Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sola Scriptura-pro et contra

power_settings_newLogin to reply
+11
hrvoje hrki
forestsilvy
No Nick
braslav
Wiklif
Daniel
Živac
ziger
Spart
kainos
Mali princ
15 posters

descriptionSola Scriptura-pro et contra - Page 3 EmptyRe: Sola Scriptura-pro et contra

more_horiz
Abrahame,

abraham je napisao/la:
Kako Crkvu saćuvati od zloupotrebe "ključeva od kraljevstva nebeskog"?

Mi ljudi ne možemo to nikako. Pusti Bogu da radi svoj posao.

No koja Crkva ima nepogrešivu sigurnost upotrebe ključeva kraljevstva nebeskoga?

Niti jedna Crkva, nego onaj kome su ključevi dani: Petar.

Pogledaj radove Hansa Künga i Josepha Ratzingera
pogledati i pročitati Izlaganje Pape Benedikta XVI od 12.09.2006 u Regensburškom univerzitetu:
htpp://free-ri.htnet.hr/SvetiNikola/bilten.htm

Ne može se otvoriti link.

descriptionSola Scriptura-pro et contra - Page 3 EmptyRe: Sola Scriptura-pro et contra

more_horiz
Živac je napisao/la:

Bog je izabrao apostole. Prema tvojoj logici danas nema apostola, što
ne može biti u skladu sa Pismom. Ako ih pak ima, onda mogu donositi
spise jednako vrijedne kao i Pismo. I da, Bog ih izabire. Ali netko
samoproglašivši sebe apostolom baš i nema neke argumente za to. 12
apostola je izabrao Krist (on je čovjek), što je jasno, i ostali izbori
moraju biti jasni.

Glede proroka, koliko ja znam, svi kršćani vjeruju da nema proroka
nakon Krista jer je Krist punina objave. Zato ne znam o kakvim ti to
prorocima govoriš, Nostradamusu možda?

ne, postoje apostoli i danas, samo apostoli koje je izabrao Bog SAM, a ne čovjek ili pak netko tko sam sebe naziva apostolom...
u većini slučajeva to su ljudi koji sebe smatraju samo slugama Božjim, a ne nikakvim apostolima...

proroci nakon Krista?

uf, uf, uf,

1 Kor 12,28 I neke postavi Bog u Crkvi: prvo za apostole, drugo
za proroke, treće za učitelje; onda čudesa, onda dari liječenja;
zbrinjavanja, upravljanja, razni jezici.

ako danas ima apostola, učitelja, čudesa i iscjeljenja te molitve u
jezicima, da li je Pavao možda lagao? ili ipak Duh Sveti djeluje i
danas preko proroka...

isto

Ef 4,11 On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje

sjetio sam se još jednog stiha:

Mt 24,11 Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti.

možda je i Isus tu lagao kada je govorio o posljednjim vremenima? :)

To je samo tvoje tumačenje Svetog Pisma koje
nije ni blizu tako očito, dapače. Tvoje tumačenje Njegovog
individualnog izgora se svodi na to da svatko može reći da je baš on
taj. Iz Svetog Pisma je očito da je bilo jasno tko je izabran,
uključujući i Pavla koji je dobio mandat od ostalih apostola. Nije
presudno to što se njemu pojavio Krist na putu za Damask jer je on to
mogao izmisliti. Bitno je to što su mu ostali apostoli vjerovali i
imali su mandat da mu radi te vjere predaju službu. Nitko ne bi
vjerovao Pavlu da mu Petar nije vjerovao, i ništa ne bi bilo od
njegovog apostolata i širenja kršćanstva po Grčkoj i Rimu.

znači Pavlov izbor od strane Gospodina nije imao nikakav značaj, nego tek kada su ga apostoli prihvatili?

a Bog nije imao tu nikakav utjecaj putem Duha Svetoga?

9:15 Gospodin mu odvrati: "Pođi jer on mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove.

znači, Gospdoin uopće ne bi izabirao Pavla da već nije unaprijed znao
da će ga prihvatiti, a i da ga nisu prihvatili u Jeruzalemu po
svjedočenju Barnabe, Duh Sveti bi vjerojatno pokazao svoju Moć pred
apostolima svjedočivši za Pavla...

odnosno Ananija i Barnabas (od spomenutih) već su vjerovali Pavlu prije Petra...a da ne govorimo o samom Bogu koji je dao mandat Pavlu

Koliko ja znam, Isus je poslao apostole da krste sve narode.

da im daju spasenje po Milosti Njegovoj, a ne da im daju kršćanstvo kao
religiju, kršćanin znači biti sljedbenik Krista, a ne sljedbenik
religije....

Aj ti pusti nekome Drugome da sudi o tome.

On će i suditi naravno, ali na nama je odgovornost da nešto promjenimo u ovoj duhovnoj pustinji hrvatske zemlje

Samo je pitanje koliko ga prihvaća onaj tko ne vjeruje u
objavljenu istinu. A kad znamo za gomilu proturiječnih kršćanskih
učenja, od kojih je većina protestantska, očito je da tu maksimalno
jedno može biti istinitko.

tebi je proturječno protestantsko učenje zato jer se ne slaže s TRADICIJOM Katoličke Crkve, a ne sa Riječi Božjom...

Rekoh, Pavao.

ne, objašnjenje je gore

Nešto neodređeno općenito može biti od Boga neovisno je li
službena Crkva prihvatila. Proroka nema nakon Krista. A za apostole je
odgovor ne. Pavla je npr. hijerarhija Crkve prihvatila.

tada nije postojala hijerarhija Crkve, već samo starješine, apostoli i
proroci koji su bili jedno zajedno sa drugim kršćanima, a ne iznad njih

to da proroka nema nakon Krista imaš gore par citata a imam ih još, sada sam se sjetio 2 Proroka iz Otkrivenja :)

Jesi ti jako siguran da dogme o bezgrešnom začeču BDM i njezinom uznesenju nisu točne?

da

Mogu se složiti da ima krivih pobožnosti BDM. Ali proglašavanje
nekoga nespašenim je krajnje neprihvatljivo za jednog kršćanina:

"Ne sudite da ne budete suđeni" (Mt 7:1)

ne sudite da ne budete suđeni...

a što da kažem o onima koji su vjerovali da će ih Marija spasiti a ne stavili svoj život u Ruke Isusa Krista?

zar su oni spašeni?

Iv 14,6 Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.

Apostoli. Ne da mi se tražiti citat, ionako ga znaš.

dobro, apostoli, ali apostoli koji imaju Duha Svetoga...

kako se dobija Duh Sveti?

more_horiz
Daniel je napisao/la:
proroci nakon Krista?

Dobro, što ti smatraš prorokom? Što oni objavljuju?

znači Pavlov izbor od strane Gospodina nije imao nikakav značaj, nego tek kada su ga apostoli prihvatili?

Ne, Pavao je apostol zato što ga je Gospodin izabrao. Ali ostali apostoli su kompetentni prosuditi je li njega Gospodin stvarno izabrao ili je sve izmislio. Šta je to toliko neshvatljivo?

Kako ne možeš skužiti da danas ima gomile ljudi koji govore da ih je Gospodin pozvao, a zapravo nije? Kako ti procjenjuješ jesu li oni pravi? Svojim vlastitim mozgom? Tako može svatko. I skupi se grupica ljudi oko jednog lažno pozvanog koju mu vjeruju i evo ti nove sekte.

a Bog nije imao tu nikakav utjecaj putem Duha Svetoga?

Duh Sveti je osigurao da oni koji imaju obećanje, apostoli, sigurno spoznaju istinu da je Pavao zaista pozvan od Gospodina.

To je prilično jednostavna logika. Ako je istina da je netko pozvan za apostola od Gospodina, dosadašnji apostoli koji jedini imaju obećanje da će kroz njih Duh sigurno govoriti mogu u ime Duha objaviti istinu da je taj novi pozvan za apostola. Nakon toga i on ima obećanje. Bez te procedure, tj. ako netko veli da ga je Gospodin pozvao za apostola, a nitko kroz koga Duh sigurno govori ne prosudi da je to istina, ja ne mogu biti siguran da je dotični zaista pozvan za apostola.

9:15 Gospodin mu odvrati: "Pođi jer on mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove.

znači, Gospdoin uopće ne bi izabirao Pavla da već nije unaprijed znao da će ga prihvatiti, a i da ga nisu prihvatili u Jeruzalemu po svjedočenju Barnabe, Duh Sveti bi vjerojatno pokazao svoju Moć pred apostolima svjedočivši za Pavla...

Točno. Bog svakako može osigurati i osigurava da novi apostol bude priznat od ostalih. Dakle to je indikator, ako ga priznaju on je apostol, ako ne ja jednostavno ne vjerujem da je on pozvan od Gospodina jer bi Bog već nekako osigurao da ga priznaju.

odnosno Ananija i Barnabas (od spomenutih) već su vjerovali Pavlu prije Petra...

Ok, zašto ne.

Samo je pitanje koliko ga prihvaća onaj tko ne vjeruje u objavljenu istinu. A kad znamo za gomilu proturiječnih kršćanskih učenja, od kojih je većina protestantska, očito je da tu maksimalno jedno može biti istinitko.

tebi je proturječno protestantsko učenje zato jer se ne slaže s TRADICIJOM Katoličke Crkve, a ne sa Riječi Božjom...

Nisam mislio proturječno u sebi, nego proturiječi drugima. Pa daj čitaj što pišem. Npr. učenje Luterana je proturječno učenju Evangelika i netko tu mora biti u zabludi. Pa tko je? Ne trebaju nam uopće katolici za ove priče.

Nešto neodređeno općenito može biti od Boga neovisno je li službena Crkva prihvatila. Proroka nema nakon Krista. A za apostole je odgovor ne. Pavla je npr. hijerarhija Crkve prihvatila.

tada nije postojala hijerarhija Crkve, već samo starješine, apostoli i proroci koji su bili jedno zajedno sa drugim kršćanima, a ne iznad njih

Tako je i danas, biseru. To se zove hijerarhija.

Jesi ti jako siguran da dogme o bezgrešnom začeču BDM i njezinom uznesenju nisu točne?

da

Bog ti je to objavio ili kako?

Apostoli. Ne da mi se tražiti citat, ionako ga znaš.

dobro, apostoli, ali apostoli koji imaju Duha Svetoga...

Apostoli su oni koji imaju obećanje Duha.

kako se dobija Duh Sveti?

Dobija se tako da ti Bog da tu službu po svojoj volji.

more_horiz
I uzme po svojoj volji..Zato postoji Istražni Nebeski Sud.
Nebo prati pomisli, misli, namjere, osječaje , djela, karakter, vjeru , ljubav, nadu...svakog čovjeka od Adama do prestanka rada Suda..Bojmo se Boga jer došao je čas Suda njegova..

Hajdmo zapjevati,
i moliti se u drženju ovog foruma radi duhovnog rasta.Što manje parola , više temeljnih znanja u temeljnoj ljubavi temeljne vjere..:

www.breadsite.org/classic.htm

na primjer Amazing Grace

Zadnja promjena: ; ned 14 sij 2007, 18:55; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
1.Živac,kao prvo,Marijino uznesenje nije nigdje u Svetom Pismu zapisano,a oni koji su sljedbenici Krista vjerovat će onomu što piše u Sv.Pismu jer je ono dano od Boga.
2.Nikakav autoritet od strane bilo koje crkve ne prihvaćam,osim ako se nauk te zajednice temelji na Bibliji.
3.U evanđelju po Ivanu točno piše "Ako me ljubite,vršit ćete moje zapovjedi.--Ja ću moliti Oca i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine,kojega svijet ne može primiti,jer niti ga vidi niti ga poznaje.Vi ga poznajete,jer boravi s vama i jer će biti u vama."(Ivan 14:15-17)
Dakle ovdje je Sveti Duh obećanje apostolima isto kao i današnjim sljedbenicima Krista jer "svijet ga ne može primiti".Svijet ga ne može primiti,nego oni koji su Kristovi.

more_horiz
Živac je napisao/la:
Daniel je napisao/la:
proroci nakon Krista?

drago mi je što si to pitao jer ovo Biblija odnosno Riječ Božja opisuje proroka i tko je prorok:

Post. 20:7 mole za ljude
Br. 11:29 Gospodinov Duh je na njima
Br. 12:6 imaju vizije
Ho. 12:10 imaju vizije
Pz. 1:5 uče zakon
Pz. 5:6 uče Riječ Božju
Pz. 18:15 zapovjeđeno nam je ih slušati
Pz. 18:18 govore ono što je Bog zapovjedio da govore
Suci. 4:4 vladaju narodom
Suci 6:8 podsjećaju na ono što je Bog učinio prije
1Sam. 3:20 religijski vođe su
1Sam. 19:20 neki proroci su postavljeni nad drugim prorocima
2Sam. 24:11-12 donose poruke ljudima
1Kr. 1:34 pomazuju za službu
1Kr. 18:22 izazivaju bezbožnike
1Kr. 19:1-10 uništavaju zlo i Ljubomorni su za Boga
1Kr. 19:16 pomazuju druge za proroke
2Kr. 3:11 kraljevi ih traže da objave Božju Volju
2Kr. 4:1-7 čine čudesa
2Kr. 20:11 čine čudesa
2Kr. 20:14 ispituju Kraljeve
2Kr. 22:14 svećenici ih pitaju za smjernice
2Ljet. 15:8 ohrabljuju ostale
Ne. 6:7 propovjedaju
Jer. 1:5 određeni su
Jer. 7:25 sluge su Božje
Jer 20:2 pate zbog svojih proročanstava
Jer 26:8 pate zbog svojih proročanstava
Dan. 9:6 govore svom narodu
Hab. 1:1 imaju terete
Jona 3:1-4 govore Riječ Božju, daju upozorenja
Mic. 3-8 govore Riječ Božju, daju upozorenja
Mt. 12:39 daju znakove
Mt. 23:34 predviđaju
Lk. 7:39 imaju moć rasuđivanja
Dj 3:21 sveti su
Dj 3:24 predviđaju
Dj 13:1 u Crkvi su
Dj 15:32 utvrđuju braću
Rim 3:21 svjedoci su
1Kor. 12:28 u Crkvi su
1Kor. 14:29 trebaju govoriti u Crkvi
1Sa. 1:17 zapovjedaju
1Kr. 17:13 zapovjedaju
2Kr. 3:16; 4:3,7; 5:10 zapovjedaju
2Pe. 1:21; 3:2 govore po Duhu
He. 1:1 govore po Duhu
Dj 18:26 uče čovjeka

Kako ne možeš skužiti da danas ima gomile ljudi koji govore da
ih je Gospodin pozvao, a zapravo nije? Kako ti procjenjuješ jesu li oni
pravi? Svojim vlastitim mozgom? Tako može svatko. I skupi se grupica
ljudi oko jednog lažno pozvanog koju mu vjeruju i evo ti nove
sekte.

dragi Živac, pa Duh Sveti je u svakom vjerniku koji vjeruje da je Isus
Krist njegov spasitelj, i on je Duh Istine koji upozorava vjernika koji
je prorok lažni a koji nije, isto tako molitvom i Riječi Božjom se
ispituje prorok da li je od Boga

a ako Boga zamoliš ponizno i na pravi način, On SAM će ti objaviti koji je prorok od Njega a koji nije...

To je prilično jednostavna logika. Ako je istina
da je netko pozvan za apostola od Gospodina, dosadašnji apostoli koji
jedini imaju obećanje da će kroz njih Duh sigurno govoriti mogu u ime
Duha objaviti istinu da je taj novi pozvan za apostola. Nakon toga i on
ima obećanje. Bez te procedure, tj. ako netko veli da ga je Gospodin
pozvao za apostola, a nitko kroz koga Duh sigurno govori ne prosudi da
je to istina, ja ne mogu biti siguran da je dotični zaista pozvan za
apostola.

kako možeš znati da Duh govori kroz onog koji dotičnog apostola ispituje?

Točno. Bog svakako može osigurati i osigurava da novi apostol
bude priznat od ostalih. Dakle to je indikator, ako ga priznaju on je
apostol, ako ne ja jednostavno ne vjerujem da je on pozvan od Gospodina
jer bi Bog već nekako osigurao da ga priznaju.

onda ne bi ni Isusa možda prepoznao kao Mesiju....

onda, da li je papa tvoj brat, isti kao i ti pred Gospodinom?

nemoj biti molim te sarkastičan niti ironičan...Bog mi je pokazao da to nije točno, istina

Apostoli su oni koji imaju obećanje Duha.

uf...

a koja je Njegova Volja za dati svog Duha nekome?

more_horiz
Volja Božja za dati Duha Svetog, na pr.:

Ivan 20,22 :..."Primite Duha Svetoga!Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite, zadržani su im"

Hebrejima 2,1-4.
"Zato treba da dobro pazimo na ono što smo čuli, da slučajno ne promašimo cilj.Jer ako se riječ koju su saopćili nželi pokazala sigurnom, i ako je svaki prekršaj primio pravednu kaznu, kako ćemo još izbjeći mi ako zanemario takvo i toliko spasenje?Ovo je Gospodin počeo propovijedati, a utvrdili za nas oni koji su čuli, dok je Bog istovremeno zajamčio čudesnim znakovima, raznim silnim djelima i darovima Duha Svetoga koje dijeli po svojoj volji."
Efesci 6.17:
" ..Uzmite i kacigu spasenj i mač Duha , to jest Riječ Božju.."

Ivan 14,15-17: "...i dat će vam drugog Branitelja koji će ostti s vama zauvijek:"

a posebno:
parakl tos - netko tko je pozvan da stoji pored drugoga

Sveti Duh je najveći Kristov dar sljedbenicima, Njegovim učenicima...Bez Duha Svetoga nitko kroz Zakon ne može upoznati grijeh, nitko ne može primiti milost, nitko se ne može pokajati, nitko ne može vjerovati vjeru Isusovu, nitko ne može vršti volju Božju, nitko ne može imati silu evanđelja, nitko bez Duha Svetoga ne može biti suobličen Kristovoj smrti, biti suuskrišen, niti ljubiti Boga , Krista, svoje bližnje,
ni jedno dijete Božje ne može reći - nemam moći biti dijete!
Volja je Božja da budemo sveti, jer je On svet...

more_horiz
Daniel je napisao/la:
Živac je napisao/la:

drago mi je što si to pitao jer ovo Biblija odnosno Riječ Božja opisuje proroka i tko je prorok:
(...)

Dobro, odlično. To bi trebalo malo povezat i promozgat inače, jer ovako nikako ne možeš odgovoriti na pitanje je li prorok netko koga stavim pred tebe, ili se to opet svodi na vlastito mišljenje. No proroci ovdje nisu tema, pa idemo dalje.

dragi Živac, pa Duh Sveti je u svakom vjerniku koji vjeruje da je Isus Krist njegov spasitelj, i on je Duh Istine koji upozorava vjernika koji je prorok lažni a koji nije, isto tako molitvom i Riječi Božjom se ispituje prorok da li je od Boga

Da, vidimo kako to super funkcionira. Gomila proroka, svaki za onoga drugoga veli da je lažni... Znaš da je Isus govorio kako će se pojaviti lažni Kristi. Pa šta ti misliš da je tako jednostavno skužiti tko je lažni? Ne bi ih moglo biti da svatko tko veli da vjeruje Kristu to spozna samo tako.

a ako Boga zamoliš ponizno i na pravi način, On SAM će ti objaviti koji je prorok od Njega a koji nije...

Podsjećaš me na jednog Yamu koju se pojavio na http://www.katolink.net/forum/, već sam ga spominjao negdje ovdje. Spika je da nam je Bog najbliži i samo ga trebamo ponizno u srcu pitati i sve će nam reći. Pa je tako njemu rekao da su sve Biblije, Kurani, Crkve isl. lažni. A inače veli da vjeruje u Krista.

To je prilično jednostavna logika. Ako je istina da je netko pozvan za apostola od Gospodina, dosadašnji apostoli koji jedini imaju obećanje da će kroz njih Duh sigurno govoriti mogu u ime Duha objaviti istinu da je taj novi pozvan za apostola. Nakon toga i on ima obećanje. Bez te procedure, tj. ako netko veli da ga je Gospodin pozvao za apostola, a nitko kroz koga Duh sigurno govori ne prosudi da je to istina, ja ne mogu biti siguran da je dotični zaista pozvan za apostola.

kako možeš znati da Duh govori kroz onog koji dotičnog apostola ispituje?

Tko koga ispituje, ne kužim? Apostol ispita šta misli da treba ispitati i onda donese zaključak je li ovaj novi apostol ili nije, što mu mogu vjerovati jer ima obećanje da će mu Duh objavljivati svu istinu.

Točno. Bog svakako može osigurati i osigurava da novi apostol bude priznat od ostalih. Dakle to je indikator, ako ga priznaju on je apostol, ako ne ja jednostavno ne vjerujem da je on pozvan od Gospodina jer bi Bog već nekako osigurao da ga priznaju.

onda ne bi ni Isusa možda prepoznao kao Mesiju....

Osim što ga Stari Zavjet jasno navješćuje, Isus ima itekako ovozemaljsku potvrdu da je Mesija. Naime presuda Poncija Pilata u ime Rimskoga carstva, koje je bilo cijeli onda poznati svijet je glasila "Ovo je Kralj Židovski", što je jasno što znači prema židovskoj vjeri. Bog je to mogao i to napravio. Very Happy

Obična je predodžba da je Pilat tipični ovozemaljski sudac koji lažno sudi. Ali kad se bolje pročita Evanđenje, vidi se da je presuda jasna, jer je postavio Isusa na sudačku stolicu (još se nabrajaju razna imena te stolice da se naglasi važnost) i rekao: "Evo kralja vašega!", a presudu je napisao i na križ. Razapinjanje je bilo udovoljavanje svjetini kojoj Pilat očito nije mogao odoliti. Zbog ovoga tu presudu ističemo na svim križevima. I Pilat je ušao u vjerovanje zbog ovoga, a ne poslovično bezveze.

onda, da li je papa tvoj brat, isti kao i ti pred Gospodinom?[/quote]
Da.
Dobro nije isti, svi smo mi jedinstvene osobe i stoga imamo različite službe. Ali je jednakopravan.

nemoj biti molim te sarkastičan niti ironičan...Bog mi je pokazao da to nije točno, istina

Ok. Meni je objavio da je dogma točna.

a koja je Njegova Volja za dati svog Duha nekome?

Pa to je njegova volja, radi kako hoće. Ne kužim baš pitanje?

more_horiz
Živac je napisao/la:

Dobro, odlično. To bi trebalo malo povezat i
promozgat inače, jer ovako nikako ne možeš odgovoriti na pitanje je li
prorok netko koga stavim pred tebe, ili se to opet svodi na vlastito
mišljenje. No proroci ovdje nisu tema, pa idemo dalje.

pa kako ne...ali barem si priznao da postoje proroci u današnje
vrijeme, to je napredak...možda nešto i naučiš u ovoj mini raspravi što
bih jako jako želio od svega...

Da, vidimo kako to super funkcionira. Gomila proroka, svaki za
onoga drugoga veli da je lažni... Znaš da je Isus govorio kako će se
pojaviti lažni Kristi. Pa šta ti misliš da je tako jednostavno skužiti
tko je lažni? Ne bi ih moglo biti da svatko tko veli da vjeruje Kristu
to spozna samo tako.

da, jednostavno je ako imaš načulene uši za slušati što govori Duh
Sveti, ali treba znati i Riječ Božju jako dobro tako da Duh Sveti može
nas potsjetiti ne neke stihove te tako razaznati da li je netko od Boga
ili nije...
no od gomile proroka danas vjerojatno je preko 90 posto onih lažnih, e
sada pitanje je samo da li ntko želi tražiti Boga da mu kaže tko
je lažni ili nije, ili pak biti u stanju trajne skepse koja je možda
još i gora

Podsjećaš me na jednog Yamu koju se pojavio na
http://www.katolink.net/forum/, već sam ga spominjao negdje ovdje.
Spika je da nam je Bog najbliži i samo ga trebamo ponizno u srcu pitati
i sve će nam reći. Pa je tako njemu rekao da su sve Biblije, Kurani,
Crkve isl. lažni. A inače veli da vjeruje u Krista.

pa ako kaže da su SVE Biblije lažne odmah vidiš da ne može biti to od
Boga, pošto Bog uvijek ostavlja Svoju Istinu na zemlji...inače Prava
Kristova Crkva nema denominacije, a Kurani su lažni, to je lažna
religija

Tko koga ispituje, ne kužim? Apostol ispita šta misli da treba ispitati
i onda donese zaključak je li ovaj novi apostol ili nije, što mu mogu
vjerovati jer ima obećanje da će mu Duh objavljivati svu istinu.

kako ne kužiš, kako znaš da je Apostol zapravo pravi apostol od Boga (onaj prvi kojemu ti vjeruješ)

Osim što ga Stari Zavjet jasno navješćuje, Isus ima itekako
ovozemaljsku potvrdu da je Mesija. Naime presuda Poncija Pilata u ime
Rimskoga carstva, koje je bilo cijeli onda poznati svijet je glasila
"Ovo je Kralj Židovski", što je jasno što znači prema židovskoj vjeri.
Bog je to mogao i to napravio. Very Happy

Obična je predodžba da je Pilat tipični ovozemaljski sudac koji lažno
sudi. Ali kad se bolje pročita Evanđenje, vidi se da je presuda jasna,
jer je postavio Isusa na sudačku stolicu (još se nabrajaju razna imena
te stolice da se naglasi važnost) i rekao: "Evo kralja vašega!", a
presudu je napisao i na križ. Razapinjanje je bilo udovoljavanje
svjetini kojoj Pilat očito nije mogao odoliti. Zbog ovoga tu presudu
ističemo na svim križevima. I Pilat je ušao u vjerovanje zbog ovoga, a
ne poslovično bezveze.

ne razumijem po tome bi Ga prepoznao ili....mnogi Židovi i židovski
veliki poznavatelji Starog Zavjeta i svećenici Ga nisu propeoznali, a
pošto vidim po tvojim odgovorima da slušaš samo ako netko "od Boga"
kaže da je netko od Boga, i tako vjeruješ da je netko od Boga...

pa tako ja vidim tebe (neka mi Gospodin oprosti ako nije tako) u tom
miljeju legislative po Zakonu, poborniku farizeja u njihovom
ispitivanju Isusa po svojoj vlastitoj tradiciji koja je čovječja a ne
Božja

Da.

Dobro nije isti, svi smo mi jedinstvene osobe i stoga imamo različite službe. Ali je jednakopravan.

zašto se ljudi onda klanjaju njemu?

znači objava Božja nije završena sa Otkrivenjem?

Pa to je njegova volja, radi kako hoće. Ne kužim baš pitanje?

pa ako ti nekoga spasiš, odnosno bog preko tebe, kada ćeš mu reći da je
primio Duha Svetoga koji će dotičnu osobu čistiti od grijeha i
upućivati u Istinu....

ili još bolje pitanje, kako se dobija krštenje u Duhu Svetom?

more_horiz
.
Very Happy
Citiral si Iv 16:12,13
Tu Isus govori da će Duh Sveti kada dođe upućivati nas. Duh Sveti nam priziva u pamet Riječ Bočju- Bibliju i svaka objava koja se sa njom poklapa je od Boga- rečeno nam je da provjeravamo duhove, a provjeravamo na temelju Biblije. Tako Vidi Gal 1:8 i vidjeti ćeš kaj zapravo Pavao kaže o onima koji su naviješćuju neko drugo evanđelje- ta on ih proklinje.
Pogledaj kaj piše u Dj 20:29-30- tam piče da će se uvuć mnogi koji će iskrivljivati nauk, odvući učenike sa sobom.
Friend, Isus je samo citiral Sveto Pismo, a ne talmud. Talmud je predaja ljudska, kao i predaja Kat i Pravoslavne Crkve. Evo što o predaji ljudskoj kaže Bog:budeš pogledati Mr 7:6-7
Tu Isus citira Pismo.
A to kaj nas neki od vas nazivaju fudanmentalnim budeč vidjeti:
www.evangelickacrkva-zagreb.com/
Pročitaj Augustburško Vjerovanje i vidjet ćeš da se mi protestanti nikada nismo imali namjeru cjepati, već da ste nas istjerali i dan danas pričate kak smo se tobože odcijepili. Mi smo htjeli reformirati cijelu Crkvu i vratiti je na Kršćanski Izvor.
SOLA SCRIPTURA SOLA GRATIA SOLA FIEDI
To je načelo izvornoga Kršćanstva, a to što katolici negiraju i ne žele čuti ISTINU koja oslobađa, njihov je izbor.
Još nešto prijatelju, odbijanje Pisma i izjednačavanje s nečim drugim, poklapa se s New Age-om čijem se nauku Kat crkva sve više bliži.
Zakaj friend ne bi mogli ljepče govoriti, zakaj? To mi mođemo, zbilja možemo, obojica i svi ovdje! Razz
Evo svima dobar web:
http://www.gotquestions.org

Ovdje možeš naći mnogobrojne odgovore na mnoga pitanja

more_horiz
Daniel je napisao/la:
pa kako ne...ali barem si priznao da postoje proroci u današnje vrijeme, to je napredak...

Pa to ovisi o definiciji. Ako pod prorokom smatraš onoga tko donosi novu objavu, onda ne može biti proroka jer je Krist punina objave. Ako pak pod prorokom smatraš onoga tko razjašnjava postojeću objavu, onda može biti proroka, i ti očito misliš na takve. Starozavjetni proroci su prvog tipa i zato sam ja automatski mislio na njih.

Podsjećaš me na jednog Yamu...

pa ako kaže da su SVE Biblije lažne odmah vidiš da ne može biti to od Boga, pošto Bog uvijek ostavlja Svoju Istinu na zemlji...

Vidim ja da je on lažan, ne moraš mi to tumačiti. Ali ovo što si naveo nije razlog, jer kako on ne priznaje Bibliju, tako ti ne priznaješ Tradiciju i na istom smo. On tvrdi da se iz ničega može spoznati nešto u srcu, ti veliš da se na temelju Pisma može saznati nešto u srcu, a u praksi je i jedno i drugo isto: ne možeš imati garanciju istine jer svatko može tvrditi svoje.

a Kurani su lažni, to je lažna religija

Iako ću se ja s tobom složiti, ovo što si napisao ne znači ništa. Musliman isto tako može reći da je Biblija lažna.

Tko koga ispituje, ne kužim? Apostol ispita šta misli da treba ispitati i onda donese zaključak je li ovaj novi apostol ili nije, što mu mogu vjerovati jer ima obećanje da će mu Duh objavljivati svu istinu.

kako ne kužiš, kako znaš da je Apostol zapravo pravi apostol od Boga (onaj prvi kojemu ti vjeruješ)

Zato što je za njega apostol prije njega prosudio da je pravi apostol. Ovome prije pak vjerujem zato što je za njega to prosudio apostol još prije itd., a onome prvome u nizu vjerujem zato što je jedan od dvanaestorice kojima je sam Isus rekao da su vjerodostojni i dao im obećanja.

ne razumijem po tome bi Ga prepoznao ili....

Po čemu bih ga ja osobno prepoznao ne znam. Ovdje govorim o formalnoj ovozemaljskoj legitimnosti koju Bog očito osigurava da bi se na izvanjskom planu znalo što je istina, budući da na unutarnjem planu svatko može misliti svoje.

mnogi Židovi i židovski veliki poznavatelji Starog Zavjeta i svećenici Ga nisu propeoznali, a pošto vidim po tvojim odgovorima da slušaš samo ako netko "od Boga" kaže da je netko od Boga, i tako vjeruješ da je netko od Boga...

Prije Krista nije nitko imao obećanja koja se mogu uspoređivati sa obećanjima danim apostolima.
Pilatov sud je u ovom slučaju daleko vjerodostojniji od bilo kakvih eventualnih židovskih sudova iz dva razloga (koji meni sad padaju na pamet, možda ih ima još):
1. Veliš da vjerujem samo onome tko je "od Boga". Pa da, Isus je Pilatu rekao: "Ne bi imao nada mnom nikakve vlasti da ti nije dano odozgo." (Iv 19:11)
2. Isus je došao spasiti sve ljude, a ne samo Židove, a Pilat je ovdje predstavnik svih. Kad su i židovi prije toga tražili Isusa da ima pokaže znak pa da vjeruju (dakle izvanjska garancija istine) pozvao se na jedino na Jonu, starozavjetnog proroka koji je poganima naviještao vjeru. Vidi Mt 12:38-42, Mt 16:1-4 i knjigu o Joni (kratka je).

Da.

zašto se ljudi onda klanjaju njemu?

Bon ton. Ako ti baš toliko smeta, to je stvar koja se može mijenjati.

znači objava Božja nije završena sa Otkrivenjem?

A ti si upravo rekao da je tebi objavio da dogma nije točna, pa smo na istome. ;)

Objava je sam Isus Krist, Riječ Božja. On se ne može svoditi ni na kakve tekstove, kao što već rekoh.

pa ako ti nekoga spasiš, odnosno bog preko tebe, kada ćeš mu reći da je primio Duha Svetoga koji će dotičnu osobu čistiti od grijeha i upućivati u Istinu....

ili još bolje pitanje, kako se dobija krštenje u Duhu Svetom?

Nemam pojma.

more_horiz
Ti li nas ucis, a to li neznas "Nikodime!"

more_horiz
mudri sunny Ljudi! Evo jedan super stih iz Biblije po kojemu mozemo razlikovati laznog proroka (ili Apostola) od istinitog! Pise u Izaija 8 poglavlju:

19 I ako vam reknu: "Pitajte vračare i gatare, koji šapću i guču!", odgovorite: "Ne treba li narod da pita Boga svojega? Zar da pita mrtve za žive?"
20Tražite zakon i objavu! Tko ne govori tako, njemu više nema, zore.

more_horiz
Ne samo ko je lazni prorok, vec i koja je Crkva lazna.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ti li nas ucis, a to li neznas "Nikodime!"

Isus je Nikodemu govorio da ne može vidjeti kraljevstva Božjega tko se odozgor ne rodi. Meni je jasno da odozgor se roditi znači ono što danas zovemo obraćenjem čovijeka. Ti tvrdiš da odozgor se roditi i biti kršten Duhom Svetim isto, to mi je lako prihvatiti. Pa kad se već ponašaš kao da znaš i mene zanjima kako se dobija krštenje u Duhu Svetom?

more_horiz
E ljudi ne ovdje pisati o tome, ja ću otvoriti novu temu...držite se teme...tema već otvorena na forumu teologija "Krštenje Duhom Svetim"...

more_horiz
Ako smijem primjetiti, ja sam pobio svih 11 argumenata u korist sola scriptura, dok moje argumente protiv nitko nije niti pokušao pobijati. Znači li to da smo donijeli zaključak?

more_horiz
Živac je napisao/la:
Ako smijem primjetiti, ja sam pobio svih 11 argumenata u korist sola scriptura, dok moje argumente protiv nitko nije niti pokušao pobijati. Znači li to da smo donijeli zaključak?
pobio je svatko tvoje argumente samo što ti ne želiš to prihvatiti kao pobijene nego ustraješ u tradiciji...pozdrav

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply