Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

power_settings_newLogin to reply
+6
KRAJVREMENA
cubela
ILIJA
hrvoje hrki
Konin
jony
10 posters

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 4 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz
Mislim da iza Oca, Sina i Svetog Duha ne bi trebalo stajati ili, nego i. Evo zašto. Dvije istine Pisma koje su naoko suprostavljene ne isključuju jedna drugu, nego nadopunjavaju.

Isus kaže: "Krstite ih u ime Oca, Sina i Svetog Duha!"

S druge strane, u knjizi Djela vidimo da su svi vjernici krštavani u Isusovo ime. Doktrinalna bitka oko krštenja vodi se oko toga treba li prilikom krštavanja izgovarati Oca, Sina ili Svetog Duha, ili samo Isusovo ime?

U Isusovim riječima vidimo da sve tri božanske osobe sudjeluju u ljudskom spasenju i krštenju. Knjiga Djela naglašava Isusovo ime ne samo u krštavanju u vodi, nego i u svim drugim vidovima kršćanske službe. Ljudi su bili ozdravljani u Isusovo ime, zli duhovi izbacivani iz zarobljenih u Isusovo ime, propovjedalo se u Isusovo ime itd. Isusovo ime je jedino dano ljudima za spasenje. Božanske osobe djeluju u skladu. Duh proslavlja Isusa i upučuje ljude da vjeru stave u Njegovo ime. Isus nas dovodi k Ocu i upoznaje nas s NJim. Mislim da je zbog toga u knjizi Djela uz krštenje stavljen komentar da su krštavani u Isusovo ime. Nije bukvalno riječ o formuli, u smislu mora se izgovoriti samo Njegovo ime.

Što činiti kod krštenja u vodi, tj. što reći? Prije svega mislim da je najbitnije da novoobraćenik shvaća što krštenje znači u duhovnom smislu, a to svakako vrijedi i za onoga koji ga krsti u vodi. Primjeri iz knjige Djela ne otkrivaju koje su riječi upotrebljavane, tako da od toga ne treba činiti problem. Može biti u ime Oca, Sina i Duha, a može biti i u Isusovo ime, samo da bude s ispravnim stavom srca.

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 4 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz
Matej 3,11
"Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Krštenje je bilo moguće jedino kad je Duh Sveti bio prisutan među njima,i po njemu su dobivali Duha i sami ,obrativši se.
Ja ne znam šta su svećenici glumili svo ovo vreme s vodom?
Ko je time dobio Duha Svetoga? Shocked

Luka 3,16
Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Ivan 1,33
Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: `Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.`

Dakle,oni su krstili samo vodom,a na nekog će doći Duh i ostat će na njemu ...i taj će krstiti Duhom Svetim.

more_horiz
Sofia je napisao/la:
Matej 3,11
"Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Krštenje je bilo moguće jedino kad je Duh Sveti bio prisutan među njima,i po njemu su dobivali Duha i sami ,obrativši se.
Ja ne znam šta su svećenici glumili svo ovo vreme s vodom?
Ko je time dobio Duha Svetoga? Shocked

Luka 3,16
Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Ivan 1,33
Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: `Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.`

Dakle,oni su krstili samo vodom,a na nekog će doći Duh i ostat će na njemu ...i taj će krstiti Duhom Svetim.

Taj netko jest naš Gospodin Isus Krist....

more_horiz
Da,naravno.
Ali je u nekome,nije raštrkan po svetu,kao što viču svi,da ga doživeše.

more_horiz
Sofia je napisao/la:
Da,naravno.
Ali je u nekome,nije raštrkan po svetu,kao što viču svi,da ga doživeše.

Duh Sveti nije ograničen.On ispunjava vjernike koji su nanovorođeni od Duha Svetoga....zato je Isus i rekao svojim učenicima da je za njih bolje da On ode, a poslaće im Branitelja, Duha Svetoga koji će se nastaniti u njima.
Pa obzirom da se evanđelje propovjeda svima, po cijelom svijetu, ne stoji ono što si podcrtala.

more_horiz
Postoji itekako.
"Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam ja među njima" (Mt 18,20)
...pa tako i razlevanje Duha oko izvora,baš kao što beše Duh Sveti u Petru,i preko njega se izlio na ostale.

more_horiz
Sofia je napisao/la:
Postoji itekako.
"Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam ja među njima" (Mt 18,20)
...pa tako i razlevanje Duha oko izvora,baš kao što beše Duh Sveti u Petru,i preko njega se izlio na ostale.

Čini mi se da ja govorim kineski a ti eskimski pa se ne razumijemo....najprije si ustvrdila da Duh Sveti nije raštrkan po svijetu ( što god da to značilo) a sada govoriš da se razliva .
Ja sam ustvrdio da Duh Sveti nije ograničen u svom djelovanju što znači da je itekako prisutan u svijetu upravo po onima koji ga imaju i po kojima Duh Sveti dopire do onih koji ga nemaju.
Pa se odluči....jel raštrkan ili nije....u čemu se zapravo sastoji razlika između raštrkan i razliven....objasni meni neukom.

more_horiz
Ma ti shvati što govorim,pa će ti biti jasno.
Duh Sveti ide od izvora na ostale,i koji ga neće poznavati,neće im ni biti.
Jel jasno sad?
Nije raštrkan po svetu,jer je malo onih koji će poverovati u njega.
Dakle nije raštrkan,ali se izleva.
upravo po onima koji ga imaju i po kojima Duh Sveti dopire do onih koji ga nemaju.

Pa kontaš,nije da ne Very Happy
Samo ,da li zaista shvataš?
Izvor mora postojati,gde se i nastanjuje.

more_horiz
Joel prork kaže: Evo dolaze dani kada ću izliti Svog Duha na svako telo...Hm...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply