Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sola Scriptura-pro et contra

power_settings_newLogin to reply
+11
hrvoje hrki
forestsilvy
No Nick
braslav
Wiklif
Daniel
Živac
ziger
Spart
kainos
Mali princ
15 posters

descriptionSola Scriptura-pro et contra EmptySola Scriptura-pro et contra

more_horiz
Sola Scriptura, lat.= samo Pismo, načelo po kojem je za vjerska pitanja relevantna jedino Biblija

4 razloga zašto to načelo "ne drži vodu", i zašto je Crkvena Predaja također dio apostolskog naučavanja:

1. Sola Scriptura je načelo samo sebi kontradiktorno- Sveto pismo nigdje ne
naučava da je samo ono izvor objave

2. To je načelo protubiblijsko-postoje biblijski navodi koji inauguriraju Sv. Predaju kao način prenošenja Božje riječi

3. U praksi neprovediva, primjerice zato što nam same biblijske knjige ne mogu reći koje knjige sačinjavaju Bibliju (kanon), to može samo Predaja - dakle prije nego što krenemo slijediti Bibliju moramo nužno slijediti Predaju da bi uopće znali što je Biblija;

4. Biblija ne sadrži svoju vlastitu interpretaciju, te izostavljanjem Predaje
ne možemo više znati kako tumačiti Bibliju - zato su se protestanti vrlo
brzo raspali na stotine i tisuće sekti koje se sve pozivaju na Bibliju ali
ju svaka različito tumači.

descriptionSola Scriptura-pro et contra EmptyRe: Sola Scriptura-pro et contra

more_horiz
Da li je Isus citirao Sveto Pismo ili predaju?

Tekst: Matej 15,3) Upitao je: ''A zašto vi kršite Božju zapovijed zbog svoje predaje?''
(Tekst: Matej 15,9) I dodao: ''Uzalud misle da me štuje dok naučava kao moju nauku zapovijedi ljudske.'' Matej 15,3.9.

Jedno pitanje, što je to predaja, i kakve veze ona ima sa Svetim Pismom?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Mali Princ,tko je taj koji pravi kriterij sekti.Vidim da si razumno bice,mozeli biti veci smrtni covjek od vjecita Boga,i njegova rijec veca?Nema ekumenizma i dijaloga bez vlastita identiteta/Glas Koncila 15.2.2004/</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Samo jedan mali komentar ; prinče,govoriš o različitim tumačenjima Biblije među protestantima,a mi svi ovdje koji smo po vjeroispovjesti protestanti iz različitih zajednica,jednako tumačimo Bibliju,u njenom pravom smislu,kao Riječ Božju,bez obzira na neke male razlike koje su nebitne.Tvoja priča ne drži vodu jer nemaš argumenata.

more_horiz
Krizostom je napisao/la:

Jedno pitanje, što je to predaja, i kakve veze ona ima sa Svetim Pismom?

Predaja je nauk Crkve, koja vođena Svetim Duhom, na temelju Biblije, naučava i tumači Riječ. U nauk Crkve spadaju svi istupi Crkvenih Otaca, ex cathedra, kao i djela raznih osoba životom posvećenih Bogu.

Isus je ostvarenje Pisma, odnosno riječi proroka Starog Zavjeta i sasvim je normalno da je inzistirao na Pismu budući da Crkva nadzirana od Svetog Duha tada još nije bila ustanovljena, a koja bi bdjela nad ispravnošću Predaje.

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>Mali Princ,tko je taj koji pravi kriterij sekti.Vidim da si razumno bice,mozeli biti veci smrtni covjek od vjecita Boga,i njegova rijec veca?Nema ekumenizma i dijaloga bez vlastita identiteta/Glas Koncila 15.2.2004/</BLOCKQUOTE>

Kao prvo sekta je svako otpadnistvo od Nauka Svetog Pisma. Tvoje pitanje se sada svodi na pitanje tko je mjerodavan tumačiti Pismo. Dakle, kao što se vidi iz primjera reformatorskih crkava, očito tumačenje Pisma ne može biti provjereno bilo kakvim osobama koje na mig vlastitog ega, i nekog psihičkog pražnjenja osnivaju svoju zajednicu temeljenu na tobožjoj objavi Isusa takvoj osobi. Ni KC nije imuna na takve ispade, znam iz jednog primjera u mojem kraju. No, tu postoji mehanizam regulacije gdje se takvi ispadi reguliraju i ne može se dopustiti skrnavljenje Isusovih Riječi.
Ja ne kažem da je generalno cijeli reformatorski pokret zabludio, nego da u njemu nema mehanizma koji bi spriječio nastajanje takvih krivih tumačenja. Ljudi željni Riječi, a koji nemaju još razvijeni unutarnji fublji zor za raspoznavanje Učenja, lako nasjedaju i bivaju zavedeni od raznih "propovjednika". U KC taj regulativ postoji, u smislu ekskomunikacije pa ta osoba može brljezgati što god hoće, ali ne pod kapom Biblije. Iako je i KC na svoj način reformatorska, budući da je upravo zapadno crkva odstupila od ortodoksnog grčkog istočnog učenja, ipak ima autoritet i ovlast tumačenja, što joj prizna i Istočna crkva. Po mome uvidu, iako sam katolik, Pravoslavna crkva je najbliža izvornoj Crkvi kakvu je Krist osnovao.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
a mi svi ovdje koji smo po vjeroispovjesti protestanti iz različitih zajednica,jednako tumačimo Bibliju,u njenom pravom smislu,kao Riječ Božju,bez obzira na neke male razlike koje su nebitne.Tvoja priča ne drži vodu jer nemaš argumenata.

Ne bih baš rekao tako!
Pentekostalci slave nedjelju, a ne subotu, recimo. Gdje su još baptisti, kalvinisti...itd. ima ih mali milijun.

more_horiz
Prinče prinče,pa ti sam sebi skačeš u stomak.Prvo kažeš da Biblija nije autoritet kod katolika,a sad pričaš o pravom naučavanju rkc na osnovu Biblije?Nemam ništa protiv da vjeruješ nauku,bilo katoličke ili pravoslavne crkve.To je tvoja odluka i imaš pravo na to,ali ono što ti pišeš jednostavno nema smisla pogotovo zato jer ne daješ konkretne argumente iz razloga što ih nema.

more_horiz
Ne skačem ja nikuda! Naime, kao što kod svakog naukovanja mora postojati tradicija, odnosno ne možeš sam sebe proglasiti inženejrom, nego moraš završiti fakultet, tako i kod religije mora postojati baza i nadogradnja učiteljstva. Baza je svakako Biblija, a nadogradnja je Apostolsko naslijeđe. Kod reformatora svaka šuša koja zna čitati može osnovati svoju crkvu. U mojoj struci to bi bilo nalik mehaničaru koji se upusti u projektiranje mostnih dizalica.Very Happy

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Mali Princ,sto se tice sekti- ajdemo to povijesno u 3 poteza pokazati,pa zar ih ne napravise prvo katolici i pravoslavci crkvenim raskolom?Zalosno je da u nekim crkvama cak 90 % ljudi ne cita Bibliju,a zivi po predanjima.Evo ti jedne zgodne pjesmice, od Tune Garvanovica pjesnika iz Djeletovaca-doduse neznam da li cu je doslovce reci ali smisao je sigurno.Rekla Kata Mari, Maro mome muzu nesto hvali,a Mara rekla Dari,
Znas Daro,sto je bilo Mari njenom muzu ruka hvali....................
E to ti je predanje, otkud moze predanje biti tocnije,od pisane Bozje rijeci,Mi mozemo cjeniti ljude koji su vjerno zivjeli za Boga kao recimo majka Tereza,ali ona bi se sama po svom skromnosti karaktera bunila da je svetica,pa i papa Vojtila,koji je kao covjek bio -sto se rece dusa od covjeka bilo bi mu zao ,da pravimo sveca od njega-to su ljudi bili predani zivotom Bogu i On ce im primiti za pravdu.Pa sam govoris, kako kod protestanata ne priznajes samozvane osnivace, a kod tebe priznas ljudski proglasene svece. Iako kod protestanata ti osnivaci nemaju rang svetaca. Pa kako znas da je jedan po duhu a drugi nije?IPak tebe cjenim kao mudraa covjeka.A sto se tice gradnje mostova, nemoj biti siguran,reci koliko je bilo ing,kod gradnje mosta na Drini Cuprija,i koliko u svijetu ima cuprija i koliko starih koje su izgradili ljudi bez fakulteta.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
Joshua je napisao/la:
a mi svi ovdje koji smo po vjeroispovjesti protestanti iz različitih zajednica,jednako tumačimo Bibliju,u njenom pravom smislu,kao Riječ Božju,bez obzira na neke male razlike koje su nebitne.Tvoja priča ne drži vodu jer nemaš argumenata.

Ne bih baš rekao tako!
Pentekostalci slave nedjelju, a ne subotu, recimo. Gdje su još baptisti, kalvinisti...itd. ima ih mali milijun.
Sto pise u Bibliji koji je sveti dan,kako moze ,,Sveta´´tradicija izmjeniti sveti Bozji Zakon, tko su ljudi da anatemiziraju jedni druge i iz istih ustiju blagosiljaju jedni druge.Vidi ti si ing. a mjesas se u struku filozofa.A ima mnogo krscanskih denominacija koje svetkuju subotu nisu to na nasim prostorima samo poznati adventisti.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina, znaš što je istinsko Predanje?

To ti je kada netko sluša nekoga koji iz Duha govori o Bogu, i taj ga govor promjeni iz temelja, te počne sam istraživati vlastite dubine u Bogu. To prenošenje Znanja jest Predaja, a ne prenošenje informacija iz Biblije koje mogu kopirati i na CD. Dakle, prvo je Isus nadahnuo prve učenike, apostole, onda su oni slijedeće itd.Postoji jedna neprekinuta duhovna linija koja vodi sve do Isusa. U svakom vremenu postoji jedan Kristov namjesnik na Zemlji koji u ime Krista predvodi Njegovu Crkvu u vremenu.

I ta Crkva je Katolička!!! Dakle, sveopća!

No, sad ću te malo iznenaditi.

Poglavar te Crkve, i njeni službenici, nisu isključivo iz redova KC, PC ili reformatorskih crkava. Nisu čak niti u jednoj crkvi. To su možda prosti i jednostvani ljudi koji svojim životom pronose i propovjedaju slavu Božju, to su možda čak i ateisti, kojima je pun kufer licemjernih religija te se deklariraju kao ateisti, a u svojoj savjesti žive Zakon. Tu Crkvu čine svi oni kojima je suština milija od forme, kojima je milosrđe milo a ne puko vršenje zakona. Odjeća u koju se izvana oblače, poput raznih teologija, filozofija, crkava, itd, posve je nebitna, nebitno je križao se ja s tri ili pet prstiju, slavio ja subotu ili nedjelju, ili cijeli vikend, jer bitna je suština, a to je življenje u Kristu. Kad čovjek živi u Kristu, više ne živi, a s njim ne žive i sve ovozemaljske parade i besmislo.

Daleko od toga da ja ne cijenim protestanstske mislioce, dapače, Meister Eckhart, Swedenborg, Boehme, Madame Guyon, Poiret, Angelus Silesius.... su ljudi koji su itekako zadužili Predaju i bolje razumijevanje misterija Riječi.
Isto tako cijenim i Ivana od Križa, Terezu Avilsku, kao i Grigorija Sinajskog, Grigorjija Palamu, Sofronija...

Ono čega se gnušam jest zadrtost, na svim stranama, štrebersko učenje Biblije i teologija bez Života u nama, formalizam i takve furke....

Nadam se da se sada razumijemo. Wink

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>Ne bih baš rekao tako!
Sto pise u Bibliji koji je sveti dan,kako moze ,,Sveta´´tradicija izmjeniti sveti Bozji Zakon, tko su ljudi da anatemiziraju jedni druge i iz istih ustiju blagosiljaju jedni druge.Vidi ti si ing. a mjesas se u struku filozofa.A ima mnogo krscanskih denominacija koje svetkuju subotu nisu to na nasim prostorima samo poznati adventisti.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>
[/quote]

Ja sam ti homo universalis, i ne miješam se nikom u struku. Kruh zarađujem kao inženjer, studiram ekonomiju, a pišem knjige iz psihologije i filozofije. Mene samo Bog može razumijeti.sunny

Koji je dan Sveti? Za mene su svi, i dao Bog pameti poslodavcima da slave i subotu i nedjelju i ostalih pet dana. cheers

Nego, treba razumjeti prirodu dana i znati zašto je svaki dan namjenjen. Da bi se to znalo treba uroniti u Božje otajstvo vremena i razumjeti da svaki dan ima svoju namjenu. Subota jest dan posvećen Učenju i Gospodu, nedjelja je dan angažiranja energija u tijelu i priprema za tjedan-dakle opet neradan,Sleep , itd....petak je dan za ljepotu, estetiku, umjetnost, itd da ne filozofiram...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>Ne bih baš rekao tako!

l

Ja sam ti homo universalis, i ne miješam se nikom u struku. Kruh zarađujem kao inženjer, studiram ekonomiju, a pišem knjige iz psihologije i filozofije. Mene samo Bog može razumijeti.sunny

Koji je dan Sveti? Za mene su svi, i dao Bog pameti poslodavcima da slave i subotu i nedjelju i ostalih pet dana. cheers

Nego, treba razumjeti prirodu dana i znati zašto je svaki dan namjenjen. Da bi se to znalo treba uroniti u Božje otajstvo vremena i razumjeti da svaki dan ima svoju namjenu. Subota jest dan posvećen Učenju i Gospodu, nedjelja je dan angažiranja energija u tijelu i priprema za tjedan-dakle opet neradan,Sleep , itd....petak je dan za jepotu, estetiku, umjetnost, itd da ne filozofiram...[/quote]

Vidi molim te danasnju propovjed od Abrahama,ali me nemoze nitko ubediti-da Bog ima namjesnika sina Bozjega na zemlji u jednom covjeku,jer to bi mi svi na zemlji,kao svecenstvo svih vjernika morali biti,pred Bogom je klasifikacija drugacija,mi ljude klasificiramo po imanju i znanju ,a Bog to cini po cistoti srca.Vidim ja ti si erudita i zato ti se ovako slobodno obracam,a o svetkovanju dana, e to ce dragi moj biti samo na novoj zemlji,svetkovat cemo dan miline ,a onda u radosti Sa Isusom zivjeti vjecno,sto cu tamo raditi nije me briga ,daj Boze da samo budem sa Kristom,ali kako,cu biti sa njim ako danas u dusi imam druge Bogove.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Postoji li Kristov namjesnik na Zemlji u vidu jednog čovjeka?

Mi smo Kristovo stado, a ovce trebaju svog pastira, zar ne? Taj Pastir jest Krist, no On je postavio da umjesto Njega tu bude Njegov namjesnik. Prvo je bio Petar, a danas?

Svatko treba Učitelja, inače je sve prepušteno stihiji i samovolji i često vodi u propast.

more_horiz
Istinskog kršćanina,sljedbenika Krista vodi Duh Sveti.Kome treba drugi Učitelj??

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Istinskog kršćanina,sljedbenika Krista vodi Duh Sveti.Kome treba drugi Učitelj??

Malo je takvih koji uspiju razaznati Duha vodstva od duha zablude.

more_horiz
Prinče, prinče! Laughing Biblija je jedini izvor vjere i SOLA SCRIPTURA je baš utemeljena na Pismu samomu: Otk 22:18-20; 2Tim 3:16... Sve Pismo je nadahnuto Božjim Duhom svih 66 knjiga. Biblija daje odgovore na svako životno pitanje. Mi evanđeoski kršćani smo se u to uvjerili.
Nije bitno kaj kaže tvoja crkva (citiraš koncile), bitno je što Bog kaže, a Bog nam govori kroz Bibliju. Vjerujem da si u sjemeništu ili pak laik u Katoličkoj Crkvi, mogu ti reći, znaš jako iznijeti kontradiktorne stavove, a jedan od braće je to i primjetio i rekao ti.
Ta predaja, to su predaje ljudske. Otvori Mr 7:6-8 pa ćeš vidjeti što Bog kaže o tomu. A što se tiče ekumenizma i ekumenskih sastanaka- ja osobno sam zaključio da je to očiti pokušaj Katoličke Crkve da nas navede da priznamo papu. Papa nije nepogrešiv, a isticanje jedne ljudske osobe i smatrati je nepogrešivom velika je hula na Boga. SOLA SCRIPTURA- to je činjenica potvrđena mojim i životima mnogih drugih, a sama je i po sebi činjenica. Evo ti dobar web na komu možeš naći odgovore:
http://www.gotquestion.org/
Dati su odgovori na mnoga pitanja, čak i na temu Sola Scriptura i mnogi drugi

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply