Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kako dopustiti zlu da nadvlada dobro

power_settings_newLogin to reply
+3
simply
Spart
Trešnja
7 posters

descriptionKako dopustiti zlu da nadvlada dobro EmptyKako dopustiti zlu da nadvlada dobro

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Evo ,zivimo u vremenu kad se u svim segmentima zivota osjeca isto,zlo,i zato sto je nasilno,pokusava nadvladati dobro....a biblijski princip je..... nadvladaj zlo dobrim...kako mi kao krscani reagiramo u tim situacijama,evo Psalmiste u 119 i 35 psalmu.Sto uraditi,sto reci,oduprjeti se zlu,a ne prekrsiti svoja krscanska nacela?obred obred obred</BLOCKQUOTE>

descriptionKako dopustiti zlu da nadvlada dobro EmptyRe: Kako dopustiti zlu da nadvlada dobro

more_horiz
nadvlati zlo dobrim, znači dobrim ispravnim postupkom eliminirati zlo koliko god se to može u datoj situaciji.

To je moje ljudsko mišljenje.

descriptionKako dopustiti zlu da nadvlada dobro EmptyRe: Kako dopustiti zlu da nadvlada dobro

more_horiz
Ja sam u situaciji da stalno to moram činit,jer ima ljudi koji mi čine zlo a ja stalno opraštam i činim im dobro.
Nekako imam radost kad to činim,ma mislim da blizu Krista biti znaći da njegova volja kroz tebe ide i dotiče druge ljude,pa i te koji te ne vole i stalno ti smišljaju pakosti,Bog ih blagoslovio i grijehe im oprostio.

more_horiz
Jedna moja rođakinja mi kaže "ali Sandra kako možeš take gadosti opraštati?znam ja tebe ti ćeš opet oprostiti!!
I eto to ljudi vide i čude se.
Slava neka je Kristu!

more_horiz
To je stvarno za pohvalu Trešnja.Ponekad se zapitam,jesam li u stvari oprostio svima i sve što se od mene traži.Koja je definicija oprosta?

more_horiz
Kad si u Božjoj blizini,imaš dodir Kristov,onda razumješ da je Božja ljubav neograničena i da na nju ima pravo svatko.
Ako neko pogriješi protiv mene,a ja sam Kristova ee onda ta negraničena ljubav struji kroz mene prema toj osobi jer tko sam ja da zbog sebe priječim ljubav Božju?
Budimo ponizni i predani u potpunosti i onda ništa nije teško uz Božju pomoć koja sigurno neće izostati.

more_horiz
Mnogi kršćani imaju idealizirani pogled na dobrotu. Tu se prvenstveno povode za biblijskim citatima koji naglašavaju kršćansku potrebu da se čini dobro. Nije problem u tim tekstovima, nego u našim glavama. Najbolji primjer dobrote i što ona podrazumjeva je Kristov život. Bio je spreman pomoći, odgovoriti na ljudske potrebe i patnje, bio je spreman govoriti i svjedočiti o Božjoj istini. Ali nije dozvoljavao da ga se "vuće za nos" (što mnogi kršćani sebi dozvoljavaju), nije bio naivan i lakovjeran (što je karakteristika mnogih kršćana), nije dopuštao ljudima da rade s njim ono što oni žele (kada su ga htjeli postaviti za kralja, Isus je otišao). Isus je poučavao da se ne odupiremo zlotvoru i da okrenemo "drugi obraz", ali kada je njega po licu udario stražar - nije okrenuo drugi obraz, nego je rekao "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako sam pravo rekao, zašto me udaraš?" Ivan 18,22.23. Zašto nije okrenuo drugi obraz???
Dakle, idealizirati Isusove naloge, vrlo je opasno i neprimjeno pravom kršćanskom duhu. Zato moramo razumjeti Isusove naloge i načela - kako bismo ih ispravno primjenili. A to nije lako, mada nije ni teško. Najgore je slijepo se pridržavati slova - jer se tada pokazujemo nerazumni (čak i smiješni).
Pozdrav

more_horiz
simply je napisao/la:

Isus je poučavao da se ne odupiremo zlotvoru i da okrenemo "drugi obraz", ali kada je njega po licu udario stražar - nije okrenuo drugi obraz, nego je rekao "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako sam pravo rekao, zašto me udaraš?" Ivan 18,22.23. Zašto nije okrenuo drugi obraz???

On je odgovorio na udarac riječima (pitanjem) ali ne i šakama, zar ne?

more_horiz
Ovdje se slažem sa smiplyem. Dosta kršćana ima tu krivu predođbu o oprostu. Oprost zaslužuje samo onaj koji se kaje i traži oprost. Onaj koji se ne kaje i ustraje u svojoj zlobi, zaslužuje nešto puno gore.
Mislim da je to sasvim očito iz Isusovog ponašanja, nije on svakome opraštao, tješio i ljubio. Bilo je onih koje proklinjao, vrijeđao, slao u pakao, izgonio bićem, itd....
Nije sve tako jednostavno, treba imati dobar osjećaj za ispravno i sposobnost razlučivanja, da bi znali kome oprostiti, a kome ne.

more_horiz
I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! (Matej 6:12)

"Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka." (Matej 6:14,15)

more_horiz
Feba je napisao/la:
I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! (Matej 6:12)

"Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka." (Matej 6:14,15)

Super! Da i...?
Ajde molim te, ako imaš neko mišljenje i želiš nešto napisati, onda napiši to, a nemoj samo citirati Bibliju, svi mi znamo šta piše u njoj. Kako to shvatiti je druga stvar.

Meni je sasvim očito da Isus nije opraštao svima bez razlike, nekim je opraštao, drugim je govorio da su djeca đavolja i da će u pakao, znači ne postoji univerzalni naputak što se tiče praštanja.

more_horiz
Bravo, Konin!
Neka ljudi detaljno opišu svoja razumjevanja, a ne samo se nabacivati stihovima.

Feba,
drago mi je da izmjenjujemo svoja razumjevanja. Ja nisam rekao da je Isus trebao to riješiti šakama, nego da ljudi ne razumiju ispravno Isusove naloge. Slijepo se drže slova, a ne uključuju razum da bi razumjeli ZAŠTO i KADA treba nekako reagirati.
Naravno da na zlo ne treba uzvratiti zlom. Ali da li treba, dok ti neko čini zlo - imati glupavi smješak na licu?!?! Ili mu se treba riječima oduprijeti (kako je i Isus činio prema stražaru koji ga je udario)??? Smijemo li zauzeti čvrst stav? Smijemo li pokazati svoje neodobravanje prema zločincu? Ili moramo uvijek biti "kuš" i dopustiti da nas netko bez našeg otpora maltretira, vrijeđa i ponižava!!! Naravno da naša rekcija neće biti da mi idemo to isto raditi nasilniku, ali neće biti ni takva da mu se ne odupramo, ne podignemo glas na njega, ili da mu se verbalno ne suprotstavimo. A ako je u pitanju i fizički napad na nas - nemojmo misliti da su nam "ruke vezane" zato što u srcu nemamo zlih namjera. Zlu se treba suprotstaviti, ponekad i fizičkom obranom (ne napadom koji bi nanio zlo). Nemojmo praviti od sebe invalide kada za to nema mjesta!!!

more_horiz
Gle ljudi,svako je na nekakom stadiju duhovnosti tj.Kristolikost je moj cilj.Naravno da nemožeš shvatiti kako i zašto neprestalno opraštam svima.To je djelo Duha Svetoga a zavisi koliko mi DOPUSTIMO da nas on mjenja i peobražava u Kristov lik.Sve dobro dolazi od Gospoda a mi smo skloni neopraštanju i ljutnji.Pozdrav dragi moji

zajedništvo

more_horiz
Konin je napisao/la:

Super! Da i...?
Ajde molim te, ako imaš neko mišljenje i želiš nešto napisati, onda napiši to, a nemoj samo citirati Bibliju, svi mi znamo šta piše u njoj. Kako to shvatiti je druga stvar.

Kršćani svoju vjeru i postupke temelje na Biblijskim naputcima a ne na tjelesnoj, nezreloj procjeni što je dobro a što nije.

Meni je sasvim očito da Isus nije opraštao svima bez razlike, nekim je opraštao, drugim je govorio da su djeca đavolja i da će u pakao, znači ne postoji univerzalni naputak što se tiče praštanja.

Ti ovdje spominješ Isusa i trebaš znati da je On najavio sud nad religoznim ljudima ali istodobno im je pružio mogućnost pokajanja. Mogućnost oproštenja koju je ponudio vrijedila je za sve ali su neki prihvatili a neki ne. Moraš razlikovati da kršćani kao Isusovi sljedbenici nisu u istoj ravni s Bogom što se tiče oproštenja. Mi smo dužni oprostiti svakome i to je ono što Isus uči. Bog nije dužan oprostiti svakome već samo onome koji se pokaje.

more_horiz
Ljudi, jel vi to mislite da možete imitirati Isusa? Very Happy

more_horiz
Ako Ga je mogao u vrlo velikoj mjeri Sv.Franjo mogu i ja.

more_horiz
Feba je napisao/la:

Kršćani svoju vjeru i postupke temelje na Biblijskim naputcima a ne na tjelesnoj, nezreloj procjeni što je dobro a što nije.

Ma naravno, ali shvati da kada ti nabaciš par stihova, to meni apsolutno ništa ne znači, odnosno ja neznam koje je tvoje stajalište o tome. Svi smo mi pročitali istu Bibliju, svi znamo te stihove, stvar je u razumijevanju, u shvaćanju. Isti stih se može shvatiti na jako puno načina.

Feba je napisao/la:

Ti ovdje spominješ Isusa i trebaš znati da je On najavio sud nad religoznim ljudima ali istodobno im je pružio mogućnost pokajanja.

Baš tako! Upravo si potvrdila moju izjavu. Naravno da im je pružio mogućnost pokajanja, kao što trebamo i mi, svima koji nam čine zlo, a kada dođe to pokajanje dužni smo oprostiti svakome tko to od nas zatraži. Ali primjeti da je pokajanje nužan preduvijet, bez pokajanja nema oprosta.

Feba je napisao/la:

Moraš razlikovati da kršćani kao Isusovi sljedbenici nisu u istoj ravni s Bogom što se tiče oproštenja. Mi smo dužni oprostiti svakome i to je ono što Isus uči. Bog nije dužan oprostiti svakome već samo onome koji se pokaje.

Od kuda ti to? Ajmo ovako: Postoji savršeno djelovanje. Savršeno djelovanje je kada oprostiš onome tko se pokaje. Bog je savršen. Bog djeluje savršeno. Mi trebamo biti savršeni poput Boga, poput Isusa. Mi trebamo djelovati savršeno. Znači, mi trebamo oprostiti onome tko se pokaje, a ne svakome.

Ovo što si ti napisala ima samo dva zaključka.
1. Savršeno djelovanje je kada opraštaš svakome. Zaključak, Bog ne djeluje savršeno.
2. Savršeno djelovanje je kada opraštaš onome tko se pokaje. Zaključak, Bog djeluje savršeno, a ti ne. Zašto? Treba djelovati savršeno.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Ljudi, jel vi to mislite da možete imitirati Isusa? Very Happy

Isusa može imitirati svaki bolji glumac i to prilično uvjerljivo. Koje mu koristi od toga?
Biti poput Isusa, poprimiti njegovu narav, sjediniti se s Bogom, to možemo, i ne samo da možemo, nego moramo!

Važnije pitanje je: kako Very Happy

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply