Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Moral, zlo i evolucija

power_settings_newLogin to reply
+4
Spart
Justin
Mali princ
kainos
8 posters

descriptionMoral, zlo i evolucija EmptyMoral, zlo i evolucija

more_horiz
Kako evolucionisti dokazuju moral ili zlo?

descriptionMoral, zlo i evolucija EmptyRe: Moral, zlo i evolucija

more_horiz
A verojatno jednim praskom koji se desio prije 15.mil.godina. ja se ne mogu sloziti s time,poznavajuci samo malo moje tjelo i njegove funkcije.Gledajuci zoru i sumrak,videci tamo i svjetlo...........

<BLOCKQUOTE>
Krizostom je napisao/la:
</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Krizostom je napisao/la:

Kakve veze ima moral ili zlo s evolucijom? To su stvari opredjeljenja, odnosno izbora čovjeka. Evolucija stvara samo široki dijapazon izbora, odnosno sredstava koja ćete definirati u pogledu dobra ili zla.

more_horiz
Mali prinče, ti pišeš na vrlo nerazumljiv način... (Ili sam možda samo ja malo glup, kad te gotovo ništa ne razumijem.)

Molim te sada isto, što sam molio abrahama:
PIŠI "LJUDSKIM JEZIKOM"! PLEASE...

Barem radi mene... Neutral

more_horiz
Mali princ, eh..lako je njemu kad on piše za mr.sr.dr.sc., pa ga oni razumiju, a ja moram pet puta pročitati da shvatim...Twisted Evil , neka-neka, kad ja narastem biću velika... da,da...lol!

more_horiz
Moral, zlo i evolucija 95110

more_horiz
[quote="Joshua"]pijani

more_horiz
Moral, zlo i evolucija 42110

more_horiz
Koliko sam ja shvatio, teorija evolucije kaže da "najjači opstaje" - to je njezin moto.
Prema tome, tu nema nikakvog morala, nikakvih moralnih principa...
S druge strane, biblijski Bog Stvoritelj je sve stvorio iz ljubavi, s puno pažnje, planski...i sve je imalo svoju točnu svrhu i funkciju! Moral je trebao biti na visokom nivou - prvi ljudi su se trebali brinuti za sve stvoreno, nitko nikoga nije napadao, hranili su se biljem, svi su živjeli u harmoniji...

I doista bih volio da mi neki evolucionist odgovori na pitanje:
U kojem trenutku u povijesti svijeta je nastao moral? (jer, prema Bibliji jasno vidimo u kojem trenutku je, da tako kažem, "nestao" moral - nakon pada prvih ljudi u grijeh. Naravno, moral tada nije nestao, nego su ljudi izgubili osjetljivost za dobro i zlo, tj. njihova savjest je znatno oslabila... Međutim, želim reći da prema Bibliji vidimo da je moralni zakon kao vječni princip postojao oduvijek i da će uvijek postojati i da će vječno živjeti samo oni, koji poštuju taj moralni zakon. Ali što se tiče teorije evolucije, čini se da moral nije postojao, sve do prvog (i to prvog donekle normalnog) ljudskog para...DAKLE, PREMA BIBLIJI JE MORAL "NESTAO" (OBJASNIO SAM ŠTO POD TIM MISLIM) POJAVOM PRVIH LJUDI, A PREMA EVOLUCIJI JE MORAL NASTAO POJAVOM PRVIH LJUDI...ZANIMLJIVO, ZAR NE?)

A ako mi netko od kreacionističkih evolucionista kaže da je moral postojao oduvijek, samo što primitivni organizmi (uključujući i životinje) nisu imali sposobnost za izražavanje morala i moralnosti - tada je moje pitanje: KAKO TO, AKO JE BOG VODIO EVOLUCIJU, DA JE ON STVORIO BIĆA KOJA ŽIVE SUPROTNO NJEGOVIM MORALNIM NAČELIMA?

more_horiz
Stvarno dobro pitanje si postavio Justine, jer neki ovdje vjeruju da su privih 11 poglavlja mit...nek onda odgovore na ovo tvoje pitanje...

more_horiz
A ako mi netko od kreacionističkih evolucionista kaže da je moral postojao oduvijek, samo što primitivni organizmi (uključujući i životinje) nisu imali sposobnost za izražavanje morala i moralnosti - tada je moje pitanje: KAKO TO, AKO JE BOG VODIO EVOLUCIJU, DA JE ON STVORIO BIĆA KOJA ŽIVE SUPROTNO NJEGOVIM MORALNIM NAČELIMA?

Moral je život u skladu sa svojom naravi, sa svojim temeljem, bitkom. Ljudski temelj i bitak nalazi se u Bogu, i moralan život je život u Bogu.

Životinje i ostala živa bića su moralna sama po sebi, ako se riječ moral uopće na njih može odnositi. One žive u skladu sa svojom naravi, onakve kakve ih je Bog stvorio. Čovjek je jedino biće koje ne želi živjeti u skladu sa samim sobom i svojim Tvorcem pa se na njega odnose termini morala, religije, duhovnosti i ostalih ljudskih tvorevina kojih ne bi bilo da je čovjek sav posvećen Bogu i živi u skladu s naravi, onakav kkav je stvoren.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Koliko sam ja shvatio, teorija evolucije kaže da "najjači opstaje" - to je njezin moto.
Prema tome, tu nema nikakvog morala, nikakvih moralnih principa...
S druge strane, biblijski Bog Stvoritelj je sve stvorio iz ljubavi, s puno pažnje, planski...i sve je imalo svoju točnu svrhu i funkciju! Moral je trebao biti na visokom nivou - prvi ljudi su se trebali brinuti za sve stvoreno, nitko nikoga nije napadao, hranili su se biljem, svi su živjeli u harmoniji...

I doista bih volio da mi neki evolucionist odgovori na pitanje:
U kojem trenutku u povijesti svijeta je nastao moral? (jer, prema Bibliji jasno vidimo u kojem trenutku je, da tako kažem, "nestao" moral - nakon pada prvih ljudi u grijeh. Naravno, moral tada nije nestao, nego su ljudi izgubili osjetljivost za dobro i zlo, tj. njihova savjest je znatno oslabila... Međutim, želim reći da prema Bibliji vidimo da je moralni zakon kao vječni princip postojao oduvijek i da će uvijek postojati i da će vječno živjeti samo oni, koji poštuju taj moralni zakon. Ali što se tiče teorije evolucije, čini se da moral nije postojao, sve do prvog (i to prvog donekle normalnog) ljudskog para...DAKLE, PREMA BIBLIJI JE MORAL "NESTAO" (OBJASNIO SAM ŠTO POD TIM MISLIM) POJAVOM PRVIH LJUDI, A PREMA EVOLUCIJI JE MORAL NASTAO POJAVOM PRVIH LJUDI...ZANIMLJIVO, ZAR NE?)

Ne opstaje najjaci nego najprilagodjeniji ili najprilagodljiviji, recimo ideja evolucije se pojavila kada se vidjelo da na ekonomskoj sceni ostaju one tvrtke koje se najbrze prilagode trzistu.

Moral ne postoji u zivotinja, a ljudi su od pocetka znaci od svog nastanka bili moralni (pogledajte recimo bushmane iz filma Bogovi su pali na tijeme), ali ih je kultura iskvarila. (Pogledajte Apocalipto od Mela Gibsona koji to jasno pokazuje) Pravi pad ljudi je vezan uz pojavu kulture koja je pocela diktirati sto je dobro, a sto zlo. Tako je u nekim kulturama ubojstvo covijeka postalo dobro. Poceli su se graditi zigurati koji su trebali osigurati da se zrtva (najcesce ljudska) odvija sto blize Bogu. Pocela se polako javljati drzava, najprije u Egiptu i Mezopotamiji. Covijek je oduvijek bio sklon grijehu, ali je neko vrijeme prije pojave represivne kulture zivio u raju zemaljskom jer covijek nije bio covijeku vuk od pocetka nego je to postao vremenom. Prvotni moral je pao onda kada se pojavila ljudska zrtva Bogu.

Zapravo evoulucija za covijeka ne vrijedi jer ne opstaju najprilagodljiviji vec najpodobniji.

more_horiz
Ako sam dobro shvatio, Mali prinče, ti vjeruješ da je Bog životinje stvorio takovima, da one ne podliježu Njegovim moralnim načelima? Životinje je Bog stvorio sa sklonostima da se ubijaju i jedu međusobno?

Haha, sve je to zgodno - govoriti da životinje nisu ni moralne ni nemoralne, da ih je Bog stvorio takvima kakvima ih je stvorio - ALI ČOVJEČE, KAD BI JEDAN TIGAR SKOČIO NA TVOG OCA I RASTRGAO GA - zar se ne bi zapitao: "Pa zašto je Bog stvorio takvu životinju, koja ubija??"????????????
KAKAV JE TO BOG?
JA U TAKVOG BOGA NE VJERUJEM!

Ja vjerujem u biblijskog Boga, koji sve što stvori, stvori savršeno, lijepo i "veoma dobro".

more_horiz
A ja bih pitao svog oca, pošto je išao u džunglu gdje mu nije mjesto da se izloži tigru na pladnju...

Nego, btw., životinje osjećaju ljudsko stanje i napast će samo one 'zločeste'...

Poznato je da je Sv. Franjo Asiški s vukovima bio na ti.

Pa životinje su savršene, i NIKAD ne napadaju čovjeka iz čistog mira, ako to čovjek nije dao povoda, što direktnog što indirektnog.

more_horiz
.. znači tigar koji zakolje čovjeka je savršeno stvoren, lijepo i "veoma dobro".
Jer, tigar se nije sam stvorio.

more_horiz
Romala, moram ti reći da si jako slatka...i ta crvena vesta ti odlično stoji...uf, samo da si jedno 20 godina mlađa...Sad

more_horiz
Sad ...e moj justine, da si barem 15 godina stariji, šmrc, i ti si jako sladak...I love you

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ako sam dobro shvatio, Mali prinče, ti vjeruješ da je Bog životinje stvorio takovima, da one ne podliježu Njegovim moralnim načelima? Životinje je Bog stvorio sa sklonostima da se ubijaju i jedu međusobno?

Haha, sve je to zgodno - govoriti da životinje nisu ni moralne ni nemoralne, da ih je Bog stvorio takvima kakvima ih je stvorio - ALI ČOVJEČE, KAD BI JEDAN TIGAR SKOČIO NA TVOG OCA I RASTRGAO GA - zar se ne bi zapitao: "Pa zašto je Bog stvorio takvu životinju, koja ubija??"????????????
KAKAV JE TO BOG?
JA U TAKVOG BOGA NE VJERUJEM!

Ja vjerujem u biblijskog Boga, koji sve što stvori, stvori savršeno, lijepo i "veoma dobro".

Tigar bi pojeo tog jadnog covijeka bio nastao evolucijom ili kreacinozmom. Ne kuzim pa ocito je da je Bog stvorio tigra i veliku bijelu psinu, tarantulu, muhe, i svo cudo grdih zivotinja... bilo to kreacionizmom ili evolucijom.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply