Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Njegovanje duhovnosti - um Kristov

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionNjegovanje duhovnosti - um Kristov - Page 4 EmptyRe: Njegovanje duhovnosti - um Kristov

more_horiz
Molim poslusajmo o duhovnom uzrastanju:
http://gator243.hostgator.com/~sda/audio/PutKristu/08.Uzrastanje_u_Kristu.mp3

descriptionNjegovanje duhovnosti - um Kristov - Page 4 EmptyRe: Njegovanje duhovnosti - um Kristov

more_horiz
Postenje .......

Progovorivsi svom prijatelju Abrahamu,Bog je bio vrlo jasan i odredjen:,,Ja sam EmSadaj-Bog svesilni,mojim hodi putem i neporocan budi''Postanak 17,1.Dajuci obecanje Abrahamu da ce od njega stvoriti veliki narod i stavrajuci svoj zavjet s Abrahamom-Bog je postenje proglasio tmeljem tog zavjeta.Time je postenje postavio na ljestvicu najvisih vrijednosti Bozjeg naroda za sva vremena.
U poslijednje su vrijeme mnoge poznate osobe,upitane sto najvise cjenite kod ljudi,dale jedinstven odgovor:postenje!Zanimljivo je da se postenje najvise vrednuje i cjeni bas u trenutku kad ga najmanje ima.A postenje ne raste na drvecu,ono se ne kupuje onda kad nam zaprijeti zatvor...Kao sto kaze rijec pjesnka:
,,Postenje se kupit ne moze
Ni za blaga sva golema.A neposten-prod'o bi ga,
Al'ga nema!''
Postenje se ne stjece ni tako da uvecer legnes neposten i probudis se posten.Postenje je posljedica zivota po Bozjoj volji,ono dolazi kao rezultat takvog zivota.,,Po mjoj volji zivi i budi posten!''Zivot po Bozjoj volji je vjernost Bogu,a postenje je onda jedna od najvisih nijansi vjernosti.Vjerojatno zbog toga u nekim prijevodima Svetog pisma pojedini prevoditelji rijec postenje cesto zamjenjuju rijecju vjerost.
Posten covjek,onaj koji je postenje stekao kao rezultat zivota po Bozjoj volji,moze vidjeti iskrivljenja u zivotu drugih ljudi,a da mu i na um ne padne da i on sam pocne slijediti njihov trag.
Ziva je istina da posteni ljudi teze prolaze kroz zivot na ovoj zemlji nego neposteni.Oni mozda nisu dostatno vjesti da zacas,,okrenu novac'',oni vrijeno mukotrpno rade i zaradjuju,njihovo postenje je nadaleko poznato,a ljudima se to cesto cini kao naivnost.Oni ne znaju olako ploviti u mutnim vodama paragrafa,oni ne znaju i uprkos inflaciji,kad standard citavog svijeta pada,mirno sjediti i ubirati sve vise.Sve sto imaju oni su stekli marljivim radom uz postivanje one Isusove:,,Caru carevo,a Bogu Bozje!''

Postenje bez sumnje ne osigurava laksi i ugodniji zivot na ovoj Zemlji,ali ono je ulaznica za zivot na Novoj zemlji!U opcoj devalvaciji svih vrijednosti u oom svijetu i pravog postenja je potamnjela i devalvirala.
Rijec naivnost i priglupost su postale istoznacenice za rijec postenje, a pridjev snalazljiv sve vise zamjenjuje pomalo zastarelu rijec neposten.
U jednoj bolnici pripremali su pacijenta za manju operaciju. Spretni anesteticar upravo je davao mjesavinu kisika i anestetika.Kad se bosa kisika ispraznila,donjeli su i prikljucili drugu.Pacijent je odmah umro.Ubrzo je utvrdjen razlog:boca s natpisom ,,kisik''bila je puna ugljicnog dioksida.Prije nego sto su je donjeli u bolnicu dobila je pogresni natpis.Njen natpis,,kisik''bio je gruba prevara!
Moze li Bozji narod danas s ponosom nositi natpis,,posten''?Ili je to samo oblicje Bozjeg naroda iz onih davnih vremena?
Mozemo mijenjati kriterije koliko god nam drago,mozemo mijenjati vrijednosti-uzdizuci one koji se i dalje zovu:vjernost i postenje!
Nema diplomacije i politike u krscanskoj Crkvi krscanstvu,jer osnovna vrlina diplomacije i politike nije iskrenost i postenje.Nase postenje mora nositi obiljezje jasnoce i odredjenoti u nasem govoru.Cesto je nepotpuna informacija sasvim dostatna da se iskazu nepostene namjere:,,vas govor neka bide da, da-ne,ne!Sto je vise od toga od zloga dolazi''Matej 5,37
Apastol Pavao navodi Timoteju marljivost i postenje kao dvije izuzetne vrline koje moraju krasiti njegov osobni odnos s Bogom i njegov rad za Boga:,,postaraj se da se pokazesposten pred Bogom,kao radin koji se nema sto stidjeti,i pravo upravlja rijecju istine''2.Tim.2,15
Postenje prema Boguprema samome sebi i postenje prema svojim bliznjima-tri su osnovna pravca prema kojima nase postenje treba rasti i napredovati.Temeljna rijec Kristova nauka bila je:,,ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim,i svom dusom svojom,i svom misli svojom....ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe''!Matej 22,37.39
Nepostenje prema svojim bliznjima i Bogu krsimo ove Kristve zapovjedi o kojima ,,ovisi sav zakon i proroci''Matej 22,40
Nepostenje prema sebi samome je samoobmanjivanje.
Procitao sam jednu vrlo zanimljivu recenucu:,,ako bi te htjeli osuditi samo zato sto si krscanin,bi li bilo dovoljno dokaza da to ucine?''
Svakom svom vjernom djetetu koje zivi u sadasnjem slozenom i posljednjem vremenu,svakome tko se zeli nazvati prijateljem Bozjim Bog upucuje istu poruku kao i sluzi Abrahamu:,,ja sam Bog svemoguci,po mojoj volji zivi i budi posten''.Pitanje za nas....budici znamo i vjerujemo da On vidi i zna svaki nas korak,ako bi vas ovog trenutka uhitili i priveli na sud
samo zato st smo posteni,da li bi nasli dovoljno razloga i da nas osude?

more_horiz
Duhovni rast je priprema za Krista
priprema došašća
kako reče sv.Ivan Krstitelj
snizite bregove i izravnajte udoline da Krist može doći,
iliti-radite na sebi...jer će On doći a ako vam uljanice budu bez ulja kao duša prazne, kome će Zaručnik doći, ludima il mudrima u vjernosti...

"Jer živa je istina da mi kod Boga ništa ne možemo zaraditi. Ali
možemo sudjelovati u njegovim darovima koje su plod Isusovih zasluga. I
to je naša veličina. Jer ne spašavaju nas naša dobra djela nego Isusova
dobra djela. Ne spašava utopljenika to što će on sam sebe izvući za
kosu iz živoga blata nego što će dopustiti spasiocu da ga spasi. To je
jedan čin poniznosti, ali i realnosti.

On dakle ne može sam sebe spasiti. Ali može reći: zahvaljujem
ti, čovječe, na tome, i nakon toga može sam trenirati spašavanje
drugih. U tome se sastoji naš boravak na zemlji. U tome se sastoji
nadilaženje individualizma u vjeri. U tome se sastoji ono što se kaže:
ja i moj Bog.

A bližnji? Pusti bližnjega! Spasi svoju dušu! Da, najprije to.
Ne možeš druge spašavati ako sebe ne spašavaš. Ali kad se to dogodi,
onda uviđaš da je tvoja ljubav, tj. Božja ljubav u tebi toliko silna da
se ne može zaustaviti samo na tebi. Osjećaš potrebu drugima svjedočiti
što je tebi Bog učinio.

Marija je osjećala potrebu da izrekne svoj «Veliča» Gospodinu.
On mi je učinio velika djela, On je taj koji je pogledao na neznatnost
svoje službenice, On je taj koji je pogledao na prah i pepeo koji se
zove ja, ti, mi svi. Ali taj prah i pepeo dobio je od samoga Boga dar
života i spasenja.

Zato smo veliki. Zato Isus daje, dao je i davat će stalno život
za nas. Ljubav za nas. Živote, preko mene, tebe, nas... Jer on želi
hodati tvojim nogama, grliti tvojim rukama, ljubiti tvojim srcem.
Eto,
to on želi. A tebi i nama neka u tome pomogne Gospa od Anđela, i
pripomogne sveti Franjo Asiški."

fra Miroslav Bustruc

more_horiz
Radujmo se blaženoj nadi.
Uživajmo u njoj, neka nas ona preobrazi!
Dopustimo joj da oblikuje naše gledište
i usmjeri naš pogled nagore.
Napredujmo mudro u živoj, sadašnjoj vjeri,
njegujući čvrstu, ustrajnu i istinsku nadu,
kako bismo opravdano mogli stati u dugi red svjedoka
vjernih blaženoj nadi u dolazak
našega Gospodina Isusa Krista.
Njegovanje duhovnosti - um Kristov - Page 4 Milost1l
<tr><tr><tr><tr>

Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi;

odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu,
iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.
On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela.

Njegovanje duhovnosti - um Kristov - Page 4 Nada

Prorok Ivan završava pisani kanon riječima:
"Uspostavljeno je nad svijetom kraljevstvo Gospodara našega i Pomazanika njegova i kraljevat će u vijeke vjekova!" (Otkrivenje 11,15), i konačno:
"Da, dolazim ubrzo! Amen! Dođi, Gospodine Isuse!" (Otkrivenje 22,20)
Blažena nada je, tijekom svih vjekova, bila najdragocjenije očekivanje Janjetovih sljedbenika. Iz tamnica i mučilišta, u pisanoj riječi i propovijedima, u kaosu i krizama i, što je možda najljepše od svega, u običnim prigodama svakodnevnog života najjednostavnijih kršćana, blažena nada nastavila je obnavljati, hrabriti i preobražavati.
Imajmo blaženstvo nade!Nadom smo se održali ljubavlju Isusovom..
Budimo pošteni u nadanju, ne tražimo s nestrpljenjem ono što nije volja Božja, ne zaboravljajmo One koji se ne nadaju, koji su ugasili svjetla svoje duše u mrklini svakodnevlja jer su izmučeni preko mjere podnosšljivosti - podignimo im križ i pođimo njihovim križnim putem prema nadi ..

more_horiz
Kako duhovno rasti u svagdasnjici u visinu Kristova rasta tko nas poucava?

"A vi - Pomazanje koje primiste od njega u vama ostaje i ne treba da vas itko poučava. Nego njegovo vas Pomazanje uči o svemu, a istinito je i nije laž, pa kao što vas je ono naučilo, ostanite u Njemu."

Kakvi trebamo biti:

"I sad, dječice, ostanite u njemu, da imamo pouzdanje, kad se javi, i da se ne osramotimo pred njim o njegovu dolasku."

Sto kaze Njegovo Pomazanje o tome kako da ostanemo u Njemu da se ne osramotimo i postidimo pri susretu sa Njim pri Njegovom dolasku..?

Prepoznajemo li Pomazanje?Kako?
"I po ovom znamo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo."

Koje su mu zapovijesti i o kojima ovisi zivot u pravednosti?
"Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vršimo."

"A tko čuva riječ njegovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja. Po tom znamo da smo u njemu."
"Tko ljubi brata svojega, u svjetlosti ostaje i sablazni u njemu nema."
Kako?
Ako hodi po putom Njegovim!
"Tko veli da u njemu ostaje, valja mu ići putom kojim je on hodio."

Kojim putem hodio je Isus?
Jesmo li svladali silu grijeha da ne ljubio?
Jesmo li pobijedili zlog?
Ljubimo li ili mislimo da ljubimo?
Rastemo li u ljubavi ili u mrznji?
Tezimo li zapovijedi drzati tezit cemo i boriti se protiv krsenja zapovijedi?
Jesmo li na pocetku novoga covjeka ili samo teorijski imamo oblicje Novoga stvorenja?
Kako smo to istrazili?
Da li samo srce, ili i srce i um i dusu?

more_horiz
Čeznemo li za Kristovim dolaskom, tko se umorio od ovoga svijeta..?

more_horiz
Ja sam se strašno umorio od ovoga svijeta... Gdje god se okrenem samo nepravda, mržnja, nasilje, osveta , pohlepa , hladnoća, ... Teško je čovjeku koji pokušava biti ljubav prema svojim bližnjima egzistirati u ovome svijetu. Ali zato je tu Krist . On me hrabri svakodnevno i da nemam spoznaju o Njemu u ljubavi Njegovoj mislim da bi umro. Prvo duhovno zatim emocionalno i na kraju i tjelesno. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply