Postenje .......
Progovorivsi svom prijatelju Abrahamu,Bog je bio vrlo jasan i odredjen:,,Ja sam EmSadaj-Bog svesilni,mojim hodi putem i neporocan budi''Postanak 17,1.Dajuci obecanje Abrahamu da ce od njega stvoriti veliki narod i stavrajuci svoj zavjet s Abrahamom-Bog je postenje proglasio tmeljem tog zavjeta.Time je postenje postavio na ljestvicu najvisih vrijednosti Bozjeg naroda za sva vremena.
U poslijednje su vrijeme mnoge poznate osobe,upitane sto najvise cjenite kod ljudi,dale jedinstven odgovor:postenje!Zanimljivo je da se postenje najvise vrednuje i cjeni bas u trenutku kad ga najmanje ima.A postenje ne raste na drvecu,ono se ne kupuje onda kad nam zaprijeti zatvor...Kao sto kaze rijec pjesnka:
,,Postenje se kupit ne moze
Ni za blaga sva golema.A neposten-prod'o bi ga,
Al'ga nema!''
Postenje se ne stjece ni tako da uvecer legnes neposten i probudis se posten.Postenje je posljedica zivota po Bozjoj volji,ono dolazi kao rezultat takvog zivota.,,Po mjoj volji zivi i budi posten!''Zivot po Bozjoj volji je vjernost Bogu,a postenje je onda jedna od najvisih nijansi vjernosti.Vjerojatno zbog toga u nekim prijevodima Svetog pisma pojedini prevoditelji rijec postenje cesto zamjenjuju rijecju vjerost.
Posten covjek,onaj koji je postenje stekao kao rezultat zivota po Bozjoj volji,moze vidjeti iskrivljenja u zivotu drugih ljudi,a da mu i na um ne padne da i on sam pocne slijediti njihov trag.
Ziva je istina da posteni ljudi teze prolaze kroz zivot na ovoj zemlji nego neposteni.Oni mozda nisu dostatno vjesti da zacas,,okrenu novac'',oni vrijeno mukotrpno rade i zaradjuju,njihovo postenje je nadaleko poznato,a ljudima se to cesto cini kao naivnost.Oni ne znaju olako ploviti u mutnim vodama paragrafa,oni ne znaju i uprkos inflaciji,kad standard citavog svijeta pada,mirno sjediti i ubirati sve vise.Sve sto imaju oni su stekli marljivim radom uz postivanje one Isusove:,,Caru carevo,a Bogu Bozje!''
Postenje bez sumnje ne osigurava laksi i ugodniji zivot na ovoj Zemlji,ali ono je ulaznica za zivot na Novoj zemlji!U opcoj devalvaciji svih vrijednosti u oom svijetu i pravog postenja je potamnjela i devalvirala.
Rijec naivnost i priglupost su postale istoznacenice za rijec postenje, a pridjev snalazljiv sve vise zamjenjuje pomalo zastarelu rijec neposten.
U jednoj bolnici pripremali su pacijenta za manju operaciju. Spretni anesteticar upravo je davao mjesavinu kisika i anestetika.Kad se bosa kisika ispraznila,donjeli su i prikljucili drugu.Pacijent je odmah umro.Ubrzo je utvrdjen razlog:boca s natpisom ,,kisik''bila je puna ugljicnog dioksida.Prije nego sto su je donjeli u bolnicu dobila je pogresni natpis.Njen natpis,,kisik''bio je gruba prevara!
Moze li Bozji narod danas s ponosom nositi natpis,,posten''?Ili je to samo oblicje Bozjeg naroda iz onih davnih vremena?
Mozemo mijenjati kriterije koliko god nam drago,mozemo mijenjati vrijednosti-uzdizuci one koji se i dalje zovu:vjernost i postenje!
Nema diplomacije i politike u krscanskoj Crkvi krscanstvu,jer osnovna vrlina diplomacije i politike nije iskrenost i postenje.Nase postenje mora nositi obiljezje jasnoce i odredjenoti u nasem govoru.Cesto je nepotpuna informacija sasvim dostatna da se iskazu nepostene namjere:,,vas govor neka bide da, da-ne,ne!Sto je vise od toga od zloga dolazi''Matej 5,37
Apastol Pavao navodi Timoteju marljivost i postenje kao dvije izuzetne vrline koje moraju krasiti njegov osobni odnos s Bogom i njegov rad za Boga:,,postaraj se da se pokazesposten pred Bogom,kao radin koji se nema sto stidjeti,i pravo upravlja rijecju istine''2.Tim.2,15
Postenje prema Boguprema samome sebi i postenje prema svojim bliznjima-tri su osnovna pravca prema kojima nase postenje treba rasti i napredovati.Temeljna rijec Kristova nauka bila je:,,ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim,i svom dusom svojom,i svom misli svojom....ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe''!Matej 22,37.39
Nepostenje prema svojim bliznjima i Bogu krsimo ove Kristve zapovjedi o kojima ,,ovisi sav zakon i proroci''Matej 22,40
Nepostenje prema sebi samome je samoobmanjivanje.
Procitao sam jednu vrlo zanimljivu recenucu:,,ako bi te htjeli osuditi samo zato sto si krscanin,bi li bilo dovoljno dokaza da to ucine?''
Svakom svom vjernom djetetu koje zivi u sadasnjem slozenom i posljednjem vremenu,svakome tko se zeli nazvati prijateljem Bozjim Bog upucuje istu poruku kao i sluzi Abrahamu:,,ja sam Bog svemoguci,po mojoj volji zivi i budi posten''.Pitanje za nas....budici znamo i vjerujemo da On vidi i zna svaki nas korak,ako bi vas ovog trenutka uhitili i priveli na sud
samo zato st smo posteni,da li bi nasli dovoljno razloga i da nas osude?