danijel12 je napisao/la: Ja ne mogu teološki ništa dokazati. Mogu samo napisati neka svoja razmišljanja o toj temi (samo ću dotaknuti neke dijelove iz Postanka o kojima sam nedavno razmišljao).
Iako je Bog stvorio svijet, ne vjerujem da ga je stvorio doslovno u sedam dana. Ovi dani mi više izgledaju kao faze u postepenom razvoju našeg svijeta koje su trajale milijarde i milijune godina. Prvo je Bog stvorio svemir – slika neba i zemlje (danas se procjenjuje da je svemir nastao prije otprilike 15 milijardi godina), zatim Sunce i Zemlju - u našem sunčevom sustavu (prije otprilike 4,5 milijardi godina). Kasnije se uzdiglo kopno na Zemlji pa je postepeno vegetacija prekrila kopno. Nakon toga su se pojavile životinje, prvo u moru pa na kopnu (prije otprilike 1 milijardu godina). I konačno se prije 35000 godina pojavio Homo sapiens (iako su se njegovi preci pojavili i prije). Zato ja dane u Božjem stvaranju shvaćam ne doslovno kao naše dane, već kao etape (koje su trajale milijune godina) u procesu nastanka svijeta.
Moje je mišljenje da to poglavlje donosi teološku istinu, a ne uvijek i povijesnu.
Ako nam Biblija iznosi pogrešne podatke iz biologije, astronomije, historije, geografije...kako onda možemo toj istoj knjizi vjerovati kada priča o teologiji...ko nam može garantirati da i Biblijska teologija nije pogrešna, da nam ni "upute za spasenje" koje su u njoj date nisu pogrešne ili "za ono vrijeme"?
Tvoj pristup je potpuno pogrešan. Biblija nije ni geografski udžbenik ni udžbenik iz biologije reći će moderni teolozi, već nam daje upute kako se spasiti. Ali ako je Biblija u krivu u pogledu npr. biologije, zašto vjerovati Biblijskom Bogu kad daje upute za spasenje?
Ja tvrdima de je svaka riječ iz Biblije, a posebno TORE popločana znanstvenim činjenicama!
Ne vjeruješ u doslovno stvaranje. Ne čudi me. Ljudi su takvi. Ako Bog kaže u svojoj pisanoj objavi da su dva i dva četri, ljudi će reći da nije Bog tako mislio, da je to preneseno značenje...i da dva i dva mogu biti i tri i pet i sve drugo osim onako kako Bog kaže.
Kako možeš mješati pseudo-religiju, darwinovo sektaško naklapanje sa kršćanstvo? O kakvim ti milijardama godina pričaš? Kakav prelazak majmuna u čovjeka, za te gluposti imaš sektaške forume darwinista.
Čitao si Izvještaj o stvaranju iz prve Mojsijeve, kako ti nije upalo u oči da piše:
" Tako bude večer, pa juto - dan prvi. " 1 Mojsijeva 1,5
Zar ne vidiš da se radi o doslovnom danu?! Kako objašnjavaš da je Bog prvo stvorio biljke ( treći dan ), a onda sunce, mjesec i zvijezde ? Kako su biljke milijardu godina ( ako to nije bio doslovni dan ) mogle egzistirati bez svijetla, kakva je uopće svrha njihovog postojanja milijardu godina u tami?
Kakav je to Bog kojem trebaju milijarde godina da nešto stvori? Ne, to nije Bog opisan u Bibliji, JHVH stvara svojom riječju, trenutno.