Fazlija je napisao/la:
Da, shvacam, to je prvo pravilo sirenja i utemeljenja praznovjerja... ulijevanje straha. Praznovjerje se odrzava samo i jedino na strahu. Nikada na dokazima, razumu, istini. Samo ti vjeruj u to sto vjerujes, mi ti necemo pruziti nikakve razumne i civrste dokaze protiv toga, necemo ti proturijeciti (jer niti ne mozemo), ali pripazi se... jednog dana ce doci bau-bau i odvuci te u mrak. Tada ces snositi posljedice svojeg misljenja i vjerovanja, buuu...
To je klasican obrazac po kojem djeluje svako praznovjerje.
Kao sto sam vec rekao svako ima pravo na svoje verovanje, bilo ono dobro ili lose i da snosi posledice za njega bilo dobre ili lose.
Fazlija je napisao/la: Postoji li ijedan dokaz da je ikada bio taj potop, da je ikada postojao Noah? Sve je to vase vlastito slijepo vjerovanje. Kako kada bi netko uzeo za bozansku objavu pricu o Snjeguljici i 7 patuljaka i cvrsto vjerovao u to.
Naravno da postoji, nauka nikada nije negirala da se potop dogodio, ali nije mi bas do naucnih dokazivanja jer nisam neki naucnik.
Fazlija je napisao/la: Navedi koja je to nauka potvrdila?!
Geologija je nauka koja je dokazala potop, kao sto sam ti vec pomenuo uveliko se zna za prepotoske planine recimo, i mnogi to cuju ali im promakne cinjenica da ta rec doslovno govori da te planine datiraju od pre potopa.Noje je licnost koja je potvrdjena i kroz druge zapise, recimo ep o Gilgamesu procitaj i videces da je neverovatna slicnost.Vidis Hriscanstvo je vera koja pruza priliku coveku, i nikome nije stalo do toga da bilo koga zaplasuje, vec naprotiv da pruzi nadu coveku da ima izlaza i nade za njega.To je evandjelje.Nije poenta da ce se coveku dogoditi nesto lose samo zato sto nije prihvatio ponudjeno mu spasenje, vec je stanje vec lose i potreban je izlaz i evandjelje je taj put.Tako da reci da je ono sto je Isus govorio zaplasivanje je predaleko od istine.Isus je uputio poziv i ko hoce da ga prihvati prihvata ga, ko nece ne mora.To je samo njegov problem.Realnost je surova i biblija ne govori o tome da je covek moze izbeci, ona dolazi i ma koliko se trudili da bezimo od te cinjenice mi je vec vidimo, sve se raspada.Ne moras biti ni naucnik ni duhovan, dovoljno je samo da ukljucis tv i vidis sve sto treba.Naucnici vicu sa ekrana da nema vise povratka da smo presli tu tacku i da je gotovo.Naravno imacemo priliku da vidimo sve te stvari u skorijoj buducnosti, sunce vec toliko przi da plikovi iskacu ako se previse izlazes.To nije bilo nikada pre.Ozon nestaje, gleceri se tope, efekat staklene baste, sve ovo se blizi kraju i mora se raspasti.I to je istina koju mozes videti, a ona je samo uvod u ono sto ne mozemo videti ali ce doci sigurno.Naucnici ne znaju sta ce ispasti od toga sto se otvorio ogroman krater u moru kod kalifornije, strahuju da moze izazvati ogroman potres koji ce osetiti cela planeta, aktivni vulkan Yelowstone vec trese i neminovnost je da ce proraditi i kada se to desi vec samo po sebi je dovoljno da nas vise nema, vulkan koji je se rascepio i ceka se kada ce se preturiti u more i izazvati tcunami koji ce poplaviti pola Amerike.Evropa, zemljotres u Italiji, Bugarskoj, pozari u Americi, cela scena postavljena.I biblija o svemu tome govori.Ali covek kao da ne vidi sve te stvari, nazalost mnogi danas veruju u svasta samo ne veruju u bibliju.Dali znas da je biblija najverodostojniji istorijski dokument o vremenu Poncija Pilata, tacnije Lukino evandjelje, dali znas da najverodostojniji istorijski dokument jevrejske istorije bas biblija.Vise je verovatno da je postojao Noa nego mnoge istorijske licnosti cije postojanje uzimamo zdravo za gotovo.Samo jedan dokaz ukazuje da je Aleksandar Makedonski ikada postojao,i taj zapis datira mnogo posle samog Aleksandra.Razmisli malo u koliko stvari verujemo da su bile i da jesu a zasnovane su na mnogo manjim dokazima, ali mi verujemo jer svi veruju.Ali ne i u bibliju, dali ikada je neko pomislio zasto?Da ne pricam o ideji novog svetskog poredka i jedne vlade, jednog presednika, i jedne religije koja se zove tolerancija.Mnoge stvari promicu nam ispred ociju i pismo se pred ocima ljudi ispunjava, ali nazalost kao sto apostol Petar vec jednom davno rece:
2 Petrova 3.3 Znajte ponajprije ovo: u posljednje će se dane pojaviti podrugljivi izrugivači; povoditi će se za svojim požudama
4 i pitati: Što je s obećanjem njegova Dolaska? Jer i otkad Oci pomriješe, sve ostaje kao što bijaše od početka stvorenja.
5 Ta oni naumice zaboravljaju da nebesa bijahu odavna i da zemlja na Božju riječ posta iz vode i po vodi.
6 Na isti način ondašnji svijet propade vodom potopljen.
7 A sadašnja nebesa i zemlja istom su riječju pohranjena za oganj i čuvaju se za Dan suda i propasti bezbožnih ljudi.
Nece svako poverovati niti prihvatiti rec evandjelja, ali je svakom dostupna i isuvise ima dokaza , samo treba pogledati oko sebe.Ali Isus se nije mnogo zamarao sa ubedjivanjem i mislim da ni Hriscani nebi trebali na taj nacin pristupati ljudima.Isus je dosao da oslobodi ljude od greha i za to nam ne treba nikakav dokaz da znamo da smo gresni, pa sada ko hoce biti slobodan poziv stoji.I jasno mi je da ne mozes da razumes nesto sada, postoji puno stvari koje bi trebalo da razumes pre nego dodjes do otkrivenja, ali ako pokusas da preskocis stepenike nista se nece dogoditi.Zato je doktrina(istina) formirana izvan otkrivenja, jer za otkrivenje je potrebno otkrivenje.
Sam retko zalazim u otkrivenje, kada vidim neki dogadjaj koji je opisn u otkrivenju ja se ohrabrim, a za sve ostalo znam da cu u pravo vreme videti, kada se dogodi.Verujem da je otkrivenje nesto sto je dato da razumemo tek kada nastupi pravo vreme, i mi koji verujemo vidimo da se neke stvari vec dogadjaju.Naravno sve je stvar pristupa.Recimo ja kada pristupam otkrivenju ja trazim istinu i nalazim istinu, a onaj koji ne veruje trazi laz i normalno kako je slikovito pisana knjiga uvek se moze naci nesto sto moze da se upotrebi kao kontra argument.Tu je samo stvar kome ili cemu verujes.Dali reci Bozijoj ili necemu drugom.Ja verujem reci Bozijoj i vidim mnoge stvari da se vec dogadjaju i ukazuju da je vreme velikih nevolja koje biblija opisuje blizu.