Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

power_settings_newLogin to reply
+6
KRAJVREMENA
cubela
ILIJA
hrvoje hrki
Konin
jony
10 posters

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 3 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz
Konin je napisao/la:
hrvoje hrki je napisao/la:

nije istina da Bog ništa ne zapovijeda
ovo je čisto modernističko zastranjenje da nema kazne , pakla i sl.
da možemo raditi i živjeti čisto po intuiciji:(

Narano da Bog ništa ne zapovijeda, ali to nikako ne znači da nema kazne, pakla i da možemo raditi po intuciji.
Postoji samo jedna zapovijed, a to je ljubav, odnosno usklađenost sa Božjom voljom, pošto je Bog izvor ljubavi, tako su sva djela iz ljubavi ispunjena Njegovim blagoslovom i protiv njih nema nikakve zapovijedi.
Naravno da uz to postoji i kazna, kao rezultat izbora i kazna kao Božja "odgojna mjera". Isto tako postoji pakao, koji je rezultat odbacivanja Boga.
Nisam rekao da možemo raditi i živjeti po intuiciji, nego da trebamo osjetiti Boga, predati Mu se, ispuniti se u potpunosti Njegovim Duhom, tada više ne djeluje po tijelu, nego po Duhu i u nama živi Krist, koji radi svoja djela. Tada "naša" intuicija, više nije naša, nego je Božanska i iz tog osjećaja tada treba djelovati.

Kol 2:20: "Ako ste s Kristom umrli za počela svijeta, zašto se, kao da još u ovom svijetu živite, dajete pod propise: "Ne diraj, ne kušaj, ne dotiči"? Sve će to uporabom propasti. Uredbe i nauci ljudski! Samozvanu bogoštovlju, poniznosti i trapljenju tijela sve to doduše slovi kao mudrost, ali nema nikakve vrijednosti, samo zasićuje tijelo."

pročitaj psalme i evanđelja pa ćeš vidjeti da Bog traži da se vrše zapovijedi njegove
pa u samom otkrivenju ti se spominje knjiga koju Jaganjac otvara i po kojoj se svi ljudu sude PO DJELIMA SVOJIM:!:
ali nekima je očito drago samovoljno i intuitivno tumačiti i citirati bibliju, onako selektivno, parcijalno , a ne u PUNINI:afro:

ali Gospod reče , jao svakome tko izbaci i slova iz svete knjige:!:

descriptionKrštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist - Page 3 EmptyRe: Krštenje: Otac, Sin i Sveti Duh ili Gospod Isus Krist

more_horiz

pročitaj psalme i evanđelja pa ćeš vidjeti da Bog traži da se vrše zapovijedi njegove
pa u samom otkrivenju ti se spominje knjiga koju Jaganjac otvara i po kojoj se svi ljudu sude PO DJELIMA SVOJIM:!:
ali nekima je očito drago samovoljno i intuitivno tumačiti i citirati bibliju, onako selektivno, parcijalno , a ne u PUNINI:afro:

Isusov nauk govori suprotno, Pavlovo objašnjenje Isusovog nauka također govori suprotno! Sve druge je manje važno, pogotovo otkrivenje.
Što se tiče ove zadnje rečenice, ona se odnosi samo na otkrivenje, a nikako ne na cijelu Bibliju.

more_horiz
Konin je napisao/la:

Isusov nauk govori suprotno, Pavlovo objašnjenje Isusovog nauka također govori suprotno! Sve druge je manje važno, pogotovo otkrivenje.
Što se tiče ove zadnje rečenice, ona se odnosi samo na otkrivenje, a nikako ne na cijelu Bibliju.

pa ako je i tako ti izbacuješ da će ljudi biti suđeni po DJELIMA svojima
ne po nekoj intuiciji ili nečemu drugom!

more_horiz

pa ako je i tako ti izbacuješ da će ljudi biti suđeni po DJELIMA svojima
ne po nekoj intuiciji ili nečemu drugom!

Ma gledaj, djela su odraz naravi duha. Tako da se može reći da će ljudi biti suđeni po djelima. Ali, s druge strane, ako živimo po Duhu, nismo pod zakonom, jer tko djeluje iz duha čini djela koja su u skladu s Bogom, tko živi po tijelu, čini djela koja su od naravi tjela. Bit svega je da ako živiš po Duhu, po Njemu će te suditi, po naravi duha, to je bitno. Djela su samo sjena, ne bit!

Gal 5:16: "Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.
Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!
"

Kol 2:16: "Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo. "

more_horiz
Ako vas Duh vodi onda niste ali ako vas ne vodi ,e onda ste vrlo pod zakonom.
To je kao diler koji diluje drogu i on ti kaze kako je on po duhu,on je po duhu ,kriminalac ali onaj koji ne ce da bude diler droge i to mu se gadi zivi zaista po duhu, eto tako je ovaj pod zakonom da se pokazu njegova zla djela ,a ovaj drugi po duhu jer ne krsi zakon.

I vjera i djela i ljubav koja je najveca medju njima.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Ako vas Duh vodi onda niste ali ako vas ne vodi ,e onda ste vrlo pod zakonom.
To je kao diler koji diluje drogu i on ti kaze kako je on po duhu,on je po duhu ,kriminalac ali onaj koji ne ce da bude diler droge i to mu se gadi zivi zaista po duhu, eto tako je ovaj pod zakonom da se pokazu njegova zla djela ,a ovaj drugi po duhu jer ne krsi zakon.

Zakon je djelovanje u skladu s Bogom. Zakon nije vanjsko obilježje, nego stanje duha.
Šta recimo, ako policajac, prerušen u dilera, stoji na ulici i pravi se da prodaje drogu, kako bi uhvatio drugogo dilera? On djeluje potpuno u skladu s zakonom, što se nebi rekli po vanjskom obilježju.
Važno je poznavati bit zakon, duh zakona i djelovati u skladu s njim.

more_horiz
Pa mislim kakve to ima veze sa Bozjim zakonom mislim sta policajac radi, ispada krscanin prerusen u bezakonika koji hoce da uhvati drugog bezakonika ,sad mi nista nije jasno...

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Pa mislim kakve to ima veze sa Bozjim zakonom mislim sta policajac radi, ispada krscanin prerusen u bezakonika koji hoce da uhvati drugog bezakonika ,sad mi nista nije jasno...

Pa razmisli malo. Wink
Vanjsko obilježje ne mora uvijek odgovarati unutarnjem stanju.
Ti si dao primjer dilera drogom, kojeg bi ti sudio površno, po vanjskim obilježjima. A ustvari je bitno iz kojeg motiva on nešto radi. Ako je bit zakona da se smanji broj narkomana, onda on djeluje u skladu s zakonom, iako ga površno gledajuću krši.
Znači nije bit kršćanstva biti "kršćanin", bit kršćanstva je spoznati Boga, ispuniti se Duhom i djelovati u skladu s njim, razmatrajući svaku situaciju zasebno.

Nije bit krštenja, politi se vodom, nego se pokajati i obratiti. A gdje to činiš, kako obučen, šta izgovaraš i koju su sve rekviziti uključeni, to je sve nebitno. To je sve sjena Zakona.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Nije bit krštenja, politi se vodom, nego se pokajati i obratiti. A gdje to činiš, kako obučen, šta izgovaraš i koju su sve rekviziti uključeni, to je sve nebitno. To je sve sjena Zakona.

Sve to stoji...
Cijelo vrijeme naglašavaš jednu stvar. Ona je bitna. Ali ima i druga strana priče.

Kad bi nektko rekao da se pokajao i obratio i da je spoznao Boga itd... i da sve to nije promjenilo njegov život, tako da je on i dalje recimo pijanac ili npr. silovatelj ili slično... Ne govorim o tome da čovjek ponekad pogriješi. Već da je grijeh njegov način života! Moje je pitanje, vjeruješ li da je takav čovjek spoznao Boga?

more_horiz
jony je napisao/la:

Kad bi nektko rekao da se pokajao i obratio i da je spoznao Boga itd... i da sve to nije promjenilo njegov život, tako da je on i dalje recimo pijanac ili npr. silovatelj ili slično... Ne govorim o tome da čovjek ponekad pogriješi. Već da je grijeh njegov način života! Moje je pitanje, vjeruješ li da je takav čovjek spoznao Boga?

Pa naravno da ne! Tu vrijedi ono "prepoznati ćete ih po djelima njihovim".
Ali ovdje nije riječ o tome. Ovdje je rasprava počela time što si ti tvrdio da je Bog naredio točna vanjska obilježja, kojih se moramo pridržavati, a ja sam tvrdio da nije, nego da je Bogu bitna samo narav, jer on vidi u srce čovijeka.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Ovdje je rasprava počela time što si ti tvrdio da je Bog naredio točna vanjska obilježja, kojih se moramo pridržavati, a ja sam tvrdio da nije, nego da je Bogu bitna samo narav, jer on vidi u srce čovijeka.

Možda se stekao krivi dojam - naprotiv, ne vjerujem da postoje točna vanjska obilježja koja je Bog naredio, već vjerujem da je potrebna duhovano promjena, promjena naravi - a ona se nekako reflektria na život pojednica. Dakako, da to ovisio do čovjeka do čovjeka i od situacijje do situacije... 
Nema tu nekih točno određenih i propisanih vanjskih pokazatelja koja su za sve ista!

Ali isto tako, kako si se i sam složio - ne možemo živjeti u grijehu i da je grijeh naš način života i dalje tvrditi da smo spoznali Boga - jer onda 
rodovi pokazuju suprotno!

more_horiz
jony je napisao/la:

Možda se stekao krivi dojam - naprotiv, ne vjerujem da postoje točna vanjska obilježja koja je Bog naredio, već vjerujem da je potrebna duhovano promjena, promjena naravi - a ona se nekako reflektria na život pojednica. Dakako, da to ovisio do čovjeka do čovjeka i od situacijje do situacije...
Nema tu nekih točno određenih i propisanih vanjskih pokazatelja koja su za sve ista!

Čekaj malo, ti si rekao da je Bog izričito naredio da se krštenje mora obaviti u vodi i da ti zbog tog naređenja to radiš i smatraš da je neophodno:

"Dakle, krstiti se u vodi. To je On rekao - ja Ga volim, poštujem Njegovu Riječ - i želja mi je to napraviti. Nema potrebe tražiti izgovor u obliku: nije neophodno!"

Onda sam je rekao da naređenaj nisu bitna, da je bitan Duh, promjena naravi. I pitao te da mi objasniš na koji način voda može utjecati na duhovnu sferu.
A ti sa na to izjavio:

"Nije bitan mehanizam – već poslušnost!"

Sada kažeš da nema točno određenih pokazatelja, a malo prije si tvrdio da je Bog točno naredio određene stvari i da je bitna slijepa poslušnost.
Daj se odluči!

Ponavaljam ovo što si danas napisao:
jony je napisao/la:

Ne vjerujem da postoje točna vanjska obilježja koja je Bog naredio, već vjerujem da je potrebna duhovano promjena, promjena naravi - a ona se nekako reflektria na život pojednica. Dakako, da to ovisio do čovjeka do
čovjeka i od situacijje do situacije...
Ali isto tako, kako si se i sam složio - ne možemo živjeti u grijehu i da je grijeh naš način života i dalje tvrditi da smo spoznali Boga - jer onda
rodovi pokazuju suprotno!

Sa ovime se u potpunosti slažem! Ajde, sada možeš na godišnji! Wink

more_horiz
Konin je napisao/la:
Čekaj malo, ti si rekao da je Bog izričito naredio da se krštenje mora obaviti u vodi i da ti zbog tog naređenja to radiš i smatraš da je neophodno:

Obraćenje i pokajanje i spoznaja Boga je duhovna promjena, odnosno promjena naše naravi. Jedan od stvari koja se mijenja u našem Duhu je: stvara se ljubav prema Bogu i želimo mu ugoditi svojim životom i biti poslušni Njegovom vodstvu!

Dakle, svakog od nas će voditi na drugačiji način. Jedan će činiti ovo - drugi ono. Tu nema pravila da svi moramo činiti isto.

Međutim, ono što je zajedničko svima je želja da činimo Njegovu volju i budemo mu poslušni. A jedna od tih stvari je i krštenje u vodi. Dakle, možeš ući u vodu kao suhi griješnik, a izaći kao mokri - ukoliko se nije dogodila ta unutarnja promjena o kojoj pričamo. Ali ako se dogodila - tada je to znak našeg poštivanja prema Bogu i Njegovoj Riječi!

Ti mene podsjećaš na muškarca koji oženi ženu i ne želi staviti prsten - jer on nije važan, važna je njegova ljubav prema toj ženi. Naravno! Ali zašto ti je toliko važno naglašavati da taj pristen nije važan ako je zaista voliš?
Dakako, netko može nositi prsten i varati ženu. Ali kad inzistira na ne nošenju prstena ili kaže nije to loše, ali ne mora se - a može ga nositi - tu nešto ne miriše... Dakako, ako npr. čovjek nema ruku da onda neće nositi prsten - i da to neće imati veze! Ali, ako ima ruke i prste i ima prsten - a ne želi ga nositi jer nije bitan... Oprosti, taj čovjeki ne voli tu ženu!

Takav je i čovjek kojem krštenje u vodi nije bitno!

more_horiz
jony je napisao/la:

Ti mene podsjećaš na muškarca koji oženi ženu i ne želi staviti prsten - jer on nije važan, važna je njegova ljubav prema toj ženi. Naravno! Ali zašto ti je toliko važno naglašavati da taj pristen nije važan ako je zaista voliš?
Dakako, netko može nositi prsten i varati ženu. Ali kad inzistira na ne nošenju prstena ili kaže nije to loše, ali ne mora se - a može ga nositi - tu nešto ne miriše... Dakako, ako npr. čovjek nema ruku da onda neće nositi prsten - i da to neće imati veze! Ali, ako ima ruke i prste i ima prsten - a ne želi ga nositi jer nije bitan... Oprosti, taj čovjeki ne voli tu ženu!

Glupost, kakve veze ima ljubav između supružnika, sa nošenjem prstena. Prsten je vanjsko obilježje, koje je posljedica narodnih običaja.
Prsten niti umanjuje niti učvrćuje ljubav, jednostavno nije na istoj razini stvarnosti, sporedno je i nebitno.

jony je napisao/la:

Takav je i čovjek kojem krštenje u vodi nije bitno!

Tako je, slažem se! Super usporedba, bar se tu slažemo.
Krštenje u vodi je na jednakoj razini kao nošenje prstena u braku!
Samo što ti takve stvari smatraš potrebnim i bitnim, a ja ne. Wink

Iako, nošenje prstena u braku bi prije usporedio sa obrezanjem. A recimo krštenje u vodi bi usporedio sa onim bacanjem riže po mladencima kod izlaska iz crkve. Ovo prvo je trajno obilježje, koje te podsjeća na tvoju povezanost, bilo sa Bogom, bilo sa supružnikom. A ovo drugo je trenutni čin, dio ritual i kao takvo je čak i manje bitno.

Ajmo sada završiti ovu raspravu. Samo da napomenem da ja jesam kršten polijevanjem vode, kao što ću i vjerovatno nositi prsten kada se oženim. Isto kao što ću raditi mnoge druge stvari koje smatram nepotrebnim i nebitnim, čisto zato jer tako dolikuje, dok sam ovdje na ovom svijetu!
Iako one, kao i polijevanje vodom, nemaju nkiakve veze za duhovnim životom! Cool

more_horiz
jony je napisao/la:
Mt. 28:19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

- Jedino mjesto u Bibliji koje spominje krštenje u Ime Oca i Sina i Duha Sveoga
- Trebamo se krstiti u jedno ime (jednina)
- Otac - nije ime
- Sin - nije ime
- Duh Sveti - nije ime
- Nikad se u Bibliji nitko nije krstio u Ime Oca i Sina i Duha Sveotga

Što ti sad izvali, postovani brate, i osta živ. Jesi još tu?
Poslušaj ovo: nijedan vjernik koji odbija i ne želi prihvatiti vjersku i kršćansku istinu o Svetom Trojstvu, ne može se držati za kršćanina. Još gore je kad se isti opire, uvjerava druge u suprotno, ili, Bože sačuvaj, svađa.
Ja sam kršten u ime Oca, Sina, i Duha Svetoga. Amen!
Pozdrav.cheers

more_horiz
cubela je napisao/la:

Poslušaj ovo: nijedan vjernik koji odbija i ne želi prihvatiti vjersku i kršćansku istinu o Svetom Trojstvu, ne može se držati za kršćanina. Još gore je kad se isti opire, uvjerava druge u suprotno, ili, Bože sačuvaj, svađa.

Što reći...

more_horiz

<table height=40 width=665 bgColor=#ffffff border=1><tr><td borderColor=#000000></TD></TR></TABLE>
Dj. 2, 38 Pokajte se - reče im Petar. Neka se svaki od vas krsti u Ime Isusa Krista, za oproštenje grijeha; tako ćete primiti dar - Duha Svetoga.
Mt. 28, 19 Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim. Krstite ih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga!
Jesu li ova dva stiha u suprosnosti? Zasigurno ne! Isus je obećao u Iv. 16, 12 A kad dođe On, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. I upravo nakon dolaska Duha Svetog, apostol Petar uspostavlja krštenje u Ime Gospoda Isusa.
Osim toga, Otac nije ime, kao ni što Sin nije ime, niti je Duh Sveti ime. Trebamo li se, stoga, krstiti u Ime Gospoda Isusa Krista ili u Ime Oca, Sina i Duha Svetoga?
Mt. 28, 19: Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim. Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!
Iz prethodnog stiha trebamo zapaziti dvije stvari:
1. Krstiti se treba u ime (jednina) - znači u jedno ime.
2. Također trebamo zapaziti da Otac nije ime. Sin nije ime. Duh Sveti nije ime. Isto kao što je svatko od nas dijete (što nije ime), čovjek (što nije ime), itd. To su službe (uloge), i to nije ime. Iz ovog slijedi pitanje: A kako se zove, odnosno, koje je jedno ime tog Oca, Sina i Duha Svetog u koje se trebamo krstiti?
Odgovor na to pitanje nalazimo u Dj. 2, 38: Pokajte se - reče im Petar. Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista, za oproštenje grijeha; tako ćete primiti dar - Duha Svetoga. Primijetimo da je ovo Petar rekao nakon krštenja Svetim Duhom, za kojeg je Isus rekao u Iv. 16, 12: A kad dođe On, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu, od kojih je zasigurno jedna istina ispravno krštenje.
Isto tako, treba primijetiti da nitko u Bibliji nikada nije kršten u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga!
Dj. 8, 16: Kad oni siđoše Samarijancima, pomoliše se za njih da prime Duha Svetoga, jer još ni na jednog od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa.
Dj. 10, 48: I naredi da bubu kršteni u ime Gospoda.
Dj. 19, 5: Kad to čuše, krstiše se u ime Gospodina Isusa. I kad Pavao na njih položi ruke, siđe na njih Duh Sveti.
Možda mislite da nije važno jeste li kršteni u ime Gospoda Isusa Krista ili u ime Oca i Sina i Svetog Duha. Kad ne bi bilo važno, zasigurno bi učenici krštavali na jedan i na drugi način - međutim, Biblija pokazuje da nikad nikoga nisu krstili u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Isto tako, povijest pokazuje da rana kršćanska crkva nije krštavala u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, nego se takvo krštenje javlja tek u 4. stoljeću nakon Nikejskog koncila. Osim toga, Bog vam je dužan dati dar Duha Svetog, samo ako ste kršteni u ime Isusa Krista, jer kao Bog mora održati Svoju Riječ iz Dj. 2, 38: Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista, za oproštenje grijeha; tako ćete primiti dar - Duha Svetoga. U protivnom, nakon bilo kojeg drugog krštenja (što vidimo u Dj. 19, 1 -5 u slučaju učenika krštenih Ivanovim krštenjem) Bog vam nije dužan dati Duha Svetog, ako se ne krstite ponovno u ime Isusa Krista.
Osim toga, nikad u Bibliji nije kršteno malo dijete ili beba, jer prije krštenja dolazi pokajanje, odnosno obraćenje (Dj. 2, 38: Pokajte se - reče im Petar. Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista.), što sigurno malo dijete ne može učiniti, jer još nije svjesno svojih grijeha od kojih bi se trebalo pokajati. Također, krštenje nije prskanje, već uranjanje - budući da je krštenje naše poistovjećivanje s Kristovom sahranom. Rim. 6, 3: Ili zar ne znate da smo svi koji smo kršteni u Krista Isusa (ne u Oca, Sina i Svetog Duha), u njegovu smrt kršteni? Dakle, s njim smo zajedno uronjeni po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom. Dj. 19, 38: Tada obojica, Filip i dvoranin, siđoše u vodu, te ga Filip krsti.
Otac = Gospod
Mt. 11, 25: Slavim te Oče, Gospode neba i zemlje. Iv. 14, 8: Filip mu reče: "Gospodine, pokaži nam Oca, i dosta nam je." "Toliko sam vremena s vama - odgovori mu Isus - i ti me, Filipe, nisi upoznao.

Isus = Sin
Mt. 17,5 : Dok je on još govorio, prekrije ih svijetao oblak, i začu se glas iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao! Njega slušajte.
Duh Sveti = Krist
Krist, zapravo znači Pomazanik, što je Duh Sveti.
Dakle, Otac i Sin i Duh Sveti nije ime, već je ime Oca i Sina i Svetog Duha, prema Bibliji, Gospod Isus Krist, što je također povezano s temom božanstva (Bog kao jedna Osoba čije je ime Gospod Isus Krist) te je to jedino ime u koje se moramo krstiti da bi dobili dar Duha Svetoga.
Kol. 3, 17: Što god činite riječima ili djelima, neka sve bude u ime Gospodina Isusa.
Ukoliko imate dodatna pitanja, nejasnoće ili komentare - slobodno pošaljite e-mail.

more_horiz
PODZŽAVAMO NAŠEG DRAGOG BRATA JONY

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply