Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

power_settings_newLogin to reply
+6
KRAJVREMENA
cubela
ILIJA
hrvoje hrki
Konin
jony
10 posters

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 2 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz
jony je napisao/la:

Isti taj Pavao i Isus su naredili krštenje! Čak je to i posljednja naredba Krista crkvi .

Kor 1:17: "Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov." (kaže Pavao)
Ovo je u vezi "sola scriptura", s kojom se nikako ne slažem, pa evo da nastavim dokazivati da svaka tvrdnja za koju ti kažeš da ima potvrdu u Bibliji, ja mogu naći suprotnu. Iako to ništa ne znači. Cool

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 2 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz
Konin je napisao/la:

Kor 1:17: "Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov." (kaže Pavao)
Ovo je u vezi "sola scriptura", s kojom se nikako ne slažem, pa evo da nastavim dokazivati da svaka tvrdnja za koju ti kažeš da ima potvrdu u Bibliji, ja mogu naći suprotnu. Iako to ništa ne znači. Cool

Kakve ima veze što je Pavao bio poslan propovjedati evanđelje i što naglasak njegeove službe nije bio na krtšavanju s tim da je krštenje neophodno! 

Osim toga, sam je Pavao krstio:
1. Kor. 1: 14 Hvala Bogu, što nikoga od vas nijesam krstio, osim Krispa i Gaja,  da ne rekne tko, da ste kršteni u moje ime. A krstio sam i Stefaninu kuću; dalje ne znam, jesam li koga drugoga krstio.

I osim toga i Pavao je bio kršten:
Rim. 6:3 Ili zar ne znate, da smo svi mi, koji smo kršteni u Krista Isusa, u smrt njegovu kršteni?

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:

Isti taj Pavao i Isus su naredili krštenje! Čak je to i posljednja naredba Krista crkvi .

Kakve ima veze što je Pavao bio poslan propovjedati evanđelje i što naglasak njegeove službe nije bio na krtšavanju s tim da je krštenje neophodno!

Pa ti kažeš da je Isus naredio crkvi da se ljudi krste.
A Pavao kao nositelj te crkve, kaže da nije poslan da krsti nego da propovijeda.
Zaključak, nauk je bitan, obred krštenja nije.

Ali pusti sada, to sam spomenuo onako usput, bolje odgovori na prehodni post, na glavni dio rasprave.

more_horiz
šta znači ovo svećeničko rukopolaganje ?:

Dj 8

14Kad su apostoli u Jeruzalemu čuli da je Samarija prigrlila riječ Božju, poslaše k njima Petra i Ivana. 15Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga. 16Jer još ni na koga od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa. 17Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.

more_horiz
konin ,

vidiš li da je Petar krstio !
ima i sola scr.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Sjeti se kako je Isus reagirao prema farizejima: "Namirujete desetinu od metvice i kopra, a propuštate najvažnije u Zakonu; pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati"
Mislim da to analogno vrijedi i za krštenje.

To nije rekao za krštenje, već suprotno: kad se opraštao od učenika poslao ih je da krste!

Konin je napisao/la:
Ja smatram da ako sam se pokajao i obratio da sam ispunio Božju Zapovijed. Povrdu o tome dobivam od Boga, a ne od čovijeka koji me polijeva vodom.

Potvrda tvoj obraćenja je slušanje Božje Riječi. Iako možeš slušati Božju Riječ bez da si se obratio. Žena može svom mužu pripremiti ručak ili biti vjerna ili nešto slično kad on to od nje zahtjeva i kaže joj
a) iz ljubavi prema Njemu,
b) ali isto tako može i ne voljeti ga i to napraviti
c) ali ako odbije to napraviti – to pokazuje da ga ne voli!

Tako je i s krštenjem. Samo što je jedno sigurno – ako ne ispunimo ono što je On rekao – nismo se obratili.

Konin je napisao/la:
Osim ako mi možeš objasniti mehanizme po kojima polijevanje vodom ili izgovaranje "ispravnog" imena utječe na duhovnu povezanost s Bogom?

Nije bitan mehanizam – već poslušnost! Kao što sam naveo sad u gornjem primjeru.

Konin je napisao/la:
Hajde! Ali ukratko, nemoj mi sada opet stavljati linkove na filmiće.

Vjerujem u Boga kao jednu osobu koja sebe manifestirala kao Oca u SZ, kao Sina u vrijeme života Isusa Krista i sada se taj isti Bog (jedan Osoba) mnifestira kao Duh Sveti.

Ako pogledamo Isusa, vidimo da je to čovjek kojeg je Bog stvorio da bude šator u koji će se nastaniti punina Božanstva.
Dakako, to se nije dogodilo do trenutka Isusovog krštenja - kad se Duh Sveti=Bog sputio u Njega. Do tad je Isus bio običan čovjek - samo što nije pogriješio (što je uspio jer je bezgrešno začet). Čak Biblija kaže da je Isus rastao u znanju i mudrosti kao dijete - što Bog sigurn ne može!

Isto tako Isus na križu umire kao čovjek (Bog ne može umrijeti). I vidimo da je čovjeka Isusa Bog napustio kad Isus kaže: "Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio!"

Nakon uskrnsuća opet vidimo samo čovjeka Isusa koji kaže: "Još nisam bio kod Oca svoga, Oca vašega, Boga svoga, Boga vašega." I tek nakon toga uzlazi k Ocu i čovjek Isus Krist sjedi Bog s desna!

A i sama Biblja kaže da nema drugog posrednika između Boga i ljudi osim čovjeka Isusa Krista!

Dakle, sada na nebu imam čovjeka Isusa Krista i Boga! Isto tako na zemlji imamo vjernike s Bogom u sebi (Duhom Svetim).

A kad se obnovi Kraljevstvo nebesko - bit će to čovjek Isus Krist i mi ljudi - vjernici, a u svima nama će biti Bog! I bit će ono što Biblija naziva: "Bog sve u svemu!"

Konin je napisao/la:
Znači Sin nije niti druge suštine, niti biti nego Otac. Imaju istu bit!
Ili ako ćeš matematički, Isus je podskup Boga, Otac je podskup Boga, Duh Sveti je podskup Boga. Bog je jedan, apsolutan i nepodijeljen.
Meni je to sasvim dobro objašnjenje. Kao što sam rekao, nisam do sada čuo ništa bolje od kršćana. ?

Nisam govorio o sustinama, već da je zasebna druga osoba – samostalna osoba. Stoga imaš tri osobe – samostalne, neovisne, koje se međusobno slažu i njih troje čine Boga. Kao što imaš 4.5 milijuna državljana Hrvatske i međusobno tvore stanovništvo Hrvatske! To ti je dokrtina trojstva!
Logično ili ne – nije biblijsko. Biblija daje točno i logičnije objašnjenje! I jednostavnije objašnjenje – jer zapravo je trojstvo tajna – tako kažu. Stoga kad počnemo s nekim pričati i postavimo mu par pitanja – neće ih moći odgovoriti Biblijom i tada slijedi čuvena izjava: to je tajna, tko smo mi da to razumijemo!

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

Dj 8

14Kad su apostoli u Jeruzalemu čuli da je Samarija prigrlila riječ Božju, poslaše k njima Petra i Ivana. 15Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga. 16Jer još ni na koga od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa. 17Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.

izgleda da konin ne vidi dobro
zato evo još jednom vezano za Petra

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:
Sjeti se kako je Isus reagirao prema farizejima: "Namirujete desetinu od metvice i kopra, a propuštate najvažnije u Zakonu; pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati"

To nije rekao za krštenje, već suprotno: kad se opraštao od učenika poslao ih je da krste!

Kakve to sada ima veze. Ja ne govorim o tome da li se treba ili ne krstiti. Ja govorim o tome šta je bit krštenja i koje su njegove komponente.
Kao što i zakon ima svoje bitne i nebitne djelove, isto tako i krštenje ima svoje bitne i nebitne.
Ono što ja smatram da je bitno je pokajanje i obraćenje, a polijevanje vodom smatram nebitnim vanjskim obilježjem. Ali niti Isus niti apostoli nisu govorili o komponentama krštenja, tako da odogovor na to pitanje nemožemo naći direktno u Bibliji, ali možemo naći analogno drugim stvarima i naćinu na koji je Isus njima pristupao. Ja sam tu dao jedan primjer.
Ti nisi dao primjer, nego opet govoriš da je Isus poslao učenike da krste. Pa naravno da ih je poslao! To uopće nije upitno. Ali pitanje je što je bit krštenje? Šta je najvažnije, a šta je sporedno? Šta je rezultat narodnih običaja i ljudske prakse, a šta je duhovna komponenta?

jony je napisao/la:

Potvrda tvoj obraćenja je slušanje Božje Riječi. Iako možeš slušati Božju Riječ bez da si se obratio. Žena može svom mužu pripremiti ručak ili biti vjerna ili nešto slično kad on to od nje zahtjeva i kaže joj
Tako je i s krštenjem. Samo što je jedno sigurno – ako ne ispunimo ono što je On rekao – nismo se obratili.

Ma daj shvati da odnos čovijeka i Boga nije u naradbama i poslušnosti. To je teologija SZ, to nema veze sa Isusovim naukom!
Isusov nauk govori o vezi sa Bogom i osjećaju Božanskog i djelovanju iz te povezanosti. Rezultat toga su djela ljubavi.
Ja radim ona djela za koja vjerujem da me vode bliže Bogu, a ne slijedim slijepo neke pisane zakone.
Pokajanje i obraćenje me vode ka Bogu, ne zato jer radim nešto što Bog želi, nego jednostavno zato jer postoje duhovne zakonitosti po kojima moj duh nakon pokajanja i obraćenja je čišći i u većoj mjeri prisutan u Božjem blaženstvu.
Polijevanje vodom je vanjsko obilježje i nebitno je!
Isto kao što je nebitno namirivati desetinu od metvice i kima, isto kao što je nebitno poštivati subotu, ili nositi određenu odjeću, ili govoriti na određen način, ili jesti određenu hranu....
Isus toliko puta govori o tim stvarima, da mi stvarno nije jasno kako ti to izmiče?

jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:
Osim ako mi možeš objasniti mehanizme po kojima polijevanje vodom ili izgovaranje "ispravnog" imena utječe na duhovnu povezanost s Bogom?

Nije bitan mehanizam – već poslušnost! Kao što sam naveo sad u gornjem primjeru.

Ma naravno da je bitan mehanizam. Kao što postoje fizičke zakonitosti, tako postoje i duhovne zakonitosti po kojima se sve to odvija.
Ja neželim slijepo tapkati u mraku, želim hodati u svijetlosti! Onaj koji radi stvari samo iz poslušnosti, ane iz osjećaja ispravnosti, tapka u mraku.
Onaj tko želi da ostaneš u mraku, tko te tjera na slijepu poslušnost je Sotona!
Zašto je uopće Isus došao na svijet, upravo zato da donese svijetlost, da obznani istinu, da ne hodamo u mraku, slijedeći "zapovijedi", nego da imamo Branitelja Istine koji će nam sve otkrivati.
Daj pročitaj priču o sinu razmetnome, gdje ti je tu poslušnost? Samo razumijevanje i bezgranična ljubav!

jony je napisao/la:

Konin je napisao/la:
Ili ako ćeš matematički, Isus je podskup Boga, Otac je podskup Boga, Duh Sveti je podskup Boga. Bog je jedan, apsolutan i nepodijeljen.
Meni je to sasvim dobro objašnjenje. Kao što sam rekao, nisam do sada čuo ništa bolje od kršćana. ?

Nisam govorio o sustinama, već da je zasebna druga osoba – samostalna osoba. Stoga imaš tri osobe – samostalne, neovisne, koje se međusobno slažu i njih troje čine Boga. Kao što imaš 4.5 milijuna državljana Hrvatske i međusobno tvore stanovništvo Hrvatske!

To nije doktrina trojstva. Pitaj ijednog teološki obrazovanog katolika. To su sve sjene jednog Boga, koje ti opažaš kao "osobe" ali one su u svakom trenutku u Bogu i Bog je u njima, nepodijeljen i jedan. Relativno i apsolutno!
To je tebi problem, jer misliš da je Bog ograničen, da je jedinka pored drugih stvari i ne shvačaš da Bog istodobno može biti transcedentni stvoritelj, nemanifestirani apsolut, a istodobno u punini se manifestirati kao Sin u tijelu Isusa i kao Duh koji prožima cijeli ovaj svijet i djeluje u njemu.
Bog je duh i nije ograničen materijalnim ograničenjima ovog svijeta!

Onaj ovaj dio o trojstvu ću quotat na temu trojstvo, pa ćemo tamo nastaviti raspravu.

more_horiz

Dj 8

izgleda da konin ne vidi dobro
zato evo još jednom vezano za Petra

O čem ti pričaš? Ne kužim kakve to veze ima sa bilo čime?

more_horiz
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Kakve to sada ima veze. Ja ne govorim o tome da li se treba ili ne krstiti. Ja govorim o tome šta je bit krštenja i koje su njegove komponente.
Kao što i zakon ima svoje bitne i nebitne djelove, isto tako i krštenje ima svoje bitne i nebitne.
Ono što ja smatram da je bitno je pokajanje i obraćenje, a polijevanje vodom smatram nebitnim vanjskim obilježjem. Ali niti Isus niti apostoli nisu govorili o komponentama krštenja, tako da odogovor na to pitanje nemožemo naći direktno u Bibliji, ali možemo naći analogno drugim stvarima i naćinu na koji je Isus njima pristupao. Ja sam tu dao jedan primjer.
Ti nisi dao primjer, nego opet govoriš da je Isus poslao učenike da krste. Pa naravno da ih je poslao! To uopće nije upitno. Ali pitanje je što je bit krštenje? Šta je najvažnije, a šta je sporedno? Šta je rezultat narodnih običaja i ljudske prakse, a šta je duhovna komponenta?

jony je napisao/la:

Ma daj shvati da odnos čovijeka i Boga nije u naradbama i poslušnosti. To je teologija SZ, to nema veze sa Isusovim naukom!
Isusov nauk govori o vezi sa Bogom i osjećaju Božanskog i djelovanju iz te povezanosti. Rezultat toga su djela ljubavi.
Ja radim ona djela za koja vjerujem da me vode bliže Bogu, a ne slijedim slijepo neke pisane zakone.
Pokajanje i obraćenje me vode ka Bogu, ne zato jer radim nešto što Bog želi, nego jednostavno zato jer postoje duhovne zakonitosti po kojima moj duh nakon pokajanja i obraćenja je čišći i u većoj mjeri prisutan u Božjem blaženstvu.
Polijevanje vodom je vanjsko obilježje i nebitno je!
Isto kao što je nebitno namirivati desetinu od metvice i kima, isto kao što je nebitno poštivati subotu, ili nositi određenu odjeću, ili govoriti na određen način, ili jesti određenu hranu....
Isus toliko puta govori o tim stvarima, da mi stvarno nije jasno kako ti to izmiče?

jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Ma naravno da je bitan mehanizam. Kao što postoje fizičke zakonitosti, tako postoje i duhovne zakonitosti po kojima se sve to odvija.
Ja neželim slijepo tapkati u mraku, želim hodati u svijetlosti! Onaj koji radi stvari samo iz poslušnosti, ane iz osjećaja ispravnosti, tapka u mraku.
Zašto je uopće Isus došao na svijet, upravo zato da donese svijetlost, da obznani istinu, da ne hodamo u mraku, slijedeći "zapovijedi", nego da imamo Branitelja Istine koji će nam sve otkrivati.
Daj pročitaj priču o sinu razmetnome, gdje ti je tu poslušnost? Samo razumijevanje i bezgranična ljubav!

jony je napisao/la:

Konin je napisao/la:

Nisam govorio o sustinama, već da je zasebna druga osoba – samostalna osoba. Stoga imaš tri osobe – samostalne, neovisne, koje se međusobno slažu i njih troje čine Boga. Kao što imaš 4.5 milijuna državljana Hrvatske i međusobno tvore stanovništvo Hrvatske!

To nije doktrina trojstva. Pitaj ijednog teološki obrazovanog katolika. To su sve sjene jednog Boga, koje ti opažaš kao "osobe" ali one su u svakom trenutku u Bogu i Bog je u njima, nepodijeljen i jedan. Relativno i apsolutno!
To je tebi problem, jer misliš da je Bog ograničen, da je jedinka pored drugih stvari i ne shvačaš da Bog istodobno može biti transcedentni stvoritelj, nemanifestirani apsolut, a istodobno u punini se manifestirati kao Sin u tijelu Isusa i kao Duh koji prožima cijeli ovaj svijet i djeluje u njemu.
Bog je duh i nije ograničen materijalnim ograničenjima ovog svijeta!

Onaj ovaj dio o trojstvu ću quotat na temu trojstvo, pa ćemo tamo nastaviti raspravu.

odakle tebi baštiniku sola scr.doktrine da Bog ne traži da se živi po zapovijedima njegovima
pa u Bibliji barem na 10-20 mjesta se spominje život u skladu sa Božjim zapovijedima:pop:

more_horiz
Konin je napisao/la:

Gdje nema poslušnosti – nema ni ljubavi!

Konin je napisao/la:

Odgovori na ovo pitanje: Bitno je ne tući ženu u braku. Da ili ne?
Ja kažem da je bitno voljeti svoju ženu – čega je posljedica da je ne tučeš! Međutim, možeš je ne tući i ne voljeti – i takav odnos nije od nikakve koristi.
Ne znam kako ti jasnije mogu dokazati da su vanjski pokazatelji posljedica unutarnjih. Ukoliko ne postoje – znak je da trenutno ne postoje unutarnji. Možda jednog dana hoće – ali trenutno ne.

Jak. 2: 4 što koristi, braćo moja, ako tko kaže, da ima vjeru, a djela nema? Zar ga može vjera spasiti? Ako li brat ili sestra goli budu i nemaju svagdanje hrane, I rekne im koji od vas: "Idite u miru, grijte se i nasitite se", a ne dadne, što im je potrebno za tijelo, što koristi? Tako i vjera, ako nema djela, mrtva je u samoj sebi. Ali reći će tko: "Ti imaš vjeru, a ja imam djela, pokaži mi vjeru svoju bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz djela svojih.

Dakle, djela su posljedica vjere iako možeš imati djela i ne imati vjeru - dakle na silu proizvesti neka djela - od njih nikakve koristi. Možeš ne biti lopov zato što se bojih da te uhvate, ali u sebi to želiš - i tada sigurno nisi čist i u odnosu s Bogom kao što bi bio da to radiš zato što uopće nemaš želju krasti - na koju te je potakao tvoj odnosi prema Bogu 
(tvoja ljubav prema Bogu i Njegovoj Riječi).

Konin je napisao/la:
Ja ne želim slijepo tapkati u mraku, želim hodati u svijetlosti! Onaj koji radi stvari samo iz poslušnosti, ane iz osjećaja ispravnosti, tapka u mraku.

Dakle, da ponovim – govorim o poslušnosti iz ljubavi prema nekom!

Konin je napisao/la:

Daj konin, raspitaj se malo prije nego što ovako nešto pišeš! Piši na temi trojstvo – ima tu katoličkih i protestantskih teologa – pa neka ti je objasne! Izmišljaš teorije trojstva koje nisu ono što današnji svijet vjeruje! Pogledaj malo po internetu – uvijek se trojstvo tumači kao tri OSOBE koje egzistiraju neovisno – ali se međusobno slažu. Nitko ne kaže da to nisu osobe, a nama se čine kao osobe!

http://en.wikipedia.org/wiki/Trinity

more_horiz
jony je napisao/la:

Gdje nema poslušnosti – nema ni ljubavi!

Gdje je potrebna slijepa poslušnost - nema ljubavi!

jony je napisao/la:

Odgovori na ovo pitanje: Bitno je ne tući ženu u braku. Da ili ne?
Ja kažem da je bitno voljeti svoju ženu – čega je posljedica da je ne tučeš! Međutim, možeš je ne tući i ne voljeti – i takav odnos nije od nikakve koristi.
Ne znam kako ti jasnije mogu dokazati da su vanjski pokazatelji posljedica unutarnjih. Ukoliko ne postoje – znak je da trenutno ne postoje unutarnji. Možda jednog dana hoće – ali trenutno ne.

Ma OK, ali kako znaš koji su vanjski pokazatelji posljedica unutarnjih?
Mi neznamo iz kojih motivacije netko nešto čini,a te motivacije su bitne.
Uzmi nešto skroz ekstremno. Možeš ubiti čovijeka, pa da ako neznaš okolnosti, neznaš da li je to čovijek počinio iz vrline ili iz grijeha.

jony je napisao/la:

Dakle, djela su posljedica vjere iako možeš imati djela i ne imati vjeru - dakle na silu proizvesti neka djela - od njih nikakve koristi. Možeš ne biti lopov zato što se bojih da te uhvate, ali u sebi to želiš - i tada sigurno nisi čist i u odnosu s Bogom kao što bi bio da to radiš zato što uopće nemaš želju krasti - na koju te je potakao tvoj odnosi prema Bogu
(tvoja ljubav prema Bogu i Njegovoj Riječi).

Pa slažem se sa time i već sam ti objasnio, a ti si prešao preko toga.
Posljedica vjere u Boga i ljubavi prema Njemu su pokajanje i obraćenje i nakon toga život u vrlini. Polijevanje vodom nije djelo iz vjere. Da recimo nisi nikada čuo za taj ritual, nebi ti, koliko god bio u skladu s Bogom, palo na pamet da to napraviš. Dok su djela iz vrline i djela u kojima nema grijeha prirodna posljedica života u skladu s Bogom.

jony je napisao/la:

Konin je napisao/la:

Daj konin, raspitaj se malo prije nego što ovako nešto pišeš! Piši na temi trojstvo – ima tu katoličkih i protestantskih teologa – pa neka ti je objasne! Izmišljaš teorije trojstva koje nisu ono što današnji svijet vjeruje! Pogledaj malo po internetu – uvijek se trojstvo tumači kao tri OSOBE koje egzistiraju neovisno – ali se međusobno slažu. Nitko ne kaže da to nisu osobe, a nama se čine kao osobe!

http://en.wikipedia.org/wiki/Trinity

Prebačeno na temu o trojstvu.

more_horiz

odakle tebi baštiniku sola scr.doktrine da Bog ne traži da se živi po zapovijedima njegovima
pa u Bibliji barem na 10-20 mjesta se spominje život u skladu sa Božjim zapovijedima:pop:

"baštiniku sola scripture"? Pa ja sam veći protivnik te doktrine od katolika!
Ja govorim o zakonu koji Jony zagovara, a to je onaj zapisan u Bibliji.
A Isus jasno kaže da slovo ubija, a duh oživljuje.
Duh je naša poveznica sa Bogom, ako imamo duha osjećamo Boga i Njegovu narav, kada iz toga djelujemo, naravno da "slijedimo Božje zapovijedi", jer su one posljedica sklada.
Ali to nije slijepa poslušnost "Zakona", to su djela koja su nam prirodna, jer u nama živi Krist! Tu nema nikakve "poslušnosti"!

more_horiz
Ajmo se ne vrtiti u krug. Razumijemo se da medalja ima dvije strane!

Konin je napisao/la:
Ma OK, ali kako znaš koji su vanjski pokazatelji posljedica unutarnjih?
Mi neznamo iz kojih motivacije netko nešto čini,a te motivacije su bitne.
Uzmi nešto skroz ekstremno. Možeš ubiti čovijeka, pa da ako neznaš okolnosti, neznaš da li je to čovijek počinio iz vrline ili iz grijeha.

To cijelo vrijeme i govorim: po djelima ne možemo procjeniti iz kojih ih motiva netko čini. Ali kad nema djela - znamo da nema motiva. Ukoliko nema djela iz ljubavi - nema ljubavi.

Konin je napisao/la:
Posljedica vjere u Boga i ljubavi prema Njemu su pokajanje i obraćenje i nakon toga život u vrlini. Polijevanje vodom nije djelo iz vjere. Da recimo nisi nikada čuo za taj ritual, nebi ti, koliko god bio u skladu s Bogom, palo na pamet da to napraviš.

Ali kad si čuo - i ako imaš ljubav prema Bogu i Njegovoj Riječi iz te ljubavi će posljedica biti da i napraviš ono što ti je rekao. Dakle, krstiti se u vodi. To je On rekao - ja Ga volim, poštujem Njegovu Riječ - i želja mi je to napraviti. Nema potrebe tražiti izgovor u obliku: nije neophodno!

more_horiz
jony je napisao/la:
Ali kad si čuo - i ako imaš ljubav prema Bogu i Njegovoj Riječi iz te ljubavi će posljedica biti da i napraviš ono što ti je rekao. Dakle, krstiti se u vodi. To je On rekao - ja Ga volim, poštujem Njegovu Riječ - i želja mi je to napraviti. Nema potrebe tražiti izgovor u obliku: nije neophodno!

Ma cijeli ovaj razgor se temelji na jednom skroz drugom problemu, a to je shvaćanje Boga i načina na koji on djeluje u svijetu.
Ja ne vjerujem da Bog bilo šta govori, piše ili naređuje. Bog je izvor apsolutne, dobrote, ljubavi, blaženstva i sklada. Oni koji su ga spoznali, govore iz te spoznaje i pokušavaju Ga opisati. Kao posljedica nesavršene povezanosti s Bogom imaš SZ i Boga koji nešto naređuje i ljude koji moraju slijediti njegove zakone, a kao posljedicu potpune veze s Bogom imaš Isusa i njegov nauk, gdje je Bog sunce koje podjednako sije nad dobrima i zlima i kojeg treba spoznati i ostvariti jedinstvo s Njim. Ali bilo kakve riječi i rečenice su relativne i treba ih promatrati u skladu s okolnostima i utjecajima.
Boga se može pokušati opisati, ali nikad u tome nemožemo potpuno uspjeti, jer je Bog neograničen. Sve su to samo sjene i otisci neograničenog savršenog Boga.
Postoje putokazi, smjernice i njih se treba držati, ono što nas približava Bogu, to treba raditi, drugo izbjegavati. Isto tako postoje nevažne i neutralne stvari, kao što je većina vanjskih obilježja.

Bog nije naredio krštenje u vodi. Ivan je krstio vodom, a Isus Duhom. Svi su oni zastupali krštenje, ali treba znati što je krštenje i što je bit krštenja.
Ivan, a kasnije i Isus su znali narav boga i znali su da se čovijek mora pokajati, odbaciti grijeh, obratiti se i da ga to približava Bogu. To su i propovijedali. O vanjskim obilježjima nisu nikad govorili niti stavljali naglasak na njih, osim u negativnom kontekstu.
Religija i nauk koji stavlja naglasak na vanjska obilježja, a ne razumije mehanizme po kojima funkcionira duhovnost, tapka u mraku i u njoj nema svjetlosti.
To ti je sve neka verzija "Cargo kulta". Ako neznaš šta je to, pogledaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult

more_horiz
Konin je napisao/la:
Bog nije naredio krštenje u vodi. Ivan je krstio vodom, a Isus Duhom. Svi su oni zastupali krštenje, ali treba znati što je krštenje i što je bit krštenja.

Dobro, ti ne vjeruješ u nužnost krštenja u vodi! Iako ne kažeš da je to nešto loše -ali nije nužno. Ja vjerujem u krštenje u vodi u Ime Gospoda Isusa Krista. Stoga se tu o na ovoj temi naši putevi razilaze! Možda možeš otvoriti novu temu Zašto krštenje u vodi nije nužno! Kažem, ja u Bibliji vidim da je nužno - iznio sam za to citate - a tvoje me objašnjenje
nije uspilo razuvjeriti!

more_horiz
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:
Ali kad si čuo - i ako imaš ljubav prema Bogu i Njegovoj Riječi iz te ljubavi će posljedica biti da i napraviš ono što ti je rekao. Dakle, krstiti se u vodi. To je On rekao - ja Ga volim, poštujem Njegovu Riječ - i želja mi je to napraviti. Nema potrebe tražiti izgovor u obliku: nije neophodno!

Ma cijeli ovaj razgor se temelji na jednom skroz drugom problemu, a to je shvaćanje Boga i načina na koji on djeluje u svijetu.
Ja ne vjerujem da Bog bilo šta govori, piše ili naređuje. Bog je izvor apsolutne, dobrote, ljubavi, blaženstva i sklada. Oni koji su ga spoznali, govore iz te spoznaje i pokušavaju Ga opisati. Kao posljedica nesavršene povezanosti s Bogom imaš SZ i Boga koji nešto naređuje i ljude koji moraju slijediti njegove zakone, a kao posljedicu potpune veze s Bogom imaš Isusa i njegov nauk, gdje je Bog sunce koje podjednako sije nad dobrima i zlima i kojeg treba spoznati i ostvariti jedinstvo s Njim. Ali bilo kakve riječi i rečenice su relativne i treba ih promatrati u skladu s okolnostima i utjecajima.
Boga se može pokušati opisati, ali nikad u tome nemožemo potpuno uspjeti, jer je Bog neograničen. Sve su to samo sjene i otisci neograničenog savršenog Boga.
Postoje putokazi, smjernice i njih se treba držati, ono što nas približava Bogu, to treba raditi, drugo izbjegavati. Isto tako postoje nevažne i neutralne stvari, kao što je većina vanjskih obilježja.

Ivan, a kasnije i Isus su znali narav boga i znali su da se čovijek mora pokajati, odbaciti grijeh, obratiti se i da ga to približava Bogu. To su i propovijedali. O vanjskim obilježjima nisu nikad govorili niti stavljali naglasak na njih, osim u negativnom kontekstu.
Religija i nauk koji stavlja naglasak na vanjska obilježja, a ne razumije mehanizme po kojima funkcionira duhovnost, tapka u mraku i u njoj nema svjetlosti.
To ti je sve neka verzija "Cargo kulta". Ako neznaš šta je to, pogledaj: [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult
http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult[/quote[/url]]

nije istina da Bog ništa ne zapovijeda
ovo je čisto modernističko zastranjenje da nema kazne , pakla i sl.
da možemo raditi i živjeti čisto po intuiciji:(

more_horiz

nije istina da Bog ništa ne zapovijeda
ovo je čisto modernističko zastranjenje da nema kazne , pakla i sl.
da možemo raditi i živjeti čisto po intuiciji:(

Narano da Bog ništa ne zapovijeda, ali to nikako ne znači da nema kazne, pakla i da možemo raditi po intuciji.
Postoji samo jedna zapovijed, a to je ljubav, odnosno usklađenost sa Božjom voljom, pošto je Bog izvor ljubavi, tako su sva djela iz ljubavi ispunjena Njegovim blagoslovom i protiv njih nema nikakve zapovijedi.
Naravno da uz to postoji i kazna, kao rezultat izbora i kazna kao Božja "odgojna mjera". Isto tako postoji pakao, koji je rezultat odbacivanja Boga.
Nisam rekao da možemo raditi i živjeti po intuiciji, nego da trebamo osjetiti Boga, predati Mu se, ispuniti se u potpunosti Njegovim Duhom, tada više ne djeluje po tijelu, nego po Duhu i u nama živi Krist, koji radi svoja djela. Tada "naša" intuicija, više nije naša, nego je Božanska i iz tog osjećaja tada treba djelovati.

Kol 2:20: "Ako ste s Kristom umrli za počela svijeta, zašto se, kao da još u ovom svijetu živite, dajete pod propise: "Ne diraj, ne kušaj, ne dotiči"? Sve će to uporabom propasti. Uredbe i nauci ljudski! Samozvanu bogoštovlju, poniznosti i trapljenju tijela sve to doduše slovi kao mudrost, ali nema nikakve vrijednosti, samo zasićuje tijelo."

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply