Pobij argumente.
Naravno, ovo je nekom drugom upuceno, ali ja samo odgovaram. Hm, pa argumenti sluze za izgradnju licne vere. Ja ni ateistima ne mogu pobiti argumente za njihovo uverenje o nepostojanju Boga. Nije to ni Isus radio, bar ne na nacin kao sto to mi radimo.
U Katoličkoj Crkvi nema frakcija, ima samo različitih načina življenja. Frakcije podrazumijevaju različito mišljenje u bitnome.
Ovo isto tvrde i pravoslavci, a episkopi im razdeljeni, podeljeni, u svadji...Ima frakcija itekako, cak i teoloske prirode, ovo prvi put cujem da nema. Ali nebitno za ovu temu. :)
Ili možda ti prvu Crkvu koja je napisala i odredila kanon zoveš katolička?
Ili si se samo malo zaletio ili stvarno tako mislis...?? ko kaze da je crkva napisala ijedan jedini kanon, sem odluka vaseljenskih sabora??
Biblija jest Riječ Božja i nema kompromisa, ali ima drugih autoriteta kako piše u njoj samoj: Iv 16:12,13.
Procitao sam text, nisam nasao Avgustina i sl. Ovo se zove 'ucitavanje'. Pre bih rekao da se ovaj text moze odnositi na Quran, mozda bih mogao dovesti prijatelja iz islama koji ce ovo potvrditi.
Krist (Riječ Božja) jest sve otkupio i sve je u njemu sadržano kako piše u Kol 1:16-17, ali i u Iv 1. Ali odakle tebi da je Sveto Pismo cjelokupna Riječ Božja, tj. Krist? Krist je osoba, prilično ga degradiraš ako kažeš da je Sveto Pismo i Krist jedno te isto.
Tacno je da se Krist ne moze degradirati, niko normalan to nece tvrditi. Medjutim, Sveto Pismo=Isus Hrist u smislu otkrivenja, jer Pismo svedoci o Hristu. Rec Bozja je Hristos, a otkriva nam Ga pisana rec. Uostalom, odakle ideja da Sveto Pismo nije celokupna Rec Bozja?? Ima li jos negde 'reci Bozje', sem u Bibliji? Predanja to nisu, jer nisu nigde nazvana Bozjom recju. To sto imaju odredjeni autoritet, kredibilitet-to je sasvim druga stvar, to nista ne znaci. Sami crkveni oci nisu nikada pridavali sebi znacaj koji su im pridavali oni nakon njih, i meni se cini da kada bi neki od njih prosetali danas ovim teoloskim svetom, ili bi se odrekli svoje vere, ili bi je promenili. :)
Farizeji i pismoznanci o kojima Krist govori u Mt 23 su oni koji sebe drže bliskima Bogu po bilo kojim izvanjskim argumentima, a zapravo nisu. To nema veze sa razlikovanjem Pismo-tradicija. Ako baš hoćeš _pismo_znanci su oni koji se u svemu slijepo drže Pisma.
Ovo uopste nije tacno. To sto su oni nazvani 'pismoznancima' to ne znaci da su ga i praktikovali kako treba. Uzmi za primer: dogovaraju se da ubiju Isusa...Budale nenormalne, sta drugo! Doduse, ne svi, da ne gresimo dusu. Budale slepe, nije ni cudo to sto im Isus kaza! Slepo su se drzali svojih predanja, ukidajuci Reci Bozje pri tome! Sta im je Isus rekao o tome?? Uopste nije tacno da su oni bili oni koji se u svemu slepo drze Pisma, vec koji se slepo drze tradicije, a pri tome zapravo ukidaju Pismo.
Naravno da ćemo se složiti da je Krist sva Istina i da samo po njemu dolazi spasenje. Ali to nema nikakve veze sa sola scriptura. Pismo se ne spominje u Iv 3.
ad hominem. Ni predanje se ne spominje. Idemo dalje.
Tradicija u Pravoslavnoj i Katoličkoj Crkvi nije bilo nekakav običaj, nego neprekidan niz biskupa od apostola do današnjih biskupa. Krist je poslao apostole u ime Oca, i ovi po tom poslanju šire vjeru i šalju iduće ljude u isto Ime na isto poslanje. To se zove Sveti red. Ove Crkve legitimnim navjestiteljem kršćanstva smatraju one koji imaju to poslanje od Krista.
Naravno, u mnogo cemu se slazem. Samo, ta tradicija je promasila. Kako su vekovi prolazili, tako su sve vise i vise se uvodili razni obicaji koji su polako gusili nalog koji je Isus dao Njegovoj Crkvi. Istina vise nije bila u rukama ljudi, jer umesto da ostanu kraj Njegove reci, oni su se udaljili od jednostavnosti evandjelja i pripisali su predanjima veci primat nego sto to zasluzuju. Danas je to 'glas crkve'. A ne Pismo.