Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionda li ateista moze biti posten pred Bogom Emptyda li ateista moze biti posten pred Bogom

more_horiz
Imama jedno pitanje koje me muci,upoznavajuci forum,pocinjem razlikovati denominacije.Da li ateista takodje moze biti posten,iako se ne zaklinje u zapovjedi.

descriptionda li ateista moze biti posten pred Bogom EmptyRe: da li ateista moze biti posten pred Bogom

more_horiz
apostol je napisao/la:
Imama jedno pitanje koje me muci,upoznavajuci forum,pocinjem razlikovati denominacije.Da li ateista takodje moze biti posten,iako se ne zaklinje u zapovjedi.

Zašto baš ateista? Svaki čovjek može biti pošten pred drugim ljudima. A nema nijednog koji bi bio zaista pošten pred Bogom: "Kao što je pisano: Nema pravedna, nema
nijednoga." (Rim 3,10) "Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje." (Rim 3,23) Netko se može zaklinjati u zapovijedi, a nije pošten pred Bogom, a drugi se ne zaklinje u zapovijedi a opet nije pošten pred Bogom. Pred Bogom ne možemo ništa kriti.

Ali i za religioznog čovjeka i za agnostika i za ateistu postoji rješenje: "I opravdavaju se zabadava milošću njegovom
po otkupu, koji je u Kristu Isusu." (Rim 3, 24) A to je već druga priča i već sam malo off topic. food

descriptionda li ateista moze biti posten pred Bogom EmptyRe: da li ateista moze biti posten pred Bogom

more_horiz
Dizma je napisao/la:
apostol je napisao/la:

Zašto baš ateista? Svaki čovjek može biti pošten pred drugim ljudima. A nema nijednog koji bi bio zaista pošten pred Bogom: "Kao što je pisano: Nema pravedna, nema
nijednoga." (Rim 3,10) "Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje." (Rim 3,23) Netko se može zaklinjati u zapovijedi, a nije pošten pred Bogom, a drugi se ne zaklinje u zapovijedi a opet nije pošten pred Bogom. Pred Bogom ne možemo ništa kriti.

Ali i za religioznog čovjeka i za agnostika i za ateistu postoji rješenje: "I opravdavaju se zabadava milošću njegovom
po otkupu, koji je u Kristu Isusu." (Rim 3, 24) A to je već druga priča i već sam malo off topic. food

Slažem se s Dizmom.

A ako samo uključimo logiku u ovo - jasno nam je da ne može netko s Bogom biti pomiren, ako ni ne želi prihvatiti činjenicu da Bog postoji i da ga poziva na odluku. Zar ne?

more_horiz
Kako moze covjek poceti vjerovati bogu,moze li mi tko objasniti.Gdje je pocetak,moze li se to logikom ili bez nje.

more_horiz
Bog nas nije pozvao da napravimo intelektualno samoubistvo kada nas je pozvao k Sebi, to imaj na umu, dragi apostole. U to sam 100% siguran. kako, sta, kada, zasto...milion pitanja, naravno odgovore nemamo na sve, i sasvim je normalno da zedjamo za vecim znanjem. Medjutim, i pored toga neke stvari mozemo znati.

Odnosno, ja volim reci, bar je to moje iskustvo i misljenje, da je Bog taj koji otkriva sve sto nam je potrebno i bitno. I to zavisi od osobe do osobe. Nismo svi na istom nivou, ni duhovnom, ni racionalnom, ni fizickom, ni bilo kom drugom. Svi smo mi osobeni, jedinstveni, neponovljivi. I svima nama se Bog otkriva upravo takav nacin. Bog je jedinstven i neponovljiv, tako i otkrivenja Njegova. Pitanje je u kojoj smo mi meri spremni to prihvatiti, ici dalje, traziti vise, a najvise od svega-koliko smo spremni ziveti u skladu sa otkrivenim? Jer, otkrivenja dolaze u vecini slucajeva samo onda kada usvajamo prakticno ono sto nam je vec otkriveno! Nasa poniznost, koliko smo ponizni priznati da od Boga zavisimo, a ne od nase mudrosti, znanja, cega god...??

Logika je samo jedan princip u epistemologiji, odnosno u filozofiji kao nauci, jer i filozofija je neka vrs nauke. Medjutim, ja puno ne tipujem na takav nacin Bozjeg otkrivanja. Bog se ne moze ograniciti ni obuhvatiti logikom. Ona nam donekle moze pomoci, ali je ogranicena. Samo je Bog neogranicen, i mi zavisimo od Njega. A posto nas On ljubi, mozemo verovati da ce nam se i otkriti.

Vera je preduslov, da tako kazem. Citaj Hebrejima 11. Tamo pise da valja verovati da ima Bog. Ne mozemo nasim neverstvom spoznati Boga! (osim u iznimcima, ali ja ne govorim sad o njima)

Prema tome, covek moze itekako vjerovati Bogu, ima razloga za to. Pocetak? Jednostavnost je najbolji pocetak.

A sto se tice tvog pitanja-da, covek moze biti posten i bez Boga, sto da ne? Ali, ovo pitanje zadire u etiku, ovo nije toliko religijsko pitanje koliko eticko. Itekako covek moze biti posten bez Boga, kao sto ljudi religiozni mogu biti pokvareni, zar ne? I toga ima. i to je eticko pitanje.

Poz.

more_horiz
Justin je napisao/la:

A ako samo uključimo logiku u ovo - jasno nam je da ne može netko s Bogom biti pomiren, ako ni ne želi prihvatiti činjenicu da Bog postoji i da ga poziva na odluku. Zar ne?

To je točno, no u glavi ne moraju svi ljudi imati isto pod pojmom Bog. Tako da su neki vjernici moguće sotonisti, a neki ateisti najpredaniji Bogu.

more_horiz
Ateista može biti pošten u ljudskom smislu gledanja, ali poštenje ne donosi spasenje, spasenje donosi primanje Isusa Hrista od Boga narečenog pravednika. Inače, čemu Njegova žrtva, ako se dobrim delima možemo opravdati.

A što se tiče ateizma. U Psalmu Davidovom piše: "Bezumnik reče u srcu svome nema Boga!" Ovo pišem da vidiš kako Bog gleda na ateiste.

Ovo nije uvreda već odgovor na tvoje pitanje.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Aladin je napisao/la:
Ateista može biti pošten u ljudskom smislu gledanja, ali poštenje ne donosi spasenje, spasenje donosi primanje Isusa Hrista od Boga narečenog pravednika. Inače, čemu Njegova žrtva, ako se dobrim delima možemo opravdati.

A što se tiče ateizma. U Psalmu Davidovom piše: "Bezumnik reče u srcu svome nema Boga!" Ovo pišem da vidiš kako Bog gleda na ateiste.

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]
Sta sad treba raditi,ici u neku crkvu,a svuda kradu i lazu..</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Justin je napisao/la:

To je točno, no u glavi ne moraju svi ljudi imati isto pod pojmom Bog. Tako da su neki vjernici moguće sotonisti, a neki ateisti najpredaniji Bogu.

Ako misliš one ateiste, koje su Rimljani progonili zbog ateizma. A ti su ljudi same sebe nazivali kršćanima. affraid

more_horiz
[quote="apostol"]

<BLOCKQUOTE>
Aladin je napisao/la:

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org[/quote]
Sta sad treba raditi,ici u neku crkvu,a svuda kradu i lazu..</BLOCKQUOTE>

Crkva ne spasava. rendeer

more_horiz
Znači ja kao ateist mogu napraviti više dobrih dijela ljudima od nekog vjernika,i on će ipak biti vrijedniji bogu?Pod pretpostavkom da bog postoji,naravno.

more_horiz
Djuro Djuric je napisao/la:
Znači ja kao ateist mogu napraviti više dobrih dijela ljudima od nekog vjernika,i on će ipak biti vrijedniji bogu?Pod pretpostavkom da bog postoji,naravno.

izgleda da je tako, ali to mi zvuči vrlo apsurdno... osobno dijelim ljude samo na dobre i zle, a kriterij je taj koliko su oni spremni učiniti da uljepšaju život drugima. pod time ne mislim na donacije u tisućama eura, već na najmanje sitnice. evo mene je recimo obradovalo što mi jedna osoba drži otvoren lift iako sam daleko, zatim kad se netko mlad ustane u tramvaju starijima itd. meni to puno više znači od prodavanja fora o kraju svijeta

more_horiz
Da,ljudi misle da su nešto silno dobri kada šalju novac koji nije ni 0.1% nnjihove imovine u dobrotvorne svrhe,a kad bi trebalo napraviti i najmanju osobnu žrtvu,ne bi im to ni palo napamet.Ljude i treba dijeliti samo na dobre i zle,jer ako zao vjernik vrijedi više od dobrog ateista,to potkopava same temelje vaše vjere.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Da,ljudi misle da su nešto silno dobri kada šalju novac koji nije ni 0.1% nnjihove imovine u dobrotvorne svrhe,a kad bi trebalo napraviti i najmanju osobnu žrtvu,ne bi im to ni palo napamet.Ljude i treba dijeliti samo na dobre i zle,jer ako zao vjernik vrijedi više od dobrog ateista,to potkopava same temelje vaše vjere.

To stoji i za ateizam.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa normalno.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Pa normalno.

Pa eto da se bar u necemu slazemo,mislim da se niti ateista niti vjernik ne moze gledati crno bjelom tehnikom,znaci covjek mora u svemu imati jednu sirinu,i vece dimenzije.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Da,u pravu si,to jest pojednostavljivanje,ali ipak možemo reći(uglavnom) da li je čovjek dobar ili ne.

more_horiz
Kako moze covjek poceti vjerovati Bogu?
Mi Bogu (kao ni bilo kojem čovjeku) ne možemo vjerovati (što znači: imati povjerenje u Njega) sve dok se ne osvjedočimo da je to Osoba dostojna povjerenja. I upravo to je djelo Svetog Duha. On nas osvjedočava (progovara našem razumu, našoj svijesti) dok čitamo i proučavamo Bibliju, da su sva Božja djela plod ljubavi, pravde i milosti. "Zar ne znate da dobrota Božja hoće da vas vodi ka obraćenju?" (Rimljanima 2,4).

Istovremeno s osvjedočenjem o Božjoj dobroti, Sveti Duha nas osvjedočava i o našoj grešnosti, o našoj nepravednosti. To ne čini zato da bi nas uvrijedio, uništio i osramotio, nego da bi nas osvjestio o našem pravom duhovnom stanju. Ovo osvjedočenje ne treba rezultirati bjegom od Boga, nego nakon što smo "razgoličeni" pred samim sobom - ovo osvjedočanje treba u nama izazvati sram, stid, neugodnost (zbog naravi stanja u kojem se nalazimo). Tek tada, tako "razgoličeni" možemo se okrenuti dobrome Bogu, da nas prekrije čistom haljinom pravednosti!!!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply