jony je napisao/la: Konin je napisao/la: Sjeti se kako je Isus reagirao prema farizejima: "Namirujete desetinu od metvice i kopra, a propuštate najvažnije u Zakonu; pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati"
Mislim da to analogno vrijedi i za krštenje.
To nije rekao za krštenje, već suprotno: kad se opraštao od učenika poslao ih je da krste!
Kakve to sada ima veze. Ja ne govorim o tome da li se treba ili ne krstiti. Ja govorim o tome šta je bit krštenja i koje su njegove komponente.
Kao što i zakon ima svoje bitne i nebitne djelove, isto tako i krštenje ima svoje bitne i nebitne.
Ono što ja smatram da je bitno je pokajanje i obraćenje, a polijevanje vodom smatram nebitnim vanjskim obilježjem. Ali niti Isus niti apostoli nisu govorili o komponentama krštenja, tako da odogovor na to pitanje nemožemo naći direktno u Bibliji, ali možemo naći analogno drugim stvarima i naćinu na koji je Isus njima pristupao. Ja sam tu dao jedan primjer.
Ti nisi dao primjer, nego opet govoriš da je Isus poslao učenike da krste. Pa naravno da ih je poslao! To uopće nije upitno. Ali pitanje je što je bit krštenje? Šta je najvažnije, a šta je sporedno? Šta je rezultat narodnih običaja i ljudske prakse, a šta je duhovna komponenta?
jony je napisao/la:
Potvrda tvoj obraćenja je slušanje Božje Riječi. Iako možeš slušati Božju Riječ bez da si se obratio. Žena može svom mužu pripremiti ručak ili biti vjerna ili nešto slično kad on to od nje zahtjeva i kaže joj
a) iz ljubavi prema Njemu,
b) ali isto tako može i ne voljeti ga i to napraviti
c) ali ako odbije to napraviti – to pokazuje da ga ne voli!
Tako je i s krštenjem. Samo što je jedno sigurno – ako ne ispunimo ono što je On rekao – nismo se obratili.
Ma daj shvati da odnos čovijeka i Boga nije u naradbama i poslušnosti. To je teologija SZ, to nema veze sa Isusovim naukom!
Isusov nauk govori o vezi sa Bogom i osjećaju Božanskog i djelovanju iz te povezanosti. Rezultat toga su djela ljubavi.
Ja radim ona djela za koja vjerujem da me vode bliže Bogu, a ne slijedim slijepo neke pisane zakone.
Pokajanje i obraćenje me vode ka Bogu, ne zato jer radim nešto što Bog želi, nego jednostavno zato jer postoje duhovne zakonitosti po kojima moj duh nakon pokajanja i obraćenja je čišći i u većoj mjeri prisutan u Božjem blaženstvu.
Polijevanje vodom je vanjsko obilježje i nebitno je!
Isto kao što je nebitno namirivati desetinu od metvice i kima, isto kao što je nebitno poštivati subotu, ili nositi određenu odjeću, ili govoriti na određen način, ili jesti određenu hranu....
Isus toliko puta govori o tim stvarima, da mi stvarno nije jasno kako ti to izmiče?
jony je napisao/la: Konin je napisao/la: Osim ako mi možeš objasniti mehanizme po kojima polijevanje vodom ili izgovaranje "ispravnog" imena utječe na duhovnu povezanost s Bogom?
Nije bitan mehanizam – već poslušnost! Kao što sam naveo sad u gornjem primjeru.
Ma naravno da je bitan mehanizam. Kao što postoje fizičke zakonitosti, tako postoje i duhovne zakonitosti po kojima se sve to odvija.
Ja neželim slijepo tapkati u mraku, želim hodati u svijetlosti! Onaj koji radi stvari samo iz poslušnosti, ane iz osjećaja ispravnosti, tapka u mraku.
Onaj tko želi da ostaneš u mraku, tko te tjera na slijepu poslušnost je Sotona!
Zašto je uopće Isus došao na svijet, upravo zato da donese svijetlost, da obznani istinu, da ne hodamo u mraku, slijedeći "zapovijedi", nego da imamo Branitelja Istine koji će nam sve otkrivati.
Daj pročitaj priču o sinu razmetnome, gdje ti je tu poslušnost? Samo razumijevanje i bezgranična ljubav!
jony je napisao/la: Konin je napisao/la: Znači Sin nije niti druge suštine, niti biti nego Otac. Imaju istu bit!
Ili ako ćeš matematički, Isus je podskup Boga, Otac je podskup Boga, Duh Sveti je podskup Boga. Bog je jedan, apsolutan i nepodijeljen.
Meni je to sasvim dobro objašnjenje. Kao što sam rekao, nisam do sada čuo ništa bolje od kršćana. ?
Nisam govorio o sustinama, već da je zasebna druga osoba – samostalna osoba. Stoga imaš tri osobe – samostalne, neovisne, koje se međusobno slažu i njih troje čine Boga. Kao što imaš 4.5 milijuna državljana Hrvatske i međusobno tvore stanovništvo Hrvatske!
To nije doktrina trojstva. Pitaj ijednog teološki obrazovanog katolika. To su sve sjene jednog Boga, koje ti opažaš kao "osobe" ali one su u svakom trenutku u Bogu i Bog je u njima, nepodijeljen i jedan. Relativno i apsolutno!
To je tebi problem, jer misliš da je Bog ograničen, da je jedinka pored drugih stvari i ne shvačaš da Bog istodobno može biti transcedentni stvoritelj, nemanifestirani apsolut, a istodobno u punini se manifestirati kao Sin u tijelu Isusa i kao Duh koji prožima cijeli ovaj svijet i djeluje u njemu.
Bog je duh i nije ograničen materijalnim ograničenjima ovog svijeta!
Onaj ovaj dio o trojstvu ću quotat na temu trojstvo, pa ćemo tamo nastaviti raspravu.