Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kraj vremena

power_settings_newLogin to reply
+9
mirjam
bolna
Darko
vivi
Debora
Daniel
Spart
kainos
Mali princ
13 posters

descriptionKraj vremena - Page 3 EmptyRe: Kraj vremena

more_horiz
kroz kakve nevolje je prošao Lot?

more_horiz
Pa jedva je spasao glavu jer mu je grad u kojem je živeo bio uništen. Izgubio je ženu! Izgubio je sve svoje imanje. I na kraju su ga opile sopstvene kćeri te je imao decu sa svojim kćerima, od kojih su nastala dva naroda koja su uvek bili trn u mesu Izraela.

Ako to nisu nevolje, onda ne znam kako bih to mogao nazvati.
Pročitaj to u Postanku, veoma je lepo opisano.

Brat Aladin

more_horiz
Osim toga sto je jedva izvukao zivu glavu iz Sodome izgubio je zetove koji su poginuli u Sodomi, i zenu koja je postala stub soli. Dovoljno za ceo jedna zivot.

more_horiz
i mislite da to neće se dogoditi sa Zaručnicom? onda opet pročitajte Novi Zavjet, veoma je dobro opisano...

more_horiz
Crkva će proći kroz nevolje i ispite i kušnje, no neće proći kroz uništenje odnosno veliku nevolju...ili pak Lot označava Izrael? jer Lot ne može označavati one koji ostaju poslije Uzeća...jednostavno ne može...

more_horiz
Dobro je da usmerimo pogled i na Lotovu ženu, koja se okrenula da bi još poslednji put mogla da vidi taj grad.
Kao što je i Isus rekao, važno je da naša srca nebudu vezan za ovim zemaljskim nego da usmerimo naše poglede ka Bogu i cilju koji imamo, da što više ljudi upozna Krista, A ja vjerujem da će nam Bog pomoći i dati snagu da sve te nevlje koje nas budu snašle možemo izdržati i biti jaki u njemu.

more_horiz
Brate Daniele,

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali bolje ti pročitaj NZ, jer je veoma očito da Nevesta ne ide kroz nevolje. Pročitaj priču u Mateju 25, o Ludim i Mudrim Devicama za početak.
A osim toga Bog je sve stvari tipizirao i u SZ pa mnoge slike možeš videti i u SZ.

Naprimer, kada sam naveo Isusove Reči: "Kao što je bilo u vreme Lotovo, tako će biti..." Pa sam izvukao odatle tipove: Sodomisti, Lot, Abraham; što je tip vernika koji će da postoje na kraju vremena i objasnio da Abraham nije prošao kroz nevolje kao Lot. Evo onda i drugog Isusovog proroštva o tome takođe, i iz toga se vide opet da Nevesta neće ići kroz Nevolje.

"Kao što je bilo u vreme Nojevo, tako će biti..."

U Nojevo vreme imaš opet tri vrste vernika. Prvi su bili uništeni vodom, kao Sodomisti vatrom. Zatim Noje je prošao kroz uništenje i Bog mu je sačuvao život, kao sa Lotom u Sodomi. I napokon, Enoh je bio uzet i više ga nije bilo, što je slika Abrahamove vere, koju ima i Novozavetna Nevesta.

Sodomisti=Mase u vreme Noja=Babilon i njene kćeri (Otkrivenje 17)

Lot=Noje=Luda devica iz Mateja 25

Abraham=Enoh=Nevesta-Mudra devica iz Mateja 25.

Svi tipovi i sve senke i NZ govori o tome da Nevesta na kraju vremena ne ide kroz velike nevolje. Ali mnoge crkve će proći, kao Luda devica, kao Lot, kao Noje.
Solunjanima poslanica Apostola Pavla veoma jasno to kazuje, da će Nevesta biti uzeta kao Enoh.

Jer će sam Gospodin na dani znak, na glas arkanđelov, na zvuk trube Božje sići s
neba i mrtvi u Kristu uskrsnut će najprije,
Onda ćemo mi, koji živimo, koji smo ostali, biti zajedno s njima uzeti u oblake,
u susret Gospodinu u zraku, i tako ćemo svagda biti s Gospodinom.

Ovde se vidi UZNESENJE Novozavetne Neveste na kraju vremena, i nema ni pomena o velikim nevoljama. Ali crkve će kroz to mnoge proći, sve one koje propuste Uznesenje a ne budu htele da se poklone Zveri=Rimu=Babilonu na kraju vremena.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
ma dobro vjeruj kako hoćeš...

more_horiz
1. Nastaće globalno objavljivanje jevanđelja, dakle, po celome svetu (Otkrivenje 14,6.7; 7,1-4; 18,1), što će dovesti do okupljanja Božjeg ostatka, broja od 144.000 (Otkrivenje 12,17; 14,1-5).

2. Nastaće, takođe globalno, objavljivanje lažnog jevanđelja (Otkrivenje 9,14-16; 16,13.14), velika prevara nesvetog trojstva (Otkrivenje 13. glava). Iz toga proističe ujedinjavanje po osnovu svrhe između verskih i svetovnih sila sveta (Otkrivenje 17,1-3.12.13). Iako ta dva objavljivanja u Otkrivenju idu uporedo, propovedanje istinitog jevanđelja postavlja scenu za delovanje prevare, prema tekstovima iz Mateja 24, i 2. Solunjanima 2. glave).

3. Svet biva doveden do kritičnog trenutka konačne odluke (Otkrivenje 18,4; 16,15.16; 13,13.14; upor. 2. Solunjanima 2,10-12), eshatološkog događaja na gori Karmil. Postupak donošenja odluke trajao je dugo (2. Korinćanima 10,3-5), ali u Otkrivenju 16. i 17. glavi dolazi do kulminacije.

4. Pripadnici Božjeg ostatka bivaju izdvojeni radi uništenja (Otkrivenje 12,17; 13,15-17), zato što se ne priklanjaju zahtevima globalne unije svetovnih i verskih vlasti.

5. Prestanak vremena milosti nastaje za celi svet (Otkrivenje 10,6.7; 15,5-8; 22,11). Ljudi više nemaju priliku da menjaju strane, niti će to u stvarnosti i želeti. Tačan trenutak prestanka vremena milosti, u vezi sa četvrtom i šestom tačkom, u Otkrivenju nije izričito naznačen.

6. Pripadnici ostatka izloženi su napadu metodima ekonomskog bojkota i smrtnoj presudi (Otkrivenje 17,14; 13,15-17; 12,17).

7. Bog interveniše i razjedinjuje sile koje se suprotstavljaju Njegovom narodu (Otkrivenje 16,12; 17,17).

8. Potom se svetovne sile podižu na one koji su odgovorni za veliku prevaru (Otkrivenje 16,12; 17,16).

9. Završni čin uništenja pripada Jagnjetu prilikom Drugog dolaska (Otkrivenje 17,14; 19,11-21).

10. Jagnje sabira svete kako bi zauvek ostali s Njim. (Tekst u Jovanu 14,1-3 upućuje na nebo kao mesto gde će oni boraviti; to mesto u Otkrivenju nije izričito naznačeno.)

Radi čitalaca koji najbolje uče uz pomoć vizuelnog prikaza, pripremio sam sledeći slabašni pokušaj da grafički demonstriram gornji redosled događaja.

(vidi šemu)
Kraj vremena - Page 3 Table13-4

more_horiz

UVOD

UPOZORENJE: RAZMIŠLJANJE O KRAJU SVETA MOŽE BITI OPASNO ZA VAŠE ZDRAVLJE

Datum: 28. februar 1993

Mesto: Vako, američka savezna država Teksas

“Danas je buknuo rat između službenika federalnih vlasti SAD i do zuba naoružanih pripadnika verskog kulta, sledbenika čoveka koji zahvaljujući sopstvenom tumačenju Biblije, tvrdi da je Hristos i da je kraj sveta na pragu. Vođa kulta, koji se predstavlja kao Dejvid Koreš, veruje za sebe da je “jagnje dostojno da otvori sedam pečata” iz Otkrivenja. Po njegovim izjavama, knjiga Otkrivenja naučava kako samo on ima ovlašćenje da ’otvori pečate’ i time pusti uzde katastrofalnim događajima koji će učiniti kraj celome svetu. Gotovo 100 odraslih osoba je, kako izgleda, spremno da položi svoj život za njegova tumačenja.”

Ovakav novinski izveštaj je početkom 1993. godine zapanjio ljude širom sveta. Na kraju se uzajamno držanje na odstojanju federalnih službenika i pripadnika kulta na kompaundu Branč-Dejvidien, završio gubitkom mnogih života. Tragedija u Vakou potvrdila je opravdanost naslova ovog uvoda koji sam — što je ironija — napisao samo nekoliko dana pre toga: Razmišljanje o kraju sveta može biti opasno za Vaše zdravlje! Te opasnosti se umnožavaju kada ljudi koji razmišljaju o kraju sveta, čine to u ambijentu grupe — u uslovima kada iskrivljeni metodi tumačenja Biblije daju gotovo neograničena ovlašćenja pogrešivom ljudskom biću.

Dok razmišljamo o prethodnim rečima, možda će nam izgledati najrazumnije da zanemarimo i Bibliju i njena učenja o svršetku sveta. Međutim, stvarnost nam poručuje da danas sve više i više ljudi razmišlja o kraju sveta, a da ih na to uopšte nije podstaklo proučavanje Biblije.[1][1] A ako Biblija — pravilno shvaćena — sadrži istinite informacije o kraju sveta, zanemarivanje njene nauke podjednako je opasno kao i iskrivljavati je na način kako je to činio Koreš.

Uveren sam da Biblija — pravilno shvaćena — može da nas pouči kako da razmišljamo o kraju sveta, a da ne gubimo glavu. Dok se približavamo 2.000. godini, možemo očekivati da će se pojaviti još mnogo ljudi kakav je bio Dejvid Koreš; no, pravilno razumevanje biblijskog učenja može nam pomoći da se sačuvamo da nas ne povuče kultna mreža pogrešnih tumačenja Biblije.

Neke štetne alternative

U današnje vreme adventisti i drugi hrišćani zastupaju tri glavna stava u odnosu na kraj sveta. Iako veoma rašireni, nijedan od tih stavova nije duhovno ispravan.

Prvi od njih zastupaju ljudi koji ne žele da slušaju propovedi ili čitaju knjige o kraju sveta. Nekima je muka od događaja poput onog što se odigrao u Vakou. Drugi su jednostavno umorni od naoko beskrajnog iščekivanja kraja. Sećam se prvog starešine crkve u Njujorku u kojoj sam pre gotovo dvadeset godina služio kao pastor. Bio je tri puta stariji od mene i u toj crkvi više od 25 godina, kao običan vernik, bio jedan od vođa. Jednoga dana mi je rekao: “Momče [uvek mi je bilo mrsko kada bi me nazvao “momče”], nikada nisam pomišljao da ću ostariti.” Posle 50 godina iščekivanja, počeo je da se oseća umornim od čekanja.

Vidite, živeti s ubeđenjem da je kraj na pragu, to je kao trčanje trke na 100 metara. Trčanje eksplozivno, svom raspoloživom snagom, bez poštede, nije nikakav problem ako se trka odmah i završava! Ali ako se ispostavi da je trka u kojoj učestvuješ maraton, naći ćeš se u nevolji! Hrišćani koji crpe snagu od neprekidnog iščekivanja kraja moraju se jednom umoriti. Više ne žele da slušaju o kraju. Uzbuđenje ih je napustilo; sagoreli su do dna. To je tačno čak i kada govorimo o pastorima.

Odgovarajući na očite znake “dogorevanja” u iščekivanju kraja, druga grupa hrišćana pokušava da prikupi i pokrene sveže uzbuđenje, zasnovano na postavljanju datuma kraja sveta. Do kalkulacija o tačnom datumu kraja može se doći kreativnom upotrebom biblijskih tekstova, koncentracijom pažnje na prirodne katastrofe i druge nesreće, ili proračunima uz pomoć logaritama baziranim na piramidama! Bez obzira da li je razmišljanje ispravno, predskazivanja budućnosti je praktično nemoguće opovrgnuti. Predskazivači mogu da se pohvale i velikim duhovnim interesovanjem koje pobuđuju takve njihove prognoze. Problem je u tome što, kada prođe i poslednji pokušaj određivanja datuma kraja sveta, duhovna “dogorelost” postaje još gora nego ranije.

Treći stav se koncentriše na pitanje — na koga bi se mogla svaliti krivica za odlaganje Hristovog ponovnog dolaska na Zemlju. To bi mogli biti “zbunjeni” mladi i “teološki liberali”, koji su uzrok odlaganja dolaska po tome što u vreme posletka ne žive na primeren način. Prst se upire u ljude koji ne svetkuju subotu kako treba; koji imaju drugačiji stav o Hristovoj ljudskoj prirodi ili koji u crkvena bogosluženja uvode savremene vrste muzike. Razlog što posledak još nije došao je i to što se otpad uvukao u crkvu. Dok predskazivači datuma dolaska pokušavaju da stvaranjem uzbuđenja vrate ljude ka usrdnom očekivanju kraja, ovi “izvrgivači sramu” trude se da ih na to navedu svojim “grdnjama”.

Metod ove knjige

Postoji jedan zdraviji način razmišljanja o kraju sveta. To je način kojem nas uči Biblija, posebno u Novom zavetu. Verujem da nam novozavetno shvatanje svršetka vremena daje protivsredstvo ne samo za gubitak interesovanja, nego i za lažno uzbuđenje i izvrgavanje sramu. Kada u potpunosti shvatimo novozavetnu sliku svršetka sveta, mi ćemo pronaći metod iščekivanja Hristovog dolaska u kojem nema “dogorevanja”, trčanja maratona bez padanja u očajanje. Zadatak ove knjige je da nam na takav način objasni nauku Biblije da ljudi u sekularnim devedesetim godinama mogu razmišljati o kraju sveta ne “gubeći glavu”.

Zbog ograničenog prostora, ova knjiga ima više ozbiljnih ograničenja. Ja zaista nisam nastojao da istražim masu vanbiblijskih [što ne znači nebiblijskih] spisa o posletku vremena, uključujući dela Elen Vajt, koja je svojim umesnim zapažanjima uticala na milione ljudi. Oni koji su zainteresovani za viđenje kraja iz pera Elen Vajt, rado će čitati “Krizu poslednjeg vremena”, knjigu Marvina Mura.

Iako u ovoj knjizi skrećem pažnju na značajne događaje iz naše skorašnje prošlosti, u njoj nema iscrpnog, obimnog pregleda povezanosti između sadašnjih događaja i svedočanstva Biblije. Međutim, zanimljiva nedavno objavljena perspektiva sadašnje političke, religijske i ekonomske scene nudi se u knjizi Dvajta Nelsona, “Odbrojavanje do obračuna” [Countdown to the Showdown].

Moj cilj u ovoj knjizi je radije da posebno istaknem tekst Biblije, pre nego da komentarišem postojeći protivrečni vrtlog savremenih događaja. Čvrst temelj onoga što Biblija govori o svršetku vremena može nam pomoći da o kraju sveta razmišljamo ne gubeći glavu. Elen Vajt nas podstiče da više pažnje posvetimo Reči, a manje aktuelnim događajima i upiranju prsta u bilo koga i bilo šta.

“Čuvajte se. U objavljivanju vesti klonite se ličnih napada na druge crkve, pa i na Katoličku crkvu. U različitim verskim zajednicama Božji anđeli vide mnoge kojima se može pristupiti jedino uz maksimalan oprez. Budimo stoga pažljivi u pogledu svojih reči. Neka se naši propovednici ne povode za ličnim pobudama, javno koreći i razotkrivajući ’tajne bezakonja’. Kad su u pitanju takve teme, ćutanje je najrečitije. Mnogi su obmanuti. Govorite o istini tonom i rečima ljubavi. Uzvisujte Hrista Isusa. Držite se samo istine. Nikada se ne udaljujte od prave staze koju je Bog zacrtao, da biste nekoga napali. Jedan takav napad može doneti mnogo zla, a nimalo dobra. On može da uguši osvedočenje u mnogim srcima. Neka Reč Božja, koja je istina, pripoveda o nedoslednosti onih koji su u zabludi” (Ev, str. 576).

“Prisutna je potreba za znatno temeljnijim proučavanjem Božje reči. Naročito bi Danilu i Otkrivenju trebalo posvetiti pažnju kao nikada do sada u istoriji našega dela. Možda će biti potrebno da o nekom predmetu govorimo manje, npr. o rimskoj sili i papasstvu; no treba skretati pažnju na ono što su pisali proroci i apostoli pod nadahnućem Svetog Božjega Duha” (TM, str. 112).

I kad je reč o biblijskom istraživanju, ova knjiga je prostorno ograničena. Moglo bi se mnogo, mnogo više govoriti o tome kako adventisti razumeju Bibliju i eshatološke događaje. Imam prednost da na Adventističkom teološkom seminaru predajem najmanje četiri predmeta koji se direktno odnose na biblijsku sliku posletka vremena. Ova knjiga pokriva samo nekih 20 odsto tog materijala i zato moja zapažanja o mnogim drugim obeležjima kraja sveta moraju sačekati na objavljivanje.

Ova knjiga ima specifičan trostruki fokus. Prvo, usredsređuje se na veliku sliku biblijskog gledanja na kraj sveta, nastojeći time da izbegne upadanje u gomilu detalja koji bi mogli da odvuku pažnju od srži biblijskog teksta. Ovo što se ovde nalazi ima za cilj da posluži kao svojevrstan bukvar, kojim će čitaocu biti dat pravi biblijski temelj za proučavanje ovog predmeta.

Drugo, posebno je okrenuto uticaju koji su biblijski tekstovi izvršili na čitaoce u svakoj pojedinoj fazi nastajanja Biblije. Taj pristup u celosti objašnjava mnoge “problematične tekstove” i baca novu svetlost na pitanje o tome kako danas treba misliti na posledak.

Treće, knjiga je direktno usmerena na svršetak vremena, na stvarno poslednje događaje u istoriji ove Zemlje. Otuda, ona relativno malo govori o mnogim delovima Biblije koje bi normalno trebalo proučiti u okviru istraživanja biblijske eshatologije. Vremenska proročanstva iz Danila i prve polovine Otkrivenja, primera radi, više se usredsređuju na širok segment ljudske istorije koji upućuje na svršetak vremena, nego što se bave samim krajem sveta.[2][2] Iako su starozavetni i judejski pogledi o kraju sveta opisani u ovoj knjizi do određenog stepena podrobnosti, posebna pažnja je posvećena Novom zavetu, koji o kraju sveta govori u najužoj vezi s Isusom Hristom.

Autorova je molitva da ova knjiga čitaocima ulije sigurnost, kako bi se bez straha suočili s budućnošću. Ta vrsta sigurnosti može se zasnovati jedino na živom odnosu s Onim koji budućnost drži u svojoj ruci. Veoma ohrabruje podatak da nam je Onaj koji u svojoj ruci drži budućnost, izneo u Bibliji sve što je potrebno da znamo o toj budućnosti.

[3][1] Vidi 2. poglavlje

[4][2] Mnogi hrišćani, i neki adventisti, tumače pečate i trube kao stavke koje se u cellini bave događajima poslednjih dana. Ja se s time ne slažem. Zainteresovani čitaoci mnoge od mojih objašnjenja o tome mogu naći u 10. i 11. glavi publikacije Symposium on Revelation, knjiga 1.

_uacct = "UA-310085-1";
urchinTracker();

more_horiz
Izvršni direktor MMF Dominik Stros-Kan upozorio

Prva kriza 21. veka!

Glavni razlog recesije finansijska kriza u SAD i nagli rast cena prehrambenih proizvoda, kaže Stros-Kan

Kraj vremena - Page 3 Thumb_13kan-ap

Izvršni direktor MMF Dominik Stros-Kan priznao je juče ono što je i
sam prethodno dugo odbijao - da se svet suočava sa pravom-pravcatom
ekonomskom krizom. Čak je sam precizirao: „Počela je prva ekonomska
kriza 21. veka“.
Stros-Kan je sa ovakvom izjavom-upozorenjem istupio u Jalti, na samitu
međunarodne organizacije „Jaltinska evropska strategija“. Pri tom je
doslovno rekao: „Niko više ne može da kaže da svetska ekonomija ima
dobru, normalnu temperaturu. Ona se sad nalazi između leda stagnacije i
vatre inflacije. Ekonomska kriza počinje da ugrožava demokratiju u
svetskim relacijama. Demokratija je već stavljena na kocku! Svet je
stavljen na kocku!“
Glavni razlog krize, prema njegovim rečima, jesu finansijska kriza u
SAD i nagli rast cena prehrambene proizvode. Ovu svoju procenu
Stros-Kan je obrazložio rečima: „Svet se suočava sa najozbiljnijom
burom, koja ima dve komponente - finansijsku krizu koja se začela u
srcu svetskog ekonomskog sistema, u SAD, zato što nad tokovima novca u
toj zemlji nije bilo pravog nadzora i regulisanja na finansijskom
tržištu... Neke banke u najrazvijenijim zemljama sveta, naročito u SAD,
bile su toliko omekšale svoje standarde za procenu rizika da su težile
da zarade što više novca - da su bile zainteresovane da to postižu sa
sve manje nadzora i regulative. Druga komponenta, kao što sam rekao,
postao je nagli, nekontrolisani rast cena prehrambene proizvode“.
Ekonomska kriza već se toliko raširila, podvukao je funkcioner MMF,
da je izmenila svet. Stros-Kan je zaključio: „Sadašnji ekonomski
problemi su posledica krize vodećih svetskih ekonomija i zasad se ne
tiče privreda u razvoju. Kriza se iz SAD „prelila“ u zemlje koje su
počele da deluju po principu: treba sustići SAD po produktivnosti, naši
univerziteti treba da budu kao američki, sve naše treba da bude kao u
SAD. U tim zemljama se zaboravilo da i nejednakost u svetu treba da
bude stabilna“.
Ove godine na skup u Jalti došli su pored ostalih: bivši britanski
premijer Toni Bler, bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski,
potpredsednik Evroparlamenta Marek Sivec i predsednik Gruzije Mihail
Sakašvili.

Autor:

P. Vuković

more_horiz
Biblija nam jasno kaze da ce doci kriza koja ce biti uvod u kraj sveta.

Elena Vajt izrekla je par prorocanstava o kraju sveta u sklopu sa ekonomskom krizom, globalnom ekonomskom krizom.

Da li smo se priblizili tom vremenu?

more_horiz
Skoro smo ušli u žarišnicu osnove ekonomske krize a to je kriza duhovnosti u kojoj se crkve udružuju sa najutjecajnijim državama kako bi istakle važnost duhovnosti u društvenoekonomskoj dinamici , no misleći da tako mogu postići ugradnju evanđeoske nade u ekonomsk praksu putem principa solidarnosti sve će se više i više pokazivati da nalaženje mjesta duhovnosti u odgovornosti funkcioniranja društva ne hvata korjenje jer je suština krize u priznavanju ili nepriznavanju Božjeg zakona - posebno dana od odmora kojim priznajemo Božju suverenost nad milošću i neodvojivost pimanja milosti od priznavanja Njegovg autoriteta..
Poremećaj klime se različito tumači ali se neće , moći primiti milost Božja za povrat u "normalno" stanje ako se ne prihvatimo normalne pobožnosti priznavanja Božjeg autoriteta u društveno političkoj i ekonomskoj praksi i moralnosti svagdašnjeg obiteljskog života..
Ljudski mentaliteti i kultura karaktera više ne ispunjvaju uvjete mirnih i pravih puteva na Zemlji..Stanje kao pred potop...

Jedan od pokušaja ukazivanja na mogućnosti rješavanja odnosa suvremenog čovjeka prema vodi:

Komisija HBK »Iustitia et pax« poziva na zaštitu voda i mora

more_horiz
Ljulja se, ljulja, ali kada bude tresnulo ode mir, ode toleranicija i ode lazna sigurnost.

Bice to pocetak kraja ovog sveta i njegovog duha.

Svet | 15.07.2008

Crni dani za Vol Strit

Kraj vremena - Page 3 0,,3202811_1,00Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Njujorška berza, Vol Strit

Nove žrtve finansijske krize u Americi. Da nije reagovalo Ministarstvo
finansija, hipotekarne banke Fredi Mek i Feni Me doživele bi kolaps. U
njegovoj "spasilačkoj" akciji za vikend, banke su preživele najgore.
Ili...

Već drugi put ove godine se američki finansijski sistem našao na
udaru. Polovinom marta je Morgan Čejs (Morgan Chase) uticajna američka
banka uz intervenciju Centralne banke, preuzeo Ber Stirn (Bear Stearn)
investicionu banku, čime je sprečen kolaps na tržištu akcija. Situacija
se međutim ponavlja. Vol Strit je ponovo u nebranom grožđu. Veliki broj
korisnika bankarskih usluga povlači svoj novac. Na američkom
finansijskom tržištu strah je sve očigledniji. I sam ministar finansija
i šef Centralne banke deluje uznemireno.
Sve pod kontrolom?
Samo nekoliko dana nakon što je ministar Henri Polson (Henry
Paulson) zvanično saopštio da je u poludržavnim hipotekarskim bankama
Fredi Mek i Feni Me (Freddie Mac & Fannie Mae) sve pod kontrolom,
dogodilo se sledeće: ministar je u dogovoru sa Centralnom bankom
predstavio izvesni plan mera pomoći čiji je cilj da se pomenutoj banci
kao i Ber Stirns-u omoguće specijalne kreditne pogodnosti. O tome će
najpre morati da se izjasni američki Kongres. Ukoliko zeleno svetlo
takvim merama bude dato, to bi značilo da američka vlada sme
neograničeno da uvećava svoje učešće u ovim bankama. Igan Džons,
nezavisni stručnjak za finansijsko tržište smatra da je to u osnovi
razumna odluka: "To u određenoj meri pokazuje da se ministar ozbiljno
uključuje u rešavanje problema. Ali ta intervencija mora da pokaže
koliko su ozbiljni problemi u poslednje dve godine zahvatili američku
privredu."
Panična reakcija
Martin Mejer, stručnjak američke Centralne banke, angažovan u
istraživanjima Instituta Brukings u Vašingtonu i autor brojnih knjiga,
kritikuje mere američkih vlasti. "Meni uopšte nije jasno kako će ta
akcija biti izvedena. Reč je o reakciji koja ukazuje na paniku. Fani i
Fredi trenutno imaju zaduženja od 2,5 milijardi dolara. Bilo bi potpuno
nerazumno izlaziti iz tih okvira."
Fredi Mek i Feni Me imaju u posedu gotovo polovinu hipoteka u
Americi. Njihova vrednost je oko pet hiljada milijardi dolara. To je
duplo više u odnosu na domaće bruto prihode Nemačke. Sve u svemu crni
dani za Vol Strit, a nadležni poput ministra finansija još uvek ne
uspevaju da ostave utisak da vladaju situacijom.

Jens Korte

more_horiz
Pa eto evandjelje je dostupno cijelom svijetu. Svi kontinenti i sve drzave su pokrivene, tko zeli traziti nema teoretske sanse da ne nade istinu o Bogu, ovako ili onako. "Da li cu naci vjere na zemlji?" -reko je neko. Eto vidite, nazalost danasnji ljudi ce prije vjerovati u deda mraza i baba rogu nego Bogu. Znanost je postala mjerilo stvari, egzaktnost kazu je vrlina znanosti, kazu oni: "nase teorije drze vodu, ali samo dok majstori odu-to ja kazem(afkors)". Znaju oni sta je bilo prije bilijun godina, a imaju teoriju o tome sta je danas, ali znaju oni sta ce biti sutra. Ali su apsolutno sigurni da nema boga, ahm.
I ako ste stvarno zabrinuti oko pitanja kraja svijeta i vremena, odite ljepo svom psihostrucnjaku, dobicete lijepo najsuvremeniji lijek i terapiju i nece morati da se brinete oko nicega (osim mozda otkazivanja jetre i bubrega te blaze mentalne retardacije---you know, sidefects of science---longer&better life quality, and alike).
Dekadencija, oholost(citaj znaje i znanost), nemoral i gramzivi materijalizam su uvijek kroz povijest covjecanstva bili znak propasti neke civilizacije ili carstva, a danas smo svi mi gradani velikog globalnog selo-carstva koje je takoreci na staklenim nogama. Ko Egipat, velika i slavna civilizacija koje vise, shmrc, nema Crying or Very sad , toliko su bili veliki i slavni, toliko su toga znali, ali nema te vise djedice nema.
Skoro sve sto stoji u prorostvima za posljednja vremena se defakto ostvarilo, treba tako da se molimo Bogu da nas postedi materijalne egzistencije na ovom svijetu za vrijeme vladavine zla koje dolazi. Naravno bez Svetog Duha tu misiju ce morati da resi nas James 007.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply