Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

power_settings_newLogin to reply
+44
tripo 41
Putnik
Juditha
piramida4
sivko5
Roby Boby
Luna Tic
bs91k
bogec
cchh90cc
Gubavac
Magic Master
davor_ze
piramida3
albatros
stefani
smirnof
amos
usamljena
stranac
Caesar
jakob
emanuel
magdalena
melkisedek
Sinke
dragan
jony
vivi
No Nick
Totus Tuus
Aladin
braslav
forestsilvy
msomi
Izrail
GAZDAMATAS
Mali princ
Ruta
laodikejac
cubela
Spart
dominik
kainos
48 posters

descriptionKrštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad? - Page 17 EmptyRe: Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

more_horiz
bs91k je napisao/la:
Mene zanima samo jedno pitanje u vezi toga dali Biblija brani da se djeca Krste ili ne?

Naravno da ne brani. Jovan je krstio svakoga ko mu je prisao.

descriptionKrštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad? - Page 17 EmptyRe: Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

more_horiz
Odraslih,naravno.
Šta dete jedno zna?
Da ne kažem -Šta odrasli zna,dok ne shvati?
A kamoli dete tad?
Dete može da živi u Božjem okruženju i kad malo sazri,može mu se objasniti šta je vera i tad dete uzveruje i biva spašeno.
Neće sva deca da upiju spas,već samo ona predodređena za to.
Predodređenje stičemo rođenjem pa je svejedno dal smo još deca il odrasli.
Neki odrasli može da bude detinjastiji od malog deteta,pa mu duže treba Very Happy

more_horiz
Božja Riječ vrlo jasno kaže:"Tada mu doniješe dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili.
Nato će im Isus: Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer
takvih je kraljevstvo nebesko!
I položi ruke na njih pa krene odande." Matej 19:13 - 15
Isus nije krstio djecu,nego je položio ruke i blagoslovio ih.
Isto tako vidimo i u Djelima 2:41 da Bog kaže:"Oni dakle koji su prihvatili njegovu (Petrovu)riječ,krstili su se;i pridruži se u onaj dan oko tri tisuće osoba."
Mala beba ili dijete ne može prihvatiti Božju Riječ,jer nije dovoljno zrela.Kad bi se beba i krstila,ne bi zbog toga bila spašena,jer "Vjera srca postiže pravednost,a priznanje usta spasenje" Rimljanima 10:10 cheers cheers cheers

more_horiz
Podrobnije o krstenju ovdje....

http://www.svetlostistine.org/Knjige/PrirucnikTeologijeSDA/15.htm#2

more_horiz
[quote="melkisedek"]
abraham je napisao/la:
Nalazimo u Katekizmu katoličke crkve:

"1250 Buduci da se djeca radjaju s ljudskom naravi palom i okaljanom istocnim grijehom, to su i oni potrebni novoga rodjenja u krstenju da budu oslobodjeni vlasti tame i preneseni u Kraljevstvo slobode sinova Bozjih, kamo su pozvani svi ljudi. Milost spasenja kao cist dar posve se osobito ocituje u krstenju djece. Prema tome Crkva i roditelji lisili bi dijete neprocjenjive milosti da postane dijete Bozje kada mu ne bi podijelili krstenje nedugo poslije rodjenja.
1251 Krscanski ce roditelji priznati kako ova praksa odgovara i njihovoj ulozi hranitelja zivota sto im ga je Bog povjerio. 1252mObicaj krstiti malu djecu drevna je predaja Crkve. Izricito je posvjedocena od II. stoljeca. Ipak je vjerojatno da su se vec od pocetaka apostolskog propovijedanja, kada bi cijeli "domovi" primali krstenje, pritom krstavala i djeca."
"1257 Sâm Gospodin tvrdi kako je krstenje nuzno za spasenje. Stoga je zapovjedio ucenicima da navijestaju evandjelje i da krste sve narode. Krstenje je nuzno za spasenje onih kojima je evandjelje navijesteno te koji su imali mogucnost da zatraze sakrament. Crkva ne pozna drugog sredstva osim krstenja da zajamci ulazak u vjecno blazenstvo; zbog toga pazi da ne zanemari poslanja sto ga je primila od Gospodina, tj. da "iz vode i Duha nanovo radja" sve koji mogu biti krsteni. Bog je spasenje vezao uz sakrament krsta, ali on sâm nije vezan svojim sakramentima."

Na jednu stranu imate ljudsku tradiciju/predaju-katekizam katoličke crkve,a na drugu Božju Riječ.Onaj tko želi ugoditi Bogu uvijek će se pokoravati Njegovoj Riječi - BIBLIJI Zašto? Jer "Savršeni su puti Gospodnji,i riječ je Božja ognjem kušana."-Psalam 18:31 "Pazite, da vas tko ne pokvari mudrovanjem i ispraznom prijevarom po
predaji ljudi
, po počelima svijeta, a ne po Kristu"-Kološanima 2:8
Ne govorim iz mržnje prema ijednoj crkvi,nego samo želim da uvidite kome se treba pokoravati - Bogu. A ono što On kaže,stoji pisano za nas da znamo što je ispravno.

more_horiz
Verujem čvrsto da je kršenje male dece jedno totalno pogrešno učenje iz razloga što verujem da je krštenje ijedne, neobraćene osobe greh kojim se proglašava ispravnim nešto što je neispravno, svetim nešto što nije sveto. Svako ko misli da će činom ili bilo čim drugim osim pokajanjem iz celog srca sa svim plodovima koji slede to pokajanje ući ili uvesti nekog u Božiju porodicu čini užasan greh pred Bogom radeći nešto što i nije njegov, već Božiji posao. Bog mora da uvede osobu u svoju porodicu tako što će prvo osoba biti krštena u srcu iskrenim pokajanjem koje dolazi sa Božijeg prestola.Pa onda kada uđe u vodu time će samo demonstrirati ljudima nešto što se već dogodilo u srcu te osobe.Nekada je za to potrebno vreme da osoba bude pod uticajem reči, a nekada se to dogodi u jednom trenutku od samo jedne službe, ali plodovi to moraju da slede ako ne slede, onda kao da se i nije krstio ili krstila...
To je sve nemoguće kod beba i zbog toga to čini najvećom prevarom ikada koja je karateristična sve više u ovom vremenu u kojem živimo , kada imamo gomilu grešnika i nevernika koji misle da su hišćani a nisu, samo su prevareni od sotone jer im je neko rekao da je dovoljno što su kršteni kao male bebe ili pak što su kršteni kao odrasli ali se nikada nisu pokajali ne zbog nečega što su uradili, već zbog onoga što jesu kao ličnosti.

more_horiz
Slazem se da Isus nije krstio djecu, ali nisam cuo ni da je krstio odrasle. U starom zavjetu se nije cekalo da dijete odraste pa da se obreze nego je obrezano u vjeri svojih roditelja.

more_horiz
bs91k je napisao/la:
Slazem se da Isus nije krstio djecu, ali nisam cuo ni da je krstio odrasle. U starom zavjetu se nije cekalo da dijete odraste pa da se obreze nego je obrezano u vjeri svojih roditelja.

Slažem se ali do dvanaest godina nije mogao u zajedništvo u hramu, a mi se krštavamo u telo Gospodnje i zajedništvo vernih.
Mada ja nisam ni pominjao Isusa da je krštavao ili nije , no uslov je da osoba se pokaje i tek onda pokrsti.
Malo mi je tanka ta veza sa obrezivanjem , pogotovo kada je kontradiktorna sa ko se pokaje i pokrsti zapovešću....

more_horiz
bs91k je napisao/la:

Ali kad saznas kad je Isus krsten mozda ce ti biti lakse.
Vidi Matej 3,15
15 Ali mu Isus odgovori: Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost! Tada mu popusti. 16 Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. 17 I eto glasa s neba: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!

more_horiz
Dj.Ap. 8,36-38 : " Išavši tako putem, stignu do neke vode pa eunuh reče:'Evo vode, što mi priječi da se krstim?' Filip mu odvrati: ' Ako vjeruješ od svega srca, možeš.' On odgovori:' Vjerujem da je Isus Krist Sin Božji.' I zapovijedi da se kola zaustave pa siđu obojica u vodu, Filip i eunuh, te ga Filip krsti."

Interesantno da je 37, redak izostavljen iz " kritičkih " prijevoda, po meni baš iz razloga jer je ovdje u 37, redku vrlo jasno koji uvjet mora netko ispuniti prije krštenja. Bebe i mala djeca taj uvjet ne mogu ispuniti.

more_horiz
U Bibliji piše da su se krstile samo odrasle osobe,
svjesne svoga grijeha i toga čina.

U Bibliji nigdje ne piše da su se krstila djeca,
poradi gornjih razloga.

Inače je to prisilno i nepravovaljano krštenje.

Čini mi se da se danas i mnogi odrasli krste,
a da nisu svjesni dubine toga čina.

more_horiz
Iako se nije krstio iz istih razloga kao mi, Isus se krstio kao punoljetna osoba u vrijeme starih hebreja. Potpuno svijesna te odluke i tog čina.
Mi trebamo sljediti njegove stope.

more_horiz
Da li su ta djeca - krštena - primila SD?
Da li su djeca svjesna čina?
Da ii su djeca nevina -ispovjedila svoje grijehe?
Da li su djeca primila Isusa u svoj život?

Da li će ta djeca kad odrastu - biti spašena?

more_horiz
Ovdje Putnice i Braslave mozemo nastaviti o krstenju djece i odraslih...

more_horiz
U Šlajhamjskom načelu vjere, kojega su napisali Anabaptisti 1527 se u djelu koji opisuje krštenje ovo kaže: "Obratite pažnju na krštenje: krštenje treba da prime svi oni koji su se pokajali i popravili svoj život, i koji istinski vjeruju da je Krist oduzeo njihove grijehe, i svi oni koji hodaju u uskrsnuću Isusa Krista i koji žele da budu sahranjeni sa njim u smrti, kako bi sa njim uskrsli, kao i svi oni koji ga (krštenje) na taj način od nas traže i zahtijevaju za sebe. Ovo isključuje svako krštenje male djece, što je najgroznije djelo pape. Za ovo imate osnovu i svjedočanstvo apostola. Mt. 28; Mk. 16; Djela 2.8.16.18. Želimo da se pridržavamo ovoga jednostavno, ali čvrsto i sigurno."

more_horiz
Mnogi su odgadjali krstenje kao car Konstantin jer je dio krstenja i oprastanje grijeha. Ali ne bi rekao da je krstenje male djece najgore dijelo pape. Bilo je papa koji su imali orgije, mucili ljude i slicno. Sto je krstenje? Sto je to istocni grijeh? Joseph Ratzinger kaze da sumiram da istocni grijeh je nesavrsena cesto protubozja kultura u koju se svi radjamo. (Slika Adama i Eve je samo slika, a ne stvarne osobe) Krstenje je ponistenje istocnog grijeha. Dakle kada se odrasla osoba krsti ona odbacuje kulturu svijeta i prigrljuje kulturu koju je objavio Krist. Ako su roditelji spremni odmah odgajati dijete u Kristovoj kulturi ono moze biti krsteno jos kao dijete. Dijete se ucijepljuje u Krista preko roditelja.

Sto se tice onih koji su se pokajali i popravili svoj zivot. Ja sam se pokajao i popravio svoj zivot oko tisucu puta, a krstenje je samo jedno.
Nije li bolje imati sakrament pomirbe?

Ja osobno nemam nikakvih problema da neki ljudi ne zele krstiti malu djecu, ali jednom kada sam krsten kao mala beba necu se ponovno krstiti vec vjerujem da krstenje koje sam primio je dalo ploda u mojoj vjeri prema Isusu. Ne dozivljavam se zakinutim, ta svojevoljno sam pristupio potvrdi i pricesti.

Ne mogu zamisliti situaciju u kojoj me Bog odbacuje na kraju zivota jer sam krsten kao beba, a ne kao odrastao covijek. Ti mozes?

more_horiz
Ako je nekome Isus uzor - onda bi trebao - kao Isus.
Krštenje kao svjesna osoba.

Ako si Kršćanin - onda radiš po Božjim uputstvima - Bibliji.

Ako si kršten ko beba - na silu si kršten.
Nesvjestan toga čina.
Nisi dobio darove SD!

Zakinut si!
Prevaren si.

more_horiz
"i svi su se na Mojsija krstili u oblaku i u moru," - 1.Kor. 10:2

Oslobođenje Izraela iz Egipta je praslika našega spasenja, i u sebi sadrži važnu lekciju. Prolazak Izraelaca kroz more je slika kršćanskog krštenja. Ono što je važno vidjeti je da je prije krštenja bilo spasenje kroz krv janjeta. I samo oni koji su bili "spašeni" krvlju su prošli kroz more, njima je prolazak kroz vodu služio na oslobođenje od ropstva. A onima koji nisu bili "spašeni" krvlju je pokušaj prolaska kroz vodu donio smrt - osudu.

Važna lekcija! Važno je zapaziti i redoslijed zbivanja, prvo spasenje od smrti kroz krv i zatim oslobođenje kroz vodu. Redoslijed je ostao isti i u Novozavjetno vrijeme - Tada im Petar reče: Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha i primit ćete dar Svetoga Duha." (Dj. 2: 38).
Bojim se da će svi koji pokušavaju promijeniti redoslijed tj. koji žele staviti krštenje na prvo mjesto (kao novorođenčad) bez da su prošli kroz uvjet za krštenje - pokajanje i vjeru u krv Janjeta doživjeti propast .

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply