Sto je to teisticka evolucija?
Krizostom je napisao/la:pa ovaj sam ti je profesor biologije, čitaj: "Pored predavanja biologije..."
Krizostom je napisao/la:pa to piše na poleđini knjige, što je ne vjeruješ...
Justin je napisao/la:Dakle, životinje su samo dio prirode, kao nekakav ukras, one nisu stvorene da bismo mi ljudi s njima imali nekakav odnos?
(Čak je i Aristotel pravio razliku između kamenja i životinja, govorivši da kamenje nema dušu...)
Je li Bog životinje stvorio takovima, da one ne podliježu Njegovim moralnim načelima? Je li Bog životinje stvorio sa sklonostima da se ubijaju i jedu međusobno?
3. NELOGIČNA MISAO: Smrt životinja nije smrt u biblijskom smislu i nema veze s grijehom. – Dakle, hajdemo opet početi od najjednostavnije, dječje logike – SMRT životinja nije SMRT??? Ok, tko je tu lud?? Pa nemojte da vas neko malo dijete čuje, ljudi.......
KOME VJERUJETE?
Justin je napisao/la:Nemoj biti nepristojan, jer dobro znaš na što sam mislio, kad sam rekao "odnos sa životinjama" - one se ne mogu uspoređivati s mrtvom prirodom, a ni s biljkama, jer sa njima možemo uspostaviti određenu komunikaciju, određeni ODNOS!
Da životinje imaju dušu kaže Aristotel, a ja kažem da u Bibliji piše da one imaju "dah života u nosnicama", koji je Bog pri stvaranju udahnuo i njima, a ne samo čovjeku!
PITAŠ:
Tko snosi moralnu odgovornosti za životinje koje ubijaju, ako ih Bog nije takve stvorio?
ODGOVOR: Ponovno silaziš s teme, ali ako ćemo tražiti odgovornost, tada je čovjek taj koji je odgovoran, jer je on prouzročio pojavu grijeha i smrti, a uostalom, Bog je u početku čovjeka postavio za "gospodara" svega stvorenog na Zemlji. Dakle, čovjek snosi odgovornost za ovo što se dogodilo sa životinjama.
Ali ne vidim što želiš time reći - ako ih je Bog stvorio takvima (kako ti tvrdiš), zar onda Bog snosi odgovornost za smrt, strah, sebičnost, klanje...(znam da ti to nikako ne želiš nazvati NEMORAL, ali reci mi što je to, ako nije suprotno Božjem moralnom zakonu?)??
Smrt je smrt, prijatelju. To i malo dijete zna. Smrt životinja je smrt. Bog nije stvorio smrtne životinje.
2. Izgleda da bi se TI trebao informirati o "šeolu", jer sam ja o njemu vrlo dobro informiran.
Justin je napisao/la:5. Kažeš da sam ja samozvani prorok i kažeš da ćeš vjerovati onome tko ima biblijske garancije da govori u Njegovo ime. E PA RECI MI SAD, TKO OD NAS DVOJICE IMA BIBLIJSKE GARANCIJE ZA SVOJE STAVOVE? TKO NAVODI BIBLIJSKE REDKE I DAJE SVE OD SEBE, KAKO BI U SVJETLU BOŽJE RIJEČI POKAZAO ŠTO JE ISTINA - TI ILI JA? MENI SE ČINI DA SI TI TAJ, KOJI SI UZIMA PREVELIKU SLOBODU, DA SVJESNO I NAMJERNO KONTRIRA BOŽJOJ RIJEČI!
Justin je napisao/la:Pa ni s tobom ja ne mogu razgovarati, jer stalno izbjegavaš da mi odgovoriš na glavno pitanje: Kako na temelju Biblije objašnjavaš svoje stajalište da je Bog stvorio životinje sa zlim sklonostima?
A što se tiče biblijske garancije - sva moja ključna stajališta ne dolaze iz mene, nego sam sve napisao NA TEMELJU BIBLIJE.
Justin je napisao/la:Ako kažemo da ne možemo znati što u Bibliji trebamo, a što ne trebamo shvatiti doslovno - tada smo glupaci što uopće vjerujemo u išta što u Bibliji piše, zar ne?
U Bibliji postoji samo nekoliko knjiga, koje su doista malo kompliciranije za shvatiti (npr. Danijel, Ezekijel, poslanica Rimljanima i Hebrejima, Otkrivenje), ali i njih i njihovu poruku možemo vrlo dobro razumjeti, ako proučimo povijesni i literarni kontekst, zar ne? Naravno da će nam uvijek ostati nekoliko nejasnih detalja (ali to je Bog i predvidio u samoj Bibliji, zar ne?).
(Inače, Biblija je jako nejasna onima, koji nisu upućeni u povijesni i literarni kontekst...ali ako shvatimo da je to poruka koja je pisana u ONO VRIJEME i ONIM LJUDIMA i NA ONOM JEZIKU I ONIM STILOM, tada nam je jasno da moramo shvatiti kakve su tamo prilike tada bile, s kojim ciljem je što pisano, kakav jezik se koristi u originalu, itd... A kad te stvari shvatimo - tada će ostati jako malo nejasnoća...)
Zar se Bog kroz svoju Riječ nije pobrinuo da nam objasni istinu o našem porijeklu i o padu u grijeh, jednako kao što se pobrinuo da nam objasni svoj plan našeg spasenja?
Uostalom, kad bi teorija evolucije bila upola toliko jasna, koliko je Biblija jasna - tada bih možda razmotrio misao da počnem vjerovati u teoriju evolucije...)
JA ŽELIM UČITI I ŽELIM BITI SIGURAN DA JE ONO ŠTO SLIJEDIM I ZA ČIM IDEM - ISTINA!
Živac kaže da Bog nije STVORIO zle i smrtne životinje, nego da je On samo DOPUSTIO da one takvima postanu...
Inače, ova njegova teorija bi se mogla sasvim slagati s Biblijom i potkopavati teoriju evolucije
|
|