Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

koliko ego moze.....

power_settings_newLogin to reply
+8
Aladin
Spart
Euro
Konin
imhotep
Hell master
Bhakti
apostol
12 posters

descriptionkoliko ego moze..... Emptykoliko ego moze.....

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Koliki ego moze biti u krscanina jak?Kad je on pozitivan,a kad je negativan,da li krscanin moze vladati svojim egom,i u kojim okolnostima?Sto mislite o ovome?</BLOCKQUOTE>

descriptionkoliko ego moze..... EmptyRe: koliko ego moze.....

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Zivimo u svijetu u kojemu
ljubav slici izgubljenom
akordu i simfoniji zivota.
Neprijateljstvo,sebicnost
i strah istjerali su tu vrlinu iz
mnogih srca.U covjekovoj
borbi da prezivi cini se
nemogucim voljeti drugoga.
Prijeti nam opasnost da se
zarazimo suvremenom bolescu
nemara i ravnodusnosti.Ne
zaboravimo da je neljudskost
koju covjek pokazuje prema
covjeku njigov najveci grijeh.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
svaka čast, apostole. ovo si odlično rekao.

ego može biti vrrrrlo jak, zapravo jači od svega. nema tog demona koji bi mogao nadjačati naš ego, tj. naš ego je najgori demon s kojim se susrećemo. svima, ne samo kršćanima, prioritet bi bio ukrotiti svoj ego, i biti spreman staviti druge ispred sebe. a to je jako teško, a ponekad može biti i dvosjekli mač.

more_horiz
istina...mene je jedan psiholog proglasio iznimno egoističkim i fanatičkim....

more_horiz
Hell master je napisao/la:
istina...mene je jedan psiholog proglasio iznimno egoističkim i fanatičkim....

ma nije valjda?
moje mišljenje je da je ego, a ne sotona, najveći neprijatelj kršćana. lako se izgovarati "sotona me kuša, on me čini lošijim", a ustvari mi padamo na kršćanskom ispitu kod puno manjih stvari, koje nam priječi naš ego, ili pak naše osobno zadovoljstvo

more_horiz
svatko ima svoj ego.. i svatko hrani svoj ego na ovaj ili onaj način....

more_horiz
Zanimljiva tema, mislim da je pitanje postavljeno na početku jako pametno i bitno: "Kada je ego pozitivan, a kada negativan"?
Nekako nemam osjećaj da je ego, nešto skroz loše i negativno. Ego, kada se prevede sa latinskog znači "ja". Ljudi se poistovjećuju sa mnogo stvari, nekim negativnim, nekad pozitivnim. Mislim da netreba odbacivati ego, jer time odbacujeme sebe, već treba odbaciti prolazne i negativne stvari s kojim se možda poistovjećujemo.
U kršćanskoj praksi, velika je razlika, prije i nakon primanja Duha Svetoga. Prije nego što dođemo u dodir s Božanskim, vjerovatno se nije pametno poistovjećivati sa onim za šta smatramo sebe, jer nismo potpuno svjesni, živimo po tijelu, odnosno po nižim nagonima i socijalno uvjetovanim obrascima ponašanja. Tada je vjerovatno pametnije promatrati svete osobe i moliti Boga da bude Njegova volja, a ne naša.
Ali šta nakon primanja Duha svetoga? Tada više ne živimo po tijelu, nego po duhu, jer "Duh nam navješćuje istinu".
Kada promatram Isusa ili neke druge kršćanske svece koji su imali mistična iskustva, tada uvijek govore iz prvog lica "Ja", odnosno Ego. Nikad nešto Božansko nije izvan nas, nego dio nas, poistovjećujemo se sa Božanskim i tada je ego u službi Boga, a ne nižih nagona. Negirati Ego u tom slučaju znači negirati ono Božansko u nama.

To su neka moja trenutna razmišljanja, ako netko misli drugačije, mogla bi ovo biti zanimljiva rasprava... Wink

more_horiz
mislim da je ono na što ti aludiraš da ne treba ići u krajnost altruizma. slažem se, zato sam i napisao da stavljanje drugih ispred sebe može biti dvosjekli mač. jer, svojom naivnošću možda možeš više naštetiti ako staviš drugoga ispred sebe, a on to iskorištava na loš način, i onda nisi pomogao ni sebi i njemu. no, mislim da bi, usprkos tome, ljudski rod ipak bio puno bolji i bratskiji kada bismo druge stavljali ispred sebe, što je, ponavljam, najteže od svega.

more_horiz
Super,ste poceli diskusiju,poceli ste sasvim strucno i duboko ulaziti u suvremeni problem strukture ega,priblizavajuci se presudnom pitanju o kriterijima razapetoga ega.Hocu reci,ljudi se licemjerno ponasaju da su razapetoga ja ,a iza zavjese dana rade strasne stvari.Smatram da razapeti ego-ja,ojacava ego,plemenitost,ljubav,pozrtvovnost,krscanske osobine.

more_horiz
ja sam sam sebi dovoljan..to je nekad moja rečenica....

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Hell master je napisao/la:
ja sam sam sebi dovoljan..to je nekad moja rečenica....

a kada nije,a zasto si ti to nama rekao?Da li zbog svog ega,ili ga ne zelis mjenjati u sebi nalazis...svu mudrost,svu ljepotu,svu dobrotu....koja drugima nije privlacna,i samim sobom se potvrdjujes,sto bi na ovo rekao Freud?</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Ego je dobar kada postane transparentan.

pozdrav

Euro

more_horiz
ja svoj ego ne želim mjenjat,, ja sam teški sebičnjak i hvatam se samo svojih interesa.....

more_horiz
E masteru dobro pa priznaš.Tko prizna pola mu se dodakoliko ego moze..... Lol-no10 ili možda pola mu se prašta Shocked confused

more_horiz
Onaj koji nema uzece mu se i ono sto ime! PISANO JE!

Brat Aladin

more_horiz
oh for crying out loud... kakve sad to veze ima s temom? ne ispucavat neke floskule u prazno.

ti setanistu, gnosisu, hell masteru, whatever... dopusti da te zovem žabac. dakle, žapče, ako već priznaješ da si sebičnjak, onda probaj priznat i da to nije baš nešto jako cool, nego jadno. e onda ćeš si otvorit vrata za promjene na bolje.

more_horiz
Ego (ja) nije ni dobar, ni loš - sam po sebi. On postaje dobar ii loš ovisno o tome kojem gospodaru služi. Ako se moje "ja" pokorava mojoj grešnoj naravi - tada ja služim grijehu: vlastitoj sebičnosti, oholosti, umišljenosti, samopravednosti. Biblija savjetuje da mi je tada potrebno "umrijeti sebi" da bih mogao oživjeti u jedan novi i drugačiji život. Duhovnim novorođenjem u nama se može roditi jedna nova narav koja je Bogu poslušna. Ako ona zagospodari nadamnom (nad mojim "ja") tada ću činiti ono što je Bogu po volji, a meni samom na blagoslov.
Nije problem što imamo svoje "ja" nego što ono služi grijehu i našoj vlastitoj propasti!!! Zato nam treba jedan bolji gospodar od nas samih.

more_horiz
ja volim biti sebičan.....

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply