indiji. Knjiga je kruzila tek medju malobrojnim teozofima i drugim osobenjacima. No, 1926. godine jedne americke novine donele su vest o otkricu Zivota svetog Isse, najboljeg medji sinovima ljudskim (prezvakana Notovitcheva prica) u jednom manastira u Tibetu. Druge novine, prvo u Americi, a onda i drugde, preuzele su pricu i ona je ponovo postala rasirena. Sve ovo je upumpalo malo sveze krvi u ovaj mit i omogucilo mu da se kako-tako odrzi sve do 60-tih godina XX veka. Sa dolaskom new age pokreta “Isus je ziveo u Indiji”-mit postao je zaista cvrsto ukorenjen (mozemo ga nazvati “urbanim mitom”, mada mislim da je prilicno popularan i u ruralnim krajevima).
Isus i Krišna - Page 2 02 Isus i Krišna - Page 2 03
Od tada oko ovog mita razvila se jedna mala, ali vrlo produktivna industrija. Tako danas postoji preko dvadesetak knjiga posvecenih samo ovoj temi, u mnogim drugim aludira se na nju kao na cinjenicu, a kreativni umovi uspeli su takodje da napisu i, bukvalno, na stotine clanaka. Cak je snimljeno i nekoliko pseudo-dokumentaraca. Na kraju, imamo i autenticne slike Isusa tokom njegovog indijskog putesestvija – kako meditira, hoda kroz Himalaje i, na koricama knjige
Isus i Krišna - Page 2 04 Isus i Krišna - Page 2 05
Elizabeth Clare o proroku, cak i ceznjivo zuri u Lamyuru manastir u Ladaku, koji je osnovan u X veku, nekih hiljadu godina posle Isusa. Nedavno je bila “pronadjena” i takozvana “Isus tanka”, tibetanska oslikana tkanina (bilo je samo pitanje vremena, pretpostavljam). Povrsno ispitivanje ove tanke, njeni nepazljivo i u zurbi povuceni potezi kistom, a narocito upotreba hemijskih pigmenata, pokazuju da ju je nacinio jedan od onih zanatlija u Katmanduu koji i inace stancuju lazne tanke za turiste. Datirao bih je otprilike u 2000. godinu.

Sa svakom novom knjigom na svetlo dana je izlazilo i sve vise “cinjenica”, sve je vise detalja bilo “otkriveno”, kao i sve vise Isusovih izreka, tako da je na kraju ispalo da je njegov zivot u Indiji duzi i bolje dokumentovan nego u Palestini. Evo nekih od najpopularnijih knjiga o ovoj temi. King of Travelers - Jesus Lost Years in India Edwarda Martina, The Lost Years of Jesus Revealed Charlesa H. Pottera, Jesus Lived in India Halgen Kersten, Jesus In India H. N.G. Ahmed, Jesus of India Maury Lee, Jesus in India James Deardorff (u ovoj fazi autori pocinju da se bore da smisle neki naslov koji ne sadrzi reci “Isus”, “ziveo” i “Indija”), The Mystery of Israel's Ten Lost Tribes and the Legend of Jesus in India J. M. Benjamin, A Search for the Historical Jesus Fida Hassnain, Jesus in Heaven on Earth K. N. Ahmad i na kraju Christ in Kashmir Aziz Kashmiri.
Isus i Krišna - Page 2 06 Isus i Krišna - Page 2 07
Morate priznati da je ovo prilicno fascinantan opus. Jos je fascinantnije to sto ne postoji ni slovo, ni crta, ni atom dokaza da je Isus ikada napustao Palestinu. Nikakav zapis, niti parce starog pergamenta, ni “legenda” ili “povest” o tome, a koja bi se mogla pratiti unazad dalje od XIX veka.

A zapravo, i dokazi da je Isus ziveo u Palestini su dovoljno retki. Skoro svi istoricari se slazu da je postojala osoba po imenu Dzosua iz Nazareta (Isus je angliciziran izgovor grckog pokusaja da se izgovori ime Dzosua, (ekvivalent ovome bi bio kada bi Englez otisao u Tajland u XVII veku i pokusao da kaze ono kako Tajlandjani izgovaraju rec “Buda”, sto je nesto slicno “Putowar”, a onda mi danas Budu zovemo Putohyouare), koji je na sebe skrenuo paznju negde izmedju 29. i 35. godine. Ali zanimljivo je da najraniji dokumenti koji pominju Isusa, a to su poslanice apostola Pavla (coveka koji nikada nije ni video Isusa, a njegove poslanice ipak cine skoro pola Novog zaveta), jedva da sadrze ijedan citat Isusov. Cetiri jevandjelja nastala su 35-70 godina posle Isusove smrti i nijedan naucnik danas ne smatra da su ih pisali neposredni Isusovi ucenici ili neko ko je bio ocevidac opisanih dogadjaja. Nema sumnje da je neko ko se zvao Isus ziveo, poducavao i privukao paznju mnogih. Ali da je isao u Indiju, za to su dokazi isto toliki kao i da je putovao na Njufaundlend, Mogoliju ili Polineziju.
Isus i Krišna - Page 2 08 Isus i Krišna - Page 2 09
Izuzev Dowlingovih “akasha zapisa” iz 1908, sve rane knjige o Isusu u Indiji oslanjale su se na tvrdnje tipa “rasireno je uverenje”, “drevna tradicija Kasmira kaze”, “istoricari smatraju da je moguce”, tj. sve one se trude da stvore utisak kako inspiraciju nalaze u starim izvorima. A kako je mit postajao sve prihvaceniji, “dokazi” se sada iznose kao vec dobro utvrdjene istine. Samopouzdanje sa kojim se to cini je toliko da se autori vise ne obaziru ni na prave i proverene cinjenice. Tako Swami Satyasangananda iz biharske skole joge u svojoj knjizi o indijskim guruima, na primer, pise da je Isus studirao u Nalandi, zanemarujuci neospornu cinjenicu da je Nalanda bila osnovana nekih 350 godina posle Isusove smrti. Ali naravno! Mi ovde govorimo o verovanjima. I kada verovanja zauzmu prve redove, cinjenicama ostaje jedino da se smeste pozadi.

(nastaviće se)

more_horiz
Da li je Isus ziveo u Indiji? (deo 3)

(1) Veruje se da bi trebalo da postoje neke informacije o prvih 27 ili 28 godina Isusovog zivota. A posto ih nema, onda je jedini razlog to da su one “izgubljene”. U stvari, verovatno nikada nije ni bilo nekakvih podataka o ranim Isusovim godinama, bez sumnje zato sto on u tom periodu i nije radio nesto posebno, sem kucanja eksera i testerenja greda i dasaka. Ova situacija je slicna sa Budinom. Sem nekoliko detalja vezanih za rodjenje, cinjenice da je pripadao visoj kasti i imena nekih clanove njegove porodice, mi ne znamo skoro nista o Budi sve dok nije napustio dom i postao asketa. Dakle, skoro sve sto “znamo” o tih 30 godina jesu legende iz kasnijeg perioda. Kao prvo, druga i treca generacija budista bila je uglavnom zainteresovana za to sta je Buda poducavao, a ne sta je bio pre nego sto je postao asketa. Slucajnost je da iz istog razloga ne znamo gotovo nista ni o Sekspiru. Ljudi su poceli da se interesuju za licnost tek nekoliko generacija posle njegove smrti, a to znaci u vreme kada su svi njegovi savremenici takodje bili mrtvi. Ne znamo nista ni o Stevanu Gajinovu sa Patkovog salasa kraj Rastine – sasvim jednostavno zato sto nikada nije uradio bilo sta znacajnije izvan kruga svoje porodice (ako je uopste imao porodicu). Da je ubio premijera, da je izumeo otvarac za konzerve ili namolovao remek-delo, neko bi to vec pribelezio i usput zapisao nekoliko podataka o njemu. Ne postoje “izgubljene godine” Isusove.

(2) U Notovitchevo vreme vec se znalo da su postojali izvesni kontakti izmedju Rimskog carstva i Indije, a pretpostavljalo se da su se oni odvijali uglavnom kopnom. Otuda je i Notovitch tvrdio da je Isus u Indiju stigao kopnom. Danas medjutim znamo da je najvise direktnih kontakata izmedju Rimljana i Indijaca ostvareno morskim putem. Mnoge knjige o “Isus je ziveo u Indiji”-mitu sadrze i mape sa navodnim rutama kojima se Isus kretao. Takve mape ne dokazuju bilo sta. Mapa koja pokazuje Budino kretanje duz istocne obale Australije moze takodje izgledati kao “zvanicna” ili “autenticna”, ali ona nije dokaz da je Buda takvo putovanje zaista i nacinio.

(3) Notovitch je tvrdio da je 1885. putovao kroz Ladak/Tibet. To sto obavestajna sluzba Britanske Indije nema o tome bilo kakvu belesku vrlo je jak dokaz da njega tamo nikada nije bilo. Poslednje decenije XIX veka bile su vrhunac “velike igre”, imperijalistickog nadmetanja izmedju Britanije i Rusije. Severozapadna granica Gilgit/Svat/Kasmir/Ladak bila je verovatno najosetljivija i najpomnije osmatrana granica u to vreme. Pricalo se da su trecina populacije britanski spijuni, dok ostale dve trecine spijunira spijune. Prisustvo ruskog “novinara” (citaj “spijuna”) koji se smuca po Ladaku, a on je tada bio pod britanskom kontrolom, brzo bi aktiviralo alarme u Kalkuti i Simli. Zaista je malo verovatno da bi Notovitch uopste dobio dozvolu da udje u Ladak, a i da jeste, bio bi na tom putu pracen u stopu. Pa ipak, njegovo ime ne pojavljuje se ni u jednom zvanicnom britanskom dokumentu.

(4) Neke kasnije verzije “Isus je ziveo u Indiji”-mita kazu da je Isus proucavao budizam u manastiru Hemis, sto bez sumnje potice od nepazljivog citanja Notovitcheve tvrdnje da je cuo o Issi dok se oporavljao u tom manastiru. Problem sa ovom tvrdnjom jeste da je manastir Hemis osnovna tek 1672, ociledno tek koji vek posle Isusa. Godine 1989. boravio sam u Hemisu kao gost jednog tamosnjeg starijeg monaha i imao sam srecu da prisustvujem cuvenoj Hemis proslavi. Tom prilikom sa pitao svog domacina za pricu o Isusu. Prasnuo je u smeh, zakolutao ocima i rekao mi kako Zapadnjaci cesto kad dodju u taj manastir pitaju o Isusu, a onda ih mladji monasi zamajavaju raznim pricama, kako iz zabave, tako i zbog zarade -– ali uglavnom zbog zarade.

(5) Notovitch je tvrdio da je dokument koji mu je procitan bio pisan na paliju, verovatno zato sto je znao dovoljno o orijentalistici da bi znao i da je to najstariji budisticki jezik. Da je znao samo jos malo vise, tvrdio bi da je knjiga bila pisana na sanskritu, koji je bio neuporedivo vise u upotrebi. A ako je ipak pisana na paliju, prakticno je nemoguce da bi monah iz Ladaka ili Tibeta u XIX veku bio u stanju da ga prevodi ili da uoste zna za taj jezik.

(6) Uprkos Notovitcheve tvrdnje da je prica o Issi dobro poznata u regionu Himalaja, nikakav prepis teksta o kojem govori nije nikada pronadjen, niti je bilo gde citiran, pa cak ni pomenut u drugim starim radovima. Cuveni “Plavi anali” (Deb-ther sngon-po), na primer, hronike rane istorije budizma u Indiji i Tibetu, redjaju na stotine tekstova i na stotine ucitelja, ali nema ni traga od Isse ili njegove biografije.

(7) Oni koji prihvataju “Isus je ziveo u Indiji-mit” kao istinu, cesto pridaju veliki znacaj i navodnoj Isusovoj grobnici u Kasmiru. Preva originalnoj prici iz 1894, Isus je dosao u Indiju i potom se vratio u Palestinu, gde je bio pogubljen. Kasnija, prosirena verzija price (mitovi imaju tendenciju da rastu) kaze da je on zapravo preziveo raspece, odlucio da Jevreji nisu vredni njegovih napora i potom se vratio u Indiju, gde je srecno ziveo sve do kraja zivota. Nisam bio u prilici da pronadjem bilo kakav arheloski izvestaj Isusovoj grobnici, pa cu ovde izneti moju pretpostavku. Nije nikakvo iznenadjenje da takva grobnica postoji. Muslimani su vec smatrali Isusa jednim od proroka Bozijih, te se barem u jednom trenutku morala javiti zelja da se poseduje ili poseti neka “relikvija” tog Bozijeg glasnika. I kao sto je slucaj sa hodocascem u svim religijama, postoji direktna korelacija izmedju zakona potraznje i ponude. Kada vernik zeli relikviju ili sveto mesto, ono se neizbezno i pojavi. Natpis na pretpostavljenoj grobnici u kojem se pominje Isus nista ne dokazuje. Napisan je arapskim pismom, tako da mora da je nastao posle XIV veka, kada je Kasmir postao islamski, iako je verovatno jos mnogo kasniji, blizi nasem vremenu nego Isusovom. Dalje, sudeci barem po slikama tog natpisa, vise lici na nekakav grafit. Na velikoj kapiji na ulazu u Tadz Mahal u Agri urezana su imena svih proroka koji se postuju u Islamu, pa i Isusovo. To ipak ne dokazuje da je Isus iakda posetio Tadz.
Isus i Krišna - Page 2 Kasmir
(Cool Druga vrsta dokaza da je isus boravio u Indiji i ucio kod budistickih ucitelja jesu navodne slicnosti izmedju nekih delova budistickih tekstova i Biblije. Moguce je da zato sto nisam bas u toku sa najnovijim trendovima, ali sam oduvek ovo smatrao najslabijim “dokazom” da je Isus zaista isao u Indiju i imao kontakt sa Dhammom. Ako je Isus poznavao Dhammu, ocekivali biste barem neko pominjanje najkarakteristicnijih budistickih ucenja – cetiri plemenite istine, osmostruki put itd. Umesto toga, imamo poredjenja, izreke i parabole koje su tek donekle slicne, ali ih je moguce pronaci i u drugim religijskim tradicijama, te su otuda mogle biti posudjene iz zajednickog izvora. Sa druge strane, kad uporedimo Isusove parabole, poredjenja, teologiju i ponekad sintagme ili citave recenice, one uglavnom izgledaju kao nastavak velikih jevrejskih mudraca i ucitelja koji su mu prethodili. Skoro sve sto je izgovorio dobro se uklapa u jevrejski pogled na svet i jevrejsku duhovnost na pocetku prvog milenijuma. Ono nekoliko ideja koje odudaraju od jevrejeske tradicije (u Jevandjelju po Jovanu “Ja sam Bog”) nemaju paralelu u budizmu. A njegovi omiljeni Kasmir i Himalaji? Zasto ih nije pomenuo makar jedan jedini put? Da je Isus ucio pod budistickim uciteljima, Biblija bi sadrzavala mnogo vise mudrosti.

Pre vise godina, obreo sam se u jednom zabacenom selu na Sri Lanki i medju stvarima imao sam nekoliko konzervi hrane i jedan od onih otvaraca ciji ostri okrugli disk stavite na ivicu konzerve i potom okrecete drsku. Jedan stari sinhaleski gavitang, koji verovatno nikada nije video takav otvarac, pogledao je i rekao: “Meka carika vage” (Nalik kolima). U prvom trenutku sam se nasmejao, jer otvarac za konzerve uopste ne lici na kola. Ali onda me je nesto zainteresovalo i upitah starca na sta tacno misli. On mi, kao nesto sto se razume samo po sebi, rece da oboje imaju tocak, pokretne delove, izradjeni su od metala i oboje sluze necemu. Takodje je rekao da okretanje drske lici na okretanje kljuca pri paljenju kola. Zaista zanimljiv ugao posmatranja! Po mom misljenju, slicnosti izmedju budizma i hriscanstva su nalik slicnostima izmedju otvaraca za konzerve i kola.

Na slici je navodna Isusova grobnica u Kasmiru.

[kraj]

more_horiz
apsolutno su beskorisna prepucavanja i argumenti iz svetih spisa, bilo iz Bhagavadgite bilo iz Novog zavjeta.

svatko ostaje pri svom uvjerenju i nema neke koristi od pokusaja razuvjeravanja. a new age i ova dva posta iznad...za mene cista glupost... u Novom zavjetu pise gdje je on zivio i ja vjerujem u to,ne u neke spise new agera i drugih 'sa strane'.

vjerujem da sve ima svoje zasto.ako si rodjen u krscanskoj obitelji,odnosno ako su te krstili,to ima neki visi razlog za koji mi ne znamo.zato trebas ostati u tome i traziti Krista s kojim si na neki nacin povezan od tog cina.

ako si rodjen npr u Indiji u hinduistickoj obitelji, onda vjerojatno trebas ljubiti Krishnu i tragati za njim.

ja vjerujem da postoji samo jedan Bog koji je troosoban-Otac, Sin i Duh Sveti.to ne mogu naravski spoznati jer mi nie dano,ali ja to vjerujem.

kako bi izgledalo da hinduizam prebacis iz npr indije u europu ili juznu ameriku? ili krscanstvo u aziju? samo pokusaj zamislit.tesko.

jednostavno ne prilici svaka religija za svako podneblje i postoje razlozi zasto je to tako.mi to ne znamo,ali to nie ni vazno za nas,jer da je, znali bismo.

postoje spisi da su Isus i Krishna zivjeli u isto vrijeme. ne znam,niti se zamaram time. indijcima i takvima vjerojatno je lakse prilagoditi hinduizam nego krscanstvo i zatoje Bog mozda tako ucinio.

zar je bitno? najvaznije u svemu tome je ljubav. samo ljubav jer iz nje sve ostalo proizlazi - prijateljstvo,radost,mir,zajednistvo...

ako ne ljubis covjeka kojeg vidis,ne mozes ljubiti ni Boga kojeg ne vidis.

ako si stvoren za to da budes krscanin,a jesi cim si rodjen tu, budi to sto jesi i tragaj za onim sto ti je namijenjeno.ionako se spasavas po djelima ljubavi,a ne po tome u koga vjerujes.ako si krscanin,onda Isus Krist za tebe jest jedini put i ne moras traziti Krishnu i mantrati. i obratno. budi to sto trebas biti, za sto si predodredjen.

ako si neodlucan, iz cijelog srca zamoli Boga (ne zovi Ga imenom ako si neodlucan kako da ga zoves) da ti pokaze put. i vjeruj da ce On to uciniti.

more_horiz
sunshine:
ionako se spasavas po djelima ljubavi,a ne po tome u koga vjerujes

možeš li mi ovo malo pojasniti?

more_horiz
sunshine je napisao/la:
apsolutno su beskorisna ....

Oprosti sto pitam ali moram. Ko si ti sunshine? Pritom mislim dali je Isus jedino ime po tebi dano ljudima da se mogu spasti, ili mozes zazvati bilo kojeg "boga" i spasti se..Cisto radi boljeg razmevanja, da znam sa kim imam posla, posto to sto propagiras nije povezano sa biblijom.Kakve veze ima podneblje sa religijom, a i Hriscanstvo nije religija, nego vera u zivog Boga.Inace ne zalazim u ovaj deo foruma i ne raspravljam sa new age tipovima, ali si me ti uvukla sa svojom teorijom.Tvrdim da je Isus jedini nacin za spasenje jednako Indijcima kao i Evropljanima, i nema tu nekih varijacija.Ako si mislila na taj nacin da evangeliziras nekog kome je to potrebno, onda trebas da ga uputis na pravu adresu, a to je Isus Hrist Bog.Nema drugog imena i nacina, On je jedini put istina i zivot.Mislim da si pobrkala loncice kako kod mene kazu.Imas jako cudne poglede, vise me podsecaju na new age nego na Hriscanstvo, sve moze, vise puteva do jednog Boga itd...Nije to Hriscanstvo, mi smo drugaciji, mi smo vrlo netolerantni, mi kazemo samo je jedan put do Boga, Isus Hrist.Razmisli....
I usput, Hriscanstvo i jeste doslo iz Azije Very Happy, i uspesno se prenosi svuda.Vrlo je primenjivo na sve kulture.

more_horiz
amos:
I usput, Hriscanstvo i jeste doslo iz Azije Isus i Krišna - Page 2 Icon_biggrin, i uspesno se prenosi svuda.Vrlo je primenjivo na sve kulture.

Amen

Isus je jedini put, istina i život. Nema drugog Imena pod kojim se možemo spasiti.

more_horiz
zanimljiva je sunshinina izjava: "Ako si rođen u Indiji u hindu obitelji, tada trebaš ljubiti Krishnu i tragati za njim!"

U koga ćemo vjerovati nije određeno podnebljem, nego osvjedočenjem Svetog Duha i našim odazivom. Isto tako, rođenje u "kršćanskoj" državi nije jamstvo da smo kršćani ili nas predodređuje za taj put. gdje god da smo rođeni na svijet dolazimo kao grešnici, duhovno mrtvi za Božje kraljevstvo i svakome od nas treba Spasitelj. To vrijedi za hinduiste, budiste, a vrijedi i za ljude iz koji misle da su prirodnim rođenjem i ritualima koje izvrše roditelji automatski učlanjeni u Božje kraljevstvo. To je obmana. U Kraljevstvo ulazimo kroz novo rođenje od vode i Duha, a ostajemo u njemu ako ustrajemo na Kristovom putu, živeći po Duhu. Samo je jedno ime pod nebeskim svodom dano ljudima za spasenje - ime Isus!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply